Legea Atractiei in cuplu

Legea Atractiei in cuplu: care este personalitatea 'chimica' care ti se potriveste

Studiind natura umana din perspectiva biologica si genetica, Helen Fisher structureaza fiinta umana in patru categorii genetice diferite: Exploratorul, onstructorul, !egociatorul si onducatorul" Fiecare tip de personalitate este relationat cu cele patru tipuri de substante chimica care ne influenteaza in mod decisiv personalitatea"

e este atractia si cum functioneaza legea atractiei intre doua persoane# um am putea caracteriza acea forta care faca ca doua persoane sa fie atrase unele de altele# um putem explica acea $chimie% care se naste instantaneu intre doua persoane# &e ce focul $chimiei%, atat de puternic si intens, se stinge uneori dintr'o data# Si de ce gravitam in (urul anumitor persoane si nu in al altora# Este atractia o forta suficient de puternica incat sa tina laolalta doua persoane complet diferite# Si care este partenerul ideal intr'o relatie# el care iti seamana ca personalitate sau cel cu o personalitate total diferita de a ta# Helen Fisher, un renumit biolog si antropolog ce studiaza iubirea si personalitatea umana de peste )* de ani, autor al cartii +&e ce El# &e ce Ea# um sa gasesti iubirea adevarata intelegandu'ti tipul de personalitate+, incearca sa raspunda stiintific acestor intrebari" ,ornind de la impartirea personalitatii umane in patru categorii, Helen Fisher ne invata cum sa ne gasim iubirea adevarata descoperind care este tipul de barbat cu care suntem cel mai mult compatibili"

$Atractia intre doua persoane functioneaza dupa mai multe principii si forte, este de parere Helen Fisher" Este adevarat ca suntem mai predispusi de a ne indragosti de un anumit tip de persoana decat de altul" Avem tendinta de a ne simti mai atrasi de cei cu acelasi bac-ground social, economic si etnic, dar si de cei care au o inteligenta similara cu a noastra, cu cei poseda un nivel al atractivitatii fizice similar si impartasesc convingeri religioase similare" &e asemenea, in (ocul atractiei, sincronizarea este importanta+, spune Helen Fisher pe site'ul helenfisher"t.pepad"com" ,roximitatea conteaza in (ocul atractiei" /ai mult, spune cercetatoarea, +avem tendinta de a fi atrasi de acele persoane care ne pot satisface anumite nevoi si necesitati individuale" opilaria are si ea un cuvant destul de important de spus in chimia atractiei" 0nsa atunci cand vine vorba de testarea compatibilitatii in cadrul cuplurilor cu o relatie sau casnicie reusita prin prisma acestor principii, nu exista un sablon standard al similaritatilor si al diferentelor

hormon feminin" Fiecare din aceste substante chimice este responsabila de anumite aspecte ale personalitatii" !ivelul de dopamina din organism. onstructorul. caracterul introvertit al unei persoane. este . complementare."com la care au participat 3* *** de persoane. a a(uns la concluzia ca anumite persoane sunt atrase de personalitati opuse. considera Helen. iata care sunt cele patru tipologii de personalitate in care fie ne putem identifica. creativitatea unei persoane" Se pare ca aceste substante sunt responsabile de +chimia romantica+ existenta intre doua persoane" &aca suntem atrasi de o persoana cu o personalitate asemanatoare sau de o persoana cu o personalitate opusa noua#""" Adevarul se afla undeva la mi(loc.42. curiozitatea si spontaneitatea unei persoane" Serotonina este cea responsabila de rationalitatea. afective. Helen identifica patru tipuri predominante de personalitatii umane" onform viziunii biologice a lui Helen Fisher 1vezi digitalcitizen"ca4. serotonina 1tot un neurotransmitator care intervine in diverse procese mentale. experta in stiinta iubirea. este de parere antropologul Helen Fisher" ercetatoarea. fie putem identifica partenerul4 potentialul partener de viata: Exploratorul 5 &opamina este exprimata cel mai pregnant in cadrul structurii de personalitate a Exploratorului" Exploratorul se afla vesnic in cautarea noutatii.intre parteneri+" Studiind natura umana din perspectiva biologica si genetica. testosteronul 1hormon masculin2 si estrogenul. atat barbati cat si femei. motorii etc2. testosteronul este cel desemnat sa influenteze logica si ratiunea. de calmul si de gradul sau de sociabilitate" &e asemenea. !egociatorul si onducatorul" Fiecare tip de personalitate este relationat cu cele patru tipuri de substante chimica care ne influenteaza in mod decisiv personalitatea: dopamina 1un neurotransmitator de la nivelul sistemului nervos2. iar estrogenul influenteaza intuitia. fiind relationat cu independenta si gandirea ratioanala. care le intensifica si intaresc propria personalitatea" Efectuand un chestionar pe hemistr. este cel care influenteaza caracterul extravertit al unei persoanei. Helen structureaza fiinta umana in patru categorii genetice diferite: Exploratorul. in timp ce alte persoane sunt atrase de personalitati similare lor.

bogat. cu un farmec anume. pot deveni egoisti" Exploratorii sunt atrasi la randul lor de alti Exploratori. impulsiv. creativ. metodici. persoane care le seamana ca structura de personalitate" Fiecare din cei doi cauta la celalalt partener optimism. rareori luand o decizie fara a se gandi bine la consecintele si implicatiile acesteia" 0ndiferent ca ne referim la siguranta profesionala. populare. viu" Au un nivel de energie ridicat. este spontan. spirit de aventura. onstructorii sunt realisti. sunt iuti si solicitanti. sunt imprevizibili si nu te poti baza pe ei intotdeauna" &in cauza ca se plictisesc repede. din cauza ca ambii parteneri sunt impulsivi si nu se feresc de riscuri. stiind sa creeze si sa sudeze cu usurinta legaturile intre oameni. curiozitate. avand un ritm alert de a fi si de a trai" Au totodata o atitudine deschisa si optimista" Sunt hedonisti si stiu sa se bucure de viata" 0n acelasi timp insa. onstructorii pretuiesc mai mult decat orice sentimentul de siguranta" onstructorii se conformeaza cu usurinta regulilor si normelor sociale" .ersoanele 5 onstructor pot fi caracterizate ca fiind calme. in permanenta agitati. iar simtul datoriei si al loialitatii este un principiu de viata extrem de important in viziunea acestora" 0n acelasi timp.un pret pe traditii si pe respectarea acestora" Sunt sarguinciosi. iubind sa socializeze" onstructorii au foarte bine dezvoltate abilitatile relationale si sociale. rutina si monotia nu le sunt pe plac" Sunt mai inclinati decat alti oameni sa incalce regulile si legile" 0n functie de natura circumstantelor. optimist si energic" &e asemenea.aventuros. financiara sau la cea in iubire. ii place sa riste si sa'si testeze limitele. Exploratorii pot fi caracterizate drept persoane interesante. independenta este extrem de importanta pentru un Explorator" 6arietatea conteaza pentru un Explorator" 0n general. gandesc in termeni pragmatici. are o curiozitate innascuta.ot fi insa incapatanati si rigizi. senzuale. spontaneitate" Si vor gasi in celalalt ceea ce cauta""" hiar daca compatibilitatea poate fi puternica in cuplul Explorator'Explorator. genul de persoane pe care le accepti cu usurinta in (urul tau pentru ca te simti bine in prezenta lor" 7e poti indragosti la fel de usor de Exploratori din cauza faptului ca stiu sa'si traieasca viata intr'un mod diversificat. pot a(unge uneori in situatii dificile. refuzand uneori solutii excelente venind din partea celorlalti doar pentru ca acestea contravin principiilor personale" . iubesc ordinea si planificarile" . fara iesire" onstructorul ' Serotonina are cuvantul cel mai important de spus in cazul personalitatii onstructorului" .

dar percep clar doar . conventionali. fiind agreabili doar cu acele persoane de al caror a(utor au nevoie" !u au abilitatile sociale foarte bine dezvoltate si nici nu se straduiesc sa si le imbunatateasca" Au o foarte mare incredere in ei insisi si de aceea sunt considerati uneori a fi infatuati" . evita sa actioneze in vreun fel.entru . agresiv uneori" Este individualist si analitic. casniciile onstructor ' onstructor sunt cele care au cel mai mare grad de durabilitate si se pot numara printre cele mai reusite" ei doi parteneri pot cadea insa in capcana monotoniei si a traditionalismului.ersoanele' onstructor. iau rapid decizii" Au o mare putere de concentrare si nu accepta sa se conformeze" Situatiile dificile care apar pe neprevazute nu ii sperie. eficiente. adorand dezbaterile. a rigiditatii" . directe. rationale.ersoanele 5 onducator sunt atrase de . rezistenti si poseda abilitati manageriale remarcabile" Sunt deschisi cooperarii atata timp cat nu le este afectata necesitatea de securitate" onstructorii sunt atrasi tot de onstructori. orientati inspre comunitati si grupuri" Sunt de asemenea loiali. indraznete. lipsiti de sentimente. adorand sa provoace discutii in contradictoriu" . sociabili.ersoanele 5!egociator.ersoanele 5 onducator cred in spiritul competitivitatii si vor sa fie cele mai bune in ceea ce fac" Sunt ambitioase.Sunt lipsiti de spontaneitate si flexibilitate si pot cadea cu usurinta in extrema pesimismului. familia este o prioritate" Sunt atasate de $acasa% si de sentimentul de confort pe care il poate conferi un camin" Au tendinta de a fi protectori cu cei dragi" 7otodata" onstructorii nu stiu sa minta sau sa se prefaca. nepasatori fata de nevoile si dorintele celorlalti. ci din contra" 0i provoaca si le testeaza viteza de reactie" 8amenii' onducator nu se abat de la opiniile si deciziile luate chiar daca pot starni reactii negative din partea celorlalti" 0si exprima clar intentiile" 0si urmaresc interesele si scopurile pana cand le transforma in realitate" Sunt uneori considerati a fi intransigenti. in timp ce onducatorii actioneaza. completandu'se reciproc" hiar daca !egociatorii au privirea de ansamblu a unui aspect. $asa se cade%" onducatorul5 7estosteronul este cel care predomina in mod decisiv structura de personalitate a onducatorului" onducatorul poate fi caracterizat prin capacitatea de concentrare si abilitatea de a lua decizii" onducatorul este dur. practice. insensibili. sunt precauti. persoane care le sunt asemanatoare ca personalitate" &intre toate relatiile. a(ungand sa ramana intr'o relatie doar pentru ca $asa trebuie%.ersoanele' onducator adopta un comportament protector fata de persoanele la care tin" . a intransigentei.

!egociatorul este generos. rabdatoare avand in acelasi timp capacitatile relationale si de comunicare foarte bine dezvoltate" Are tendinta de a despica firul in patru. este de parere Helen Fisher" !egociatorii sunt diplomati in exprimare. visator si afectuos. Him# 9h. gandindu'se prea mult asupra unui lucru" Este lipsit de superficialitate.pe+" !egociatorul 5 Estrogenul este cel care prevaleaza in structura de personalitate a !egociatorului" !egociatorul este o persoana agreabila. iar tendinta de a reconstitui fiecare cuvant. conchide cercetatoarea in cartea sa +9h. tipul idealistului" reativitatea este totodata una din calitatile principale ale !egociatorului. isi da seama de ceea ce simte si gandeste interlocutorul sau" !egociatorul este introspectiv" Este empatic si plin de compasiune fata de cei din (ur" Are abilitati verbale excelente. onducatorii sunt directi si brutali in conversatii" +Fiecare are nevoie de insusirile celuilalt%.. <nderstanding =our .ersonalit. deciziile sale depinzand de multe ori de circumstante" &in cauza ca se teme de confruntari si de faptul ca nu le face fata. Her#: Finding :eal Love . 7. are latura intuitiva foarte dezvoltata si poate vedea ceea ce multora le scapa" 0nstictiv. iar cuvintele curg firesc si natural de pe buzele sale" &e asemenea. actiune sau gest al celor din (ur 5 un obicei care il poate duce la epuizare" !egociatorul are insa un sistem de gandire difuz. sincera. prietenoasa. uneori pare lipsit de vointa sau este caracterizat ca avand o personalitate slaba" !egociatorul este atras de personalitatea onducatorului . flexibila. maleabila.anumite aspecte ale unei situatii" ele doua tipuri sunt insa compatibile din punct de vedere social.