IV.

“Nu pot crede. Ce se intampla? Cine a indraznit? Nu stiu daca e Gigi Becali vinovat sau

nu, dar pot spune ca imaginea miliardarului, construita cu atata truda si sacrificiu in ani si ani de zile de emisiuni televizate, in meciuri de fotbal, in donatii nebunesti, in pomeni cu nemiluita, in excese de expunere cum nimeni nu a mai avut, a fost murdarita intr-o clipa de un singur cadru fotografic, fix, tras de sus, dintr-un unghi incomod, dar foarte clar, cu Becali avand mainile impreunate de catuse. Povestea asta este parca o ecranizare a proverbului «cine se scoala de dimineata se trezeste cu mascati la usa». Nu cunosc procedurile, nu vreau sa le comentez, dar a fost un mare show, din care cel mai mult au castigat televiziunile. Daca s-ar calcula cati bani au castigat posturile TV pe audienta adusa de arestarea lui Gigi Becali, cred ca patronii acestora ar trebui sa mearga la biserica, fiindca tot e Postul Mare, si sa se roage pentru eliberarea lui nea Gigi, caci intrarea lui in puscarie pentru mi--nimum 7 ani, cum se vehiculeaza, ar insemna o mare pierdere in pusculitele televiziunilor. De fapt, nu a fost arestat un miliardar sau un om care a incalcat legea, ci a fost arestata o vedeta in care s-a investit urias in ultimii ani. Gigi Becali este un produs TV. Este o creatie colectiva a mass-media din Romania. Toate televiziunile au investit. Ziarele, la fel. Nu mai departe de cu o seara inainte, regele imobiliar a fost la PRO TV si a muls capra sau oaia, nu conteaza, a dansat machedoneste, a cantat, a spus snoave, a ras, a facut show. Iar din platoul TV a ajuns la arest, cateva ore mai tarziu. Ma uit la stiri si imi vine sa-mi rup un deget cu patentul, sa ma trezesc. Nu pot sa cred ce vad. Omul care sprituia cu presedintele acum e in duba. Uau!” (Toni GRECU, Războinicul răcorii, România liberă,

Analiza Teza textului: Gigi Becali este un produs TV. Argumente bazate pe fapte: evaluarea faptelor lui Gigi Becali:” imaginea miliardarului, construita cu atata truda si sacrificiu in ani si ani de zile de emisiuni televizate, in meciuri de fotbal, in donatii nebunesti, in pomeni cu nemiluita, in excese de expunere” Toni Grecu blamează televiziunile pentru atenția acordată lui Gigi Becali. Ca figuri folosite se numără gradația, antiteza, eufemismul, inversiunea.

” caci intrarea lui in puscarie pentru mi--nimum 7 ani. in pomeni cu nemiluita. Textul cuprinde elemente ale discursului judiciar (enumerarea acțiunilor lui Gigi Becali de-a lungul timpului ce au ajutat televiziunile să-și crească audiențele). cuvântul provenind de la nenea. in excese de expunere” prin care se prezintă faptele într-o manieră crescătoare pentru a asigura un impact deosebit la citirea articolului. cum ar fi: ” Omul care sprituia cu presedintele acum e in duba”. În ultima sintagmă. Expresia ”Nea Gigi” este un eufemism ce relevă o anumită relație de apropiere între autorul textului și cel despre care se vorbește. ar insemna o mare pierdere in pusculitele televiziunilor”. Inversiunea o găsim în structura ”mare pierdere” folosită pentru a accentua gravitatea situației prin care vor trece televiziunile.Din primul rând al textului găsim interogații retorice cu rol ironic:”Ce se întâmplă? Cine a îndrăznit?” Este realizată o antiteză între imaginea lui Becali de dinainte de arestare (”regele imobiliar”) și după arestare. Repetiție: ” in ani si ani de zile”. Toni Grecu ironizează pierderile masive pe care le vor avea televiziunile după arestarea miliardarului și este folosit eufemismul ”pușculiță” pentru bugetul posturilor TV. ”cine se scoala de dimineata se trezeste cu mascati la usa” are rol ironic pentru descrierea situației în care se află Becali. . in meciuri de fotbal. in donatii nebunesti. Parafrazarea unui proverb românesc. De asemenea sunt folosite diferite ironii. moment în care i s-au pus cătușile pe mâini. ”Nea” este o apocopă. cum se vehiculeaza. Gradația o întâlnim în sintagma: ” emisiuni televizate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.