frjfpowjfpwojpoj jfowpojfowj vjrj fwnjcdiwkfje949# gejfjojerf5 dimineata. 7 septembrie 2013. M-am trezit de 15 minute si ma uit in tavan.

N-am nici cea mai mica dorinta sa ma dau jos din pat. Am dormit doar cateva ore si mam intors de pe o parte pe alta intrebandu-ma de zeci de ori: ce sens are sa ac asta! "ntr-o ora# voi i a ara# in ri$# aler$and alaturi de alti 20 de nebuni# cel mai $reu dublumaraton din lume. %unt &'(m aler$ati pe )rans a$arasan# cu primii 2' de (m doar de urcare. "n total doar di erenta de nivel pe urcare depaseste 3000m. %i asta nu e tot. *entru ca traseul se termina sus la +etatea *oienari. ,upa &'(m# mai trebuie urcate inca aproape 1500 de scari. -ttp:..///.succesdublu.ro./p-content.uploads..01.jp$ renuntat la oameni# la oportunitati# la proiecte incepute# la relatii# la joburi. +ineva spunea ca viata este un sira$ de esecuri presarat din cand in cand cu mici succese. "n mirajul internetului am ajuns sa nu mai iu sincer cu mine insumi. Am vrut mereu sa a isez partile bune# partile rumoase# poze zambitoare si ericite. +and# de apt# poate pentru un mic succes e1ista luni intre$i de dezama$iri. %unt luni punctate de nerealizari si rustrari. Aler$atul m-a invatat sa nu mai renunt usor. M-a invatat sa suport durerea si discon ortul. Altii poate au c-estia asta in san$e. 2u nu. %unt un -edonist. "ubesc placerea si evit cat de mult se poate durerea. Am inceput sa aler$ maratoane ca sa imi obisnuiesc creierul sa nu se mai dea batut cand lucrurile nu sunt roz. +and ma uit in o$linda am mai multe cicatrici decat as vrea sa recunosc. Mai multe in ran$eri decat as i dispus sa povestesc cuiva. Mi-am dat seama ca de cand am inceput sa aler$ nu mai sunt omul ala. Am invatat sa am rabdare. Am invatat sa suport ce nu-mi convine pe moment ca sa imi atin$ obiectivul. Aler$atul nu e un antrenament izic. Aler$atul e un antrenament mental. "mi ajuta creierul sa se descurce atunci cand sunt zeci de motive pentru care sa renunt. M-am enervat si m-am -otarat sa termin de aler$at )ransmaratonul# indi erent cat imi ia# indi erent cat doare# indi erent cat de obosit ma simt.

7

+u cateva zile inainte am stat de vorba cu cativa oameni care aler$asera distante mai lun$i decat mine. Am incercat sa-mi ac un plan pentru ziua cursei. +-iar si pe drum# cautam pe net: 3cum sa aler$i un ultramaraton daca nu te-ai antrenat4. Nu aceti ca mine. "ulian Novac m-a ajutat cu o strate$ie pe care am urmat-o si care pana la urma a dat rezultate. Multumesc# nebunule. *lanul era simplu. Aveam 2'(m de urcare si 00 de (m de coborare 5teoretic6 plus aproape 1500 de scari de urcat la inal. Mi-am impartit cursa mental in trei bucati. Mi-am zis ca prima treime trebuie sa o parcur$ ara sa simt deloc ca sunt obosit# indi erent ca raman ultimul concurent. A doua treime urma sa aler$ si sa simt ca incep sa depun e ort. 7ltima treime va i cea mai $rea si o voi parcur$e cu mintea si su letul# daca picioarele nu mai vor.

Mi-am pre$atit trei litri de isotonic 5 olosesc "sostar6# un sandvis# vreo 0 batoane ener$izante# am luat doua pastile de ma$neziu ca sa nu am crampe# mi-am acut nevoile si am iesit pe usa. *rimii 2' de (m de urcare pana la 8alea 9ac i-am parcurs mer$and. ,in cand in cand# pe usoare bucati de plat treceam pe jo$$in$. +alculul era simplu. ,aca mer$# ac in jur de 07(m pe ora. ,aca mer$ toata urcarea# ajun$ la 8alea 9ac dupa aproape ' ore. "mi raman apoi 7 ore si jumatate ca sa termin restul de 00(m la coborare si inca o jumatate de ora sa

urc scarile de la *oienari. "n elul asta# am sanse sa termin in i1 12 ore# cat era timpul limita pus de or$anizatori.

A ost mai bine decat ma asteptam. "-am lasat pe ceilalti la start la 0 dimineata sa plece ca din pusca. Am ramas la coada# m-am abtinut sa o iau si eu la u$a si m-am tinut de plan. *ana in var # ia-o usor: ,upa 3 ore si '0 de minute# cu 20 de minute mai devreme decat calculele mele# traversam tunelul de la 8alea 9ac spre partea sudica a )rans a$arasanului. )ocmai se ridicase soarele# si incantat de senzatii# n-am ratat ocazia sa ac o vizita la ;+ul cu cea mai rumoasa priveliste din <omania. 7nde am pierdut 5-10 minute. +and am iesit# doi participanti care erau cam cu 500m in spatele meu inainte=acum erau departe la peste 1(m inaintea mea.

Am inceput sa aler$ pe coborare# atent mereu la ceas# la senzatiile din $enunc-i# la respiratie# la pozitia de aler$are. N-o lua prea tare# o sa re$reti mai tarziu:. %tai la ritmul pe care l-ai calculat si o sa ajun$i in timp util ara crampe# ara dureri. : ,e unde. Am aler$at sa ii prind din urma pe baieti# i-am depasit# ba c-iar la cascada +apra m-am oprit sa cumpar niste covri$i sarati# ca muream de po ta. ,omnul de la taraba mi-a urat 3picioare tari4# usese aler$ator si el la viata lui# am luat-o iar la u$a. )ot asa# (ilometru dupa (ilometru. Au trecut aproape '0 de (m# am cateva crampe# nu oarte $rav# ma simt e1celent. ,ar ce-i asta! 7rmeaza o panta. +and a aparut! *arca trebuia sa ie doar coborare=

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful