MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE PROIECTUL PHARE-RO 9602-05 TTQM

EDUCATIE PENTRU CALITATE
DOCUMENT AUXILIAR CURRICULAR PENTRU LICEE TEORETICE

Bucuresti 2000

1

Autori: Insp. Spec. Romulus Pop – Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic Bucuresti Prof. Maria Elena Suciu – Colegiul National Gheorghe Lazar, Sibiu Prof. Nicolae Suciu – Colegiul National Gheorghe Lazar, Sibiu Consultant: Lucian Ciolan – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei Bucuresti / CNDIPT

Referenti: Prof. Ioana Gabriela Marcut – directoare, Colegiul National Pedagogic Andrei Saguna, Sibiu Prof.dr. Constantin Corega – director, Liceul Teoretic Emil Racovita, Cluj-Napoca

2

GHIDUL PROFESORULUI

3

In management. ci de beneficiar. intre ceea ce s-a cerut si ce s-a furnizat ♦ Satisfactia clientului este adevarata si singura masura a calitatii acceptabile. calitatea unui produs sau serviciu este conformitatea cu cerintele. calitatea reprezinta totalitatea caracteristicilor unui produs sau serviciu.simplu . Calitatea si managementul calitatii Definitii. chiar daca interpretarea nevoilor si asteptarilor sunt atat obiective cat mai ales subiective. In sens restrans. Evolutia conceptului de calitate Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de calitate. in masura sa promoveze valorile si atitudinile adecvate legate de acest subiect. precum si constientizarea importantei calitatii produselor in mintea clientului. sau . atat in lumea afacerilor. ♦ Conformitatea cu cerintele nu conduce in mod necesar la realizarea calitatii. Introducerea unor elemente privind educatia pentru calitate in scoli are ca scop formarea unei culturi a calitatii.gradul de satisfacere a cerintelor si trebuintelor clientului. preocuparea pentru calitate a devenit un subiect care intruneste un interes tot mai mare. largind aria de cuprindere a notiunii de calitate. A urmat revolutia japoneza in materie de calitate. ♦ Schimbarea perceptiilor clientului este permanenta. a competitiei dintre firme. Astfel. bazate pe abilitatea de a satisface cerinte sau trebuinte.1. a legislatiei. bazandu-se pe constientizarea noilor tehnologii. deoarece nu se poate reduce totul la caracteristici masurabile ♦ Calitatea este un rezultat al comparatiei facute nu de producator. cat si in sectorul serviciilor. 4 . Secolul XX a provocat schimbari rapide in productia de bunuri si servicii. lipsa defectelor sau contaminarii. Ce este calitatea ? In sens larg. este un grad de excelenta: masura in care ceva este adecvat scopului pentru care a fost creat.

achizitionandu-l de la un alt magazin. ci reflecta masura in care acea caracteristica satisface anumite nevoi ale clientului. ♦ La ce este aplicabila calitatea ? Fiecare produs. responsabilitatea pentru calitate o are conducatorul executiv al organizatiei. Ce nu este calitatea ? Calitatea nu este perfectiune. Calitatea nu exista de sine statator. sustinuta sau imbunatatita prin managementul calitatii. Valoarea nu se refera la pret. Chiar daca produsul este de calitate. informatii si incurajari in diferitele stadii ale procesului. organizatia creaza satisfactie clientilor. de fapt conteaza calitatea tranzactiei complete. 5 . un produs intruneste cerinte functionale si fizice. Din punct de vedere legal. masura sau adjectiv. actiune sau decizie poate fi acceptabila sau nu. Furnizand produse sau servicii de calitate. realizarea cerintelor calitatii. Pentru a fi performante. anticipand viitoare nevoi si asteptari clientii devin stabili. Nici o inspectie nu schimba calitatea unui produs sau serviciu. Ceilalti membri ai echipei manageriale au rolul de a facilita “productia” de calitate furnizand indrumare si formare. care cuprinde: • controlul calitatii. Cateodata. proces. ♦ Cine este responsabil pentru calitate ? Fiecare individ este responsabil pentru calitatea muncii sale prin • • • specificarea cerintelor calitatii. Din acest motiv calitatea este vitala pentru supravietuirea unei intreprinderi. standard. ci este in legatura cu o entitate. Prin urmare tot ceea ce produce o organizatie are calitate intrinseca si toti membrii sai trebuie sa acorde atentie calitatii. Intr-un efort de reducere a costurilor. unele organizatii uita ca . ♦ Cum se poate obtine calitate ? Calitatea poate fi realizata. respectivele persoane au nevoie de cunostinte si aptitudini speciale. De ce o organizatie trebuie sa fie interesata de calitate ? Afacerile exista nu pentru a aduce profit. sarcina.♦ Calitatea si valoarea. acelasi produs are o foarte buna valoare. cum multi ar vrea sa credem. controlul calitatii. ci ca sa produca consecvent satisfactia clientilor. serviciu. dar are un pret prea mare in comparatie cu altele din aceeasi clasa. tehnici si instrumente. Alteori. ignorand relatiile interumane nu vei obtine clienti satisfacuti. la pretul jumatate. Ea nu este o anumita caracteristica a entitatii. ci la masura beneficiilor derivate dintr-un produs sau serviciu.

♦ filosofii – managementul calitatii totale (TQM). ♦ prevenirea furnizarii de produse si servicii cu trasaturi care produc insatisfactie clientului. ♦ gasirea unor solutii economice la nevoile clientilor. controlul statistic. ♦ eficientizarea procesului de productie. ♦ si cel mai important. cea mai buna valoare. ♦ dezvoltarea si mentinerea unui sistem managerial de obtinere a nevoilor si asteptarilor clientului in mod real. ISO 14000. standarde. care incepe de la varful conducerii unei organizatii si se realizeaza prin: ♦ stabilirea nevoilor si asteptarilor clientului. recunoasterea meritelor si recompensarea celor care se angajeaza total. BS 7799. ♦ verificarea inainte de livrare daca produsele si serviciile poseda trasaturile cerute.• • imbunatatirea calitatii. imbunatatirea continua. ♦ masuratori – premii pentru calitate. ♦ descoperirea si eliminarea trasaturilor indezirabile ale produselor si serviciilor. 6 . ♦ proiectarea unor produse si servicii cu trasaturi care reflecta nevoile clientului. Calitatea se obtine printr-un lant de procese controlate si imbunatatite permanent. ♦ metodologii – managementul afacerilor. ♦ realizarea unor produse si servicii care sa reproduca fidel proiectul. ♦ descoperirea si furnizarea produselor si serviciilor care il incanta pe client. Pentru a ajuta organizatiile sa-si imbunatateasca activitatea s-au dezvoltat o mare varietate de: ♦ sisteme manageriale – ISO 9000. ♦ tehnici si instrumente – grafice ale proceselor. economic si repetat. BS 8800. analiza erorilor si efectelor. asigurarea calitatii.

Tetraedrul calitatii produselor Caracteristici estetice Caracteristici energetice si ecologice Caracteristici economice Comoditate in utilizare Durabilitate Caracteristici tehnice Siguranta in functionare Asistenta dupa vanzare Fiabilitate Caracteristici constructive 7 .

dar si la partea mai sensibila. de la productie la livrare. Abordare manageriala sistemica – eficienta unei organizatii depinde de identificarea. 3. dar trebuie in mod obligatoriu condus de la nivelul cel mai inalt. Acest proces poate schimba atitudini. Ce este managementul calitatii totale ? Managementul calitatii totale (TQM) este o filosofie manageriala a unei organizatii centrata pe calitate. Focalizare pe client – organizatiile depind de clienti.Managementul calitatii totale Managementul calitatii reprezinta procesul de identificare si administrare a activitatilor necesare pentru realizarea obiectivelor de calitate ale unei organizatii. TQM este un mod de gandire care sa asigure ca lucrurile bune se fac chiar de la prima incercare. se refera la toate activitatile unei organizatii. Abordare procesuala – rezultatul dorit se obtine mai eficient cand activitatile si resursele inrudite sunt inglobate intr-un proces. implementarea managementului calitatii implica toti membrii organizatiei. 2. sa anticipeze cerintele si sa lupte din greu pentru depasirea asteptarilor clientilor. beneficii pentru toti membrii oragnizatiei si pentru societate. de aceea trebuie sa inteleaga necesitatile prezente si viitoare. Aceasta conduce la satisfacerea eficienta si efectiva a clientului. fara compromisuri etice. Care sunt principiile TQM ? 1. Imbunatatire continua – tot ceea ce se petrece intr-o organizatie trebuie supus unui proces de schimbare continua focalizat pe eficienta. 6. bazata pe participarea tuturor membrilor sai si tintind succesul pe termen lung. comportamente si poate conduce la rezultate mai bune. Implicare generala – toti membrii isi utilizeaza intregul potential in beneficiul organizatiei. Managementul calitatii devine resposabilitatea tuturor nivelurilor de conducere. 5. intelegerea si conducerea proceselor intr-o viziune sistemica. etica si cultura. In mod fundamental. Leadership – conducatorii creeaza si faciliteaza atingerea misiunii prin planificarea actiunilor si inducerea comportamentelor. 8 . 4.

prin urmare scoala si in special profesorii au responsabilitatea de a crea PI la un nivel cat mai inalt. Dupa varsta de 25 ani devine o sarcina mai dificila. ♦ reduce stresul. pierderile si animozitatile. ♦ sa recunoasca meritele. Procesul de invatare implica apropierea nivelelor PA si PI. De ce trebuie adoptata filosofia TQM ? Pentru ca : ♦ face organizatia mai competitiva. Nivelul ideal al modelarii PI se formeaza pe parcursul copilariei si adolescentei. ♦ cladeste echipe. Relatii reciproc avantajoase cu furnizorii – crearea unor produse de valoare depinde in mare masura de parteneri si furnizori. Criterii de stabilire a performantei: ♦ performanta actuala (PA) – performanta reala a unui individ la un moment dat. ♦ performanta ideala (PI) – performanta pe care un individ tinde sa o atinga. 9 . ♦ creaza un climat de munca in care toti au succes.7. 8. Abordare factuala in luarea deciziilor – deciziile la orice nivel trebuie luate dupa o analiza logica si intuitiva a datelor. ♦ sa critice fara sa descurajeze. ♦ induce o noua cultura menita sa asigure crestere pe termen lung. ♦ sa fie exigent. Regulile de aur prin care profesorii contribuie la ridicarea nivelului PI: ♦ sa fie un bun exemplu. Calitatea in educatie Calitatea personala sta la baza calitatii. parteneriate si cooperari.

Cand se analizeaza calitatea personala trebuie avut in vedere ca ar putea exista o mare diferenta intre ceea ce face un elev si ceea ce ar putea sa faca. ♦ sa analizeze calitatea personala. Semnele calitatii. ♦ isi asuma responsabilitati cand lucreaza in echipa. pregatit sa-si dea toata silinta si sa-si foloseasca la maximum cunostintele personale si academice. ♦ se pregateste si contribuie la desfasurarea lectiei. Asigurarea calitatii = ansamblul activitatilor planificate si sistematice implementate in cadrul sistemului cailtatii si demonstrate atat cat este necesar. ♦ pune intrebari profesorului. asigura coerenta intre teme si obiectivele didactice propuse si controleaza in mod regulat nivelul educational al elevului. intr-o ambianta confortabila. comportamentul fiind diferit cand doreste sa se autodepaseasca. cu mintea deschisa. ♦ sa acorde libertate de actiune. atat pe termen lung. ♦ este capabil sa se entuziasmeze. ♦ sa aiba simtul umorului. 10 . ♦ sa delege resposabilitati. ♦ este punctual si isi indeplineste sarcinile in timp util. Performanta unui elev poate fluctua in functie de diversitatea situatiilor. cat si pe termen scurt. Un elev bun ♦ vine la scoala bine dispus. pentru furnizarea increderii corespunzatoare ca o entitate va satisface conditiile referitoare la calitate. Dictionar Acreditare = recunoastere oficiala a competentei unui organism de certificare. Pentru evaluare si diferentiere profesorul stabileste impreuna cu elevii teluri clare.♦ sa fie deschis la critici. ♦ este independent si doritor sa-si argumenteze punctele de vedere.

defect. Proces = transformare a unui set de intrari. in vederea determinarii. cat si pentru clientii acesteia. Managementul calitatii = ansamblul activitatilor functiei generale de management ce determina politica in domeniul calitatii. proces) prin confirmarea superioritatii caracteristicilor acesteia. obiectivele si responsabilitatile si care le implementeaza in cadrul sistemului calitatii prin mijloace cum ar fi planificarea calitatii. Controlul calitatii = suma activitatilor si tehnicilor utilizate pentru a realiza si mentine calitatea unui produs. serviciu. in iesiri dorite. Certificarea = activitatea unei organizatii autorizate. precum si avantaje pentru toti membrii organizatiei. asa cum sunt exprimate oficial de managementul de la nivelul cel mai inalt. verificarii si atestarii scrise a conformitatii calitatii unei entitati(produs. Deficienta = eroare. Imbunatatirea calitatii = actiunile intreprinse de intreaga organizatie pentru cresterea eficacitatii si eficientei activitatilor si proceselor in scopul de a asigura avantaje sporite atat pentru organizatie. ISO 9000 = documente care cuprind peste 20 standarde referitoare la calitate si managementul calitatii. 11 . bazat pe participarea tuturor membrilor acesteia si care vizeaza un succes pe termen lung prin satisfacerea clientului. independente. determinari) si se pot desprinde concluzii. sub forma de produse. controlul calitatii. metode si operatii. proces sau serviciu. Planificarea calitatii = activitatile care stabilesc obiectivele si conditiile referitoare la calitate. servicii sau.Auditul calitatii = examinarea sistematica si independenta in scopul de a determina daca activitatile referitoare la calitate si rezultatele aferente satisfac dispozitiile prestabilite. Benchmark = punct de referinta care este utilizat ca standard de comparatie pentru performanta reala / pozitie de referinta din care se poate realiza evaluare(se pot efectua masuratori. intrerupere de functionare. informatii. rezultate. iesire din specificatii. asigurarea calitatii. precum si conditiile referitoare la aplicarea elementelor sistemului calitatii. precum si daca aceste dispozitii sunt implementate efectiv si sunt corespunzatoare pentru realizarea obiectivelor. Managementul calitatii totale (TQM) = modul de management al unei organizatii concentrat asupra calitatii. care poate include actiuni. Politica in domeniul calitatii = ansamblul obiectivelor si orientarilor generale ale unei organizatii in ceea ce priveste calitatea. in comparatie cu un referential prestabilit. imbunatatirea calitatii. in general. Evaluarea calitatii = examinarea sistematica a masurii in care o entitate este capabila sa satisfaca conditiile specificate.

precum si de activitati interne ale furnizorului pentru satisfacerea necesitatilor clientului. in functie de optiuni ♦ cere elevilor sa specifice motivele pentru ♦ discuta si deleaga un reprezentant care sa care ar cumpara produsul ♦ noteaza pe tabla elementele care il ajuta sa faca legatura cu tema prezinte concluziile Activitati ale elevilor 2. software si servicii. drepturi O reglementare speciala pentru protectia consumatorilor. norme. categorii de produse: bunuri. Durata: ♦ 20 min. 21/1992 a fost 12 . Calitatea si consumatorul Protectia consumatorului: institutii.G. sub forma unei ordonante guvernamentale – O. a fost aprobata in anul 1992. in Romania. Exercitiul 1 Obiective: ♦ Sa trezeasca interesul elevilor asupra temei Calitatea si managementul calitatii ♦ Sa identifice elementele calitatii pornind de la exemple concrete. adoptata ulterior de Parlament prin Legea nr 11/1994. nr 21/1992.Produs = rezultat al oricarei activitati sau al oricarui proces. Serviciu = rezultat generat de activitati la interfata dintre furnizor si client. Desfasurare: Activitati ale profesorului ♦ cere elevilor sa numeasca un produs pe care ar dori sa-l cumpere (brainstorming) si noteaza toate optiunile ♦ imparte elevii in grupe de cate 4-5. In baza Ordonantei Guvernamentale nr.

♦ de a informa opinia publica. avand ca principala atributie realizarea strategiei. subordonat Guvernului. Asociatiile pentru protectia consumatorilor au. in cadrul unei proceduri de urgenta. urmatoarele drepturi: ♦ de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea sa le prejudicieze viata. in vederea identificarii cazurilor in care agentii economici nu respecta drepturile consumatorilor prevazute de lege si de a sesiza. ♦ de a fi despagubiti pentru prejudiciile generate de calitatea necorespunzatoare a produselor si servciilor. politicii si obiectivelor guvernamentale in domeniul protectiei vietii. ♦ de a se organiza in asociatii pentru protectia consumatorilor. organ de specialitate al administratiei publice centrale. precum si a drepturilor si intereselor legitime ale acestora. ♦ de a initia actiuni proprii. prin mass-media. 13 . De asemenea. in spiritul aceleasi regelementari au luat fiinta peste 12o asociatii neguvernamentale ale consumatorilor.infiintat si Oficiul pentru Protectia Consumatorilor. corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor. laboratoarelor acreditate efectuarea de analize si incercari ale produselor destinate consumatorilor si de a publica rezultatele. precum si de a fi educati in calitatea lor de consumatori. asupra deficientelor de calitate a produselor si serviciilor. in scopul apararii intereselor lor. astfel incat decizia pe care o adopta in legatura cu acestea sa corspunda cat mai bine nevoilor lor. urmatoarele drepturi: ♦ de a solicita autoritatilor competente luarea de masuri in vederea opririi productiei sau retragerii de pe piata a produselor sau serviciilor care nu asigura nivelul calitativ prescris in documentele stabilite de lege sau care pun in pericol viata. sanatatii si securitatii consumatorilor. ♦ de a fi informati complet. ♦ de a avea acces la pietele care le asigura o gamavariata de produse si servicii de calitate. precum si asupra consecintelor vatamatoare ale acestora pentru consumatori. 21/1992 cetatenii au in calitatea lor de consumatori. ♦ de a solicita. In conformitate cu Ordonanata Guvernului nr. sanatatea sau securitatea ori sa le afecteze drepturile si interesele legitime. in principal. ♦ de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor. folosinf in acest scop mijloacele prevazute de lege. pe cheltuiala lor. organele de specialitate ale administratiei publice abilitate sa actioneze in domeniul protectiei consumatorilor. sanatatea sau securitatea consumatorilor.

certificatul de garantie si solicitati agentului economic (magazinului). deoarece reclama poate fi adevarata dar si inselatoare. defectate in perioada de garantie. denumirea agentului economic. etc. care permite perpetuarea unor aspecte negative si sase implice in apararea propriilor drepturi conferite de lege. cantitatea. pretul. daca s-a constatat ca produsul sau serviciul prestat este necorespunzator calitativ: ♦ Nu mai folositi produsul si actionati imediat pentru rezolvarea nemultumirii.). termenul de garantie sau de valabilitate. iar amblaljul mai atragator nu contine totdeauna un produs mai bun. dupa caz. ♦ Pretul si calitatea pot varia mult. ♦ Nu va lasati impresionati de anuntul “marfa vanduta nu se schimba” intrucat aveti dreptul legal. aduceti produsul cu d-voastra). trebuie avute in vedere urmatoarele: Inainte de cumparare: ♦ Cititi informatiile cu privire la produsele ce vi se ofera de catre agentii economici (denuirea produsului. de la care ati cumparat produsul respectiv. ♦ Este bine sa purtati discutii cu conducatorul unitatii respective. chitanta) cu data cumpararii. ♦ Pentru bunurile de folosinta indelungata. la schimbarea produsului necorespunzator sau restituirea contravalorii acestuia si. riscuri previzibile. conditii de conservare si pastrare. ♦ Pretul trebuie sa fie afisat la loc vizibil. cu ocazia cumpararii. la cererea acestora. ♦ Nu va lasati influentati de reclama si ambalaj. Recomandari si sfaturi practice pentru consumatori Atunci cand se schizitioneaza un produs. Dupa cumparare. utilizare si intretinere al produselor). ♦ Prezentati documentele de vanzare si. ♦ Cititi informatiile scrise cu litere mici –uneori sunt cele mai importante. va veti adresa unitatii service mentionata in certificatul de garantie in vederea remedierii. sa il inlocuiasca sau sa va restituie contravaloarea acestuia (daca se poate. 14 . ♦ Fiti calmi. intrucat legea va apara daca aveti dreptate. usor de citit. modul de instalare. Consumatorii sunt rugati sa renunte la atitudinea de pasivitate. la despagubire. denumirea produsului si valoarea. contraindicatii si modul de utilizare.♦ de a primi subventii de la bugetul de stat prin intermediul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor. alegeti fara graba si cereti sfatul vanzatorului (agentii economici sunt obligati sa demonstreze consumatorilor. ♦ Cereti document de vanzare (bon. dupa caz.

dupa caz. ♦ comportarea agentilor economici si practicile comerciale ale acestora.Daca sunt nemultumiri legate de: ♦ calitatea produselor si serviciilor pe care le-ati achizitionat. sesizarea sau rclamatia trebuie sa contina urmatoarele informatii: ♦ numele si prenumele. ♦ modul in care sunt remediate deficiente aparute in cadrul termenului de garantie la produsele de folosinta indelungata. remedierea sau restituirea contravalorii produselor de uz curent care prezintadeficiente. Reclamatia poate fi formulata numai in scris. Pentru a putea fi rezolvate si pentru a se comunica raspunsul petentului. care au obligatia sa primeasca si sa rezolve in termen de 30 de zile sau. sa transmita spre solutionare celor in drept. sesizarile si reclamatiile din partea persoanelor fizice sau a asociatiilor de consumatori. va puteti adresa: Oficiilor Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau Asociatiilor pentru Protectia Consumatorilor existente in fiecare judet. in cazul in care pretindeti inlocuirea produsului necorespunzator sau rstituirea contravalorii acestuia. de telefon al persoanei care sesizeaza sau reclama ♦ denumirea si adresa agentului economic care a comercializat produsul ♦ data achizitionarii produsului ♦ detalii cu privire la deficientele sesizate sau reclamate ♦ pretentiile consumatorului (inlocuirea sau restituirea contravalorii) ♦ documentele probatorii anexate (bonul) ♦ mentionarea faptului sa produsul incriminat a fost sau nu predat organelor de cercetare ale Oficiului pentru Protectia Consumatorilor. Sesizarea poate fi verbala (telefonic. ♦ modul in care agentii economici asigura serviciul si piesele de schimb pe toata durata de utilizare a produsului. directa) sau scrisa. ♦ modul de informare asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor si serviciilor oferite la comercializare. Este caracterizata prin absenta oricarei revendicari materiale. constatate dupa vanzarea acestora si care pot fi imputate consumatorilor. ♦ modul in care sunt respectate obligatiile agentilor economici privind inlocuirea. 15 . constituind doar semnalarea comercializarii de produse necorespunzatoare. ♦ modul de incheiere a contractelor privind achizitionarea de produse sau servicii. adresa si nr.

Ulrich. Kilpatrick. 1999) : 1. autoevalluarea.) ♦ permit valorificare unor surse diverse de informare si documentare ♦ stimuleaza autonomia elevilor si creativitatea acestora ♦ ofera tutror elevilor paosibilitatea de a contribui. In urma unei micro-cercetari. elevii pot gasi raspunsuri la diferite intrebari semnificative pentru ei legate de ceea ce se petrece in scoala sau in afara scolii. o carte scrisa de elevi. fenomene. Etape posibile in realizarea unui proiect (Adaptat dupa C. Planificarea activitatilor: 16 . Metoda proiectului presupune implicarea activa a elevilor pe tot parcursul activitatilor desfasurate. comunicarea rezultatelor. ♦ faciliteaza invatarea prin cooperare (lucrul in grup) ♦ dezvolta capacitatile de investigare si de sistematizare a informatiilor ♦ sporesc motivatia pentru invatare prin apelul la situatii din viata cotidiana si prin implicarea elevilor.S. Stabilirea obiectivelor 3. Bucuresti. etc. etc.D. Proiectele: ♦ ofera foarte bune oportunitati pentru abordari interdisciplinare ale unor teme. intr-un fel sau altul. la realizarea produsului final. etc. formularea de intrebari care sa calauzeasca investigatia. aceste activitati se finalizeaza cu un “produs” concret: un dosar tematic. Managementul clasei:invatare prin cooperare. de regula. prin lucrarea The Project Method (1918). corelarea lor.Metoda proiectului Ideea invatarii bazate pe proiect a fost lansata de William H. Invatarea bazata pe proiecte presupune selectarea de informatii. Proiectul este o metoda interactiva de predare-invatare.. F. un ghid. a unei expozitii. care presupune o micro-cercetare sau o investigare sistematica a unui subiect care prezinta interes pentru elevi. prelucrarea si sintetizarea acestora. ♦ faciliteaza utilizarea metodelor moderne de evaluare (portofoliu. realzarea unui produs final. interactiuni in cadrul grupului. Alegerea temei 2. realizarea unei colectii.

in cazul in care cele oferite nu corespund conditiilor de invatare cu care se confrunta la clasa. Informatiile din Caietul elevului sunt adaptate dupa materiale oferite de Asociatiile pentru protectia consumatorilor si Oficiile pentru protectia consumatorilor din judetele Arges si Bihor si Asociatia si Oficiul pentru protectia consumatorilor din Romania . 4. Evaluarea cercetarii/activitatilor derulate (individual sau in grup. dar nu irositi Proiectul oferit spre ilustrare acopera continuturile din Curriculum referitoare la tema “Protectia consumatorului”. albume. Pe baza extraselor din legislatia referitoare la Protectia Consumatorului aflate in Caietul elevului fiecare profesor poate sa-si conceapa propriile activitati. articole. Competente: ♦ Realizarea corelatiei intre calitatea si pretul unor produse/servicii si alegerea lor in functie de nevoile si resursele proprii ♦ Interpretarea unor simboluri si inscriptionari referitoare la calitate ♦ Selectarea surselor de informare si a informatiilor relevante pentru rezolvarea unor probleme specifice ♦ Elaborarea si aplicarea unui plan de actiune 17 . carti. Realizarea produselor finale (rapoarte. Prezentarea rezultatelor/transmiterea acestora celorlalti colegi sau/si altor persoane (elevi din scoala.♦ distribuirea responsabilitatilor in cadrul grupului (in cazul unui proiect care se realizeaza in grup) ♦ identificarea surselor de informare ♦ stabilirea si procurarea resurselor (materialelor) necesare ♦ stabilirea unui calendar al desfasurarii activitatilor (analiza si distribuirea realista a timpului necesar) ♦ alegerea metodelor ce vor fi folosite. harti. membri ai comunitatii.) 7. etc. postere. de catre cadrul didactic sau de catre potentiali beneficiari ai proiectului produselor realizate. etc. Cercetarea sau investigarea propriu-zisa ( care se deruleaza de regula pe o perioada mai mare de timp) 5. Exemplu: Cumparati. profesori. Poate fi adaptat la conditiile concrete ale fiecarei scoli/oras.) 6.

Obiective: ♦ Sa identifice caracteristicile produselor/serviciilor folosind informatii de pe etichete.♦ se impart in grupe de cate 4-6 dupa si aleaga domeniul: produse alimentare. servicii (mediaza 18 . brosuri si sa le coreleze cu nevoile si preferintele proprii ♦ Sa aleaga produse din domeniul alimentar. reportofon. bunuri de folosinta indelungata si servicii de cea mai buna calitate cu un cost cat mai scazut ♦ Sa alcatuiasca o lista de produse/servicii pe care le-ar achizitiona si sa prezinte motivatia alegerii lor intr-un articol publicabil ♦ Sa compare comportamentul lor cu cel al consumatorului neavizat (optional) Durata: ♦ Organizarea activitatilor : 1-2 ore ♦ Investigarea : 2-3 ore ♦ Redactarea articolelor : 2-3 ore ♦ Prezentarea rezultatelor: 1 ora Locul desfasurarii: ♦ Clasa (organizare si redactare) ♦ Magazine sau organizatii furnizoare de servicii turistice (investigare) ♦ Clasa/club /sala festiva (prezentare) Materiale: ♦ Extrase din brosurile cu reglementarile legale privind protectia consumatorului de produse alimentare. copiator (editarea si multiplicarea “Foii calitatii”) Desfasurare: Activitati ale profesorului ♦ anunta tema si obiectivele proiectului Activitati ale elevilor ♦ clarifica nelamuririle ♦ invita elevii sa formeze patru grupe si sa. computer. imbracaminte/incaltaminte. bunuri de folosinta indelungata si servicii turistice Echipamente: ♦ In functie de resursele scolii si de modul de organizare a activitatii de catre elevi poate varia de la simplu: bloc notes pentru notarea observatiilor in timpul investigarii. la complex – electronic: aparat fotografiat. imbracaminte/incaltaminte. bunuri de preferinte si opteaza pentru un domeniu (in caz de suprapunere-negociaza) folosinta indelungata. instructiuni de folosire. camera video. retroproiector/folii (pentru prezentare). imbracaminte/incaltaminte.

) variantei pentru rezolva sarcini de lucru individuale. alegerea etc.Anexa) ♦ organizeaza activitati de invatare frontale ♦ citesc. perechii. (lectura) sau interactive (exercitii de gasirea corecte. caracteristicile prezinta actorii.daca este cazul) ♦ ofera materialele suport (v. pe perechi sau in grup adevarat/fals. scopul si modul de derulare al proiectului celor responsabili de activitatea investigata ♦ asista elevii in rezolvarea unor probleme aparute la solicitarea lor ♦ evalueaza produselor si compara oferta mai multor furnizori. ♦ inregistreaza datele procesul (indeplinirea termenelor. produsele intermediare) ♦ ofera consultanta ♦ alcatuiesc lista de produse ♦ redacteaza articolele 19 . cunoasterea legislatiei si a modului de inscriptionare a produselor ♦ monitorizeaza activitatea de organizare a ♦ stabilesc proiectului investigarii ♦ decid asupra formatului produsului final (articol cuprinzand comparatia comportamentului avizat/neavizat si/sau lista de produse si motivatia) ♦ isi impart sarcinile de lucru ♦ planifica activitatile locul de desfasurare al ♦ conduce elevii la locul investigarii. ♦ cerceteaza inscriptionarile.

20 . apa. ♦ conservarea si dezvoltarea bazei de resurse. publicat in anul 1987. hrana. ca rezultat al globalizarii. concretizata prin reglementari tot mai exigente de protectie. Presiunea acestor norme si criterii ecologice conduce la diferentierea produselor si serviciilor pe piata ceea ce implica alocarea de sume tot mai mari pentru cercetare si crearea de produse compatibile cu mediul natural. Raportul Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare intitulat "Viitorul nostru comun".♦ prezinta rezultatele proiectului ♦ evalueaza reciproca) ♦ redacteaza forma finala a articolelor ♦ multiplica si difuzeaza “Foaia” in scoala sau trimit articolele ziarelor locale. energie. ♦ asigurarea unui nivel de crestere controlata a populatiei. ♦ satisfacerea nevoilor esentiale de munca. In conditiile economice actuale . ca cetatean al planetei care poate influenta pozitiv dar si negativ mediul inconjurator si ca trebuie sa actioneze corespunzator. care se bazeaza pe urmatoarele principii generale de politica economica si sociala: ♦ redimensionarea cresterii economice. astfel incat sa se asigure conservarea resurselor naturale. locuinta si asistenta sociala. ♦ restructurarea tehnologica si tinerea sub control a riscurilor. regionale si internationale se remarca cele ale Uniunii Europene cuprinse in standardele ISO 14000. ♦ modificarea calitativa a proceselor de crestere economica. se remarca o preocupare tot mai intensa referitoare la calitatea mediului natural. activitatea (eventual organizeaza autoevaluarea sau evaluarea 3. Dintre normele nationale. promoveaza conceptul de dezvoltare durabila. Calitatea mediului Reglementari privind protectia mediului Recomandare: Discutarea impreuna cu elevii a modului de abordare tot mai serioasa a problemelor de mediu trebuie sa conduca la constientizarea de catre fiecare elev a faptului ca este direct responsabil de calitatea mediului.

c) corelarea planificarii de mediu cu cea de amenajare a teritoriului si de urbanism. in functie de amploarea acestora. j) dezvoltarea colaborarii internationale pentru asigurarea calitatii mediului. In domeniul protectiei mediului. armonizate cu programele de dezvoltare. c) principiul conservarii biodiversitatii si a ecosistemelor specifice cadrului biogeografic natural. a problemelor de mediu. programelor sau a activitatilor. Modalitatile de implementare si elementele strategice sunt: a) adoptarea politicilor de mediu. care promoveaza urmatoarele principii si elemente strategice pentru o dezvoltare durabila: a) principiul precautiei in luarea deciziei. e) inlaturarea cu prioritate a poluantilor care pericliteaza nemijlocit si grav sanatatea oamenilor. cea mai importanta reglementare o constituie Legea protectiei mediului (Legea nr. Recomandare: justificati impreuna cu elevii necesitatea acestor principii. e) rezolvarea pe niveluri de competenta. g) utilizarea durabila. 21 . d) introducerea parghiilor economice stimulative sau punitive. ♦ intarirea cooperarii internatiomale in vederea solutionarii problemelor globale cu care se confrunta omenirea. pe baza unor exemple. astfel incat fiecare elev sa retina ca dezvoltarea durabila implica tinerea sub control. in Romania.♦ integrarea deciziilor economice si a celor referitoare la protectia mediului intr-un proces unic. d) principiul "poluatorul plateste" . productia agricola. h) mentinerea. a urmatoarelor cinci categorii de factori si a relatiilor dintre ei: populatia. i) crearea unui cadru de participare a organizatiilor neguvernamentale si a populatiei la elaborarea si aplicarea deciziilor. resursele naturale si mediul inconjurator. b) obligativitatea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului in faza initiala a proiectelor. pe baza unor exemple concrete. productia industriala si poluarea. b) principiul prevenirii riscurilor ecologice si a producerii daunelor. Recomandare: Aceste principii trebuie analizate cu elevii. 137/1995). in timp si spatiu. ameliorarea calitatii mediului si reconstructia zonelor deteriorate. f) crearea sistemului national de monitorizare integrala a mediului.

comunitatii si de catre individ. statul recunoaste dreptul tuturor persoanelor la un mediu sanatos. autoritatilor administrative sau judecatoresti in cazul producerii unui prejudiciu direct sau indirect. 22 . luind in considerare intregul ciclu de viata al produsului si opiniile consumatorilor. ♦ informatiile utilizate pentru marcarea ecologica sa se bazeze pe analiza cilului de viata al produselor. accesul la informatiile privind calitatea mediului." Sisteme nationale si regionale de promovare a produselor si proceselor ecologice Recomandare: Elevii trebuie sa recunoasca insemnele de marcare ecologica a produselor si ca importanta acestor marcari va creste. Conform legii mentionate. Standardele ISO 14000 referitoare la marcarea ecologica au ca scop sa ofere o modalitate recunoscuta international de evaluare a caracteristicilor ecologice ale produselor si de informare a consumatorului. g) promovarea cercetarii fundamentale si aplicative in domeniul protectiei mediului. direct sau prin intermediul unor asociatii. avand in vedere ca: "Protectia mediului constituie o obligatie a autoritatilor administratiei publice centrale si locale. dreptul de a se asocia in organizatii de aparare a mediului si dreptul de a se adresa. Cheltuielile pentru testarea produselor si taxa pentru dreptul de Sistemul de marcare ecologica a produselor in UE aplicare a marcii sunt suportate de catre producator. precum si a tuturor persoanelor fizice si juridice. Dreptul de aplicare a marcii de produs ecologic pe un produs se acorda pe baza unor criterii foarte stricte . Sistemele de marcare a ecologica urmaresc influentarea consumatorului astfel incat acesta sa stie care sunt produsele asanumite "prietenoase cu mediul". reprezentand parte a legislatiei mondiale. La baza schemelor de marcare stau urmatoarele principii: ♦ asigurarea transparentei necesare privind caracteristicile produsului. armonizarea acestora cu reglementarile internationale si introducerea programului pentru conformare. sa le poata dezbate si exemplifica si sa mentioneze masuri concrete care trebuie luate la nivelul scolii. h) instruirea si educarea populatiei. sa extraga articolele si paragrafele de interes. precum si participarea organizatiilor neguvernamentale la elaborarea si aplicarea deciziilor.f) elaborarea de norme si standarde. Recomandare: Elevii trebuie sa dobandeasca deprinderi de documentare: sa caute o lege in Monitorul oficial.

♦ utilizarea de metode stiintifice. afectarea echilibrului biologic si al calitatii vietii cauzate . Arie protejata = o zona delimitata geografic. ci numai explicati): Acord de mediu = act tehnico-juridic prin care sunt stabilite conditiile de realizare a unui proiect sau a unei activitati din punct de vedere al impactului asupra mediului. ♦ utilizarea de ghiduri recunoscute referitoare la metodele de testare. in scopul de a le imbunatati. Biotehnologie = aplicatie tehnologica in care se utilizeaza sisteme biologice. ♦ garantarea accesului egal al tuturor partilor interesate. reducerea diversitatii si productivitatii biologice a sistemelor naturale si antropizate. gospodarita in sensul unor obiective specifice de conservare. pe baza acordului de mediu. Deteriorarea mediului = alterarea caracteristicilor fizico-chimice si structurale ale mediului. pe care elevul nu-i foloseste frecvent. ca si prin amenajarea necorespunzatoare a teritoriului. atmosferei si solului. ♦ tratarea produselor din productia interna si a celor provenind din alte tari intr-un mod nediscriminatoriu. luand in considerare progresele inregistrate in planul cunoasterii. Atmosfera = masa de aer care inconjoara suprafata terestra. gospodarirea si valorificarea lor deficitara. pentru activitatile existente si pentru cele noi. in principal. ♦ incurajarea inovatiei in scopul imbunatatirii performantei de mediu. reproductibile. cu elemente naturale rare. organisme vii. ♦ analiza periodica a criteriilor pentru marcarea ecologica. elevii trebuie familiarizati cu termenii folositi in acest domeniu (nu este necesara memorarea termenilor foarte specializati. Biodiversitate = diversitatea dintre organismele vii provenite din ecosistemele acvatice si terestre. pentru evaluarea impactului de mediu al produselor. pentru realizarea sau modificarea de produse sau procedee cu folosinta specifica. supraexploatarea resurselor. precum si dintre complexele ecologice din care acestea fac parte. Autorizatie de mediu = actul tehnico-juridic prin care sunt stabilite conditiile si parametrii de functionare. ♦ stabilirea unui sistem de informare a consumatorului. evitandu-se testele care pot deveni o frana in calea comertului. de poluarea apei. ♦ asigurarea transparentei necesare privind procesele si metodologiile utilizate. incluzand si stratul de ozon. Dictionar Pentru a facilita o abordare stiintifica a problemelor de calitatea mediului. 23 . Bilant de mediu = procedura de a obtine informatii asupra cauzelor si consecintelor efectelor negative cumulate.

Efluent = orice forma de deversare in mediu. inflamabile. introdusa in mediu. Habitat = locul sau tipul de loc in care un organism sau o populatie exista in mod natural. toate materialele organice si anorganice. dintre care unele refolosibile. emisie punctuala sau difuzie. care produse sau mentinute in mediu. Dezvoltare durabila = dezvoltare care corespunde necesitatilor prezentului. care interactioneaza intr-o unitate functionala. Evaluarea impactului asupra mediului = cuantificarea efectelor activitatii umane si a proceselor naturale asupra mediului. Ecoturism = practicarea unui turism cu respectarea regulilor de protectia mediului. modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale. apa. inoculare. termica. solul si subsolul. in scopul cunoasterii starii de calitate si semnificatiei ecologice a acestora. precum si a bunurilor de orice fel. radiatii electromagnetice si ionizante. Ecosistem = complex dinamic de comunitati de plante. urmate de masuri care se impun. toate straturile atmosferice. animalelor sau omului. care se manifesta si se masoara la locul de plecare din sursa. Monitorizarea mediului = sistem de supraveghere. care are in vedere evaluarea sistematica a dinamicii caracteristicilor calitative ale factorilor de mediu. vidanjare sau vaporizare.Deseuri = substante rezultate in urma unor procese biologice sau tehnologice. corozive. Mediu = ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul. fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a le satisface pe ale lor. Deseuri periculoase = deseuri toxice. arbori izolati. avertizare si interventie. sistemele naturale in interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior. prognoza. explozive. inclusiv valorile materiale si spirituale. injectie. 24 . formatiuni si structuri geologice de interes stiintific sau peisagistic. animale si microorganisme si mediul lor lipsit de viata. care asigura mentinerea structurii. a sanatatii si securitatii omului. care nu mai pot fi folosite ca atare. plantelor. evolutiei si implicatiilor sociale ale schimbarilor produse. Echilibru ecologic = ansamblul starilor si interrelatiilor dintre elementele componente ale unui sistem ecologic. inclusiv prin scurgere. ionizanta. pot dauna acestuia. inclusiv zgomote. Poluant = orice subsatanta solida. precum si fiintele vii. fonica sau vibratii) care. lichida sau gazoasa ori forma de energie (radiatie electromagnetica. depozitare. Monument al naturii = specii de plante si animale rare sau periclitate. infectioase. jeturi. Emisii = poluanti evacuati in mediu. functionarea si dinamica armonioasa a acestuia. vibratii. radioactive sau altele.

Modalitati de ameliorarea calitatii mediului Etapele implementarii sistemului comunitar al Uniunii Europene de management de mediu si audit sunt prezentate pe diagrama urmatoare. 25 . care pot fi prevenite pe baza unui studiu de evaluare. nocive. mentinand potentialul lor in acord cu necesitatile si aspiratiile generatilor prezente si viitoare. . eoliana. regenarabile -aer. de catre autoritatea competenta. mutagene. fauna salbatica .Prejudiciu = efect cuantificabil in cost al daunelor asupra sanatatii oamenilor. sol.minerale si combustibili fosili. flora. in scopul respectarii reglementarilor privind protectia mediului. Program pentru conformare = plan de masuri cuprinzand etape care trebuie parcurse in intervale precizate prin prevederile autorizatiei de mediu. oxidante. Utilizare durabila = folosirea resurselor regenerabile intr-un mod si o rata care sa nu conduca la declinul pe termen lung al acestora. Resurse naturale = totalitatea elementelor naturale ale mediului ce pot fi folosite in activitatea umana: resurse neregenerabile .energie solara. pot fi explozive. Substante periculoase = orice substanta sau produs care prezinta risc semnificativ pentru om.si permanente . geotermala si a valurilor. prin emitere de radiatii ionizante sau eliberare de substante radioactive. corosive. fabricata sau utilizata ca element al unei activitati care poate genera expuneri la radiatii. inflamabile. toxice. apa. Aceasta diagrama poate fi discutata cu elevii in cazul in care profesorul apreciaza ca este utila la clasa la care preda. radioactive. bunurilor sau mediului provocat de poluanti. naturala. mediu sau pentru bunurile materiale. activitati daunatoare si dezastre. Risc ecologic potential = probabilitatea producerii unor efecte negative asupra mediului. Sursa de radiatii ionizante = entitate fizica. iritante.

Adoptarea politicii referitoare la mediu Analiza de mediu a amplasamentelor Proiectarea si implementarea sistemului de management de mediu Efectuarea de audituri interne ale amplasamentelor Stabilirea obiectivelor privind imbunatatirea continua a rezultatelor referitoare la mediu Imbunatatirea continua Elaborarea declaratiei de mediu Verificarea conformitatii cu cerintele reglementarii UE Validarea declaratiei de mediu Comunicarea declaratiei validate organismului competent Inregistrarea amplasamentelor Comunicarea publicului larg a declaratiei de mediu validata Utilizarea declaratiei de participare Verificarea respectarii cerintelor reglementarii UE 26 .

ape reziduale. deseuri periculoase. eroziunea solului. ♦ explozii. degradarea padurilor. La analiza ciclului de viata pot fi luate in considerare urmatoarele elemente. vibratii. impactul asupra canalizarii. ♦ poluarea aerului. in fiecare dintre etapele acestui ciclu: ♦ contributia la efectul de sera. conform diagramei urmatoare. sisteme de tratare. analiza ciclului de viata al produselor are ca scop punerea in evidenta a impactului produselor asupra mediului din momentul conceptiei si proiectarii pana la utilizare si post-utilizare. la care elevii trebuie sa descrie elementele specifice fiecarei etape. deseuri solide. gaze toxice. 27 . ♦ utilizarea apei. ♦ degradarea peisajului. Este de dorit o abordare interdisciplinara. deversari.Conform standardelor ISO. ♦ contributia la ploile acide. ♦ consumul de energie. ♦ praf si particule. Analiza ciclului de viata al unui produs poate constitui o tema pentru evaluarea cunostiintelor si atitudinii elevului pentru respectarea normelor referitoare la calitatea mediului. apa de racire. ♦ impactul asupra stratului de ozon. Cunoasterea acestor etape este foarte importanta si elevii trebuie sa o poata descrie si interpreta. pe baza cunostiintelor acumulate si documentarii. ♦ zgomot. Recomandare: schema care descrie ciclul de viata al produselor trebuie completata pentru un produs dat. poluarea apei din panzele freatice.

Planuficarea activitatilor: 28 .Ciclul de viata al produselor Proiectare Utilizarea materiilor prime si semifinite Constructia Fabricarea Imbunatatire continua Depozitarea produselor Distribuirea Utilizarea Activitati de mentenanta Depozitare la client Eliminare/Reciclare . b) Determinarea frecventei cu care sunt abordate problemele de mediu in mass-media. c) Elaborarea de recomandari pentru ameliorarea calitatii mediului. Tema: Probleme legate de calitatea mediului reflectate in mass-media 2. 3. Calitatea mediului .Proiect pentru activitatea independenta a elevilor 1. Obiective: a) Stabilirea activitatilor cu cel mai mare impact asupra calitatii apei. aerului si solului in Romania.

5. 4. Propunem doua tipuri de exercitii: investigatia si dezbaterea. b) Calitatea comentariilor. przentare la sesiuni de referate. In cursul perioadei de derulare a proiectului profesorul va urmari activitatea fiecarui grup si va discuta evenimentele semnificative aparute. revista scolii. Surse de informare . se va stabili de comun acord cu elevii. biblioteca. Evaluarea se va face tinand seama de urmatoarele elemente: a) Cantitatea datelor consemnate. Calitatea informatiei Sursele de informare ale elevilor sunt multiple in lumea moderna: familia.Investigatie Competenta: ♦ Selectarea surselor de informare si a informatiilor relevante pentru rezolvarea unor probleme specifice Obiective: ♦ Sa inregistreze sursele de informare folosite in decurs de o saptamana ♦ Sa compare sursele de informare cu cele ale colegilor ♦ Sa descopere sursa cea mai utilizata 29 . c) Metodele de consemnare si analiza a datelor acumulate se stabilesc in urma discutiilor cu fiecare grup de lucru. radio si vor inregistra ritmic observatiile. programe TV. d) Capacitatea de a lucra in echipa a membrilor grupului. Internet-ul etc. c) Activitatea desfasurata de fiecare membru al grupului. scoala. Rapoartele finale ale fiecarui grup de lucru vor fi prezentate in clasa si cele mai bune se vor propune pentru publicare in presa locala. b) Perioada proiectului. 4. Competenta specifica pe care dorim s-o formam la elevi in urma parcurgeii acestui capitol este de a selecta sursele de informare si informatiile relevante pentru rezolvarea unor probleme specifice. mass-media. 6. Se recomanda ca perioada proiectului sa includa saptamanile in care se parcurge capitolul Calitatea mediului. etc.a) Se vor constitui grupuri de lucru de 5-6 elevi care vor urmari anumite ziare. dar ele sunt doar exemple ce pot fi adaptate la conditiile specifice fiecarei clase si folosite si in alte contexte de invatare. 2-3 luni.

Materiale: ♦ Fisa de lucru nr. Exemplu: Oamenii ar trebui vaccinati impotriva vizionarii TV/citirii ziarelor/consultarii remarca formularea manualelor motiunii (se care deleaga un vorbitor sa raporteze sursa de informare cea mai utilizata in grupul lor contrazice rezultatele cercetarii pentru a face dezbaterea mai incitanta) Oamenii ar trebui vaccinati impotriva vizionarii TV . ♦ 1/2 ora pentru comparare. Sursa cea mai des folosita serveste la formularea motiunii pentru dezbatere.Durata: ♦ 1 saptamana pentru inregistrarea surselor. Desfasurare: Profesorul inmaneaza elevilor fisa de lucru Activitatati ale profesorului cu o saptamana inaintea inceperii Activitatiale elevilor capitolului “Calitatea informatiei” (in ultima ora a capitolului precedent) ♦ explica modul de completare al fisei: ♦ completeaza fisele timp de o saptamana bifeaza in fiecare zi sursele de informare folosite ♦ la inceputul orei profesorul imparte ♦ contabilizeaza sursele de informare si elevii in grupuri de patru si ii invita sa compare rezultatele si sa raporteze statistica grupului lor ♦ consemneaza pe tabla rezultatele celor 4-5 grupe .Dezbatere 30 .

Metoda dezbaterii Dezbaterea este o polemica. Folosita in clasa. Scoala este spatiul adecvat pentru exersarea dialogului democratic. Obiective: ♦ Sa selecteze argumentele cele mai puternice pentru pozitia adoptata: pro sau contra ♦ Sa sustina argumentele intr-o dezbatere condusa dupa anumite reguli ♦ Sa evalueze performanta colegilor )pentru membrii necuprinsi in echipe) Durata: ♦ 1/2 ora pentru pregatire. in timp ce abordarea de tip pro . buni negociatori sau ascultatori receptivi.contra ajuta elevii sa priveasca o problema intr-un mod flexibil si sa fie receptivi la punctul de vedere al adversarului. Dezbaterea nu este un simplu exercitiu retoric. Exista mai multe modele de reguli pentru a conduce o dezbatere. In caietul elevului oferim modelul Uniunii vorbitorilor de limba engleza. (Reguli de dezbatere) Desfasurare: 31 . ci o incitanta competitie a argumentelor. pentru ca varsta scolara mare este propice pentru insusirea noilor modele sociale. insa nu cea mai simpla. a spiritului de echipa. o organizatie educationala cu membri in peste 40 de tari (inclusiv Romania) al carui scop este promovarea intelegerii internationale prin folosirea limbii engleze. Competente: ♦ Selectarea surselor de informare si a informatiilor relevante pentru rezolvarea unor probleme specifice ♦ Identificarea elementelor care faciliteaza comunicarea si valorificarea acestora in functie de context. Materiale:: ♦ Fisa de lucru nr. ♦ 1 ora pentru dezbatere. Caracterul competitiv al dezbaterii stimuleaza spiritul de concurenta in sensul bun al cuvantului. Viata ne pune adesea in situatii in care trebuie sa fim vorbitori convingatori. o discutie in contradictoriu. metoda dezbaterii conduce la dezvoltarea deprinderilor de comunicare. Pentru o comunicare eficienta este nevoie de claritate in exprimare si putere de convingere. la aplicarea cunostintelor de logica si la imbunatatirea abilitatilor oratorice ale elevilor. la dezvoltarea gandirii critice. Anual organizeaza concursuri internationale de dezbateri cu scopul de a imbunatati standardele exprimarii orale a competitorilor. Comunicarea verbala este forma cea mai uzuala a schimbului de informatii.

5. 20. Procesul . diferite definitii punand accentul pe un anumit aspect al fenomenului.ipotetica dorinta fundamentala. 2. unire -comunicare in ipoteza de conector.intreaga secventa a transmisiunii. care duce la cautarea de informatie in scopul adaptarii. Calitatea comunicarii In utilizare curenta . 3. Legatura. Dance . vorbire. Intelegere-receptarea. verbul a comunica se refera la actiunea de a transmite un mesaj despre ceva cuiva care este receptorul. transmitere . 6. comunicarea presupune existenta a patru componente fundamentale: un emitator. fiind identificate urmatoarele tipuri de comunicare ( X. informatie si receptor. relatie . Transfer. 32 . Din punct de vedere al stiintei comunicarii. Simboluri.amplificarea a ceea ce este impartasit sau acceptat de ambele parti. 4. 7. informatie emitator canal de comunicare informatie receptor Definirea comunicarii este complexa. Trasaturi comune . de articulator. Interactiune. limbaj. 1970.Activitati ale profesorului ♦ explica regulile dezbaterii ♦ ofera ajutor echipelor la cerere ♦ organizeaza activitatea de alcatuire a fiselor de evaluare reciproca Activitati ale elevilor ♦ decid asupra grupelor “pro” si “contra” ♦ echipele incep pregatirea argumentelor ♦ cei necuprinsi in echipe decid asupra criteriilor de evaluare a performantei vorbitorilor in timpul dezbaterii si formatului fisei de evaluare 5. 201/210): 1. 8. un canal de comunicare.miscare conotativa in spatiu sau timp. Reducerea incertitudinii . nu transmiterea mesajelor. Journal of Communication.schimbul activ si coorientarea.The concept of communication.

accentuarea acordarii selective de atentie si a interpretarii. formularea mesajului intentionat intr-un limbaj sau cod. Canal. Intentie .9. actul de trasmitere si receptarea.comunicarea duce la stocarea de informatie si putem comunica cu astfel de depozite informative. pentru profesor. Putere . 11. Memorie. Recomandare: Am prezentat aceasta analiza a comunicarii pentru a sublinia. ♦ empatia. 10. inainte de a comunica: ♦ De ce comunic? ♦ Cu cine doresc sa comunic? ♦ Unde si cand comunic? ♦ Ce doresc sa comunic? ♦ Cum comunic? In cazul unui act de comunicare ne intereseaza efectul comunicarii.acordarea de atentie contextului actului comunicarii. 13. Comunicarea de calitate este esentiala in arta de a face fata conflictelor. Raspuns discriminatoriu . Momentul si situatia . ♦ sinceritatea. care depinde esential de calitatea comunicarii. 14. de a ne concentra pe aspectele practice.comunicarea vazuta ca mijloc de influenta. complexitatea actului de comunicare si nu pentru a fi predata elevilor ci tocmai pentru a evita teoretizarile excesive si indepartarea de la obiectivul propus. 12. 33 . 15. sa le analizeze si sa poata da exemple din experienta sa de viata. Caracteristici ale comunicarii verbale care determina calitatea comunicarii: 1) Caracteristici de personalitate: ♦ claritatea. Stimuli . stocare . Comunicarea verbala Deoarece invatam sa vorbim inainte de a scrie. ruta -o extensie a transferului avand ca referinta principala calea sau vehiculul. Deci elevul trebuie sa inteleaga ca esenta actului comunicarii implica o succesiune de evenimente care cuprinde: decizia de a transmite ceva.accentueaza faptul ca actele comunicative au un scop. Elevii trebuie sa dobandeasca deprinderea de a creste calitatea comunicarii prin raspunsul la urmatoarele intrebari simple. Pentru toate aceste etape elevul trebuie sa identifice etapele comunicarii. de cele mai multe ori nu analizam calitatea comunicarii verbale si ne punem rar problema de a o imbunatati.accentuarea mesajului de cauza a raspunsului sau reactiei. purtator.

♦ aparenta. ♦ contactul vizual. la fel ca in formularul sau. pe care colegii sai nu-l pot vedea. da explicatii colegilor pentru a marca exact spatiile. ♦ Incercati sa intuiti reactiile interlocutorilor si modificati modul in care comunicati in functie de reactiile lor. ♦ Chiar daca nu va puteti schimba vocea. ♦ Expresiile si cuvintele utilizate trebuie sa exprime exact ideile. ♦ naturaletea. 15 (se afla in caietul elevului) iar al n-lea elev formularul 15A cu spatii marcate (se afla in ghidul profesorului). ♦ Fiti cat mai natural si relaxat in timpul comunicarii. pentru a fi usor de inteles. 2) Calitatile vocale (enuntarea si pronuntarea): ♦ inaltimea si intensitatea vocii. ♦ Controlati emotiile si fiti calm. ♦ Trebuie folosite cuvinte pe care interlocutorii sa le inteleaga. ♦ Pastrati contactul vizual cu persoanele cu care vorbiti. Colegii nu au voie sa puna intrebari si fac marcarea numai pe baza informatiei transmise. ♦ Informatia transmisa sa fie conforma cu realitatea. In cazul experimentului 1 (comunicare unilaterala) elevul care are formularul 15A. Se lucreaza pe grupe de n elevi. ♦ Incercati sa fiti amabil in timpul dialogului. ♦ timbrul vocii. ♦ ritmul/viteza. Experiment: 1. Recomandari pentru realizarea unei comunicari verbale de calitate: ♦ Pronuntarea cuvintelor sa fie clara. n-1 elevi primesc fise de lucru nr. 34 . ♦ folosirea pauzei.♦ acuratetea. ♦ Folositi adecvat pauzele pentru a putea fi mai usor urmariti. o puteti controla. ♦ dictia si accentul. Recomandare: Elevii trebuie sa recunoasca aceste caracteristici in cazul unui dialog si sa precizeze importanta acestora pentru calitatea comunicarii.

2. In final. se compara rezultatele obtinute in cele doua situatii de catre fiecare grup si se trag concluzii. asculta explicatiile colegului care utilizeaza fisa 16A referitoare la spatiul care trebuie marcat si pun intrebari inainte de marcare. 35 . In cazul experimentului 2 (comunicare bilaterala) elevii utilizeaza fisa de lucru nr. 16.

Comunicare unilaterala Fisa 15A X X X X X 36 .

Comunicare bilaterala Fisa 16A X X X X X 37 .

incruntare.Comunicarea non-verbala Atunci cand comunicam direct cu o persoana transmitem si alte mesaje decat cele verbale. Mijloace de comunicare non verbala: ♦ Gesturi: miscari ale unor parti ale corpului care insotesc mesajul verbal. ♦ Distanta la care stam fata de interlocutor. zambet. de umeri. ne uitam in alta parte. ♦ Miscari ale corpului: indica indemnul de a continua sau de a se opri. 38 . ♦ Limbajul tacerii: nu putem sau nu vrem sa raspundem la o intrebare. ♦ Expresia fetei: indiferenta. b) Metalimbajul: mesajul receptionat prin tonul vocii. c) Limbajul tacerii d) Limbajul trupului e) Limbajul timpului. spatierea si aliniatele. ♦ Paralimbajul: variatii ale inaltimii sunetelor. mimica sau gesturi. care influenteaza calitatea comunicarii si pot provoca reactii suplimentare ale receptorului. ♦ Contactul corporal: tinem interlocutorul de mana. ♦ Contactul vizual: privim interlocutorul in fata. cu fata. ironie. Uneori paralimbajul schimba complet semnificatia mesajului verbal. cu spatele. rapiditatea vorbirii. aplecat. Comunicarea nonverbala poate fi spontana sau intentionata. Pe de alta parte tacerea nu implica neaparat lipsa comunicarii. sugereaza aprobarea sau dezaprobarea. asezati. grimase. lateral. ♦ Aspectul exterior: vestimentatia sau infatisarea fizica. calitatea si tonul vocii. Tipuri de comunicare nonverbala: a) Paralimbajul: mesajul receptionat din inflexiunea vocii. Elevii pot comenta un film sau piesa de teatru din punctul de vedere al limbajului nonverbal si apoi sa completeze coloanele 3 si 4 din fisa de lucru. taria cu care vorbim. ♦ Pozitia in timpul comunicarii: in picioare. o bataie pe spate. ♦ Aspectele non-verbale ale scrisului: scris de mina sau la masina de scris (imprimanta). asezarea in pagina. aspectul vizual genaral.

♦ sa fii atent si sa arati interesat. au convingeri si credinte diferite. ♦ sa ajuti vorbitorul fara sa-l intrerupi. ♦ sa nu uiti tema discursului si sa urmaresti ideile principale. pe tonul si cu intonatia potrivita. ♦ o mai buna colaborare. Apoi intra alt elev caruia i 39 . in cursul actului de comunicare intervin persoane diferite. Apare tot mai importanta intrebarea: De ce nu retinem tot ce ne intereseaza din ceea ce auzim? Cel care transmite informatia doreste sa o faca eficient: sa scrie clar si lizibil. care cunosc lucruri diferite. In general. Trei dintre ei ies pe culuar iar celui de-al patrulea i se citeste in fata clasei un articol dintr-un ziar. Experiment: Se aleg patru elevi din clasa. sa vorbeasca cu sensibilitate . ♦ sa fii pregatit sa asculti. ♦ incurajarea interlocutorului. Intrebari: Tacerea e de aur? Cum interpretati tacerea spectatorilor la finalul unei piese de teatru? Dati exemple in care tacerea poate constitui o tehnica eficace pentru incurajarea sau descurajarea vorbitorului.Calitatea de ascultator Calitatea comunicarii depinde esential si de modul in care este receptionata informatia. daca este necesar. ♦ o usurare a activitatii de prelucrare ulterioara a informatiei receptionate. ♦ o mai buna intelegere a mesajului. ♦ sa iei notite. O comunicare de calitate se realizeaza atunci cand ne pastram mintea deschisa si reusim sa-i ascultam efectiv pe ceilalti. Este chemat un elev dintre cei trei care nu cunosc continutul articolului si elevul care a ascultat articolul il povesteste. Pentru a fi un bun ascultator este necesar: ♦ sa fii interesat de ceea ce auzi. O buna ascultare prezinta urmatoarele avantaje: ♦ captarea intregii informatii. puncte de vedere diferite. In cazul in care ne concentram asupra diferentelor dintre noi comunicarea este dificila si dificultatile de comunicare se pot transforma in conflicte. ♦ sa asculti activ/critic.

8. 5. influenta nivelul performantei ideale pentru fiecare elev si pot sa trezeasca in ei dorinta de a-si imbunatati permanent performanta actuala. Utilizeaza bine resursele . Ea este atinsa atunci cand poti sa spui: “sunt mandru de performantele mele. S-a dovedit ca imaginea propriei performante ideale incepe sa se formeze inca din primele etape ale vietii si atinge nivelul mexim in jurul varstei de 25 de ani. as dori sa-mi pun numele pe produsul meu”. 3. Termina ce ai inceput. Ea poate fi definita drept modul in care oamenii performeaza in activitatile de zi cu zi. Pentru imbunatatirea calitatii personale oamenii trebuie sa incerce sa apropie nivelul performantei actuale cat mai mult de cel al performantei ideale. 2. Profesorii pot. 6. 9. Executa-ti sarcinile mai eficient . Performanta ideala este data de nivelul la care ai dori sa fi in stare sa performezi. ceea ce coincide cu sfarsitul perioadei de scolaritate. Controleaza-ti stressul. Apoi intra ultimul elev care asculta ce ii prezinta colegul care a intrat inaintea sa. In Caietul elevului sugeram cateva exercitii menite sa imbunatateasca nivelul performantei actuale prin aducerea lui cat mai aproape de performanta ideala. 7.se povesteste ceea ce a retinut din articol. Fixeaza-ti obiective pentru calitatea personala. Se analizeaza cu clasa modul in care informatia transmisa a suferit distorsionari. 40 . Evita greselile . Fii moral – pastreaza-ti integritatea. Cere calitate. Calitatea personala Calitatea personala sta la baza tuturor celorlalte “calitati”. 10. 4. 11. Verifica daca ceilalti sunt multumiti de eforturile tale. deci. pornind de la urmatoarele reguli de aur: 1. Performanta actuala este modul real in care performam la un anumit moment dat. 6. El reda in fata clasei ceea ce a inteles din informatia care i s-a transmis. Dupa cum am prezentat in capitolul 1 (“Calitatea si managementul calitatii”) cele doua criterii de apreciere ale calitatii personale sunt performanta ideala(PI) si performanta actuala(PA). Considera-i pe cei din jur drept clienti valorosi . Angajeaza-te total .

1999 17. Bucuresti. G. ed. 1995 15. Motoiu . Daniel Shapiro . Max Eggert . 1998 41 .Mnagementul calitatii. Voda .Quality is free: The Art of Making Quality Certain. B.. 1998 13. Burdus. 1998 18. Ph.Comunicarea. Economica.R. Ceres. Bucuresti. Mitoneau .CV-ul Perfect. Dragulanescu .Problemele globale ale omenirii. Starea lumii. Ed. Intreprinderea viitorului. L. Editura Economica.Controlul modern al calitatii produselor. V. Bucuresti. Bucuresti. Nicki Stanton . Bucuresti 1996 5. Baloiu . Ed. Marieta Olaru . Dan Popescu . New York. Al.Secretele comunicarii. Economica.Managementul calitatii totale. F. Economica. ARC. 1985 12. Editura economica. N.Manualul calitatii.O noua orientare in managementul calitatii: sapte instrumente noi. viitorul antreprinderii. 1995 7. Crosby . Bucuresti. Bucuresti. Ed.Bibliografie 1.) .1999 2. Isaic-Maniu. Bucuresti.M. Mc Graw-Hill. Standardele ISO 9004 comentate. R.A. 1994 11.De la calitatea controlata la calitatea totala. 1997 16.Arta de a comunica. Ed. Editura Alternativa. L. Societatea de Stiinta si Tehnica SA. Ed. Bucuresti. Vasiliu . Zorletan. Bucuresti 1997 4. 1979 8. Amaltea. Eficient. Tehnica. Caprarescu -Managementul organizatiei. Brown (coord. N. Chiminform Data S. Larry King . Ciurea. 1998 10. Legea 137/1995 3. Dragulanescu . 1998 9. Ed. Editura Tehnica. Ed.Ingineria calitatii. E. Ed. S. National. Bucuresti.Conflictele si comunicarea: Un ghid prin labirintul artei de a face fata conflictelor. Ed. 1995 6. H. Revista Tribuna calitatii 14. Ed. T.Managementul inovatiei.

CAIETUL ELEVULUI 42 .

indepliniti si verificati activitatile. Impreuna cu profesorii tai care faci parte. sa te distrezi in rezolvarea lor! 43 . formulati si analizati procese din mediul imediat inconjurator. sa va planificati. sa alegeti produse si servicii dupa criterii de calitate. inclusiv propria activitate. sa realizati importanta feed-back-ului si sa-l utilizati. Prezentul caiet ofera o culegere de exemple de exercitii pentru atingerea obiectivelor de mai sus. te invitam sa le adaptezi si imbogatesti in functie de conditiile grupului din Mult succes si.Introducere Felicitari pentru alegerea cursului de Educatie pentru calitate! La sfarsitul anului veti putea: ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ sa observati. sa va formulati logic si convingator argumentele intr-o confruntare de idei pornind de la o ascultare empatica a oponentului. din punct de vedere al calitatii. sa cautati noi informatii si idei in domeniul calitatii. de ce nu. sa va cunoasteti calitatile personale si va imbunatatiti calitatea performatelor.

Fisa de lucru nr. utilitatea si claritatea documentatiei scrise v Relevanta serviciilor v Garantia si compensatia asigurata v Realizarea de noi produse si sevicii 1) Dati cel putin un exemplu concret pentru fiecare caracteristica de mai sus care conduce la cresterea increderii clientilor si un exemplu care poate conduce la atragerea de clienti. 2) Exista si alte caracteristici ale produselor si serviciilor care va intereseaza din punct de vedere al consumatorului? 3) Cum credeti ca ar trebui sa actioneze furnizorul de produse sau servicii pentru a atrage clienti fideli? 44 .1. 1 Produsul Calitatea si managementul calitatii Calitatile care ma determina sa-l cumpar 2. Fisa de lucru nr. din punctul de vedere al consumatorului: v Accesibilitatea serviciilor v Corectitudinea si politetea v Increderea in serviciul prestat v Facilitati accesibile v Realizarea livrarii si timpul de livrare v Responsabilitate si flexibilitate in legatura cu satifacerea cerintelor consumatorului v Rezolvarea reclamatiilor v Pretul v Accesibilitatea la angajati cheie – angajatii sunt vizibili si identificabili v Nivelul serviciilor v Simplitatea. 2 Calitatea si consumatorul Mai jos este scrisa o lista a caracteristicilor de calitate pentru servicii sau produse.

♦ ♦ Agentii economici sunt obligati sa demonstreze consumatorilor. Fisa de lucru nr. modul de utilizare si functionalitatea produselor ce urmeaza a fi vandute. precum si cheltuielile de manipulare. repararea sau inlocuirea acestora.Cumparati. pentru produsele reclamate in cadrul temenului de garantie. Consumatorii au dreptul de a pretinde agentilor economici remedierea sau inlocuirea gratuita a produselor si serviciilor obtinute. in limba romana. usor de citit Produsele livrate in vrac se masoara cu mujloace de masurare legale adecvate. dar nu irositi (Proiect) Fisa de lucru nr. intretinerea. montare. cu ocazia cumpararii. ♦ Restituirea contravalorii sau inlocuirea produsului achizitionat ori a serviciului prestat se face imediat dupa constatarea imposibilitatii folosirii acestuia. la cererea acestora. expertizare. ♦ Vanzatorul este obligat fata de consumator. diagnosticare. in prezenta cumparatorului. daca aceasta situatie nu este imputabila consumatorului. 3 (toata clasa) La achizitionarea produselor si serviciilor ♦ ♦ Preturile si tarifele trebuie afisate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca. ambalare si transport aferente. 4 (grupa bunurilor de folosinta indelungata) La achizitionarea produselor de folosinta indelungata ♦ Vanzatorul care comercializeaza produse de folosinta indelungata are obligatia sa faca demonstratia de functionare si sa explice modul de utilizare a acestora si sa inmaneze certificatul de garantie si cartea tehnica a produsului. sa asigure si sa suporte toate cheltuielile pentru punerea in functiune. Indicatiile mijloacelor de masurare trebuie sa fie usor de citit si la vederea cumparatorului. 45 . ♦ Durata termenului de garantie se prelungeste cu timpul scurs de la data la care consumatorul a reclamat defectarea produsului si pana la data repunerii acestuia in stare de functionare. precum si despagubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficientelor constatate in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate.

data limita de informare a consumatorului privind anularea calatoriei turistice comandate. conditiile de reziliere a contractului de catre consumator. in scris. obligatiile agentiei (iilor) de turism in cadrul anularii calatoriei turistice. vizitele. atunci cand nu pot fi reparate sau cand durata de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in termenul de granatie depaseste 10% din termenul de garantie. vor fi inlocuite de vanzator sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea actualizata a produsului respectiv. durata si datele de sosie si de plecare. dupa caz. ruta. a agentiei de turism detailiste si a societatii de asigurari. cu indicarea cazurilor in care acesta poate fi modificat. la ducere si la intoarcere. pliant sau alt inscris. in cazul perioadelor de sejur. Restituirea contravalorii actualizate a produsului se va face la cererea consumatorului si in cazul unor deficiente repetate (cel putin 3 defecte in prima jumatate a perioadei de garantie) sau in cazul defectarii produsului care a fost deja inlocuit. mijloacele de transport utilizate. daca consumatorul este informat despre aceasta si daca documentul contine informatiile prevazute. mic dejun – si categoria de clasificare a unitatilor de alimentatie. facuta in cadrul termenului de garantie. caracteristicile si categoriile de clasificare ale acestora. va fi adresata vanzatorului care a comercializat produsul sau. Fisa de lucru nr. organului teritorial al oficiului pentru Protectia Consumatorilor. dupa caz. 46 . ♦ Orice reclamatie a consumatorilor. demipensiune. pretul pachetului de servicii. ♦ Prestatorii de servicii au obligatia sa efectueze operatiunile de service asupra produselor de folosinta indelungata aflate in perioada de garanatie. cel putin: • • • • • • • • • • • ♦ destinatia(iile) calatoriei turistice si. la cererea consumatorilor.♦ Produsele de folosinta indelungata defectate in termenul de garantie. si preturile pentru anumite servicii. numele si adresa agentiei (iilor) de turism organizatoare si. excursiile sau alte servicii care sunt incluse in pretul total convenit al pachetului de servicii turistice. in cel mult 10 zile de la data inregistrarii reclamatiei consumatorului. nesolutionata de unitatea prestatoare in termen de 10 zile de la data inregistrarii. orele si locurile de plecare/sosire. serviciile de masa furnizate – pensiune completa. in legatura cu modul de efectuare a lucrarilor de service. Contractul poate fi prezentat si sub forma unui catalog. termenele si modalitatea de plata a pretului. datele. 5 (grupa serviciilor) La achizitionarea pachetelor de servicii turistice ♦ Bonul de comanda si contractul de calatorie turistica trebuie sa mentioneze.

♦ In cazul in care consumatorul reziliaza contractul pentru un motiv care ii este imputabil. In cazul in care preturile stabilite in contract sunt majorate cu peste 10%. cantitatea neta conditii de depozitare si folosire. atat in vederea majorarii.♦ Preturile stabilite in contract nu pot fi modificate. in niciun caz. cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat. cu exceptia cazului in care contractul prevede in mod explicit acest lucru. In cazul produselor din import. si numai daca modficarea are loc ca urmare a variatiilor: • • • costurilor de transport. locul de origine sau de provenienta a produsului. ♦ ♦ Consumatorul are dreptul sa solicite agentiei de turism o despagubire pentru neindeplinirea prevedrilor contractului initial. aceasta din urma avand obligatia de a rambursa imediat consumatorului toate sumele aferente calatoriei turistice platite de acesta. Despagubirea se poate ridica la maximum pretul calatorii turistice.2%. in cursul celor 20 de zile calendarstice care preced data plecarii. cantitatea la aumite ingrediente sau categorii de ingrediente. lista ingredientelor folosite. • • • • • • • • termenul de valabilitate/durata valabilitatii minimale. se va inscrie numele si adresa importatorului sau a distribuitorului inregistrata in Romania. el va despagubi agentia de turism pentru prejudiciul creat acesteia ca urmare a rezilierii. consumatorul poate rezilia contractul fara nici o obligatie fata de agentia de turism. inclusiv costul carburantului. redeventelor si taxelor aferente serviciilor de aterizare. atunci cand acestea necesita indicatii speciale. Pentru daunele mateirale cauzate de nerespectarea de catre agentia de turism organizatoare a serviciilor cuprinse in contract. daca omiterea acestuia ar fi de natura a crea confuzii in gandirea consumatorilor. ♦ ♦ Preturile stabilite in contract nu pot fi majorate. debarcare/imbarcare in porturi si aeroporturi si a taxelor de turist. precum si modul de calcul al acestora. 47 . responsabilitata acesteia privind despagubirea consumatorului nu poate depasi de doua ori pretul pachetului de servicii turistice inscris in contract. indiferent de motivele majorarii. cat sia reducerii. instructiuni de utilizare atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a produselor. numele si adresa producatoruli sau a ambalatorului sau a distribuitorului. Fisa de lucru nr 6 (grupa produselor alimentare) Informarea la achizitionarea produselor alimentare preambalate ♦ Etichetele alimentelor preambalate trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: • • denumirea produsului. concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1.

termenul de valabilitate precedat de mentiunea “expira la data de…” indicandu-se in ordine ziuasi luna sau ziua. ♦ ♦ Pentru incaltamintea din import. pe unitatea de produs supusa comercializarii. acestea trebuind sa reziste atata timp cat rezista si materialul de baza al produsului. tratamentele speciale aplicate. pe eticheta sau pe ambalajul produselor se inscrie. cu atentionarile aferente. denumirea importatorului. dupa caz. marimea si. calcare). sau de securitate. importatorului sau comerciantului. data durabilitatii minimale respectiv data pana la care acestea isi pastreaza caracteristicile specifice in conditiile de depozitare corespunzatoare. articolul. pe eticheta din materiale rezistente la tratamentele ultrioare umidotermice. tratamente speciale. inlocuiri. individual. tara de origine. se accepta o eticheta in limba romana. la comercialzare. ♦ Eticheta incaltamintei trebuie sa contina denumirea si marca producatorului. de catre agentii economici producatori sau importatori. dupa caz. intr-un mod lizibil pentru consumatori. Fisa de lucru nr. Aceste etichete cu simboluri se vor coase pe produs. ♦ pentru produsele care au un grad ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile ca dupa un timp scurt sa prezinte un pericol imediat pentru sanatatea consumatorului se inscrie. luna si anul. denumirea produsului. atasata in paralel cu cea in limba straina. aplicate pentru protectia consumatorilor. adaugiri – care pot induce in eroare consumatorul. iar forma in care este prezentata ramane la latitudinea elaboratorilor. Instructiunile privind modul de purtare si de intretinere a incaltamintei vor fi redactate obligatoriu in limba romana.♦ ♦ inscrisurile de pe eticheta nu trebuie sa prezinte modificari –stersaturi. indicarea modului de intretinere( simboluri. mentiunile sunt urmate de indicarea conditiilor de pastrare si conservare. Pentru fiecare produs textil. de catre comercianti in cazul achizitionarii de produse livrate in baloti. trebuie obligatoriu insotite de indicarea modului de intretinere (curatare.7 (grupa produse de imbracaminte si incaltaminte) Informarea la achizitionarea produselor textile si a incaltamintei ♦ • • • • ♦ Eticheta produselor textile trebuie sa contina urmatoarele elemente: marca de fabrica a producatorului sau denumirea acestuia. coduri) se va face individual. de catre producator. in vederea protectiei consumatorilor sau a securitatii acestora. spalare. in sistem vrac. ♦ Produsele textile. de catre producator. 48 . in mod obligatoriu. dupa caz. este interzisa reetichtarea alimentelor. principalele caracteristici tehnice. Etichetarea se va face.

137/1995). 7. 2. rezervatie a biosferei. cutie. Enumerati si analizati principiile generale de politica economica si sociala care stau la baza conceptului de dezvoltare durabila. pe care observa desenul de mai jos? 49 . 9.Fisa de lucru nr. Dati exemple de arii protejate in Romania (parc national. 8 (Fisa de evaluare a proiectului ) Slab 1 CONTINUT Satisfacator Mediu Bine Foarte bine 2 STRUCTURA 3 SUSTINERE 4 IMPRESIE GENERALA relatiile de grup capacitatea de a conduce/ organiza o activitate Criterii de evaluare 3. monument al naturii). Precizati faptele care constituie contraventii la Legea protectiei mediului. 3. Ce activitati pot afecta calitatea apei si aerului? Cum procedati in cazul in care constatati existenta unor activitaticare aduc prejudicii calitatii mediului? Care sunt activitatile si substantele poluante pe care le sesizati in cartierul (localitatea) in care locuiti? Cum trebuie sa actioneze o persoana care gaseste un container. Comentati un articol dintr-un ziar referitor la un caz de poluare inregistrat in Romania. 3 din Legea protectiei mediului nr. rezervatie naturala. Calitatea mediului Fisa de lucru nr. 8. in scopul asigurarii unei dezvoltari durabile (Art. Explicati principiile si elementele strategice care stau la baza legii protectiei mediului . etc. 6. 4. butelie. 5. 9 1.

perioadele de iluminare. 50 . 10 (Calitatea mediului) Lista de verificare pentru scoala Energie ♦ ♦ Cata energie se foloseste pe an pentru instalatia de iluminare? Care sunt cheltuielile in lei? Dar pentru incalzirea scolii? Unde se consuma energie electrica? (numarul de lampi. Emisii de CO2 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Cat CO2 se produce datorita incalzirii scolii? Unde se consuma apa? Cat costa pe cap de elev apa consumata? Ce tip de deseuri apar si in ce loc? Cati m3? Deseurile se strang sortat? Ce se intampla cu deseurile? Ce culori se folosesc pentru incaperi si pentru fatade? S-au utilizat caramizi? Cum au fost izolate acoperisul si fatada? Exista o izolare pentru ferestre? Exista spatii verzi in jurul scolii? Exista pomi? Cum pot fi protejete mai bine spatiile verzi? Consum de apa Deseuri Cladiri si materiale de constructii Imprejurimile scolii Realizati un afis referitor la protectia mediului din vecinatatea scolii. numarul de aparate electrice).Fisa de lucru nr.

Interventii (cuvantari) (5 minute) Primul vorbitor al afirmatorilor (echipei PRO) defineste motiunea. 11 Surse de informare Reguli pentru dezbatere Introducerea Presedintele anunta motiunea. dar si sa continue argumentarea. Dezbatere in plen (1 min. Ele pot lua forma unor cifre.) Primul afirmator si primul negator trag concluziile intregii dezbateri din punctul de vedere al echipei lor.) Pot fi facute de oricare din membrii echipelor in momentul in care semnaleaza o slabiciune in argumentarea echipei adverse. Calitatea informatiei Fisa de lucru nr. dar se raspunde punctelor importante din luarile de cuvant din plen. 51 . Cel ce vrea sa faca o informare cere permisiunea vorbitorului si daca o primeste incepe informarea cu cuvintele: “Pentru informarea d-voastra…” De obicei vorbitorii acorda permisiunea pentru ca refuzul ar insemna admiterea slabiciunii sau teama de contraargumente si ar reduce sansele echipei de a castiga dezbaterea. La sfarsitul interventiei dau un sumar al punctului de vedere al echipei lor. Informari (15 sec. descrie exact baza dezbaterii. Descrie cum va fi divizata argumentarea intre cei doi vorbitori ai echipei. Interventii (2 min.4. Primul vorbitor al negatorilor (echipei CONTRA) contraargumenteaza motiunea pornind de la slabiciunile si inadvertentele argumenarii. fapte ce pot slabi/contrazice argumentarea adversa. Nu pot fi introduse noi materiale.) Toti cei prezenti pot exprima opinii Interventiile finale ( 2 min. Presedintele conduce intreaga dezbatere si reaminteste ca exista o persoana responsabila cu cronometrarea interventiilor. Trebuie sa fie flexibil pentru a reactiona la o definitie neobisnuita sau neasteptata. statistici.) Al doilea afirmator si al doilea negator trebuie sa raspunda oponentilor. prezita vorbitorii.

Presedintele Anunta rezultatul votului sub forma: ”Declar motiunea acceptata/respinsa”. 11 ( Evaluare reciproca) 52 .Fisa de lucru nr.Votul Prin ridicarea mainii plenul voteaza echipa castigatoare potrivit prestatiei si nu potrivit opiniei personale (fisele de evaluare reciproca sprijina luarea deciziei).

relevant) Organizarea argumentarii (introducere. concluzii) Vorbitorul 2 (Echipa Pro) Criterii de evaluare Continutul argumentarii (logic. gestica. coerent. gestica. intonatie. volum. 12 (Evaluare reciproca) Vorbitorul 1 (Echipa Pro) Criterii de evaluare Continutul argumentarii (logic. mimica) ideilor Slab Satisfacator Mediu Bine F. coerent. bine principale.Fisa de lucru nr. accentuarea Prezentarea (claritate. mimica) ideilor Slab Satisfacator Mediu Bine F. ritm. concluzii) 53 . ritm. volum. intonatie. relevant) Organizarea argumentarii (introducere. bine principale. accentuarea Prezentarea (claritate.

coerent. gestica. volum. gestica. mimica) ideilor Slab Satisfacator Mediu Bine F. ritm. Slab Satisfacator Mediu Bine F. bine 54 . concluzii) Vorbitorul 2 (Echipa Contra) Criterii de evaluare Continutul argumentarii (logic. relevant) Organizarea argumentarii (introducere. intonatie. bine principale.Vorbitorul 1 (Echipa contra) Criterii de evaluare Continutul argumentarii (logic. relevant) Organizarea argumentarii (introducere. volum. mimica) accentuarea principale. ritm. accentuarea Prezentarea (claritate. intonatie. ideilor concluzii) Prezentarea (claritate. coerent.

Pentru fiecare mijloc de comunicare non-verbala dati un exemplu in care calitatea comunicarii este imbunatatita (+) si un exemplu in care mijlocul respectiv de comunicare apare ca o bariera in calea comunicarii ( -). 2. crt 1 Mijlocul de comunicare non-verbala + - 2 3 4 5 6 7 55 . Enumerati sapte mijloace de comunicare non verbala. Calitatea comunicarii Fisa de lucru nr. Nr.5. 13 1.

Fisa de lucru nr. 1 2 3 Afisarea ostilitatii fata de grup sau fata de anumiti membri ai grupului Afisarea increderii in capacitatea celorlalti de a prezenta idei interesante Intreruperea discutiilor din cadrul grupului pentru a spune o gluma 4 Incercarea de a ajuta un alt membru al grupului sa-si expuna propriile idei 5 Refuzul de a asculta si solutiile alternative pe care un alt membru al grupului doreste sa le expuna 6 Deplangerea propriei situatii pentru a castiga suport 12 11 10 9 8 7 Incercarea de a-l pune la punct pe un membru al grupului Incercarea de a vorbi cat mai tare pentru a atrage atentia Membrii grupului nu intrerup pe vorbitor Relatarea unor experiente personale care nu au nici o legatura cu problema Vorbitorul prezinta mesajul fara sa urmaresca atitudinile membrilor grupului Atitudiea liderului grupului este diferita in raport cu membrii grupului Comparati notatiile voastre cu cele ale colegului de banca.in dreptul fiecaruia in functie de efectul lui. 14 Cititi urmatoarea lista care descrie caracteristici comportamentale ale individului intr-un grup. Analizati care dintre acestea contribuie la cresterea calitatii comunicarii (+) si care pot contitui factori de blocaj in comunicarea din interiorul grupului (-) si notati un + sau un . 56 .

15 57 .Fisa de lucru nr.

Fisa de lucru nr. 16

58

6. Calitatea personala

Cum sa-ti imbunatatesti nivelul performantei actuale?

Oamenii din jurul tau iti evalueaza in mod constant performanta actuala (PA) si o compara cu ceea ce asteapta de la tine. Si tu iti compari performanta reala cu cea ideala (PI = nivelul la care ai dori sa ajungi). Abilitatea de a performa la nivelul asteptarilor tale si a celorlalti este cruciala pentru modul in care iti traiesti viata. Scopul tau ar trebui sa fie imbunatatirea constanta a performantei reale, aducerea ei cit mai aproape de cea ideala spre binele tau si al celorlalti. Iata cateva reguli de aur pentru atingera acestui scop: 1. Fixeaza-ti obiective pentru calitatea personala 2. Tine evidenta calitatii personale 3. Verifica daca ceilalti sunt multumiti de eforturile tale 4. Considera-i pe cei din jur drept clienti valorosi 5. Evita greselile 6. Executa-ti sarcinile mai eficient 7. Utilizeaza bine resursele 8. Angajeaza-te total 9. Termina ce ai inceput 10. Controleaza-ti stressul 11. Fii moral – pastreaza-ti integritatea 12. Cere calitate

Prin efectuarea urmatoarelor exercitii vei reusi sa-ti imbunatatesti performanta actuala (PA):

59

Fisa de lucru nr. 17 (Regula 1) Fiecare obiectiv pe care ti-l fixezi este un contract cu tine pentru a-ti ridica nivelul performantei reale intr-un anumit domeniu. completeaza formularul de mai jos pentru a-ti defini obiectivele calitatii vietii personale si stabili actiunile ce vor conduce la indeplinirea fiecarui obiectiv:

Obiectivele calitatii mele personale
Obiective (trebuie sa-mi Actiuni (ce voi intreprinde pentru ami imbunatati nivelul PR) Termen

imbunatatesc PR in aceste domenii)

Fisa de lucru nr. 18 (Regula 2)

Trebuie sa-ti tii evidenta calitatii personale urmand exemplul firmelor care se asigura ca rezultatele corespund planurilor. Evidenta calitatii personale trebuie sa dovedeasca urmatoarele: ♦ ca pretentiile tale sunt in concordanta cu performantele ♦ ca stii in permanenta unde te afli in raport cu planul de imbunatatire al nivelului PR pe care ti l-ai stabilit ♦ ca stii unde sa-ti concentrezi eforturile in faza urmatoare ♦ ca stradania de a-ti imbunatati PR este un proces ce dureaza intreaga viata. Cum sa-ti completezi evidenta calitatii personale? ♦ periodic: saptamanal sau lunar ♦ enumera pentru perioada respectiva cele mai importante exemple de comportament, eforturi, actiuni, sarcini indeplinite si rezultate. 60

Cere catorva apropiati sa marcheze cu alta culoare aceeasi lista. In felul acesta poti afla ce gandesc altii despre performanta ta actuala. Nr.. dorintelor si asteptarilor celorlalti trebuie mai intai sa le cunosti. performanta si comportamentul in relatie cu pretentiile lor de la tine. verifica modul in care cei din jur iti evalueaza actiunile..♦ evalueaza-ti fiecare exemplu folosind grila: nemultumit. mediu.. 19 (Regula 3) Ca sa vii in intampinarea cererilor.. In lista de mai jos marcheaza cu un TXT numarul care corespunde.actiuni.. dupa parerea ta. multumit ♦ foloseste rezultatele evidentei pentru a-ti alcatui un plan pentru imbunatatirea calitatii personale in perioada urmatoare. Evidenta calitatii personale Perioada: De la. Evaluarea mea: Nemultumit Mediu Multumit eforturi.. pentru aceasta.. cel mai bine gradului de satisfactie a celorlalti fata de tine (10=cel mai inalt grad).sarcini...la... Data Exemple de comportament... Factori ai calitatii personale Esti multumit de performanta mea? Factorii ce influenteaza modul in care eu/cei din jur percep calitatea mea personala Capacitatea de a evita greselile Devotamentul 61 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 . ce diferente exista intre modul tau de autoevaluare si al celorlalti si poti trage concluzii importante asupra domeniilor in care iti poti imbunatati performanta actuala...rezultate Fisa de lucru nr.. din cand in cand...

Pentru aceasta. verifica daca: ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ai curatat si facut ordine la locul de munca (la scoala si acasa) ai inapoiat lucrurile cel putin in aceeas stare in care le-ai imprumutat ai inlocuit tot ce ai folosit in intregime: sapun. etc. considera persoanele din jurul tau “clenti” valorosi ce trebuie sa fie satisfacuti de serviciile “furnizorului” (tu). hartie de copiat. Gandeste-te la acest lucru ori de cate ori andeplinesti o sarcina care afecteaza calitatea personala a altora.Loialitatea Abilitatea de a respecta acordurile Disponibilitatea de a ajuta/coopera Integritatea Productivitatea Punctualitatea Flexibilitatea Simtul ordinii Constiinta costului Competenta profesionala Abilitatea de a comunica Toleranta Interesul si respectul pentru altii Igiena personala Autodisciplina si perseverenta Fisa de lucru nr. mancare. ai pus lucrurile la locul lor pentru a putea fi gasite de ceilalti ai informat pe cei care-ti preiau sarcinile despre situatia exacta in momentul plecarii Cum sa devii un furnizor mai bun? Completeza urmatoarele liste: Situatii in care “furnizorii” mei m-au dezamagit: 62 . benzina. 20 (Regula 4) Considera-i pe cei din jur clienti valorosi Cei din jur depind de rezultatele calitatii tale personale. atat la scoala cat si acasa.

departamentele si indivizii pot economisi foarte mult prin reducerea si eliminarea greselilor. Pentru a te convinge de acest lucru. de altfel. “Zero defecte” este scopul programelor de imbunatatire a calitatii pe care si le propun majoritatea organizatiilor. inspectiile vizuale. chiar efectuate de specialisti nu sunt atat de demne de incredere pe cat s-ar dori. ci initiaza programe de formare pentru angajati astfel incat acestia sa produca numai calitate si sa verifice imediat rezultatul muncii lor (sunt persoane care “fac” si “verifica”). fara a nota pe foaie. fi urmatorul test: Testul literei “f” Intr-un minut. 21 (Regula 5) Evita erorile Firmele. verifica de cate ori apare litera “f” in urmatorul text: Necesitatea de a forma fermieri foarte eficienti in folosirea procedeelor sofisticate de ingrijire a animalelor este o preocupare fireasca si de frunte a unor foarte largi categorii de fii de 63 .Sarcini pe care le am de indeplinit unde calitatea muncii mele afecteaza performanta altora: Situatii in care altii s-au plans de performnata mea: Fisa de lucru nr. pentru aceasta ele nu angajeaza mai multi inspectori ai calitatii produselor.

colegii de clasa. vecinii din spate si fata. admite-ti vina ♦ nu te simti ranit si nu reactiona negativ cand altii te corecteza sau te critica. Accepta situatia ca pe o provocare ce te va ajuta sa te indrepti si sa eviti sa faci aceeasi greseala in viitor ♦ ignora critica nefondata ♦ priveste greselile ca pe ceva firesc in dezvoltarea ta ♦ corecteaza-ti greselile ♦ nu le repeta Fisa de lucru nr. linii de comunicare directe. formarea in folosirea eficienta a procedeelor a devenit o traditie de familie. Compara numarul gasit de tine ce cel gasit de colegul de banca. fara a avea voie sa marchezi greseala pe produs nu poate da efectul scontat: zero defecte. De cand stramosii fiilor fermierilor au finalizat metode de ingrijire a animalelor. pentru a afla cauzele ce se afla la originea celor mai multe din greselile tale. multe greseli au aceeasi cauza. facuta intr-un timp limitat. fa urmatorul exercitiu: 64 . Cu alte cuvinte. Te surprinde ca numarul nu este acelasi? Nu e de mirare ca inspectia vizuala. asa-numita regula 20/80 se aplica si in acest caz. Fii o persoana care “face” si “verifica” Cum sa anticipezi si sa previi greselile: ♦ incearca sa-si imaginezi toate operatiile care ar putea genera greseli in procesul muncii tale ♦ incearca sa localizezi toate posibilele cauze ale greselilor ♦ scoate raul din radacina prin indepartarea cauzelor si nu numai a simptomelor defectelor si greselilor ♦ lupta-te pentru simplitate: solutii simple. 22 Care sunt motivele greselilor tale? Daca vei analiza cauzele greselilor tale vei constata ca Legea lui Paretto. Eforturile futile de a transfera aceasta formare formatorilor de fermieri s-a finalizat cu refuzul fiilor fermierilor. adica 20% din actiunile tale sunt cauza a 80% din greseli.fermieri. proceduri simple Corecteaza-ti grselile si invata din ele: ♦ bucura-te cand descoperi ca ai facut o greseala sau cand ea iti este semnalata de altcineva ♦ nu incerca sa te disculpi.

a) Asigura-te ca stii exact ceea ce trebuie sa indeplinesti. Tabelul 1 Greseli Cauze Tabelul 2 Cauze Solutii pentru evitarea lor Fisa de lucru nr. Dupa 15 minute va trebui sa raportati intregii clase primele 5 sfaturi ale grupului vostru. Sansele de avansare profesionala. Nu accepta termene nerealiste.Sezonul de vanatoare a geselilor contuinua tot timpul anului In tabelul 1 scrie toate greselile facute care-ti vin in minte si alaturi cauzele lor. provocatoare depind de capacitatea de a-ti imbunatati eficienta in rezolvarea sarcinilor (la scoala si apoi in viata). 65 . 23 (Regula 6) Indeplineste-ti sarcinile mai eficient Abilitatea de a-ti indeplini sarcinile cum trebuie este cruciala in calitatea personala. Nu spune “da” doar de teama reacsiei negative. Daca e nevoie ia notite si i le arata. de a avea job-uri interesante. Odata acceptate termenele el trebuiesc respectate. c) Termenele de realzare trebuie sa fie clare. Urmeaza o lista de sfaturi care te ajuta sa-ti indeplinesti sarcinile mai eficient. apoi compara ierarhia voastra cu cea a colegilor din banca din fata. b) Asigura-te ca ceea ce profesorul/seful tau vrea de la tine este acelasi lucru cu ceea ce ai inteles tu ca trebuie sa faci. cu un patener ordoneaza-le dupa importansa (1=cel mai important). In tabelul 2 transfera cauzele in ordinea frecventei lor si solutiile pentru a le evita in viitor.

24 Adesea suntem pusi in fata situatiei in care trebuie sa luam o decizie importanta. k) Trateaza greselile facute dupa algorimul descris in exercitiul anterior. Daca apar probleme neprevazute si nu stii daca autoritatea ta e suficienta pentru a le rezolva singur. i) Raporteaza indeplinirea subpaunctelor pe parcursul realizarii sarcinilor. ♦ Nu va grabiti sa luati decizia dar nici nu intarziati.d) Daca mai ai de indeplinit si alte sarcini. ♦ Analizati ce decizii au luat cei care au fost in situatii similare si nu au avut succes. Planifica remediile. g) Intreaba-ti seful cine preia conducerea in cazul absentei lui sau cum poate fi contactat in cazul ivirii unor probleme. Daca urmezi aceste sfaturi: ♦ iti vei ridica nivelul PA ♦ vei avea o satisfactie mai mare de pe urma muncii tale ♦ iti va creste increderea in tine Fisa de lucru nr. cere parerea initiatorului sarcnii. fixeaza-ti pripritatile. Un lucru e terminat numai dupa ce ai facut ordine pentru pasul urmator. Consodera sarcina ca fiind a “ta”. Consulta-l si inainte de a actiona potrivit sfatului primit de la altcineva. j) Verifica-ti calitatea muncii. 66 . Pentru a lua o decizie de calitae se recomanda sa respectam cateva reguli care ne pot fi de ajutor: ♦ Pentru a putea beneficia de un punct de vedere exterior este bine sa ne consultam cu cei apropiati. angajeaza-te total. n) Cere sarcini din ce in ce mai complexe si mai pline de rispundere. ♦ Analizati ce decizii si cum au procedat cei care au fost in situatii similare si au avut succese. h) Nu pierde timpul. m) Multumeste celor care te-au ajutat. Fii exigent cu tine insuti. Fii mandru sa-ti pui numele pe produsul final. f) Incearca sa-ti imaginezi toate problemele si obstascolele care s-ar pute ivi. Cere parerea celui ce ti-a delegat noua sarcina. l) Fii devotat. e) Aduna-ti informatiile si materialul necesar.

♦ Nu va complaceti in rutina. Incercati sa depistati aceste cuvinte/concepte cheie intr-un articol dintr-un ziar si discutati cu colegii. Fisa de lucru nr. . Notarea cuvintelor cheie reprezinta o activitate de inalta intensitate. 25 Raspundeti la intrebarile urmatoare iar dupa aceea incercati sa stabiliti un set de recomandari care sa conduca la o calitate mai ridicata a actului vostru de invatare. 2. 6. ♦ Nu incercati sa copiati deciziile altora. 3. intens. 8. ♦ Incercati sa fiti creativ. ♦ Folositi mai multe surse de informare simultan. ♦ Impuneti-va un proces de gandire logic si metodic. Cum procedezi daca le rezolvarea unei probleme nu se prefigureaza solutia? Stii sa explici ce nu intelegi? 10. 67 . 5. Creierul uman poate lucra eficient si continuu. c) e) Dorinta de a obtine un rezultat cat mai bun. Analizati una din deciziile majore pe care le-ati luat si precizati care dintre regulile enumerate mai sus au fost respectate. Cunosti cum se poate cauta o informatie pe internet? Fisa de lucru nr. perioade de 20-30 minute. s-ar putea sa nu vi se potriveasca. Cand te preocupa o anumita problema este util sa folosesti mai multe surse de informare? 11. 4. ♦ Comparati diferite decizii pe care le puteti lua si alegeti cea care vi se potriveste cel mai bine. d) Senzatia ca esti in criza de timp. fraze esentiale sau cuvinte cheie. b) Impresia ca ceilalti competitori sunt intr-o situatie mai buna. 9. In orice carte exista idei principale.♦ Evidentiati punctele slabe in decizia pe care vreti s-o luati si incercati sa le eliminati. 1. 7. 26 Cand te pregatesti pentru un examen sau concurs care dintre starile urmatoare este dominanta? a) Frica. Te gandesti cu bucurie la satisfactia reusitei. ♦ Nu va grabiti sa luati o atitudine prea ferma. Iti este teama sau jena sa intrebi cand nu intelegi ceva? Poate fi invatat cineva care nu vrea sa invete? Exista o metoda universala pentru un invatat optim? La ce rezultate poate conduce faptul ca nu esti onest cu tine insuti? Ce avantaje ofera activitatea de revedere periodica a materiei? Cum va stabiliti viteza cu care cititi? Incercati sa gasiti o strategie cu cel putin 5 pasi pentru a imbunatati calitatea parcurgerii unei carti de specialitate.

Cand nu sti sa raspunzi la o intrebare intri in panica. d) Asculti o jumatate de ora de muzica inainte de plecare pentru relaxare. h) Incepi cu ceea ce este mai dificil fiindca se obtin mai multe puncte. k) Inainte de a te apuca de scris te convingi ca ai inteles toate instructiunile. pe care o imbunatatesti continuu. g) Iti elaborezi o strategie de a te prezenta la concurs. dar fara sa depui un efort mare. m) La recitirea lucrarii ai senzatia ca ai multe de modificat si de adaugat. o) Esti tentat sa faci introduceri prea lungi. c) e) f) In ziua precedenta examenului faci o recapitulare generala. In sala de examen te asezi cat mai confortabil si iti pregatesti instrumentele de care vei avea nevoie. Citesti intregul subiect inainte de a incepe sa scrii. g) Raspunzi intai la intrebarile cele mai usoare. i) j) l) Lungimea raspunsului la fiecare parte il calculezi in functie de punctajul acordat. b) Iti sacrifici somnul pentru o ultima recapitulare. n) Inainte de a aborda subiectul pe foaia de axamen incerci sa schitezi ideile principale pe ciorna. Care dintre comportarile urmatoare iti sunt caracteristice la un examen? a) Iti pregatesti cele necesare cu o zi inainte. Esti optimist si astepti cu incredere examenul. m) Nu simti presiunea examenului si consideri ca este ceva normal. q) Daca nu esti sigur de ceva elimini partea respectiva/ o scrii la "noroc". Iti rezervi ultimele minute ale timpului alocat pentru recitirea lucrarii. i) j) l) Te gandesti la ostilitatea comisiei de examinare. p) Raspunzi exact la ceea ce se cere. k) Astepti cu indiferenta concursul fara sa-ti modifici ritmul de viata. h) Cauti justificari pentru o eventuala nereusita invinovatindu-te. 68 . Lucrezi tot timpul fara sa mai acorz importanta somnului si mancarii.f) Cauti justificari pentru o eventuala nereusita dand vina pe mediu.

69 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful