ALBANIAN MAIL

Gazeta
Asistencës financiare po i vjen fundi
IA L
fq:

ED

IT OR

Eshref Durmishi: Një yll kinemaje në ngritje
Roli i fundit tek prodhimi greko-gjerman ‘Eduard’ vlerësohet lartë nga kritika dhe publiku artdashës grek dhe i dhuron Durmishit famën e pothuajse të menjëhershme...
fq:

Botërori 2010 - kafshatë e pakapërdishme për kuqezinjtë
Shorti për grupet kualifikuese të Botërorit të ardhshëm ka qenë shumë i pamëshirshëm për Shqipërinë. Në Durban të Afrikës së Jugut, hidhet shorti për eleminatoret e Botërorit...
REKLAM

ISSN 1741-5500

5

£1.00

KOMUNITET

Momenti për vetëvendosje dhe kërcënimi serb 4
fq: fq:

Kritere më të rrepta në lidhje me pretendimet për asistence sociale dhe financiare do të ushtrohen mbi aplikantët që vetdeklarohen si të pamundur për të punuar...

9

KULTURË

Flamuri bashkon shqiptarët në Festë
Tel: 020 7263 9000 • SMS: 07796012222 • Fax: 020 7561 1603 30 / 11 / 2007
fq:

në Britani të Madhe dhe Irlandë

Shqiptare

Newspaper for the Albanian Community of United Kingdom
www.albanianmail.co.uk No.

67

95-vjetori i Pavarësisë së Shqipërisë. Mbrëmje argëtuese, koncerte, iniciativa private dhe pritje zyrtare kanë bashkuar shqiptarët anembanë Britanisë së Madhe... 2

23

SPORT

Fluturime me Shqipërinë ekskluzive herë në ditë, çdo ditë! Oferta - Dy

marketing@albanianmail.co.uk

LONDËR
nisja edhe nga qytetet;

Mançester Birmingam

Mynih

ndërrim në

TIRANË

Kontakto ALBANTravel: Finsbury Park  02075611604 - Barking  02085917373 - Rezervo Online: www.albantravel.co.uk Travel Travel:

faqe

2

Komuniteti shqiptar feston Ditën e Pavarësisë
REPORTAZH
Linda Lufo
lindalufo@yahoo.com

95 - vjetori i pavarësisë festohet me këngë dhe suksese nga “Shpresa Programme”
aktivitet të tillë dhe theksoi që kishte qenë e pranishme edhe në analizën vjetore të shoqatës ku dukej qartë që kjo shoqatë kishte një cilësi nga rritje. Ajo shprehet me humor që i vjen keq që nuk mund të qëndrojë për të kërcyer me të pranishmit si herën e mëparshme, por falenderon për punën dhe kontributin e rëndësishëm që Shpresa Programme po bën në komunitet. Në këto raste nuk mund të mungonte dhe përshëndetja në mungesë e Ambasadorit z.Mazi, i cili përshëndeste punën dhe rezultatet e kësaj organizate. Përshëndetja e rastit u përcoll nga z. Myzafer Alushi i cili i bëri dhe urimet e tij personale znj. Flutura Shega. Ajo që të binte në sy në një festë të tillë ishte gjallëria e të ftuarve dhe ngjyrat e spikatura nëpër kostumet popullore të fëmijëve. Dukej qartë që ishin bërë përpjekje serioze për një shfaqje të tillë dhe vetëm në

KOMUNITET

www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

hpresa Programme ka festuar ditën e pavarsisë duke kurorëzuar njëkohësisht edhe një vit të frytshëm pune. Në ditën e pavarësisë kjo shoqatë bëri edhe analizën një vjetore të punës së saj, analizë në të cilën ishin të pranishëm deputeti Lynn Brown dhe Nei Wilson Anëtar i Këshillit Bashkiak. Duke kaluar nëpër analizën vjetore të shoqatës u treguan arritjes, segmentet ku kishte akoma vend për të përmirësuar dhe synimet për të ardhmen, të gjitha këto të shtrira në harkun kohor të një viti, atë të kaluarin dhe atij në vijim. Binin në sy shumë organizata simotra dhe biznese të cilat kishin qenë përkrahëse të

S

Luljeta Nuzi sëbashku me deputeten Lynn Brown dhe Nei Wilson Anëtar i Këshillit Bashkiak

projekteve dhe evenimenteve si me anë të logjistikës së vënë në dispozicion ashtu edhe të përkrahjes financiare. Festa për Ditën e Flamurit ishte organizuar në qendrën komunitare në Rectory Road dhe kishte pjesëmarrje të konsiderueshme ku spikasnin fëmijët dhe nënat e reja. Fëmijët ishin edhe yjet e shfaqjes,

pasi ata me çiltërsinë dhe naivitetin i shtonin shfaqjes nota të ngrohta mikpritjeje. Në gjithë këto përgatitje nuk mund të mungonte prezantimi i shfaqjes nga znj. Flutra Shega, e cila gjatë hapjes së shfaqjes i dha fjalën deputetes së zonës znj. Lyn Brown. Znj Brown u shpreh se ndihej shumë e lumtur që po merrte pjesë në një

sajë të këtyre përpjekjeve u arritën të kaloheshin vështirësitë që krijoi akustika.Fëmijët që ishin të përgatitur nga mësueset e shoqatës, recituan vjersha, poezi, kënduan këngë patriotike. Ishin grupet e fëmijëve që përfaqësonin klasat shqipe të hapura në Harringey, Finsbury Park, ata që sollën më shumë larmi në vjersha dhe poezi të rilindasve tanë. Grupmoshat më të rritura ishin valltarët e mbrëmjes që kërcyen larmi vallëzimesh, që nga tango deri tek vallet e Shqipërisë se Mesme. Gjatë shfaqjes pata mundësinë të flas me znj. Luljeta Nuzi, e cila është edhe kryetarja e shoqatës dhe gjatë bisedës ndihej qartë emocioni i saj dhe impenjimi që shfaqja të dilte ashtu siç ishte menduar. Gjatë mbylljes së programit znj Flutra Shega falenderoi në emër të shoqatës të gjithë bashkëpuntorët dhe përkrahësit që i kishin qëndruar pranë gjatë gjithë punës së tyre.

Ardhmëria edhe më e fuqishme në Festën e Pavarësisë
REPORTAZH
Avni Aliaj
lindalufo@yahoo.com

Deputeti i njohur, John Grogan: “Ju keni një trashëgimi kulturore të mrekullueshme që duhet ta vlerësoni dhe ta nxirrni në pah sa më shumë”
duke e përmirësuar gradualisht edhe cilësinë e interpretimit. Një pjesë e dytë e programit të shoqatës “Ardhmëria” kanë qenë përshëndetjet e shoqatave të tjera pjesëmarrëse dhe të ftuarve të nderit. Mes tyre ishte edhe deputeti i njohur britanik John Grogan i cili shprehet hapur se rezervon një dashuri dhe respekt të vecantë për shqiptarët. Në fund të mbrëmjes, Grogan u shpreh për Albanian Mail: “Dëshiroj që shqiptarët të ndihen krenarë me identitetin e tyre. Ju keni një trashëgimi kulturore të mrekullueshme që duhet ta vlerësoni dhe ta nxirrni në pah sa më shumë. Mbrëmje të tilla duhet të organizohen edhe më shpesh, pikërisht për të shpalosur ato vlera të veçanta kulturore që trashëgoni. Personalisht besoj se shqiptarët

hoqata “Ardhmëria” ka festuar Ditën e Pavarësisë me një spektakël gjithpërfshirës ku fëmijët, prindërit dhe bashkatdhetarë të të gjitha moshave kanë qenë njëkohësisht spektatorë dhe interpretues. Për disa orë me radhë, kisha katolike në Pimlico u shndërrua në një ambient festiv. Vendi i nderit u është rezervuar fëmijëve; fillimisht ata më të vegjlit, ata që kanë mësuar të parat vjersha në gjuhën shqipe dhe më pas grupe të moshave më të rritur

S

ia kanë arritur të integrohen shumë mirë në shoqërinë britanike dhe në një kohë mjaft të shkurtër”. Përfaqësuesi i ambasadës shqiptare, atasheu ushtarak, Zyber Dushku vlerësoi arritjet e fëmijëve shqiptarë dhe prirjet e tyre, dëshirën e

tyre për të mësuar gjuhën dhe kulturën shqiptare. Përfaqësuesi i këshillit bashkiak të zonës së Lëisham, Abdyl ElSaid u shpreh se ndihej si në shtëpië e tij dhe mbushej me optimizëm mes këtyre fëmijëve aq të pasionuar. Në hapjen

e aktivitetit, kryetari i shoqatës “Ardhmëria”, Lutfi Vata përmendi arritjet e kësaj shoqate në këto pak vite ekzistence dhe premtoi se po bëhej një punë kolosale për ta zgjeruar veprimtarinë në cdo kënd të Londrës. “Këtë vit, ne jemi shtuar

me dy shkolla të reja për fëmijët e emigrantëve shqiptarë si në Woolwich dhe Camberwell. Dy të tjera janë në prag hapjes, përkatësisht në Kilburn dhe në Wimbeldon. Është shtuar shumë interesi i prindërve shqiptarë për ta trashëguar gjuhën dhe kulturën shqipe tek brazat pasardhës dhe një pjesë të këtij interesi i dedikohet padyshim punës së vetë mësuesve”, tha ndër të tjera Vata. Vata u shpreh i kënaqur me pjesëmarrjen në këtë festë përkujtimore dhe vlerësoi arritjet e fëmijëve, përmirësimin e punës edukative të stafit dhe përshtatjet me format më moderne të edukimit nga ana e ekipit mësimdhënës. Në fund, të gjithë të pranishmit kanë shijuar tinguj të këngëve dhe valleve tradicionale shqiptare.

Address: 132 Seven Sisters Road, LONDON, N7 7NS • Tel: 020 7263 9000 • Fax: 020 7561 1603 • SMS: 07796012222 • Online: www.albanianmail.co.uk • E-mail: redaksia@albanianmail.co.uk Chief Editor: Lavdrim TERZIU - lterziu@albanianmail.co.uk • Marketing: Linda LUFO - 07910018728 • ShowBiz: Ervis MAJA - emaja@albanianmail.co.uk • Design: Kleant HALILI - webmaster@albanianmail.co.uk

AlbanianMail - Contact

104720_Albanian_Mail_210X297.qxd

31/10/07

16:22

Page 1

Tarifa të reja të ulëta për në Shqipëri/Kosovë

Dërgoni shuma deri £100 † për vetëm £4.99.
Menyra e sigurtë dhe e shpejtë për të dërguar dhe pranuar para kudo në botë. Paratë tuaja transferohen brenda 10 minutash.*
Dërgoni nga Ose në çdo vend që ka shenjën MoneyGram®

†Përveç tarifave që zbatohen për transferim, mund të zbatohet edhe një tarifë për konvertim monedhe e caktuar nga MoneyGram ose pikat funksionuese të saj. *Mund të varet nga orët e funksionimit të pikës dhe rregullat lokale. TM & © 2007 MoneyGram. All rights reserved.

Telefon falas 00800 8971 8971 Ose vizitoni www.moneygram.co.uk

Dëmshpërblim në raste aksidenti
NUK F NUK P ITON AGUA N
Të ka ndodhur të pësosh aksident në tri vitet e fundit për fajin e dikujt tjetër? Atëherë ty të takon dëmshpërblim.
Aksident në punë përfshirë kantiere ndërtimi dhe fabrika Aksident rrugor përfshirë kalimtarët dhe transportin publik
Për të mësuar nëse ju takon dëmshpërblim, telefono Serpil Ersan në numrin:

Shkarje dhe rrëzim për shkak të cilësisë së dobët të shtrimit të rrugës Aksident në dyqane dhe supermarkete
Ekipi ynë i specialistëve të dëmtimeve personale mund t`ju ofrojnë këshilla ligjore falas nëse ju takon të kërkoni dëmshpërblim apo jo.Ne ofrojmë shërbim falas dhe nuk mbajmë asgjë nga kompensimet që mund të fitoni apo detyrimet për avokatët apo kompanitë e sigurimeve. Në raste nevoje, ne mund t`ju vizitojmë në shtëpinë tuaj. website: www.levenes.co.uk Ashley House, 235-239 High Road, Wood Green, London, N22 8HF

0800 118899
Nëse preferoni të flisni me dikë në gjuhën shqipe, telefononi Linda Lufo në këtë numër: 07910018728 ose Avni Aliaj në numrin: 07939012093

FALAS

faqe

4

Ambasada festë e hapur në Ditën e Pavarësisë
Klotilda Maçingo
jë nga hotelet më të njohura në qendër të Londrës, Grand Palace Hotel është kthyer të mërkurën në një shtëpi pritjeje për bashkatdhetarët dhe miq të shqiptarëve në ditën e tyre të Pavarësisë. Ndryshe nga vitet e tjera, Ambasada e Republikë së Shqipërisë nuk është kufizuar vetëm me ftesat e veçanta. Ajo ka rezervuar për orë të tëra një mjedis të zgjeruar ku janë pritur më parë të ftuarit e veçantë, përfaqësuesit e institucioneve qeveritare, të trupit diploma-

Në 95 – vjetorin e Pavarësisë, Ambasada organizon pritje të hapur për të gjithë Kosova temë e nxehtë mes të ftuarve dhe miqve të mbrëmjes

AKTUALITET

www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

N

Momenti për vetëvendosje dhe kërcënimi serb
EDITORIAL
Lavdrim Terziu
lterziu@albanianmail.co.uk

tik, të bashkive të Londrës, institucioneve ndërkombëtare me qendër në Britani të Madhe dhe personalitete të ndryshme. Për këtë kategori të parë janë hapur dyert e pritjes që në orën 18:30. Të gjithë janë njoftuar se një orë më vonë, dyert do të hapeshin për publikun dhe bashkatdhetarët. Shumë prej të ftuarve të nderit kanë qenë kuriozë të takonin qytetarë të thjeshtë shqiptarë që jetojnë dhe punojnë në këtë. Në njoftimin e saj në faqen zyrtare të internetit, Ambasada bënte të qartë se të gjithë bashkatdhetarët do të ishin të mirëpritur në mbrëmjen koktej të Ditës së Pavarësisë. Ambasadori, Zef Mazi nuk mbajti ndonjë fjalim prezantues për të ftuarit dhe me sa duket kishte preferuar

më shumë një atmosferë më shumë zbavitëse dhe të çliruar nga protokollet ceremoniale. Vetë zoti Mazi, i cili sapo ka dorëzuar këto ditë letrat

kredenciale në Republikën e Irlandës, pati biseda të gjata me shumë të ftuar, ndër ta edhe me vetë Presidentin e Organizatës Ndërkombëtare

të Marinës, anëtare e së cilës është edhe Shqipëria. Kosova ishte një temë e nxehtë e ditës. Një qytetar me origjinë nga Kosova dëshironte mendimin e ambasadorit Mazi për këtë çështje. “Unë vetëm nuk mund të them një datë të saktë sepse kjo është e vështirë, por mund të them Pavarësia e Kosovës është një punë e kryer. Shumica e vendeve të fuqishme demokratike në Botë e kanë kuptuar se Pavarësia është rruga e vetme dhe e mbështesin këtë variant. Shqiptarët janë më të vendosur se kurrë. Rruga mbrapa nuk ka dhe sa për problemet është detyra jonë të përgatitemi sepse probleme mund të ketë siç ka pasur për çdo shtet në botë në rrugën e Pavarësisë”, tha

Mazi. “Atëherë mirutakofshim në ditën e Pavarësisë së Kosovës”, uroi qytetari dhe u largua me buzëqeshje. Njërit nga të ftuarit e huaj, po ashtu i interesuar për Kosovën, Mazi i tha se ombrellën e Beogradit e kishin refuzuar prej vitesh vetë popujt sllavë të ish-Jugosllavisë. “Për mua, është e pamoralshme t`u kërkosh popujve jo-sllavë që të drejtohen nga Beogradi, aq më tepër t`ua imponosh një gjë të tillë”, u shpreh Mazi ndër bisedat e tij. Për mundësinë e bashkimit të shqiptarëve në një shtet të vetëm, Mazi tha se shqiptarët do të bashkoheshin në Bruksel së bashku me familjen e popujve të tjerë të Evropës.

yrtarët më të lartë të Serbisë tentuan të shisnin rërë për kripë në sytë e opinionit ndërkombëtar, kur propozuan të martën “lëshime” të mëtejme nga pala e Beogradit. Sikurse po thonin diçka që nuk e kishin thënë kurrë më parë, presidenti serb ka propozuar vetëqeverisje për shqiptarët e Kosovës dhe në shkëmbim të “dëshirës së mirë” serbe, shqiptarët duhet t`ia besojnë Beogradit çështjet e mbrojtjes dhe politikës së jashtme. Ja sa pak kërkojnë serbët? Në ditën e tretë e të fundit të bisedimeve, në Baden, pranë Vjenës, askush nuk u çudit kur Treshja Ndërkombëtare njoftoi përfundimin pa rendiment. Më shumë se askush tjetër këtë gjë e kanë pasur të qartë vetë palët në bisedime. Dy vjet bisedime të stërzgjatura pa asnjë rezultat pozitiv, kanë shërbyer më shumë si paradë mediatike për palët sesa punë e mirëfilltë. Në këtë betejë mediatike, shqiptarët kanë hyrë si të privilegjuar dhe duket se ia kanë arritur që të paktën të mos humbin pikë. Tashmë statusi i Kosovës hyn në një fazë kritike. Qeveria e re e Kosovës e cila pritet të formohet së shpejti, pas fitores së PDK, do të gjendet një situate aspak të lehtë. Kryetari i PDK, Hashim Thaçi e ka paralajmëruar tashmë programin

Z

e tij “luftarak”. Jo vetëm gjatë fushatës elektorale, por edhe pas fitores, Thaçi e ka përsëritur se Kosova do të jetë e pavarur pas 10 dhjetorit. Këtë ai e bëri të qartë edhe në Vjenë, në prag të raundit të fundit të bisedimeve. Ndërsa pala serbe kërkonte një tjetër periudhë negociatash në rast dështimi dhe përfaqësuesi rus i Treshes i mbante ison këtij propozimi, Thaçi u shpreh qartë: “Ne mund të bisedojmë edhe për 100 vjet me Serbinë dhe ajo kurrë nuk ka për të aprovuar kërkesat tona për pavarësi. Kosova është gati për të pasur shtetin e saj funksional”. Në diplomacinë evropiane po shterojnë nervat për bisedime shterpë. Përfaqësuesi i BE dhe ai i ShBA në grupin e Treshes e hodhën poshtë preraz mundësinë e bisedimeve të reja. Do të ishte e vështirë që një institucion serioz të merrte përsipër drejtimin e një faze tjetër bisedimesh mes shqiptarëve dhe serbëve duke qenë të ndërgjegjshëm se nuk ka pajtim mes dy palëve kur behët fjalë për çështjen e statusit. Praktikisht, rruga e bisedimeve përfundon këtu dhe Serbia humb shansin më të madh për të përfituar një kompensim të majmë nga BE dhe ShBA dhe për të ruajtur marrëdhënie miqësore me fqinjët jugorë, shqiptarët. Pozicionimi i hapur i Rusisë përkrah miqve të vjetër serbë jo vetëm që i ka ushqyer ata me idealizëm dhe utopi, por ka pasur një efekt pozitiv në anën e shqiptarëve. Përballë këmbënguljes ruse, BE është sforcuar më tepër për një qëndrim të përbashkët. Vetëm pak vende, të tilla si Qipro, Greqia, Rumania dhe Spanja shprehin ende rezerva për variantin e pavarësisë.

