Comportamentul și ecologie[modificare

]
Dezvoltarea[modificare]
Furnicile sunt printre insectele care se dezvoltă prin metamorfoză completă, aceasta însemnând că structurile corpului furnicii nu doar cresc, de la naștere la maturitate, ci se transformă dramatic. Viața unei furnici începe ca ou, care se transformă în larvă, o ființă fără picioare, neajutorată, care, la cele mai multe specii de furnici, nu se poate mi șca încolo și încoace, ci doar mănâncă și crește. Eventual larva poate atinge mărimea pe care o are o furnică adultă. La acest moment, în funcție de specie, ea poate să-și formeze uncocon de mătase în așteptarea de a intra în stadiul de pupă. Ca pupă, ea do ândește structurile corporale adulte, cum ar fi picioarele și antenele. La anumite specii, tinerele furnici trec la stadiul de pupă fără a forma un cocon. Furnicile diferă de alte insecte prin aceea că un ou va da naște uneia din cele trei tipuri de adult- regină, lucrătoare sau mascul. !ceste forme de furnică sunt cruciale pentru crearea de comunități sociale în care mem rii îndeplinesc roluri specializate. "urata de viață a furnicilor adulte este foarte varia ilă. #eginele multor specii pot trăi un deceniu sau mai mult. #eginele trăiesc, de o icei, mai mult decât lucrătoarele. "e e$emplu, regina furnicii de foc trăie ște aproape % ani, iar lucrătoarele ei trăiesc între &'-(&' zile. Lucrătoarele mari trăiesc, de o icei, mai mult decât lucrătoarele mici. La multe specii care trăiesc în regiunile temperate, lucrătoarele trăiesc unul sau doi ani. )asculii mor, de regulă, la puțin timp după împerec*ere, în ma$imum câteva săptămâni. Furnicile sunt active tot timpul anului în regiunile tropicale dar, în regiunile mai răcoroase, supraviețuiesc iernii într-o stare de *i ernare și inactivitate. Formele de inactivitate sunt diferite iar la unele specii din regiunile temperate larvele trec într-o stare de inactivitate +diapause, în timp ce la altele doar adulții trec iarna într-o stare de activitate redusă.-(%.

Comunicarea[modificare]

)eat eater ant nest during s/arming.

Furnicile folosesc o comunicare sofisticată pentru a-și coordona sarcinile lor specializate.

1.

0 formă-c*eie de comunicare între furnici este un semnal c*imic numit feromon-(1.. #olurile feromonilor pot fi diverse2 1. )ulte specii emit feromoni de alarmă pentru a-și alerta semenii de pericol și de a-i atrage la locul cu pricina. 2. !numite furnici împrăștie așa-numiții feromoni de urmărire pe pământ pentru a-și g*ida semenii spre mâncare, locuri care necesită apărare sau noi locuri pentru cui . Furnicile dispuse în șiruri lungi urmează aceste semnale. La speciile care se *rănesc în grup, cea care găsește *rana face o urmă pe drumul înapoi spre colonie, aceasta fiind urmată de alte furnici care o întăresc când se întorc cu *rana în colonie. Când mâncarea se termină, nu mai sunt lăsate urme de furnicile care se întorc și mirosul dispare cu timpul. 3. Feromonii sunt, de asemenea, utilizați pentru a marca granițe teritoriale la anumite specii. 3ntrușii care pătrund în cui sunt atacați deoarece au un miros diferit în raport cu locuitorii cui ului. 4. Lucrătoarele folosesc semnale c*imice aplicate pe suprafața corpului larvei pentru a identifica și a *răni tinerele furnici din partea întunecată a cui ului. Lucrătoarele se îngrijesc între ele ca răspuns la aceste mirosuri și

Când o furnică moartă este descoperită în cui . 4nele furnici primitive se angajează în dueluri care presupun lovirea reciprocă cu antenele. 2. !lți feromoni eli erați de regină afectează mai curând psi*ologia decât comportamentul furnicilor. "e e$emplu anumiți feromoni sunt emiși de regină pentru a împiedica maturizarea ovarelor furnicilor lucrătoare și alți feromoni pot determina casta larvelor în dezvoltare. 5. #egina emite un număr mare de feromoni. 3. 4nele specii de furnici folosesc sunetele pentru a comunica alarma. )are parte din munca din colonia de furnici este îndeplinită fără comunicare directă. ! ilitatea furnicilor de a răspunde direct la sarcini evită atragerea unui număr imens de lucrătoare pentru o sarcină în care sunt necesare doar câteva lucrătoare. lucrătoarele încep să crească noi regine în colonie când regina dominantă încetează a mai produce feromoni. 4nele furnici produc sunete prin stridulație. 6artenerele de cui urmează aceste sunete pentru a găsi și salva furnicile căzute în cursă. furnicile folosesc pipăitul.furnicile c*iar se azează pe aceste mirosuri pentru a ști dacă un mem ru al coloniei a murit. Furnicile dulg*er își at ritmic capetele de podeaua camerelor. în timp ce alte lucrătoare vor răspunde indicațiilor ulterioare de a termina trea a. iar furnicile tăietoare de frunze emit sunete ascuțite dacă cui ul lor se surpă. Hrănirea . 4. Furnicile care au descoperit o mare cantitate de *rană pot atrage atenția celorlalte furnici prin lovirea lor cu antenele. pentru a comunica. picioarele sau capetele. "e e$emplu. ea este cărată afară. folosind segmentele gasterului și mandi ulele. în particular antenele. pră ușirea unui coridor de trecere va determina ca anumite furnici să repare părțile stricăciunii. 5n aceste cazuri furnicile se g*idează direct după sarcina însăși. care servesc scopurilor diverse din colonie. 4nii din feromonii reginei atrag lucrătoarele pentru a-i da îngrijire și a o *răni. 5n speciile de furnici cu regină. !ceste dueluri determină care dintre lucrătoare va fi dominantă și va rămâne lângă vlăstare. "e asemenea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful