You are on page 1of 7

6 tjelesnih tkiva koji se mogu regenerirati putem ishrane

By barb051 on 03/06/2012

Prevela i uredila : Barbara Arbanas Kovaevi Matrix World GreenMedInfo.com Moda e ovo neke iznenaditi, osobito osobe konvencionalne medicinske izobrazbe, ali jedno od zadanih stanja tijela jest neprekidna regeneracija. Bez procesa koji je nalik upalnima, a pri kojem se odvija kontinuirani stanini promet unutar tijela ivot i smrt se neprestano isprepliu udo ljudskog tijela ne bi postojalo. U vremenima bolesti, meutim, regenerativni procesi su prevladani degenerativnima. To je stanje kada medicina moe izvesti najplemenitiji podvig gurkajui tijelo natrag u ravnoteu s hranom, biljem, hranjivim tvarima, iscjeljujuim energijama, kao n.pr. iscjeljujuom namjerom. Danas, meutim, medicina temeljena na lijekovima stalno koristi kemikalije koje

nemaju nimalo regenerativnog potencijala; dapae, one uvijek ometaju tjelesnu samoobnovu kako bi potisnule simptome protiv kojih se primjenjuju. Unato potpuno heretinoj prirodi stvari koje stimuliraju ozdravljenje i obnavljanje naspram konvencionalnog medicinskog sustava koji s neodobravanjem gleda na, ili je nepovjerljiv prema spontanoj remisiji u korist potiskivanja simptoma i upravljanja bolesti, tijekom posljednjih godina se nakupilo niz znaajnih studija o toj temi.

Obnova ivaca Postoji iroki raspon prirodnih sastojaka koji imaju dokazane nervno regenerativne uinke. Studija objavljena 2010. god. u asopisu Istraivanje pomlaivanja, na primjer, je otkrila da kombinacija borovnica, zelenog aja i karnozina sadri neuritogenik (promotor neuronske regeneracije) i obnavljajue uinke matinih stanica kod ivotinjskih modela neurodegenerativnih bolesti. Ostali istraeni neuritogenski sastojci ukljuuju:

1. Kurkumu 2. Gljivu lion mane 3. Apigenin (sastojak u povru kao to je celer) 4. Borovnicu 5. Ginseng 6. Huperzin 7. Natto 8. Crvenu kadulju 9. Resveratrol 10. Kraljevsku mlije 11. Teanin 12. Ashwagandu 13. Kavu (trigonelin)

Kraljevska mlije Postoji jo jedna skupina sastojaka koji obnavljaju ivce, a koji su poznati kao remijelinizacijski spojevi. Oni stimuliraju popravak zatitne ovojnice oko osi neurona poznate kao mijelin, a koji je esto oteen pri neurolokoj ozlijedi i/ili disfunkciji, osobito autoimunolokim i cjepivima potaknutim demijelinizacijskim bolestima. Takoer treba napomenuti da su ak i glazba i zaljubljivanje prouavani zbog mogue stimulacije neurogeneze, obnavljanja i/ili popravka neurona, to ukazuje da regenerativna medicina nuno ne zahtjeva uzimanje neega; dapae, iroki raspon terapeutskih aktivnosti su ukljueni kako bi poboljali zdravlje i dobrobit takoer. Regeneracija jetre Glicirizin, spoj pronaen u sladiu, a koji se nedavno pokazao kao jak anti-SARS agens, se pokazao kao stimulator regeneracije jetrine mase i njene funkcije u ivotinjskom modelu hepatektomije. Ostale regenerativne tvari jetre ukljuuju: 1. Karvakrol (hlapljivi sastojak origana) 2. Kurkumu 3. Korejski ginseng

4. Rooibos 5. Vitamin E

Rooibos Obnavljanje beta-stanica Naalost, medicinska zajednica tek treba iskoristiti potencijal prirodnih sastojaka koji preusmjeravaju dijabetes. Dok se milijarde dolara godinje fokusira na skupe terapije matinim stanicama, otone stanice i na niz sintetikih droga u razvojnim sustavima, nai kuhinjski ormari i naa dvorita moda ve sadre dugo traeni lijek za dijabetes tipa 1. Slijedei sastojci su se eksperimentalno dokazali kao regeneratori beta stanica koje proizvode inzulin, a koje bivaju unitene kod dijabetesa ovisnog o inzulinu, a koji kada se jednom obnovi, moe (barem u teoriji) obnoviti zdravlje pacijenta do toke kada mu vie nije potreban inzulinski nadomjestak. 1. Gymnema Sylvestre (eer razara) 2. Nigella Sativa (crni kim) 3. Vitamin D 4. Kurkuma 5. Arginin 6. Avokado 7. Berberin (nalazi se u gorkim travama kao to su utika i goldenseal) 8. Gorka dinja 9. Blitva (da, zeleno lisnato povre) 10. Kukuruzna svila 11. Stevija 12. Sulforafan (posebno koncentriran u izdancima brokule)

Gorka dinja Obnavljanje hormona Postoje sekretagogi koji poveavaju mogunost endokrine lijezde da lui jo hormona, a postoji tvar koja doista regenerira hormone koji su degradirali (emisijom elektrona) u potencijalno karcinogene prolazne metabolite hormona. Jedan od tih tvari je vitamin C. Kao jaki donator elektrolita, ovaj vitamin moe doprinijeti elektronima da uskrsnu formu i funkciju estradiola (estrogena; E2), progesterona i testosterona. U kombinaciji s hranom koja moe poduprijeti funkciju lijezda, kao to su jajnici, vitamin C moe predstavljati izvrstan nadomjestak ili alternativu hormonskoj zamjenskoj terapiji.

Obnova sranih stanica Ne tako davno, vjerovalo se da se srano tkivo ne moe obnoviti. Novo, ali rapidno rastue tijelo eksperimentalnih istraivanja sada indicira da to jednostavno nije istina, a postoji vrsta regenerativnih sastojaka sranog tkiva koji su poznati kao neokardiogene tvari. One su u mogunosti stimulirati stvaranje kardiolokih progenitorskih stanica (oinskih stanica) koje mogu profilirati u zdravo srano tkivo, a ukljuuju slijedee: 1. 2. 3. 4. 5. Resveratrol Sibirski ginseng Ekstrakt crvenog vina Geum Japonicum N-acetil-cistein

Jo jedan nevjerojatan primjer obnove sranih stanica je ono to je poznato kao fetomaterinsko putovanje matinih stanica kroz posteljicu. Fetus tim putem majci prua matine stanice koje mogu obnoviti oteene srane stanice, a vjerojatno i iroki raspon ostalih staninih vrsta.

Sibirski ginseng Obnavljanje hrskavice/zglobova/kraljenice Kurkuma i resveratrol su se pokazali kao pomagai pri oporavku od ozljeda kimene modine. Vie od desetak ostalih prirodnih sastojaka su obeavajui u ovom podruju. to se tie bolesti kimene modine, kao na primjer osteoartritisa, postoji iroki raspon potencijalno obnavljajuih sastojaka.

Naposljetku, regenerativna medicina prijeti potkopavanjem ekonomske infrastrukture koja podupire moderni i sasvim iskreno degeneratini zdravstveni sustav temeljen na lijekovima. Suzbijanje simptoma je profitabilno jer osigurava perpetuiranje izvorne osnovne bolesti i stvaranje rastueg niza dodatnih simptoma potaknutih lijeenjem.

Crni kim Ovo je neodrivi, beskonaan model rasta koji dijeli znaajke karakteristine za proces samog raka model koji je, po svojoj prirodi, osuen na propast i koji e s vremenom kolabrirati. Kultiviranje prehrane, naina ivota i stavova koji pogoduju tjelesnom obnavljanju, mogu nam pomoi da dostignemo tjelesnu slobodu koja je preduvjet za osloboenje ljudske due i duha takoer.