You are on page 1of 3

CONCEPTUL DE INDICE GLICEMIC.

FORME DE PREZENTARE IN FARMACII PENTRU GLUCOZA SI FRUCTOZA

Indicele glicemic este un indicator care arata cu cat creste nivelul zaharului din sange(glucoza) la ingestia unei cantitati dintr-un aliment, comparativ cu o cantitate similara de glucoza in solutie sau cu painea alba. Este un indicator al vitezei cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange sub forma de glucoza. Cu cat se absoarbe mai usor cu atat indicele glicemic este cat este mai mare, si invers. Cu cat glucoza din sange creste mai mult si mai repede, cu atat corpul(pancreasul) este obligat sa produca mai multa insulina. Acest lucru se intampla cu cel putin doua cosuturi: epuizarea pancreasului si cresterea rezistentei la insulina a tesuturilor periferice. Pentru ca in sange avem doar cateva grame de glucoza, excesul acestui nutrient esential este toxic, in special pentru sistemul nervos. Exista si sisteme pentru depozitarea glucozei in exces, legand moleculele de glucoza intre ele intr-o molecula mai mare: glicogenul, asemanator amidonului din plante. Glicogenul poate fi depozitat in muschi si ficat in anumite cantitati. Insulina este un hormon asemuit cu cheia care deschide portile celulelor pentru ca glucoza sa intre in ele si sa fie arsa sau transformata. In timp, epuizarea pancreasului si rezistenta la insulina duc la sindromul metabolic(sindromul X sau diabetul de grad II) si chiar la diabet de tip I. O serie de boli grave sunt puse in ziua de azi pe seama consumului exagerat de carbohidrati cu indice glicemic mare: obezitate, diabet, ateroscleroza, atacul vascular cerebral, bolile de inima si multe altele. Practic, prin insulina corpul primeste un semnal ca este timpul sa depoziteze grasime. De aceea, daca vreti sa mentineti depunerile de grasime la minim(sau sa slabiti) evitati carbohidratii in general si cei cu indice glicemic mare in special. Iata indicele glicemic al celor mai importante alimente, raportat la painea alba: paine alba-100,paine integrala-99,paine de secara-58,orez alb-83,paste fainoase-66,cartofi uscati116,cartofi fierti-81,cartofi prajiti-135,fasole boabe-60,mazare verde-56,mere-53,banane79,grapefruit-36,struguri-62,portocale-66,pere-47,glucoza-138,zahar-86,fructoza-30,lapte degresat-46,iaurt-52,inghetata-25 Importanta este si “incarcarea glicemica” (glycemic load), care ne arata ce cantitate de carbohidrati contine un aliment. Un aliment cu indice glicemic mare, daca este consumat in cantiate mica(sau are o incarcare glicemica mica) poate avea un impact mai mic asupra glucozei din sange decat un aliment cu indice glicemic mic dar consumat in cantitati mari. Fiind determinat “in vivo”, adica pe subiecti umani, Indicele Glicemic este o medie, o cifra orientativa, existand persoane cu diverse niveluri de toleranta la glucoza( atat din punct de vedere al vitezei cu care creste/scade nivelul de glucoza din sange cat si al timpului in care acest nivel se mentine). Momentele cand poti tolera alimente cu indice glicemic mare sunt imediat dupa antrenament si dimineata.

.cu o concentrație de 75%. favorizeaza depunerile de grasime Există mai multe forme de comercializare și folosire a glucozei. 40 %) sunt hipertonice și își găsesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizează deshidratare tisulară. sa alegem mancaruri cu indice glicemic scazut.40%. datorita nivelului mai stabil de insulina si glucoza din sange. Raportat la paine. cu exceptia pastelor -alimentele integrale au un IG mai mic decat cele prelucrate -alimentele solide au un IG mai mic decat lichidele -carbohidratii reci au IG mai mic decat cei calzi -alimentele bogate in fibre au IG mai mic -grasimile saturate cresc IG in mancaruri -grasimile nesaturate scad IG -adaugarea de proteina mareste IG -fructoza. În funcție de concentrațiile lor. sub 55 raportat la glucoza. 33.concentrație de 99%. de preferinta sub. Pen tru a evita efectele nefaste ale hiperglicemiei. -glucoza tehnică . 20. cu indice glicemic si incarcare glicemica mari este total contraindicat in slabire. -glucoza cristalizată (tablete) . Acest mic dejun poate fi eventual un pas intermediar intre o dieta cu junk food /dulciuri si o dieta sanatoasa. s-a observat ca daca masa de dimineata este compusa din grasimi si proteine. În medicină este folosită mai ales sub formă de soluții apoase perfuzabile. ar trebui sa ne mentinem in jur de 70. fiind folosită cel mai adesea.conține glucoză în concentrație de 32. acestea au acțiuni și indicații diferite. in special sucurile de fucte si mierea. de obicei oricărei perfuzii cu glucoză i se adaugă insulină.Totusi. pentru hidratare sau ca substituent energetic. Soluțiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente. Deci celebrul mic dejun “cereale cu lapte”. dintre care cele mai importante sunt: -sirop de glucoză . desi au un IG mic. foarte utilă în edeme). Soluțiile de concentrații mai mari de 5 % (10. cu o cantitate minima de carbohidrati. Soluția de glucoză 5 % este izotonă și are aceleași utilizări. Cheia este in general. randamentul intelectual si fizic pe durata zilei este mai mare. Factori care influenteaza indicele glicemic(digestia carbohidratilor) si metabolismul -carbohidratii complecsi nepreparati termic au un IG mai mic.

in caz de intoleranta poate provoca hipoglicemie. Actiune terapeutica Monozaharida asimilata si metabolizata cu usurinta. hiperlactatemie. dozata dupa caz (a nu se depasi 800 mg fructoza/kilocorp si ora). . sudoratie (dozele mari). reface rezervele energetice. 6-difosfataza. epigastralgii. Indicatii Aport caloric in cadrul alimentatiei parenterale. solutie injectabila Compozitie Fiole a 100 ml solutie apoasa injectabila continand fructoza 20%. deficit de fructozo-1. intoxicatie acuta cu alcool metilic (favorizeaza oxidarea in formaldehida). Mod de administrare In perfuzie intravenoasa lenta.Fructoza. protejeaza proteinele de catabolizare. Reactii adverse Congestia fetei. Contraindicatii Intoleranta la fructoza-sorbita. tromboflebita locala. participa la metabolismul glucidic chiar in absenta insulinei. leziuni hepatice si renale. la diabetici trebuie stabilita in prealabil toleranta la fructoza. se transforma inglicogen.