PENGENALAN

Telefon bimbit merupakan peranti eletronik, mudah alih, jarak dekat yang digunakan sebagai alat perhubungan suara atau data melalui jaringan stesyen pengkalan yang dikenali sebagai tapak sel. Sebagai tambahan kepada fungsi suara piawai seperti telefon, telefon bimbit kini mampu menyokong banyak perkhidmatan GSM tambahan, dan mempunyai ciri telefon bimbit tambahan, seperti khidmat pesanan ringkas SMS bagi perutusan teks, surat-e, penukar paket bagi capaian Internet, permainan, bluetooth, infrared, kamera dengan perakam video dan hidmat !esanan Multimedia "#’Multimedia Messaging Service – MMS’’ $ bagi menghantar dan menerima gambar dan video. ebanyakan telefon mudah alih akan bersambung dengan jaringan selular pada stesyen pengkalan.

IPad pula adalah salah satu kemudahan yang bukannya telefon atau komputer tetapi mempunyai kemudahan yang digunakan oleh telefon dan komputer. Ia merupakan satu bahan untuk komunikasi antara % sama lain. Salah satu contoh adalah %Malaysia !ad. %Malaysia !ad berukuran tujuh inci adalah tablet yang menggunakan sistem operasi &ndroid Gingerbread '.(, kamera belakang tiga megapiksel dan hadapan ).( megapiksel, mempunyai sambungan *i+i serta dilengkapi aplikasi terbaru %Malaysia ,lub, %Malaysia Messenger dan %Malaysia Info. Ini adalah salah satu i!ad yang dicadangkan oleh kementerian untuk penggunaan murid di sekolah.

1

-erdasarkan kemudahan yang disediakan oleh telefon bimbit dan i!ad, ementerian !elajaran sedang merangka .raf !eraturan !endidikan ".isiplin Murid$ ')%' yang akan membenarkan pelajar membawa peralatan komunikasi termasuk telefon bimbit dan i!ad ke sekolah mulai tahun depan"')%($. eputusan ini diambil kerana penggunaan i!ad selari dengan perkembangan semasa serta mengambil kira faktor keselamatan pelajar. .alam pada itu, ibu bapa juga telah pernah meminta beberapa kali kepada ementerian !elajaran untuk membenarkan pelajar membawa telefon ke sekolah bagi membolehkan ibu bapa mengawasi pergerakan anak mereka.

Menurut /imbalan Menteri !elajaran Malaysia, .atuk *ee

a

Siong, pihaknya bagaimanapun telah menetapkan garis panduan yang perlu diambil oleh pihak sekolah, ibu bapa dan guru serta murid bagi mengelakkan gejala yang tidak sihat berlaku setelah peralatan komunikasi dibenarkan dibawa ke sekolah. .raf !eraturan !endidikan ".isiplin$ ')%' yang ditetapkan juga telah mencatatkan beberapa peraturan baru seperti perihal jenayah siber. Ini adalah bertujuan bagi mengelakkankan salah laku murid terhadap peluang membawa telefon bimbit dan i!ad ke sekolah disalah gunakan.

!ersoalannya, relevenkah penggunaan telefon bimbit dan i!ad dibawa ke sekolah0 1elevenkah penggunaan telefon bimbit dan i!ad digunakan dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran0 &pakah impaknya0 Sama-sama kita fikirkan2

2

BAHAGIAN 1 Rumusan bersama latar belakang dan akar umbi isu pokok terhadap kebenaran penggunaan telefon bimbit dan iPad ke sekolah !Tugasan Berkumpulan" 3 .

-ermula dengan penggunaan telefon bimbit. isu penggunaan telefon bimbit ini pernah dibangkitkan suatu ketika dahulu oleh pihak ementerian !elajaran.ecanggihan dalam penggunaan teknologi dan komunikasi semakin pesat membangun bagai cendawan yang tumbuh pada masa kini. Surat !ekeliling Ikhtisas -il. timbul pelbagai reaksi dan persoalan dalam kalangan masyarakat tentang kesannya terhadap pendidikan anak-anak mereka pada masa akan datang. :amun kini. komputer dan komputer riba. malahan akan dikuatkuasakan secara menyeluruh menjelangnya tahun ')%( kelak. isu ini berbangkit semula. kini beralih pula kepada 3aman #smart phone4 dan tablet yang popular dengan istilah #touch skrin4 dalam kalangan masyarakat kini. 7al ini bagi menggantikan larangan membawa alat tersebut yang pernah diwartakan pada %( Mei %889 sewaktu !erdana Menteri. !elbagai rang undang-undang telah digubal. terutama golongan remaja.isember '))6 pernah dikeluarkan dan dikuatkuasakan di semua sekolah seluruh negara yang menyatakan bahawa murid-murid dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah. . 4 . Maka. tidak kurang juga dimansuhkan demi bergerak seiring dengan peredaran semasa.atuk Seri :ajib /un 1a3ak menjadi Menteri !endidikan. termasuklah isu telefon bimbit dan ipad dalam kalangan murid sekolah yang sedang hebat diperbahaskan ketika ini. Secara umumya.%%5'))6 bertarikh '( .

/ambahan pula. lebih-lebih lagi apabila menanti kedatangan ibu bapa./entunya penggunaan telefon bimbit dan gadget khususnya i!ad di sekolah menyumbang kepada beberapa kesan sampingan sama ada secara positif atau negatif. selain kebenaran menggunakan telefon bimbit. . desakan ibu bapa dalam mengatasi kes culik dan macam-macam lagi menjadi salah satu faktor kepada berbangkitnya isu ini. Sesungguhnya. melalui pekeliling yang dikeluarkam kerajaan ini.alam meniti era permodenan global secara menyeluruh. :ah. &ntara transformasi utama yang menjadi nadi kepada pembangunan program ini adalah penyediaan internet berkelajuan tinggi =G dan persekitaran pembelajaran alam maya ">?@$ yang akan disediakan secara berperingkat di semua sekolah di Malaysia.!endidikan yang cemerlang adalah hak setiap murid< merupakan prinsip yang dipegang kuat dalam program ini. !rogram %-estari :et merupakan antara program terbaru yang sedang dibangunkan kerajaan bagi membina satu transformasi dalam pendidikan di Malaysia. berdiri sama rendah sejajar dengan negara-negara lain.alam tempoh tiga tahun sebelum ini. murid-murid dan pelajar I!/ didedahkan dengan promosi langganan internet jalur lebar yang 5 . khususnya di asia. &kan terhentilah keluhan dan andaian mereka mengenai hal atau perkara yang menimpa anak mereka saat itu. sudah terang lagi bersuluh tentang rasional penggunaan gadget terutama i!ad dalam kalangan murid sekolah. pelbagai program telah dibentuk bagi memastikan bahawa kita duduk sama tinggi. ibu bapa sudah tidak perlu bimbang berkenaan dengan anak-anak mereka. . .

Sesungguhnya kerajaan telah maju setapak ke hadapan dengan menggantikan pengagihan netbook Satu Malaysia dengan i!ad Satu Malaysia yang bakal diperkenalkan di pasaran tidak lama lagi. -egitu juga halnya dengan isu penggunaan telefon bimbit dan ipad di sekolah kelak. Ini memudahkan beban guru dan murid. . /ernyata program tersebut mendapat sambutan hangat oleh semua rakyat.alam setiap kebaikan yang dapat dilihat. 6 . ?atihan pembelajaran juga boleh dilakukan secara terus iaitu melalui pembelajaran interaktif. Guru kini tidak perlu menyemak buku secara terus menerus kerana pembelajaran interaktif kebiasaannya membolehkan murid mendapat keputusan soalan secara serta merta. Murid kini tidak perlu dibebani dengan buku yang banyak untuk dibawa ke sekolah. .engan kerjasama Suruhanjaya omunikasi dan Multimedia Malaysia "S MM$. pasti terselit kesan sampingan lain yang kurang enak didengar apatah lagi dilihat. selain pelajar atau muridmurid sekolah yang mendaftar untuk melanggan internet jalur lebar oleh /elekom Malaysia. !enggunaan i!ad juga sebenarnya mendatang banyak kebaikan seperti kos dan penjimatan bahan pengajaran dan pembelajaran. Gabungan i!ad dan internet jalur lebar yang bakal diaplikasikan dalam sistem pendidikan negara jelas mencipta satu impak besar kepada tahap pendidikan dan ilmu semasa golongan murid sekolah. !enggunaan i!ad untuk mengakses beberapa maklumat pengajaran boleh dijalankan. terhasillah produk netbook Satu Malaysia yang dibekalkan kepada keluarga susah dan berpendapatan rendah.diperkenalkan oleh syarikat /elekom Malaysia -erhad "/M$.

. tanyalah selera. Murid-murid seawal tujuh tahun sudah boleh dicemari dengan elemen-elemen tersebut jika tiada pantauan daripada ibu bapa mahupun guru. isu penggunaan telefon bimbit dan ipad dalam kalangan murid sekolah telah menimbulkan pelbagai reaksi dalam segenap lapisan masyarakat. tidak hairanlah jika segelintir atau majoriti guru sekolah menidakkan kepada pekeliling yang telah dikeluarkan. *alau terdapat pelbagai arahan dan peraturan yang mungkin akan ditetapkan guru sewaktu sesi pengajaran dan pembelajaran. /entunya kita sudah sedia maklum bahawa penularan filem-filem serta gambar lucah semakin menjadi-jadi dalam era siber kini. tentunya perhatian mereka terhadap pelajaran akan lebih terganggu.engan kebenaran membawa telefon bimbit yang diberikan kepada murid-murid sekolah. Maka. /erdapat kebaikan dan kelemahan dalam penguatkuasaan pekeliling yang telah dikeluarkan oleh ementerian 7 . Guru-guru juga turut buntu untuk membayangkan situasi yang bakal berlaku menjelangnya tahun ')%( kelak. namun berapa ramaikah di antara murid-murid tersebut yang bakal patuh0 /epuk dada. mutu pembelajaran murid turut merosot dengan adanya telefon bimbit dan ipad di tangan.esan negatif yang paling digeruni oleh setiap masyarakat adalah parahnya gejala sosial dalam kalangan murid-murid sekolah. kebimbangan yang tercetus ini menjadi penyebab kepada bangkangan sesetengah pihak terhadap kebenaran menggunakan telefon bimbit dan gadget-gadget lain selain i!ad dalam kalangan murid-murid sekolah. /untasnya. Sudah menjadi satu tradisi dalam mana-mana sistem pembelajaran di seluruh negara akan perbualan atau perhatian yang tidak tertumpu kepada penyampaian guru sewaktu sesi sedang dijalankan. Aika tidak terkawal. Maka.

!elajaran Malaysia yang bakal memberi impak besar terhadap sistem pendidikan negara akan datang. BAHAGIAN # 8 . semua pihak terutamanya guru haruslah memikirkan langkah penyelesaian yang kritis dan kreatif untuk berhadapan dengan cabaran baru dalam era teknologi dan komunikasi yang semakin pesat membangun saban hari. Aelasnya.

$ebaikan Penggunaan Telefon Bimbit dan iPad ke %ekolah 9 .

telefon bimbit pintar. komputer riba. !embelajaran dapat dijalankan di mana-mana sahaja yang ahli kelas mahukan. Skype dan salah satu yang telah disediakan oleh kerajaan Malaysia adalah %-estari:et. tanpa perlu berkumpul dalam satu kelas. sambungan antara talian sangat diperlukan. !embelajaran sebegini dapat dijalankan menggunakan perisian seperti Dimdim Webinar. penggunaan telefon bimbit pintar dan i!ad dapat mengetengahkan pembelajaran dalam talian yang semakin menjadi pilihan di negara ini. !eranti tersebut mestilah mampu menggunakan kamera digital bagi menyokong panggilan atau perbualan atas talian. jaringan antara talian akan membenarkan ahli kelas berhubung antara satu sama lain.Seperti yang dinyatakan sebentar tadi. 7al ini disebabkan. Guru dan murid tidak perlu berkumpul dalam satu kelas lagi dan ruang dapat dijimatkan seperti guru boleh berada dalam bilik guru dan murid pula bebas berada di kawasan sekolah tanpa memerlukan satu bilik darjah yang khusus seperti sekarang. 10 . Guru juga hanya perlu menjadi pelayan di mana guru akan memberi kuliah atau menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran di hadapan kamera digital. i!ad dan peranti yang mampu menyokong perbualan atas talian. &pakah itu pembelajaran dalam talian0 !embelajaran dalam talian adalah jenis pembelajaran yang menggunakan teknologi sepenuhnya. Semua murid masih dapat berinteraksi dengan guru dan masih dapat bertanyakan soalan kepada guru. !embelajaran dalam talian ini menggunakan mode online conference di mana selain daripada peranti yang menyokong perbualan atas talian. seperti penggunaan komputer.

Ia bertujuan untuk melengkapi keperluan masa hadapan. !erisian yang diperkenalkan oleh ementerian !elajaran bagi menjayakan kaedah pembelajaran bertaraf dunia iaitu %-estari:et merupakan salah satu usaha yang positif kearah memberi peluang kepada murid untuk mendapatkan pendidikan yang cemerlang . set pembesar suara dan kemudahan jalur lebar. komputer riba. !erisian ini sebenarnya boleh digunakan oleh setiap murid yang mendaftar dan boleh diakses dimana-mana sahaja dan pada bila-bila masa. mustahil peralatan sebegitu untuk berfungsi dengan baik. masalah kekurangan kelas dalam sekolah sekarang dapat diatasi. Murid juga bebas memilih untuk berada di mana sahaja dalam kawasan sekolah untuk menghadiri kelas. !endidikan cara begini merupakan pertama di dunia dan bakal digunakan oleh seluruh negara secara berperingkat. !eruntukan yang diperlukan untuk membina bilik darjah dapat disalurkan ke lain-lain keperluan sekolah yang lebih perlu diberi perhatian seperti penyelengaraan peralatan eletronik. 7al-hal sebegitu perlukan lebih penyelenggaraan kerana peralatan sebegitu lebih rumit dan tanpa penyelenggaraan. 11 . projektor.Sedikit sebanyak. ini seluruh kanak-kanak mempunyai hak untuk menimba ilmu dimana sahaja dengan menggunakan kemudahan internet berkelajuan =G dan >irtual ?earning @nvironment.

kebaikan berinteraksi secara sebegini adalah. Powerpoint juga dapat dilakukan. guru lebih mempunyai capaian kepada persoalan murid tanpa sekatan dan mampu menjawab setiap persoalan yang ditanyakan oleh murid. Aadi. malah murid belajar untuk berkongsi segala apa yang ada. !engguna bebas untuk bertukar-tukar maklumat seperti fail mu3ik. melalui perisian sebegini.Selain itu. !erkongsian membasmi sifat kedekut yang boleh menjadikan seseorang murid itu 12 . #apalah kamu ini. soalan mudah seperti itu usah ditanyakan. fail Words. -ukan setakat perbualan suara. masakan kamu tidak boleh fikirkannya04 dan sebagainya. perkongsian maklumat juga boleh dilakukan. -ukankah keadaan ini mampu menyemai sikap berani unutk bertanya dan juga komunikasi dua hala juga mampu diperkukuh. dengan interaksi sedemikian. kerana malu dikatakan sebagai #soalan seperti itu pun hendak ditanyakan04. bukan sahaja idea dapat ditukar. terutamanya murid yang prestasinya sederhana. murid dapat bertanyakan soalan secara peribadi tanpa perlu menyuarakan persoalan sebegitu dihaparan kelas. pengajaran komunikasi dua hala semasa pengajaran dan pembelajaran masih boleh dilakukan. guru boleh menggunakan perisian lain yang mampu menyokong perbualan serentak atau multiconference di mana perbualan serentak mampu dijalankan. perbualan secara chatting di mana perbualan melalui teks juga mampu disokong. Aadi. Melalui pertukaran fail sebegini. /erdapat murid yang hendak menanyakan soalan dalam kelas tapi malu untkuk melakukan sedemikian. Selain daripada itu. Malah. malah.

kanak-kanak berusia seawal ' tahun lagi sudah mampu mengenali i!ad. Sekarang.mementingkan diri mereka sendiri. &nak yang digelar sedemikian akan menjadikannnya kurang bermotivasi untuk bergaul dengan anak-anak lain yang celik I/. istilah . sedangkan anak kita langsung tidak mengetahui mengenai perkara tersebut.elik I/ dapat disemai dalam kalangan murid. bukannya sifat keakuan. tidak berdaya saing dan mungkin digelar #-uta I/4. /ablet dan telefon bimbit. Menjadi satu permasalahan apabila anak-anak lain dalam persekitaran anak kita mengetahui mengenai perkara tersebut. Melalui penggunaan peranti berteknologi tinggi ini. -ukanlah sifat kekitaan yang hendak disemai dalam diri murid. kita sebagai ibu bapa tidak seharusnya menyekat. jika anak-anak sekarang sudah mampu mengenali dunia I/ seawal itu. Mengapa . /idak seperti ibu bapanya yang hanya mengenali peranti tersebut pada usia seawal ()an0 Aadi. !enyekatan terhadap teknologi tersebut akan melahirkan anak yang pasif.unia kini bukan lagi seperti dunia lalu yang kadar capaian kepada setiap teknologi terbaharu adalah terbatas. 13 .elik I/ pula menjadi perbincangan0 . Sedikit sebanyak anak kita menjadi malu untuk bergaul dan mula memencilkan diri.

14 . emosi. Aaringan antara talian ini bertindak sebagai penyambung antara i!ad tersebut. contohnya seperti pembelajaran dalam talian. Manakala interaktif dari segi teknologi pula bermaksud perkaitan antara dialog antara komputer dengan terminal atau komputer dengan komputer. di mana anak yang introvert ini kurang keyakinan diri. rohani. menjadi pendiam. Interaktif dari segi bahasa bermaksud satu pekerjaan atau persembahan yang bersifat saling makalukan aksiB antara hubunganB saling aktif. intelek dan sosial.!erlakuan sedemikian mampu menjadikan personaliti anak kita sebagai introvert. tidak mampu untuk berkomunikasi dan bergaul dengan orang lain. penggunaan i!ad semasa proses pengajaran dan pembelajaran adalah merupakan satu usaha untuk menjadikan proses tersebut lebih interaktif dan menarik minat murid dalam proses pengajararan dan pembelajaran. -agaimana hendak melahirkan modal insan sebegini jika langkah yang diambil adalah sebenarnya membantutukan modal insan tersebut0 Selain daripada itu. di mana beberapa peranti salin berhubung melalui capaian jaringan antara talian. &dakah ini modal insan yang hendak dilahirkan0 -ukankah modal insan yang hendak dilahirkan adalah insan yang berkembang dengan seimbang dari segi jasmani. malah interaksi berlaku antara i!ad dengan i!ad yang lain. Murid yang selalu menggunakan i!ad bukan hanya berinteaksi dengan i!adnya sahaja.

-ermaksud. 7arga bagi sebuah buku teks adalah dalam purata 1M'6. Sedangkan sebuah i!ad hanya beharga 1M%')) dan dapat digunakan sepanjang sesi persekolahan murid.)) sebuah. 1amai ibu bapa yang mula berang dan mula membuat aduan bahawa anak mereka mengalami sakit belakang yang serius akibat membawa # amus . Melalui pengiraan. 7al ini bermaksud. faktor harga atau duit pula dibicarakan.alam sehari. . buku teks sekarang telah diterbitkan dalam beberapa jilid.ewan4 ke sekolah. buku rujukan.ewan. Sebanyak lebih kurang %) buha buku teks diperlukan dalam setiap tahun persekolahan. ini. buku latihan. Aimat bukan0 15 . murid akan mempelajari sekurang-kurangnya 6 subjek sehari. dan lain-lain peralatan kelengkapan persekolahan. sebenarnya ibu bapa 3aman kini lebih menyayangi anak mereka melebihi ibu bapa 3aman dulu. -uktinya. Sedari atau tidak. satu tahun persekolahan murid. termasuk perbelanjaan buku teks. berbanding dengan buku teks 3aman dulu yang rata-rata ketebalannya lebih kurang dengan amus .Sama ada kita sedari atau tidak. -aru sahaja tadi faktor berat dipersoalkan. ibu bapa perlu membelanjakan 1M=)) bagi setiap anak yang bersekolah. buku tulisan dan semua persekolahan murid. -erat tersebut masih belum dicampurkan dengan berat buku latihan. bagi satu sesi persekolahan rendah ibu bapa perlu berbelanja lebih kurang 1M'=)) dan sesi menengah pula 1M'))).9kilogram. -erat sebuah buku teks di Malaysia rata-ratanya adalah '9)gram sebuah. 6 buku teks diperlukan sehari dan jumlah putrara berat bagi buku teks sahaja adalah '. penggunaan i!ad di sekolah ini merupakan penyelesaian terbaik kepada permasalahan sakit belakang tersebut. !urata beg sekolah yang digalas oleh murid ke sekolah adalah mencapai 6kilogram .

!erisian tersebut akan terus menunjukkan jawapan yang betul dan di situ murid akan terus mengetahui keputusan latihan mereka. -ukankah situasi seperti ini dapat digambarkan seperti peribahasa melayu #sambil menyelam. 16 . kertas itu dibuang begitu sahaja0 Melalui penggunaan i!ad di sekolah ini. -ukan sahaja masa dapat dijimatkan. -uku kemudiaanya dipulangkan ke murid dan barulah murid dapat mengetahui kesilapan mereka. minum air4. i!ad tidak seperti buku di mana perlu segalanya ditulis dan dihantar dan disemak. /idak seperti kaedah konvensional yang memerlukan mereka menghantar lembaran kerja atau buku latihan ke guru dan guru pula perlu menyemak satu persatu. tidak perlu dihantar ke guru untuk disemak. malah tugas dan beban para guru juga dapat diringankan. sedikit sebanyak usaha kerajaan untuk menjayakan kempen-kempen tersebut berjaya disahut. &dakah kita sedar buku yang kita gunakan adalah berasal daripada kulit pokok yang ditebang0 !okok merupakan satu elemen yang sangat penting dalam ekosistem kita sekarang dan kita pula menebang pokok sematamata unutk dijadikan kertas dan selepas sedikit contengan. i!ad melalui penggunaan perisian yang tersendiri.erajaan sudah berhempas pulas membelanjakan sejumlah wang dalam kempen kitar semulanya dan kempen cintai alam sekitar.

esan negatif yang diperdebatkan oleh ramai pihak sebenarnya boleh dibendung oleh ementerian juga tidak sewenang-wenangnya membenarkan murid mengakses internet secara sesuka hati dimana akses yang diberikan oleh internet adalah untuk pembelajaran sahaja. Coutube adalah antara salah satu laman yang mungkin akan disenarai hitamkan dari capaian muridmurid.-erkaitan permasalahan dan kesan negatif yang difikirkan bakal berlaku adalah sesuatu yang boleh dikatakan pemikiran ditakuk lama. masyarakat sendiri. 17 . Sebagai contoh. esimpulannya. Masa sentiasa berubah dan pendidikan juga memerlukan perubahan bersesuaian dengan kehendak semasa sekarang. 7anya blog atau sumber yang disenarai putihkan oleh kerajaan sahaja boleh diakses oleh murid. berdasarkan hujahan dan pandangan yang diberikan berdasarkan penggunaan telefon bimbin dan i!ad di sekolahsekolah akan memberikan impak positif kepada guru dan ibu bapa khususnya murid-murid.

BAHAGIAN & Refleksi ' Rumusan 18 .

!enjimatan tersebut dapat menajdikan pentadbiran sekolah mampu menyalurkan kos tersebut kepada keperluan sekolah yang lebih penting. guru dan juga masyarakat di mana penggunaan i!ad di sekolah ini banyak memberikan kesan positif daripada negatif. &ntara aspek yang terlibat adalah kos penyediaan kelas yang dapat memuatkan murid-murid yang kondusif. Aika diamati sekarang. seperti penyelenggaraan barangan elektronik di sekolah yang rata-ratanya memerlukan penyelenggaraan yang kerap demi memastikan peralatan tersebut boleh berfungsi sebaiknya. . &spek-aspek yang disebutkan sebentar tadi sangat memainkan peranan yang penting. . Seperti mana yang teleh diutarakan sebelum ini.Sedikit sebanyak. beban dan tugas guru dan juga kos penyediaan kertas. hanya beberapa buah sekolah sahaja yang mampu menyediakan peralatan sebegitu dalam proses pengajaran dan pembelajaran murid0 1ata-rata sekolah menyatakan bahawa mereka kekurangan bajet dalam penyelenggaraan peralatan tersebut hanya kerana mereka terpaksa membelanjakan sejumlah wang dalam memastikan bilik darjah mereka berfungsi sedangkan pembelajaran bukan hanya berlaku dalam bilik darjah.ontohnya. sepatutnya. !embelajaran dapat dilakukan dalam banyak situasi dan tidak mengira tempat. kebiasaanya kos tersebut sangat memakan jumlah wang yang sangat besar.orak pemikiran 19 . &langkah baik jika dapat dilihat murid-murid menjalani proses pengajaran dan pembelajaran yang dibantu oleh peralatan sedemikian sepenuhnya. penggunaan i!ad dapat memberikan impak positif terhadap pendidikan di Malaysia disamping menjimatkan dalam banyak aspek. kebaikan penggunaan i!ad di sekolah telah banyak menyedarkan kita bukan hanya sebagai ibu bapa. melalui kos penyediaan kelas yang kondusif tersebut.

anak kita akan berupaya mengakses maklumat hanya dihujung jari. Sebagai ibu bapa. Melalui peranti tersebut. !ersekitaran juga berjaya dipelihara dengan menggunaan i!ad. jika dibandingkan dengan maklumat yang mereka perolehi melalui buku-buku yang terhad sumber maklumatnya.sedemikian perlu diubah demi memastikan sistem pembelajaran kita menjadi terunggul di mata dunia. Sedikit sebanyak . di mana penggunaan kertas akan dikurangkan kerana segala fail yang 20 . kita sudah pastinya risau akan keadaan fisiologi badan mereka. kita sudah tentu tidak sanggup melihat anak kita memikul setengah guni beras semasa menuju ke sekolah bukan0 /atkala memikul beban seberat itu. di mana dengan usaha yang sedikit. cara kerja bersistematik dapat disemai dalam cara mereka bekerja. Satu buku akan khusus menceritakan mengenai satu sumber maklumat sahaja. adakah mereka mampu memikul beban sebegitu0 Aika jawapannya tidak. tanpa usaha yang sangat gigih dan masa yang sangat singkat. maka fikirlah kembali. Mengapa kita perlu membiarkan anak kita mengusung setengah guni beras sedangkan kita mampu untuk memastikan mereka hanya menggalas hanya setengah kampit gula0 !erbandingan menunjukkan setengah kampit gula tersebut berupaya memberi impak melebihi setengah guni beras dan sebenarnya lebih baik daripada dua guni beras. dapat mendatangkan hasil yang sangat memberansangkan dan kadang kala terbaik. berbanding dengan i!ad yang mampu mengakses pelbagai jenis maklumnat hanya dengan satu peranti dan hanya dihujung jari.

1uang yang kecil sahaja diperlukan untuk menyimpan semua fail. sekolah dan ibu bapa. Sedikit sebanyak. /untasnya. malah. bulat manusia kerana muafakat4. bukannya fail yang maujud seperti fail-fail konvensional sekarang. -ukan sahaja pokok dan kertas berjaya dijiamtkan. $E%I(P)LAN $E%EL)R)HAN 21 . perancangan ini selaras dengan pengenalan jawatan guru baharu yang bakal diperkenalkan dalam !elan !embangunan !endidikan Malaysia ')%(-')'6 kelak. &kan tetapi. cara penyimpanan maklumat juga akan lebih sistematik.disimpan adalah dalam bentuk elektronik. ita sebolehnya mahukan yang terbaik untuk generasi kita yang akan datang dan tidak mahu mereka menjadi seperti kita sekarang atau menjadi lebih teruk daripada kita sekarang. tanpa memerlukan ruang dan rak yang besar dan berat tersebut. malah para guru. &kan tetapi. bercerai kita roboh4 dan #bulat air kerana pembentung. !enggunaan i!ad di sekolah sebenarnya mewujudkan tugas yang baru kepada guru. kerjasama daripada pelbagai pihak adalah diperlukan dan mustahil perkara sedemikian hanya dipertanggungjawabkan hanya kepada pihak sekolah dan pihak sekolah kerana ibarat kata pepatah #bersatu kita teguh. penggunaan i!ad di sekolah akan banyak mendatangkan faedah yang baik bukan hanya kepada murid. para guru yang berminat mungkin boleh bersedia menggalas jawatan Guru Media yang menyelenggara atau menjadi penyelaras penggunaan i!ad di sekolah kelak.

ibu bapa dan juga murid. Sesungguhnya ia banyak memberikan impak positif kepada semua pihak. Impakimpak negatif yang difikirkan bakal berlaku adalah merupakan cabaran semasa yang sememangnya perlu diselesaikan dengan cara yang terbaik. !eluang ini perlu digunakan secara bersama-sama bagi menaiktaraf pendidikan di Malaysia.Saya amat menyokong penggunaan telefon bimbit ini. R)*)$AN 22 . Semua pihak perlu bekerjasama dalam melaksanakan tindakan ini bagi memudahkan tindakan ini berjalan di atas landasan yang betul dan mengikut kehendak yang sepatutnya. guru. baik pihak sekolah.

com5')%%5)%5ipad-or-%m-netbook. :oriati &. Siri dan !erkembangan !rofesional Guru.wikipedia. "%88G$.arul @hsanD EFford +ajar -akti. theme $. Mok Soon Sang. Shamsina Shamsuddin.blogspot.html 23 . uala epimpinan dan !erkembangan !rofesional Guru. Muhamad &sas ushairi Ausoh "')%)$.org5wiki5/elefonHbimbit httpD55%bestarinet. -oon !ong Cing.&khiar !ardi. Sumber InternetD httpD55%bestarinet."'))=$.net50pageHidI'% httpD55ceriteraarieve. &ndi Mappiare. -hd. Pengantar kaunseling dan psikoterapi% 1aja Grafindo !ersada. dan *ong !endidikan GuruD &sas epimpinan iet *ah "')%)$. n education course for !P"# professionalism uala ?umpurD umpulan -udiman Sdn. 1ashid.net5 httpD55ms. Selangor . Aakarta. -hd. ?umpurD +reemind 7ori3ins Sdn.

LA(PIRAN 24 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful