Ciubotelele ogarului

de Calin Gruia De unde avea Iepurele doi galbeni, nici eu nu stiu! Dar povestea spune ca, intr-o toamna, el pornise spre un iarmaroc vestit. De mult se gindea Iepurele ca i-ar sta bine cu o palarie alba ca pana de paun si cu o scurteica verde, dar nu pentru asta se grabea el spre iarmaroc, ci ca sa-si cumpere ceva pentru incaltat, ca era descult. Incepusera ploile de toamna, vintul imprastia frunzele pe poteci si frigul prinse sa-l stringa de picioare. De aceea, isi infunda palaria veche pana peste urechi, isi strinse zabunul pe trup si iuti pasul, ca sa ajunga mai repede la iarmaroc. Si cum mergea Iepurele uitindu-se cand in dreapta, cand in stinga, ciulind urechile la orice fosnet, iata ca mai spre seara se intilni pe o poteca cu garul. . . garul era gras, voinic, imbracat intr-o suba calduroasa si purta in picioare niste ciubotele nou-noute... Dupa ce-si dadura binete, ca doi calatori de treaba, o pornira impreuna prin desisul padurii. Iepurelui i se scurgeau ochii dupa ciubotelele Cit ai dat pe incaltari# intreba sfios Iepurele. " Doi galbeni, cit sa dau! ii raspunse fudul ciubotele. " %ai, tot acolo merg si eu, am treaba cu un negustor... Ciubotele se gasesc cite vrei, numai bani sa ai! " &m doi galbeni, sopti Iepurele. garul nu spuse nimic, ci isi rasuci virful mustatilor ca si cum lui nu i-ar fi pasat citi bani are Iepurele. Si au mers ei asa, au mers, pana s-a intunecat de-a binelea. Drumul nu-l mai vedeau bine. ploaie rece si deasa se abatu in calea lor, de-i dirdiiau bietului Iepure dintii de frig. garul. " $a duc si eu la iarmaroc " adauga Iepurele " sa-mi cumpar garului! pentru ca tare mai erau frumoase, iar lui ii era strasnic de frig la picioare! "

.... $os $artine.. Si apoi nu a." 'ite ce zic eu.. %entru plata am eu bani destui..rat garul incepu sa in. faguri de miere.. isi strinse mai tare zabunul. $ie nu mi-e foame. $os .. de-ti mai incalzeste picioarele! Iepurele se apropie zgribulit de vatra. -ei. (e vad descult..da daca nu cumva se mai indreapta spre hanul lui niscaiva calatori. *u zic sa tragem la el. (reci colo langa foc. " &m niste placintele. pentru adapost. cumetre. cumetre. . gar. $ai ai si bani la dumneata. " -ei.. " Cere dumneata.. " &s manca si eu din ele! " &m friptura.. Iepurele nu avu incotro si"l asculta pe $artin ii primi tare bucuros+ " Ce vreme rea! . Si apoi e noapte si frig.u te-ar lasa inima sa lasi pe cineva afara!.. spuse buzele... Si intorcindu-se $os $artin in han. Scuturindu-si luleaua de usa hanului.. ce ciudat mai esti. %entru vreme de noapte. %oate pana atunci mai sta si ploaia. cumetre!.. vorbi garul. de ce sunt pe lume hanuri#. garul lin-gindu-si $artin isi puse sortul pe dinainte. ramin toata iarna descult. . Ca doar nu ma voi lacomi la un sarac ca tine. si cine stie cu cine ne putem intilni. da-ne ceva de imbucat si de baut. ca sa simta banii ce-i avea intr-un buzunaras la piept.ghita cu lacomie garul spuse+ " *i. si prinse a aduce bunatatile.. dormim si pornim miine dimineata . Iepurele ciuli urechile... " %ai. cumetre..m nici un maruntis. sa va. . Ca daca schimb un galben. )ani am si eu . " Da-ne de toate si din toate.. In afara de ei si hangiu nu mai era nimeni in han... si dumneata. " *u. ca padurea e plina de tilhari.. ma rog sa-ti schimbi galbenii... zic sa cerem ceva de mancare " sopti ogarul " si udatura. si vin de stafide . ca un hangiu adeva... . Dar cine ti-a cerut. $os $artin iesea din cand in cand afara si se uita de-a lungul drumului..... mai esti si descult. * pe aproape hanul 'rsului. " Si ce-i de facut atunci# intreba el. $os ce era.

" *l m-a poftit . dar brinza-i cu garul prinse a se bani0 .. Iti dau eu banii la iarmaroc.. . vazind ciomagul. . . garul parca nu mancase de o luna. inca n-am vazut un drumet mai flamind ca dumneata.bucata dupa bucala.. Iepurele. " . asa-i trosneau falcile si-i umbla limba in gura. ce sa ma fac#! Sa ramin descult# pe sub mustati. " Cum# . fumeze $os $artin luleaua. ca altfel am eu ac de cojocul vostru .mai bine de doi galbeni. daca platesc. garul il arata pe Iepure. Cauta prin buzunari la pantaloni. cumetre! " Cum. cumetre. ei m-a poftit si la masa. pana sa-si garul manca toata mancarea din han.u-i adevarat. scoase din buzunar basmaluta in care avea legati cei doi galbeni si plati ursului. pe care o bau pe nerasuflate. ramin descult. dumneata. incepu sa tremure de frica. . ca am uitat punga acasa. spuse Iepurelui+ " %lateste. $os $artine.. mai. &cum imi dau eu seama ce fel de musterii mai sunteti! 2-ati sfatuit sa-mi faceti paguba. dar lucru curat aicea nu-i. *u n-am mancat mai nimic. " $ai. ca doar n-oi incalta eu toti descultii din lume! Ca a mancat si baut garul e drept. cauta prin buzunari. 2ine iarna si. dar degeaba cauta+ nu avea nici un ban.si la han.. /a urma ceru o cana cu vin de stafide. ca de la dumneata maninci.. $os $artin se uita la garul incepu sa rida . frate. &m sa ma imprumut la un prieten negustor. $os $artin isi iesi din fire. cauta la suba.. Iepurele se rusina si abia-abia gusta si el o bucatica de placinta cu varza. In cele din urma. Iepurele se uita mirat. vorba aceea+ 01rate. *l sa plateasca.. . &ti mancat si baut nu. sa platesc# &sa ne-a fost vorba# " %lateste. %latiti. Si acum. Si $os $artin apuca un ciomag pa care il tinea pitit dupa usa pentru asemenea calatori si il ridica spre gar. garule.. Sa-ti fie de bine. Si de voie.. " $ie sa nu-mi umblati cu de-astea. de nevoie. " *i. 2ai.. spuse chicotind garul. Si poate n-ar fi gustat deloc daca nu l-ar fi poftit " $aninca. garul. Se minuna si $os $artin.

. pana la miezul noptii. in mintea Iepurelui se facu lumina..u dupa multa vreme il zari pe Iepure pe un deal. peste dea. garului. prinse a se subtia la alergatura.u mai statu pe ginduri. apoi veni si vara si fuga lor nu mai contenea. . se gindea iepurele. din noroi si incepu mai zabovi la han.. cand la picioarele lui. (recu toamna. mirii ceva si lua garul isi sterse musta. hat in zare. Iepurele tot mai sprinten se garul nu l-a putut facea. 0$i-am facut singur dreptate0. trecu iarna..tile. Si s-a tot gindit si razgindit. da-ncet ul cu incetul. el era gras. ce sa drea.ga# %arca vedea cum desfacuse basmaluta si daduse lui $os $artin banii. Si de-afara vintul se auzea mai furios si ploaia batea in ferestre. iesi din han si tine-o baiete tot intr-o fuga. $os $artin vazind ca nu mai vine nimeni la han se duse si el in odaia lui sa se intinda pe o lavita. . a stat. iar el va umbla garul sforaia intr-o odaie. de-abia se misca. afundindu-se tot mai mult in padure si-n noapte. Spre ziua.ciubotelele galbenii. Se cunosteau bine urmele garul a fugi si a fugi pe urmele Iepurelui. Iepurele incepu sa planga pe infundate. . garul gifiia si se subtia.. ce sa faca.mari.luri. de parca ar fi voit sa-i spuna. ci porni sa-si caute incaltarile.calit de zgribulit si descult . Si a stat Iepurele. Cum de se lasase pa. ceva. se trezi garul si voi sa se incalte. razand din umeri.. . numai pe bietul Iepure nu-l prindea somnul. isi sterse lacrimile si intra in odaia Incalta ciubotelele garului. va fi mult mai frig. peste ogoare. $os $artin in alta. Dar ia ciubotelele de garul nu unde nu-s! $os $artin. Ce anume# Deodata.umai Iepurele nu se culca. ivindu-se in prag. 2or fi viscole si zapezi. uitindu-se cand la ciubotelele ogarului. gar.. De necaz. (ine-te dupa el! &u fugit.. pasi incet. Se zice ca pe Iepurele din poveste . veni primavara. garului. apoi la picioarele goale ale Iepurelui. Ciubotelele erau puse langa soba sa se usuce. /a inceput ii venea tare greu. fta si se gindea ca in curind va veni iarna. se culca si adormi fara grija.. dadu. Cum putea sa doarma# 3amasese fara bani.. . Cum ursul statuse o clipa pe ginduri. au tot fugit prin padure.

de atunci. Dar. cum vede gind sa-l prinda si sa-l descalte. cu .prinde. garul un Iepure. cum se ia dupa el.