You are on page 1of 4
ΕΤΟΣ Θ ’ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Η ’ ΛΟΥΚΑ . Ολυµπά, Ροδίωνος, Εράστου
ΕΤΟΣ Θ ’
10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Η ’ ΛΟΥΚΑ . Ολυµπά, Ροδίωνος, Εράστου αποστόλου
Τεύχος 341

Μην φωνάζεις άλλο!

Γ ια την ακρίβεια, µην φωνάζεις άλλο στους γύρω σου, σ τον εαυτό σου, σε

φωνάξεις άλλο θα

ό,τι σε περιβάλλει. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι αν δεν σκάσεις µε όλα αυτά, που γεµίζουν το

µε όλα αυτά, που γεµίζουν το µυαλό σου και τρυπάνε την καρδιά

µυαλό σου και τρυπάνε την καρδιά σου. Και έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά όποτε φωνάζεις, όποτε κατηγορείς και ετυµηγορείς για τα λάθη των άλλων, έχεις ποτέ σου νιώσει ανακούφιση, λύτρωση, λύση; Όχι. Νιώθεις πιο θυµωµένος, πιο µπλεγµένος, πιο αδύναµος. Γι’ αυτό µην φωνάζεις άλλο. Κάντο κάπου που θα πιάσει πραγµατικά τόπο.

ποδοπατηµένος µε

όσα σε υποχρεώνει να υποστείς ο συγγενής σου, ο γείτονας , ο συνεργάτης, ο διευθυντής, ο πωλητής, ο πελάτης, ο υπάλληλος, ο ξένος, ο φίλος, ο γνωστός, ο περαστικός, ο υπουργός, ο πρωθυπουργός, ο όποιος, ο κ όσµος όλος! Αλλά ξέρεις κάτι; Είσαι και εσύ παράλογος. Μπορεί το ίδιο µε α υτούς µπορεί και

περισσότερο.

∆ιάλεξε ένα γεγονός, που τελευταία τάραξε τα νεύρ α σου, πολύ. ∆εν

ξέρεις πιο από όλα, διότι είναι πολλά, αλλά διάλεξε ένα πο υ σου αρέσει πιο πολύ. Και γίνε ο δικαστής της υπόθεσης. Άκου µε λεπτοµ έρεια και τις δύο

πλευρές. Είναι δύσκολο να µπεις στην θέση αυτού που σου και επίπονο να ξεψαχνίσεις τα δικά σου πραγµατικά κίνητρα

τάραξε τα νεύρα και τις προθέσεις.

∆εν είσαι παράλογος που νιώθεις αδικηµένος και

Μπορείς όµως να το κάνεις. Μετά, εκτός από δικαστής γίνε και ο συνήγορος των δύο σε αυτό το πείραµα. Όµως, προσοχή! Να παίξεις καλά τους τρεις ρόλους και να είσαι αµερόληπτος. Κι αν σε µπλέκει τόσο πολύ αυτό το παιχνίδι ρόλων, τότε ξέχνα τα δικαστήρια και απλώς, βάλε τον εαυτό σου στην θέση αυτού, που πριν από λίγο ήθελες να χαστουκίσεις ή απλώς να πατήσεις ένα κουµπί και να εξαφανιστεί.

Τι θα έκανες στην θέση του; ∆εν µπορείς να ξέρεις µε ακρίβεια γιατί δεν είσαι αυτός. Και ακριβώς αυτό είναι το πρόβληµα. ∆εν µπορείς να ξέρεις τι κουβαλάει ο καθένας µέσα του. Τι προβλήµατα δένουν την ψυχή του, πονούν το σώµα του και θολώνουν την σκέψη του. Αλλά ξέρεις ή τουλάχιστον µπορείς να ανακαλύψεις τι κουβαλάς εσύ. Αν έχεις γερό στοµάχι και είσαι γενναίος, ως οφείλεις να είσαι, θα µετρήσεις τον εαυτό σου και θα τον δεις γυµνό από δικαιολογίες και προφάσεις. Και µε φόβο θα ανακαλύψεις πως εσύ, ίσως φερόσουν ακόµα χειρότερα. Ή πως, τελικά, απλώς, δεν έχεις δίκιο και εσύ του φέρθηκες χειρότερα! Αντέχεις να το κάνεις; Κάντο για να λυτρωθείς!

Γιατί, όσο θα ψάχνεις και θα ανακαλύπτεις τον εαυτό σου τόσο θα βλέπεις σε εκείνον, τον εχθρό και στον δίπλα σου, τον «εχθρό», θα αντικρύζεις τον Θεό. Και ξέρεις γιατί; Γιατί είµαστε όλοι φτιαγµένοι από το ίδιο υλικό, από τον ίδιο ∆ηµιουργό. Και κουβαλάµε όλοι µαζί την ίδια πτώση και είµαστε όλοι µαζί πάνω στις πλάτες του Χριστού, που ήρθε να σηκώσει τα βάρη µας. Για όλους µας απλώθηκε το σώµα του Θεού πάνω στον Σταυρό και για όλους µας έρευσε το Αίµα Του. Σε κάθε Θεία Λειτουργία ο Χριστός θυσιάζεται πάλι και πάλι για όλη την κτίση, για κάθε ψυχή που πέρασε, που βρίσκεται, που θα βρίσκεται. Μας ενώνει όλους πάνω στον Σταυρό Του και το χέρι Του είναι απλωµένο προς όλους µας για να µας αναστήσει από τον Άδη.

Σου ακούγονται πολύ ωραία, πολύ ταιριαστά µεταξύ τους, αλλά καθόλου πρακτικά, όλα αυτά. Σωστά; Μέτρησες τον εαυτό σου, τον βρήκες όντως, σκάρτο πολλές φορές αλλά και αληθινά αδικηµένο άλλες τόσες. Και πάνω από όλα κουρασµένο και µπουχτισµένο. Σωστά; Και πάλι δίκιο έχεις αλλά και πάλι µην βιάζεσαι! Μην παραιτείσαι. Αν θες να αφήσεις και λίγο το παράπονο να σε πάρει, κάνε το κι αυτό. Όµως, µην ξεχνάς ποιος είσαι. Είσαι εικόνα Θεού. Είσαι πλασµένος από τον Θεό για να θεωθείς. Σκέψου λίγο πιο έξω από το µυαλό σου, από αυτό που έχεις συνηθίσει και έχεις βολευτεί. ∆εν είναι θεωρίες η θέωση. Είναι πρακτική.

και έχεις βολευτεί. ∆εν είναι θεωρίες η θέωση. Είναι πρακτική.

Ο Θεός έγινε άνθρωπος. Έγινε ένας από εµάς και µας αποκάλυψε τα πάντα. Πάρε να διαβάσεις τον λόγο Του. Τα Ευαγγέλια δεν είναι για τους «παπάδες», µόνο. Είναι κυρίως για εσένα, για εµένα. Μας τα έδειξε και µας τα είπε όλα ο Χριστός. Και το Πνεύµα το Άγιο, το Ζωοποιό, σου τα σιγοψιθυρίζει όλα ξανά και ξανά. Τα βλέπεις όλα σε πράξη στην ζωή ενός αγίου, που µπορεί να τον είχες για ανήµπορο και τιποτένιο αλλά, που εκείνος ήξερε να σηκώνει τις αδικίες και να απαντά µε αγάπη, ήξερε να αφήνεται πλήρως στον Θεό, ήξερε να σιωπά, ήξερε να σου δείχνει τον Θεό.

Πάρε όποιον άγιο θέλεις˙ από τον Άγιο Νεκτάριο έως τον πιο άγνωστο σε εµάς αλλά γνωστό και δοξασµένο από τον Θεό. Θα δεις ότι ήταν ένας άνθρωπος, όπως όλοι µας, που αντί να φωνάζει στον διπλανό του, φώναζε στον Θεό του µε όλη την δύναµη της καρδιάς του. Για ό,τι είχε, για ό,τι τον απασχολούσε έτρεχε την σκέψη του και την ζωή του στον Θεό. Και ναι, ο Θεός που επιστατεύει τα σύµπαντα, ο Ων, ασχολούνταν µαζί του για το παραµικρό, για το ελάχιστο. Μέσα σε αυτό το ελάχιστο συναντιούνταν Θεός και πλάσµα Του, µε πείνα, µε πόνο, µε πίκρες, µε χαρά, µε δάκρυα, µε δοξολογία, µε σταύρωση και ανάσταση. Κι αυτό το ελάχιστο έγινε η γέφυρα για την αγιοσύνη: εδώ που ζούµε όλοι µας, από εδώ και πέρα από την αιωνιότητα. Εκεί µόνο πιάνουν τόπο οι φωνές µας.

µόνο πιάνουν τόπο οι φωνές µας. Γι’ αυτό µην απελπίζεσαι, µην

Γι’ αυτό µην απελπίζεσαι, µην εκνευρίζεσαι, µην κακιώνεις τον διπλανό σου. Σταµάτα να γεµίζεις µε τοξίνες την ψυχή σου. Ηρέµησε και δες πως όλοι από τον ίδιο πόνο θέλουµε να φωνάξουµε. Έχεις έναν Θεό να σε αγαπά όσο κανείς. Γιατί ανησυχείς; Γιατί δεν µιλάς στον παντοδύναµο Πάτερα σου; Εκείνος σε λαχταρά και θέλει και το κλάµα και τις φωνές σου. Πες τα όλα σε Εκείνον και θα δεις, πως όλα θα ησυχάσουν, όλα θα ανακουφιστούν και θα γλυκάνουν.

Λόγοι και Διδαχές

Οἱ πειρασμοί ὑπάρχουν καί θά ὑπάρχουν πάντοτε στήν ζωή μας καί πρέπει νά φυλαγόμαστε ἀπό τίς ἀμέτρητες παγίδες πού στήνει ἐναντίον μας ὁ παμπόνηρος διάβολος. Μόνο μέ τήν ταπεινοφροσύνη καί τήν προσευχή

μποροῦμε νά τίς ἀποφεύγουμε και να ἀσφαλιστοῦμε

εἶναι συνετός, ὠφελεῖται πολύ από τις θλίψεις και τους πειρασμούς.

Ὅποιος προσέχει και

Ὅπως ὁ Θεός σέ ὑπομένει, σέ ἀνέχεται, νά ὑπομένης καί σύ τό παιδί σου. Ἔχεις καθῆκον νά τό συμβουλεύης, ὄχι ὅμως μέ ταραχή καί θυμό, ἀλλά μέ

τρόπο ἤρεμο καί γαλήνιο. Ἐάν δέν σέ ἀκούη, ἐκεῖνο ἔχει ὅλη τήν εὐθύνη. Σύ τότε νά παρακαλῆς τόν Θεό νά τό φωτίση καί ὁδηγήση στήν ὁδό τῶν ἐντολῶν Του. Ἤ ἔγγαμον ἤ ἄγαμον βίον ἀκολουθήσης, φρόντισε νά ἀγαπᾶς τόν Θεό καί νά τηρῆς τίς ἐντολές Του καί θά σωθῆς εὐκολώτερα ἀπό πολλούς κληρικούς, πού ἔγιναν καί γίνονται ἀναξίως ἱερεῖς. Νά προτιμήσης νά σώσης τήν ψυχή σου. Σέ συμβουλεύω νά ἔχης ὑπομονή, νά ἔχης τήν ἀδιάλειπτη νοερά προσευχή καί νά μήν ἀφήνης νά φεύγη ὁ Θεός ἀπό κοντά σου.

Ὁ πάγκαλος Ἰωσήφ ἦταν στήν Αἴγυπτο, στόν τόπο τῆς ἁμαρτίας καί δέν ἁμάρτησε διότι εἶχε τήν ἐνθύμηση τοῦ Θεοῦ. Ὁ Ἀδάμ ἦταν στόν παράδεισο, πού δέν ὑπῆρχε ἁμαρτία˙ ἐπειδή ἐλησμόνησε τόν Θεό, Τόν παράκουσε, ἔχασε τόν παράδεισο. Λοιπόν, ὄχι ὁ τόπος, ἀλλά ὁ τρόπος σώζει τόν ἄνθρωπο, λέγει ὁ θεῖος Χρυσόστομος.

«Πατρικές Συμβουλές Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου»

Ἀπό τό ἡμερολόγιο τοῦ ἐκδοτικοῦ οἴκου «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»,

2010

Υπάρχει, το παράδειγμα του Αγίου Νεκτάριου. Το τέλειο και ακραίο (με την καλή

έννοια) παράδειγμα της απόλυτης -εν λευκώ- ταπείνωσης! Τι κατηγορίες απίστευτες

του είχαν απευθύνει

Και, όμως, εκείνος δεν αντέδρασε ποτέ! Δεν υπερασπίστηκε

τον εαυτό του ούτε έτρεξε να απαιτήσει το δίκιο του ποτέ! Και στη ζωή του, ο

Θεός δεν έφερε τα πράγματα ώστε να φανεί ότι τον δικαιώνει κοσμικά. Όμως, τώρα είναι ένας απ' τους μεγαλύτερους αγίους! Απολαμβάνει τον παράδεισο, δροσίζει κι εμάς τους αδύναμους ανθρώπους με την παρουσία και τα θαύματά του.

Το σχέδιο του Θεού είναι ένα πλεκτό που εμείς οι άνθρωποι το κοιτάζουμε απ' την πίσω όψη, λέει ο π. Ανδρέας Κονάνος. Μας φαίνεται ακατανόητο και βιαζόμαστε να κρίνουμε. Το καράβι της ζωής μας σίγουρα θα περάσει από τρικυμίες. Έτσι είναι η

ζωή. Ο Χριστιανός, όμως εκεί που οι άλλοι θα βρίζουν, θα καταριούνται, θα φωνάζουν και θα χάνουν την ψυχραιμία τους, θα αδράξει το τιμόνι του καραβιού

Θ' αγωνιστεί. Γιατί η

και ταυτόχρονα θα προσευχηθεί πύρινα και καρδιακά

πίστη θέλει λεβεντιά και αρχοντιά. Γιατί η πίστη, μας δυναμώνει μέσα στις ατέλειές μας.

Πηγή: http://orthodoxhpisth.eu/viewtopic.php?f=14&t=53&start=90

Πνευματική πολιτεία

ΕΒ∆ΟΜΑ∆ΙΑΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΟΥ Ι. Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ : ΙΕΡΟ∆ΙΑΚΟΝΟΣ Π. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΜΠΡΙΛΗΣ ΤΗΛ . ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 2102472946 - 2102486128 ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ SMS : 6976502008, E-MAIL : inakeal@gmail.com Αν έχετε κάποια ερώτηση, αν θέλετε να κάνετε κάποια παρατήρηση, αν επιθυµείτε να εκφράσετε ο, τιδήποτε σχετικό µε αυτό το έντυπο που παίρνετε στα χέρια σας , παρακαλούµε επικοινωνήστε µαζί µας είτε µε e-mail, είτε µε SMS, είτε τηλεφωνικά, είτε ερχόµενοι να µας συναντήσετε προσωπικά.

∆ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