Analistët besojnë se ka dy rrugë më të mundshme në këtë situatë. Njëra prej tyre është që Kryeministri i ardhshëm, Hashim Thaçi të ftojë Kuvendin për shpalljen e menjëhershme të Pavarësisë, pas datës 10 dhjetor. Kjo rrugë do të ishte me mjaft rreziqe dhe të papritura. BE dhe ShBA do të viheshin para faktit të kryer dhe do të sforcoheshin njohjen e menjëhershme të Republikës së Kosovës për të shmangur një situatë konfliktuale gjakderdhëse. Çdo lëkundje, çdo ditë e humbur për ShBA dhe BE për të njohur Kosovën do të mbartte rrezikun e një konflikti ushtarak që do t`i kalonte kufijtë. Varianti i dytë do të ishte shpallja e Pavarësisë gjatë pranverës së vitit të ardhëm, pasi të jenë siguruar më parë votat e nevojshme të vendeve që kanë pushtet në politikën dhe ekonominë ndërkombëtare. Tani për tani, duket se skenari i Pavarësisë në Pranverë është më i mundshmi. Ky skenar do t`u interesonte më shumë atyre vendeve që duan të ruajnë legjitimitetin e OKB si dhe disa vendeve evropiane që janë në pozita të lëkundura. BE ka nevojë edhe për pak më shumë kohë për të bindur ato pak vende në gjirin e saj dhe për të dalë me një qëndrim të përbashkët për një çështje madhore si Kosova. Kjo do të përmirësonte reputacionin dhe aftësitë e veprimit, forcën e përbashkët të BE si një e tërë. Mirëpo, BE ka provuar se nuk funksionon ende si një organizëm politik i njëzëshëm dhe i shëndetshëm. Ky është rasti për ta vënë në provë, por durimi është sosur për politika-

Po tani?

nët e Kosovës dhe popullsia vendase. Ata nuk mund të mbajnë pushtet me premtime që i merr era dhe Thaçi do të humbte shumë kredibilitet nëse do të priste ende. Për më tepër, ai nuk do të kishte asnjë opozitë të brendshme për një vendim të “ngutshëm” drejt Pavarësisë.

Në Beograd, vetë politikanët serbë nuk shohin ëndrra me sy hapur. Pak ditë më parë, kabineti qeveritar serb është porositur që të përgatisin planveprim në rastin e shpalljes së njëanshme të Pavarësisë. Çdo ministër është urdhëruar të përgatis kundërpërgjigjen përkatëse. Askush nuk e ka shumë të qartë se cfarë parashikon Serbia me këto masa, por është e sigurt se Serbia e din çfarë do të ndodh me Kosovën. Analistët evropianë të çështjes së Kosovës flasin për një reagim befasues ekstrem dhe të përnjëhershëm të Serbisë në rastin e shpalljes së Pavarësisë në mënyrë të njëanshme. Nuk përjashtohen as veprimet ushtarake nëpërmjet infiltrimit të elementëve paramilitarë serbë në veri të Kosovës dhe përgatitjes së terrenit që Serbia të ndërhyjë me forca të rregullta “për të ruajtur” pakicat serbe. Si masë tjetër e mundshme nga ana e Serbisë është ndërprerja e të gjitha linjave të furnizimit, rrugët tokësore dhe ajrore në drejtim të Kosovës si dhe ndërprerja e furnizimit me energji elektrike. Serbia do të tentonte të fuste në lojë edhe Malin e Zi për të siguruar një bllokadë totale ekonomike

Planveprimi serb

në mes të dimrit për të izoluar shqiptarët. Aktualisht Serbia dhe Mali i zi janë rrugët lidhëse të Kosovës me perëndimin dhe eksportuesit. Sllovenia dhe Serbia vazhdojnë të jenë burimet kryesore të mallrave për Kosovën. Megjithatë, bllokada ekonomike do të ishte e papërfillshme në krahasim me situatën ushtarake. Në mesin e tetorit, njerëz të armatosur nga Ushtria Kombëtare Shqiptare, janë parë të patrullojnë kufirin verior të Kosovës. Në anën tjetër të kufirit, një organizatë e armatosur serbe e ashtu-quajtur “Garda e Car Llazarit” ka angazhuar njësite të vetat “të gatshme” për të kaluar kufirin me forcë në rast se Kosova shpall pavarësinë. Shumë analistë e trajtojnë seriozisht mundësinë e një konflikti të armatosur në Kosovë, pavarësisht prezencës së trupave të NATO-s në terren. Në “Planveprimin” serb ndërhyrja ushtarake mund të jetë pikërisht ajo çfarë kërkohet nga dikasteri i Ministrisë së Mbrojtjes. Është e vërtetë se NATO ka forcat e saj në Kosovën veriore dhe ka nën kontroll kufirin, por në ngjarjet e vitit 2004 vërtetuan se KFOR nuk është edhe e motivuar për të përballur një luftë guerile në Kosovë. Gjatë trazirave të marsit 2004, KFOR u largua nga pjesa veriore dhe e la kufirin në mëshirë të fatit. Për më tepër, Rusia ka një mandat veprimi në kuadër të KFOR të paracaktuar me dekret ndërkombëtar nga OKB. Roli i saj mund të shfrytëzohet pikërisht në atë moment për të lëvizur “paqeruajtës” rus në veri.

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007

Prostitucioni i konsideruar si punë e zakonshme në sytë e izraelitit deri në momentin që përplaset me ligjin
ashmë dihet cështja e shtëpisë publike e cila u zbulua nga forcat e policisë britanike në prill të këtij viti. Gjatë këtij operacioni u deklarua që në drejtimin e kësaj shtëpie kishin dorë edhe kriminelët shqiptarë. Në një intervistë e cila është dhënë nga izraeliti, që ishte pronari i kësaj shtëpie publike dalin në pah fakte të cilat tregojnë natyrën e krimit shqiptar që operon në MB. Moshe Ilouz, 34 vjeç i cili u gjend fajtor për akuzën e kontrollit të prostitucionit dhe për pastrimin e parave, qëndroi në burg për rreth 6 muaj dhe është ende në proçesin e konfiskimit të pasurisë, një mënyrë kjo e cila përdoret si pjesë e dënimit për pastrimin e parave. Moshe Ilouz kishte dy shtëpi publike në qëndër të Londrës dhe një kompani femrash shoqëruese (escort). Ai shprehet se kompanitë e eskortave më së shumti janë të kontrolluara nga shqiptarët dhe vajzat sapo dëgjuan se ai ishte hebre shprehën dëshirën për të punuar me të. Ai vazhdon: “Ato donin thjesht një vend më të sigurt ku mund të punonin për të fituar para. Unë krijova një ambient familjar në të cilën ato mund të punonin të qeta, askush nuk i trajtonte keq dhe ato fitonin paratë e merituara” Kur ai dhe bashkëshortja e tij Olga Bosognova erdhën në Londër dy vjet më parë, ai së pari dështoi së realizuari planin e tij për të hapur një kompani limuzinash. Ideja për të hapur një agjensi eskorte i kishte ardhur kur ka parë lajmërimet e shumta nëpër gazeta. Kështu ai vendosi të bënte një lajmërim të tijin i cili i solli shumë telefonata nga vajzat që donin të punonin per të. Ilouzi nuk e dinte se çfarë problemeve po i hynte. Ai shprehet se “shumë vajza donin të punonin në shtëpinë e time dhe kjo gjë i bëri xhelozë ‘pronarëët’ e tyre shqiptarë. Shumë prej tyre ishin shitur dhe blerë më parë si skllave seksi disa herë para se të vinin për të punuar tek unë.” Grupet që kontrollonin këto vajza filluan të më kërcënonin, por unë nuk u tërhoqa dhe i ndihmova këto vajza duke u dhënë një ambient të qetë në të cilën ato mund të punonin. Ilouzit i janë kërkuar para për vajzat të cilat ishin larguar prej ‘pronarëve’ të tyre, ose në rast të kundërt ai duhej t’i dorëzonte ato mbrapsht tek ata. Me sa duket ai e ka refuzuar një gjë të tillë dhe ky lloj refuzimi bëri që kërcënimet të bëheshin më personale, pasi kërcëninemt tashmë kishin të bënin me rrëmbimin e vetë gruas së tij.

Kam pasur shtëpinë publike më të mirë në Londër

Qeveria britanike vendos të mos shpenzojë para për mashtruesit financiarë

KOMUNITET

faqe

5

T

Kohës së artë të asistencës financiare po i vjen fundi
Linda Lufo
lindalufo@yahoo.com

Moshe Ilouz, çifuti që kishte dy shtëpi publike në Londër.

Ngjarjet derivuan deri aty sa një ditë në shtëpinë e tij janë paraqitur gjashtë persona të cilët mendohet të ishin shqiptarë dhe polakë dhe që e kanë kërcënuar me vdekje. Ai shprehet: ”Ata erdhën në shtëpinë time, por u larguan me shpejtësi kur dëgjuan gruan time që merrte në telefon policinë. Ishin të ashpër dhe vetëm atëherë unë e kuptova se çfarë problemesh i kisha krijuar vetes.” Ilouz shprehet se vajzat që punonin në shtëpinë publike të drejtuar prej tij e vizitonin gjatë kohës që ai ishte në burg dhe i shpreheshin se akoma nuk kishin gjetur në Londër një shtëpi si ajo e tij. Prindërit e Ilouzit janë fetarë dhe i tillë ishte dhe ai para se të hynte në burg. Ai shprehet se rreshti së qeni fetar kur doli nga burgu pasi filloi të kishte dyshime mbi besimin fetar dhe ‘drejtësinë hyjnore’. Akoma nuk dihet nëse naiviteti i izraeltit është i qenësishëm apo i shtirur, pasi ai vazhdon t’i mëshojë së tijës edhe pasi e ka kryer dënimin. “Në burg unë falesha tre herë në ditë, por tani nuk falem më. Besimi më ka humbur kur u dënova vetëm e vetëm sepse ndihmova këto vajza dhe u krijova kushte të përshtatshmë për të punuar. Unë as nuk e dija që ky ishte një biznes i jashtëligjshëm. Akoma nuk e kuptoj se pse u arrestova, pasi ka shumë njerëz që e kanë bërë këtë lloj biznesi për vite me rradhë, madje në një mënyrë çnjerëzore dhe nuk arrestohen apo dënohen”, vazhdon të agumentojë Ilouzi.

ritere më të rrepta në lidhje me pretendimet për asistence sociale dhe financiare do të ushtrohen mbi aplikantët që vetdeklarohen si të pamundur për të punuar. Kjo vjen si përpjekje e radhës nga qeveria për të reduktuar numrin e lartë të personave që jetojnë në kurriz të taksapaguesve, numër i cili kap shifrën prej 2.64 milion të popullsisë. Disa prej tyre do testohen duke ecur në një distancë prej 30 metrash dhe njëkohësisht do mbajnë në duar një peshë prej 1 kg. Mbas kësaj prove do shihet se si është frymëmarrja dhe pulsi i personit. Edhe në rastet kur personi mund të jetë fizikisht i pamundur, por mendërisht i aftë dhe është në gjendje për të mbajtur mauzin dhe për të përdorur një tastierë kompjuteri ai do të klasifikohet si i aftë për punë dhe do i ofrohet mundësia për të punu-

K

ar. Testet e reja të cilat që do të hyjnë në fuqi në tetorin e vitit të ardhshëm do të kontrollojnë aftësinë mendore dhe fizike të personit. Metoda e re do fillojë në Glasgow. Në disa zona të këtij qyteti rreth 60% e popullsisë është konsideruar si e paaftë për të punuar. Rreth 2,000 persona rezultojnë si të paaftë dhe marrin ndihmë financiare pasi janë shumë të shëndoshë për të punuar dhe kjo gjë po i kushton taksapaguesve 4.4 milion paund. Rreth 250,000 njerëz marrin asistencë pasi pretendojnë se janë të stresuar nga sëmundjet që ata kanë dhe kjo gjë kushton rreth 600 milion paund. Rreth 200 mijë paund paguhen për njerëz të cilët kanë akne (puçrra) në fytyrë ose sëmundjen e mykut të thonjve. Peter Hain, Sekretari për Punën dhe Pensionet tregon se kjo lloj skeme është përpiluar për të ndihmuar njerëzit dhe jo për t’i dënuar ata. Këto procedura do të bëjnë të mundur t’i jepet fund periudhës së “Britanisë së sëmurë” sidomos kur shikohet që këto “sëmundje” i kushtojnë Britanisë £12.5 bilion për çdo vit.

Mr. Hain thotë se “njerëzit që janë me të vërtetë të pamundur për të punuar do vazhdojnë të marrin asistencën e tyre financiare. Ne jemi këtu për t’i ndihmuar njerëzit, jo dënuar ata. Faktet tregojnë që njerëzit ndihen më të motivuar për jetën kur mirë kur janë në punë. Shumë njerëz duan të punojnë dhe jo të squllen nëpër shtëpitë e tyre”. Kjo mënyrë e re e kontrolleve jo vetëm do të identifikojë me kujdes aftësitë fizike dhe mendore të personit, por do këshillojë në llojin e ndihmës që ata mund të kenë nevojë dhe llojin e punës në të cilën ata mund të jenë të përshtatshëm. Kurse personat të cilët do vazhdojnë të klasifikohen si të paftë fizikisht dhe mendërisht do të vazhdojnë të marrin të ardhura dhe asistencë nga autoritetet në fjalë më shumë nga ç’merrnin më parë. Mendohet se me aplikimin e kritereve të reja shifra e te paaftëve për punë do të zbresë nga 60% në 30%.

olicia belge po shfrytëzon të gjitha burimet e mundshme për të gjetur dhe identifikuar kriminelët që përgjohen dhe regjistrohen nëpër shirita regjistrimi. Kështu divizioneve kundër krimit i janë shtuar gjashtë të verbër, aftësitë e të cilëve kanë rezultuar të rëndësishme në zbulimin e identiteteve të krimiminelëve. Të qënurit i verbër çon në zhvillimin e senseve të tilla si dëgjimi, prekja, etj..Gjatë dëgjimit të shiritave të inçizimeve ata janë në gjendje të ndajnë zhurmat që mund të jenë në sfond të bisedës, si psh. një zhurmë restoranti,

Policia Belge punëson të verbër për të zbardhur identitetin e kriminelëve

Policia u kthehet mënyrave tradicionale për të zbuluar krimin

P

zhurmë e në një stacioni treni apo autobuzi, apo nga zhurma e motorrit mund të përcaktojnë se ç’lloj makine po përdoret në momentin e bisedës. Këta punonjës të veçantë të policisë, nuk kanë të zhvilluar vetëm ndjesinë e të dëgjuarit, por duke qënë se ata njohin, flasin dhe shkruajnë më shumë se një gjuhë, janë të aftë të përcaktojnë edhe theksin e huaj me të cilin flitet gjuha frënge, duke përcaktuar kështu etnicitetin e kriminelit të mundshëm. Njihet si rast i suksesshmë rasti kur policia mendonte se krimineli i regjistruar gjatë një bisede telefonike mendohej të

ishte maroken, por këta policë të veçantë duke dëgjuar theksin me të cilin ai fliste gjuhën frënge e kanë identifikuar si shqiptar, gjë e cila është vërtetuar pasi u realizua arrestimi i tij nga forcat e policisë. Mundësia e një skuadre të tillë është realizuar si rrjedhojë e një ligji të aprovuar sërishmi nga parlamenti belg, i cili njeh inkriminimin e thyersve të ligjit duke përdorur aparate përgjuese, të cilat mund të jenë prezente në numra të caktuara celualar, postë elektronike, apo përgjuesve të vendosura në ambientet ku mendohet që ata frekuentojnë gjtë aktivitetit të tyre. 

faqe

6

Vazhdojnë provokimet e maqedonasve mbi grupet etnike, mediat të parat që provojnë vendimet arbitrare të qeverisë në pushtet

KOSOVA

Qeveria Maqedonase në përpjekje për të penguar shtypin e lirë bën presione mbi grupin televiziv Alsat
A
kishte paraqitur veprimet e policisë kundër një grupi të armatosur që vepronte në veri-perëndim të Tetovës. Alsat-M mblodhi deklarata nga banorët vendas ku tregoheshin që midis të vrarëve dhe të plagosurve gjatë operacionit kishte pasur edhe civilë të pafajshëm. ”Që në atë moment televizioni ka qenë objekt i kontrolleve mbi dosjet e të punësuarve dhe atyre financiare dhe ne kemi arsye të mendojmë që zyrtarët janë duke drejtuar të gjithë këtë” shprehet Zekiri. Kulmi i kësaj fushate erdhi kur z. Mile Janakieski, Ministër i Transport-Komunikacionit kërcënoi Alsat-M me heqjen e licencës kombëtare të saj. Zekiri shpreh gjithashtu edhe shqetësimet për dëmtimin e dy stacioneve të antenave të bëra nga persona të panjohur, dëmtimi i të cilave krijoi probleme për transmetimet në Tetovë dhe Kumanovë. Televizioni ka njoftuar Shoqatën Kombëtare të Gazetarëve dhe misionet e huaja diplomatike për tentativat që po bëhen për të kufizuar lirinë e informacionit të këtij institucioni. Alsat-M TV është stacioni më i ri televiziv në Maqedoni. Jep emisione në dy gjuhë gjë e cila e ka bërë atë shumë popullor.

lsat-M është televizion kombëtar në Maqedoni dhe ky televizion deklaron “që po bëhet resion i vazhdueshëm mbi ‘të me qëllim që ndalojë punën profesionale dhe të pavarur të këtij institucioni”. Kryeredaktori i saj z. Muhamed Zekiri shprehet që “ky lloj presioni ka nisur në shtator, kur policët rrahën kameramanit e Alsat-M, Igor Ljubovcevski, gjatë momentit kur plasën grindjet në parlamentin maqedonas”. Ato kanë vijuar në fillim të këtij muaji kur deklarimi i Ministrit Refet Elmazi publikisht kërcënoi televizionin që do ta çonte përpara gjyqit për mënyrën se si ky televizion

osova shpreson ne furnizimin me energji elektrike nga Shqiperia, Maqedonia dhe Mali I Zi nëse Serbia do të reagoje sic ka paralajmëruar, duke vendosur embargon, përfshirë edhe në fushën e energjisë. Lajmin e ka bërë publik sot, ministri i Energjisë e Minierave Ethem Ceku. “Serbia nuk mund ta lë Kosovën në terr. Në asnjë kusht, në asnjë formë dhe në asnjë mënyrë nuk do të ndërpritet energjia elektrike,

K

Furnizim me energji elektrike nga Shqipëria
dhe se ne do të kemi energji aq sa do të punojmë ne, e jo nga qeveria serbe”, ka thënë Ceku. Beogradi ka kërcënuar ditë më parë se nëse Kosova bëhet e pavarur, atëherë do t’i vendosë embargo Kosovës, duke përfshirë edhe ndërprerjen e furnizimit me energji elektrike. Çeku theksoi gjithashtu se është kontaktuar me qeveritë shqiptare, maqedone dhe malazeze, për të siguruar energji elektrike në rast nevoje. “Ne kemi lidhje edhe me Maqedoninë,

www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

Shqipërinë edhe me Malin e Zi. Ne besojmë se do të funksionojnë këto tri rrugë dhe në çfarëdo eventualiteti do të kemi prodhim të konsiderueshëm të brendshëm. Serbia nuk mund të na diktojë furnizimin me energji elektrike”, tha ministri. Beogradi më pare ka kërcënuar se nëse Kosova bëhet e pavarur atëherë do të vendosë embargo duke përfshirë edhe ndërprerjen e furnizimit me energji elektrike.

eagimi vjen pas deklaratës se ministrit serb te Mbrojtjes, Dragan Shutanovac për dërgimin edhe të më shumë trupave ushtarake në Preshevë dhe Bujanoc. Deputeti i vetëm shqiptar në Parlamentin e Serbisë, Riza Halimi ka shprehur

Armatosen trupat serbe në Preshevë e Bujanoc
R
shqetësim për vazhdimin e militarizimit të Luginës së Preshevës. Reagimi vjen pas deklaratës se ministrit serb të Mbrojtjes, Dragan Shutanovac për dërgimin edhe të më shumë trupave ushtarake në Preshevë dhe Bujanoc. “Janë shqetësuese deklaratat e fun-

Alarmi për reagimet e Beogradit në praf të shpallje së pavarësisë së Kosovës

dit se për shkak të pakënaqësisë me zgjidhjen e statusit të Kosovës do te bllokohet komunikimi. Kjo do të thotë getoizim i plotë i shqiptarëve në këtë rajon dhe nuk do te sillte asgjë të mirë”, ka thënë Halimi për mediat serbe.

Rritet numri i ushtarëve amerikanë në veri të Kosovës
ritet numri prezent i ushtarëve amerikanë në Kosovë. Në prag të përfundimit të bisedimeve dhe njëkohësisht të përfundimit të mandatit të Treshës evropiane “blindohet” me ushtarë kufiri në veri të Kosovës. SHBAtë kanë vendosur që të rrisin praninë e trupave të tyre në

KFOR – shpreh gatishmërinë për të mbrojtur Kosovën në rast të ndonjë sulmi të mundshëm
omandanti i trupave paqeruajtëse të NATO-s, Gjenerali Ksavier Bu De Marnak, shprehet se KFOR-i është i gatshëm të përballet me çfarëdo kërcënimi të mundshëm për sigurinë në Kosovë. Ai i bëri këto komente gjatë një manifestimi me rastin e 28 Nëntorit, ditës së pavarësisë së Shqipërisë, që në Kosovë kremtohet si festë e flamurit kombëtar shqiptar. KFOR-i është e vetmja organizatë, e cila punon në bashkërendim të ngushte me Shërbimin Policor të Kosovës

ë ditën e Pavarësisë Presidenti i Shqipërisë Bamir Topi ka uruar me një mesazh të veçantë popullin e Kosovës. I ndodhur në Vlore ku mori pjesë ne ngritjen e flamurit në qendër të qytetit, Topi theksoi në fjalën e tij dhe çështjen e statusit të Kosovës duke paralajmëruar se Kosova do të bëhet e pavarur dhe përshëndeti zgjedhjet e 17 Nëntorit. “Sot, Kosova,

Presidenti i Shqipërisë përshëndet Kosovën e pavarur
N

më e pavarur se asnjëherë në historinë e saj ndodhet në procesin e pakthyeshëm të mëvetësisë së saj ndërkombëtare. Përshëndes nga ky tubim gjithë popullin e Kosovës për pjekurinë dhe përgjegjësinë që tregoi në zgjedhjet e fundit kuvendore dhe vendore, duke dëshmuar se ka ardhur koha të jetë zot i fateve të vendit të vet”, tha Topi.

K

R

veri të Kosovës. Lajmi bëhet i ditur nga RTK, e cila duke cituar agjenci të ndryshme lajmesh shprehet se në ditët e ardhshme në zonat veriore do te instalohen 90 ushtarakë amerikanë. Sipas këtyre burimeve ata do të vendosen në bazen “Noting Hill”, në Leposavic. Zyrtarisht nuk bëhen

ende të ditur arsyet e rritjes së numrit. Ndërkaq Komandanti i trupave paqeruajtëse të NATO-s, Gjenerali Ksavier Bu De Marnak, thotë se KFOR-i është i gatshëm të përballet me çfarëdo kërcënimi të mundshëm për sigurinë në Kosovë.

dhe Policinë e UNMIK-ut për të garantuar një mjedis të qetë dhe të sigurt për popullin e Kosovës. Ai shprehet “Kjo është përgjegjësia jonë dhe ushtarët e KFOR-it janë të përgatitur dhe të aftë për këtë, tha komandanti i KFOR-it duke nënvizuar se ushtarët e tij janë të përkushtuar dhe të përgatitur që të përballen me çfarëdo kërcënimi ndaj Kosovës qofte nga jashtë apo nga brenda”. Komandanti i Trupave Mbrojtëse të Kosovës, Gjeneral Sylejman Selimi, tha gjatë këtij

manifestimi se organizata që ai drejton është e gatshme të transformohet menjëherë në forcë moderne mbrojtëse të vendit. “Jemi të vetëdijshëm se në asnjë mënyrë nuk mund të ecim para proceseve të gjithëmbarshme politike, por në kontekstin e krijimit të rrethanave të reja ne do të marrim përgjegjësinë për krijimin e ushtrisë së Kosovës dhe do ta bëjmë atë me këshillat më të mira ushtarakë të NATO-s”.

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007

Bashkimi Europian: Shqipëria ka akoma shumë për të bërë që të tërheqë vëmendjen e investitorëve të huaj
P
nuk do të ishte privatizimi i “Albtelekom”, një shitje e firmosur që 2 vjet më parë, rritja e investimeve të huaja direkte do ishte vetëm 50 milionë dollarë. Banka e Shqipërisë bën të ditur se “Fluksi i investimeve të huaja arriti vlerën 370 milionë euro, kundrejt 201 milionë eurove realizuar në vitin e kaluar. Këtë vit ato prezantohen si kapital i huaj, i ardhur kryesisht nga procesi i privatizimit të kompanisë “Albtelekom”. Shqipëria vazhdon që të jetë një vend me një tërheqje tepër të ulët të investimeve të huaja.

roblemet e mëdha me gjyqësorin, paqartësia për të drejtat e pronës, niveli i lartë i korrupsionit, infrastruktura e papërshtatshme dhe mungesat e mëdha në energji pengojnë zhvillimin ekonomik dhe investimet”, - sqaron raporti. Nëse për 9 muajt e parë të vitit 2007-të

Ina Rama merr detyrën e kryeprokurores, duke u konsideruar si figurë asnjëanëse
rokurorja e parë femër në historinë e shqipërisë shkon për t’u prezantuar me stafin e saj të ardhshëm në ambientet e Prekurorisë së Përgjithshme të tiranës. Ajo është pritur nga ish-kryeprokurori Thodhori Sollaku dhe stafi drejtues i ketij institucioni. Duke dashur të shmangë mediat, gjë të cilën nuk e ka arritur, ajo paraqitet në ambientet e Prekurorisë së Përgjithshmë në orën 6:30pm, e shoqëruar nga një përfaqsues i presidencës. Zgjedhja e saj erdhi mbas shkarkimit spektakolar të Theodhori Sollakut i cili akuzohet për korrupsion dhe shfrytëzim posti. Zgjedhja e znj. Rama erdhi me 83 vota pro, 33 kunder dhe 5 abstenim nga 121 deputete të pranishëm në proçesin e votimit.

Organet e akuzës me një lidër të ri

SHQIPERIA

faqe

7

P

hqipëria renditet në vendin e 132 për pagesën e taksave, sipas raportit të fundit të Bankës Botërore “Paying Taxes” që merr në studim 178 vende. Sipas Bankës Botërore ky raport botohet për herë të dytë nga ky institucion dhe është vlerësuar i një rëndësie të veçantë, për të dhënat që ai jep për vendet dhe renditjen e tyre. Raporti merr në studim disa tregues në pagesën e taksave, si edhe bën një krahasim midis barrës së taksave,

Shqipëria renditet e 105-ta
S
kohës që i duhet një biznesi për të paguar taksat, si edhe reformat e ndërmarra nga ana e qeverive. Për vitin 2007 Shqipëria vlerësohet nga ana e Bankës Botërore në vendin e 105 përsa i përket normës së taksave që biznesi paguan. Taksat e paguara nga ana e biznesit nxirren në krahasim me fitimet që ka realizuar sipërmarrja. Referuar studimit të Bankës Botërore, një biznesi në Shqipëri 46.8% e fitimeve i shkon për pagesën e taksave. Në këtë barrë taksash bëjnë pjesë: taksa mbi të ardhurat e Korporatës, që zë 17.7% të pagesës totale që bën biznesi; taksa mbi punën, që shkon në 24.5% dhe taksat e tjera 4.6%. Në normën e taksave që paguan biznesi janë përfshirë: taksa mbi punën dhe sigurimet shoqërore; taksa mbi pronën; taksa mbi shitjet dhe taksa mbi të ardhurat.

BB: Barra e taksave,

Shqipëria është renditur në vendin e 105 nga 178 vende të marra në studim, për barrën e taksave që paguan biznesi. Ndërsa, përsa i përket numrit të pagesave vendi ka një pozicion më poshtë, duke u renditur në vendin e 132 nga 178 vende të studimit

Ina Rama ka lindur më 21 nëntor të vitit 1972, në qytetin e Durrësit dhe vetëm disa ditë më parë se të dekretohej në postin e kryeprokurores së vendit ka festuar 35-vjetorin e saj. Në vitin 1995 ka mbaruar studimet në Fakultetin Juridik. Deri në vitin 1999 ka punuar si ndihmës gjyqtare në Gjykatën e Durrësit, për të filluar më pas shkollën e Magjistraturës, të cilën e ka përfunduar në vitin 2001, periudhë gjatë së cilës ka kryer edhe stazhin si gjyqtare në Gjykatën e Dur-

Kush është Ina Rama?

rësit. Në vitin 2002 emërohet gjyqtare në Gjykatën e Lushnjes, ku punon deri në fund të vitit 2004. Fillimi i vitit 2005 do ta gjejë Ramën si gjyqtare në Gjykatën e Apelit për Krime të Rënda dhe në prill të po atij viti ka filluar të kryejë edhe funksionet e anëtarit të Kolegjit Zgjedhor. Ndërkohë, në janar të vitit 2007, Ina Rama fiton statusin e ekspertes në programin e trajnimit vazhdues për gjyqtarët, e realizuar nga Shkolla e Magjistraturës. Gjithashtu, Ina Rama ka kryer edhe disa kurse dhe seminare trajnuese. Është e njohur miqësia e saj me Sokol Olldashin, miqësi që filloj gjatë viteve të universitetit dhe që vazhdon përgjatë gjithë karrierës së saj. I ati i saj, Haxhi Rama, është i njohur si regjizor në Teatrin e durrësit dhe po ashtu i njohur si aktivist në radhët e partisë demokratike të qytetit.

Rruga Durrës–Kukës e mbuluar me miliona dollarë Miratohet buxheti i shtetit R

Qeveria miraton buxhetin më të madh, ku deficiti buxhetor dyfishohet në harkun kohor të një viti

Në debatin parlamentar për miratimin e buxhetit është konstatuar që buxheti i ri do të sjellë rritje të deficitit të Produktit të Brendshëm Bruto i cili do kapë shifrën 7.9 për qind. Ky buxhet nuk parashikon që të zbatojë vendimin e Gjykatës Kushtetuese për pensionet e ushtarakëve, ndërsa një pikë tjetër e dobët e tij është lënia në mëshirë të fatit e sektorit bujqësor.

N

me deficit 1 miliardë USD
Fondet e lëna dispozicion për Ministrinë e Drejtësisë tregojnë mos seriozitetin e qeverisë në luftën kundër korrupsionit. Fondi Monetar Ndërkombëtar ka qenë kundër rritjes së deficitit buxhetor në këto nivele pasi nuk duhet që të kalojë 5% të Produktit të Brendshëm Bruto”,Por qeveria nga ana e saj ka vazhduar që të

mbrojë idenë e një buxheti të madh, që në pjesën më të madhe të rritjes në shpenzime vjen si pasojë e borxheve në rritje. Të ardhurat në buxhetin e vitit 2008 parashikohen që të shkojnë në 283.7 miliardë lekë, ndërsa shpenzimet 369 miliardë lekë. Deficiti buxhetor i vitit të ardhshëm është parashikuar 85. 4 miliardë lekë, duke qenë sa 7.9% e PBB-së.

ruga Rrëshen-Kalimash, llogaritet të kapë vlerën e 520 milion Euro. Nuk mbaron me kaq: në llogaritjen e kostove të nevojshme për ndërtimin e dy tuneleve qe kanë një gjatësi prej 5.6 km, bëjnë që kësaj kostoje t’i shtohen edhe 100 mijë Euro të tjera duke e çuar vlerën e rrugës në 620 milionë Euro. Në vendimin e fillestar për ndërtimin e kësaj rruge, vendim që është marrë nga qeveria Nano, e cila parashikohej tw ndwrtohej me koncesion, vlera e saj llogaritej nw 335 milion euro, pra afërsisht sa

1\2 e vlerës aktuale të saj. Kjo rrugë që parashikohet të ketë 4 korsi, dhe dy tunele e bëjnë këtë segment më të

kushtueshmin e ndërtuar deri tani në Shqipëri, ku vlera për çdo kilometër shkon në 9.5 milion dollarë.

faqe

8

Armët e ftohta zëvendësohen me armët e drunjta - Koncerti që përfundoi në katastrofë

KOMUNITET

www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

PËRFUNDON NË PËRGJAKJE
REPORTAZH
duke e lëshuar atë përdhe.

ILFORD-FESTA E SHUMËPRITUR E FLAMURIT

KOMENTE NGA DESHMITARE TE NGJARJES
Alia, 35 vjeçar, cili kishte ardhur me të shoqen dhe të bijën 11 vjeçare shprehet: “Filloi shumë mirë dhe përfundoi shumë keq. Kemi ardhur për të kaluar bukur dhe jo për të filluar luftëra këtu. Të gjithë fajin e kanë këta çuna të rinj që duket sikur i planifikojnë me qellim këto gjëra. As bodyguardat s’qenë të organizuar siç duhet. Në festa të tilla duhet të lihen jashtë djemtë beqarë dhe të vijnë vetëm ata që janë të shoqëruar me gra, motra, të fejuara apo të dashura. S’do vij më kurrë në një festë të tillë. Sa plasi rrëmuja, bodyguardat u zhdukën, duke na lënë në duart e të dehurve që mund të goditnin dhe dëmtonin secilin prej nesh”. I.D. shprehet: “Kur filloi të ndizet sherri, askush s’u gjend afër për ta zbuluar dhe për ta ndaluar

Pranvera Smith
Dëshmitare në ngajrje

nekënd Britanisë se Madhe, fundi i Nëntorit është i mirënjohur si sezoni i festës së flamurit ku hareja dhe bashkimi i familjeve dhe miqve tanimë është bërë ritual i shqiptarëve. Natën e së dielës, më 25 nëntor, mbi 350 shqiptarë u mblodhën në sallën e Coloseum Hall, në High Road, Ilford, Essex, për tu argëtuar e dëfryer nën muzikën dhe humorin e të ftuarve: Dani, Afrimi, Qamili si dhe Ekrem Ymeri. Mbrëmja ishte organizuar nga z.Enver Idrizi. Të gjitha tavolinat ishin të zëna nga pjesëmarrës që kishin ardhur me familjet e tyre si dhe nga djem të cilët më pas do bëheshin “aktivë” në ketë natë të shënuar. Njerëzit filluan të futen në sallë nga ora 7.00 e darkës. Vallja e bukur shqiptare ishte e shoqëruar dhe nga pijet e shumta alkoolike, por njëkohësisht dhe atmosfera ishte tepër familjare dhe e ngrohtë. Familjet ishin mbledhur jo vetëm

A

Përleshjet degraduan me karrikje që fluturonin në ajër (shikoni në rreth)

ar, por dhe vigjilencën e bodyguardave në kostume te zinj. Këngëtari i mirënjohur Dani ka arritur të këndoje për ca minuta, por për fat të keq kolegët e tij, të ftuarit e tjerë s’kanë arritur të argëtojnë publikun, pasi nga një tavoline të përbëre nga më se 10 djem të rinj të cilët janë nga Shqipëria, janë dëgjuar të shara dhe bodyguardat kanë ndërhyrë. Ata kanë arritur të nxjerrin jashtë pjesëmarrës të cilët po krijonin atmosferë jo të kënaqshme për pjesëmarrësit. Papritur, në mes të të sharave dhe të

zultuar në përleshje të përgjakshme nga pjesëmarrës të ulur në disa tavolinave në mesin sallës.

NGJARJA
Për një moment, gjithçka ka qenë bukur, papritur, vallja ka ndaluar dhe në vend të këtyre valltareve, djem të rinj shqiptarë kanë zgjedhur të kërcejnë një valle me të zjarrtë: ”Vallen e karrigeve”. Rivalë të disa tavolinave përreth, kanë filluar të përleshen me njëri-tjetrin, duke u goditur me grusht dhe shqelma me njeri-tjetrit. Duket sikur “armët e ftohta dhe të lehta”, që dikur ndoshta i mbanin në trup, janë zëvendësuar me karriget e rënda, pronë të Coloseum Hall. Të gjithë bodyguards janë larguar, duke i lënë të rinjtë e talentuar” të hedhin “bukur” dhe me “lezet” “vallen e karrigeve”, ndërkohë që pjesëmarrësit e tronditur dhe të shokuar kanë kapur shpejt fëmijët e vegjël dhe njëri-tjetrin dhe janë strukur në qoshe të skenës. Ata s’kanë guxuar as të mendojnë për t’u kthyer për të marre sendet e tyre personale, të lëna nëpër tavolinat e tyre. Tavolinat e rënda janë përplasur nëpër sallë dhe me dhjetëra karrige kanë fluturuar disa metra mbi kokat e pjesëmarrësve të cilët s’kanë qenë në gjendje as të largohen, pasi me dhjetëra djem kanë bllokuar derën e daljes, duke goditur dhe sharë njëritjetrin. Pjesëmarrësit janë detyruar të qëndrojnë të tmerruar kryesisht në qoshen e djathtë të skenës, pranë

banjës së grave. Pak minuta pasi kanë shkatërruar gjithçka përreth, “valltarët e talentuar” janë larguar në drejtim të paditur, të gjakosur dhe të dehur. Ca shishe e kanaçe birre të ngelura nëpër tavolinat e

Salla e shkatërruar mbas përleshjeve

Policia në vendngjarje

për të festuar festen e flamurit, por edhe për t’u bashkuar në “sofrën shqiptare”. Në pamje të parë dukej sikur gjithçka ishte organizuar në mënyre të përkryer, duke përmendur jo vetëm orkestrën shumë të talentu-

të bërtiturave nga djemtë e po asaj tavoline, në skenë kanë dalë ca djem duke kënduar këngë hip hop, të një natyre mjaft agresive. Pak para orës 11.00 të darkës, të bërtiturat janë bërë shumë më agresive, duke re-

përplasura janë thyer me forcë nga djem të tjerë, si për t’i dhënë fund “valles së karrigeve”. Policia ka arritur disa minuta më vonë, duke u dhënë mundësinë pjesëmarrësve të ngelur peng në sallë të dalin jashtë. Edhe jashtë sallës ka pasur përleshje mes policisë dhe të rinjve shqiptare, ku është bërë e mundur dhe vënia në pranga e disa prej tyre dhe njëri prej tyre, u vu në pranga, ndonëse ai arriti të godasë rëndë një polic britanik

atë. Kudo ku zhvillohen festa të tilla, duhet të ketë kamera për të filmuar ngjarje të tilla. Të gjithë ata që bëjnë akte të tilla të turpshme duhet të arrestohen dhe të nxirren para drejtësisë britanike”. Kështu pra, koncerti mbarojë me një sallë të përmbysur, njerëz të lemerisur, dhe të rinj në pranga.

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007

KULTURE

faqe

9

Eshref Durmishi: Një yll kinemaje në ngritje
Ervis Maja
emaja@albanianmail.co.uk

Roli i fundit tek prodhimi greko-gjerman ‘Eduard’ vlerësohet lartë nga kritika dhe publiku artdashës grek dhe i dhuron Durmishit famën e pothuajse të menjëhershme

bazuar në një histori të vërtetë filmi ‘Eduardi’ shtjellon konceptin si si edhe në botën e krimit vija ndarëse ndërmjet negatives dhe pozitives mund të jetë shpesh shume e vështirë për t’u hequr qartësisht në të njëjtin vend. E mira dhe e keqja janë shpesh produkt i interpretimit njerëzor dhe të gjykosh dikë për një krim të bërë nuk është aq e lehtë sa duket në një sallë gjyqi. Pendimi dhe mundësia e vetëfaljes morale e bëjnë dëshirën për t’u rrëfyer të duket si një kulaç i ngrohtë i varur në fundin e rripit të një kërbaçi. Kjo është historia e një aventurieri të ri shqiptar, i cili është protagonist i disa aferave të fëlliqura gjatë kohës që ishte emigrant në Greqi. Këto implikime arrijnë kulmin me kryerjen e një krimi makabër. I ri, i pashëm dhe me ambicje të zjarrta, Eduardi (Eshref Durmishi) emigron për në Greqi për të ndjekur

I

ëndrrën e tij për t’u bërë ÇMIMET aktor. Realizimi I kësaj Filmi ‘Eduardi’ ka fituar 9 ambicjeje has në pengesa të pakalueshme për shkak të pro- çmime për kinemanë nga filit të ulët të emigrantëve Ministria Greke e Kulturës: shqiptarë në Greqi dhe ai • Filmi më i mirë përfundon kamarier në një bar homoseksualësh. Pasi një nga • Regjizura më e mirë klientët homoseksualë mundo(Angeliki Antoniou) het ta joshë, i pushtuar nga • Skenari më i mirë neveria dhe krupa që i ngjallen, Eduardi arrin ta vrasë • Dizenjimi më i mirë homoseksualin e paskrupullt. • Kostumet më të mira Ai arrin të largohet nga skena e krimit makabër duke • Zëri më i mirë u kthyer sërish në Shqipëri • Kolona zanore tek familja e tij, të cilën e kishte lënë dy vjet më parë. më e mirë Ndërkohë që e ëma dhe e • Editimi më i mirë motra (Ermela Teli) e presin • Grimi më i mirë me gëzim, i ati (Ndriçim

Xhepa), që ia kishte mbajtur inatin pasi Eduardi i kishte atij vjedhur paratë para se të nisej për në Greqi, e raporton në polici dhe Eduardi përfundon në burg në Shqipëri.Filmi i drejtuar nga regjisorja e njohur greke Angeliki Antoniu, shtjellohet më së shumti në një nga burgjet famëkeq shqiptar. Fotografia është një nga aspektet më të bujshme të filmit. Pas shumë peripecish dhe përplasjesh të dhunshme për shkak të karakterit të tij të panënshtruar me të burgosur të tjerë, ai rrihet keqazi. Si rezultat, Eduardi sillet i plagosur tek infermieri gjerman i burgut, Dr

Erdmann (Andre Hennicke). Ky ishte edhe fillimi i një shoqërie të pazakontë mes tij dhe doktorit gjerman. Deri para se të takohej me ‘doktorin e mirë’ Eduardit as nuk i kishte shkuar në mend që të rrëfehej asnjeriu për krimin që kishte kryer në Greqi. Gjithësesi. gjatë bisedave me doktorin gjerman, ai fillon të mendojë se ndoshta ka ndonjë mundësi për të gjetur paqen e brendshme shpirtërore. Filmi ‘Eduardi’ e ka pasur premierën fillestare në Greqi, ku kritikat për të kanë qenë të mira, sidomos ato për lojën e aktorëve, përfshirë në këtë rreth edhe aktorin Durmishi, i cili luan rolin kryesor. Ndërkohë, ‘Eduardi’ tashmë ka nisur edhe një garë tjetër, atë të propozimit për Oscar. Se do të ndodhë kjo gjë Durmishi është optimist, edhe pse për t’u kuptuar përfundimisht duhet pritur deri nga mesi i janarit, kur në Los Angelos do të sqarohet e tëra. Reagimet që vijnë nga Prishtina pas shfaqjes së filmit në KinoStudio, ishin mjaft të mira, ndërkaq Durmishi shpreson që emocionet e përjetuara gjatë premierës të paktën të jenë të sinqerta.

Kënga magjike kthehet në festivalin e preferuar të artdashësve
a përfunduar të dielën e 25 Nëntorit edicioni i nëntë i festivalit “Kënga Magjike”. Ashtu sikurse ishte përfolur në media prej kohësh , cmimi i parë i festivalit ka shkuar për këngëtaren Aurela Gace me këngën “Hape veten”kompozuar nga Flori dhe tekst të shkruar nga Timo Flloko.

K

Deklarata e Arditit : Grupi Aurora më ofroi rryshfet për në finale. Pak ditë pas fazës së dytë të seleksionimit, Ardit Gjebrea në një intervistë për “Bluetooth” ka rrëfyer mes të tjerash se grupin Aurora e kishte skualifikuar nga festivali pasi ato i kishin ofruar një shumë parash vetëm për të qenë në finalen e “Këngës Magjike”. Kjo deklaratë e producentit ndezi

Çmimet e “Kënga Magjike 2007”
Vendi i parë - Aurela Gace “Hape veten” 2 Vendi i dytë - Soni & Flori “Fluturimi 3470” 3 Vendi i tretë - Elvana Gjata “Ku jeton dashuria”
1

Çmimi Stil - Valbona Ostreni Çmimi Mediatik - Rezarta Shkurta Çmimi i Kritikës - Anjeza Shahini Interpretimi më i mirë - Aurela Gace Çmimi paraqitjes skenike - Çiljeta

shumë debate mes protagonistëve të cilët ishin të mësuar me afera të tilla për një çmim edhe pse menduan se këtë vit përzgjedhja do të ishte e drejtë dhe e ndershme. Nga ana tjetër grupi “Aurora” ka reaguar duke mohuar kategorikisht mundësinë e një ryshfeti për kualifikim,madje ata akuzuan Gjebrenë për marrëveshje të fshehta me këngëtarët për ndarjen e çmime.

10

faqe

N
NGA

jë fëmijëri dedikuar baletit dhe adoleshencë e përkushtuar pas pikturës. Si duket asnjëra nga këto dy fusha të artit nuk ishin vërtetë në mendjen e vajzës nga Durrësi që do të vendoste të linte pas ato çfarë kishte mësuar në shkollë për t’ju përkushtuar më shumë muzikës dhe këtu duket se ka gjetur më së miri atë që kërkonte. Talenti dhe pasioni për këngën i dha mundësinë vajzës simpatike të kthehej në idhullin e qindra adoleshentëve. Tepër e kohës dhe e komunikueshme, me brishtësi e finesë, arriti të pozicionohet me shpejtësi ndër emrat më të dashur të muzikës së lehtë shqiptare. Një veshje sportive kombinuar bukur me takat e larta dhe flokët e lidhura, duke shpalosur imazhin e një vajze 21 vjeçare me buzëqeshjen që nuk i mungon për asnjë çast gjatë gjithë
Kush është Rezarta Shkurta? Unë jam me origjinë nga Përmeti, por kam lindur në Durrës më 18 nëntor dhe vetëm disa ditë më parë mbusha 21 vjeç. Kam kryer shkollën 8-vjeçare për balet, më tej liceun artistik për pikturë dhe tani vazhdoj shkollën e lartë për psikologji. Si u gjende në botën e muzikës? Muzika ka qenë gjithmonë pasioni im. Isha më e vogla e familjes, me një diference prej 10 dhe 11 vjetësh nga motra dhe vëllai, ndaj kam qenë si lodra e familjes (qesh). Jam aktivizuar në kurse apo aktivitete të shumta dhe vazhdoj të bëj po të njëjtën gjë. Nise karrierën në kohën kur tregu muzikor në Shqipëri ishte pushtuar nga huazimet dhe përpunimet. Si arrite ti sfidosh këto fenomene? Nuk ka qenë shumë e vështirë pasi unë e studiova mirë situatën. Vështirësia më e madhe qëndron në anën ekonomike pasi të duhet vetë menaxhim dhe kjo mbart shumë pikëpyetje. Pasi bëra disa llogari matematikore dhe falë talentit dhe përkushtimit tim, arrita t’ia dal mbanë me sukses. “Të djelave” interpretimi juaj i parë u kthye në një nga hitet më të mira. Si e ke përjetuar suksesin e kësaj kënge? Në kohën e këngës “të dielave” unë isha vetëm 18 vjeç dhe kontaktova me kompozitorin më të mirë që ndodhet në Maqedoni Darko Dimitrov, me autoren e teksteve më të mirë të trevave shqiptare Aida Baraku dhe me

SHOWBz b
ERVIS MAJA

www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

Për të gjitha ndodhitë interesante dhe thashethemet e rastit kontaktoni

“Rezarta Shkurta” ajri freskët i këngës
intervistës. Duke dashur të shpjegojë diferencën mes ekranit dhe jetës reale të këngëtarëve ajo shprehet: “Dikur i ndiqja këngëtarët nga televizori dhe kisha krijuar një përshtypje për ‘ta, ndërsa sot gjendem mes tyre duke kuptuar se jo gjithçka është sikurse e ndiqja nga ekrani”. Përtej botës së skenës dhe jetës artistike mes emrave të njohur të këngës, Rezarta është një vajzë e thjeshtë, studente e psikologjisë si dhe një partnere e përkushtuar pas të fejuarit të saj Ermalit, dashurinë për të cilin nuk nguron ta shprehë në çdo intervistë me gazetarët. Një ditë pas finales së koncertit
mira. Shpesh kam dëgjuar të thonë se ngjason shumë me Britney Spears.Të pëlqen ky krahasim? Në fillim të pëlqen, pasi dihet fama e Britney Spears, por sot nuk më pëlqen më pasi dua të më quajnë thjesht Rezarta. Mediat kanë shkruar gjatë për lidhjen tuaj me nipin e ishudhëheqësit Enver Hoxha. Po vetë Rezartës sa përshtypje i ka bërë origjina e të fejuarit? Njohja jonë ka qenë shumë interesante dhe muajt e parë të lidhjes nuk e dija se kush ishte origjina e Ermalit .Në takime vinte me një makinë të vjetër dhe më thoshte se ishte i papunë e shumë të tjera. Por mua më pëlqeu Ermali si një njeri i edukuar dhe i sjellshëm. U dashuruam shumë dhe pas disa muajsh ai më tregoi për familjen e tij. Më vinte shumë për të qeshur, por e vlerësova gjithçka bëri në fillimet e lidhjes, pasi unë njoha dhe dashurova Ermalin dhe jo anën financiare të tij. Fakti që po bashkëjeton me Ermalin, do të thotë që nuk je pro martesës? Bashkëjetesa për mua është një hap para martesës, një fazë kur ti duhet të ambientohesh dhe për të vërtetuar se jam pro martesës po të them se në pranverë unë do të martohem zyrtarisht, pasi është thjesht një formalitet. Nuk po jap më shumë detaje për dasmën time, por është e sigurt se do të ndodhë pranverën e ardhshme. Çfarë marrëdhëniesh ke krijuar me familjen “Hoxha”

emaja@albanianmail.co.uk

“Kënga Magjike” ku dhe u vlerësua me çmimin e medias, si për të vërtetuar më së miri se paraqitja e saj në ekran ka qenë gjithmonë e përkryer, Rezarta tregon për lexuesit e “Albanian Mail” arsyet përse vendosi të merrej me muzikë si dhe lidhjen e saj me nipin e Enver Hoxhë...
? Kam marrëdhënie shumë të mira me të gjithë pjesëtarët e familjes së Ermalit por do të veçoja kunatin tim,(vëllain e vogël të Ermalit), që është edhe moshatari im dhe e kam si vëllain tim të vogël. Çfarë e shqetëson Rezartën në Shqipëri? Ka shumë gjëra që më shqetësojnë dhe ka plot gjëra të pakëndshme. Së pari mënyra e komunikimit mes njerëzve, edukata e respektimit të rregullave dhe shumë të tjera që nuk po i përmend. Paragjykon Rezarta? Jam rritur në këtë ambient dhe nuk di çfarë duhet të paragjykoj. Nuk e di çfarë është e duhura. Mbase po të isha diku tjetër do ta shikoja realitetin shqiptar ndryshe dhe do të isha në gjendje të paragjykoja, por në këto kushte nuk mund të paragjykoj. Ke menduar të jetosh jashtë Shqipërisë? Kurrë se kam menduar dhe as nuk e mendoj. Jam shumë e lidhur me familjen dhe njerëzit e mi të dashur ndaj mendoj se jeta ime është në Shqipëri. Ka një lidhje mes Rezartës dhe Angisë? Nuk ka asnjë lidhje personale, por ndoshta një lidhje është fakti që në Angli jetojnë shumë shqiptarë, pra një pjesë e popullit tonë. Një mesazh për lexuesit e “Albanian Mail” I përshëndes të gjithë shqiptarët kudo janë në Britani. Uroj që kjo jetë e zgjedhur aq larg Shqipërisë ti dhurojë më të mirën.

një nga regjisorët më të mirë për videoklipet Ceko Popovski dhe normalisht u bë një staf aq i përkryer sa nuk kishte si të mos dilte një këngë aq e mirë. Kjo ishte llogaria matematikore që bëra (qesh). Vitin e kaluar more pjesë në Kënga Magjike me këngën “DJ” por nuk u kualifikuat në finale. Ju zhgënjeu ndopak ky vendim i jurisë? Jam ndjerë keq teksa ndiqja natën e fundit të festivalit nga shtëpia me lot, por në atë momente nuk mund të mendoja asgjë. Isha e mërzitur dhe nuk e dija efektin që do të kishte kënga ime më pas. Ditët kalonin dhe kënga dëgjohej shumë në bare, diskoteka, pube apo plazhe dhe mendova se mbase nuk ka aq shumë rëndësi një çmim pasi vlerësimin më të madh e mora nga publiku që e pëlqeu aq shumë këngën “DJ”. Sërish në Kënga Magjike tashmë me një baladë. Si kanë qenë reagimet e para për këngën? Është pak herët për reagime pasi kënga ka vetëm dy javë që është prezantuar por kam mësuar se kënga është pritur mirë dhe jam e bindur se do të mbetet gjatë në kujtesën e atyre që preferojnë baladat. Fituesin e “Këngës Magjike” e shpallin vetë këngëtarët pjesmarrës. Ke menduar kujt do t’ia japësh votën tënde? Do të votoj për Anjeza Shahinin. Ka një këngë shumë të mirë, interpretim të përkryer dhe mbi të gjitha është edhe një nga shoqet e mia më të

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007

95 VJETORI I KONFERENCËS SË AMBASADORËVE NË LONDËR DHE KOSOVA
OPINION
Romeo Gurakuqi
Profesor i Historisë Moderne Botërore

Çështja e kosovës në momentin final historik të saj

OPINION

11

faqe

e anën e trajtesës së mëposhtme dua të sjell në vëmendjen e opinionit publik,ngjarjet të cilat sollën në aneksimin e Kosovës nga ana e Serbisë në vitin 1912 dhe arsyet e njohjes ndërkombëtare të këtij procesi fillimisht pushtues e më pas kolonizues. Paradoksi qëndron në faktin se rasti i Kosovës është rasti i fundit i pazgjidhur kolonial, që po zgjidhet në një kohë kur epoka koloniale është tashmë e mbyllur. Kosova është një rast kolonial që ka mbetur i fshehur për shkak të rrethanave të marrëdhënieve ndërkombëtare në të gjithë periudhën vijuese 1912-1995, për shkak të dobësisë dhe famës së keqe që ka pasur shteti amë në botën demokratike dhe për shkak të orientimeve të pastabilizuara orientuese të Shqipërisë komuniste dhe post komuniste. Rasti kolonial i Kosovës ka qenë aq i fshehur, sa ka qenë i fshehur edhe realiteti aq i thyeshëm jugosllav, ky grumbull territoresh dhe popujsh të mbledhur artificialisht nga pamundësia për të zgjidhur mosmarrëveshjet në marrëdhëniet mes Fuqive të Mëdha nga vitit 1912 deri më 1919. Në këtë bashkim shtetëror artificial ekzistonin akumulime urrejtjesh reciproke, sa që bota e qytetëruar evropiane në kohën e presidentit Tito as që i imagjinonte dhe as i

M

kishte kuptuar. Interesat e dhënies së zgjidhjeve të pjesshme, imponuan mbajtjen fshehur të rastit Kosovar deri edhe në Marrëveshjet e Paqes së Dayton-it më 1995. Në këtë marrëveshje, çështja e 2 milion shqiptarëve u injorua tërësisht, gjë që u kuptua nga ish presidenti Millosheviç si një dritë jeshile për gjithë atë çfarë bëri më pas. Studimi im merr shkas nga puna gati 11 vjeçare kërkimore e zhvilluar dhe e mbështetur tërësisht në dokumentet që gjenden në Public Record Office-përkatësisht Arkivi Shtetëror i Anglisë Uellsit dhe Mbretërisë së Bashkuar. Në këtë arkiv për vitet 1913-1914, me të cilat zënë fill dhe stabilizohet faza e

parë e procesit të lartpërmendur, gjenden dosje të tëra të Foreign Office dhe të Admiralatit të Flotës Britanike, që japin në hollësi trajtimin e plotë diplomatik të problemit. Është mjaft e trishtueshme sot, kur shikon se me çfarë lloj cinizmi, është ndarë trualli etnik shqiptar, si i janë shkëputur atij troje kompakte etnike, dhe si janë nënvleftësuar në këtë ndarje kriteret më të domosdoshme etnografike dhe historike dhe se si është pranuar sovraniteti i shteteve të reja mbi territoret që Perandoria e kalbur Otomane ishte krisur. Në Konferencën e

Ambasadorëve, interesat e Shqipërisë u ndëshkuan veçanërisht nga qëndrimi i Rusisë. Për kohën për të cilën flasin, prirja konstante e Rusisë në përkrahje të botës ballkanike sllavoortodokse mbështetej thjesht dhe qartë në një filozofi racore dhe fetare dhe nuk përmbante, asnjë parametër analitik parimor dhe objektiv bashkëkohor. Rusia, më 1913, u përpoq me të gjitha mënyrat dhe ia arriti që të krijonte një Shqipëri sa më të vogël që të ishte e mundur, duke u bërë presion Fuqive të tjera që t’u lëshonin Serbisë, Greqisë dhe Malit të Zi, rajone të banuara ekskluzivisht nga shqiptarë. Dëshiroj të pranoj në këtë kontekst se veprimtaria

e shteteve ballkanike dhe e Fuqive të Mëdha në realizimin e këtij vendimi, u ndihmua nga gjendja në të cilën dilte shoqëria shqiptare e asaj kohe. Pushtimi Otoman pesëshekullor kishte konservuar barbarisht konservatorizmin mesjetar, ruralizmin e shoqërisë shqiptare, mbajtjen në frenim të çdo prirjeje për ringritje kulturore dhe civilizuese të shoqërisë në tërësi. Fuqitë e Mëdha në këtë mënyrë, në vend që t’i hapnin poret jetësore një kombi në rrugën e tij për ripërtritje qytetare dhe europiane, e cunguan atë gjeografikisht, i këputën arteriet jetësore dhe ushqyen faktorët që bëjnë lehtësisht të manipulueshëm dhe të kontrollueshëm një popull të penguar historikisht në rrugën e tij të zhvillimit. Sot, rindërtuesit e të ardhmes së Kosovës, do të duhet të shpengojnë këtë vend dhe popull nga ankthi i pritjes së pafundme, që po krijon çdo ditë e më shumë amulli të përgjithshme ekonomike dhe sociale dhe frikën e një të ardhmeje të pasigurt. Ndihma e dhënë deri më tani për ta çuar deri në prag aspiratën për liri, nuk mund të ndalet pa e përfunduar edhe aktin e vet final: njohjen de jure të lirisë. Njohja e pavarësisë së Kosovës është po aq e rëndësishme sa edhe procesi i demokratizimit, de-komunistizimit e de-otomanizimit të saj të njëmendte dhe integrimi i kujdesshëm dhe i institucionalizuar i forcave të mirëfillta intelektuale në drejtimin politik të një vendi që aspiron të bëhet pjesë e Bashkimit Evropian.

Mendoni të ktheheni në Atdheun tuaj?
Nëse jeni azilkërkues, telefononi falas IOM për një plan riatdhesimi si individ ose si familje.

Nisje biznesi të vogël Planifikim udhëtimi Bileta fluturimi Asistencë ri-integrimi Pagesë për bagazhet Strehim i përkohshëm Trajnim për punë Punësim Shkollim

IOM është organizatë ndërkombëtare e pavarur. Ajo NUK është pjesë e qeverisë britanike. Ne ju ndihmojmë të ktheheni në vendlindje vetëm nëse ju e dëshironi një gjë të tillë.

ALBANtravel

ALBANtravel ju garanton çmimet më të mira në treg! travel

Agjenci fluturimesh me Shqipërinë

Për më shumë informacion na kontaktoni në adresat e mëposhtme:
AN

132 Seven Sisters Road London, N7 7NS Tel: 020 7561 1604 Fax: 020 7561 1603

FINSBURY PARK

24 Ripple Road London, IG1 17PE Tel: 020 8591 7373 Fax: 020 8591 2330

BARKING

GL

I

QI

Rruga Sami Frashëri (Tek Blloku) Pranë PRO Credit, Tiranë, ALBANIA Tel: +355 42 434 77 Fax: +355 42 329 31

TIRANE

Nr.1 Marin Barleti Shkodër, ALBANIA Tel: +355 225 1704 Fax: +355 225 1704

SHKODER

SH

Ne u konpesojmë nëse gjeni çmime më të lira se në: WWW.ALBANTRAVEL.CO.UK
Në raste fatkeqësish familjare “ALBANtravel” ju ofron shërbimet për rikthimin e kufomave ne Atdhe

PE R

I

14

faqe

ShprehMendimin

LETRA TE LEXUESVE

www.albanianmail.co.uk KENI DICKA PER TE THENE!? NA SHKRUANI PER MENDIMET DHE OPINIONET E JUAJA. JU LUTEM NA KONTAKTONI 

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

Më shpjegoni se cila është Historia e hqipërisë që unë tua mësoj fëmijëve të mi S
E dashur redaksia e Albanian Mail, Lexova “Letrën e lexuesit” që ishte botuar në numrin e mëparshëm që bënte fjalë për të edukuar fëmijët tanë me kulturën dhe historinë shqiptare. A mund të më thuhet arsyeja pse ne duhet të bëjmë një gjë të tillë me fëmijët tanë? Ata mbas 10 vjetësh nuk do ndihen më shqiptarë, na pëlqen s’na pëlqen ky është realiteti. Ata do thonë që jam anglez me prindër shqiptarë, por asnjëri nuk do thotë jam shqiptar. Në fund të fundit ata nuk janë shqiptar, pasi po rriten këtu, edukohen këtu, dhe, për të shkuar në vendin e tyre do u duhet një vizë hyrëse si të gjithë turistëve të tjerë të botës. Çfarë historie t’u mësojmë ne fëmijëve, kur për të njëjtën ngjarje historikë, jepen mbi 5 variante se si ka ndodhur në të vërtetë. Ne kemi historianë që kanë shkruar deri aty sa të thonë që në Shqipëri nuk ka pasur luftë të vërtetë. Ne kemi studiues që nga studimet e tyre rezulton që shumë nga ato figura qe ne i mbajmë si njerëz të rëndësishme nëpër fusha të ndryshme nuk e kanë pranuar që pasGA PERGJIGJE N REDAKSIA

E-mail: redaksia@albanianmail.co.uk Tel: 020 7263 9000 SMS: 07796012222 Fax: 020 7561 1603 Adresa: 132 Seven Sisters Road, N4 7NS

E dashur Nikoleta, ju falenderojmë për debatin e nisur me këtë çështje kaq delikate në lidhje me fëmijët shqiptarë. Është e vërtetë që në historinë e shqipërisë ka shumë aspekte të cilat vazhdojnë të mbeten të errëta dhe të pasqaruara. Duhet të keni parasysh që në të gjitha historitë e botës ka momente, të cilat për një arsye apo një tjetër, janë lënë me mjegull, por kjo nuk i pengon prindërit që të japin një version të tyre të historisë, apo të rrjedhojave të ngjarjeve. Duhet të dini se historia dhe filozofia janë dhe do mbeten gjithnjë preh e këndvështrimeve, diskutimeve dhe

Fëmijët të zgjedhin vetë, ne u japim mundësinë
varianteve të historianëve. Ne si të rritur kemi për detyrë t’i mësojmë fëmijët tanë diçka mbi Shqipërinë, pastaj do jetë zgjedhja e tyre nëse do u interesojë apo jo, nëse do ndihen shqiptarë apo jo. Mentaliteti shqiptar ka ndryshuar, por e pranoj që ka akoma shumë për të bërë. Këto ndryshime ne nuk mund t’i presim që të ndodhin brenda ditës dhe është parë, që një gjë e tillë merr vite. Lufta për të mbijetuar në Shqipëri është e ashpër, për nga vetë kushtet ekonomiko-sociale dhe shumë prej nesh e kanë bërë zgjedhjen e tyre: janë larguar jashtë shtetit. Gjithsesi është parë që mbas disa viteve të gjithë kthehen
AlbanianMail 26/11/2007

kan qenë shqiptarë, apo që kanë bërë humor me injorancën e atëhershme të shqiptarëve. Është turp apo jo nuk dua t’ia hyj analizave, por më thoni se si mund t’ia shpjegoj fëmijës tim një gjë të tillë? Pse duhet te harxhoj kohën e fëmijës tim dhe ti shpjeguakam që “ne kemi pasur heronj, vetëm se mbasi këta heronj vinin në pushtet ata ose vriteshin, ose detyroheshin të largoheshin nga Shqipëria, sepse pasardhësit e tyre nuk gjenin mënyrë tjetër për të ardhur në pushtet”. A i ka bërë ndonjëherë përshtypje asaj zonjës që asnjë nga ish udhëheqësit e shqipërisë nuk ka vdekur në Shqipëri (me përjashtim të Skënderbeut dhe Enver Hoxhës)? Të gjithë ata që ne i përmendim nëpër histori si baballarë të kombit, kanë gjetur famë jashtë shtetit shqiptar dhe fatkeqësisht apo fatmirësisht vazhdojnë të gjejnë. E njëjta gjë ndodh edhe sot, asgjë nuk ka ndryshuar. Të gjithë ata që kanë qenë të aftë për t’u arsimuar janë larguar nga Shqipëria dhe kanë gjetur veten shumë mirë jashtë saj. Pse? Sepse ai lloj vendi nuk i ka

vlerësuar, respektuar dhe përkrahur. Një person i tillë jam edhe unë dhe me thënë të drejtën as nuk e marr mundimin fare që ta harxhoj kohën me fëmijën tim për t’i treguar historinë, apo për t’i mësuar letërsinë shqipe, apo ku e di unë se çfarë. Në Shqipëri njerëzit vazhdojnë ta fillojnë fjalinë me shprehje të tilla si “ Gjyshi im, që ishte shumë i pasur..............” apo shprehje “nga familja e mamit që janë denbabaden tirans......”, dhe këto lloj fjalish të bëjnë të kuptosh se sa mbrapa vazhdojnë të mbeten ata njerëz që akoma skalavaren mbas historive të familjeve të cilat nuk kanë absolutisht asnjë rëndësi për dëgjuesin. E dini çfarë? Më ka ardhur në majë të hundës me mentalitetin aq të vogël dhe meskin që vazhdon të mbizotërojë atje më shumë se kurrë . Në mbyllje po ju them: përpara se t’i mësuakemi fëmijëve gjuhën traditat dhe kulturën tonë, le të fillojmë dhe t’i bëjmë këta fëmijë krenar për vendin e tyre. Me sa shikoj kjo do zgjasë edhe pak (20 vjet).
Manschester 22/11/2007

Nikoleta Pasha

në një mënyrë apo në një tjetër dhe ky kthim na bën mirë, pasi na kthen në retrospektivë të gjithë atë proces jete nga e cila neve jemi produkt. Ajo që unë mund të them është që mos ja hiq të drejtën për t’u ndjerë shqiptar fëmijëve të ‘tu. Kur të rriten ata do jenë në gjendje të zgjedhin vetë. rë . Në mbyllje po ju them: përpara se t’i mësuakemi fëmijëve gjuhën traditat dhe kulturën tonë, le të fillojmë dhe t’i bëjmë këta fëmijë krenar për vendin e tyre. Me sa shikoj kjo do zgjasë edhe pak (20 vjet).

Redaksia

Raki Skrapari ‘ballë kazani’ tek La Barca
Avni Aliaj
avniaaliaj@hotmail.com

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007

KOMUNITET

15

faqe

a Barka në Tottenham High Road është një nga ato restorante që nga fasada e jashtme, pamja e parë e ambjentit të brendshëm, lista e asortimenteve në një tabelë të madhe dhe nga mënyra e prezantimit të stafit, të jep përshtypjen e një lokali tipik ku shkohet për të ngrënë mëngjesin e zakonshëm anglez apo ku hanë drekën punonjësit e institucioneve përreth. Gjithësesi, kjo është vetëm përshtypja e parë, sepse ajo që mund të shijohet aty nëse flet gjuhën shqipe dhe e përdor atë për të për të kërkuar menunë e gjellëve shqiptare dhe hulumton më tej ambjentin e këtij lokali, është dicka që lë mbresa. Lista e gjellërave tradicionale shqiptare e sapo REKLAM

L

përpiluar me kujdes është po aq e larmishme sa ç’është klientela dhe ambjentet e brendshme të këtij lokali. Pronari i këtij restoranti, Z. Erjan Cela, e ka transformuar këtë restorant nga një një restorant grek i profilit të ulët në një vend që rrin e mbushur nga mëngjesi në darkë vonë. Kjo gjë është produkti i punës së tij katër-vjeçare në këtë restorant. Erjani vetë, paçka se është me profesion inxhinier ndërtimi, duket se ka një pasion për profesionin e tij të ri. Pjesa e pasme e restorantit vjen paksa e ngritur dhe është dekoruar dhe mobiluar me shumë shije. Ndenjëset janë versioni më i përafërt i mindereve dhe janë të veshura me tapiceri të punuara në mënyrë artizanale dhe të sjella nga Shqipëria. Sexhadet, pikturat dhe ornamentet e ndryshme me tipare tepër tradicionale nëpër mure dhe nëpër qoshet e këtij aneksi duket sikur kanë sjellë copëza nga ngrohtësia

‘La Barca’ duket se janë tavat, pasi në menunë e sapo përpiluar janë disa syresh, duke filluar nga tava tradicionale e kosit dhe ajo e dheut me mish qengji, deri tek tavat e zarzavateve, si p.sh. me patëllxhanë, speca të mbushur etj. Një vend të veçantë në menynë shqiptare zënë byrekët me mbushje të tilla si spinaq, presh dhe gjizë, të cilat janë të disponueshme në çdo kohë dhe që përgatiten çdo ditë nga kuzhiniere Maria. Sidoqoftë, e veçanta kryesore tek ‘La

e një shtëpie të vjetër shqiptare. Kuzhinierja shqiptare e këtij restoranti, Maria, ka një përvojë të gjatë si kuzhiniere nëpër restorante të ndryshme greke dhe shqiptare. Ajo thotë se ‘mania’ e Erjonit për të blerë mishrat dhe zarzavatet më të freskëta dhe me cilësinë më të lartë që mund të gjesh në tregjet e Londrës ka bërë që gjithçka që ajo gatuan të

shijojë më mirë se kurrë më parë në karrierën e vet si kuzhiniere nëpër restorante të tjerë. Nga ana tjetër, Elona, bashkëshortja e Erjanit thotë se e gjithë familja e saj konsumon të njëjtat ushqime që gatuhen aty. “Dhe të them të drejtën, jam ca si shumë nazelie kur vjen puna tek ushqimet që konsumohen në familjen time”, thotë ajo. Specialiteti i

Barca’ është padyshim rakia 100% e Skraparit, e bërë vetë në kushte tërësisht artizanale nga babai i Erjanit i cili banon akoma në Skrapar. Shija dhe aroma e kësaj rakie e justifikojnë tërësisht famën e saj. Erjani më thotë se ka krijuar tashmë një mënyrë transporti të rregullt të rakisë nga Shqipëria që i sjell një kontingjent prej të paktën 20 litrash në muaj. La Barka ka tashmë një emër dhe reputacion shumë te mire në komunitetin shqiptar të kësaj lagjeje të Londrës veriore për gjindshmërinë, seriozitetin dhe profesionalizmin, sidomos kur bëhet fjalë për organizime festash familjare apo të rasteve të ndonjë natyre disi më formale apo ceremoniale. Përvoja tashmë disavjeçare e stafit të këtij restoranti mund të ketë diçka të bëjë me këtë reputacion.

marketing@albanianmail.co.uk

Albanian Airlines sëbashku me AlbanTravel ju sjellin oferta ekskluzive per të udhëtuar në Shqipëri që të festoni Krishtlindjet dhe Vitin e Ri pranë të dashurve tuaj!
ÇDO TË MARTË, TË ENJTE DHE TË SHTUNË

Fluturime direkte Londër Stanstead - Tiranë

Vajtje - Ardhje: £200.00
 15-31DHJETOR 
KTHIM NISJA

DUKE FILLUAR NGA

+ Taksat e aeroportit

(Për fëmijë ka zbritje çmimi)

3- 20 JANAR

Kontakto ALBANTravel: Finsbury Park  02075611604 - Barking  02085917373

ose rezervo nga Interneti: www.albantravel.co.uk

16
1 15 20 25

faqe

Zbavitje ZBAVITJE
2 3 4 5 6 7 16 21 26 32 37 33 38 42 45 49 54 62 66 67 55 56 50 51 57 34 35 22 27

www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL
R K G A M K N T D Y O U W X P P C Z T Z

NENTOR 2007

2 30

FJALEKRYQ
8 17 18 23 28 29 30 24 31 36 39 43 46 52 58 63 64 59 60 65 68 47 53 61 48 44 40 9 10 11 12 19 13 14
I F M I N L A S E M A W F F S I B F A R I L L I U G E M U K O L R I

GJENI FJALET
Fjalë të fshehura
T L I L I T B E B K T A I I I V Q S J L I K F W A D N A K S X A U P Z K R C I R F Z

N A J L

Z P T D Z Z

X S K N G H Z R I J L I L W Z S P F E K T

Z K E V P

P P U K E R U

X K K K O R H B A N N T O E I F L

X N S W C E R S W A B I V E W K I I E A L I P A

X N Q

L W P D G Z U E X V G O A I Y Z L

N A H U D A Q H U R U B W S P N O Z Y B

R R S B

T H P S I L

Z N O K E A H R T E S R L E J F J I T I I Z T D

41

T P R S W F K V K P O G R M N O Y S N U M S G E V O L F Y R L E R J E G A S U A K F R I

A D H K T G X G L

O K S P M B E S E H M A V B S B E U A K H

O Q U V K R E R K R V X T M M W T K F I I I Z G F K P M C T V J

X X K O

F E T Z J

F A A C A D F O I

X Y A B R F N N F I E G

Z W R Y

R P O P B Q A R H N Y M U U K E F S

S Q M H

S G Z S A U C S O
BUKMIRE MARAZI PATRIOT SELI PREHRA PARTIZANI EPOS BARAZI PURO SKANDALI LEK BASKET LIKER EKIP

ATMOSFERA FLIRT LLUKS PERSHING OKA DUHANI FRIKE

BURRNESHE EFEKTIVE LLOKUME FARINA VRISERA FRESKU KOLEG

ELEKTRONIKA MOL KRUIZ FINISHI VIKTIMA BLANKA FAKT

HORIZONTAL
1. Janë mitë, 9. Pritet në skajë, 12. Një pjesë e komandave, 15. Jepet me sirena, 17. Janë metrat në sipërfaqe, 19. Duron pa kufij, 20. Minimalisht e shkurtër, Mund të nxirret me mllef, 23. Grirë pa kufij, 24. Barleti shkrimtar, 25. Institucione Autonome Durrës, 26. Një baba përrallor, 27. Ishin komitetet që u bënë bashki, 31. Para devils për lojtarët e Manchester Utd, 32. Kufijtë e heshtjes, Janë të shumtë në... San Jose, 36. Ente Ndërtimi Rajonale, 37. Një pemë që... shpëton nga dëshpërimi, 38. Mburraveci i Tarasconës, 39. Parashtesë për katër, 40. Fund shkurti, 41. Diftong për leade, 42. Flet për bukuri, 43. Zyrë Ekonomike Autonome, 45. Ishte armike e Athinës, 46. Duken të gjata në pritje, 48. Mbyllin një sirtar, 50. Një Opel... për t’u thyer, 52. Mund të bëhen edhe me dy... hapa, 54. Stanley, regjisor dhe producent i famshëm, 57. Kështu fillon një raport, 59. Inicialet e Derain piktor, 60. Freeman aktor, 62. Mund të jetë armë, 63. Don Diegom de mla Vega me maskë, 65. Një kartë e fortë në bridge, 66. Fillojnë titullin, 67. Mund të jetë një pus, 68. Eshtë kafazi i kraharorit.

VERTIKAL
1. Curtis aktore, 2. Profeti që fluturoi në qiell, 3. Indira, ish kryeministre e Indisë, 4. Junior i shkurtër, 5. Thompson aktore, 6. Nisen të parat, 7. Ai i dritës vjen në mëngjes, 8. Fillojnë javën, 9. Ngrihen për të vrarë, 10. Janë piemontezë të kryeqendrës, 11. Kishte priftëreshë Melisën, 12. Një fjali si... asnjëherë, 13. Me... Express në një tren tº famshëm, 14. Piet piktor i njohur, 16. Ushtrohet nga... tiranët, 17. Janë të lartë të tillë si kardinalë, 18. Një mashtrim me... make up, 21. Eshtë ministri, 22. Një kapele... sipas kokës, 28. Mund të hidhet për shesh, 29. Dikur quhet katai, 30. Pasohen nga gjëmime, 33. Tracy këngëtare, 35. Janë shpendë per kesule, 38. Eshte toke... qe mund te fitohet, 44. Nje kuçedër, 46. Scarket e Bashke me eren, 47. Makashi qe kendon, 48. Alarmi me... mig, 49. Ente Kombetare Berat, 51. Nje mund te jete veprimesh, 53. Antonio De Curtis ne skene, 55. Nje faze gjumi, 56. Nje fjale... frengjisht, 58. Nje fjale parandaluese, 61. Agjenci Tregtare Korce, 63. Kap ndryshe, 64. Fund Dhjetori.

PERGJIGJET NGA NUMRI I KALUAR
1

K

U

R

2

E
D
I
T
H

S

H

T

3

A
V
A

R

4

J

A

5

C
A

K

S

O N
8

6

C
G

R
J

O Y
A
E
N
K
E
15

7

D
I

O N

M
E
14

M
B
E
R

I

9

M

B
13

R
I

T

10

E
D
I

R

E
R
O
N

S

H

A
11
12

N
I
L
I
T
20

G
A
U
D
I

H
I
P
O
K
R
I
T
H

D
T

E

16

D
I

A
18

17

A
N
A
S
H
K
A

L
C

B
I

N

A

N
B
U
R
G
A
M

R
S
K
N
E
26

G

19

L

I
24

N

G U
A
A

C
S
K
E
27

21

B
I
R

22

23

O N
I
C

O M
O

O P
C
I

I

M

25
28

G
O U

S

F
I

Gjej tetë ndryshimet midis figurave

MPREH SHIKIMIN

I
30

S

P

T

O N
L
A
31

29

G R
32

A
A

D
M

E
N
A
N
S

N
G
A

O E
L
G

L
O
J
E
B

M
A
R
A
34

D
L
E
Q

S
H
T
A

R
L
T

33

W

I

N

S

M

1 1

2 2

EMRI

 F I T U E S 
Surrey Birmingam Manchester Londër Londër Croydon

FJALEKRYQI

1. Agim Braha 2. Ajet Myzeiri 3. Ema Clark 4. Berom Terziu 5. Beti Çeleku 6. Gzim Sena

*Gjeni fjalët *Gjeni fjalët *Gjeni fjalët *Gjeni fjalët *Gjeni fjalët *Gjeni fjalët

2 ALBANIANMAIL 30 www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007
ME LAPS NE DORE
E avancuar...

BABSHKO PIKAT DHE GJEJ FIGUREN

Zbavitje ZBAVITJE

17

faqe

Bahkoni pikat nga A-ja deri tek Z-ja dhe numrat nga 1 deri tek 33 dhe do të shihni një skicë me diçiturën: “Më falni ju jeni Kapo i Madh?...”

Mbushni sektorët me pika dhe do të shikoni një skicë me diçitura e së cilës është: “Duhet të prsni dhe pak minuta!” Mos i merrni seriozisht!!

Ne klase mesuesja pyet nxenesit: - Ne nje peme jane 5 zogj.Nje gjahtar qellon me çifte dhe vret 3 zogj.Sa zogj mbeten ne peme? - 2 zogj mesuese ,pergjigjet nje nxenes - Bravo e gjete thote mesuesja. Nje nxenes tjeter ngrihet dhe e kundershton : - Ne peme nuk mbeti asnje zog mesuese se u tremben nga zhurma. Mesuesja e vene ne pozite mendohet pak dhe i thote: bravo me pelqen llogjika qe perdor. - Ta them edhe une nje probleme mesuese? - Thuaje ia kthen mesuesja - Jane 3 femra duke ngrene akullore,e para e lepin me majen e gjuhes e dyta me gjithe gjuhen dhe e treta e fut akullore ne goje, cila nga keto te treja eshte e martuar? - Ajo qe e fut te gjithe akulloren ne goje -thote mesuesja Jo mesuese, ajo qe ka unaze te gishti, por gjithsesi me pelqen llogjika qe ndjek.

Në orën e mësimit

Ishte një burrë dhe shkon të blejë bukë. Shkon te shitesja dhe e pyet: ‘A ke simite??’ ‘Jo’- i thote shitësja. ‘Po buke te zezë keni?’ ‘Po kemi’-thotë shitësja ‘Epo mire me jep nje bukë të bardhë se me biçikletë jam.’

Simitja

BARCALETA - KARIKATURA

Vetëm për të qeshur!!

Del njoni për gjueti për të vra rosa. Gju herën e par hiç asgjo, gju herën e dytë - prap asgjoc. Pastaj thot i inatos me vete: - E po nuk ka qeverri ky shtet.

Rosat

zbriste poshte, dhe i kerkoi ndjese per kete qe ndodhi. S’ka gje i tha Klintoni,behen dhe gabime, por si ndihesh ti pas nje dite ne Ferr. Mezi po pres te shkoje lart i tha Papa, kam gjithe jeten qe mezi pres te takoje virgjereshen mari. Aha, je me vonese i tha Klintoni.

po u afrohej. Njeri nga djemte filloi te hiqte kepucet dhe çorapet. Çfare po ben, i tha tjetri, te iku truni?! - Kjo me ndihmon per te vrapuar, i tha djali - dhe hoqi dhe kepucen tjeter. - Sado te vraposh i tha shoku Luanin nuk e kalon dot. - Luanin nuk e kaloj i tha djali, por ty ama do ta kaloj.

te keqijave por si nene qe eshte duhet respektuar. 7) Rruga e gjate shpie gjate. 8) Ne rrezik e ne nevoje kush te mundet te shpetoj 9) I nxituari, i fituari

Ishin dy çuna duke ec rrugës. Kur papritmas nga një tarac njonit i bie një tjegull në kokë e vdes, - Tjetri e kishte hallën në Angli.

Anglija

Klintoni dhe papa vdiqën në një ditë, dhe pasi bënë formalitetet e rastit u nisën për

Parajsa

në jetën tjetër. Klintonit i ra te shkonte në parajsë ndërsa papën e cuan ne Ferr. Çështë kështu po i thoshte Papa Djallit që e priti!. Si ka mundesi qe une te jem ne ferr, ju lutem shikojeni dhe njehere dosjen time po i lutej papa Djallit. Ok. i thote djalli dhe pasi e verifikoi i tha Papes se kishte nje gabim dhe te nesermen ai do te shkonte ne parajse. Te nesermen qe ne mengjez papa pasi u pershendet me Djallin u nis per ne Parajse. Rruges pa Klintonin qe po

Dy djem kishin shkuar ne nje xhungel per gjah. Papritur ata pane nje luan te madh qe

Luani

Dy lope ishin duke kullotur ne nje lendine, dhe njera i thote tjetres: - Nuk je e shqetesuar me gjithe keto lajme mbi semundjen tone te re te lopes se çmendur. - Jo ja ktheu tjetra, une jam pule.

Lopa e mençur

1) Kush punon lodhet. 2) Qente le te lehin ti futja vrapit. 3) Gur-gur shembet kalaja. 4) Me mire i pasur e i shendetshem se sa i varfer e i semure. 5) Lumi fle, armiku gerrhet 6) Qyli eshte nena e gjithe

Fjalë me vend

Iken i here i gru me i dyaqan shpendesh ene shef me i kafaz i papagall shume te bukur edhe me cmim tmerresisht te ulet. Pse eshte kaq i lir ky papagalli? - e pyet shitesin. - Ky papagalli ka qen pron e i shpie publike ene e ka gojen shum te shthurme. Kjo gruja menohet e menohet ene venosi ta merrte se ishte fal fare. E blen ene e çon ne shpi, i heq ate si pun carcafi qe i kishte hedh siper ene papagalli fillo e flet: - Oh,shpi e re pronar i ri Hyn dy gocat e ksaj grus pas i cike ne dhome ene papagalli: Shpi e re, Pronar i ri, Goca t’reja. Pas i cike hyn burri ksaj grus n’dhom ene tja jep papagalli: O, Shpi e re, Pronar i ri, Goca te reja, mire se erdhe mer Qemal.

Papagalli

18

faqe

Keni dëshirë dhe mundësi të shpërndani gazetën“AlbanianMail”e-mail redaksia@albanianmail.co.uk që adresa juaj ti bashkangjitet kësaj liste prestigjoze

PIKAT E SHPERNDARJES
Merturi (Kafe-BarRestorant) - 3 York Road, Ilford, IG1 3AD Bar Valona - 217 Cranbrook Road, Ilford, IG1 4TD Kola Servis - 722 Green Lane, Dagenham, Essex, RM8 1YX Shoqata “Jeta e Re” 11 Green Lanes, Ilford, Essex, IG1 1QX Ikran Bar Restorant - 15 Anglesea Road, London, SE18 6EG The Eagles Restorant - 9 Leegate, London, SE12 8SS Shoqata “Ardhmeria” - Unit 205 Camberwell Business Centre, 99-103 Lomond Grove, London, SE5 7HN Rozafa Bar - 540 Streatham High Road, London, SW16 3QF Herne Motors LTD - 51A Herne Hill, London, SE24 9NE Albanian Youth Action - 3rd Floor, 39 Brixton Road, London SW9 6DD Nicky`s Café - 525 Wandsworth Road, London, SW8 4PA Bashkesia “Faik Konica” - 5 Blantyre Walk, Worlds End Estate, London, SW10 0EW Ambasada Shqiptare - 24 Buckingham Gate, London SW1 6LB Cafe Koha - 11 St. Martin’s Court, London, WC2N 4AJ Burlington Kafe Restorant - 1 Burlington Street, London, W1S 2JD Abbey Road Patisserie - 57-59 Abbey Road, London, NW8 0AD Zara Cafe Bar - 95 Fairfax Road, Swiss Cottage, London, NW6 4DY Alba Grill Restaurant - 5 Malvern Road, London, NW6 5PS El-Bello (Bar-Restaurant) - 4 New College Parade, Finchley Road, London, NW3 5EP Ciao – Ciao - 334 Kilburn High Road, London, NW6 2QN KS Auto Services - 15 The Arches, Loveridge Road, Kilburn, NW6 2EE CAP News - 35B, Queensway, London, W2 4QJ One More Café - 3 Shephers Bush Green, London, W12 Sheikh & Co Solicitors - 208 Seven Sisters Rd, London, N4 3NX T- Bar - 249 High Road, Willesden, London, NW10 2RX Domi`s Bar - 198 Church Road, Willesden, London, NW10 9NP IBHM International ltd - Discount Halal Food Centre, 49 Burnt Oak Broadway, Edgware, Middlesex, HA8 5JZ Illyria - 194 Broadhurst Gardens, West Hampstead Kafe Restorant Bros 3 Stroud Green Rd London, N4 2DQ Dosti`s Barber Shop 34 Westbury Avenue London, N22 6RS Coffee Bar “Prizreni” - 643 Seven Sisters Road, London, N15 5LE Coffee Bar “Prizreni” - 643 Seven Sisters Road, London, N15 5LE La Barca 685 High Road London, N17 8AD Luana Marina Café Restorant 30-32 Green Lanes Palmers Green London, N13 6HT Diplomat Bar 377 Leyton High Rd London, E10 5NA Bar Valona 217 Cranbrook Road Ilford, IG1 4TD Shoqata “Jeta e Re” 11 Green Lanes Ilford, Essex, IG1 1QX Ikran Bar Restorant 15 Anglesea Road London, SE18 6EG The Eagles Restorant 9 Leegate London, SE12 8SS BESA Community Group SHREWSBURY HOUSE Bushmoor Crescent Shooters Hill SE18 3EG, London

www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

SHPËRNDARJA FALAS
Biznese kryesisht shqiptare në Londër
Valentine Restaurant - 333 Green Lanes, Harringay, London, N4 1DZ Vllaznia Restorant - 4 Queens Parade, Green Lanes, London, N8 0RD Budak Minimarket - 468, West Green Rd, London N15 Dardana Restorant 456 West Green Road, London N15 3PT Hornsey Barbers - 53 High Street, London, N8 7QB The Blue Bar - 675 High Road Tottenham, London, N17 8AD La Barca - 685 High Road, London, N17 8AD Edmonton Green Library - 36-44, South Mall, London, N9 0TN Palmers Green Library - Broomfield Lane, Palmers Green, London, N13 4EY Wichmore Hill Library - Green Lanes, Wichmore Hill, London, N21 3AP Bowes Road Library - London, N11 1BD Southgate Circus Library - High Street, Southgate, London, N14 6BP Zig-Zag (KafeRestorant) - 366 Forest Rd, Walthamstow Pool Café - 16 Chingford Rd, London, E17 4TH Waltham Cross Off Licence - 67 High Street, London, EN8 7AE Albanian-British Cultural Project - 340 High Road, Leyton, London E10 5PW Besa Cafe - 85 Vigarage Lane, Stratford E15 4HG Shpressa Programme - Mansfild House, 30 Avenons Rd, London, E13 8HT Barking Supermarket - 48 Ripple Road, Barking, Essex, Ilford, IG11 7PG Sunrise Cafe - 239/242 Barking Rd, London E6 1LB Kafe Restorant Shqiptar - 389 High Street North, Manor Park, London, E12 ALBANtravel (Finsbury Park) - 142 Seven Sisters Road, London, N7 7NS ALBANtravel (Barking) - 24 Ripple Rd, London, IG1 17PE

SHPËRNDARJA ME PAGESË
Vetëm £1 (paund)
Arberia (Dyqan kasetash dhe disqesh) - 24 Wightman Road, Harringay, London, N4 ABBY’S STORES - 147 Manchester Road, Swindon, Wilts, SN1 2AF BECO NEWS 2004 LTD - Limelight News, 31 Penn Street, Bristol, BS1 3AU BRETT & SONS CTN - 549 Cricklade Road, Swindon, Wilts, SN2 1AH EUROPA - 718 Christchurch Roadk, Boscombe Bournemouth BH7 6BZ FOLLYVIEW STORES - 17-19 Folly View Road, Faringdon, Oxon, SN7 7DL FOSTERS NEWS - 2 Small Street, Bristol, BS1 1DA G. T. - 19 DROVE ROAD, SWINDON, WILTS, SN1 3AD KLOSTERS LTD. - 198/200 Beechcroft Road, Swindon, Wilts, SN2 7QQ MR B BRAR - 167 Swindon Road, Stratton, St Margret Swindon, SN3 4PW NEWSAGENTS - 56 Picton Street, Montpelier, Bristol, BS6 5QA RIDGWAYS - 27 Victoria St, Bristol, BS1 6AA THE CORNER SHOP (MEL) - 1 Court Lodge Road, Gillingham, Kent, ME7 2QU WATERSIDE NEWS - Waterside News, 21 Waterside, Stratford, Upon Avon, CV37 6BA WINCHESTER NEWS - 56, St Georges Street, Winchester, Hampshire, SO23 8AH A.D. FOOD & WINE - 48 Baker Street, London, W1U 7BS ALAN BOTTRILL - 68 Old Crompton Street, Shaftesbury Avenue, London, W1D 4UJ BARBICAN NEWS - 54 Long Lane, West Smithfield, London, EC1A 9EJ BASH - 57-59 Cambridge Street, London, SW1V 4PS BERWICK NEWS - 39 Berwick Street, London, W1F 8RU BURY FOOD & WINE - 21-23 Bury Place, London, WC1A 2JH CAMDEN NEWS - 227 Camden High Street, London, NW1 7BU CAPITAL NEWS - 114115 Tottenham Court, Road, London, W1T 5AH CHELSEA FOOD - 237 Kings Road, Chelsea, London, SW3 5EJ CLUTTERBUCKS CON STR - 96 Charminster Road, Bournemouth, Dorset, BH8 8US COMPTON NEWS - 48 Old Compton Street, London, W1D 4UA COSTCUTTER WARWICK - Cost Cutters Warwick University, West Midlands, CV4 7AL DHAWAN NEWS F1 M-F - 155 Old Brompton Road, London, Sw5 - SW5 0LJ EDGWARE NEWS - 256 Edgware Road, (Entrance Chapel Street), London, W2 1DS FINLAYS - The Arcade Inside Tube, South Kensington Tube Stn, Pelham Street, SW7 2NJ FORBUOYS NOTTINGHILL - 6 Pembridge Road, Notting-Hill Gate, London, W11 3HL G.B.& S.G.PATEL(NL) - 156 High Street, Gillingham, Kent, ME7 1AJ GILBERTS - 26 Circus Road, St Johns Wood, London, NW8 6PD GOOD NEWS - 138 Gt Portland St, London, W1W 6PZ GOODGE STREET NEWS - 49 Goodge Street, London, W1T 1TE HANNELLS F7 M-F MON - 3 Davies Street, Berkley Square, London W1y 2ld, W1K 3LD IAN’S - 90a Cleveland Street, London, W1T 6NL ISAACS NEWSAGENTS 39-41, Queensway, Southampton, Hampshire SO14 3BL JAI NEWS - 254 Kensington High Street, London, W8 6ND JAI NEWS F8 M-F MO - 9 Warren Street , London, W1T 5LE JOHN SNOW - 378 Uxbridge Road, Shepherds Bush, London, W12 7LL KENSINGTON & WINE LT 14 Old Brompton Road, London, SW7 3DL KHYBER NEWS - 22a Goldhawk Road, Shepherds Bush, London, W12 8DH LONDIS (MR PATEL) - 75/77 High Street, Eastchrch, Sheerness, ME12 4BN LUCKY ME ENTERPRISE - 510 Kings Road, Chelsea, London, SW10 0LD M.H.AHMED (X) - 245 Stoney Stanton Road Coventry, West Midlands, CV1 4FR MARBLE ARCH NEWS - 9 Edgeware Road, London, W2 2ER MARTINS BUCKINGHAM - 38 Buckingham Gate, London, SW1E 6BS MCCOLLS EARLS CT RD - 214 Earls Court Road, Earls Court, London, SW5 ALBANIAN MAIL 9QB
në Britani MICKY WILSON - Kingstë Madhe dhe Irlandë Cross To Be Left In NE Police Box, Wc1 DEREN TUA J WC1X

Gazeta

Shqiptare

MINIVALE LTD F9 M-F - 369 Kensington High Street London, W14 8qz-W14 8QZ MOFFATS - 1 Lansdown Row London, 142 Seven Sist ers Roa W1J 6DP LONDON N7 7NS d,
Fax: MR ANIL & MRS M SMS:020 7561 1603 07796012222 KHAT 297 Holloway Road, Holloway London, N7 8HS Telefon: 020 7263 9000

MR FALSTAFF - 47 Marylebone High Stree, Marylebone, London, W1U 5HH MR LONG - Holborn Tube Station, 88-94 Kingsway, London, WC2B 6AF

MR RAY WEAVER - Temple Tube Station, Temple Place, London, WC2R 2PH MURRAY - 4 Woburn Walk, Woburn Place, Bloomsbury WC1H 0JL

Abonim

6 Mujor: £13.00 1 Vjeçar: £25.00

Abonim

NEWSMASTER - 11 The Broadway, Portswood Road, dëshiron të abonohet në Kushdo që Southampton, gazetën SO17 2WE “AlbanianMail” është i lutur që të

na dërgojë adresën NEWSWEEK SLOANE dhe numrin e telefonit SQ. - Newsweek nëpërmjet e-mail, Stall, Sloane Square, postës ose duke na dërUnderground Station, guar një mesazh elektronik “SMS”. SW1W 8BB
OSBORNE NEWSAGENTS - Russell Square Tube Station, Bernard Street, London Wc1, WC1N 1LJ OXFORD NEWS F8 M-F - 78 Oxford Street London, W1D 1BT

ALBANIAN MAIL ESHTE FALAS! JU PAGUANI VETEM KOSTON E POSTIMIT

Të tjera pika shpërndarjeje me pagesë

!
Nëse shpërndani gazetën AlbanianMail falas dhe dëshironi të vendosni adresën tuaj në këtë faqe ju lutem na kontkaotni.

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007

NjoftimeShqiptare
Jam Nila nga Burreli. 22 vjeçe kërkoj një djalë shqiptar serjoz. Kush është i interesuar të me telefonojë jo SMS. Kontakto:  07748422832 Jam Dani. Me origjinë nga Gjilani, 43 vjeç dhe jetoj në Londër. Kërkoj të njihem me një vajzë për qëllime serioze. Kontakto:  07964180536 37 vjeç. I pashëm, i sinqert. Dëshiroj të lidhem me një femër shqiptare. Kontakto:  07772436692 Jam Erjoni nga Veriu i Shqipërisë. Kam dëshirë të lidhem me një mami, dhe di të mbaj shumë mirë sekretet. Kontakto:  07853749909 Jam një vajzë 24 vjeçe. Kërkoj të njoh dikë që të ketë shpirtin binjak me mua e të jetë i sinqertë. Kontakto:  07853697730 Unë jam Bekimi. Jam nga Kosova, 29 vjeçar, zeshkan dhe jetoj në Cambridge që prej 6 vitesh. Kam dëshirë të njihem me një vajzë shqiptare për lidhje serioze. Kontakto:  07722671927 Jam Auloni. 26 vjeç. Përshëndes gjithë sytafin e AlbanianMail. Dëshiroj të njihem me një vajz shqiptare 18-26 vjeçare për qëllime serioze. Kam shtatë vjet që jetoj në Londër dhe punoj si auto technician. Të interesuarat të telefonojnë. Ju mirëpres. Kontakto:  07970395657 Hi everyone. My name is Amy. I would like to talk to an Albanian boy. If any of you want to talk to me call me on this number any time you want. Love you all. Kontakto:  07874014240 Më quajnë Fredi. Kërkoj një vajzë shqiptare nga të gjitha trojet e Shqipërisë. Unë jetoj në Londër. Kontakto:  07796923063 Jam Dani. 43 vjeç nga Gjilani dhe jetoj në Londër. Kërkoj të njihem me një vajzë për qëllime serioze. Kontakto:  07964180536 Djali serioz. Vetëm X vajzat serioze. Kontakto:  07809684866 Jam Arbeni. 24 vjeç jetoj në Cambridge.Kam dëshirë të njihem me një vajzë shqiptare. Kontakto:  07817472174 Behari nga Burreli. Dëshiroj të takohem me një vajzë për qëllime serioze. Kontakto:  07956959305 Quhem Eri. Jam djale i sinqerte dhe me pelqen te njoh nje vajze qe te kete tipin tim. Kontakto:  07830263078 Une jam Tani 24 vjeç nga Shqiperia. Deshiroj te takohem me nje vajze/grua shqiptare, per me shume ju tregoj me vone x. Kontakto email: londonforme@hotmail. com Jam një djalë nga Shkodra. Quhem Roland Marku dhe jam 30 vjeç. Kam dëshirë të njihem me një vajzë nga veriu i shqipërisë. Kontakto:  07828214113

KENDI I NJOFTIMEVE
KERKONI SHOQERI!? DESHIRONI TE VENDOSNI NJE NJOFTIM PERSONAL APO REKLAME BIZNESI!? JU LUTEM NA KONTAKTONI 

19

faqe

E-mail: redaksia@albanianmail.co.uk Tel: 020 7263 9000 SMS: 07796012222 Fax: 020 7561 1603 Adresa: 132 Seven Sisters Road, N4 7NS

“AlbanianMail” pranon vetëm mesazhet serioze duke respektuar etikën qytetare (jo fyese, raciale apo me përmbatje erotike).
Jam Azemi - 23 vjeç, nga Guri i Pllumit. Jetoj në Londër (Wembley), kërkoj të njihem me një vajzë shqiptare që jeton në Londër. Kontakto:  07979971179 Jam Erindi nga Tirana. Jetoj në East London. Dëshiroj të njihem me ndonje vajzë të sinqertë dhe të jetë e shoqërueshme. Të ketë sens humori po ashtu si unë. Kush është e interesuar mund të kontaktojë:  07950694565 Jam Romeo. Jetoj në East London, dhe kam dëshirë të njihem me një vazjë shqiptare. Kontakto:  07908331254 Tani. Do të doja të falsm me një vajzë serioze, kuptohet për seriozisht. Kontakto:  07717457848 Jam Ana nga Shqipëria. Dua të lidhem me një djalë në Londër, të jetë nga mosha 35-39. Kontakto:  07964131871 Simpatiku nga Vlora kërkon të njihet me një buku-

Mesazhet dhe njoftimet personale pranohen falas në këtë faqe të “AlbanianMail“

NjoftimePersonale
Jam Landi nga Elbasani dhe jam 28 vjeç dhe kam dëshirë të njihem me një femër shqiptare për qëllime serioze.  07949359368

roshe shqiptare. Mos nguro të telefonosh ose SMS: sepse tek unë do të gjesh gjithçka që ju ka munguar.  07864942052 Jam Fredi nga Mamurrasi. Kërkoj një vajz shqiptare deri në moshën 26 vjeçare për qëllime serioze në Londër. Po ju pres...  07796923063 Tung. Unë jam Ademi, 24 vjeçar dhe jetoj në Cambridge. Dëshiroj të takohem me një vajzë të sinqert shqiptare. x x  07817472174 Jam Tini dëshiroj të njihem me një vajzë shqiptare e cila të jetë e sinqert në jetë. West Midlands. x  0783121521 Jam një djalë 25 vjeçar. Më quajnë Bledi dhe jetoj në Londër. Kërkoj të njihem me një vazjë për marrëdhënie serioze.  07950988684 ose 07989298204

Mesazhet dhe njoftimet tregtare vendosen kundrejt një pagesë e cila varion sipas hapësirës dhe pozicionit që zë reklama, për sqarime na kontaktoni.

NjoftimeBiznesi
MediaBranch
DESIGN POWER SUNSHINE
DIZAJN
Prezencë profesionale. Krijojmë logo, ilustrime, poster, reklama, faqosje, webfaqe, kartvizita, fletëpalosje, menu, etj…
Ju garantojmë origjinalitet, shërbime serioze duke aplikuar modelet më bashkëkohore për kompaninë ose organizatën tuaj.

Njoftim për punë

Trego aftësitë e tua
AlbanianMail kërkon urgjentisht një kryeredaktor
Pagesa rreth £14.000 në vit - pas taskave. Personi i interesuar duhet të ketë eksperiencë pune në gazetari dhe arsim të lartë.

Këtu Lavazh mund për shitje të ishte në Birmingam reklama 5 VJET LEASE juaj për vetëm Të interesuarit ju lutem më kontaktoni në këtë numër telefoni; £30 07930559946
Lavazh për shitje Lavazh për shitje

Lavazh për shitje

Për shitje

Muzikë Shqiptare

Lavazh & Garazh për larje, lyrje dhe riparim makinash.

Orient express xpress
Muzikë shqiptare për dasma, ditëlindje dhe gëzime familjare.
Për të na prenotuar ose dëgjuar mund të kontaktoni në numrat më poshtë. Ne luajm muzikë me raste në lokale të ndryshme shqiptare në Londër.

Të interesuarit ju lutem kontaktoni Zikin në këtë numër telefoni;

në DEVON Çmimi: £30.000 Qera: £250 pw

Të nderuar lexues! Nëse keni probleme familjare dhe probleme të shëndetit mendor, ju lutem mos hezitoni të na shkruani edhe në kushtet e anonimitetit.
Shoqata shqiptare e shërbimit mendor (Albanian Association for Mental Health) ofron këshilla për të gjithë ata që dëshirojnë të flasin për probleme të ndryshme me psikologë dhe këshilltarë. Shqetësimet tuaja do të përcillen tek specialistët përkatës dhe do të merrni përgjigje me shkrim ose mund të ftoheni për seanca sy më sy.
Të interesuarit të kontaktojnë pranë AlbanianMail (adresa në fund të faqes).

07957797278

orientexpress@london.com

7769816573 7946951892

Njoftim për punë

Njëkohësisht kërkohen edhe bashkpuntorë që njohin komunitetin shqiptarë në Angli dhe problemet brenda tij
Adresa: 132 Seven Sisters Road, LONDON N7 7NS

Lavazh Lavazh Restoranti për shitje për shitje Greza’s
Oldfield Road, Salford M5 4NE

KO M PJ U T E R
Ne ju ndihmojmë për të rregulluar çdo problem “Software”(të programeve) apo “Hardware”(teknik) për kompjuterin tuaj
Eksperiencë disa vjeçare në rregullimin e kompjuterave në zyra, mirëmbatje rrjeti për internet kafe dhe rregullime private.

në Manchester
15 VJET LEASE

370-374 London Rd, Surrey CR4 4AE

në Mitcham
5 VJET LEASE

në Holloway
149 Hornsey Road, LONDON N7 6DU

Të interesuarit ju lutem më kontaktoni në këtë numër telefoni;

07930335839

Të interesuarit ju lutem kontaktoni me CHRIS në këtë numër telefoni;

Kërkon të punësojë një kamariere me kohë plotë ose të pjesshme.

07799380257

 0207-503-0289
07853699798

Të interesuarit kontaktoni;

Për gëzimet tuaja!

mediabranch @googlemail.com

SHËNIM: Shërbimet tona janë me pagesë! Pas kontaktit të parë diskutohet çmimi dhe pagesa e cila varion sipas kërkesave.

Na kontaktoni

100% LIVE

20

page

AmvisaShqiptare
Paçe me Oriz
25 gr oriz 1 gote kos 1 luge embelsire niseshte 1 veze 2 thelbinj hudhrash 25 gr kime 1,5 gote uje 2 luge gjalpe kripe

RECETA GATIMI

www.albanianmail.co.uk KENI NDONJE RECETE GATIMI? 

ALBANIANMAIL

NOVEMBER 07

30

E-mail: redaksia@albanianmail.co.uk Tel: 020 7263 9000 SMS: 07796012222 Fax: 020 7561 1603 Adresa: 132 Seven Sisters Road, N4 7NS

Qeshkek
300 gr grure ashureje (pra grure i shtypur) 200 gr fileto pule e prere ne copa shume te vogla 1,5 lt leng mish pule gjalpe kripe eshkeku eshte nje lloj gjelle e bere me grure ashureje dhe mish ose leng mishi.Orıgjınen e ka nga Turqia, ne te cilen behet ne pothuaj te tere zonat e saj , megjithese thuhet se origjinen e ka nga zona e detit Egje. Lijeni grurin nje nate perpara per tu zbutur.Te nesermen futini

DUHEN

e pari zini orizin dhe shplajeni mire.Me pas kullojeni dhe vendoseni ne nje tas. Ne nje tigan skuqni nje luge gjalpe dhe shtojini siper orizin e sapolare, ki-

S

PREGATITJA

men, dhe hudhrat e grira imet dhe skuqini pak duke bere kujdes qe orizi te mos ngjitet. Shtojini dhe gjysmen e ujit dhe perzijini. Ne nje tas perzini vezen, kosin dhe niseshtene mire. Shtojini siper dhe nja gjysem gote uje dhe perzijeni serish. Me pas ashtu siç eshte hidheni mbi perzierjen me kime dhe oriz. Perzijini mire ne menyre qe veza te mos perhapet dhe niseshteja te mos formoje topa. Perpara se ta servirni ne nje tave skuqni lugen tjeter te gjalpit dhe kur te jete nxehur shume hidhini siper dhe piper te kuq dhe perzijeni mire. Hidhni pak nga kjo mbi supe.

DUHEN

Q

PREGATITJA

Speca të gatuar me Tavë Dheje
Speci i kuq , per çfare nuk vlen: Ne do per vitaminen C me sasine e te ciles ja merr ne kthese portokallit apo me beta karotinen me te cilen na forcon sistemin imunitar.Mbron dhe ndaj romatizmes, semundjeve te gjakut, te dhembeve. Ka veti antibakteriale dhe po ashtu ndalon rritjen e sasise se yndyrnave dhe kolesterolit ne gjak. 6-7 speca 50 gr shehrije e ngjashme me orizin ne pamje 1 qepe e madhe 3 domate te pjekura mesatare 100 gr djathe i bardhe me yndyre majdanoz shume pak xhenxhefil (pluhur ose i fresket i grire holle) vaj ulliri, kripe nje luge salce domateje astrojini specat mire nga farat. Grini holle qepen dhe domatet, po ashtu dhe majdanozin. Vendosini keto te fundit ne nje tas dhe siper shtojini dhe djathin e therrmuar, xhenxchefilin, salcen e shkrire ne pak uje, vajin e ullirit dhe pak kripe (nese djathi eshte i kripur mos i vini shume kripe). Perzijeni mire masen dhe lijeni pak sa xhenxhefili te leshoje pak arome. (shenim: xhenxhefili ka dhe veti djegese ndaj per kete arsye nuk shtova piper te zi kete here). Me pas mbushini specat dhe vendosini ne tave duke i hedhur dhe pak vaj dhe uje me sy siper.Lerini te gatuhen ne zjarr te ulet.Servirini te nxehta.

filetot e pules ne tenxhere dhe lerini te zihen shume deri sa te zbuten fare.Me tej shtojini siper grurin te cilin do ta keni kulluar nga uji qe e patet lene nje nate me pare. Me tej shtojini lengun e pules dhe kripen dhe lerini te zihen mire deri sa ta pijne te tere lengun.Me pas shtypeni kete mase me nje luge a mjet tjeter shtypes deri sa te perfitoni nje mase homogjene.Pastaj perziheji dhe nje here te fundit ne zjarr te ulet. Hiqeni nga tenxherja dhe vendoseni ne pjatancen e servirjes. Ne nje tigan perveloni nje sasi gjalpi te konsiderueshme (pra qe ta sperkasni mire qeshkekun, siç duket dhe ne foto) dhe me tej hidheni ate mbi qeshkek.Me ne fund qeshkeku eshte gati.

P

PREGATITJA

Sallatë Greke
300 gr grure ashureje (pra 1 tufe sallate jeshile te grire imet (kujdes grijeni me dore.kur grihet me thike i ikin vitaminat) 2 domate te kuqe te pjekura dhe me leng 2 kastravece 2 speca jeshile 1 qepe e kuqe mesatare nje grusht me ullinj te zinj 250 gr djath i bardhe 1 thelb hudhre i grire holle gjysem tufe majdanoz i grire holle nje luge rigon nje luge çaji piper i zi kripe vaj ulliri leng limoni

DUHEN

DUHEN

ritini domatet jo shume te vogla , pritini kastravecat ne forme rrethore dhe qepet po ashtu.Pritini dhe specat holle.Te tera keto shtojani sallates jeshile. Nga ana tjeter priteni djathin ne katrore te vegjel dhe me pas shtojini dhe ullinjte dhe djathin mbi sallate. Ne nje tas perzini hudhren e grire, vajin e ullirit,lengun e limonit,piperin e zi,rigonin dhe kripen.Me pas hidhini te tera keto mbi sallate dhe perzijini mire.Sallata eshte gati.

P

PREGATITJA

Meze me patillxhan dhe speca
25 gr oriz 1 gote kos 1 luge embelsire niseshte 1 veze 2 thelbinj hudhrash 25 gr kime 1,5 gote uje 2 luge gjalpe kripe e pari zini orizin dhe shplajeni mire.Me pas kullojeni dhe vendoseni ne nje tas. Ne nje tigan skuqni nje luge gjalpe dhe shtojini siper orizin e sapolare, ki-

DUHEN

S

PREGATITJA

men, dhe hudhrat e grira imet dhe skuqini pak duke bere kujdes qe orizi te mos ngjitet. Shtojini dhe gjysmen e ujit dhe perzijini. Ne nje tas perzini vezen, kosin dhe niseshtene mire. Shtojini siper dhe nja gjysem gote uje dhe perzijeni serish. Me pas ashtu siç eshte hidheni mbi perzierjen me kime dhe oriz. Perzijini mire ne menyre qe veza te mos perhapet dhe niseshteja te mos formoje topa. Perpara se ta servirni ne nje tave skuqni lugen tjeter te gjalpit dhe kur te jete nxehur shume hidhini siper dhe piper te kuq dhe perzijeni mire. Hidhni pak nga kjo mbi supe.

Supë me kos dhe lëng mishi
1 lt leng pule ose mishi (qe do ta perftoni nga mishi ose kockat e pules apo viçit etj) nje tas me me kos 1 luge miell ezmer 1 & 1/2 luge gjalpe 1 e verdhe veze e pari zini pulen/mishin apo kockat. Ne nje tigan hidhni gjalpin dhe lereni te tretet mire dhe te nxehet ca.Me pas hidhni miellin dhe perzijeni mire ne menyre qe te skuqet por pa u krijuar

DUHEN

S

PREGATITJA

toptha.Me pas hidheni kete perzierje ne lengun e nxehte te mishit dhe perzijeni mire deri sa te krijohet nje leng homogjen pa toptha mielli.Ne nje tas perzini kosin dhe te verdhen e vezes.Me pas shtojeni siper supes dhe perzijeni nje cope here duke u kujdesur qe veza te mos mpikset.Lereni te zihet pak ne zjarr te ulet.Me pas servireni te nxehte me pak piper te zi (sipas deshires) siper.

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NOVEMBER 07

Did YOU know?! ...
In the heart of the Mediterranean, on the Adriatic and Ionian Seas, Albania is fast becoming one of the world’s most interesting getaways. Still relatively unspoiled by globalization, tourists will notice an inspiring mixture of civilizations and cultures - making this European country truly unique.

ALBANIAN ATTRACTION FOR TOURISTS

page

21

he last battle between Caesar and Pompey occurred near the Kavaja Rock in 48 B.C. Named Petra at the time, the Rocks provided much needed shade to the camp of Caesar’s army perhaps facilitating the victory of the latter against Pompey.

T

he three largest and deepest tectonic lakes of the Balkan Peninsula are located in Albania. The lake of Shkodra in the country’s northwest has a surface of 368 km2, out of which 149 km2 belong to Albania. Ohrid Lake is situated in the country’s southeast. It has a maximal depth of 289 meters and it is so old that a unique flora and fauna can be found there, including “living fossils” and many endemic species.

T P

ailing on the artificial Koman Lake, visitors can enjoy a typical “fjord landscape” that will remind them of Northern Europe in the heart of the Mediterranean. The lake was formed in 1986 as a result of the completion of the Koman hydropower station on the river Drin. It has a surface of 12 km2, 34.5 km long and with a width that varies between 50-60 meters. The lake cuts through beautiful valleys and canyons.

S

respa Lake is also located in the country’s southeast at 850 meters above sea level, thus constituting the Balkans’ highest tectonic lake. Its karstic underground river supplies the springs on the shore of Ohrid Lake

he Roman amphitheatre in Durrës is the second largest of its kind in the Balkans. It was built in the first century A.D., at the time of Emperor Hadrian. It had a capacity of 15,000 to 20,000 spectators, its style resembling similar structures in Pompey and Capua in Italy.

T S

emains of prehistoric cave bears (ursus speleaus) have been found in Pëllumbas cave, located 25 km from Tirana. This type of bear was extinguished about 400 thousand years ago. Only five caves in Europe contain its fossils nowadays. Located in the panoramic Skorana Pass, the cave is in good condition with a width of 10-35 meters, a height of 15 to 40 meters and a length of 300 meters. Ancient human skeletons have also been found in this cave.

R T

ome songs from Southern Albania are sung without any musical instruments. This type of interpretation is called “iso-polyphony.” It is registered as “Part of the Oral Traditions of Human Kind” and is under protection by UNESCO. Iso-polyphony is sung in that part of Southern Albania called “Toskëria” and especially in the Labëria region. Every November the National Festival of Iso-Polyphony is performed in the city of Vlora.

he Albanian National Hero, Gjergj Kastrioti, was the first to be declared Athleta Christi by the Vatican for his successful 25 year resistance to the Ottomans. Among other battles, he defeated three massive armies led by Sultans Murat II and Mehmet II who laid siege to Kruja in 1450, 1467 and 1475.

Arbitrat janë rikthyer sërish në qendër të vëmendjes në kampionatin shqiptar, madje duke fituar vendin kryesor edhe në shtypin e përditshëm. Akuzat vijnë të paktën nga pesë skuadra, gjë që duket se nuk përbën një rastësi. Gjithçka nisi që ditën e premte, kur në takimin Dajti-Luftëtari arbitri goditi me kokë një futbollist gjirokastrit, një rast i rrallë ky në fushat e futbollit. Gjithsesi, shefi i Garave Shulku tha se “pa pamje filmike, ky gjyqtar nuk rrezikon asgjë”. Natyrisht, nëse këtë nuk do ta ketë shkruar në relacion vëzhguesi i ndeshjes. Por, bumi i akuzave ndaj gjyqtarëve do të vazhdonte ditën e dielë kur në disa fusha të kategorisë Superiore dhe të Parë, protagonistë ishin sërish arbitrat. Në Peqin, gjyqtari ka lejuar disa ndërhyrje të tepër të rënda të futbollistëve vendas, madje duke
REKLAM

Kampionati, arbitrat tremben” nga tifozët

22

faqe

SPORT

A

mos dhënë as edhe faulla. Në fund, gjithçka u vulos me një penallti fantazmë të akorduar nga Pashaj për prekje me dorë. “Sistemi është rikthyer, FSHF të ketë kujdes”, deklaroi të dielën presidenti i Partizanit Xhani. “Ok, por ju siguroj se Xhani nuk do të thoshte gjë nëse skuadra e tij do të kishte fituar”, tha shefi i Sektorit të Garave, Ilir Shulku dje. Ndërkohë, që ngjarjet me protagonistë arbitrat vazhduan edhe në Tiranë. Mentor Sopjani dha një penallti të dyshimtë në favor të bardhebluve, gjë që zgjoi protestën e ashpër të vlonjatëve. “Nuk kam parë ndonjëherë arbitrim të tillë”, u shpreh trajneri i Flamurtarit Eqerem Memushi. Gjithsesi, Tirana në momentin e marrjes së penalltisë, ishte duke fituar 1-0.
Kategoria e Parë Dy kanë qenë ngjarjet ku arbitrat kanë ndikuar drejtëpërdrejtë në rezultatet e

ndeshjeve në këtë kategori. Në ndeshjen e së premtes Dajti-Luftëtari, gjyqtari ishte protagonist i një gjesti skandaloz, ndërsa të dielën në Burrel arbitri pa frikë iu dha një pikë vendasve. Lushnja ishte duke kryesuar deri në minutat e fundit, por në zonë kanë ndodhur nga të gjithë dhe bilbili nuk ka rënë. Gjyqtari ka lënë lojën të vazhdojë duke shkaktuar protestën e ashpër të lushnjarëve. “Sporti ka marrë fund”, deklaruan dje disa nga zyrtarët e klubit të Lushnjës. Në fakt, në Burrel nuk ka qenë vetëm ky moment kur arbitri Masha ka qenë i çuditshëm në vendimet e tij. Kanë qenë disa faulla të rëndë që meritonin minimumi karton të verdhë, por as që janë dhënë faulla. Ndërsa takimi tjetër problematik ishte në Patos, ku gjyqtari i ndeshjes bëri gjithçka që vendasit e Albpetrorit të merrnin rezultatin e dëshiruar.

SK Veleciku në krye të ligës londineze
www.albanianmail.co.uk

ALBANIANMAIL

NENTOR 2007

30

marketing@albanianmail.co.uk

Call
from your mobile

4p

Sërish me Kroacinë, në Angli plasin polemikat
ënia e Anglisë sërish me Kroacinë, në grupet e Botërorit 2010, ka nisur që tani polemikat në shtypin britanik. Ai që ka startuar inatin e ballkanasve, të kthyer në një makth për formacionin e “Tre Luanëve”, ka qenë Majkëll Ouen, i cili në një intervistë dhënë për “The Sun”, i ka quajtur mediokër futbollistët e kombëtares kroate. “Mendoj se asnjëri prej tyre nuk mund të luajë në skuadrën tonë dhe ne sigurisht që jemi më të mirë se ata në çdo repart. Dhe këtu nuk bëhet fjalë vetëm për anën teknike, por edhe psikologjike”, ka deklaruar Ouen. “Ne kemi tifozë shum ëtë zjarrtë dhe një shtyp që me të drejtë pret shumë nga ne. E pashë ndeshjes kundër Kroacisë dhe mendoj se ishte një presion i tepruar që

ë divizionin e dytë të Ligës së Londrës Lindore, SK Veleciku po bën çudira duke lënë me gisht në gojë ekipe tradicionale të kësaj lige amatorësh. Jo vetëm që djemtë shqiptarë kryesojnë tabelën e renditjes në këtë ligë, por mbajnë edhe rekordin e fitoreve. Pasi fituan kupën në Ligën Turke, gjatë sezonit të kaluar, djemtë shqiptarë kërkuan sfidë të re duke bërë të mundur angazhimin në një ligë më të fortë dhe me tradita. Pas fitoreve të para, Veleciku provoi të ishte një kockë e fortë për ekipet amatore të Londrës Lindore të cilat

N

e pranuan për “mëshirë” mikun e ri. Kur po afron fundi i sezonit për këtë vit, SK Veleciku është zyrtarisht një pretendent kryesor për kupën e Ligës. Javën

e kaluar, djelmoshat shqiptarë shpartalluan 11 – 1 ekipin e Leyton United dhe mbeten në krye të listës me një rekord që nuk njeh asnjë humbje deri tani. 

/min

R

HERE’S HOW

1. Dërgo mesazh në numrin 2. Ne ju dërgojmë £5.00 kredit në celular 3. Telefono 0207... tarifë e zakonshme
Serbia 7p, Montenegro 12p, Macedonia 11p, Sri Lanka 5p, SA 3p, Nigeria 4p, OZ 2p, Poland 1p, Romania 2p, USA 1p

AM

88077

na e bëri më të vështirë punën. Presioni të çon të bësh gabime. Nëse do të kishim fituar ndeshjet që duhej të fitonim, nuk do të shkonim gjithë ankth në atë takim. Ishte faji ynë”, kanë qenë fjalët e Ouen. Por, pavarësisht kësaj, Anglia ndodhet në vendin e 12-të në renditjen Botërore, ndërsa Kroacia në vazon e parë, duke qenë në elitë. “Kur shoh një skuadër si Anglia dhe shoh gjithë talentet që kemi, nuk mund të besoj se nuk kemi fituar asgjë”, ka thënë Ouen. Nuk ka munguar ndërkohë edhe reagimi i kroatëve, me trajnerin Slaven Biliç, që ka vënë duart në kokë kur ka mësuar se në grup do të ketë sërish Anglinë. “Anglia është skuadra e fundit që do të doja në grup”, ka thënë Biliç, njer-

Kroatët

www.planettalkcard.com
You must have UK Mobile & bill payer’s permission. SMS request & 0207 access charged at standard operator rate. SMS received costs £5 charged by operator. Terms & rates subject to change without notice. Minutes shown based on single use. Rates Inc VAT charged per min and rounded. You are agreeing to ‘auto top-up’ when your balance falls below £1 To opt out text Stop to 88077.Service provided by Primus Telecommunications Ltd. Customer care 08000363839 Full T&C’s visit www.planettalkcard.com

iu që solli edhe shkarkimin e Stiv MekKlaren nga pankina e “Luanëve”. “Kur pashë Anglinë thashë menjëherë “mos”, edhe pse në Kroaci thoshin të gjithë që të na bjerë sërish kjo skuadër pasi ia kemi marrë dorën. Të kuptohemi, nuk është se kam frikë nga Anglia, por ata janë një formacioni shumë i fortë dhe trajneri i ri do të ketë mundësi t’u shtojë futbollistëve dëshirën për hakmarrje”, ka deklaruar Slaven Biliç. Por, ata që nuk besojnë shumë tek hakmarrja angleze, duken tifozët, që në kollonat e “The Sun” kanë sharë pa mëshirë yjet e skuadrës. Madje ata i kanë quajtur “arrogantë”, “prej budallai” komentet e bëra nga Majkëll Ouen, ndërsa një tifoz kroat i ka kujtuar sulmuesit futbollistët sllavë që militojnë në Premier Ligë.

30 ALBANIANMAIL www.albanianmail.co.uk NENTOR 2007

SPORT

23

faqe

Botërori 2010 - kafshatë e pakapërdishme për kuqezinjtë
Dalina Çarçani
horti për grupet kualifikuese të Botërorit të ardhshëm ka qenë shumë i pamëshirshëm për Shqipërinë. Jo vetëm që kombëtarja e Shqipërisë do të ketë përballë skuadra me të cilat ka vetëm rekorde humbjesh, por ndeshjet do të jenë edhe pa interes financiar. Grupi i parë i eliminatorëve për zonën e Evropës, ku përshihet Shqipëria do të përbëhet nga tri vende të Evropës Veriore dhe tri nga Evropa jugore; Suedia, Danimarka dhe Hungaria në veri dhe Portugalia me Maltën nga jugu. Analistë të futbollit e kanë vlerësuar këtë grup si “grupi i vdekjes” ose “grupi i ferrit”. Analistët shqiptarë të futbollit i kanë dhënë vetëm gjashtë pikë të mundshme Shqipërisë, në fund të eliminatoreve. “Vetëm me Maltën

Në Durban të Afrikës së Jugut, hidhet shorti për eleminatoret e Botërorit Shumë dalin me buzëvarur, përfshirë edhe kuqezinjtë.

S

me grusht arbitrin. Hungaria është një tjetër kafshatë e pakapërdishme për Shqipërinë. Me të katër ekipët e para të listës, Shqipëria është pëplasur disa herë dhe ka vetëm bilanc negativ. Me Suedinë, Shqipëria ka fituar vetëm një herë një ndeshje miqësore. Humbja e vendit të katërt në grupin eliminator të Evropianit u ka kushtuar kështu shumë shtrenjtë kuqezinjve.

Fqinjët dhe interesi ekonomik
Të gjitha vendet fqinje të Shqipërisë kanë pasur fat më të mirë në shortin e hedhur në Afrikë të Jugut. Greqia, në grupin 2, do të ketë përballë Izraelin, Zvicrën, Moldavinë, Letonine dhe Luksemburgun. Maqedonia është në një grup me Hollandën, Skocinë, Norvegjinë dhe Islandën. Shanset e saj për kualifikim ndoshta janë shumë të largëta, por me siguri që Maqedonia mund të zë një vend nderi në këtë tabelë të grupit të nëntë. Serbia konkurron në grupin 7 me

mund të fitojmë dy takimet, natyrisht nëse lojtarët shqiptarë heqin dorë nga mendjemadhësia dhe e marrin seriozisht. - shprehet gazetari sportiv dhe analisti Vladimir Grillo. – Megjithatë deri atëherë ka kohë për një trajner të mirë që të ndërtojë një ekip të mirë. Ndoshta mund të ndodhin edhe mrekullia”. Më të pakënaqurit janë

shprehur suedezët të cilët janë ballafaquar me danezët në eliminatoret e Evropianit që sapo u mbyllën. Trajneri suedez, Lars Lagerback tha se nuk ishte aspak interesante të përplaseshin sërish me danezët në këto eliminatore. “Tashmë ne e dimë se cfarë ekipi kanë ata dhe e njohim mirë lojën e njëritjetrit. Nga ana tjetër, por-

tugezët kanë ngritur një ekip të ri shumë të fortë. Suedisë i duhet shumë punë dhe nuk duhet t`i humbasë shpresat”, tha ai. Përplasja e dy ekipeve skandinave ka krijuar edhe probleme sociale gjatë eliminatorëve të Evropianit 2008. Ndeshja në Kopenhagen, në qershor të këtij viti u pezullua, kur një tifoz danez zbriti në fushë dhe goditi

Francën, Rumaninë, Lituaninë, Austrinë dhe Ishujt Faroe. Të pakënaqur nga shorti i Durbanit, në Afrikën e Jugut, kanë qenë edhe Anglezët. Ata do të përballen përsëri me kroatët të cilët u lanë një shije shumë të hidhur në eliminatoret e Euro 2008 duke i eliminuar në fushën e Uemblit. Shorti i Shqipërisë në grupin e parë tashmë e bënë edhe më të vështirë misionin e trajnerit të ri që do të zëvendësojë Otto Baric. Federata Shqiptare e Futbollit do të duhet që ndoshta t`i shkund mirë xhepat për një trajner të mirëfilltë. Në këtë grup, Shqipëria llogarit edhe një tjetër humbje, atë financiare. Një ekip si Gjermania apo Anglia paguajnë miliona euro për të drejtën televizive çfarë ndihmon shumë në buxhetin e FSHF. Burime brenda Federatës bëjnë të ditur se as të gjitha ekipet sëbashku, ato të grupit të Shqipërisë nuk do të paguanin të drejtë televizive sa c`paguan Anglia.

KOMENT
Elert Yzeiri
Duhej të ishte nata e ngushëllimit të madh për Shqipërinë, por Bariç dhe ushtria e tij e shpartalluar kanë realizuar fundosjen më të turpshme kuqezi, në honet e një mynxyre të mbushur me shumë dyshime dhe intriga. Hija e turpit ka rënë sërish mbi qiellin e futbollit shqiptar dhe ashtu siç duket kjo skuadër nuk mund të bëjë dot pa moralin e fëlliqur që i rri fshehur nën damarë, ndërsa tifozët e pasionuar duhet

të gëlltisin rëndë poshtërimin e radhës. Kombëtarja ka luajtur aktin më të shëmtuar të historisë së saj në futboll, duke i dhënë fund eliminatoreve për evropianin 2008 me një ndeshje të turpshme, jo vetëm për shifrat tenistike, por edhe moralin e shfaqur nga kjo skuadër. Në të vërtetë vetëm për moral nuk ka kjo skuadër dhe këta futbollistë, pasi në Rumani turistët që kishin veshur fanellat e skuadrës kombëtare, nuk e patën për bezdi që bashkë fishat e bollshme të vinin në tavolinën e kazinosë edhe flamurin kombëtar të Shqipërisë. Dikush rrihte gjoksin në Rinas duke deklaruar në

emër të skuadrës se Shqipëria në Bukuresht do të shkonte të lante mëkatet, pas humbjes së të shtunës në Tiranë me Bjellorusinë dhe duket se kanë pasur vërtetë të drejtë: futbollistët kanë larë mëkatet me bixhozin, pasi koeficienti në kompanitë e basteve për një humbje në shifra të tilla ishte vërtetë i lartë përpara ndeshjes. Kapiteni Lala me paturpësinë më të madhe përdori edhe ironinë përballë akuzave të tifozëve për shitje, pas ndeshjes me Bjellorusinë, ndërkohë që është më e sigurt se nuk do ti ketë ngelur më burrëri për të folur për kombëtaren. Më shëmtuar akoma është shfaqur edhe

zëvendësi i tij, Lorik Cana, i cili pasi na ka demonstruar me dhjetëra raste se i mungon profesionalizmi, me naivitetin e një adoleshenti që nuk do të rritet kurrë guxoi të ndajë dhe tifozët, në shqiptarë e kosovarë. Akoma edhe më keq u fsheh pas humbjes me Bjellorusinë. Ky është një turp, përgjegjësia e të cilit bie mbi të gjithë, madje edhe për ne që jemi jashtë, pasi i kemi besuar himnin kombëtar ca bixhosxhinjve lapangjozë. Megallomania e shfaqur në muajt e fundit nga kroati Bariç dhe futbollistët e ka pasur të lartë koston dhe në Rumani këta aktorë të dështuar e shitën shumë lirë shansin e fundit për justifikuar turpin

që gatuan në këtë edicion. Zhgënjimi është vërtetë shumë i madh, pasi në rrugëtimin e këtij edicioni me premtime prekëm qiellin: e deklaruar se kjo është skuadra më e mirë e të gjitha kohrave, ky është edicioni i rekordeve, në fjalorin e përditshëm të futbollit kryesonte togfjalëshi vazo e katërt, madje u ngritën edhe ide se do të shkojmë në evropian: këtu këputet filmi pasi jemi sërish në fund. Faleminderit çuna, pasi një rekord të tillë 6-1 do të kishte zili edhe Luksemburgu në këtë edicion. Dy fjalë i takojnë edhe plakushit grindavec Bariç, që arriti të përshtaste më së miri karakterin e tij të me veset e

ushtarëve shqiptarë: skenari i fundit që vunë në skenë zoti Bariç me aktorët e tij nuk kishte asgjë të ndryshme me karnalavet, përveç faturës në para që korrenspondon me kontratën tuaj. Nga Karpatet ai ka lëshuar deklaratën e dorëheqjes, por duket se nuk mjafton për damkën që i la skuadrës sonë, në 16 muajt e tij si trajner. Dhe në fund edhe një fjali për presidentin e federatës: nëse në kampionatin kombëtar çdo javë rrezikohen jetë njerëzish dhe kombëtarja luan bixhoz me himnin e flamurit, cili është morali i këtij futbolli zoti Duka!

Kompani avokatore
Dera për të trokitur për çdo hall që keni
Specialistët tanë ju ndihmojnë për:

JR J

EMIGRACION
 Dokumente udhëtimi  Procedura për leje qëndrimi dhe viza  Kur jeni kontigjent për t’u riatdhesuar ose të ndaluar nga organet e emigracionit

PUNESIM
 Shkarkim nga puna padrejtësisht  Diskriminim  Kushtet e punës, kontratat

FAMILJE
 Aplikime për viza qëndrimi, leje pune për bashkëshortët, të fejuarit, fëmijët ose prindërit  Procese divorci dhe ndarje pasurie  Dhunë familjare

AKSIDENTE
 Dëmtime fizike për faj të palëve të treta  Dëmshpërblime legale  Aksidente në punë, rrugë ose keqtrajtime

SHITBLERJE
    Shit-blerje për pasuri private / biznese Probleme me kontrata, qeratë, sigurime Kreditime dhe borxhe bankare Mosmarrëveshje mes paleve    

KRIME
Jeni ndaluar nga policia për çdo arsye Mbështetje dhe këshilla ligjore Apelime Mbrojtje ligjore

Për çdo problem tjetër na pyesni përpara se të kërkoni derë me derë!
Gjithashtu ne jemi dera ku duhet trokitur edhe për rastet kur bëni shit-blerje biznesesh, shtëpish, kontrata ose marrëveshje të ndryshme dy-palëshe ose shumëpalëshe. Ne kemi mbi 30 specialistë në shërbimin tuaj dhe çdo takim bëhet kokë më kokë dhe në konfidencë të plotë. Me pune serioze ne kemi ndërtuar prestigjin tonë.

Për të biseduar në Shqip telefono avokatin Naim Hasani 020 8231 0440 fax; 020 8280 9029

JR JR JONES J

58 Uxbridge Road, Ealing LONDON, W5 2ST Tel: 020 8566 2595 Fax: 020 8579 4288

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful