,,DE VORBA CU ZANA TOAMNA”

Proiect de activitate integrată

Tema zilei: . largindu!le orizontul intelectual. si informatii prin intermediul limbajelor neconventionale.nici. inclusiv la activităţile de %oc. dezvoltandu!le capacitatea de a cerceta si de a descoperi relatiile dintre fenomene. de a lucra impreuna cu parintii pentru o colaborare stransa scoala!familie $levii vor participa la activităţile de grupuri parinti!elevi. voi incerca sa!i "inarmez# pe copii cu cunostinte precise. munci+( -*exprimarea de idei trairi personale. pentru sc. c&t şi 'n calitate de auditor (Consolidarea priceperii şi deprinderii de a realiza o lucrare plastică in grupuri mari( )ezvoltarea memoriei muzicale. in situatii cunoscut( manifestarea curiozitatii pentru observarea unor fenomene simple din mediul apropiat. a auzului fonematic precum şi a atenţiei voluntare a scolarilor Competente: !desprinderea semnificatiei globale dintr!o suita de imagini care prezinta. intamplari ..imbul de mesa%e scrise. intr!o varietate de limba%e. a unor obiecte specifice temei( observarea unor caracteristici simple ale materialelor intalnite in mediul familiar( . a imaginaţiei. fenomene familiare. fructe. in scopul identificarii fenomenelor naturii specifice anotimpului toamna si prote%area mediului incon%urator( !e-plorarea de mesa%e aristice e-primate in limba% vizual in situatii cunoscute elevilor( !realizarea. flori. !manifestarea interesului. * legume. prin diverse te. at&t 'n calitate de vorbitor. fenomene caracteristice anotimpului toamna. De vorbă cu Zana toamna” Tipul de activitate: Consolidare de cunoştinţe şi deprinderi Forma de realizare: Activitate integrată realizata in colaborare cu parintii Clasei Pregatitoare B Activităţi de învăţare:  Comunicare in limba romana  Matematica si explorarea mediuli inconjurator  Arte vizuale si lucru manual  Muzica si miscare  Educatie pentru societate  Dezvoltare personala Durata: 1 ora Locul desfăşurării: Sala de clasa copul: Contactul cu mediul ofera copiilor multiple si noi posibilitati de cunoastere a unor aspecte din natura. cauzele care le determina si urmarile care le au Prin intermediul proiectului . legaturile dintre acestea.

ibrituri.inde. ramurele.compozitii obiecte. frunze. editura )P1.&rtie colorată. constructii simple. %ocul. imagini cu elemente specifice anotimpului toamna. e-plicaţia.idul cadrului didactic. pe grupuri parinti!elevi( Bibliografie: 1 0. lipici. e-erciţiul. 2 Curriculum pentru 'nvăţăm&ntul preşcolar. fructe si legume. C) cu muzică rela-antă Forma de organizare: frontal. pufuleti. activitatea 'n grup. / $ C 3 . flori naturale 'n vază. problematizarea.realizarea de aplicatii. analiza. aracet. %etoane. argila. stimulente. polistiren. . sinteza. surpriza. bloc desen. 'ntrecerea Mijloace de realizare: planşe cu anotimpul toamna. 2445 . c. pe baza interesului direct( transformarea unui material prin te. g. obiecte.nici simple( !recunoasterea obiectelor din mediul incon%urator( !recitarea unor poezii de toamna( !interpretarea unor cantece de toamna( !lemente de "oc: /işcarea. biscuiti. recompensele trategii didactice: Metode şi procedee: conversaţia. foarfece. aplauzele. scobitori.

poezii.eta cu titlul: ?3oamna in parc#.. minunate )ar sa stiti ca nu se opresc aici surprizele si astazi aveti ocazia sa discutati cu zana toamna pentru ca va veni la voi 8 prezintă pe . si pentru ca s!a dus vorba prin scoala ca sunteti inteligenti. copii+ <iecare grupa va avea cate o sarcina diferita = 0rupa 1>vor confectiona o carte cu titlul ? ?)in culisele toamnei#.#!$A%&'L A#T&(&TAT&&: 6a 'nt&lnirea de dimineaţă copiii vor audia c&ntece despre toamnă. scoţ&nd 'n evidenţă faptul că toamna este anotimpul . )e vorbă cu 9ana 3oamna# vom comenta desenul.9&na 3oamna#* o eleva de la clasa a :7+ care aduce cu ea un coşuleţ Copiii o privesc. vor completa calendarul naturii P%!. astfel: se imparte clasa in trei grupe * parinti . vom discuta despre toamnă 7or fi ascultate mai multe impresii e-primate de copii . vor recita 9anei 3oamna. despre cum au venit 'mbrăcaţi la grădiniţă. grupa :: vor realiza o mac. vor modela fructe si legume din argila. v!am pregătit o surpriză Astăzi la noi vor veni parintii sa vada cate lucruri stiti voi si sa!i punem si pe ei la lucru. invatatoarea scoate un plic şi le citeşte copiilor mai multe activităţi care 'i plac 9anei 3oamna şi pe care urmează să le desfăşoare Astfel mai 'nt&i vor raspunde la o serie de intrebari despre anotimpul toamna.ărniciei. P! &$T!L! 'L !L!(&L/% : • 8bservare!verbalizare!relationare . interpretate de 3udor 0.eorg.!$TA%!A #/+P!T!$T!L/% 0!$!%AL! & P!#&F&#! .Copiii aşezaţi 'n semicerc participă la următoarele momente:  alutul: Copiii se prezintă in fata parintilor spun&ndu!şi numele la care asociază un element de toamnă *e-: Cosmin. pentru a completa e-pozitia clasei Pe melodie cunoscută despre toamnă.. o recunosc după costumaţie :nvatatoarea le spune că.9&na 3oamna# doreşte să stea la ei toată ora şi să asiste la activităţile pe care le vor desfăşura copii!parinti )in coşuleţ. crizantemă+ #APTA%!A AT!$T&!&: 8 fetiţă prezintă copiilor un desen cu aspecte de toamnă.e Pe fondul muzical asigurat. realizat de ea acasă Av&nd 'n vedere că tema zilei este.Pentru că vă place aşa de mult anotimpul toamna. copiii se pregatesc de inceperea activitatii )$T*L$&%!A D! D&+&$!A. iar grupa ::: . in vederea realizarii unor lucrati specifice anotimpului toamna. si vor lucra cu parintii pe grupe.. al bogăţiei şi al culorilor Se va discuta despre vremea din dimineaţa respectivă. vor interpreta cantecele..

de e-emplu: ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! :n ce anotim ne aflamA Care sunt si celelalte anotimpuriA! Care sunt cele trei luni calendaristice ale toamneiA Care este culoarea predominanta a lunii: septembrie. /arul . legumelor florilor. de ) Botez )ar gospodinele din oras ce facA Sa recitam poezia "Supa de zarzavat# de 8 Cazimir Cecitam poezia: /orcovul. Strugurele :n continuare.arniciA )e ce se ingalbenesc frunzele si cadA Ce formeaza ele %os.ete( @colorarea fructelor.A%!A #'$/ T&$T!L/%: @vor raspunde la o serie de intrebari despre anotimpul toamna.• ! analiza unor imagini!surprinderea detaliilor( • formularea de raspunsuri la intrebari care evidentiaza elementele imaginii( • discutii cu privire la tot ceea ce inseamna antimpul toamna( • e-punerea punctului de vedere( @realizarea unui desen care sa redea imaginea unui tablou de toamna bogat( @realizarea unor etic. vom interpreta cantecul#3oamna in gradinaB# Ce s!ar intampla cu aceste roade daca oamenii nu ar fi . unde se asazaA Ce trebuie sa facem cu frunzele cazute pe %osA Cecitam trei poezii : 3oamna )e ce pleaca pasarile calatoare de la noi din tara toamnaA . flori. pentru destindere. @ incercuirea fructelor. vom interpreta cantecul "Bate vantul frunzeleB# Cecitam poezia "3oamna#. pentru destindere. legumelor. noiembrieA Ce se intampla la inceputul toamnei A Care sunt fenomenele naturale specifice toamneiA Sa ne amintim poezii despre toamnaB * trei poezii+ :n continuare. pe pamant. octombrie. etc( @confectionarea unei carti de toamna( @realizarea mac.etei( %!A#T'AL&. etc de toamna( @modelarea din argila a fructelor .

vom canta impreuna cantecul "3oamna cetoasa# D&%&1A%!A &$(ATA%&&: Se imparte clasa in trei grupe <iecare grupa va descoperii pe mese materialele necesare de lucru Se vor decoperi materialele iar elevii sunt intrebati sa recunoasca materialele de lucru $levii recunosc materialele de lucru 0rupurile isi vor stabili sarcinile de lucru.i: copil!parinte. sa ne imaginam ca afara bate vantul si ploua si sa desenam si noi o frunza sau mai multe ramase pe cate o creanga si "ploaia dusa de vantB# :n timp ce copiii e-ecuta semnele grafice indicate. vor completa fisa de lucru: P$ o frunza va completa mama ceea ce ii place * cu privire la toamna+. sub indrumarea invatatoarei )upa finalizarea sarcinilor de lucru fiecare grup isi va prezenta produsul finit Ceilalti vor analiza lucrarea si!si vor spune punctul de vedere cu privire la lucrare )upa prezentarea tuturor lucrarilor: cartea. noi ne imbracam mai gros.! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! • • Ce s!ar intampla cu ele daca ar ramane aici in timpul ierniiA Ce forma au partile lor componenteA Cum prote%am pasarelele care raman in tara in timpul ierniiA Ce fac gospodarii pentru a prote%a animalele domestice in anotimpul rece care vine dupa toamnaA )ar animalele salbatice care se pregatesc singure in timpul toamnei pentru iarnaA )aca toate plantele se ofilesc.eta si fructele. pentru ca este ultima zi de toamna. de ce. dar 9ana refuza si o vor pastra ei ca amintire Amena%area e-pozitiei Aprecierea . elevul va colora ceea ce ii place $lementele comune se vor scrie pe imbinarea frunzelor Se prezinta in fata clasei fisele !valuare: $levii vor sa!i daruiasca cartea 9anei 3oamna. se strang si se pregatesc toate legumele si zarzavaturile de toamna. pe cealalta fruza . mai infloresc unele floriA Care sunt acesteaA Sa ne amintim poezia "3tufanica "de /arina Ca%alB !Cantam :3randafir de la /oldovaB Acum. in partea stanga. se realizeaza e-pozitia de lucrari /2T&$!T!A P!%F/%+A$T!L/%: • D8C ):)AC3:: Ce!mi place mie si ce!i place mameiA :n perec. mac.autoaprecierea lucrarilor Cecompensele . totusi.legumele modelate.

Toamnă. Din culisele toamnei4 Acum stim multe lucruri77 tiu de ce se intampla ...ana Toamna4 Proiect de activitate integrată ..De vor3ă cu .. pune ceva despre564 1oc didactic .. toamnă 8arnica4 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful