ULASAN KRITIS ARTIKEL

Artikel yang dipilih bertajuk ‘Kecelaruan seks serius: lelaki mahu jadi wanita banyak berlaku di asrama sekolah, Institut Pendidikan Tinggi (IPT ! yang diambil daripada "tusan #alaysia bertarikh $$ %o&ember $''() Artikel ini ditulis oleh Abdul #uin sapidin dan *ubiah %ordin) +ecara dasarnya artikel ini menerangkan lebih lanjut mengenai ,aktor-,aktor yang menyebabkan berlakunya kecelaruan seksual atau gender di kalangan pelajar lelaki iaitu golongan remaja) +ecara amnya, kecelaruan seksual dide,inisikan sebagai keadaan di mana

penghayatan indi&idu itu bercelaru antara perasaan gender sendiri dengan jantina anggota kelamin) Kecelaruan seksual yang dimaksudkan berkaitan dengan artikel ialah keinginan seseorang pelajar lelaki yang ingin menjadi wanita dan mengamalkan gaya hidup songsang mudahnya dipanggil transeksualisme) Kecelaruan seksual juga mempunyai beberapa kategori perbe.aan identity seksual iaitu homoseksual, tran&ertisme, ,etishisme dan lain-lain) #engikut kajian Pro, /ouis 0ooren, ,enomena transeksulaisme mungkin berlaku satu transeksual lelkai dalam 1( ''' lelaki dan satu transeksual poerempuan dalam 2( ''' perempuan) Institut Kajian /iberal, "ni&ersiti Tenaga %asiaonal ("niten telah

menjalankan beberapa kajian di beberapa sekolah berasrama dan IPT di sekitar /embah mendapati lebih kurang lima hingga sepuluh peratus golongan homoseksual di sesebuah institut pengajian dan rata-ratanya beragama Islam)

1

su songsang pelajar senior) 6al ini akan 2 . memenuhi keinginan mencari kumpulan atau ‘pasangan! sejiwa untuk bersama. prasarana hiburan yang tidak terbatas. namun jumlahnya bertambah dari semasa ke semasa) Antara .aktor iaitu kebebasan melayari laman web atau &ideo lucah sejak kecil.aktor yang mendorong dalam percambahan golongan ini ialah kewujudan laman web khas dan kelab-kelab gay di internet yang memudahkan golongan ini berhubungan dan berinteraksi antara satu sama lain) Tambahan pula. banyak pertubuhan dan kumpulan tertentu yang memperjuangkan nasib golongan ini yang menyebabkan mereka lebih berani untuk tampil di hadapan masyarakat) 4aktor-. masalah ikatan kekeluargaan dan didikan agama yang longgar) #elalui pelayaran laman web dan &ideo lucah. penularan kecelaruan seksual kepada rakan-rakan.3alaupun golongan ini agak sedikit peratus kewujudannya. seseorang indi&idu itu akan terpengaruh dengan aksi-aksi songsang yang dipaparkan) Perkara ini sedikit sebanyak mempengaruhi mereka untuk mencubanya) Keinginaan mencari kumpulan atau ‘pasangan! sejiwa ini terjadi kerana golongan ini berasa sunyi dan memerlukan seseorang atau kumpulan untuk berkongsi perasaan masingmasing yang sukar diterima masyarakat umum) 4aktor penularan kecelaruan seksual kepada rakan-rakan biasanya terjadi kepada pelajar junior yang dipaksa untuk menjadi tempat melempiaskan na.aktor ini telah dibentangkan pada Persidangan Antarabangsa 5unia 5alam 3acana: *eprensentasi *ealiti anjuran "ni&ersiti Kebangsaan #alaysia ("K# ) Percambahan golongan ini juga bermula dari gaya hidup seseorang indi&idu itu sendiri) 0aya hidup songsang tersebut didorong oleh beberapa .

Ahmad Tarmi. untuk melupakan segala masalah dan mengisi kekosongan jiwa) 3 ..i.menyebabkan ketagihan dikalangan mangsa yang seterusnya menjadi tradisi) Prasarana hiburan yang tidak terbatas juga mendorong kepada gaya hidup songsang yang menjadi tempat golongan ini berkumpul dan berhibur melakukan perkara-perkara songsang) Ikatan kekeluargaan yang goyah dan didikan agama yang cetek menyebabkan golongan songsang ini mudah terpengaruh dan memilih gaya hidup songsang sebagai tanda protes kepada keluarga untuk mendapatkan perhatian daripada keluarga) #ohd Ari. ketua pasukan kajian tersebut telah menampilkan empat kajian kes untuk mengukuhkan lagi kajian yang telah dijalankan) Kajian kes pertama seramai 1( daripada 17 orang mengakui pernah atau menjadi kebiasaan melayari laman web lucah dan lima daripada mereka mengakui pernah menonton cakera padat lucah sejak berumur 18 tahun) Kajian kes kedua pula mendedahkan bebarapa orang bekas pelajar asrama yang menuntut di IPT meluaskan pengaruh dengan mencari rakan-rakan yang mempunyai jiwa yang sama melalui program di un&iersiti) Kajian kes ketiga menyatakan bekas pelajar asrama meluaskan pengalaman mereka berkaitan gaya hidup songsang dengan menjalani akti&iti social secara berleluasa tanpa sekatan) Kajian kes keempat pula mendedahkan bahawa kebanyakan pelajar yang mengalami masalah keluarga dan didikan agama yang cetek memilih untuk berhibur secara negati.

uriat yang tidak mungkin terhasil melalui perhubungan sejenis atau luar tabii) :leh itu. penularan jangkitan penyakit 6I9 dan Aids banyak disebarkan melalui perhubungan sejenis dan luar tabii) #alah. kewujudan golongan seperti mendatang pelbagai masalah antaranya ialah menimbulkan malapetaka dan penularan penyakit-penyakit berbahaya) Ahli-ahli perubatan banyak mengatakan.eberapa cadangan dapat diusulkan hasil daripada pemahaman berkaitan permasahan kecelaruan identiti ini.Kewujudan sesuatu perkara di dunia pasti ada kekurangan dan kelebihan) %amun. mereka perlu mengetahui perbe.eberapa tahun lalu. kewujudan golongan ini boleh menyebabkan keruntuhan struktur social semula jadi dalam keluarga) 6al ini kerana tidak lagi wujud ikatan suami isteri yang terdiri daripada ibu dan bapa tetapi sebaliknya) +ituasi ini sangat membayakan keturunan serta kesinambungan . golongan ini perlu menjalani bimbingan dalam pelbagai bentuk sama ada kaunseling dan nasihat untuk mengenali diri mereka dengan lebih dekat lagi) #alah. mungkin boleh dikatakan percambahan golongan ini sebenarnya meruntuhkan struktur tamadun manusia di muka bumi) .aan identiti sosial seseorang mengikut jantina) Pihak 4 . perihal kecelaruan seksual di kalangan pelajar lelaki asrama dan IPT ini pernah menjadi satu isu besar yang menjadi perdebatan orang ramai) Perkara ini diusulkan kerana terlalu ramai golongan tersebut yang menjadi penuntut di IPT sehingga menyebabkan rasa kurang senang daripada pelbagai pihak) %amun. perdebatan mengenai perkara ini terhenti tanpa sebarang khabar kerana tiada jalan penyelesaian yang dapat dicari untuk membendung masalah ini) .

tiada siapa dapat mengubah diri orang lain selain dirinya sendiri) 5 .berkuasa juga perlu memainkan peranan dengan menyekat kemudahan golongan ini yang ingin melakukan penukaran jantina dan tindakan perundangan seperti mewujudkan akta khusus dan penalti setimpal untuk membendung permasalahan ini) %amun begitu. untuk mengekang perkembagangan .enomena ini. indi&idu daripada golongan ini sendiri perlu menyedarinya dan cuba untuk keluar daripada kepompong permasalahan tersebut) Pepatah ada menyatakan.

+TI mungkin berjangkit melalui jarum.TUGASAN 2: PENULISAN MENGENAI PENYAKIT BERJANGKIT BERKAITAN SEKSUALITI 1.0 KETUAT GENITAL +TI ataupun +T5 (sexually transmitted disease) merupakan jangkitan penyakit kelamin) <angkitan ini kebiasaannya berjangkit melalui hubungan seks dengan pasangan yang berpenyakit) Kuman-kuman ini terlalu halus sehinggakan hanya boleh dilihat melalui peralatan canggih) Penyakit ini berenang dalam cecair badan seperti darah atau lelehan dari &agina atau penis mereka yang berpenyakit) 5alam sesetengah kes. luka 6 .

mungkin timbul atau rata. salah satu daripadanya ialah ketuat geninal ( condyloma acuminate atau lebih mudah di kenali sebagi ketuat kelamin) 0ambar rajah 1: Penyakit ketuat kelamin Ketuat genital adalah berwarna merah jambu atau berwarna kulit. mungkin timbul secara berkumpulan atau bersendirian dan boleh dijumpai di kawasan kelamin lelaki dan perempuan) Ketuat ini ber&ariasi dengan ketumbuhan kecil yang bertekstur kasar dan boleh merebak menjadi bintil-bintil bercecair seperti melepuh) Ketuat jenis ini dinamakan condyloma.agi wanita.pada kulit atau semasa pemindahan darah) +usu dari ibu yang berpenyakit juga mungkin memindahkan kuman menyebabkan +TI terhadap bayi yang meminum susu ibu) Terdapat pelbagai jenis +T5 atau jangkitan penyakit kelamin.akar) Penyakit ini biasanya dijangkiti melalui hubungan kelamin yang disebabkan oleh &irus) Ketuat kemaluan disebabkan oleh &irus yang digelar Human Papilloma Virus (HPV)) 7 . ketuat ini tumbuh di bahagian &agina. lembut. dubur dan pangkal rahim atau ser&ik manakala lelaki pula ketuat ini tumbuh di bahagian penis ataupun buah . condylomata acuminata ataupun venereal) .

ada yang hitam atau gelap dan boleh membesar dengan pantas) .intil-bintil halus yang terbentuk di penis dan &agina 2. merah jambu dan kemerahmerahan) #alah.Kebiasaannya jangkitan ketuat genital ini tidak dapat dikesan kerana kewujudannya tidak terlalu ketara pada peringkat awal) Kebanyakan mereka yang dijangkiti penyakit ini akan menyedarinya selepas tiga minggu atau tiga bulan terdedah dengan jangkitan tersebut) 0ambar 1 dan $: .0 SIMPTOM 3alaupun ketuat genital tidak menyakitkan tetapi kewujudannya akan menyebabkan perubahan pada bentuk .eberapa ketuat yang tumbuh berhampiran di antara satu sama lain 8 .i. disebabkan kegatalan) +ai. berwarna kelabu.ikal kawasan jangkitan seperti perubahan sai. ketuat mungkin kurang daripada 1 milimeter yang bersamaan dengan ')'=8 inchi apabila banyak ketuat berkumpul pada satu bahagian) Indi&idu yang dijangkiti penyakit ini kebiasaannya akan mendapati terdapat bengkakan halus.

ketuat leper (verruca plana atau ketuat . jenis yang la.ili.orm seperti yang terjadi pada muka terutamanya di kelopak mata dan bibir) Kira-kira 8' peratus daripada ketuat genital adalah disebabkan dua jenis &irus iaitu 6P9-> dan 6P9 -11.0 PUNCA Ketuat genital terjadi disebabkan &irus 6uman Papilloma 9irus (6P9 atau 9irus Papiloma #anusia) Terdapat lebih daripada 1'' strain 6P9 telah dikenal pasti dan 2' daripadanya mempunyai potensi untuk menjangkiti kawasan kelamin. kedua-dua &irus ini dianggap sebagai jangkitan berisiko rendah yang bermaksud potensi penyebab kanser yang rendah) 6P9-1> adalah merupakan satu &irus jangkitan berisiko tinggi kerana &irus ini telah 9 .boleh membentuk bunga kubis) Indi&idu yang dijangkiti akan berasa gatal dan rasa panas membakar di sekitar alat kelamin di samping berasa tidak selesa. sakit atau berlaku pendarahan semasa melakukan hubungan seks) Permasalahan dalaman seperti pendarahan dan permasalahan perkumuhan (kencing juga akan berlaku apabila ketuat tumbuh dibahagian pembukaan uretra iaitu kawasan bahan perkumuhan (kencing keluar daripada badan) 0ambar = dan 2: Kemaluan lelaki dan perempuan yang dijangkiti ketuat genital 3.im terjadi kepada seseorang seperti kutil biasa ( verruca vulgaris .

0 RAWATAN Ketuat mungkin hilang secara spontan) +ekiranya disyaki berjangkit. dubur atau secara oral dengan seseorang yang telah pun dijangkiti penyakit tersebut) 4.egitu juga dengan 6P9 jenis 17. =1 dan 2( atau lebih dikenali dengan onkogenik &irus) Ketuat genital boleh menjangkiti lelaki dan perempuan tidak mengira umur) %amun begitu. ketuat kelamin mudah tersebar melalui sentuhan langsung daripada kulit ke kulit ketika melakukan hubungan seks melalui . golongan berumur 1? hingga == tahun adalah golongan yang paling ramai dijangkiti penyakit kelamin ini) Ketuat genital sangat mudah berjangkit dan kira-kira >' peratus risiko bagi seseorang yang melakukan hubungan kelamin dengan seseorang yang mempunyai penyakit ini untuk dijangkiti) .agi kanak-kank berumur di bawah tiga tahun.menyebabkan hampir (' peratus jangkitan kanser ser&ik) . mungkin juga kewujudan ketuat genital pada kanak-kanak adalah kerana penderaan seksual) +elain itu. ketuat genital secara kebiasaanya dijangkiti bukan secara kelamin tetapi mungkin disebabkan sentuhan sewaktu menguruskannya) %amun.araj. berjumpa doktor untuk mengesan kehadiran &irus ketuat (6P9 dengan membuat PAP smear bagi wanita) Terdapat banyak jenis rawatan dan prosedur yang berkaitan dengan pembuangan kutil dan ketuat yang disebabkan &irus) *awatan penyakit ini bergantung kepada jenis. bilangan dan kedudukan ketuat itu di mana ketuat yang lembut dan belum diselaputi keratin boleh dirawat dengan ubat sapuan) Antara ubat sapuan yang popular dan sudah diterima ramai 10 .

imiquimod (agen yang mengubahsuai sistem imun juga didapati berguna) *awatan ini boleh dilakukan oleh pesakit di rumah sahaja dengan jangka masa rawatan antara satu hingga empat bulan) %amun begitu. pembedahan kecil iaitu penggunaan teknologi sejuk beku atau memusnahkannya dengan krioterapi atau elektrokauteri juga boleh dipilih) Krioterapi adalah penggunaan kesejukan dalam rawatan penyakit manakala elektrokauteri merujuk pembinaan tisu berpenyakit melalui jarum atau penjerut yang dipanaskan secara elektrik) Kryosurgeri dan penggunaan nitrogen cecair boleh membantu mematikan sel ketuat dengan pencapaian suhu dingin melampau) +elain daripada kaedah tersebut. asid salycilic dan fluorouracil) +ementara itu.atkan sebagai pilihan yang paling e.imnya bersi. seseorang mungkin akan tersilap cara penggunaannya) Perkara ini amat berbahaya juga jika larutan asid yang didakwa dapat membakar dan mengecutkan ketuat itu disalah kendali. dan peka rasa sakit seperti di kemaluan dan kelopak mata) 11 .agi penggunaan ubat pelenyap kutil dan ketuat yang ditawarkan di kaunter .at membakar seperti podophyllin. rawatan laser disi.armasi. wanita yang mendapatkan rawatan ini haruslah mengambil langkah-langkah mencegah kehamilan yang berkesan untuk mengelakkan kesan sampingan kepada anak di dalam kandungan) +elain itu. misalnya disapukan di permukaan kulit yang sensiti.adalah penggunaan produk topikal yang la.ekti.) Pembuangan sel ketuat boleh dilakukan dengan pantas dan mudah kerana laser yang dijana dengan karbon dioksida (@:$ mampu bertindak secara khusus dan tepat ke atas ketuat) .

&aksin ini disahkan selamat dan berkesan sepenuhnya untuk mengelak jangkitan &irus 6P9->. &aksin 6P9 iaitu 0ardasil telah diluluskan oleh 4ood and 5rug Administration (45A ) 0olongan lelaki dan perempuan berumur antara 8 hingga $> adalah digalakkan untuk mendapatkan &aksin tersebut) 6al ini kerana. &aksin ini kurang berkesan kepada indi&idu yang sudah dijangkiti jangkitan ini) 45A juga telah meluluskan satu &aksin yang dinamakan @er&ariA yang mampu melawan &irus 6P9-1> dan 17 tetapi untuk golongan perempuan berumur 1' hingga $( tahun) 0ambar rajah (: +untikan gardasil 12 .0 PENCEGAHAN Pada tahun $''>. 1> dan 17 kepada mereka yang belum pernah dijangkiti) %amun begitu.#endapatkan rawatan doktor pakar kulit adalah lebih baik untuk mengetahui rawatan yang sesuai untuk mencegah jangkitan berbanding berubat dengan cara sendiri yang mungkin akan lebih memudaratkan) 5. 11.

amalkan hubungan seks yang selamat) Blakkan daripada bertukar-tukar pasangan dan penggunaan kondom amat digalakkan walaupun tidak seratus peratus berkesan bagi mencegah jangkitan penyakit ini tetapi mampu mengurangkan risiko jangkitan) Penjagaan diri juga adalah sangat penting kerana ketuat genital tidak menunjukkan sebarang simptom pada awal jangkitan) /angkah berjaga-jaga adalah perlu kerana ketuat adalah penyakit berjangkit) elakkan diri daripada menyentuh dan mengupil ketuat sekiranya dijangkiti) 13 . cara yang paling baik adalah dengan mengelakkan diri daripada melakukan hubungan seks) +ekiranya seseorang indi&idu itu akti. melakukan hubungan seks.egitu juga dengan wanita yang dalam lingkungan usia sehingga $> tahun adalah digalakkan mengambil 0ardasil ini jika tidak pernah di&aksin sebelumnya) 5isebabkan tiada rawatan yang berkesan untuk mereka yang sedia ada dijangkiti penyakit ini.+untikan rutin &aksin 0ardasil perlu diberi kepada anak perempuan dalam lingkungan usia 11 dan 1$ tahun sebagai usaha mengelakkan komplikasi yang berkaitan dengan kanser ser&iks) .

arah ser&iks Ketuat genital juga akan mendatangkan permasalahan semasa hamil.araj mungkin mengurangkan keupayaan tisu-tisu .agi wanita.0 IMPLIKASI .asan tersumbat) 14 . jangkitan penyakit ini akan mengganggu perhubungan intim) 0ambar rajah>: .araj untuk meregang semasa proses bersalin) 3alaupun jarang berlaku tetapi bayi yang dilahirkan oleh ibu yang menghidap ketuat alat kelamin mungkin mendapat bonjol daging lembut di dalam tekaknya dan memerlukan pembedahan bagi menghalang saluran perna.araj ) . ketuat dan kutil yang disebabkan 6P9 mempunyai kaitan secara tidak langsung dengan kemungkinan menghidap barah ser&iks) #alah. lebih teruk jika ketuat ini menjadi punca komplikasi barah di bahagian anus. penyakit ini akan mendorong kepada kesukaran membuang air kecil) Ketuat pada dinding . .6.araj dan &ul&a (bahagian di sekeliling bukaan .agi pasangan suami isteri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful