12077463-Pereti.ppt

ELEMENTE DE CONSTRUCTII SI LUCRARI PUBLICE

NOŢIUNI GENERALE DESPRE PEREŢI

Pereţii sunt acele subansambluri constructive ale clădirii cu rol de delimitare a spaţiului interior de mediul extern, precum si de compartimentare pe funcţiuni a interiorului acesteia .

Pereţii sunt alcătuiţi din componente diverse: -elementul de baza care poate fi din zidărie, beton, metal, lemn etc; -elementul de finisaj (interior , exterior) sub forma de tencuieli, placaje, tapete etc; -elemente inglobate cum ar fi: usi, ferestre, coşuri de fum, canale de ventilaţie, hidroizolaţii, termoizolatii, izolaţii fonice etc.  Prin noţiunea de perete se intelege in mod obişnuit numai componenta de baza care conferă acestuia rezistenta si stabilitatea.

la nivelul fundaţiilor. . denumiţi si de rezistenta au rolul de a prelua si transmite.CLASIFICAREA PEREŢILOR După poziţia lor in ansamblul construcţiei pot fi: -Pereţi exteriori. delimitând spaţiul interior al acesteia de mediul exterior.  • După rolul pe care il au in construcţie pot fi: -Pereţi structurali. -Pereţii interiori. care împreuna cu acoperişul fac parte din elementele de închidere ale clădirii. dar nu preiau incarcari din plansee. numiţi si pereţi purtaţi au numai rol de compartimentare funcţionala la interior sau de închidere spre exterior Aceşti pereţi nu preiau decât greutatea lor proprie si nu au continuitate pe verticala construcţiei: pot lipsi la anumite niveluri. încărcările gravitaţionale si orizontale la care este Supusa Construcţia: -Pereţii de contravantuire (autoportanti) conlucrează cu pereţii structurali pentru rigidizarea clădirii in plan orizontal. -Pereţi ne structurali. care împreuna cu planseele alcătuiesc subausamblul de compartimentare pe funcţiuni a clădirii.

-Pereţi din elemente metalice (cabla plana. -Pereţi executaţi prin zidire. dimensiuni si din materiale diverse). liniare sau de suprafaţa. -Pereţi din lemn (grinzi. fibre organice etc ). panouri prefabricate). -Peren din azbociment (plan sau ondulat). se deosebesc: -Pereţi din beton si beton armai. tabla cutată. scânduri sau dulapi.Pereţi din produse ceramice. realizaţi la fata locului. confecţionate in fabrici sau ateliere specializte. -Pereţi prefabricaţi rezultaţi in urma asamblării pe şantier a unor elemente prefabricate. tabla ondulata). . -Pereţi din sticla. -Pereţi din mase plastice ( polimeri). de regula cu ajutorul mortarului.In funcţie de materialele si tehnologia de execuţie pereţii se împart in : -Pereţi executaţi monolit.  . realizaţi prin turnare in cofraje la fata locului a betoane lor (grele sau uşoare) sau a lutului simplu ori cu adaosuri (var. prin asamblarea unor corpuri de zidărie (cu forme.  După materialul din care sunt alcătuiţi pereţii. -Pereţi din materiale uşoare.

iluminarea etc.  Priorităţile exigenţelor depind în cazul peretelui. pentru pereţii: -structurali exteriori: rezistenţă şi stabilitate izolaţie termica. siguranţa în exploatare. siguranţa la foc . etc -nestructuraii interiori: protecţie împotriva zgomotului. hidrofugă şi economie de energie .) sunt "transferate" instalaţiilor. de rolul funcţional şi de poziţia în cadrul clădirii astfel. hidrofugă şi economie de energie siguranţa în exploatare. siguranţa la foc . printre cele mai importante se pot enumera.  .protecţie împotriva zgomotului. -structurali interiori: rezistenţă şi stabilitate . din tablă profilată etc) dar care nu pot fi îndeplinite de acesta (spre exemplu izolarea termica.etc.etc -nestructurali exteriori: izolaţie termica.etc. Exigenţele atribuite pereţilor (vitraţi.EXIGENTE ASOCIATE PEREŢILOR Soluţia constructivă poate îndeplini total sau parţial exigenţele atribuite peretelui.

SOLUTII CONSTRUCTIVE PENTRU PERETI .

Pereţii din lemn pot fi portanţi. . pot fi cu uşurinţa atacaţi de ciuperci sau insecte.PEREŢI DIN LEMN     Pereţii din lemn se utilizează Ia construcţii provizorii. PAL). au greutate proprie redusa. vulnerabilitatea mare la incendiu. din lemn ecarisat (grinzi. autoportanti sau purtaţi. După modul de alcătuire. pereţii din lemn pot fi masivi. Unele dintre aceste dezavantaje pot fi eliminate cu usurinta prin masuri de ignifugare si de protecţie impotriva biodegradarii (masuri chimice sau constructive). cioplitura sau bârne). comportarea nesaţisfacatoare la variaţii de umiditate (variaţii dimensionale si de forma datorita contragerii sau umflării). cu schelet de rezistenta si materiale de umplutura sau din elemente prefabricate sub forma de panouri. PALEX. asigura o buna izolare termica si pot fi prefabricaţi Printre dezavantajele folosirii lor in construcţii pot fi amintite: durabilitatea relativ redusa. de incalzire si electrice). Pereţii se pot executa din lemn brut sau semiprelucrat (rotund. la clădiri turistice si la locuinţe in zone montane Se executa foarte uşor. dulapi. scânduri) sau din lemn ameliorat (PFL. complica execuţia lucrărilor de instalaţii (sanitare.

PEREŢI MASIVI DIN LEMN  Pereţii masivi din lemn sunt alcătuiţi din grinzi sau bârne din cioplitura (numai cu doua fete paralele prelucrate pentru o mai buna aşezare) care se leagă intre ele prin cepuri din lemn sau scoabe si dornuri metalice Legaturile grinzilor la colturi. La pereţii realizau din elemente cu grad ridicat de prelucrare (elemente ecarisate cu falturi) lemnul poate ramane aparent . pasla sau frânghie gudronata iar apoi se tencuiesc. in rosturi se introduc calti.Pentru a imbunatati izolarea termica a pereţilor. Tencuiala se aplica pe un strat intermediar din sipci si trestie sau pe plasa de rabit. Peretele din lemn reazemă pe o fundaţie din zidărie sau din beton prin intermediul unei tălpi de lemn de dimensiuni mai mari denumita baba. intersecţii sau ramificaţii se fac prin chertare. Intre baba si fundaţie se realizează o hidroizolatie din bitum si carton bitumat .

.

moloz. Elementele se imbina intre ele prin chertari. talpa superioara (cosoroaba). vata minerala. pasla .Scandurile se fixeaza pe cele doua parti ale scheletului (exterior si interior )iar in spatiul ramas intre ele se aseaza o termoizolatie formata din rumegus . stâlpi (montanţi) si diagonale (contravantuiri).zbanturi. zgura . scoabe.PEREŢI CU SCHELET DIN LEMN   Scheletul de rezistenta este realizat din lemn rotund sau ecarisat si este alcătuit din talpa inferioara (baba). cepuri. Pe scheletul de rezistenta se fixează elementele de umplutura ale peretelui : scanduri sau dulapi asezti alaturat . cu montare in lamba si uluc sau in caplama . . plăcute multicuie etc.

montant.scantura nefaituita b . 4 .talpa. 3 . 6 . Fata peretelui din: a . 2 .cosoroaba. .scandura cu lamba si uluc.diagonala: 5 .traversa.Perete cu schelei de lemn: elevaţie si secţiune 1 .fundatie.scândura faltuita c.

Panourile se imbina prin lipire cu chit pe baza de aracet sau prin simpla alaturare . PALEX. iar la partea lor superioara se solidarizeaza cu o cosoroaba .Ele se fixeaza pe o talpa la partea inferioara . Panourile prefabricate din lemn se realizeaza in sistem modular cu dimensiuni 1200x2400 mm sau sub forma de panouri mari cu lungimi de pana la 3. ambele din lemn . Rosturile panourilor pentru peretii exteriori se acopera cu sipci sau cu profiluri din mase plastice .a. s. vata sau pasla minerala . vata de sticla ) si spatiu de aer inclus . miez termoizolant (polistiren .Panourile au de regula inaltimea unui nivel si din ele se pot face case P+1E.PERETI PREFABRICATI DIN LEMN    Peretii se realizeaza din panouri portante . fete exterioare din produse derivate din lemn (PFL. alcatuite dintr-un schelet de lemn . . Panourile mari se executa la comanda speciala si sunt concepute numai pentru un anumit partiu dat Grosimile de execuţie ale panourilor sunt diferite.Scheletul se confectioneaza din rigle din lemn de rasinoase . in funcţie de inaltimea panoului si destinaţia acestuia Panourile din lemn pot fi pline (opace) sau cu gol pentru usa sau fereastra.60m.).

termoizotatie: 4 .montant: 2 -fete panou.Pereti prefabricaţi din lemn a .traversa superioara.panou cu gol de usa: 1 . . b .panou plin (opac). 5. 3 .strat de aer inclus.

Case lemn rotund .

.

.

.

.

.

.

Case prefabricate din lemn .

Structura pe cadre din lemn .

.

Structura perete exterior .

Pereti lemn OSB. .

Pereti lemn OSB .

Pereti OSB pe structura din lemn .

Pereti tip sandwich .

b. legate intre ele prin mortar sau legaturi metalice . alcatuit din blocuri (corpuri ) de zidarie din piatra naturala sau artificiala . care pot fi mortare . asezate dupa anumite reguli constructive (reguli de tesere). care pot fi din piatra naturala .PERETI DIN ZIDARIE ALCATUIREA ZIDARIILOR Zidaria este un material compus .scoabe . piatra artificiala arsa (materiale ceramice )sau piatra artificiala nearsa (beton .sau lut ). .a. dornuri . legaturi metalice (agrafe . Elementele constructive ale zidariei sunt : -blocuri (corpurile sau pietrele).c. adezivi sintetici. -materiale de legatura . placute metalice in coada de randunica ).

-zidarii mixte . centuri). cutremure . -zidarii din caramizi . vant . impingerea pamantului .etc. buiandrugi. static sau dinamic (incarcari gravitationale . elementele de constructie se pot alcatui din : -zidarii din piatra naturala .  Dupa natura solicitarii. elementele de constructie pot fi realizate din: -zidarii simple . realizate din doua sau mai multe tipuri de pietre . -zidarii complexe . alcatuite dintr-un singur tip de bloc de zidarie . ansamblul complex rezultat poarta denumirea de zidarie inramata .) -zidarii solicitate de actiuni fizice (termice)sau chimice agresive. -zidarii armate . blocuri din piatra artificiala .Daca elementele de beton (stalpisorii.  .  Dupa modul de alcatuire . elementele de constructie din zidarie se clasifica astfel : -zidarii solicitate mecanic .centurile) alcatuiesc contururi inchise ce include panouri de zidarie . realizate prin inglobarea in rosturile orizontale si verticale sau in golurile blocurilor a unei armaturi uniform repartizata .CLASIFICAREA ZIDARIILOR Dupa natura materialelor utilizate . realizate prin asocierea zidariei cu elemente din beton armat turnate monolit ( stalpisori .

.

.

.

. Rosturile orizontale in grosime de aproximativ 12 mm trebuie sa fie plane . orizontale si cu grosime uniforma . Blocurile se leaga cu mortar introdus intre rosturile dintre ele. La colturi si ramificatii . se va realiza decalarea blocurilor din randurile succesive ale zidariei (se va realiza teserea zidariei). se realizeaza tesera zidariei si totodata o buna legatura intre pereti. prin intreruperea alternativa a randurilor succesive a peretilor care se intersecteaza . Rosturile verticale au circa 10mm grosime si nu vor fi in prelungire de la un rand la altul.Alcatuirea zidariilor      Zidaria este alcatuita din randuri de blocuri suprapuse. Rosturile verticale pot fi transversale ( normale pe parament)sau longitudinale (paralele pe parament).Blocurile se pot aseza intr-un rand pe muchie (cant) sau pe lat ( in lung sau in curmezis).Suprafata exterioara exterioara (fata vazuta)a zidariei se numeste parament .

c – intersectie. R1-randul 1 R2-randul 2 .Elementele zidariei Lagatura intre peretii de zidarie a-la colt . b –ramificatie .

zgura expandata .      Pereti din zidarie complexa_in zidarii se inglobeaza stalpisori din beton armat .Se utilizeaza pentru pereti portanti la cladiri cu P+4E. Pereti din blocuri de beton celular autoclavizat _ se utilizeaza la pereti structurali pentru cladiri cu P+1E.Stratul interior element de rezistenta si stratul exterior element de protectie . caramida si b.c.moloz. Pereti din zidarie armata _ in cazul solicitarilor mari. Pereti exteriori neportanti din zidarie din blocuri ceramice sau din beton usor cu termoizolatieincorporata sau introdusa in timpul executiei_blocul este conceput ca sa permita introducerea unui miez din polistiren care constituie termoizolatia. etc) Pereti din zidarie mixta _se intalnesc ca pereti exteriori si sunt din doua straturi.PERETI DIN PIATRA ARTIFICIALA  Pereti din caramida plina sau caramida cu goluri _cea mai raspandita zidarie . caramida si piatra naturala. Pereti din caramida cu goluri de aer sau cu umpluturi usoare_se executa cu goluri neumplute sau umplute cu materiale usoare in vrac(granulit . precum si la peretipurtati cu rol de compartimentare sau de inchidere.Zidaria mixta pote fi : caramida si beton turnat monolit.  .a.

.

.

Structura rezistenta din zidarie si beton armat .

Structura rezistenta din zidarie si beton armat .

Fatada din caramida Structura rezistenta din zidarie si beton armat .

Pereti din piatra naturala .

Zidarii din piatra naturala .

Zidarii din piatra naturala .

Elemente de zidarie din B. .A.C.

C.Zidarie din B.A .

A .C.Zidarie din B.

nu permit turnarea pereţilor in perioadele reci ale anului decât cu masuri speciale pentru a evita îngheţarea betonului proaspăt.PERETI DIN BETON ARMAT PEREŢI DIN BETON ARMAT MONOLIT Peretii din beton monolit sunt in general pereţi structurali (diafragme) si prezintă o seria întreaga de avantaje cum ar fi: -durabilitate mare. -capacitate portanta mare. ceea ce necesita prevederea unei termoizolatii in structura pereţilor exteriori. -procesele umede necesare punerii in opera a betonului. -tehnologia de execuţie permite realizarea lor mai rapida decât a pereţilor din zidărie.  Dezavantajele pereţilor din beton armat monolit sunt: . -necesita consum mare de cofraje  . -îmbinările monolite dintre pereţii longitudinali si cei transversali. precum si cele dintre pereţi si plansee. asigura conlucrarea spaţiala a structurii clădirii.betonul are o rezistenta termica redusa. motiv pentru care sunt folosiţi la clădiri cu multe niveluri.

dar nu mai puţin de 14 cm Betonul folosit este de clasa Bc20. pasla sau vata minerala Grosimea stratului termoizolant rezulta după o dimensionare termica. cerinţele de confort interior si materialul utilizat. datorita rezistentei termice mici pe care o are betonul Se pot distinge doua structuri obişnuite pentru pereţii exteriori : -pereţi cu structura in doua straturi. Stratul de protecţie se realizează din beton cu grosimea de 5.. . -pereţi cu structura in trei straturi. de cerinţele de izolare fonica si de necesitatea de a asigura rezemarea planseelor. unul din straturi având funcţiunea de rezistenta si celalalt de izolare termica. Legătura dintre cele doua straturi de beton (cel de rezistenta si cel de protecţie) se face cu ajutorul unor agrafe matalice din otel inoxidabil. tip sandviş.7 cm.Alcătuirea pereţilor din beton monolit. in funcţie de zona-climatica. Bc30 iar arătura este din OB37.. . polistiren expandat.  Pereţii interiori se realizează din beton cu grosimea determinata de condiţiile de rezistenta si stabilitate. stratul al treilea având funcţiunea de protecţie a stratului termoizolant  Stratul portant se executa din beton de aceeaşi calitate ca si pereţii structurali interiori si având aceeaşi grosime minima de 14…15 cm Stratut termoizolant se executa din placi sau fasii din BC A din blocuri ceramice cu goluri. PC52 sau STNB.  La pereţii exteriori se impune introducerea unei termoizolatii.

.

care se prezinta sub forma de carcase spatiale preconfectionate . ferestre slabesc rezistenta diafragmei . se armeaza cu carcase preasamblate. asfel se impune intarirea cu armaturi suplimentare in zona golurilor.Elemente de armare a diafragmelor din beton armat monolit Armatura unei diafragme se diferentiaza in doua categorii : -armaturi in inima diafragmei (in camp)alcatuita din doua plase din bare independente sau plase sudate .5cm de acestea . Golurile care se realizeaza in diafragme pentru usi . -armaturi in extremitatile diafragmei (bulbi). dispuse paralel in imediata vecinatate a celor doua fete ale peretelui la circa 1.Partile superioare ale golurilor care formeaza buiandrugi (rigle de cuplare) . .

.

.

.

cazul cel mai des întâlnit este acela al elementelor prefabricate plane. . cu dimensiuni de camera. dar exista si soluţii constructive in care se utilizează prefabricate de dimensiuni mai mici sub forma de panouri-spalet sau panouri-parapet. de tip panou. in mod curent se utilizează prefabricatele de tip panouri plane. având dimensiunile corelate cu dimensiunile camerelor in planul faţadei.PERETI DIN BETON ARMAT PREFABRICAT Folosirea panourilor prefabricate are drept scop obţinerea unui grad mai ridicat de industrializare a lucrărilor de şantier Pentru pereţii interiori. Cea mai larga utilizare a panourilor mari este in cadrul clădirilor integral prefabricate. dar si clemente spaţiale (cabine sanitare spaţiale). Pentru pereţii exteriori.

Armarea panourilor de pereti interiori se realizeaza in conformitate cu necesitatile rezultate din calculul de ansamblu al structurii. precum si marginile golurilor de usa se bordeaza cu armatura din bare izolate sau carcase sudate .Armatura se dispune fie in plan median . de tipul imbinarilor . -armare locala cu carcase confectionate . fetele laterale ale panourilor sunt profilate (cu alveole sau praguri )in diferite forme si dimensiuni . realizate din beton greu sau cu greutate medie. . din OB37 sauPC52. Conturul panourilor. fie catre cele doua fete ale panoului . cea de a doua solutie fiind obligatorie la cladirile cu peste cinci niveluri .Pereti interiori din panouri mari Acesti pereti se utilizeaza la cladiri integral prefabricate cu structura in diafragme .Principalele variante de armare a panourilor constau in : -armare generala cu plase sudate din STNB. Pentru realizarea unor imbinari capabile sa preia eforturile provocate de actiunea incarcarilor orizontale .Sunt panouri prefabricate monostrat. stabilite in functie de modul de armare a panoului si a imbinarilor . de marimea eforturilor.Panourile pentru pereti interiori pot fi pline sau cu goluri pentru usa . iar deasupra golurilor pentru usi se realizeaza armatura tipica de buiandrug.

.

fie avand rol inchidere in cazul cladirilor cu structura pe diafragme din beton armat monolit. -panouri cu structura cheson . sticla spongioasa .care sa satisfaca in primul rand conditiile de izolare termica si sa fie dupa caz elemente structurale sau numai cu rol de inchidere : -panouri intr-un singur strat din betoane usoare cu agregate poroase (granulit . Panourile sandvis sunt concepute fie ca elemente structurale . formate dintr-o retea de nervuri din betoane compacte Bc20…Bc25. -structuri nervurate . care inglobeaza corpuri termoizolante (corpuri ceramice )cu goluri de diferite forme si marimi.zgura expandata ). sau beton usor turnat intre ele si peste nervuri . -panouri sandvis cu structura in trei straturi . etc.Pentru elementul de rezistenta se folosesc betoane compacte Bc20…Bc25. .Stratul termoizolant se poate realiza din corpuri prefabricate din beton usor . iar ca termoizolatie vata sau panza minerala .Pereti exteriori din panori mari Se pot deosebi mai multe modalitati de alcatuire a panourilor exterioare . in doua straturi . spuma poliuretanica . polistiren expandat .care constituie elementul de rezistenta . BCA. formate dintr-o retea de nervuri cu placa .

.

.

Pereti pentru hale industriale din panouri prefabricate de beton armat Sunt de doua feluri : pline sau cu goluri pentru ferestre (panouri vitrate). .

.

Pereti din beton armat .

Pereti din beton armat .

Pereti din beton armat .

Pereti din beton armat .

4…1.in general ..Acestea sunt fixate pe un schelet metalic cu ajutorul unor suruburi autofiletante din otel inoxidabil. Pereţii izolaţi termic se pot realiza din panouri in întregime prefabricate sau se pot asambla la locul de punere in opera. tablele ondulate se petrec pe minimum 10 cm in lungul ondulelor. Pentru realizarea pereţilor. . Pereţii din elemente metalice pot fi izolaţi termic sau neizolati .5 mm. 1. iar pe transversal petrecerea este de 1.5 ondule Elementele din otel se protejează anticoroziv prin galvanizare sau prin acoperire cu lacuri sau emailuri. vata de sticla sau polistirenul.00mm iar cele din otel de 0. nervurate sau cutate confectionate . peretele exterior in ansamblul sau fiind asemanator cu o cortina care mascheaza structura de rezistenta ). Principalele componente ale peretilor din elemente metalice sunt constituite din table plane .Tablele din aluminiu au grosimi de 0. .5.PERETI DIN ELEMENTE METALICE   Acesti pereti sunt folositi ca elemente de inchidere pentru hale industriale sau sub forma fatadelor cortina la cladirile etajate (caracteristica fatadelor cortina este aceea ca panourile trec prin fata planseelor . prin montarea succesiva a tablelor si miezului termoizolant Materialele termoizolante folosite frecvent sunt spuma de poliuretan. ondulate . 1. din otel sau aluminiu.

Structuri de pereţi realizaţi din elemente metalice: 1 -fata interioara din table plana ; 2 – termoizolatie ; 3 -fata exterioara din tabla plana ; 4-fata exterioara din tabla netvurata; 5 - fata exterioara din tabla cutată sau ondulata; 6 - strat rigid din PFL.

Pereţi din tabla: a - pereţi din tabla de aluminiu neizolati termic:
b - pereţi din tabla de aluminiu izolati termic: c - pereţi din tabla de otel: 1 - grinda de susţinere a peretelui; 2 - profil de tabla montat la exterior; 3 - şurub autofiletant; 4 - montant de susţinere al peretelui; 5 - tabla interioara nervurata: 6 - termoizolatie; 7 - lacrimar din tabla.

Pereti din elemente metalice

otel zincat si vopsit RAL (poliester.inox lustruit. sau elemente montate ascuns.de folosit in cazul constructiilor neizolate. cu sau fara izolatie termica. .PANOURI TABLA TRAPEZOIDALE  Caracteristici: inaltime cuta 6-200 mm. HP-200) in mai mult de 70 de culori standard. Material: . sau protejata impotriva condensului.aluminiu natur sau vopsit pentru fatade .otel zincat pentru cofraj pierdut. elemente cu cuta inalta. pentru exterior sau interior . autoportante. PVDF. Optional se poate realiza in varianta perforata pentru protectie acustica. plstisol. Domenii de utilizare: inchidere pentru pereti sau acoperisuri de constructii. in varianta de panouri plane sau curbate. cofraj perdut. autoportante cu deschideri pana la 9. folosit in cazuri speciale .00m.

PANOURI TABLA ONDULATE

Caracteristici: inaltime cuta 18-55 mm, in varianta de panouri plane sau curbate. Domenii de utilizare:in principal pentru fatade, folosite in asezare orizontala Material: - otel zincat pentru cofraj pierdut,sau elemente montate ascuns, - otel zincat si vopsit RAL ( poliester, PVDF, plstisol, HP-200) in mai mult de 70 de culori standard, pentru exterior sau interior - aluminiu natur sau vopsit pentru fatade (cel mai utilizat) - inox lustruit, folosit in cazuri speciale

ondulata.sau cu mici nuturi. Vata minerala se foloseste cand este ceruta o protectie ridicata antifoc. vata minerala.panouri cu grosimi de peste 100 mm grosime se folosesc pentru executarea incintelor frigorifice Material: izolatia din spuma poliuretanica. Cele mai folosite sunt panourile cu spuma poliuretanica deoarece acestea ofera cel mai bun raport calitate / pret Tablele exterioare pot fi din aluminiu sau otel zincat si vopsit in culori standard . sau polistiren. cu un strat intermediar izolator.PANOURI SANDWICH  Caracteristici: .suprafata exterioara poate fi tratata in diverse variante in functie de producatori. cutata.in general pentru pereti si acoperisuri de constructii izolate .panouri sandwich alcatuite din doua foi de tabla. se foloseste pentru constructii cu durata de existenta redusa. Polistirenul nu are deloc rezistenta la foc.peretii pot fi realizati in varianta cu prinderi vizibile sau mascate. plana. cu o fata perforata pentru protectie fonica Domenii de utilizare: . . Optional se poate sa aiba o fata din tabla si a doua din folie de aluminiu sau folie bitumata .

.

neportante. Ofera un design foarte bun al fatadei. fixarea cu suruburi pe structura sau mai bine clipsate pe sinele de montaj.LAMELE DE FATADA  Caracteristici: module de 200. Domenii de utilizare: fatade . formate pe valturi. aluminiu vopsit sau titanzinc . suprafata plana sau riflata. prindere vizibila sau mascata. 300-400 mm. Material: Otel zincat si vopsit. cu 2 canturi sau pentru o mai buna stabilitate cu 4 canturi. 250. unde sunt cerute calitati arhitecturale sporite dar la preturi accesibile.

.

o varianta superioara din punct de vedere calitativ dar si al pretului. Alpolic cu grosimi ale stratului compozit de 3-6 mm. Material:. de pana la 1500*2000 mm. casete cu dimensiuni de peste 600-800 mm latime. . cu cerinte arhitectonice superioare.panouri compozite din aluminiu cum ar fi Alucobond. Domenii de utilizare: fatade neportante. care ofera posibilitatea realizarii de suprafete de mari dimensiuni. Reynobond.Casete tip Alucobond Caracteristici: fatade „pretioase“ ca imagine dar mai scumpe.

Alpolic . Reynobond. casete cu dimensiuni de peste 400 mm latime. .o varianta superioara din punct de vedere calitativ. sau aluminiu vopsit in aceste variante grosimea tablei este legata de dimensiunea casetei. care ofera posibilitatea realizarii de forme chiar patrate cu dimensiuni de peste 400 mm pana la 900 mm latime maxima. Domenii de utilizare: fatade neportante. cu cerinte arhitectonice superioare. Material:.tabla de otel zincata si vopsita.CASETE DE FATADA  Caracteristici: fatade „pretioase“ ca imagine dar mai scumpe.panouri compozite din aluminiu cum ar fi Alucobond. dar si al pretului .

.

Panouri cutate din inox Welltec Profilele Welltec se produc din metale inoxidabile. alama. structurate sau gravate. . Profilele din aluminiu si otel sunt realizate în executia standard si lacuita. zincate. cuprul si alte metale. aluminiul. cele inoxidabile cu suprafete netede. galvanizate cum ar fi otelul inoxidabil. lustruite pe o parte sau pe ambele parti. sablate.

Peretii din azbociment se realizeaza din : -placi ondulate simple din azbociment . -placi plane de azbociment cu miez termoizolator de tip sandvis .  .PERETI DIN AZBOCIMENT  Se folosesc ca elemente de inchidere si compartimentare la hale industriale si constructii zootehnice. .panouri extrudate din azbociment.

Miezul se lipeste de cele doua placi cu rasini epoxidice.Aceste elemente sunt cunoscute sub numele de panouri din azbopan. -cu doua randuri de placi care inglobeaza un strat termoizolator din vata minerala semirigida (elemente de inchidere ale spatiilor incalzite).Peretii din azbociment sub forma de placi cu ondule mari. metal . . metal plastic .Pe conturul panoului poate fi prevazut cu o rama din lemn . Peretii tip sandvis Sunt alcatuiti din doua placi plane de azbociment .beton. intre care se introduce un miez din polistiren celular. Se realizeaza : -cu un singur rand de placi (inchidere spatii neincalzite si compartimentare interioara).

.

daca in golurile lor interioare se introduce un material termoizolator . Peretii din panouri extrudate din azbociment Au capacitate buna de izolare termica . .Peste rosturile verticale se monteaza acoperitoare de rost .Fetele panourilor pot fi acoperite cu finisaje obisnuite sau prin acoperire cu pelicule sau folii.

aeroporturi . -sticla plana armata . social-culturale . Sortimentele de sticla folosite sunt : -sticla plana obisnuita nearmata . -dale de sticla presta tip NEVADA sau tip PRIMALITH  . constructiiindustriale . -sticla ondulata armata . -sticla profilata(profilit ). gari . birouri .PERETI DIN STICLA  Peretii din sticla se folosesc la locuinte . etc.

Pereti din profile de sticla (profilit)    Profilele din sticla au forma U in sectiune si sunt elemente autoportante .latimea este cuprinsa intre 22…26 cm.Etansarea rosturilor orizontale dintre profile si rigle se face cu chit plastic . . iar grosimea de circa 6 mm. clara sau colorata . Profilele se realizeaza din sticla neteda sau profilat .Profilele se monteaza in rigle metalice din tabla sau din beton armat . Peretii se pot realiza intr-un singur rand de profile (neizolati termic ) sau in doua randuri (pereti dubli). armata sau nearmata .00m.Lungimea profilelor poate ajunge ajunge la 6. iar rosturile verticale dintre profile cu chit cu miez din cordon textil sau cu benzi din polistiren celular .

10mm. care se inglobeaza in mortar de ciment. formand o retea rectangulara. .. In rosturile orizontale si verticale dintre dale se monteaza bare din otel-beton Ø6.Pereti din dale de sticla  Se folosesc ca pereti interiori care permit iluminarea unor spatii interioare.

PERETI DIN STICLA .

PERETI DIN STICLA .

PERETI DIN STICLA .

Caramizi tip "Nevada" din Policarbonat .

Pereti din caramizi de sticla .

PERETI DIN STICLA .

Pereti cortina .

Pereti cortina .

Aceste elemente se realizeaza din ipsos de constructii sau din fosfogips curat sau in amestec cu cenusa de termocentrala. . Peretii pot fi alcatuiti din placi .fasii. panori .PERETI DIN IPSOS   Se folosesc ca pereti despartitori .

Pereti de compartimentare din rigips .

Pereti de compartimentare din rigips .

Pereti de compartimentare din rigips .

Pereti de compartimentare din rigips .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful