You are on page 1of 24

Bibliografie: Zoom www.images.google.

ro

Realizator: Prof.Valer Pop c.Gen.Enea Grapini an, Bistria-Nsud

Dezvoltarea agriculturii a nceput acum aproximativ 10.000 de ani n Orientul Mijlociu, odat cu sfritul erei glaciare. Oamenii acelor vremuri au fost cei dinti consumatori de pine. Arheologii au descoperit, de-a lungul timpului, caviti umplute cu boabe de gru n zonele n care nfloreau civilizaiile anilor 8.000 .Hr.
Primele pini au fost obinute probabil n mod accidental, dintr-o compoziie coapt de fin (din diferite grne) amestecat cu ap.

Obiceiul coacerii pinii nedospite a fost preluat de egipteni, unii dintre cei mai mari cultivatori de grne din Antichitate. S-a descoperit c egiptenii au fost primii care au reuit s obin un soi de pine dospit cu ajutorul fermenilor naturali, n jurul anului 3.000 .Hr. Grul coninnd suficient gluten necesar creterii aluatului a determinat cultivarea lui pe cele mai mari suprafee pe malurile Nilului.

sorg

De pinea de gru beneficiau numai persoanele nstrite, clasa mijlocie avnd parte de un fel de lipii obinute din fin de orz, iar cei sraci mncnd pit din sorg. Pinea nu era doar un simplu aliment. Ea avea i o valoare nsemnat ca moned de schimb, sclavii care au ajutat la ridicarea piramidelor fiind pltii n pini. Tot n nordul Africii au aprut primele cuptoare care permiteau coacerea mai multor buci de pine odat, egiptenii ajungnd s produc aproximativ 30 de tipuri de pit.

Dup mai bine de 3.000 de ani apreau primele bresle ale brutarilor, de data asta n Imperiul Roman. Acetia produceau pine pentru toate pturile sociale, inclusiv pentru sraci i pentru cei care duceau lips de hran n vremuri de foamete. ns, ca i n Antichitate, bogaii consumau pinea cea mai alb, obinut din cea mai scump fin de gru, acest aliment fiind considerat mult mai important dect carnea.

n Evul Mediu, pinea fcea parte din serviciul de mas, sub form de farfurie absorbant. Astfel, mncrurile erau servite pe un blat rotund din aluat, care la finalul ospului putea fi consumat sau dat hran la cini. n secolul al XV-lea acest blat din fin a fost nlocuit cu unul confecionat din lemn.

Dac n Antichitate pinea era dospit cu ajutorul fermenilor naturali, precul dioxidul de carbon din aer, la nceputul secolului al XIX-lea avea s fie descoperit planta care urma s devin ingredientul principal pentru plmdeal drojdia. Aceasta producea dioxid de carbon n timpul reaciei de transformare a carbohidrailor n alcool.

Conceptul pinii feliate a fost introdus la nceputul secolului al XX-lea de Otto Frederick Rohwedder, care a creat ulterior i prima main de feliat. Brutarii aveau temerea c pinea feliat se va usca prea repede i de aceea au acceptat noua form mai trziu dup ce prima main de tiat mpacheta apoi feliile de pine.Aparatul a fost construit n 1928 de acelai inventator.

Obiceiul frmntrii pinii dateaz nc din Antichitate . Egiptenii au fost primul popor care a obinut pine dospit.

Dac n trecut pinea pe vatr era considerat depit, astzi ea este la mare cutare datorit calitii sale superioare.

nceputul secolului al XXIlea este marcat de creterea rapid a consumului pinii. Diversificarea consumului este din ce n ce mai mare, datorit apariiei a sute de sortimente de panificaie.

Peisaje cu pine

forme de pine