AKTIVITI MENGENAL ABJAD Assalamualaikum Hari ini saya ingin berkongsi idea untuk anda sama ada guru

prasekolah atau ibu bapa membantu kanak-kanak cepat mengenal abjad. Mudah-mudahan di waktu cuti begini anda guru prasekolah dapat menyediakan bahan-bahan ini sebelum sekolah bermula. Manakala ibu bapa pula boleh menjalankan aktiviti ini sepanjang cuti persekolahan ini untuk menarik minat anak anda belajar dengan cara yang menyeronokkan. Selamat mencuba.

Sudut Abjad. Setiap kelas prasekolah perlu ada satu sudut abjad di kelas. Anda boleh menyediakan ruang bilik di mana kanak-kanak boleh meneroka abjad dalam banyak cara yang berbeza. Anda boleh guna huruf-huruf magnetic stencils blok kad-kad gambar kad-kad imbasan stamps cookie cutters span puzzles atau set permainan yang banyak menggunakan abjad untuk diletakkan di sudut berkenaan.

Padanan Abjad. !uat set kad-kad huruf kecil dan huruf besar. Minta kanak-kanak padankan huruf besar dan kecil. "umpulan yang berjaya memadankan kad-kad huruf yang sama dengan banyak dikira pemenang. #ermainan ini boleh menggunakan kad bersaiz daun terup dan dimainkan seperti permainan Happy $amily.

Beg Abjad %sikan beg plastik dengan gel rambut krim bercukur gam yang telah diwarnakan dengan pewarna makanan atau sebarang bahan lain yang anda mudah temui. !iarkan kanak-kanak gunakan jari mereka untuk membuat huruf-huruf di atas bahagian luar beg. Mereka boleh kemudian goncang beg itu untuk menulis semula. Aktiviti ini sangat menyeronokkan dan tidak membuatkan kelas berselerak.

Name Scramble. &uliskan nama kanak-kanak di atas kad-kad berasingan."emudian campur-campurkan kad itu. Suruh mereka menyusun nama mereka ke dalam susunan yang betul. Mereka boleh juga menukar kad-kad dengan kanak-kanak lain-lain dan cuba untuk mengeja nama-nama lain. Secara tidak langsung kanak-kanak akan tahu mengeja nama mereka dengan ejaan yang betul.

#ermainan ini boleh dibuat secara kumpulan kecil. Minta kanak-kanak menutup mata mereka. &ulis dua perkataan yang sama bunyinya tetapi berbeza makna di atas papan hitam misalnya perang dan perang *warna+ dan kemudian minta mereka beritahu anda perbezaan makna perkataan tersebut. "umpulan yang berjaya memancing huruf abjad yang betul dikira pemenang. Kad h lang. Sorok kad-kad abjad di sekeliling kelas. Memanc ng abjad. 'etak kad abjad di atas lantai. 'ekatkan kad abjad di botol mineral kosong. #asangkan tangkai di bahagian penutup botol supaya mudah untuk dipancing. Kejar abjad.Memburu Abjad. Minta mereka memburu abjad yang sepadan dengan kad yang mereka dapat di sekeliling bilik darjah mencarinya di dalam majalah atau buku-buku."umpulan yang terbanyak menjawab soalan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Siapa yang mendapat kad terbanyak dikira sebagai pemenang. Al!habet "al#. Minta pasangan lawan untuk menutup mata kumpulan yang akan meneka. Minta kanak-kanak mencari kad-kad tersebut. !awa kanak-kanak keluar untuk melihat huruf-huruf yang terdapat di persekitaran mereka Mereka boleh melihatnya di papan tanda bangunan dan di mana sahaja yang mempunyai perkataan tertentu. Pa$angan Per#ataan. (uru sorok sekeping kad dan minta kanak-kanak meneka kad mana yang hilang. )ika berjaya markah akan diberikan. !eri setiap kanak-kanak sekeping kad abjad. . (uru sebut nama abjad dan kanak-kanak akan memancing abjad yang telah disebut.

. Men' $ h !er#ataan. (unting lembaran kerja. !eri kanak-kanak huruf abjad dan biarkan mereka menyanyi huruf mereka apabila tiba giliran mereka. Sorok kad-kad huruf-huruf di sekeliling bilik darjah. !ahagikan kepada beberapa kumpulan murid.engan menggunakan gelung rotan &ulis di atas kertas dan tampalkan abjad tertentu pada skittel di tepi gelung rotan. 'agu ini mudah untuk dipelajari dan menyeronokkan untuk dinanyikan. !iar kanak-kanak memilih kad perkataan yang telah anda sediakan. Lagu Abjad. . !ila mereka telah menemui kad minta mereka duduk semula dan beritahu keseluruh kelas huruf yang mereka jumpa. (uru sebut huruf dan kanak-kanak akan melompat ke dalam gelung rotan sambil menyebut nama huruf tersebut. "umpulan yang berjaya menjawab dengan betul akan dikira sebagai pemenang.Ma n $%r%#&$%r%# Abjad. Bun' Abjad. Misalnya ayam basikal cempedak durian emak dan seterusnya. Abjad Lembaran #erja. Telaga abjad. Membuat (uru)&huru). Minta kanak-kanak mencari kad tersebut. &ampal semula lembaran kerja dan lakukan latihan menulis untuk mengajar kanak-kanak mengenal abjad. Suruh mereka susun kad perkataan itu mengikut susunan abjad. Ajak kanak-kanak membuat huruf-huruf dari krim bercukur play dough span pudding atau bahan-bahan lain yang menyeronokkan. Sebut huruf abjad dan bunyinya dan minta kanak-kanak mengulang semula apa yang anda sebutkan.

.alam kumpulan kecil minta mereka cipta perkataan menggunakan kad abjad tersebut. "umpulan yang berjaya mencipta perkataan yang paling panjang dikira pemenang. Minta kanak-kanak sepit kad pada penyepit baju dan gantung di ruang yang disediakan. .Se! t Abjad (unakan kad-kad abjad untuk menjalankan aktiviti ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful