CONCEPTUL DE INDICE GLICEMIC.

FORME DE PREZENTARE IN FARMACII PENTRU GLUCOZA SI FRUCTOZA

Indicele glicemic este un indicator care arata cu cat creste nivelul zaharului din sange(glucoza) la ingestia unei cantitati dintr-un aliment, comparativ cu o cantitate similara de glucoza in solutie sau cu painea alba. Este un indicator al vitezei cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange sub forma de glucoza. Cu cat se absoarbe mai usor cu atat indicele glicemic este cat este mai mare, si invers. Cu cat glucoza din sange creste mai mult si mai repede, cu atat corpul(pancreasul) este obligat sa produca mai multa insulina. Acest lucru se intampla cu cel putin doua cosuturi: epuizarea pancreasului si cresterea rezistentei la insulina a tesuturilor periferice. Pentru ca in sange avem doar cateva grame de glucoza, excesul acestui nutrient esential este toxic, in special pentru sistemul nervos. Exista si sisteme pentru depozitarea glucozei in exces, legand moleculele de glucoza intre ele intr-o molecula mai mare: glicogenul, asemanator amidonului din plante. Glicogenul poate fi depozitat in muschi si ficat in anumite cantitati. Insulina este un hormon asemuit cu cheia care deschide portile celulelor pentru ca glucoza sa intre in ele si sa fie arsa sau transformata. In timp, epuizarea pancreasului si rezistenta la insulina duc la sindromul metabolic(sindromul X sau diabetul de grad II) si chiar la diabet de tip I. O serie de boli grave sunt puse in ziua de azi pe seama consumului exagerat de carbohidrati cu indice glicemic mare: obezitate, diabet, ateroscleroza, atacul vascular cerebral, bolile de inima si multe altele. Practic, prin insulina corpul primeste un semnal ca este timpul sa depoziteze grasime. De aceea, daca vreti sa mentineti depunerile de grasime la minim(sau sa slabiti) evitati carbohidratii in general si cei cu indice glicemic mare in special. Iata indicele glicemic al celor mai importante alimente, raportat la painea alba: paine alba-100,paine integrala-99,paine de secara-58,orez alb-83,paste fainoase-66,cartofi uscati116,cartofi fierti-81,cartofi prajiti-135,fasole boabe-60,mazare verde-56,mere-53,banane79,grapefruit-36,struguri-62,portocale-66,pere-47,glucoza-138,zahar-86,fructoza-30,lapte degresat-46,iaurt-52,inghetata-25 Importanta este si “incarcarea glicemica” (glycemic load), care ne arata ce cantitate de carbohidrati contine un aliment. Un aliment cu indice glicemic mare, daca este consumat in cantiate mica(sau are o incarcare glicemica mica) poate avea un impact mai mic asupra glucozei din sange decat un aliment cu indice glicemic mic dar consumat in cantitati mari. Fiind determinat “in vivo”, adica pe subiecti umani, Indicele Glicemic este o medie, o cifra orientativa, existand persoane cu diverse niveluri de toleranta la glucoza( atat din punct de vedere al vitezei cu care creste/scade nivelul de glucoza din sange cat si al timpului in care acest nivel se mentine). Momentele cand poti tolera alimente cu indice glicemic mare sunt imediat dupa antrenament si dimineata.

Soluțiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente. Factori care influenteaza indicele glicemic(digestia carbohidratilor) si metabolismul -carbohidratii complecsi nepreparati termic au un IG mai mic. randamentul intelectual si fizic pe durata zilei este mai mare. Cheia este in general. cu indice glicemic si incarcare glicemica mari este total contraindicat in slabire.40%. -glucoza cristalizată (tablete) .cu o concentrație de 75%. desi au un IG mic. 40 %) sunt hipertonice și își găsesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizează deshidratare tisulară. favorizeaza depunerile de grasime Există mai multe forme de comercializare și folosire a glucozei. acestea au acțiuni și indicații diferite. in special sucurile de fucte si mierea. Acest mic dejun poate fi eventual un pas intermediar intre o dieta cu junk food /dulciuri si o dieta sanatoasa. ar trebui sa ne mentinem in jur de 70. Pen tru a evita efectele nefaste ale hiperglicemiei. Raportat la paine. cu o cantitate minima de carbohidrati. 20. de obicei oricărei perfuzii cu glucoză i se adaugă insulină. cu exceptia pastelor -alimentele integrale au un IG mai mic decat cele prelucrate -alimentele solide au un IG mai mic decat lichidele -carbohidratii reci au IG mai mic decat cei calzi -alimentele bogate in fibre au IG mai mic -grasimile saturate cresc IG in mancaruri -grasimile nesaturate scad IG -adaugarea de proteina mareste IG -fructoza. . 33. pentru hidratare sau ca substituent energetic. Soluțiile de concentrații mai mari de 5 % (10. de preferinta sub. sub 55 raportat la glucoza.conține glucoză în concentrație de 32.Totusi. sa alegem mancaruri cu indice glicemic scazut. s-a observat ca daca masa de dimineata este compusa din grasimi si proteine. Deci celebrul mic dejun “cereale cu lapte”. Soluția de glucoză 5 % este izotonă și are aceleași utilizări.concentrație de 99%. foarte utilă în edeme). dintre care cele mai importante sunt: -sirop de glucoză . -glucoza tehnică . În funcție de concentrațiile lor. În medicină este folosită mai ales sub formă de soluții apoase perfuzabile. datorita nivelului mai stabil de insulina si glucoza din sange. fiind folosită cel mai adesea.

sudoratie (dozele mari). dozata dupa caz (a nu se depasi 800 mg fructoza/kilocorp si ora). protejeaza proteinele de catabolizare. se transforma inglicogen. 6-difosfataza.Fructoza. deficit de fructozo-1. in caz de intoleranta poate provoca hipoglicemie. Actiune terapeutica Monozaharida asimilata si metabolizata cu usurinta. Contraindicatii Intoleranta la fructoza-sorbita. Mod de administrare In perfuzie intravenoasa lenta. Indicatii Aport caloric in cadrul alimentatiei parenterale. Reactii adverse Congestia fetei. intoxicatie acuta cu alcool metilic (favorizeaza oxidarea in formaldehida). participa la metabolismul glucidic chiar in absenta insulinei. . reface rezervele energetice. solutie injectabila Compozitie Fiole a 100 ml solutie apoasa injectabila continand fructoza 20%. epigastralgii. leziuni hepatice si renale. la diabetici trebuie stabilita in prealabil toleranta la fructoza. tromboflebita locala. hiperlactatemie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful