Manfaat

1. Meningkatkan kecekapan bidang perubatan cth: - CAT scan, laser, sinar -x - digunakan untuk diagnosis penyakit atau kecedaraan dalaman. - Kobalt 60 - rawatan kanser - Radioisotop fosforus - rawatan tumor otak Tanpa nuklear bidang perubatan akan kekal menghadapi masalah merawat penyakit kronik. Penggunaan nuklear meningkatkan taraf kesihatan dan taraf hidup manusia.

2.Memajukan bidang pertanian. - Penemuan GMF (Geneticaly Modified Food) - ditemui dengan kaedah nuklear - menghasilkan tanaman yang tahan penyakit, meningkatkan produktiviti, tahan cuaca. - sinar gamma dapat memandulkan serangga perosak. - berguna dalam R&D pertanian - cth dapat mengesan pengambilan baja oleh tumbuh-tumbuhan.

3. Membantu kelangsungan dan kemajuan industri. - mengesan kebocoran paip bawah tanah - mengesan kehausan enjin. - pelancaran satelit dan klemajuan telekomunikasi

4.Tenaga alternatif. - alternatif kepada petroleum dan arang batu - lebih murah - logi tidak perlukan kawasan yang luas - tenaga yang dihasilkan lebih efisen - berguna untuk industri berat.,

5. Memodenkan pertahanan. - kapal selam tenaga nuklear lebih lama dapat menyelam, laju - kapal pengangkut - senjata nuklear - berguna untuik pertahanan negara daripada ancaman asing. Kesan Buruk

1. Bahan radioaktif mengancam kesihatan manusia. - risiko kemalangan/ bencana alam atau bencana nuklear bolah menyebabkan kebocoran radioaktif- manusia, haiwan, dan tumbuh-tumbuhan terdedah kepada radiasi. - radiasi menjejaskan kesihatan semua benda hidup - manusia boleh mati akibat penyakit kronik yang berpunca daripada radiasi. seperti kanser - mutasi genetik - ini menyebabkan kecacatan - tanah-tanih yang tercemar dengan radiasi - tidak berguna lagi.

minyak berplumbum. 7. terdapat tujuh kesan yang berbahaya bila tubuh manusia terkena bocoran radioaktif. 6. Menurut maklumat kesan pengeboman bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menunjukan mangsa cuma bertahan selama 10 tahun dan mungkin menghadapi risiko jangka panjang seperti leukimia dan limfoma. radiasi membunuh sel-sel saraf dan pembuluh darah dan dapat menyebabkan kejang dan kematian serta merta. Sistem Peredaran Darah: ketika seseorang terkena radiasi sekitar 100 Rems. Begitu juga dengan jantung.Kesan radiasi Menurut John R. Dalam jumlah tertentu. Otak: sel-sel otak tidak akan rosak secara langsung kecuali terkena radiasi berkekuatan 5000 Rems atau lebih. Gejala awal ialah seperti penyakit flu. Saluran Pencernaan: radiasi dengan kekuatan 200 Rems akan menyebabkan kerosakan pada lapisan saluran usus. Kita terdedah kepada bahaya bahan radioaktif setiap hari namun kesannya yang tidak ketara pada tempoh permulaan tidak memberi peluang kepada pencegahan dan rawatan awal. Menurut laman web atomicarchive. Rambut: rambut akan menghilang dengan cepat bila terkena radiasi 200 Rems atau lebih. mempunyai potensi pembebasan sisa bahan radioaktif ke persekitaran yang sangat tinggi berbanding industri lain. iodin radioaktif dapat merosakkan sebahagian atau seluruh bagian tiroid. mangsa yang terdedah akan mengalami kemandulan . 2. tali pinggang dan bahan kosmetik seperti krim muka. 1. Kelenjar tiroid: kelenjar tiroid sangat terdedah terhadap iodin radioaktif. Jantung: apbila terkena radiasi berkekuatan 1000 hingga 5000 Rems akan mengakibatkan kerosakan pada pembuluh darah dan boleh menyebabkan jantung berfungsi. 4. bahan radioaktif ini digunakan sebagai salah satu bahan utama. 3. Keadaan ini mengambil kira faktor produk yang kebanyakannya perlu melalui proses radiasi selain sifat semula jadi bahan utama yang membahayakan. Radioactive Releases in the Environment : Impact and Assessment. Cooper di dalam bukunya. malah kita juga mungkin tidak pernah tahu. menyebabkan mual. Dalam jangka panjang.com. beberapa industri moden terutama yang membabitkan penghasilan tenaga dan perubatan. Ada banyak produk yang mengandungi bahan radioaktif seperti jangka suhu. muntah. Rems merupakan unit bagi kekuatan radioaktif. Saluran peranakan: saluran peranakan akan rosak dengan kekuatan di bawah 200 Rems. Mungkin kita tidak sedar ketika berdepan dan menggunakan produk berasaskan bahan yang dikategorikan sebagai radioaktif. bateri. 5. jumlah limfosit darah akan berkurang.

CT scan. Beta particle. televisyen berwarna. Setiap hari manusia terdedah kepada radiasi pengion yang terdapat dalam cahaya matahari.BAHAYA RADIASI DAN KESANNYA Posted on May 6. Radiasi pengion adalah apabila zarah memiliki tenaga yang cukup tinggi sehingga menyebabkan terkeluarnya elektron daripada atom iaitu ion. Rawatan Radiotheraphy pula digunakan untuk membunuh sel-sel kanser. Ada pelbagai jenis radiasi seperti sinar Ultraviolet (UV) dari matahari. Radiasi juga digunakan untuk tujuan perubatan seperti x-ray. Radiasi pada Manusia dan Kesannya Pendedahan kepada radiasi. sama ada daripada sumber semulajadi atau buatan manusia. Alpha particle. bahan radioaktif yang tertimbus dalam tanah atau batu. gelombang mikro. gelombang radio dan radiasi pengion. Insiden kanser yang tinggi diikuti komplikasi kepada bayi yang lahir masih menghantui penduduk Chernobyl. sinar x dan sinar gamma adalah contoh radiasi pengion. Kesudahan di Jepun belum diketahui namun krisis radiasi yang berlaku sudah menghampiri tahap krisis radiasi di Chernobyl. radon. dos tinggi atau rendah pasti ada kesan biologi kepada tubuh manusia. doktor boleh mengenalpasti jenis penyakit dan lokasi sebenar penyakit untuk disesuaikan dengan rawatan terbaik. Ukraine pada suatu ketika dulu di mana kesan radiasi masih wujud sehingga kini. Pencemaran radiasi yang disebut sebagai krisis nuklear pernah terjadi di Chernobyl. produk-produk agrikultur. seluruh dunia tergempar apabila terjadinya pencemaran radiasi berikutan loji nuklear yang tidak berfungsi akibat daripada gempa bumi dan tsunami. Perokok pula menerima dos radiasi lebih tinggi daripada radioisotop yang terkandung dalam rokok. Dengan mengunapakai radiasi. lombong dan pembakaran arang. 2011 by senadakpwkm under Sidetrack SENADA Pengenalan Radiasi Radiasi ialah proses di mana zarah-zarah bertenaga bergerak dalam medium atau ruang. . mammografi dan PET scan. Pada 11 Mac 2011. infrared. bangunan.

6. Kesan radiasi terbahagi kepada 2: . Sel yang jarang membahagi atau membiak dan sel yang rendah kandungan oksigen kurang terkesan dengan radiasi. 8. Sensitifnya organ adalah berdasarkan sensitifnya sel. 2. 7.Radiasi menyebabkan pengionan atom à kesan kepada molekul à kesan kepada sel à kesan kepada tisu badan à kesan kepada organ à kesan kepada tubuh badan Sel yang lebih sensitif akan lebih terkesan daripada pendedahan kepada radiasi. Kesan radiasi adalah berbeza bagi setiap individu berdasarkan faktor-faktor berikut: 1. 4. Sel yang bermutasi sekiranya terus membahagi atau membiak akan membawa kepada tumor atau kanser. Sel yang sensitif adalah sel yang membiak atau membahagi dengan kerap dan mempunyai kandungan oksigen yang tinggi. Organ yang paling sensitif ialah organ yang menghasilkan darah diikuti organ pembiakan dan kulit manakala organ yang kurang sensitif ialah otot dan otak. Jumlah dos radiasi Jenis sel yang terdedah kepada radiasi Jenis Radiasi Usia individu yang terdedah kepada radiasi Peringkat pembahagian sel kepada radiasi Bahagian badan yang terdedah kepada radiasi Kesihatan individu yang terdedah kepada radiasi Jumlah tisu badan yang terdedah kepada radiasi Tempoh masa terdedah kepada radiasi Individu yang menghidap penyakit berjangkit mungkin mengalami kesan yang lebih teruk berbanding individu yang sihat. Sel yang terdedah kepada radiasi sama ada pulih. mati atau bermutasi. 5. Sel yang paling sensitif adalah limfosit (sel darah putih) dan sel-sel yang menghasilkan darah manakala sel yang paling kurang sensitif pula ialah sel saraf dan otot. 3. 9.

Kesan utama adalah kanser. kulit terbakar dan masalah penglihatan. Adakah Malaysia mampu menghadapi krisis seperti ini terjadi sedangkan Jepun sebagai negara dunia pertama juga menghadapi kesukaran. In-Utero – kesan yang dialami oleh bayi dalam kandungan yang terdedah kepada radiasi. mungkin Malaysia perlu pertimbangkan pembinaan loji nuklear. apa yang terjadi ketika ini dipandang serius namun apakah penyelesaian yang telah dibuat bagi membantu masyarakat dunia? Sanggupkah kepimpinan yang ada hari ini duduk semeja membincangkan teknologi ini agar lebih mesra alam? . Guidance on Radiation Received in Space Activities) : LD 50/60 ialah Lethal Dose di mana 50% orang yang terdedah kepada dos ini akan mati dalam tempoh 60 hari.1. Sperma atau ovum yang terdedah kepada radiasi boleh mengalami mutasi. Kesimpulannya. 98. Somatic – kesan yang dialami oleh individu yang terdedah kepada radiasi. Kesan utama tidak dapat dikenalpasti. Melihatkan krisis nuklear yang terjadi di Chernobyl dan Jepun. Kesan utama adalah bayi dilahirkan tidak sempurna atau cacat. Pada tahap 100 rad (Radiation Absorbed Dose) ke atas boleh mengakibatkan keguguran rambut. Kronik – apabila terdedah kepada dos yang rendah dalam tempoh masa yang lama Dos radiasi yang tinggi berupaya membunuh sel manakala dos yang rendah merosakan atau mengubah sel. Ironinya. Akut – apabila terdedah kepada dos yang tinggi dalam tempoh masa yang singkat 2. Berikut adalah kesan-kesan radiasi akut (NCRP Report No. setiap individu perlu tahu tentang radiasi dan kesan-kesannya. Kesan radiasi apabila terdedah kepada dos radiasi yang rendah dalam tempoh yang masa yang lama (kronik): Genetic – kesan yang dialami oleh anak-anak kepada individu yang terdedah kepada radiasi.

Apa yang berlaku dalam satu pemeriksaan atau skan perubatan nuklear? Suatu bahan kimia.Apakah itu perubatan nuklear? Perubatan nuklear adalah satu pengkhususan bidang perubatan/radiologi yang menggunakan bahan radioaktif di dalam badan untuk mendiagnosis atau merawat penyakit. Pengimbas khas ini adalah dipanggil kamera gamma. buah pinggang. Tempoh menunggu ini adalah perlu kerana bahan kimia tersebut akan memerlukan tempoh masa berlainan untuk 'berkumpul' dalam organ yang ingin diskan. atau jika pesakit mengandung. yang mengandungi sedikit bahan radioaktif. persediaan khas tidak diperlukan. Pemeriksaan jenis ini cukup berguna kerana memberi maklumat atas fungsi satu organ atau sistem yang khusus. Dalam kebanyakan kes. Ini berbeza dengan pengimejan radiologi yang menyediakan maklumat mengenai anatomi sesuatu organ. hati. kamera akan ditempatkan rapat kepada bahagian badan yang sedang diperiksa dan sebilangan gambaran yang berlainan akan direkod. Setelah bahan ini masuk ke dalam badan. Beberapa ujian mungkin juga menghendaki skan berganda yang diambil pada waktu-waktu yang berlainan. yang akan dapat mengesan sinaran yang dipancar oleh bahan radioaktif dalam badan pesakit. pesakit mungkin diminta untuk menunggu seketika sebelum prosedur bermula. Antara beberapa sistem dalam badan yang perubatan nuklear dapat menilai fungsi termasuk jantung (untuk sakit dada atau akibat serangan jantung). Dalam sesetengah kes. pemeriksaan jenis perubatan nuklear mungkin adalah satu-satunya ujian yang akan dapat memberi maklumat sama ada satu organ tertentu atau sistem berfungsi dengan sempurna. diberikan kepada pesakit sama ada dengan menyuntik ke dalam vena. Doktor itu juga harus diberitahu jika pesakit sedang menyusukan bayinya. Bahan-bahan kimia ini khusus dirumuskan supaya mereka tertumpu dalam organ atau sistem khusus. Semasa diimbas/skan. Mengapa satu skan perubatan nuklear dijalankan? Pemeriksaan perubatan nuklear boleh dijalankan pada sebarang usia. Pesakit terbaring untuk diimbas oleh kamera gamma Pesakit akan diskan dengan satu pengimbas khas. Doktor itu perlu diberitahu tentang semua ubat yang diambil oleh pesakit. Ujian tersebut dan waktu dijangka terlibat akan dijelaskan kepada pesakit oleh kakitangan perubatan nuklear sebelum peperiksaan. Komputer akan memproses imej yang diambil Imej skan nuklear tulang seluruh badan . Umumnya perubatan nuklear tidak dinasihati bagi pesakit-pesakit hamil. Pemeriksaan nuklear dapat menunjukkan ketaknormalan paling awal di dalam satu penyakit sebelum masalah itu dapat dikesan dengan pemeriksaan jenis lain. meminumnya atau dengan menghidunya ke dalam paruparu. tulang-tulang dan tiroid.

Pakar perubatan nuklear kemudiannya akan menyediakan satu laporan mengenai penemuan pemeriksaan tersebut. Meminum banyak air atau cecair selepas satu pemeriksaan akan membantu untuk menghapuskan bahan radioaktif dengan lebih cepat dari badan. Kebanyakan daripada bahan-bahan radioaktif disingkirkan dengan cepat (semula jadi melalui perkumuhan badan) dalam tempoh beberapa jam atau paling lama dalam beberapa hari. dan dalam sesetengah kes menyingkir penyakit-penyakit tertentu seperti kelenjar tiroid terlalu aktif. selamat dan agak murah untuk mengawal. Berbanding dengan ujian perubatan lain yang melibatkan radiasi. pesakit harus meminta jika dan bila pengambilan ubatnya boleh disambung semula. Faedahfaedah awal dan diagnosis yang tepat jauh melebihi risiko menerima sedikit bahan radioaktif. atau jika dos biasa ubat adalah berubah sebelum pemeriksaan. . Apakah risiko pemeriksaan perubatan nuklear? Tatacara perubatan nuklear cukup selamat kerana hanya sedikit bahan radioaktif adalah diperkenalkan ke dalam badan semasa prosedur diagnostik perubatan nuklear. Kegunaan terapeutik perubatan nuklear Terapi (rawatan) yang menggunakan perubatan nuklear adalah satu cara berkesan. Pesakit-pesakit yang menjalani terapi perubatan nuklear selalunya akan diminta tinggal di hospital untuk beberapa hari. perubatan nuklear berbanding baik dengan kebanyakan ujian yang melibatkan X-ray. Kesan sampingan kecil seperti berasa mual atau bengkak kelenjar-kelenjar liur mungkin berlaku dalam rawatan perubatan nuklear. Hasil skan nuklear perlu dibanding dengan ujian-ujian diagnostik lain pesakit itu untuk mencapai diagnosis yang lebih tepat. Jika pesakit diperlukan untuk berhenti sementara pengambilan ubat.oleh kamera gamma. Kesan sampingan dari perubatan nuklear adalah sangat jarang. aktiviti-aktiviti harian pesakit tidak akan terjejas. kanser tiroid dan artritis. Dalam kebanyakan kes. Ini bukan kerana sebarang risiko kepada kesihatan pesakit tetapi kerana doktor-doktor hendak memastikan yang bahan-bahan radioaktif dalam badan pesakit dikumuhkan dari tubuh dengan selamat.

Contohnya. Walaupun radioaktif terdiri daripada isotop. terlintas di fikiran kemungkinan berlaku letupan dahsyat sekiranya berlaku kesilapan teknikal atau kenderaan berkenaan terbabit dalam kemalangan. organisasi yang membekalkan panduan mengenai bahan radioaktif dalam rencananya menyebut. K39 adalah mineral yang diperlukan badan sedangkan K40 pula adalah bahan radioaktif. dari K40 ke K39 (keduaduanya adalah isotop). .Kesan radioaktif kepada manusia LOGO bentuk bilah kipas berlatar belakang warna kuning dan gambar api yang tertera pada belakang lori membawa muatan bahan kimia cecair memberi amaran kepada kita bahawa ia adalah bahan berbahaya. Uranium Information Centre Limited (UIC). bahan radioaktif terbentuk melalui proses penguraian elemenelemen kimia dari satu bentuk ke bentuk yang lain. Contohnya kalium (K). Setiap kali ternampak objek ini. tetapi bukan semua isotop adalah radioaktif kerana kebanyakannya adalah elemen biasa.

komponen reaktor dan resin).  Radiasi beta . sisa radioaktif terdiri dari pelbagai jenis elemen yang memerlukan cara pengendalian dan pengurusan berbeza. makmal dan industri seperti industri tenaga nuklear) dan sisa tahap sederhana (mengandungi lumpur kimia. ia sangat sensitif dan mampu mengundang bahaya kepada paruparu.Radiasi ini dapat menembusi badan manusia tetapi tidak mampu menembusi lapisan kertas aluminium.Ia tidak dapat menembusi kulit dan mampu disekat dengan hanya menggunakan sehelai kertas. Sinarannya yang lebih kuat memerlukan beberapa meter plumbum atau konkrit untuk menyekat penembusannya. beta. sisa radioaktif diklasifikasi kepada tiga iaitu sisa tahap rendah (sisa dari hospital.  Radiasi neutron .  Radiasi gamma .Juga dapat menembusi badan manusia. Berdasarkan panduan UIC Limited. gamma dan neutron. bagaimanapun. beta dan gamma pada kadar yang rendah secara semulajadinya adalah sebahagian daripada alam sekitar dan mungkin wujud dalam beberapa klasifikasi sisa.Ada empat jenis radiasi yang perlu diberi perhatian iaitu alfa. . Setiap jenis radiasi memerlukan bentuk perlindungan yang tidak serupa kerana ia menunjukkan sifat dan kesan berbeza seperti berikut:  Radiasi alfa .Biasanya berlaku di dalam reaktor nuklear dan mampu menembusi plumbum dan konkrit. Biasanya. Radiasi alfa.

Cooper di dalam bukunya.Manakala sisa tahap tinggi pula terdiri daripada sisa bahan api yang telah digunakan dan elemen berat yang mempunyai tahap radioaktif yang tinggi. dan proses ini memakan masa dari beberapa saat ke berjuta-juta tahun tertakluk kepada jenis isotopnya. beberapa industri moden terutama yang membabitkan penghasilan tenaga dan perubatan. Menurut John R. Dalam tempoh berkenaan. . Faktor lain yang perlu diberi perhatian untuk menguruskan sisa radioaktif adalah berdasarkan tempoh masa ia kekal sebagai bahan berbahaya sehingga menemui satu jangka waktu yang dipanggil separuh hayat. Radioactive Releases in the Environment : Impact and Assessment. mempunyai potensi pembebasan sisa bahan radioaktif ke persekitaran yang sangat tinggi berbanding industri lain. Keadaan ini mengambil kira faktor produk yang kebanyakannya perlu melalui proses radiasi selain sifat semula jadi bahan utama yang membahayakan. Jenis sisa ini bergantung kepada jumlah dan jenis bahan radioaktif yang terkandung di dalamnya. bahan radioaktif akan mengurai sedikit demi sedikit untuk mengurangkan tahap bahaya sehingga keadaannya stabil dan tidak membahayakan. Kita terdedah kepada bahaya bahan radioaktif setiap hari namun kesannya yang tidak ketara pada tempoh permulaan tidak memberi peluang kepada pencegahan dan rawatan awal.

Mungkin kita tidak sedar ketika berdepan dan menggunakan produk berasaskan bahan yang dikategorikan sebagai radioaktif. bateri. malah kita juga mungkin tidak pernah tahu. Ada banyak produk yang mengandungi bahan radioaktif seperti jangka suhu. minyak berplumbum. tali pinggang dan bahan kosmetik seperti krim muka. Begitu juga dengan sinar-X yang perlu kita jalani semasa membuat pemeriksaan kesihatan. bahan radioaktif ini digunakan sebagai salah satu bahan utama. . Sinar-x adalah sinar gamma yang menunjukkan kesan lebih ketara berbanding sinaran lainnya. Pendedahan kepada bahan radioaktif untuk tempoh yang panjang boleh memberi kesan maut terhadap pengguna.

Contohnya radium digunakan untuk merawat kanser yang pejal (radiasi radium secara kerap mampu memusnahkan tisu tumor dalam badan pesakit). ujian sinar-X hanya boleh dilakukan enam bulan sekali dan tidak dibenarkan sama sekali dijalankan ke atas wanita mengandung. ada juga radioaktif yang digunakan sebagai bahan perubahan. rencana keluaran Wikipedia. Malah. . pakar perubatan sering mencadangkan. Begitupun. Sinar-X mampu membunuh sel dalam badan terutama sel yang baru terbentuk dan keadaan ini dikhuatiri akan menjejaskan struktur bayi di dalam kandungan. Fungsi asasnya sebagai pemusnah sel digunakan untuk kebaikan dan kemajuan sejagat.Atas sebab itulah. The Free Encyclopedia pernah mengisahkan kesengsaraan rakyat negara Jepun berdepan dengan pencemaran bahan radioaktif yang bermula pada 1950.

Kadmium yang sering digunakan sebagai bahan saduran dan bahan utama pembuatan bateri. zink dan kuprum untuk kegunaan industri. menyimpan sejarah hitam apabila diserang sejenis penyakit ganjil akibat pencemaran kadmium dalam sistem perairan. adalah sisa sampingan toksik berpunca dari aktiviti perlombongan sebuah syarikat yang melombong perak. . di Chubu.Sejarah Hitam Toyama. sebuah bandar kecil di Pulau Honshu. plumbum.

Penyakit ‘Itai-Itai’. sikap tidak bertanggungjawab Kamioka Mines. gangguan deria rasa pada tangan dan kaki. pengurangan daya penglihatan dan pendengaran. Bukan itu saja. Dalam kes teruk. digunakan untuk menamakan penyakit ganjil ini kerana pesakitnya sering menyebut perkataan ini bagi menggambarkan kesengsaraan mereka. sejenis penyakit yang menyebabkan badan pesakit menjadi lemah akibat keracunan kadmium yang menyerang sendi dan tulang belakang selain membantutkan fungsi buah pinggang sebagai penapis bahan asing dan asid sebelum masuk ke dalam saluran darah. syarikat yang membekalkan bahan mentah berkenaan meninggalkan kesan amat menyedihkan kepada masyarakat desa ini. sejenis sindrom neurologi yang disebabkan keracunan raksa turut menyebabkan simptom seperti ketidakstabilan pergerakan akibat kegagalan sistem serebelum otak untuk berfungsi dengan baik.Namun. penyakit Minamata. ia boleh menyebabkan pesakit lumpuh dan maut. Itai adalah perkataan Jepun yang bermaksud sakit. .

Bermula dari empat orang yang menunjukkan simptom Minamata yang berakhir dengan kematian. . Jepun. Penyelidik dari Universiti Kumamoto mengunjungi daerah berkenaan untuk menyelidik dan mendapati penyakit ini berpunca daripada kandungan raksa yang tinggi dalam ikan. Haiwan dan burung yang mempunyai habitat berhampiran kawasan berkenaan turut menerima nasib sama.Penyakit Minamata dikesan pada Mei 1956 di sebuah bandar yang terletak di pantai barat bahagian selatan Pulau Kyushu. Simptom yang sama turut meragut nyawa tiga belas orang nelayan di pulau berkenaan.

. Mengendalikan bahan radioaktif perlulah dilakukan dengan hati-hati dan cermat. Kajian menunjukkan.Hal ini adalah tanggungjawab syarikat Chisso Corporation yang menghasilkan produk seperti ethanal dan plastik PVC (dan raksa digunakan sebagai pemangkin untuk membuat PVC). Panduan  Panduan disediakan Occupational Safety and Health. Pastikan segala arahan dan panduan yang disediakan dipatuhi kerana sebarang keengkaran dan kecuaian akan membawa padah. bahan radioaktif yang ingin digunakan perlulah dikendalikan di kawasan yang ditetapkan selepas diluluskan Pegawai Keselamatan Radiasi. University of Delaware menegaskan. makanan laut seperti ikan dan kerang boleh mengumpulkan raksa dalam badan tanpa menjejaskan kehidupannya. masyarakat di situ amat bergantung kepada hasil laut sebagai sumber makanan dan punca pendapatan. Memburukkan keadaan. Sisa bahan radioaktif perlu dirawat sebelum dibebaskan ke alam sekitar untuk banyak tujuan terutama menjaga kesihatan dan pengekalan sistem alam sekitar. Ini termasuklah pengendalian di dalam makmal.

cegah sebelum parah. Peralatan yang digunakan juga perlu di pantau dari semasa ke semasa bagi memastikan kelancaran dan sebarang kerosakan yang mungkin berlaku. . Pastikan juga tangan dicuci bersih sebelum meninggalkan makmal bahan radioaktif. Bak kata pepatah.   Makmal juga perlu diklasifikasikan mengikut jenis dan tujuan bahan yang digunakan. sarung tangan dan peralatan amaran bagi mengelakkan kemungkinan radiasi. Begitu juga dengan sisa radioaktif perlu dikumpulkan dalam bekas yang ditetapkan sebelum dihantar untuk menjalani rawatan sisa oleh badan yang telah mendapat pengiktirafan Jabatan Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan. Selain itu. pengendali bahan radioaktif perlu melengkapkan diri dengan peralatan tertentu seperti penghadang.