Traditii

Sebae – dupa desfasurarea ritualurilor pentru comemorarea predecesorilor, familia se imbraca in hanbok, iar cei mai tineri fac o plecaciune in fata celor in varsta spunand “Mult noroc si multa fericire in noul an’. Copii fac plecaciuni in fata parintilor, unchilor etc. Bokjori – este un filtru de bambus in forma unui scutec. Acesta simbolizeaza norocul. Coreeni aseaza de obicei bokjori pe perete la miezul noptii dintre ultima zi din an si prima zi a noului an. Bokjori poate fi agatat pe peretele dintr-o camera din corridor sau din bucatarie. Tteokguk – este o supa facuta din felii de prajitura de orez, praz, oua si carne, care se serveste in ziua noului an. A lua parte la prepararea acestui fel de mancare reprezinta intampinarea anului nou, un nou inceput. Este de asteptat sa mananci mai mult de un bol de tteokguk in ziua de Seollal. Pe langa aceasta supa, de Seollal se prepara si prajturi de orez in diferite form. Yut-nori – este un joc traditional coreean care se joaca in ziua de Seollal. Inaltarea de zmee – aceste zmee au forma dreptunghiulara, o rama de bambus si o gaura circular simbolica in mijlocul materialului. Neolttwigi – este un joc traditional coreean care se joaca afara. Participantii sar pe o scandura, care a fost asezata in asa fel incat sa semene cu un balansoar, propulsandu-l pe cel de la capatul opus al scandurei in aer. Acest joc este jucat de obicei de catre fetele tinere. Jegichagi – este un joc folcloric coreean in care participantii arunca jegi in aer si il lovesc pentru a-l mentine in aer. Intr-un joc castigatorul este cel care loveste jegi-ul de cele mai multe ori inainte ca acesta sa atinga pamantul. Daca acest joc este jucat in echipa, participantii formeaza un cerc si lovesc fiecare jegi-ul pe rand. Cei care nu lovesc jegi-ul inainte de a atinge pamantul, ies din joc. Ca penalizare cel care pierde ii arunca jegi-ul castigatorului, care-l va lovi cum doreste. Cand cel care a pierdut prinde jegi-ul in mana intra din nou in joc.

Legenda (Craciun) Conform legendei a existat un spirit al noptii numit Yagwangi. In prima zi a noului an se spune ca acest spirit se plimba prejurul caselor incercand pantofi si facandu-I sa dispara. Daca pantofii dispar astfel, acesta este considerat un semn de ghinion pentru cei care locuiesc in casa respective pentru perioada intregului an. Datorita acestui fapt toti papucii sunt tinuti in casa. Aprinderea artificiilor este Solutia pentru a-l speria pe Yagwangi.

Respectul In Coreea, cand personae de varste diferite participa la aceeasi masa, cei tineri nu au voie sa-I priveasca drept in ochi pe cei mai in varsta si isi acopera gura cu mana atunci cand beau alcool. Totul este privit ca pe un semn de respect. Notiunea de respect este bine definite si in limbajul coreean, unde exista peste 600 de terminatii potrivite in diferite situatii sociale, in functie de varsta interiocutorilor. Multi coreeni dau mana cu strainii dup ace ambele personae fac plecaciunea, astfel ambele stiluri de salut fiind folosite Persoana cu o functie mai mica se inclina in fata persoanei cu o functie mai mare; totusi, persoana cu functie mai mare este cea care intinde prima mana. Oferirea unui lucru in 7 exemplare este considerat norocos Persoana care se inclina prima spune: “Mannaseo bangaseupnida” care inseamna “incantat de cunostinta” Atunci cand pleci de la o intalnire importatnta, trebuie sa spui la revedere si sa te incline in fata fiecarei personae in parte Cadourile spun multe despre relatii si sunt intotdeauna intoarse Este nepotrivit sa-I dai cuiva un cadou scump daca stii ca acea persoana nu-si permite sa faca acelasi lucru Atunci cand esti invitat in casa cuiva trebuie sa aduci cu tine fructe, ciocolata sau flori Numarul 4 este considerat norocos, deci cadourile nu trebuiesc oferite in multipli de 4 Cadourile se impacheteaza in hartie rosie sau galbena, acestea fiind culori regale. Se poate alterna cu hartie roz, pentru ca semnifica fericire. Nu se ambaleaza in hartie verde, alba sau neagra.

-

Hanbok Pentru femei: - Jeogori -> jacheta traditional. In timpul dinastiei a fost scurtata dramatic. Cu toate acestea tot deasupra taliei se poarta si-n zilele noastre. Exista mai multe tipuri de jeogori, in functie de material, tehnica cusaurii si forma. Se leaga cu 2 panglici asa incat sa formeze o bucla - (Sak)chima -> jupa peste care se poarta fusta traditional si care nu se vede din cauza braului. - Beoseon -> sosete albe din bumbac si pantofi care seamana fosrte mult cu balerinii din zilele noastre. Pentru barbate: -Eogori -> jacheta traditional. Desi la femei croiala s-a schimbat de-a lungul timpului, la barbati a ramas aproape la fel. - Jokki -> sau vesta este purtat impreuna sau fara magoja sau jacheta de exterior. Ambele puteau fi purtate peste jeogori.

- Bgjii -> sau pantaloni. Acestia nu sunt croiti sa stea fix pe individ tocmai pentru a-I permite sa stea comod pe podea. - Durumagi -> mantaua de exterior - Hunithi -> centura