Tutoriol cara menjahit bunga ros Ini adalh cara2 untuk menjahit pattern bunga ros.

pada mereka yg ingin belajar tanpa mengeluarkan modal yang besar tutorial ini amat membantu anda. Cara dan teknik yg digunakan adalah sangat senang untuk di ikuti oleh sesiapa. Sumber : dari blog penulis terkenal (Puan Ann ) http://diariann.blogspot.com

Paten unga !os yang telah siap dijahitpada kusyen.

ahan"bahan yang digunakan # $unting% benang% jarum dan satin reben sai& '.( inci.

.oto diatas. +ntuk memudahkan anda menjahit% saya syorkan anda bakarreben kiri dan kanan. .eknik membuat kelopak bunga ros. $unting sebanyak '* keping.$unting reben panjang ) inci. -ipat reben bersilang. Sila rujuk .

Pastikan bahagian ba/ah reben sama rata dan bahagian atas runcing. .-ipat sekali lagi reben.oto diatas. ahagian lipatan reben% turunkan keba/ah. Sila rujuk teknik .

0ahit jelujur bahagian ba/ah reben. .-akukan teknik yang sama untuk kelopak seterusnya. -akukan teknik yang sama untuk kelopak bunga ros dan buat 1 kelopak% ( kelopak dan 2 kelopak.

oto diatas.. . -ipat reben bersilang% sila rujuk .eknik membuat kudup bunga.

3ulakan menggulung reben dari kiri hingga ke kanan. Setelah siap menggulung% jahit bahagian ba/ah kudup bunga dan lilitkan dengan benang. .eknik ini untuk membuat tengah bunga ros. . 0angan putuskan benang.

-akukan teknik lipatan yang sama seperti kelopak bunga ros. . e&anya% anda dikehendaki jahit atas sikit iaitu sama le4el jahitan dengan bahagian tengah kudup ros. Cantumkan sehingga terbentuk kudup bunga ros. 3asukkan benang pada bahagian mula jahitan reben.

Setelah jahit pada kain% jahit pula ( kelopak dan 1 kelopak% seterusnya kudup bunga ros pada bahagian tengah. .3atikan benang dan gunting bahagian lebih reben. 5lakkan gunting terlalu pendek. Ini boleh menyebabkan jahitan kudup bunga terbuka atau tertanggal. 6emasan jahitan adalah penting% pastikan jahitan padat dan bunga tidak bergoyang. Setelah siap semuanya% mulakan jahitan 2 kelopak bunga ros pada kain.

Anda gunakan gum +7+ untuk cantumkan antara satu sama lain kelopak bunga dan gum pada batang bunga.. Selamat mencuba% semoga ilmu ini mendapat mena....be&anya tidak perlu jahit pada kain..Inilah hasil jahitan bunga yang telah siap. 0ika anda ingin jadikan jambangan bunga tangan% teknik yang sama juga.. Posted by Nor Ilyani at 4:38:00 pm ...A3I8.aat untuk semua dan diberkati oleh 89A.Isya"allah..