P. 1
Concepţia personală cu privire la raportul ereditate.docx

Concepţia personală cu privire la raportul ereditate.docx

|Views: 4|Likes:
Published by Alexandra Maris
ereditate si mediu
ereditate si mediu

More info:

Published by: Alexandra Maris on Nov 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2013

pdf

text

original

1.

Concepţia personală cu privire la raportul ereditate-mediu în influenţarea dezvoltării psihice Dezvoltarea psihica exprima transformari ale SPU, ale personalitatii si apare legata de influentele formative ale solicitarilor mediului. La om, mai mult decat la orice alta fiinta, invatarea modeleaza seria de transformari implicate in dezvoltarea psihica, de la functiile psihice elementare, comune omului si animalului, pana la cele complexe (aspiratii, valori, sentimente). Intre invatare si dezvoltare exista o relatie circulara, de dependenta si conditionare reciproca: invatarea este principalul factor al dezvoltarii, iar dezvoltarea se transforma in factor mediator intern al invatarii (cu cat nivelul de dezvoltare este mai crescut, cu atat mai rapida si mai eficienta este invatarea). Raportul ereditate-mediu in influentarea dedzvoltarii psihice a fost indelung dezbatut de specialisti fara a se ajunge la o concluzie certa. Literatura de specialitate restrange factorii dezvoltarii psihice la trei mari categorii: ereditatea, mediul si educatia. Ereditatea este transmiterea caracterelor fizice si psihice la descendenti. Cu ajutorul acesteia copiii preiau caracteristici fizice precum greutatea, culoarea ochilor si a parului, grupa de sange etc. Se vorbeste de asemenea si despre existenta unei ereditati psihologice, adica posibilitatea ca aptitudinile, inteligenta sau afectivitatea parintilor sa fie preluate de generatiile urmatoare. Unele dintre aceste caracteristici influenteaza in mod indirect dezvoltarea psihica a indvidului prin interactiunea lor cu influentele mediului. Paratipul, definit de Pieron ca „ansamblu de caractere ale unui organism care nu depind de transmiterea ereditara ci sunt datorate actiunii mediului si istoriei proprii acelui organism”, influenteaza dezvoltarea psihica diferentiat in functie de substructurile sale, de stadiul dezvoltarii psihice al individului, de genotipul si fenotipul acestuia la momentul exercitarii influentei.

atentia si dragostea de care un adolescent are nevoie. educatia si influentele socioculturale duc la dezvoltarea a doua personalitati cu caracteristici comune. ci in conditii de dezvoltare propice. gen. De asemenea. dar si pe cele constructiviste. pareri si comportamente distincte. acesta isi atinge potentialul maxim prin invatare si exersare. climatul afectiv. structurile organizationale. el fiind crescut intr-un mediu lipist de stimulare si educatie. Un coleg de liceu pe care il voi numi aici MP. clasa sociala sau economica. In experienta mea personala am intalnit o situatie care imi sustine parerea. recompensele si pedepsele). am intalnit si cazuri in care copilul sa isi piarda mostenirile genetice. ai carui parinti aveau o inteligenta crescuta si preocupari intelectuale (mama lui lucra in cercetare iar tatal era profesor universitar). el nu ramane doar la acestea. dar si cu interese. Macrocontextele sociale in care se dezvolta individul sunt date de rasa.Literatura de specialitate considera ca influentele mediului asupra dezvoltarii psihice se diferentiaza in functie de doua subsisteme ale ecologiei sociale: microcontextele si macrocontextele.. cultura. Parerea mea integreaza intr-o oarecare masura si opiniile nativiste. Un al doilea argument pentru ideea ca dezvoltarea psihica depinde atat de genetic cat si de mediu vine din partea cercetarii care arata ca si in cazul gemenilor monozigoti crescuti in medii diferite. acesta a inceput sa se comporte in asa fel incat sa atraga atentia: nu . scoala. Consider ca dezvoltarea psihicului porneste intr-adevar de la mostenirea genetica. Microcontextele sociale sunt acele influente imediate ale mediului asupra comportamentelor (clima. varsta. Un prim argument pentru aceasta opinie este ca desi un copil mosteneste insusiri ale parintilor. de la caracteristicile fixe pe care individul le are fiind modelate de influentele mediului si de educatia pe care acesta le primeste. Neprimid educatia corespunzatoare. a fost lasat inca de mic in grija bonei deoarece nu mai aveau timp sa se ocupe si de el. generatie.

iar acum face parte dintr-o retea locala de trafic de droguri. Educatia nepotrivita dar si influenta grupului cu care isi petrecea timpul au modelat in sens negativ potentialul ereditar pe care il avea.invata. ii sfida pe profesori si pierdea timpul cu personaje mult sub nivelul inteligentei lui. . ma determina ca in activitatea mea ca psiholog sa ii directionez intotdeauna pe clientii mei spre a-si alege ocupatiile si prietenii astfel incat sa aiba de castigat. Acest lucru mi-a permis sa ma ocup linistita de celelalte subiecte pentru examen. Orice om isi poate atinge potentialul maxim daca traieste in mediul corespunzator. Efectul pe care il are aceasta experienta acum este ca am mai mare incredere in fortele proprii si cred ca lucrarea mea este buna. MP nu a promovat examenul de bacalaureat si a abandonat complet ideea de a merge la facultate. S-a mutat de acasa si nu mai pastreaza deloc legatura cu parintii lui. Feed-backul a fost pozitiv. Semestrul trecut am ales sa trimit lucrarea de la psihologia invatarii la corectat. fara sa ma mai ingrijorez in privinta acestuia. intarzia la scoala. Faptul ca in opinia mea dezvoltarea psihica si mai concret formarea personalitatii individului se face prin modelarea caracteristicilor mostenite ereditar sub actiunea mediului si a educatiei. deci am convingerea ca realizand lucrarea in conformitate cu punctele din baremul de corectare pot primi nota maxima.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->