You are on page 1of 21

Aglomeratii urbane

n studiul aezrilor umane, o aglomerare urban se definete ca fiind o concentrare urban format de un ora de talie mijlocie sau mare i zona limitrof care graviteaz spre acesta, incluznd alte orae, mai mici, dar i sate, care manifest o mare dependen.

Exemple de agomerari urbane

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg este un ora din Rusia. Se afl n Rusia de nord-vest, n delta rului Neva, n partea de est a golfului Finic al Mrii Baltice. A fost fondat de arul Petru cel Mare, n 1703, ca o "fereastr ctre Europa", fiind de la acea dat capital a Imperiului Rus pn n 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori este n ziua de azi cel de-al doilea ora ca mrime al Rusiei, al patrulea ora ca mrime al Europei, un centru european de cultur extrem de important i cel mai important port rusesc la Marea Baltic.

n conformitate cu rezultatele recensmntului din 9 octombrie 2002, Sankt Petersburg are 4.159.635 locuitori. n ora locuiete, astfel, aproximativ 3% din populaia total a Rusiei. nc de la fondarea sa, oraul a fost martorul unor mari contraste sociale. Mai aproape de zilele noastre, situaia multora dintre locuitorii lui s-a nrutit, n special dup Perestroika. Pe strzile oraului pot fi vzui deseori ceretori sau femei btrne care vnd ceea ce aduc de la ar. Aproximativ 15% din populaia oraului triete n kommunalka apartamente comune.

Oraul este un important centru al industriei constructoare de maini, echipament energetic, utilaje, al construciilor navale,metalurgiei feroaselor i neferoaselor, industriei chimice i tipografice. Oraul este, de asemenea, unul dintre cele mai importante porturi la Marea Baltic. Monetria din Sankt Petersburg (Monetniy Dvor), este separat de Gosznak din Moscova, fiind singurul loc unde sunt fabricate monedele ruseti,medaliile i insignele. Compania Ford Motor a nceput n 2002 producerea automobilului Ford Focus n uzina din Skt. Petersburg.

Imaginea maiestuoas a oraului este datorat detaliilor arhitecturale variate: bulevarde lungi i drepte, spaii vaste, grdini i parcuri, garduri decorative din fier forjat, monumente i sculpturi decorative. Rul Neva, cu multele lui canale, poduri i cheiuri din granit, d oraului o not aparte, de neconfundat. Numeroasele canale au fcut ca oraului s i se dea supranumele de "Veneia Nordului".

Sankt Petersburg este cunoscut ca un ora al palatelor. Unul dintre cele mai vechi este Palatul de Var, o cas modest construit de Petru cel Mare n Grdina de Var. Mult mai impozante sunt palatele baroce ale companionilor si, aa precum este Palatul Menikov, construit dup planurile arhitectului Domenico Tresini. O anex a acestui palat a fost reconstruit pentru Petru al II-lea i acum gzduiete Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Probabil cel mai cunoscut dintre palatele imperiale este Palatul de iarn (17541762), o cldire uria, cu interioare de un lux orbitor, care este astzi sediul Muzeului Ermitaj.

Atena

Atena este capitala Greciei. Atena a cunoscut o evoluie glorioas, mai ales n Grecia Antic, fiind locuit de oameni nc din Epoca Bronzului i guvernat pn n jurul anului 1000 .C. de regi ionieni. Acropola din Atena a fost nscris n anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Printre atenienii antici circula o legend care explica felul n care i-a luat oraul numele, legend care a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului. Conform acestei legende, attAtena ct i Poseidon au cerut s fie patroni ai oraului i s-i dea numele lor, astfel c s-au ntrecut pentru a obine onoarea, fiecare oferind un dar oraului. Poseidon a creat un izvor de ap srat lovind pmntul cu tridentul su, pentru a simboliza puterea mrii. Atena a creat n schimbmslinul, simboliznd pacea i prosperitatea. Atenienii, condui de Cecrops, au acceptat mslinul i au botezat oraul Atena.

Atena se ntinde de-a lungul Cmpiei centrale din regiunea Attica, cunoscut i ca un bazin. Este nconjurat de Muntele Aegaleo n vest, Muntele Parnitha n nord i nord-est, Muntele Penteli Hymettos la est i de Golful Saronic n sud-vest. Atenei i este dificil s se extind n continuare datorit barierelor geografice menionate mai sus, dei suburbiile metropolei sunt n expansiune continu. Capitala este strbtut de ctre rul Kifissos care mai apoi se vars n Golful Salonic i Faliro. Solul este stncos i nu este foarte fertil, dealurile sunt din mase de calcar.

Atena este unul dintre centrele lumii n ceea ce privete cercetarea arheologic. Sunt cteva instituii principale care se ocup cu cercetarea i valorificarea vestigilor istorice cum ar fi :Universitatea din Atena, Societatea de Arheologie care cuprinde cteva muzee

Roma

Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, oraul are o istorie ndelungat fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice i a Italiei moderne. Roma are o populaie de 2.923.000 persoane. Aria metropolitan are o populaie de n jur de 4 milioane. Este capitala regiunii Lazio i a Provinciei Roma.

Unul dintre simbolurile Romei este Colosseumul (70-80 d.Hr.), cel mai mare amfiteatru construi t vreodat n Imperiul Roman. Avnd iniial o capacitate de 60.000 de spectatori, a fost folosit pentru lupte ntre gladiatori..

Centrul istoric al oraului este dominat de tradiionalele apte coline ale Romei: colinele Capitoliu, Palatin, Viminal, Quirinal, Esquilin, Celian i Aventin. Tibrul curge spre sud prin Roma, centrul fiind situat acolo unde Insula Tibrului facilita trecerea

Vatican Oraul Roma nconjoar Vaticanul, o enclav a Sfntului Scaun, care este un stat suveran. Gzduiete Piaa Sfntului Petru, cu Bazilica corespondent. Spaiul liber din faa bazilicii a fost reconceput de Gian Lorenzo Bernini, din 1656 pn n 1667, sub direcia Papei Alexandru al VII-lea, ca o curte adecvat necesitilor, gndit astfel nct un numr ct mai mare de oameni s-l poat vedea pe

Pap dndu-i binecuvntarea, fie din mijlocul faadei bisericii, fie dintr-o fereastr a Palatului Vatican

(Norwich 1975 p 175). n Vatican se afl de asemenea prestigioaseleBiblioteca Vaticanului, Muzeele Vaticanului cu Capela Sixtin, Camerele Rafael i alte opere importante ale lui Leonardo Da Vinci, Rafael, Giotto, sau Botticelli.

Realizat de: Serban Marinela