Concepte fundamentale

Principiile valurilor elliott au fost descoperite la sfârşitul anilor 1920 de Ralph Nelson Elliott. El a descoperit că piaţă de stocuri nu se miscă haotic, ci în mişcări ciclice repetitive, care reflectă acţiunea şi emoţiile oamenilor, cauzate de influenţele exterioare ale psihologiei maselor. Elliott a afirmat că fluxul şi refluxul (crestere vs. retragere, cădere) psihologiei maselor sunt relevate în market stock de patternuri repetitive care sunt subdivizate în asa numite valuri.

Pattern-uri psihologice de pret
Din punct de vedere al teoriei Elliott Wave, graficul miscarii pretului unei piete nu este altceva decat o reprezentare grafica a psihologiei maselor. Teoria Elliott Wave descrie modul in care anumite sectiuni din grafic interactioneaza cu sectiunile adiacente, forma pe care evolutia pietei ar trebui sa o ia intr-o multitudine de circumstante, cand si cum trend-urile psihologice incep si se termina, cum un mediu psihologic determina si influenteaza evolutia altuia, si, ce forma grafica generala ar trebui sa prezinte evolutia pretului la momentul terminarii unui pattern. Cu alte cuvinte, teoria Elliott Wave organizeaza transforma miscarile aparent aleatoare ale preturilor in pattern-uri identificabile si previzibile bazandu-se pe evolutia naturala a psihologiei maselor.

Fenomen natural si neperiodic
Timpul consumat de o anumita stare de spirit a societatii nu are un minim sau maxim absolut dar exista limite generale. Analizand pattern-urile completate anterior si aplicand anumite principii si reguli privind comportamentul din punct de vedere al timpului este posibil sa se aproximeze cele mai bune momentele pentru completarea unor formatiuni. Structura miscarii preturilor aproape intotdeauna trebuie sa fie mai importanta ca observatiile legate de timp. Anumiti indivizi considera enervant acest aspect al teoriei din moment ce vor sa stie in avans cand sa tranzactioneze. Elliott practic demonstreaza ca anticiparea cu o probabilitate de 100% este imposibila. Cel mai mare grad de previzibilitate apare imediat ce o miscare (un val) s-a terminat. Cu alte cuvinte, ar trebui asteptata terminarea unui pattern si ulterior se poate actiona.

Beneficii multiple
Beneficiile studierii teroriei Elliott Wave sunt numeroase. Ca broker, analist sau investitor veti putea anticipa frecvent schimbari majore in mediul economic ce va vor permite evitarea dezastrului financiar si chiar specularea acestor oportunitati. Intelegerea corecta si amanuntita a psihologiei maselor (baza fundamentala a teoriei Elliott Wave) va poate ajuta sa evitati tranzactii periculoase la sfarsitul unui ciclu economic.

Aplicare in diverse domenii
Teoria Elliott Wave poate fi aplicata practic tuturor sectoarelor/zonelor in care sunt implicate mase de oameni: bursa, marfuri, imobiliare, productia de bunuri si servicii, etc.; singurul lucru necesar: date precise si consistente. Avantajele aplicarii teoriei in numeroase domenii sunt evidente.

Complexitatea
Teoria Elliott Wave este probabil cea mai complexa si mai cuprinzatoare forma de analiza a pietei inventata vreodata. Ea impune prin natura ei mult timp si practica pentru a fi stapanita. Cei mai multi oameni nu au timp suficient la dispozitie sau inclinarea necesara pentru a invata si pentru a aplica teoria asa cum trebuie. De regula, pentru perfectionare, teoria cere mult mai

mult timp decat sunt oamenii dispusi sa ii aloce. In plus, ideea unei metode analitice care ii permite cuiva sa anticipeze schimbari de trend cu o precizie de o zi sau chiar de o ora este considerata de majoritatea oamenilor ridicola si cel putin suspecta. Cand majoritatea investitorilor au dificultati in a fi de partea care trebuie a pietei, incercarea de a derermina cel mai mare sau cel mai mic tick al unui trend nici macar nu e considerata o posibilitate serioasa. O teorie care sustine producerea unor asemenea rezultate va crea intotdeauna controversa si va fi inevitabil tratata de neinitiati cu scepticism.

Atitudinea publica
Aplicarea cu succes a teoriei Elliott Wave impune o mentalitate diferita de cea publica. Pentru a putea anticipa cu acuratete momentele la care are loc o schimbare de trend trebuie inevitabil sa rezistati si sa respingeti punctul de vedere al majoritar exact la momentele in care acea majoritate este cel mai convinsa ca un anume eveniment nu se va produce (veti fi cel mai probabil ridiculizat pentru parerile si convingerile voastre, unul din cele mai bune semne ca analiza voastra e corecta). Increderea extrema in sine e o cerinta obligatorie; controlul lacomiei; un management strict al fondurilor (care include controlul riscului), o minte deschisa si abilitatea de a va schimba intreaga perspectiva (din bullish in bearish si vice-versa) intr-o secunda, toate sunt atributele si abilitatile unui analist sau trader de succes. Multe din aceste caracteristici nu sunt prezente intr-o persoana, facand dificila incercarea de a fi un bun analist sau un investitor de succes. Multi oameni pot anticipa micarile viitoare ale pietei cand nu sunt implicati financiar. Cand analiza si tranzactionarea devin personale totul se schimba.

Multi ani de studiu si aplicare
Chiar si avand toate calitatile de mai sus, pentru a practica teoria in timp real cu acuratete si incredere, este nevoie de multi ani de practica. Cum multi oameni nu vor aloca timpul necesar pentru a studia teoria, ajung sa o aplice prost si pierd bani in piata.

Aplicarea teoriei necesita timp
Chiar daca ai mentalitatea necesara, anii de experienta si cunostintele ce se impun, tot trebuie sa aloci timp zilnic (aproximativ) analizelor, pentru practica si pentru a urmari poziti curenta a pietei. Pentru a urmari cateva piete simultan poti avea nevoie de cateva ore sau chiar mai multe in fiecare zi. Cei mai multi oameni cred ca este simplu sa faci bani in piaţa de capital si mult mai multi vor sa fie (se aplica probabil tuturor celorlalte incercari ale omului).

Principiile de bază
Toate miscarile pietei din punct de vedere al teoriei Elliott Wave, se incadreaza in doua clase logie: Valuri impulsive (normale si terminale): Acestea sunt pattern-uri ce evolueaza in directia trendului principal. Cand este analizata evolutia pietei pe termen scurt, valurile impulsive pot fi monowave-uri. Daca valurile impulsive sunt mai complexe, ele vor fi compuse din 5 segmente. Valuri corective (nu evolueaza ca trend): Acestea sunt pattern-uri care evolueaza in directia opusa trendului. Corectiile pot fi deasemenea monowave-uri, dar daca sunt mai complexe vor apare pe grafic ca miscari de “consolidare” sub forma de miscari in sus si in jos, fara o directie clara, si sunt de regula compuse din 3 segmente. Gradul valurilor “Grad” este un termen larg si putin imprecis ce specifica clasificarea ierarhica a valurilor pe baza interlegaturilor de pret si timp. Daca se studiaza cu atentie un grafic al oricarei piete se

observa cu usurinta ca unele valuri evolueaza pe perioade indelungate de timp in timp ce altele evolueaza pe perioade mai scurte de timp. O miscare (un val) ce evolueaza pe o perioada de timp mult mai mare decat cea a altei miscari ar trebui considerata intotdeauna ca fiind o miscare de grad superior (in raport cu cealalta). 1. Principiile descoperite si scrise de R.N. Elliott, arată că trendurile sunt compuse din 5 valuri într-o direcţie dintre care 3 valuri in direcţia trendului şi 2 în contratrend, în poza ataşată valurile 1,3,5 sunt în direcţia trendului şi valurile 2 şi 4 reprezintă contratrendul.

2. R.N.Elliott le-a numit „valuri cardinale” sau „faza numerelor” acum ele sunt cunoscute ca fiind „valuri impulsive” si au fost popularizate de R. Prechter şi A.J. Frost. „Faza literelor” acum sunt cunoscute ca fiind „valuri corective”. 3. Valul 2 este corectia valului 1 impulsiv, valul 4 este corecţia valului 3 impulsiv, abc este corecţia valului 5 impulsiv. 4. În macro sens secvenţele prezentate mai sus pot face parte din secvenţe asemănătoare dar de grade mai mari. 5. În micro sens fiecare val poate fi secvenţiat pe acelşi principiu dar in valuri mai mici.

6. Ritmul celor „impulsivelor” corectate de cele „corective” se supun unor reguli, principiile de bază rămânând de referinţă. Patternurile în chartuile de h1, h4, D,W, M sunt numărate în acelaşi fel. 7. Scara timpului este foarte importantă pentru fiecare pattern în parte. Nu există numai patternuri valorice de preţ ci şi de timp ele nu sunt separate de vreun concept anume faţă de cele de preţ; ci ele se complementare şi obligatorii. 8. Sunt trei reguli majore de netrecut: i. Valul 2 nu se retrage niciodată peste punctul de plecare al valului 1. În funcţie de trend up and down regula este aceaşi. ii. Valul 3 nu poate fi cel mai scurt val din calurile de impuls. Valul 3 nu este necesar sa fie cel mai lung, dar întotdeuna el este cel mai mare. (această regula dupa cum vedea în partea a

doua la advance elliott sunt multe variaţii de patternuri şi valul 3 este la fel de variat ca şi patternurile în sine). iii. Valul 4 corectiv nu trece de vărful valului 1 în orce fel de trend up and down. (regulile ii şi iii vom vedea ca au suferit adăugari de la R.N. Elliott încoace 1920. )

Gradele valurilor

1. Grad mare (grad major)

2. Grad intermediar – subdivizarea gradului major

3. le -a cercetat deficitar aceste combinatii. Patternurile clasice –EWA Elliott a detectat majoritatea patternurilor exceptănd patternurile diagonale (leading).impulsul este compus din 5 valuri 1.5 sunt valuri de impuls. Descriere. De asemenea petternurile WXY şi WXYXZ nu au fost definite de Elliott. • Valul 3 niciodată nu este mai scurt cînd il comparam cu valul 1 şi 5 • Valul 4 nu poate trece de valul 1 (overlap) excepţia se face în triunghiul diagonal şi uneori în valul 1 (4 din 1) sau A (4 din A). Grad minor. dar niciodată în valul 3.3. • Valul 3 arată (moment puternic (the greatest momentum) excepţie cînd valul 5 este extins.5 . Patternul-valurile 1. . • Valul 2 nu poate fi mai lung în preţ decăt valul 1 şi nu trebuie să treacă de punctul de origine al valului 1. • Valul 5 trece de valul 3. În analiza noi folosim wxy şi wxyxz de asemenea pentru dublu şi triplu zigzag. 2 şi 4 valuri de corecţie. Bull market Bear market -reguli de ghidare.3. Impulsul. – subdivizarea gradului intermediar IMPULSUL.

Ending Diagonal Triangle (triunghi diagonal terminal).E sau X) . Structura interna. Triunghiurile diagonale sunt impulsuri terminale (impuls pentru ca acesta conţine 5 valuri). Triunghiurile diagonale se mai găsesc în valurile C. Acest pattern conţine 5 valuri ele sunt subdivizate în câte trei valuri foarte rar în cate cinci.din A.D. Structura acestor valuri este 5-3-5-3-5.4 ori B. valul 5 este un triunghi diagonal terminal (ending diagonal triangle).3. ceea ce însemană structuri diferite ale corecţiei cu referire strictă la valurile 2 şi 4. O altă variaţie de impuls este triunghiul diagonal terminal sau (ending diagonal traingle).C. Care apar în val terminal: 5 şi C. (asupra acestui aspect în p artea a doua va fi un capitol special pentru alternanţă) -în fiecare val: impulsul se întâlneste în valurile 1. . 1. sau C. -descriere: triunghiurile diagonale sunt impulsuri scurte.• Structrura valurilor interne trebuie să alterneze. -este compusă din 5 valur i. Acestea pot apărea în val 5 final. sau (wedge-ca pattern clasic) este caracterizat prin două linii care converg. A nu se confunda cu triunghiurile corective. Impuls terminal. Overlapul este admis între valurile 4 şi 1 şi sunt destul de frecvente dar nu obligatorii.5 şi în valul A şi C care sunt corecţii (corecţia mai poate fi 2. de menţionat că aici valul numerotat cu (3) este val corectiv. Triunghiurile diagonale sunt relativ rare şi sunt urmate de schimabrea violentă a direcţiei marketului.

Diferenţa dintre triunghiul diagonal ending şi leading constă în valul 1. bear market bull market Descriere: triunghiul diagonal de tip leading este un pattren impulsiv scurt care apare în valul A. • Valul 4 trece de valul 1 (overlap) • Valul 4 nu poate trece dincolo de punctul de origine al valului 3. • Linile canalului trebuie să fie convergente. În fiecare val: -triunghiul diagonal se întâlneste în val 5. • Valul 3 nu poate fi scurt. • Intern. A nu se confunda cu triunghiurile corective. • Valul 3 nu poate fi scurt. Experinţa a arătat că deasemenea el apare în valul 5 şi C deşi în principiile valurilor elliott (Elliott Wave Principle) ele nu apar. . valurile 1. Structura interna: structura interna este compusă din 5 valuri de 3 -3-3-3-3-3.3. ceea ce înseamnă diferite structuri de natura corectiva. Acest triunghi diagonal nu este urmat de o schimbare violenta a directiei marketului pentru că nu este sfarşîtul trendului. C şi uneori în 1. • Val 4 şi 1 fac (se înt repatrund (overlap). Leading Diagonal Trianagle 2.Reguli: • triunghiurile diagonale compun valul 5. • Ghidul intern al structurii trebuie să arate o alternanţă. • Intern. • Valul 4 nu poate trece de punctul de origine al valului 3. Un alt tip de triunghi diagonal este aceasta: numindu-se „leading diagonal triangle” are in structura interna câte 5 valuri şi se înâlneşte în valurile 1 sau A.5 sunt valuri de impuls. Reguli: • Este compus din 5 valuri.5 care au o strtuctură interna din 5 valuri în loc de trei. excepţia o face atunci cînd apare în valul 5 sau C. toate valurile diagonalului au structuri corective.3. • Valul 1 este cel mai lung şi val 5 scurt.

În fiecare val: triunghiul diagonal de tip 2 apare în valul 1 sau A . Val 5 Failure (uşuat) 4. acesta se numeşte val 5 eşuat (five failure). deci nu trebuie să treacă de punctul de origine al valului 1. bull market bear market Descriere: (Eşuatul) este un pattern impulsiv din 5 valuri din care valul 5 nu trece de valul 3. indică un trend slab şi marketul va arata o accelerare în sesn opus. un pattern foarte rar este triunghi diagonal expandabil. Valul 5 eşuat este un val terminal sau „reversal pattern” şi în analiza calsică este interpretat ca (double top and double bottom). uneori valul 5 eşuează să treacă dincolo de valul 3. Reguli: • valul 2 nu poate fi mai mare în pret şi distanţă decât valul 1. • Valul 3 nu este niciodată scurt în comparatie cu valul 1 şi 5. Structura interna: cele 5 valuri ale triunghiului diagonal de tip 2 arată în structura interna : 5 3-5-3-5.• Valul 1 este lung şi 5 scurt. . • Structura valurilor arată alternanţa între ele ceea ce înseamnă că sunt valuri corective. Expanding diagonal triangle (triunghi diagonal expandabil) 3.

Bull market Bear market Descriere: Acest tip de Impulsul este un pattern mai puţin comun şi este asamblat ca un impuls normal. • Valul 3 arată un moment puternic.1% numai. excepţia fiind triunghiul diagonal şi uneori în valul 1 sau A dar niciodată în 3. Seprat de acestea. Un alt tip de impuls. În analiza patternului este permisă retragerea valulului 4 de aproximativ 51. niciodată în 3. se poate observa şi retrageri pana la 62% a valului 4. Reguli: • Aceleaşi reguli pot fi aplicate ca la un impuls normal. dar nu în valul 3 -5 din 3. valul 4 este adesea un zigzag. Structura interna a acestora este 5-3-5-3-5. excepţie fiind urmatoarele: • Valul 4 este permis să se retraga între 51.• Valul 4 nu poate face (overlap) cu valul 1. În fiecare val: Impulsul de tip 2 se petrece adesea în valurile 1. Structura interna compusă din 5 valuri.5% din impuls sau alt pattern de trend. în ciuda acestor fapte limita este de doar 0. bull market bear market . Care pot fi compuse din 5 valrui într-un triunghi corectiv.5% şi 62%. Structura interna: Este compus din 5 valuri. • Valul 5 cade înainte de sfarşitul valului 3.4 ori C. Bineînteles uneori retragerea valului 4 poate fi 51. În fiecrare val: un failure apare în valul 5 sau C. fara a penetra regiunea valului 1. Extensia. această apare mai frecvent în charturile intraday. • Ca şi ghid. de mentionat că valurile din (3) sunt valuri corective.6% şi impulsul poate fi eliminat.

Asadar minima structură internă este de 9 valuri şi este compusă din 5 -3-5-3-5-3-5-3-5. Ea se poate întâlni în (oricare din valurile 1. • Valul 5 trece de valul 3. .5 pot fi extensii. care poate fi compusă din 5 valuri în cazul triunghiurilor corective. Structura interna. -în fiecare val. Reguli: -regulile cele mai importante ale extensiei sunt: • este compusă din 5. • Valul 4 nu face overlap. fiind mai lungi decât alte valuri. dar ea poate fi şi în valul 1 sau 5. În cazul de fată extensia se afla în valul 3 . O altă interpretare a extensiei. nu trebuie să treacă de punctul de origine al valului 1.3.5 şi A şi C. • Valul 2 nu poate fi mai lung decât în valul 1.Descriere: -definiţia extensiei este valul impulsiv. O variaţie cunoscută ca extensie poate apărea în unul din valurile impulsive .9.13 sau 17 valuri.3. reguli: -extensia se întâmpla în valurile 1.5 –majoritatea extensiilor au loc în valul 3).3. este compusă din minim 9 valuri deşi poate trece de 13 pana la 17 valuri. • Valul 3 nu este mai scurt cînd îl comparam cu valul 1 sau 5. unde valul 1. 5 este impuls. • Extensia valurilor arată o mare accelerare. de mentionat că valul numerotat cu (3) este val de corecţie. cînd le comparam pe fiecare cu celelalte. Extensia este o mişcare lungă care iese din scală în comparaţie cu alte valuri impulsive.

ii. Uneori sunt numite „consolidări sau faza literelor abc” 2. care arată un revers. i.Valurile corective. (iregular) şi triunghi. Complexiattatea corectivelor poate creşete şi descreşte fără avertizare. Corectivele complexe: dublu trei. Acesta se întâmplă din cauza varietăţii de patternuri corective. SIMPLE 1. triplu trei. . 3. Complexitatea formelor corective pot fi subdivizate în patru categorii: zigzag complex. corectivele sunt mai puţin predictibile decât impulsivele. Momentele impotriva trendului sunt numite „valuri corective” sau „corecţii simple”. 4. flat. Forme de bază: zigzag. flat complex.. 1. Identificarea corecţiilor în patternuri particulare este o treabă foarte dificilă. Zigzagul. iregular complex. Zigzagul poate fi prima parte dintr -o structura corectiva mai complexă. Zigzagul se poate extinde în dublu sau triplu zigzag deşi acestea nu sunt foarte comune pentru că lipseste alternanţa. care sunt într-un numar mai mare decât patternurile impulsive. Adesea arată că un val impulsiv în formare (din 5) de fapt valurile (a şi c) sunt accelerate dînd aceasta iluzie. Sunt câteva forme de bază şi derivaţiile lor de bază. bul market and bear market Descriere: Zigzagul este structura corectiva cea mai comuna.

Flat bull market and bear market Descriere: Flatul este foarte comun ca forma corectiva. care arată în general o directie (oblică. • Valul C este egal cu A. • Valul C şi A trebuie să fie subdivizat în 5 valuri În fiecare val: Timpul cel mai mare e în A.Reguli: • este compusă din 3 valuri. dublu din 7 valuri separate de un val X în mijloc. Valul C este un impuls contrar. Structura interna din 3 valuri este de 5-3-5 în zigzag simplu. • Valul C trebuie să treacă dincolo de sfârşitul valului A. . 5-3-5-3-5-3-5 în dublu. • Valul B nu se retrage mai mult de 61% din A. X ori 2. va lul B este val corectiv. De asemenea valul B este parte din flat. triplu este format din 11 valuri separate de două valuri X. într -o parte) (sideways). 2. În mod normal valul C nu trece dincolo de valul A. triunghi. Valurile A şi B şi flat sunt amâdouă pattrenuri corective. Structura interna: Un simplu zigzag este compus din 3 valuri. • Valul A şi C sunt impulsuri.

În fiecare val: se întîmpla în valul B. • În mod normal valul C este cel puţin egal cu A. arată ca un impuls. Structura interna: constă în 3 valuri. şi cel mai adesea în 2 şi 4. Dacă valul C este mult mai mare decât valul A puterea va fi mică. 8% din A.Reguli: • Este compus din trei valuri. Dacă se întîlneste î n . valul A şi B sunt corective. Structura interna a flatului este de 3 -3-5. Iregularul sau (irregular).B şi X. • Valul B adesea arată o retragere completă. • Valul C este un impuls. (depinde de autor această categorie). Puterea valului B arată ca marketul vrea să o ia în directia valului B. Reguli: • este compus din 3 valuri. Flat expandabil sau flat iregular (expanded flat sau irregular flat). • Valul C este impuls. Valul C este mai mare decât A. În fiecare val: acest tip de corectivă se întîlneste în valurile 2. Aici valul B este extins şi merge dincolo de sfârşitul valului A. • Valul C nu ar trebui să treacă dincolo de sfârşitul valului A. • Valul B se retrage mai mult de 61. bull market and bear market În teoria clasică a valurilor elliott (elliott wave) acest tip de pattern iregular (irregular pattern) este distinc ca forma sau (pattern) în teoria avansată el este inclus in categoria patternurilor de tip flat ca fiind o variaţie a acestuia. valul A şi B sunt corectiva.4. • Valul B se retrage dincolo de A ca un impuls. Descriere: este un tip de flat mai special.

care au intern o structura de: 3-3-5. În fiecare val: apar numai în valurile B. Reguli: • sunt compuse din 5 valuri. . • În cel de contracţie. Ele sunt ascendente sau descendente. Structura interna: este compus din 5 valuri. În cel expand abil. • Triunghiurile au o forma de (gard) ascuţit (pana -wedge). Sunt compuse din 5 valuri. accelerarea celui de al treilea val îi va lua locul. • Val 4 nu poate trece de punctul de origine al valului 3.X şi 4. niciodată în 2 ori A . Contracting triangle: bull market and bear market Descriere: Triunghiurile sunt patternuri corective şi sunt de doua feluri : de contractie şi expnadabile (contracting and expanding). • Valul 3 nu poate fi scurt. Triunghiuri. valul 1 este mai lung şi valul 5 este mai scurt. • Structura interna arată alternantă. • Intern toate valurile au o structura corectivă. • Val 4 şi val 1 fac overlap. valul 1 este scurt şi valul 5 este lung.valul 2 –C este scurt. fiecare este de natura corectiva.

Descending triangle: invers fată de primul. . Running triangle: la acest triunghi valul B trece de punctul de origine al valului A. fiecare structura este compusă din 3 valuri -3-3-3-3-3.Structura interna: Sunt compuse din 5 valuri. Expanding triangle: bull market and bear market Ascending triangle: are o alunecare ascendentă.

Majoritatea timpului se petrece în valul 2 sau B. Zigzagflat. • Valul C nu se retrage mai mult de 100% din B şi mai mult de 60% din A.Formele complexe ale corecţiilor simple. • Valul C trebuie să fie scurt şi nu trebuie să atingă zona de preţ a valului A. X wave (valul x) Valul x merita un capitol special si va fi in partea a doua (avansat). Mai degraba o corecţie de tip running în teorie ar putea fi o extensie a unui val impulsiv. • Valul C este compus din 5 valuri. Reguli: • Valul B trebuie să fie din 3 valuri. Acest pattern este în esenţă un flat cu valul B alungit şi un val C foarte mic. flat etc. În fiecare val. Valul C fiind scurt nu ajunge în zona de pret înaltă (nu atinge deloc sau putin peste 60%-sunt doua varinate) a valului A. Structura interna. Zigzag. bull market and bear market Descriere. este o structura din trei valuri: 3-3-5. Descriere: valul X este un val intermediar între mai multe complexe corective. dubluzigag. Valul x unşte două sau mai multe patternuri corective formând patternurile complexe. bull market and bear market . Acest val este întotdeauna val corectiv şi poate lua multe forme. În practică nu este nici o diferenţa în directia marketului pentru ca marketul va exploda în directia valului B. unde valurile sunt subdivizate în doua (sau mai multe combinatii). Corecţia de tip running în special rara. Runnning flat.

în valul C din B sau X. Running zigzag. excepţie fiin valul B care se re trage mai mult de 61.Descriere. • Valul C cade dincolo de sfârşitul valului A. Este un pattern comun şi arată exact ca zigzagul. bull market and bear market Descriere: Acest pattern este exact ca Flat. În fiecare val: Failure poate să se întîmple în valul C sau 2. Descriere: Este un failure într-un pattern corectiv unde valul C este mai scurt decăt valul A. Reguli: • Majoritatea regulilor au fost mentionate la alte patternuri corective.8% din A. Adesea se întîmpla în Running Flat ori în Zigzag. în C ori E din valul 4. Running Flat (modern) bull market and bear market . Indică o putere mare în direct ia trendului. Failed flat. excepţie fiind acţiunea valului C care nu trece de sfârşitul valului A. bull market and bear market.

Cea mai importantă indicaţie că valul unu începe să se formeze este că trendul iniţial a completat o corecţie de un grad mai mare şi a apariţiei sau suspectării ca valul unu este subdivizat în cinci secvenţe de grade mai mici. de la sfârşitul valului unu. Valul trei este de obicei extins (mai mare în preţ decât valul unu şi cinci) .) Valul 1 este mai rar cel mai extins impuls din secvenţa de cinci.3 şi 5 Inpulsiva 1. Atunci când valul 1 nu etse mai mare decât corectiva precedentă traderii cred ca trendul nu e schimbat. Ei continuă să creadă că trendul va reveni în forţă şi că trendul iniţial se va restabili. W3=261. 200%. Impulsiva 3. Valul 3 frecvent el va fi de 161. Valul 3 extins versus versus valul 1. 262%. atunci minimul obiectiv de preţ va fi de: 161. Valul unu este adesea denumit (impuls iniţial). ( 1. Valul trei nicodată nu va fi cel mai scurt impuls din secvenţa de cinci. Relaţia (structură.8% din 1. preţ.8% faţă de unu.) Partea I. 200%.8% din W2).8% din 1. putem deja sa anticipăm că preţul extins al valului 3 din valul 1 este de 100% (val 3). raţie fibonacci(cotă fibo). Această distincţie ese necesara pentru ca Running Flat este foarte rar. În major itatea cazurilor valul 3 va fi între 161. a. Valul 1 de obicei este mai mare în preţ şi timp decât precedendele corective sau alte grade (sau impuls terminal.8% din valul 1. 162%. Acest pattern este exact ca şi Running Flat. b. 261. W3=161.8% şi 261. timp. Dar dacă se retrage mai mult de 60% este unul de tip modern.3. Valul 3 versus valul 2. . b.Descriere. Vlaurile corective de obicei sunt din câte trei (abc). excepţia fiind valul C care se retrage mai mult de 60%. (W3=161. iar valul trei de obicei este cel mai extins val. Valul unu este rar val extins din cele trei impulsive. Valul 1 trebuie să se subdividă în cinci segmente. Dacă valul 3 trece de 100% din valul 1 este semnalul că au fost finalizate doar trei valuri din cele cinci ale valului trei. Valul 3 versus valul 1 extins. iar dacă valul curent este din cinci secvenţe el nu este corectiv ci un nou val de impuls. Impulsivele 1.8% din valul 2. Cele mai importante raţii ale fibo ale acestei proiecţii sunt: 100%. a.5). În fapt valul 3 va termina în jurul acestei proporţii fibo sau va trece puţin peste. dacă nu Elliott WAVE îl considera normal Running Flat.8%. Preţul terminal al valului 3 este frcevent în reşaţie cu extinderea preţului din valul 1.

Valul 5 versus valul 4.8% peste valul 3. Valul 5 este frecvent 127%. valul 5 extins poate să fie 261% din valul 1-3).8% mai mare faţă de valul 1 acest val 3 este valul extins. aceasta raţie este cea mai frecventă. 424% din valul 2. Relaţia dintre valul 5 şi valul 3 nu este aşa de consistentă precum este relaţia dintre valul 1 cu valul 5.8% din valul 1) valul 5 uzual va fi de 38%. Volumele în valul 5 sunt din ce în ce mai mici (mai mici decât în valul 3) chiar dacă . 200%. Valul 5 versus valurile 3 şi 1. 200%. Valul 3-5 versus valul 2. Impulsul 5. 261. 61. Valul 5=161. failure). Aceasta de obicei se întâmplă în valul trei din trei mişcare care are loc cu gap.8% din valul 1-3 (acest subiect este relatat în elliott advance partea a II-a la valul 5 extins şi în elliott modern este admisă altă situaţie. Dacă valul cinci este extins el va tinde să fie extins aproximativ 100% sau 161. Valul 5 versus valul 1. 50%.8%.8% din valul 1 sau 3.8%. Într-o piaţă bull ori bear. Dacă nici unu din valurile 1 şi 3 nu sunt etxinse. valul cinci frecvent este de 61. În alte cuvinte înclinaţia valului 5 este mai mică decât a valului 3. 161.8% sau 161. valul 5 el este frecvent egel în preţ cu valul 1 (valul 5 =valul 1)(W5=100%W1) Dacă valul 5 nu se finalizează în jurul valorii de 100% din valul 1. investitorilor şi media se află de obicei la extreme când piaţa este în valul 5. Dacă ne asumăm că valul 3 este extins. Două impulsuri non extinse din secvenţa de cinci.8%. 300% şi 424%. Psihologia publică a trederilor.8% proiecţie din valul 1.8% sau 38% din preţ peste raza de preţ a valurilor 1 -2. Dacă valul 3 este cu 161. Terminaţia de preţ a valului 5 este frecventă ca ţintă din valul 1 extins în raţiile: 161. valul 5 are o mare probabilitate să fie de peste 161. trendul e pe final şi nu mai sunt bani pentru a investi în piaţă.8% W4. probabil se va completa în jurul valorii de 61. Valul 5 versus 1. de obicei sunt egale în preţ (a se vedea regula egalităţii de al partea de avansat).8%. sau 262% din raza de preţ a valului patru. Sfârşitul valului 5 trece foarte rara peste 4245 din retragerea lui 2.Valul 3 de obicei este cel mai extins val si traversează acea mai mare zonă de preţ din toate valurile din secvenţa de cinci. Valul 5 versus val 3.8%. Valul 5 uzual are o viteză mai mică decât valul trei el va face noi vărfuri (exceptând val 5 eşuat. 261. În acest punct un număr foarte mare de traderi sunt convinşi că trendul este schimbat şi intră „în masă” pe direcţia noului trend ori ieşirile celor poziţionaţi invers crează panică. Dacă valul 3 este extins. Raza de preţ dintre valul 3 -5 în relaţie cu valul 2 este de 161. Dacă valul trei pare a fi extins (mai mare decât 161.

Odată ce piaţa a demonstrat că patternul corectiv nu este un simplu (abc). În majoritatea cazurilor valul c va testa şi va trece de extrema valului a. Patternurile corective sunt prezentate mai sus. Valurile corective. Elliott a descris opt variaţii potenţiale de patternuri în valurile corective (în elliott advance vom vedea ca aceastea sunt mult mai multe). Principiul alternării. De aceea. 1.corectiv poate fi din cinci valuri ale secvenţei de trei de un grad mai mare. În timp patternul de impuls are o singură variaţie de pattern (structură din cinci) . întrebarea care se naşte aici este aceea dacă cele trei valuri abc completează corecţia sau este doar abc dintr -un ABC de un grad mai mare. 3. . avem o indicaţie (semnal) puternică că acea corecţie este termintă. 2. Patternurile corective mai ales cele complexe devin evidente în momentul în care ele sunt complete. zigzag.) 4. Dar de obicei valul este mai simplu. putem anticipa că acesta poate fi cel puţin un abc corectiv. Valul –a. Numărarea corecţiile dincolo un simplu pattern abc este puţin mai mult decât simplă ghicire (cunoşterea patternurilor suficient de bine bazate pe o structură logică din aproape în aproape sau pe baza excluderii celorlalte patternuri care nu au confirmat (care nu corepund regulilor) face munca mai uşoară de numerotat) aceasta poate veni după multi ani de efort şi studiu pentru cei care vor să fie exacţi. marimea ) valului B (b) în cadrul patternurlor corective simple flat.piaţa face noi vârfuri (noi extreme de preţ). Dacă secvenţa iniţială este mai mică în treţ şi timp decât ambele valuri 2 şi 4 de un grad mai mic. când vorbim add momontum (adică patternul este în curs de desfaşurare el nu este finalizat) folosim deseori cuvintele (probabil. este aproape imposibil de a face predicţie ce fel de corecţie va fi. Valul B (sau corecţia corecţiei) ar trebui să fie din trei valuri. valul 4 probabil va fi o corectivă mai complexă. În funcţie de valul B (b-de un grad mai mic) sau de puterea valului B (b) se face diferenţierea patternurilor corective (a se vedea elliott advance structura(puterea. Dacă valul 2 este o corecţie mai complexă . este aproape de a fi trei valuri din A corectiv. Dacă valul 2 este un abc corectiv. O dată ce marketul face o secvenţă din 5 valuri înapoia trendului. etc) (numai experineţa şi cunoşterea bine a teoriei poate duce la o („exactitate mai mare”) a acestor relativităţi (probabil şi aporximativ). De multe ori se vorbeşte a posteriorii despre a ceste patternuri în sensul că uneori vorbim despre o structura de val sau un val când patternul este complet. valul 4 va fi un abc corectiv. Dacă iniţial trei secvenţe de valuri se arată. Odată ce credem că cinci valuri dintr-o secvenţă este terminată. aproximativ.

5.8% 99% faţă de valul 1. 3.Valul 4 probabil nu este terminat în punctul c:4. Această din urmă calsificare după cum vom vedea in (elliott avansat) este relativă şi ţine mai mult de puterea trendului sau a valului 1 în acest caz. Valul 2 nu se retrage mai mult 78% din valul 1 (a se vedea elliott avansat) această clasificare aparţine scolii vechi a elliott -ului. Dacă valul 2 se retrage mai puţin de 50% din valul. Valul 2 are aceleaşi caracteristici cu valul B. Ambele valuri 2 sau B sunt corective şi vin după o secvenţă de cinci valuri şi s unt urmate de o secevnţă din cinci valuri în direcşia trendului. Valul 2 nu poate trece de începutul valului 1. în figura alăturată arată probabilitatea ca valul 4 care să nu se termine in punctul c: deoarece este prea egal în preţ şi timp cu valul 2. 2.) 4. valul 3 de obicei va fi extins. (astfel valul 2 se poate retrage 38%. Valul 2 se retrage de obicei 50% din valul 1. dacă valul 2 este un si mplu abc valul 4 probabil va fi complex şi de obicei valul „b” din 4 este cel mai copmlex . Valul 2 este prima corectivă după patternul de cinci valuri. . Corectiva 2 sau valul 2. 61. Valul 2 tinde să fie un zigzag 5-3-5 unde valul c trece de extrema valului a. 1. Valul c este prea mic şi probabil corecţia nu este completă.

Valul B versus valul A: valul B se închide de obicei între 50% şi 78. Valul 4 de regulă este complexă (flat.valul A este de obicei o structură din cinci. dublă sau triplă). Valul C trebuie să fie întotdeuna o structură din 5. Valul C versus valul A. dar poate fi şi din 3. este trend prin el însuşi şi în acest caz Valul A de un grad mai mare reprezintă trendul). dar valurile A de grade mari sau mai bine de macrotrend reprezintă trenduri în sine. 6. zigzag. Valul C poate sau nu poate trece dincolo de valul A. când piaţa face astfel de corecţii. Dacă este din 5 este o structură impulsivă în contra direcţia trendului sau în direcţia trendului de un grad mai mare (nu se specifică niciunde această teorie. Principiul alternării. Valul C. o numeşte „Chopy Market”.C de grade mari. Raza de preţ a valului C poate fi oricare 61. Dacă valul B nu trece de începutul valului A. 5. În cazul de faţă (prezentat mai sus) valul B de grad mai mare nu este corecţia în direcţia trendului ci contratrendul însuşi. triunghi. 4. Este similar cu valul 1 şi au cinci valuri în secvenţă. dar multe dintre ele pot fi corecţii complexe (aici traderii. Valul 4 se retrage la cel puţin 23. Valul 4 se retrage aproape întotdeuna un procent mai mic din valul 3 decat se retrage valul 2 din unu. Valul 4 adesea este numit „luarea profitului”. ABC. Dacă este o corecţie simplă de tipABC. Va lurile b sunt frecvent alcătuite din trei valuri. 1. 161. 1. În timpul valului 4 mulţi traderi invetori care au avut poziţii prin valul 1 şi 3 aici închid poziţiile (iau profit).B. Valul 4 este adesea o crecţie mai lungă în timp decât valuzl 2.8%. Valurile corective A. piaţă alanadala mai pe româneşte). 1.6% din valul 3 dar de obicei nu se retrage mai mult de 50% din 3. Valul A. 100%. Dacă valul 2 este simplu valul 4 trebuie să fie complex şi vice -versa. Aceasta este o tendinţă nu o regulă (a se vedea elliott avansat partea a II regula alternaţei). 3. Oricum valul B se retrage şi peste 100% ddin valul A în cazul iregularelor. 2.2% din valul 1-3. Dacă suspectâm ca valul 4 intră în zona de preţ a valului 1 atunci numerotarea este greşită şi trebuie reconsiderată. Valul B este corecţia în corecţie.Corectiva 4 sau valul 4. valul C este de obicei de 100% din . Valul 4 este aproximativ egal în preţ cu valul 2.6% ca retragere din valul A. Valul B.8% din valul A. Valul 4 nu trebuie să intre în zona de preţ a valului 1. 2. valul C va testa trecerea de valul A. Dacă valul 4 este una din multiplele corecţii de tip flat (consolidare) nu se retrage mai mult de 38. 1.

382. este zona de preţ care se formează jos în marketul curent. Pentru a lua poziţii pe long (buy sau cumpărare) te uiţi după suporţi. unde te uiţi pentru o posibilă terminaţie a declinului şi unde cumpărătorii atacă şi vănzătorii îşi lichidează poziţiile sau puetrea acestora din urma scade din intensitate schimbând astfel direcţia marketului. 0. Partea a II-a . Definiţia rezistenţei.618. 0. Analiza dinamică a preţului. este zona de preţ marketului curent unde sunt posibile terminaţii ale cumpărătorilor sau puterea acestora scade din intensitate şi începutul vanzătorilor. 3. 200%. Valul C versus valul B: raza de preţ a valului C va fi frecventă de 161. 0. 2.886. Acestea sunt retrageri. Sunt diferite tipuri de relaţii fibonacci şi preţ.786 pe lângă aceste raţii de retragere se mai folosesc 0. retragere din val b pe ntru valul c. Sunt două tipuri de retrageri: externe şi interne.valul A. extensii şi proiecţii de preţ. Relaţia dintre grafice si elliott wave sunt puţin forţate şi mă refer la gradele valurilor care nu sunt trecute întotdeuna în grafice mă refer la valul C. 0. 262%. 0. . fiecare dintre aceste relaţii vor oferi date despre suporţi si rezistenţe potenţiale. Vom analiza aceste tipuri separat.236.447.707. Acest tip de analiză pe baza numerelor lui Fibonacci funcţionează în orice tip de piaţă. Definiţia suportului. Tehnici de masurare si calculare a topurilor si bottom /urilor a suportului si rezistentei prin metoda fibonacci. Proiecţii de preţ. Valul C trebuie să fie o structură din cinci valuri.8%. 1. Retrageri (retracement) (corecţie) Retragerile de preţ sunt căderi sau urcări de preţ (în funcţie de maket) up and down de la un vărf de preţ jos-înalt sau înalt jos folosind raţiile: 0. din raza de preţ a valului B. 0. pe orice perioadă de timp şi poate furniza date care pot duce la indetificarea vărfurilor de preţ (swing) (amplitudinilor de preţ înalte sau joase pe grafice). Retragerea internă. Înainte de a face un trade de sell ne uităm după rezistenţe.50. Retragerea internă a unui singur grad.

este de presupus ca fiind semnalul marketului în noul trend nu în contratrend. De ex. 78.8%.786% din acel nivel observăm ca preţul a reacţionat puternic plecând pe direcţia iniţiala a trendului dat de cele două grade.6%. Cele mai importante retrageri sunt procentele următoare: 38. 78. Clusterele fibo se întâlnesc şi pe extinderi nu numai pe retrageri modul de lucru fiind acelaşi. 61. Majoritatea traderilor iau drept 61.8% retragerea ca o zonă critică pentru noile semnale de contratrend sau noul trend. (formarea clusterelor fibo) Retragerile din doua sau mai multe grade formează un cluster fibo.8% (retragere) este trecut. evoluţia şi reconsiderarea acestuia din urmă arată puţin diferit. (dacă nu este trecut peste această valuare).2%. Retragere de doua grade. cazul de faţă retragere din a -c. Retragerea internă este întodeauna mai puţin de 100%.Retragere internă a două grade.50% suprapus cu 0. În alte cuvinte contratrendul sau noul trend nu presupun trecerea de 61. Dacă 61. . aceste clustere sunt (puncte sau zone importante de reacţie a preţului ele) în cazul de faţă avem din cele doua grade cu direcţia în jos (down) un nivel (cluster fibo) de 0.6% retragere este de departe proiecţia cea mai folosită pentru valul 2. 50%. Marketul se retrage mai puţin de 100% de la un swing importanta şi întptdeuna este considerat contratrend ori corecţia de la un swing important. Aceste valori sunt luate într-o proporţie mai mare de elliott clasic. Aceste clustere de preţ funcţionează ca suport şi rezistenţă a preţului.8% nu trebuie luat standard ca un nivel mai importanta faţă de alte cote fibo.8%. Logica este simpla la cele spuse mai sus 61.

Alternarea preţului proiectiv. 161. Valul C trece dincolo de sfărşitul valului A.Proiecţie externă de preţ. 100%. De fapt acest tip de proiecţie compară trend swing cu trend swing şi contratrend swing cu contratrend swing.8% şi 424%. 424%. 261.8%. 161. atenţia se îndreapta spre gradele valurilor aici avem proiecţie de preţ a valului c din valul a şi b. . cele mai importante raţii sunt 61.8%. Acest tip de proiecţie a nu se confunda cu undele impulsive ele sunt tot corect ive dar se refera la valul c care trece dincolo de valul a. 200%. 261.8%. (instrumentul de lucru din mt4 care este descris aici: FE sau fibonacci expansion) Alternarea proiectivă a preţului reprezintă proporţii proiectate peste swing care se mişcă în aceaşi direcţie cu marketul curent.8%. 200%. Proiecţia din valul B pentru valul C Retragerea externă este mai mare de 100% şi are următoarele raţii: 127%.

Aceasta este caracterizată prin măsurarea intregului segment AB adica low –high sau invers în funcţie de market. . aici va fi update ca nu am terminat capitoilu si e destul de greu si de mult de zis sau mai bine zis de interpretat datele. Când timpul.8%. 423%. Analiza de timp a pieţei. Poate analiza tehnică să includă o metodologei de analiză a timpului în piaţă şi să ne furnizeze date despre probabilităţile mari de schimbarea a trendului la o dată anume? O analiză comprehensivă a analizei timpului asupra marketului ne poate ajuta să facem tredeuri cu risk n’minim si profitabilitate mare. preţul şi patternul coincid schimabrea este aproape inevitabilă. Preţul se retrage şi se extinde nu numai în valoare efectiva de preţ a pieţiei (valoare numerică) ci şi în timp. 261. Cele mai imoprtante raţii de extindere sunt: 61. Calcularea ţintelor de preţ cu această metodă este una foarte simplă şi este un instrument foarte puternic pentru anticiparea zonelor de rezistenţă şi de suport şi terminaţiile trendului.Extinderile de preţ. aşadar raţiile fibonacci funcţionează şi ca preţ şi ca timp (fibo time zone).8%. 100%. 161.8%.

Imediat dupa al treilea segment. ele ar trebui sa fie distincte şi unice în multe feluri posibile. trei si cinci. Preţul (distanţa acoperită in unitatţi verticale) B. o mişcare minoră in direcţia opusă va avea loc (al doilea segment). analitic vorbind. o mişcare minoră în direcţia opusă celei de -a treilea segment (dar în aceaşi direcţie cu al doilea) întâlnim aici al patrulea segment. Prezenţa extensiei. ghidând influenţa asupra acţiunii marketului. altul zigzag. Imediat dupa primul segment. teoria paote fi de nefolosit. Termneul de extensie este folosit pentru a descrie „cel mai lung val” dintr -o grupare impulsivă. Reguli esenţiale de constructie: 1. Construcţie din cinci segmente adiacente (monoval sau mai mari) care se întălnesc în seria structurală a trednului sau a pattenrului temrinal. A. al treilea segment nu a fost cel mai lung dar nicodată nu poate fi cel mai scurt segment din cele trei. Timpul (distanţa acoperita în unitaţi orizontale) C. valul cel lung ar trebui sa fie de minim 161% din valul anterior. 2. Când al cincilea segmnet e mai scurt decât patru. Impulsurile: Sunt reguli specifice care se aplică patternurilor de impuls care nu sunt prezente în cele corective. Fară alternanţă. Diagrama A arată alternanţa între preţ şi timp. Severitatea (procentul de corecţie din valul precedent) se aplică numai la valulurile 2 şi 4 din patternul de impuls D. Pentru a califica o extensie. 5. Trei segmnete din cele cinci trebuie sa fie „de încredere” in aceaşi direcţie (sus sau jos). Sunt multe feluri în care alternaţa poate avea loc. si direcţia corecţiei. Al cincilea segment va fi aproape întotdeuna mai mare decât segmentul patru. Construcţia (un pattern poate fi flat. segmentul cinci este un (failure) val căzut -eşuat. 6. Al patrulea segment niciodată nu se retrage în totalitate peste cel de al treilea. . delimitează comportamentele impulsive de cele corective. Complicaţia (intricacy) (numărul de subdiviyiuni preyente în pattern) E. 4. 7. Regula extensiei: Extensia este un element esenţial a oricărui pattern de impuls solid şi este exclusiv asociat cu el. 3. etc. masurat si comparat. Al treilea segment trebuie să fie mai lung decât al doilea. cea mai importantă aplicare a regulei alternanţei este contratrendul. Factorul major care decide această manifestare a regulei este timpul. valul 3 este cel mai extins.Construcţia polivalurilor. Privind un pattern de impuls. Când preţul se distanţează acoperind segmentul unu. Concepte fundamentale ale polivalurilor.) Exemple de alternaţe la grupurile de polivaluri simple si complexe: A. Regula constă în: când adiacenta sau alternaţa valurilor ale aceluiaş grad sunt comparate. Regula alternanţei: Conceptul de alternanţă este unul din cele mai importante.

din nou valurile 2 şi 4 alternează într -un mod similar ca si diagrama A. C. Singura alternanţă în digrama D este sevreitatea. timpul consumat şi preţul decât în valul 2 si extins este valul 5. O altă posibilitate este aşteptatrea până când marketul clarifică situţia. dar valul extisn este valul 1. Cele două corecţii apar similare şi fac ca petternul să fie foarte suspect.8%. Diagrama C schimbă câteva condiţii faţă de diagrama B. D.B. În diagrama B. Dacă întegul impuls se retrage mai mult decât 61. dar mai puţin decât 100% de . valul 4 este mult mai sevre.

timp. Diagrama E este un exemplu pe toate feţele ale alternanţei (preţ. Dacă patternul se retrage mai puţin de 61%. tendinţă aproape sigură ca patternul să fie corectiv de tip: „dubluzigzag cu valul x lipsa” as se vedea „capitolul -valurile lipsa-”. . scenariul de impuls trebuie reluat. mai târziu şi îl depăşeşte. la fel ca şi în diagrama E. este un excelent exemplu de alternanţă.precedenta acţiune a marketului. complicaţie) între valurile 2 şi 4. În digrama F. E. sevreitate. F.

Oricare ar fi patternul extins. Un exemplu este valul 2 (double three corection) care poate fi considerta un pattern simplu dacă valul 4 este mult mai larg şi consumă mai mult timp (horizontal triangle). 2. regula se aplică la valurile 3 şi 5.5. care i-am discutat sub regula extensiei.) Notă: Alternaţa este un fenomen relativ. Odată ce a fost identificat cel mai lung val.G. În fiecare pattern de impuls. Corecţiile simple şi complexe nu sunt dependente atât de mult de ce pattern elliott este creat ci mai degraba cum 2 p atternuri alternează şi cum arată fiecare. . În acest caz alernează în constructie (valul 2 este un double three running în timp ce valul 4 este un triangle. regula egalitaţii trebuie să fie considerată. Dacă valul 1 este extins.3. Similarităţile dintre timp şi preţ între valurile 2 şi 4 din diagrama G. Dacă valul 3 este extins. regula se aplică la valurile 1 şi 5. fac ca alternanţa sa aibă loc pe diferite căi. unul din valuri trebuie să fie mai mare decât celelalte valuri. Regula egalităţii. Regula aceasta se aplică numai la două dinre cele trei valuri: 1. regula se referă la celellate două. Combinaţia poate fi: 1.

Regula egalităţii constă în doua valuri neextinse egale în preţ şi timp ori raportate la raţia fibonacci (0.8% preţ şi 100% în timp. Trending impuls (5-3-5-3-5) În trend polivalurile impulsive mai ales parţi din valul 4 nu pot cădea în raza de preţ a valului 2. Regula este mai putin folositoare când patternul conţine primul val extins ori este impuls terminal. De asemenea regula este folositoare când valul 5 cade după ce valul 3 a fost extins. Dacă valul 5 este extins.3. În diagrama C. . EX: În diagrama D. Ambele categorii sunt listate dedesubt. aşadar valurile 1 şi 5 sunt aproximativ egale in preţ şi timp.8% timp.618% uzual) sub fiecare parametru sau amandoi. valul 5 extins. Preţul este de departe cel mai important când avem de a face cu această regula. În plus. Regula overlap poate fi aplicată în doua moduri diferite.8% preţ ş i 61. avem valurile 1 şi 3 în reşaţie fiecare cu 61. Diagrama B arată primul val extins. Regula Overlap –ului. depinde pe care o analizăm cea de trend sau de impuls terminal. în patternului terminal zona de acţiune a valului 2 este parţial violată de acţiunea de preţ din zona valului 4. în care valurile 3 şi 5 relatează 61. Terminal impuls (3-3-3-3-3) Contrar patternului de impuls de mai sus. această regulă işi exercită influenţa în patternul de impuls când al treilea val este extins. regula se aplică valurilor 1 şi 3. Această regulă a fost creată pentru a face diferenţă vizuală între impulsul trendului şi impulsul terminal sau patternurile corective. valul 3 este este extins.

şi valul 5 va fi mai scurt în preţ decât valul 3. Dacă primul val nu este cel mai lung val.3. Sub aceste condiţii specifice. Dacă valul 3 este mai mic decât valul 1 şi valul 1 extins. timp şi structura decât valul 2.) Val -2.Impuls patterns.e. Există probabilitatea mare ca valul 2 să fie foarte complex şi să consume mai mult timp decât valul 4 şi probabil va fi cel mai complex şi mare consumator de timp din întreaga serie (1-5).d. Val -3 extins. Dacă patternul se dezvoltă în polival. Valul 2 nu poate fi un running corection. Dacă valul 1 este un polival sau mai mult. Val 5 extins. Frecvent valul 4 se retrage cel mult 50+61. probabilitate va fi mare ca valul -1 să fie subdivizat (cel mai complex din cele trei segmente 1. Mişcarea urmată de extinderea valului 1 face ca valul 2 să nu se retragă mai mult decât 38. scurt în preţ. Dacă valul 5 este extins valul 1 trebuie să fie mai mic ca 3. linia de trend nu va fi încălcată de valul 2 mic corectiv.8% din valul 1. Val -1 extins.2% din valul 1. Aceasta nu poate fi valul 2. cel mai de jos punct al valului 2 (retragerea) este de 99% din valul 1. Dacă valul 5 este extins. valul 4 se retrage un numar de procente mai mare din valul 3 decât 2 din 1. . valul 2 se subdivide într-un polival sau într-un pattern mai mare.5) oricare din valurile 1 sau 5 vor fi mai mici în preţ. Când valul 1 este extins valul 3 poate finisa topul nu mai departe decât 61. Dacă v alul 1 este cel mai lung val din secvenţă. ori cu c-failure. Val -1 non extins. al doilea val nu se poate retrage mai mult de 38% din primul val. puţin preţ si să se retragă putin (ca procent din valul 1). valurile 2 sunt mici şi consecutive (înainte de explozia valului 3 din 3) ele vor fi similare în construcţie.5). valul 2 se subdivide într-un abc în care valul c va fi val fail (eşuat). întreaga corecţie va fi inevitabil un dublu-failure. ori x. (valul 2 se poate subdivide în timp ce valul 1 se poate sau nu subdivide. valul 4 trebuie sa fie simplu. Al cincilea val nu poate fi complet retras (corectat) în afară de cazul valului c din corecţie ori este sfârşitul unui val 5 dintr -o structură mai mare. Dacă valul 2 este subdivizat şi valul a din (val 2) se retrage mai mult decât decât 61. Când valul 3 nu este extins din cele 3 valuri impulsive (1. De asemnea. valul 4 poate fi mai complex. Dacă valul 1 este extins.8% desupra (ori dedesubt dacă marketul este down) de la sfârşitul valului 1. valul 4 trebuie să ia cea mai mare sumă de timp şi preţ din întreaga structură. Val 3 extins este cea mai lungă secvenţă. Întotdeauna ne pregătim ca valul 5 sa fie un fail dacă valul 3 este extins. tendinţa cea mai puternică este pentru al trei-lea val din valul 3 de asemnea să fi extins. Dacă valul –(3) de asemena se subdivide. Când consideram valul 2 şi 4.8% sau mai puţin din valul 1. Val 4. Lungimea maximă a valului 5 extins nu ar trebui să treacă de 261% de la punctul 0 până la sfărşitul valului 3. consumator de timp şi posibil sa aiba o mai mare complexitate decât valul 2. Dacă al treilea val este polival. Val 3 non-extins. Dacă valul 2 se retrage 99% şi valul 1 este un polival (sau mai mult). Dacă vezi un zig zag formandu -se dupa valul 1 extins el va fi probabil valul a dintr o structura mai mare de tip flat a valului 2.3.4. Dacă valul 5 este extins. b. cu punctul valului c la 61. Valul 2 probabil nu va fi un zigzag. Valu 2 se poate retrage 99% din valul -1.8% din valul 3 când valul 5 este extins. Când valul 5 este extins aceasta trebuie să fie cel putin egal în distanţă şi preţ de la începutul valului 1 (punctul 0) trecând prin valul 3 şi sfârşind cu valul 4. este forţat ca valurile 2 să ia puţin timp.

8% din valul 1.2% din 1. Masurat din puctul de terminaţie. Val 1 extins. . Al cinci -lea val poate cădea din valul de impuls numai în una din aceste circumstanţe: A. Impulsurile terminale (terminal impuls). Val 5 failure. Valul 5 nu poate fi mai mult de 99% din valul 3. Dacă avem un val 5 failure (eşuat) la sfarşitul valului 3 aceasta indică faptul ca contratrendul este foarte puternic. Impusurile terminale sunt de fapt „diagonal triangle” din ewa clasic. Pentru aceasta. valul 2 nu se retrage mai mult de 61.8% timp). Dacă valul 1 este extins şi secvenţa include val 1 sau a dintr -un grad mai mare.) „Semnificativ”. În aceasta situaţie însemnă că avem un pattren multival sau mai mare în grad. B. desigur este un termen relativ. Valu l 3 nu trebuie să fie mai mare de 61. valul 1 şi 5 vor fi practic identice în preţ şi timp.8%. C. Dacă patternul de impuls (care conţine al cinci-lea val failure (eşuat)) este el însuşi dintr un grad mai mare al unui pattern de impuls. Valul 4 se retrage mai mult în valul 3 decât o face 2 din valul 1. Val 1 extins din impuls terminal este cel mai de departe cel mai comun setup. Aproape întodeuna. dar să fie de cel puţin de 38. Valul 5 poate fi retras (corectat) aproape 100% sau mai mult de faza urma toare corectivă. valul 5 failure este posibil când valul 3 este extins. Sunt extrem de rare condiţiile în care vedem un val 3 mare experimentând un val 5 failure (eşuat) (val 5 din (3) failure).Val 5 non-extins.8% din valul valul 1. Dacă pattrenul de impuls (conţine un val failure(eşuat)) este valul –c. Valul 4 de obicei este de 61. Valul 4 este unu dintre cele mai complexe faze corective. Ca o regulă generală. corecţia dupa valul 5 va fi aruncat în zona de preţ a valului 2. marketul nu are nevoie să formeze un top sau bottom care sa fie foarte important (semnificativ.8% din valul 2 în preţ şi egal în timp (61. Cu puţine ocazii valurile 1 şi 5 sunt în raport unul cu celalalt în preţ si timp 61.

în plus ele pot reprezenta posibilităţi variate. Corecţiile sunt patternuri care se întâlnesc între valurile impulsive. Este un pattern rar. x este valul extins din formaţie. Val 3 extins.3. dacă nu valul 5 tinde să fie extins caz foarte rar. Val 4. Dacă primul val nu este extins. Corecţiile sunt comp use din trei monovaluri sau (largi) segmente. Val 5 non extins. valul 2 se poate retrage 99% din val 1.8% faţă de valul 3. Dacă valul 5 nu este extins. Dacă primul val este extins. Nu ar trebui să fie cel mai complex val din cele trei de impuls (1. valul 2 ar trebui să consume mai mult timp şi preţ decât valul 4 şi este cea mai complexă corecţie din cele două. Valul 2 se poate retrage 99% din valul 1. Val 5 extins. Dacă valul 1 este mai mic decât 3 dar nu mai mic de 61. fazele corective sunt mai greu de interpretat decât fazele impulsive.8% din valul . Valul 5 nu ar trebui să fie mai mare de 61% din valul 3.8% din valul 3.2% sau mai puţin.8% din valul 1. Când valul 1 nu este extins. patternul terminal trebuie să fie valul c al unei corecţii.8% faţă de primul şiu valul 5 să nu fie mai mare de 61.Val 1 non extins. Dacă primul val nu este extins. Valul 4 consumă mai puţin timp şi preţ decât 2. Acest setup se întâlneşte numai dacă valul 5 dintr –un grad mai mare este deasemena extins sau valul –c din oricare corecţie exceptând triunghiul orizontal.8% valul 5 probabil va fi extins. Val 3 non extins. probabilităţile sunt considerabile ca unu să fie valul extins. Dacă valul 5 este extins valul 4 probabil va lua cel mai mult timp şi preţ faţă de valul 2 şi va fi mai consistent în subdiviyiuni decât 2.5). el nu trebuie să fie mai mare de 61. valul 2 nu trebuie să treacă de 61. Dacă primul val este extins. Valul 2 trebuie să se retragă mai mult de 61 . Corecţiile. Valul 2. valul 3 nu trebuie să fie mai mare de 61. Reguli de constructie: . 3 este valul. Dacă primul val este extins. Nu poate fi mai mare de 61.8% din primul val iar valul 4 ar trebui să se retragă 38. În general.

se referă la val b-normal.8 şi 80% se refră la un val b slab. Patternul de tip zigzag acesta din urma avand mai puţine variaţii decât patternul de tip flat. dacă valul –b. Irregular failure. .Patternul de tip flat: (B failure. Zigzag: 5-3-5 Flat: 3-3-5 Triangle: 3-3-3-3-3 Flat (3-3-5) 1.mai „puternic decât normal”. Începând cu observaţia. Dacă valul b se retrage intre 81-100% din valul –a. Patternul de tip triunghi. Dacă retragerea valului –a. marketul indică un un val –b. paralele. Common. Pentru a face o idee generală a acestui tip de pattern se poate folosi o tehnică foarte simplă aceea de a trage linii orizontale. Valul -c.trebuie să fie la cel puţin 38% din val –a- Sunt mai multe varietăţi de flat pattern decât oricare altă formaţiune elliott. Elongated. Double failure.8% din -a- 2. C failure. a punctelor de minim si de maxim.este intre 61.sparge linia orizontală maximă în acel punct. Running). Valul b trebuie să se retragă cel puţin de 61.

valul -c.8% din -a. valul -c. Parţi din valul -c. Sub aceste condiţii. el va fi un irregular pattern. valul -c. Când valul -b. Dacă valul -c.8% din valul -a-. patternul ar trebui să fie un ( running corection) (corecţie fugindă). aici există o şansă relativ bună ca valul -c.să se retragă tot peste valul -b-.este mai mare de 123% decăt -a-.este considerat „normal„ acesta ar trebui să cadă între 81-100% inclusiv din valul a-. Dacă -b. avem de-a face cu un pattern alungit flat (elongated flat).ar trebui să se retragă tot peste valul -b-.poate sau nu poate trece de punctul de inceput al valului b.nu cade până la liniile orizontale.cad în zona rangeului. patternul se va numi (irregular failure) iregular eşuat. Val B normal. patternul ar trebui să fie considerat (common .cade sau trece deasupra rangeului. dar nu complet pentru a acoperi valul -b-.să se retragă tot peste -b-. sunt puţine şanse ca valul -c. paralele. Dacă totuşi este. nu mai sunt şanse ca valul -c. Dacă lungimea valului –c.este 100% sau mai mult dn valul -b. Dacă valul b cade intre 101 şi 123% din valul -a-. Valul –b.Val B puternic.şi valul c nu este mai mult de 161.cade între 100 şi 123% din valul -b-.să se retragă complet peste -b-.trece de 138% din valul -a-.(cade sub altă categorie). Dacă valul -b. marketul fomrează un pattern iregular (irregular corection). Daca valul -c-este mai mult de 161. Depinde de mărimea valului b în relaţie cu valul –a-.

patternul ar trebui numit (double failure) (dublu eşuat).flat) (flat comun). Dacă valul –c este mai lung decât 138% faţă de –b-.este între 100-1385 din valul -b-. marketul formează un (elongated flat) (flat alungit). Valul -b.este mai mic de 100% din -b-. Val B slab.patternul se numeşte (c-failure) (val c-eşuat).slab este caracterizat de retragerea (mai puţin decât normala) din valul -a-. el va cădea incă o dată sub categoria elongated flat. Dacă valul -c.este mai mic de 100% decât valul -b. Dacă valul -c. . patternul se va numi -b-failure (beşuat).este mai mare decât 138% de -b-. Dacă valul -c.slab. Dacă valul -c. trebuie ca retragearea să fie între 61-81% inclusiv din val -a-. Pentru a clasifica valul -b.

adica ultimul val va fi la 61%. (5-3-5) Sunt limitate variaţiile patternului de tip zigzag. Dacă grupurile de valuri îndeplinesc cerinţele minime. Zigzagul şi combinaţiile acestuia sunt patternurile corective care pot fi temporar similare cu activitatea de tip „impuls”. Ca să evităm interpretarea greşită. . i. (pentru a evita confuzia celor scrise mai sus) Asceastă se referă la complexitatea valului -b.se retrag mai mult de 61% .va fi completă la 61% din valul -a. 3.trebuie să treacă dincolo de sfărşitul valului -a-. Terminaţia valului -b.şi terminaţia lui. această parte nu va fi sfărşitul valului b-. Dacă parţi din -b. Nici o parte din valul -b. Dedesubt sunt câteva cerinţe minime: 1. 2.ZIGZAGUL. Valul -a.nu se va retrage mai mult decât 61% din -a-. ii. Valul –b-ar trebui să se retragă cel puţin 1% din valul -a-.sau mai puţin.nu trebuie să se retragă mai mult de 61% din valul de impuls.în zigzag. Valul -c. Va fi primul segment dintr-o corecţie mult mai complexă din valul –b-. trebuie să plasăm sub comportamentul de tip zigzag. este timpul să verificăm stricta respectare a limitelor maxime impuse de valul -b.

este factorul de decizie pentru a face categorii a supra formaţiunii de tip zigzag.8% din val -a-. după completarea zigzagului. Truncated (trunchiatul) Această variaţie de zigzag. 1. Lungimea valului -c. marketul trebuie să se retragă la 81% din întregul zigzag.nu ar trebui să treacă de 161. în oricare altă situaţie se referă al „zigzag normal”.8% din valul -a-.valul –c nu poate fi mai scurt decât 38% din valul -a.din zigzag este mai mic de 61% din valuzl -a-.8% din lungimea valului -a.8% din -a2. Dacă valul -c. valul -c.8% (intern sau extern).dar ar trebui mai puţin decât 61.poate fi oriunde de la 61% pana la 161.spune multe despre acţiunile curente şi viitoare ale marketului.nu trebuie să se retragă mai mult de 61. Dacă valul –c. În zigzag normal. pentru a fi justificată trebuie să întălnim căteva criterii: 1.8% din valul -a-. se referă la (truncated zigzag) (zigzag trunchiat). 2. Zigzag normal.de la sfârşitul valului -adar ar trebui să fie cel puţin la 61. valul -b. de preferat .se termină la la mai mult de 161. mişcarea este (elongated zigzag) sectiune (patternul seamana foarte bine cu impuls sau poate face parte din acesta) .Lungimea valului -c. Valul -c.

8% decât valul -a-. Dacă toate aceste condiţii sunt întâlnite patternul poate fi asumat ca zigzag elongated. problema apare la indentificarea tipului de pattern abc care iniţial pare 1 2 3 dintr -un segment din 5. În stadiul iniţial. De obicei el confirmă după acţiune. 3.înainte ca sfârşitul valului –c este violat. alungitul este cel mai bun imitator al comportamentului de tip impuls. Criteriul care ajută la deciderea între cele două patternuri este coreţia. (alungitul) Zigzag Elongated (alungitul) este caracterizat de partea valului -c-.Patternul va fi aproape unul dintre picioarele triunghiului ca segment dintr un triunghi.este mai mare de 161. Dacă aceste condiţii nu sunt întâlnite se formează un val de impuls. Elongated. .8% din val -c. Variaţiile zigzagului. După zigzag elongated. Oricum valul -c. zigzagul temporar seamănă cu activitatea de impuls.să se retragă la 100% sau mai mult. marketul ar trebui să facă revers mai mult de 61. Este foarte greu de recunoscut şi periculos.