P. 1
1 TVA - Concepte de baza.pdf

1 TVA - Concepte de baza.pdf

|Views: 16|Likes:
Published by Alina Calenciuc
Conditii pentru deducere TVA Romania/UE
Legislatie
Concepte generale
Conditii pentru deducere TVA Romania/UE
Legislatie
Concepte generale

More info:

Published by: Alina Calenciuc on Nov 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2014

pdf

text

original

TVA - Concepte de baza Lector: Delia Cataramă Lector

Acesta este un suport de curs. Autorul nu îşi asumă responsabilitatea pentru orice acţiune sau abţinere de la acţiune rezultată în urma folosirii acestor informaţii Acest suport de curs este protejat de legile dreptului de autor.

Agenda sesiunii
Ce este TVA? Aplicare teritoriala Legislatie aplicabila Condiţii pentru aplicarea TVA în România/UE? 5. Condiţii pentru deducerea TVA în România/UE? 1. 2. 3. 4 4.

1. Ce este TVA?
Impozit pe consum: trebuie colectat de către statul unde are loc consumul final; Colectat prin intermediul persoanelor inregistrate in scop de TVA care lucrează astfel în calitate de “perceptor fiscal” pentru stat Nu este un cost pentru plătitorul de TVA, ci influentează numai fluxul de numerar (cash-flowul) Este un cost pentru neplătitorul de TVA

1

Republica Slovacia. Cipru. Luxembourg. Germania. Lituania.01. Portugalia. Ungaria. Franţa. Spania. Slovenia. fisc. Aplicare teritorială După 01. Cipru Republica Cehă. Bulgaria Bulgaria. Olanda. Letonia. Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii.01.2. Italia. State Membre: Austria. Irlanda. Austria Belgia Belgia. Aplicare teritorială Comunitate = State membre – teritorii + teritorii UE excluse incluse Art. Estonia. România. Danemarca. Polonia. Malta. 1252 C.2007 teritoriul de aplicare a TVA = Comunitatea Bunuri şi servicii Bunurile şi serviciile consumate in Comunitate se supun TVA Bunurile şi serviciile consumate în afara Comunităţii nu se supun TVA 2.2007 teritoriul de aplicare a TVA = România Bunuri şi servicii Bunurile şi serviciile consumate in România se supuneau TVA Bunurile şi serviciile consumate în afara României nu se supuneau TVA 2. Aplicare teritorială Până la 01. 2 . Grecia. Finlanda.

ALFA Livrează bunuri Prestează servicii X Trebuie să pun şi TVA? S. -importator 4. Se aplica vreo scutire? NU DA 5. -cumparator. Operatiunea este cuprisa in sfera TVA? DA Nu se datoreaza TVA In alta parte 3.12.C. Operatiunea este efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare (pt AIC si import: sau de o persoană eligibilă pentru aplicarea TVA)? DA Cele cinci intrebari de baza NU Cand aplic TVA? Nu se datoreaza TVA NU 2. Unde are loc operatiunea? In Ro. Condiţii pentru aplicarea TVA în România/UE? S. -client. ALFA Achizitii intracomunitare Import X 1. Legislaţie aplicabilă La nivel european: Directiva a 6-a republicată: Directiva 112/2006 publicată în Jurnalul Oficial al CE nr. continui sa citesc Codul fiscal Citesc legea locului pentru a raspunde la 4 si 5 Nu se datoreaza TVA TVA este datorata de: -furnizor.C. Titlul VI TVA În caz de conflicte Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene http://ec.2006 La nivelul statelor membre: Legislaţiile statelor membre care preiau directivele.3.htm 4. Cine este persoana obligata la plata TVA? 3 . România: Legea 571/2003. 347/11.europa.eu/taxation_customs/ common/infringements/case_law/index_en.

4. 127 C. Art. 4 .1. fisc. fisc. persoane care realizează numai operaţiuni cu titlu gratuit 4. indiferent de locul unde sunt stabilite. trebuie să se înregistreze în scop de TVA în România.1. fisc. dacă realizează operaţiuni supuse TVA care au locul în România şi pentru care sunt obligate la plată. persoanele impozabile care beneficiază de regimul special de scutire (intreprinderi mici). 4. Excepţii: persoanele impozabile care realizează numai operaţiuni scutite fără drept de deducere (ex: bănci). p persoane fizice care lucrează în baza unui contract individual de muncă.1. în mod independent. 127 C. Persoane impozabile/neimpozabile Persoană impozabilă = orice persoană care desfăşoară. instituţii publice. Persoane impozabile/neimpozabile Persoanele impozabile. orice activitate economică. Persoane impozabile/neimpozabile Persoane neimpozabile: Art. în orice loc di l din lume Persoană neimpozabilă = o persoană care nu desfăşoară activităţi economice independent în nici un loc din lume Art. 153 C.

1. Persoane impozabile/neimpozabile În anumite situaţii şi persoanele neimpozabile sau persoanele i impozabile bil exceptate t t d de l la înregistrare sunt obligate să se înregistreze în scop de TVA Art.1.000 EURO – Cifra de afaceri = valoare livrări bunuri/prestări servicii care ar fi taxabile + SCDD + unele SFDD cu excepţia: • livrărilor de active fixe.curs BNR la data aderării 1 euro = 3. 153 Grupul celor 3 neplătitori Obligate să se înregistreze cu art. ONG Persoane fizice neimpozabile Neplătitori de TVA 4. fisc.1. 4.4. Persoane impozabile/neimpozabile • Întreprinderi mici: – Cifră de afaceri anuală < 35. • livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi Curs schimb: .3817 lei. 1531 C. Persoane impozabile/neimpozabile Normale Impozabile Exceptate Persoane Întreprinderi mici Fac numai operaţiuni scutite fara drept de deducere (Ex.: bănci) Plătitori de TVA Obligate să se înregistreze cu art. 5 . 1531 Neimpozabile Persoane juridice neimpozabile Ex: Institutii publice.

conform prezentului titlu.1.la achiziţii de bunuri şi servicii: cumpărătorul verifică codul transmis de furnizor în scopul determinării posibilităţii de d d deducere a TVA Pe internet în baza de date VIES: http://ec. fisc. un birou. un depozit sau orice altă structură fixă.1. 2. 3.eu/taxation_customs/vies/en/vieshome. livrări de bunuri şi prestări pentru persoana impozabilă. persoana care angajează persoana impozabilă în relaţiile cu clienţii şi furnizorii să fie împuternicită să efectueze achiziţii. cu excepţia C.4. persoana impozabilă are în România un sediu central. . importuri. 4.1. 6 .la livrări intracomunitare: vânzătorul verifică condul transmis de client in scopul determinării modului de aplicare a TVA. o fabrică.europa. Persoane impozabile/neimpozabile Sediu fix/stabilit în România A avea sediu fix = a dispune în România de suficiente resurse tehnice şi umane pentru a efectua regulat livrări de bunuri şi/sau prestări de servicii impozabile A fi stabilit = sunt îndeplinite p cumulativ următoarele condiţii: Art. structura este condusă de o persoană împuternicită să angajeze persoana impozabilă în relaţiile cu clienţii şi furnizorii. 125 1. şantierelor de construcţii.htm Prin transmiterea unei solicitări la ANAF OMFP 1706/2006: “informaţiile obţinute ca urmare a solicitării de verificare au caracter informativ şi nu obligă în nici un fel furnizorul informaţiei “ 4. Persoane impozabile/neimpozabile VERIFICAREA CODULUI DE INREGISTRARE IN SCOP DE TVA . o sucursală. obiectul de activitate al structurii respective să fie livrarea de bunuri sau prestarea de servicii. Persoane impozabile/neimpozabile Persoanele impozabile normale: au obligaţia de înregistrare în scop de TVA înainte de efectuarea operaţiunilor i il RO+CUI RO CUI Grupul celor 3 neplătitori are obligaţia de a se înregistra în scop de TVA numai pentru AIC > 10.000 euro Codul furnizat acestora poate fi folosit numai pentru AIC 4. o agenţie. un atelier. un birou de vânzări sau Alin (2) cumpărări.

2. Locul operaţiunilor Loc operaţiuni = România operaţiunea va fi supusă TVA conform legislaţiei din România. 132-133 C. 7 . fisc. Prestări servicii. Achiziţii intracomunitare de bunuri. Import de bunuri Art. 128-131 C. Art. Loc operaţiuni = în afara Comunităţii operaţiunea nu este supusă TVA.2.4. Operatiuni cuprinse în sfera TVA Livrări de bunuri.3. fisc. Operatiuni cuprinse în sfera TVA Pentru a intra in sfera TVA operaţiunile trebuie realizate “cu plată” sau asimilată la o operaţiune cu plată OBS!!! Dacă o operaţiune nu intră în sfera TVA nu înseamnă neapărat că este afectat dreptul de deducere a TVA!!! 4. 4. Loc operaţiuni = alt stat membru operaţiunea va fi supusă TVA conform legislaţiei din acel stat membru.

fisc. – Taxabile – Scutite cu drept de deducere – Scutite fără drept de deducere – Importuri şi AIC scutite Art.C. fisc. Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE X Livrează bunuri Prestează servicii Achiziţii IC I Import t Pot sa deduc TVA? S.4. 140 C. 143-1441 C. Art Art. Art. ALFA 8 .5. 4.4. Persoana obligată la plată = beneficiarul va calcula TVA cu cota corespunzătoare locului în care se desfăşoară operaţiunea şi plăteşte (dacă nu are drept de deducere) sau aplică mecanismul taxării inverse (dacă are drept de deducere). fisc. 142 C. Persoana obligată la plată Persoana obligată la plată = furnizorul va factura cu TVA aferent locului unde se desfăşoară operaţiunea. Scutiri Operaţiunile impozabile în România pot fi: Art. 5. fisc. 141 C.

Cele cinci intrebari de baza 1. Există vreo excludere sau limitare? NU DA 5. iar S. ALFA S. Se datorează TVA pentru operaţiune? DA NU Cand deducTVA? Nu există TVA deductibilă 2. Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 2.L.C.R.C.R. au drept să deducă TVA persoanele înregistrate în scop de TVA în mod normal (cu art.C.R. Îi achită lui S.R. Nu are drept de deducere pentru cei 190 lei 5. În mod eronat S.C.L. ALFA S. BETA S. S.R.. BETA S. ALFA S. Cumpărătorul are dreptul să deducă? Trebuie stabilit dacă persoana este impozabilă şi obligată la plata TVA. TVA este deductibilă? DA NU 4. Dacă răspunsul este că se aplică TVA se datoreaza TVA Dacă răspunsul este că nu se aplică TVA nu se datorează TVA Obs! Dacă furnizorul a aplicat eronat TVA la o operaţiune la care nu trebuia aplicat TVA clientul nu are drept de deducere Exemplu: S. BETA S. Se datorează TVA pentru operaţiune? Se aplică cele cinci intrebări privind “Când aplic TVA”.L..R.L. Cumpărătorul are dreptul să deducă TVA? DA NU Nu există TVA dedctibilă Nu există TVA dedctibilă Nu există TVA dedctibilă 3. înregistrată în scop de TVA. 1190 lei.C.L. Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 1.C. hârtie în valoare de 1000 lei fără TVA. înscrie TVA în factură în valoare de 190 lei. 153) Exceptie: persoanele neinregistrate si care nu au obligatia de inregistrare in Romania care efectuează o livrare intracomunitară scutită de mijloace de transport noi poate solicita rambursarea taxei achitate pentru achiziţia efectuată de aceasta în România a respectivului mijloc de transport nou 9 . intreprindere mica livrează lui S.L. Sunt îndeplinite condiţiile formale? NU DA Nu există TVA dedctibilă TVA este integral deductibilă TVA este parţial deductibilă 5.

Ex: Farmacie care asigură şi servicii de consultaţii medicale generale. Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 4. b) Există vreo limitare? Persoanele impozabile cu regim mixt = persoane care realizează şi operaţiuni care dau drept de deducere şi operaţiuni scutite cu drept de deducere.5. . TVA este deductibilă? Trebuie stabilit dacă bunurile si/sau serviciile achizitionate sunt destinate: Art.anumitor operaţiuni financiar-bancare şi de asigurări. . fuzionării 5.operaţiuni de transfer active şi pasive cu ocazia divizării. 145 C. în cazul în care locul ar fi fost în România. dacă clientul este situat în afara Comunităţii. . Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 4.bunuri ce nu vor fi utilizate pentru activitatea economică .operaţiunilor scutite cu drept de deducere .excluderi specifice: TVA achitată în nunmele şi contul altei persoane. Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 3. generale pentru achiziţiile efectuate numai în scopul operaţiunilor care DAU drept de deducere TVA este integral de ductibilă pentru achiziţiile efectuate numai în scopul operaţiunilor FARA drept de deducere TVA este integral nede ductibilă pentru achiziţiile pentru care nu se cunoaste destinata. a) Există vreo excludere? . TVA achitată înainte de înregistrarea în scopuri de TVA 5. dacă taxa ar fi fost deductibilă.bunuri utilizate pentru operaţiuni scutite fără drept de deducere.operaţiunilor taxabile . fisc. TVA se deduce pe baza de pro-rata 10 . . TVA achitată pentru băuturi alcoolice şi tutun.operaţiuni pentru care locul livrării/prestării este în străinătate.

C. pentru import . .livrează 1100 buc algocalmin la export la preţ de 120 RON/buc. TVA de dedus şi TVA de plată sau de recuperat la scadenţa legală 5.prestează servicii de consultaţii medicale în valoare de 2. . Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 4.livrează 800 buc algocalmin pe piaţa internă la preţ de 110 RON/buc. Sunt indeplinite conditiile formale? .achiziţionează 2000 buc algocalmin la preţ de 100 RON/buc. .să înregistreze g în acelaşi timp p şi TVA Art 146 Art.5Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 4. plătitor lunar de TVA.achiziţionează 10 topuri p hârtie la 10 RON/buc. colectat pentru AIC.primeşte facturi de prestări servicii de la furnizorii de utilităţi în valoare de 5000 RON.să deţină declaraţie vamală de import. 11 . realizează în luna aprilie 2007 următoarele operaţiuni (toate preţurile sunt fără TVA): .300 RON Ştiind că agentul economic achiziţionează algocalminul numai în scopul revânzării.să deţină factură care să cuprindă un set de informaţii minimale.să deţină documente specifice pentru transferuri. .să înregistreze în acelaşi timp şi TVA colectat pentru operaţiuni pentru care beneficiarul este supus la plata TVA. b) Există vreo limitare? Pro-rata= Livrări şi prestări care dau drept la deducere Livrări şi prestări totale TVA de dedus = TVA deductibilă * Pro-rata 5. b) Există vreo limitare? Exemplu: Un agent economic cu profil de farmacie şi alte servicii medicale. iar hârtia şi utilităţile nu le poate evidenţia separat pe tipuri de activităţi determinaţi TVA colectat. . . fisc. Condiţii pentru deducerea TVA in Romania/UE 5. . TVA deductibil. înregistrat în scop de TVA în România. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->