B1D17E1 MENYAYANGI DAN MENGHARGAI ALAM SEKITAR

BORANG SENARAI SEMAK (UNTUK PELAJAR) PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1

NAMA :……………………………………………………………… TARIKH:…………………………………………..

TINGKATAN :…………………………

BAND 1

1. Tandakan ( √ ) pada pilihan jawapan anda BIL 1. 2. 3. 4. 5. SENARAI SEMAK Membuang sampah ke dalam sungai Melakukan pembakaran secara terbuka Menanam pokok bunga dihalaman rumah Menyertai aktiviti gotong royong membersihkan kawasan sekolah Membuang sampah di dalam tong sampah BETUL SALAH

Rubrik penskoran Cemerlang : Dapat menjawab kesemua soalan Baik : Dapat menjawab 3 daripada 5 soalan Memuaskan : Dapat menjawab 2 daripada 5 soalan

orang ramai boleh melakukan aktiviti luar dan beriadah tanpa gangguan yang boleh menimbulkan perasaan rimas marah dan tidak selesa. Cuaca panas dan kering yang disebabkan oleh kenaikan suhu dapat dielakkan dan membolehkan kita menjalani kehidupan dalam keadaan cuaca yang baik.B2D17E1 MENYAYANGI DAN MENGHARGAI ALAM SEKITAR PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 BAND 2 NAMA: TARIKH: Isi tempat kosong dengan perkataan yang diberikan di bawah. Udara dalam alam sekitar kita yang bersih dan segar juga membolehkan kita menikmati keselesaan. (2)____________________ membebaskan oksigen ke udara dan membolehkan badan kita mendapat bekalan (3)____________secukupnya. Kita akan berasa (4)_____________ jika tiada gangguan di persekitaran kita. Melalui persekitaran yang segar dan nyaman juga. Menyedut oksigen selesa Tumbuh-tumbuhan meningkatkan TINGKATAN: Persekitaran yang bersih membolehkan kita (1)____________ udara yang segar. Udara yang bersih merupakan nikmat yang sangat bernilai kepada kehidupan manusia. Aktivti riadah yang dijalankan dalam keadaan bersih akan( 5)_________________tahap kesihatan kita Cemerlang : Dapat menjawab kesemua soalan Baik : Dapat menjawab 3 daripada 5 soalan Memuaskan : Dapat menjawab 2 daripada 5 soalan . Kawasan yang segar dan bersih lazimnya dipenuhi dengan tumbuhan menghijau.

3. 2.B3D17E1 MENYAYANGI DAN MENGHARGAI ALAM SEKITAR PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 BAND 3 NAMA: TARIKH: TINGKATAN : Gambar diatas ialah Tong Kitar semula. 3.Biru dan Jingga. . TONG BIRU 1. Senaraikan bahan buangan atau sampah yang sepatutnya dimasukkan mengikut warna tersebut. TONG JINGGA 3. 2. TONG COKLAT 1. Terdapat tiga warna iaitu Coklat. 2. 1.

Nyatakan sama ada WAJAR atau TIDAK WAJAR situasi situasi dibawah ini a) Oleh kerana tong sampah agak jauh . Saya membuang sampah ke dalam longkang sekolah.B4D17E1 MENYAYANGI DAN MENGHARGAI ALAM SEKITAR PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 BAND 4 NAMA: TARIKH: TINGKATAN : 1. ____________________ b) Kami bergotong royong menanam tanaman hiasan di keliling sekolah ____________________ c) Tong sampah disekolah telah penuh. saya dan kawan kawan membakar sampah tersebut dibelakang kawasan sekolah ________________________ Cemerlang : Dapat menjawab kesemua soalan Sederhana : Dapat menjawab 2 daripada 3 soalan Memuaskan : Dapat menjawab 1 daripada 3 soalan .

B5D17E1 MENYAYANGI DAN MENGHARGAI ALAM SEKITAR PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 NAMA: TARIKH: TINGKATAN : BAND 5 Tandakan (√) pada pilihan jawapan anda. Butiran Saya telah memberitahu rakan rakan tentang bahaya melakukan pembakaran secara terbuka Saya telah mendiamkan diri apabila melihat pihak tertentu melakukan pembuangan sisa bahan kimia ke sungai berdekatan rumah saya Saya telah bekerjasama dengan masyarakat kampung saya menjalankan aktiviti gotong royong. Cemerlang : Dapat menjawab kesemua soalan Sederhana : Dapat menjawab 2 daripada 3 soalan Memuaskan : Dapat menjawab 1 daripada 3 soalan YA TIDAK 3. Bil 1. . 2.

00 AM -10.00AM Adalah dengan ini saya mengesahkan pelajar yang bernama ________________________________________________________ telah melaksanakan aktiviti menanam pokok dan menghijaukan kawasan persekitaran sekolah dan pelakuan ini telah menarik minat pelajar-pelajar lain untuk mencontohi sikap beliau.B6D17E1 MENYAYANGI DAN MENGHARGAI ALAM SEKITAR CATATAN ANEKDOT PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 NAMA: TARIKH: BAND 6 TINGKATAN : TARIKH : 20 Ogos 2014 HARI: AHAD MASA : 8. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful