RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Mata Pelajaran Masa Bil. Pelajar Tajuk : Pendidikan Jasmani : 9.40-10.

10 pagi (30 minit) : 41 orang : Juara Muda Tarikh Tahun Tunjang Sub Tajuk : 23 Ogos 2013 : 3 Ferum : Kemahiran : Larian Sihat

Standard Kandungan : 2.11 Berkebolehan mengaplikasikan konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan. Standard Pembelajaran : 2.11.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran. Pengetahuan Sedia Ada : Murid-murid pernah bermain permainan yang melibatkan lontaran. Hasil Pembelajaran : Psikomotor Kognitif Afektik : : : Pada akhir pembelajaran, murid dapat :

Melontar bola kepada sasaran dengan tepat dan selamat. Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti lontaran. Bekerjasama dan semangat kesukanan semasa melakukan aktiviti. : Mengaplikasikan komponen kecergasan fizikal berasaskan kemahiran dalam kehidupan seharian. : Skital, bola getah, bakul dan gelung rotan

Unsur Kemahiran Berfikir Bahan Bantu Mengajar

senamrobik Melakukan regangan kepala. G x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Nilai murni: Penglibatan diri KP: Kinestetik.Penglibatan diri . Perkembangan Pergerakan (10 Minit) melontar Pergerakan melontar secara berpasangan . Alatan: .BAHAGIAN / MASA Permulaan (5 minit) AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN PENGELOLAAN / STRATEGI CATATAN/ ALATAN Memanaskan badan . logikal G = Guru x = Murid Murid melakukan aktiviti memanaskan badan mengikut pergerakan guru. kaki dan tangan dengan bantuan muzik.Murid berdiri secara menghadap bersama pasangan masing-masing di dalam jarak yang telah ditetapkan oleh guru.Mematuhi arahan .Bola getah Nilai: .

.Murid berhenti melakukan aktiviti apabila guru meniupkan wisel.Murid dibahagikan kepada tiga orang di dalam satu kumpulan. .Skital .Bola getah .Murid dikehendaki melontar bola kepada pasangan secara bergilir-gilir sehingga guru meniup wisel penamat.Murid dibahagikan kepada = murid = arah lontaran empat kumpulan. Kemuncak (10 minit) Permainan Lontar Cepat Lontar! .Setiap kumpulan akan beratur Alatan : .Murid mengulangi langkah yang sama dengan melontar secara berpasangan..Setiap pasangan murid dibekalkan dengan sebiji bola. . . KP: Kinestetik Pergerakan melontar secara bertiga .

. kinestetik = bakul = skital = gelung rotan .Gelung rotan Nilai: 1) Penglibatan diri 2) Mematuhi peraturan 3) Semangat berpasukan 4) Kerjasama KP: Interpersonal.Murid di kon 4 akan melontar bola berkenaan ke dalam bakul yang disediakan untuk setiap kumpulan. . murid-murid lain yang berada di kon 1 bergilir-gilir mengambil bola di gelung. .Apabila guru meniupkan wisel.Kumpulan yang dapat mengumpul bola paling banyak akan dikira sebagai pemenang.Murid akan melakukan langkah yang sama sehingga guru meniupkan wisel penamat. kon 3 dan kon 4. seterusnya melontarkan bola tersebut kepada murid di kon 2 sehingga ke kon 4.Bakul . . .Tiga orang daripada setiap ahli kumpulan akan ditempatkan di kon 2. .di hadapan kon yang telah ditetapkan.

Senaman Tommy . Murid berbaris di hadapan guru. 3. 2. Guru mengarahkan murid menarik dan menghembus nafas sebanyak tiga kali. Murid mengikut pergerakan guru melakukan senaman Tommy dengan iringan muzik.Penutup (5 minit) Aktiviti mengendurkan otot .Tarik nafas 1. Nilai: Peka KP: Kinestetik .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful