RECENZIE

NEGOCIERI IN STILUL LUI DONALD TRUMP
George H. Ross

Studenti: Badea Katerina Alina ± Grupa2 Oprescu Denisa ± Grupa 1 Popa Iulia Stefania ± Grupa 2 Popa Violeta ± Grupa 1

George Ross expune acum in detaliu modul in care oricine poate implementa tacticile si strategiile de negociere care l-au dus pe Trump in varful lumii afacerilor. George H. in calitate de negociator. dupa cum urmeaza: Capitolul 1: Ce este de fapt negocierea? In acest prim capitol. motivele si telurile lor sunt complet diferite si sunt supuse schimbarii oricand in decursul negocierii. In plus.³Negocieri in stilul lui Donald Trump´ a fost scrisa de George H. in timp ce George H. Ce nu este negocierea: Negocierea nu este o stiinta: rolul esential al satisfactiei Negocierea nu este o situatie in care castigul inseamna totul. Sapte obiective care sa ne ajute sa obtinem success in orice negociere: . este prima noastra forma de comunicare cu alti indivizi. cat si despre partea adversa. Ross ne ofera mai multe definitii in ceea ce priveste negocierea. vicepresedinte executiv. atat despre noi. Partea I intitulata ³Principii cheie pentru negocieri in stilul lui Donald Trump´. Participarea la negociere este interesanta gratie informatiilor pe care va trebui sa le descoperim pe parcurs. consilier si avocat. si in acelasi timp reprezinta felul in care receptam informatii despre dorintele si asteptarile altora. Negocierea este un proces in care oamenii invata sa accepte un compromis existent ca substituent satisfacator pentru ceea ce credeau ca doresc de fapt. o metoda in care exceleaza Trump. este cunoscut cel mai probabil ca fiind gazda emisiunii TV ³The Apprentice´ (Ucenicul). consilier de afaceri si consultant juridic al Organizatiei Trump. Ross. Ross se ocupa de detalii. Ross. Negocierea buna inseamna exploatarea continua a taramului posibilitatilor. Ross include si lectii invatate de la alti magnati ai afacerilor imobiliare din New York. Negocierea este suma tuturor modurilor in care transmitem informatii despre ceea ce dorim si ceea ce asteptam din partea altora. rolul lui a fost acela de a negocia tranzactiile. Negocierea necesita folosirea puterii mintii si a logicii in locul celor cinci simturi. Cartea este structurata in doua parti. contine 9 capitole. Grand Hyatt si cladirea Bancii Manhattan. Negocierea nu este un eveniment cu continuitate ± partile implicate. viziunea apartinandu-i lui Trump. in anul 2006 si publicata de Editura Meteor Press in anul 2007. General Motors Building. Negocierea este un proces mult mai subtil decat tocmeala dintre doi oameni pentru un pret satisfacator. deoarece oamenii nu vor fi pe deplin sinceri daca apreciaza ca asta le poate periclita rezultatul dorit. Lucrand cu Donald Trump de mai bine de 30 de ani. In multe cazuri succesul depinde de abilitatea de a gandi invers. Printre cele mai importante negocieri in domeniul imobiliar se numara Trump Tower.

Deveniti cunoscut drept creator. Obiectivul 4: doresc sa inteleg restrictiile tranzactiei. Profitul de pe urma unei negocieri implica adesea descoperirea unui beneficiu de care nici macar nu am tinut seama cand am inceput. este esential sa aflam rezultatul dorit de partea adversa . Obiectivul 3: doresc sa cunosc rezultatul final. astfel vom fi crezuti mereu in continuare. Obiectivul 5: doresc sa studiez partea adversa. Consolidati sentimentele de incredere 7. Unii negociatori doresc sa incheie tranzactia intr-un cadru temporal bine precizat. Gasiti lucruri comune cu partea adversa 2. Sfaturi pentru consolidarea relatiei si pentru stabilirea unei atmosfere de incredere si satisfactie 1. definitia profitului nu este neaparat una financiara. relatie si satisfactie. Daca suntem in stare sa aflam motivele si trecutul celorlalti. O negociere buna nu ar trebui niciodata obtinuta in urma unei comunicari univoce. Fiti o persoana amabila 4. Stabiliti o relatie buna 3. de aceea pentru a afla ce semnificatie au aceste cuvinte pentru altii si in ce sens difera opinia lor de a noastra. Obiectivul 7: trebuie sa aflu ce este corect si rezonabil. Obiectivele oricarei negocieri: incredere. Trebuie sa aflam cat mai multe detalii despre persoanele implicate. si trebuie sa gasim un mod de a nivela aceste divergente in vederea ajungerii la un compromis acceptabil . Cand incepem o negociere vom avea o pozitie mai puternica daca putem convinge anticipat partea adversa de calificarile noastre. Fiecare tabara are o alta opinie despre ceea ce inseama corect si rezonabil. Prima prioritate este sa convingem factorii decizionali ca putem face ceea ce ne propunem sis a demonstram ca ne tinem de cuvant. Invatati sa fiti flexibil. Tot timpul vor apare divergente intre cei care va vor ajuta in tranzactie. Intelegeti partea adversa si nevoile ei 6. . Obiectivul 2: doresc sa aflu cat mai multe despre cei din tabara adversa. Daca vrem sa negociem eficient. Capitolul 2: Slefuiti-va personalitatea: Consolidati o atmosfera de incredere. prietenie si satisfactie in relatiile cu partea adversa Negocierea necesita cautarea stabilirii unei relatii cu partea adverse si manifestarea unui interes real care sa fie valabil in ambele directii. 8. cunostiintele lor asupra subiectului. nivelurile lor de educatie si abilitatile lor de negociatori. nu distrugator de afaceri. restrictii care le vor impune felul de a negocia. sunt necesare testari extinse. vom gasi in mod invariabil ceva valoros care sa ne ajute in negocierile ulterioare.Obiectivul 1: doresc sa profit de pe urma negocierii: in acest context. Obiectivul 6: doresc sa evaluez persoanele din tabara mea. Gasiti nivelul si stilul potrivit de comunicare 5.

sa facem ipoteze si sa lucram cu datele care ni se dau in fiecare etapa a oricarei negocieri. Este foarte important sa cunoastem slabiciunile partii adverse. care pot sa semene prea putin sau deloc cu problema initiala. mai uman. sa nu ne incredem in ele pana nu le verificam acuratetea. Capitolul 4: Fiti un maestru al vanzarilor: Creati solutii indraznete la problemele existente si convingeti partea adversa ca obtine mai mult decat s-a asteptat vreodata Daca abordam negocierile considerand ca obiectivul primar este de a ne vinde ideile. Pentru a ne vinde ideile trebuie sa dezvoltam o strategie si sa stim ce dorim sa realizam in fiecare etapa a procesului de negociere si unde vrem sa ajungem la final. pentru a dezamorsa orice confruntari litigioase si a conlucra cu partea adversa ca sa ajungem la solutii reciproc acceptabile. trebuie sa verificam totul. ci presupune sa fim indeajuns de creativi pentru a ocoli sau depasi obstacole. Exista doua slabiciuni care se intalnesc frecvent: incapacitatea de concentrare asupra detaliilor. si uita ca exista multe alte problem mai importante decat banii. trebuie sa nu uitam ca si ei fac acelasi lucru. venituri. Capitolul 3: Cautati sa aflati ce doreste partea adversa. dispunem de un avantaj considerabil fata de majoritatea oamenilor. In timp ce testam aceaste ipoteze si verificam ce stim sau credem despre partea adversa. Ca negociatori inteligenti. Negocierea in stil Trump inseamna sa fim organizati in culegerea de informatii despre cei din tabara adversa. impreuna cu rolurile lor si motivatiile lor. daca va fi nevoie. . in care personalitatile nu conteaza. Cei mai multi se concentreaza asupra numerelor ± preturi. Pentru a negocia eficient trebuie sa identificam persoanele-cheie care participa la negociere. care incearca intotdeauna sa lase usa deschisa pentru negocieri viitoare. descoperiti-i slabiciunile si gasiti informatii importante Negocierile ar trebui sa inceapa prin folosirea unei forme inofensive de umor. ci ambele tabere se fortifica pe pozitiile lor si schimba lovituri pentru a obtine cat mai mult mult posibil de la partea adversa. Dupa ce am descoperit o slabiciune a partii adverse. Utilizarea stilului vechi. deoarece informatiile pe care le primim vor fi partial adevarate sau partial false. si uneori este necesar sa stim in ce fel o fac. trebuie sa o exploatam si totodata sa o protejam pentru a nu ni se exploata propriile puncte slabe. cheltuieli. nu este nici pe departe atat de recompensatoare ori incunata de success ca negocierea in stilul Trump. recompense banesti.Succesul in negocieri nu inseamna castig. respectiv incapacitatea de a stabili si respecta cadrele temporale care exista in fiecare situatie de negociere. care stabileste relatia cu partea adversa si aduce discutia pe un plan mai personal. De obicei oamenii isi demonstreaza slabiciunile in mod involuntar expediind mesaje subtile spre partea adversa.

stabilind aceasta relatie. iar negocierea in stilul lui Trump are ca obiectiv crearea satisfactiei pentru ambele parti. Ideile de baza ± expunerea. Capitolul 6: Strunirea puterii naturii umane: Tactici psihologhice de negociere Natura umana este cea care determina modul in care se inchee sau nu tranzactiile. chiar pe unii care considera ca ne sunt adversari. Trebuie sa fim capabili sa petrecem timp cu cei din tabara adversa si sa exprimam interes autentic fata de ei si fata de ceea ce-i va satisface. Un mod eficient de a crea o relatie este sa incepem negocierea pronind de la ipoteza ca va fi prima din multele afaceri ulterioare si ca pe viitor intentionam sa tranzactionam frecvent cu partea adversa. 3. entuziasmul si abilitatea unei personae-cheie de a vinde idea celorlalti este ceea ce lipseste din negocierile esuate. daca dam dovada de el ii va inspira si pe altii. . Niciodata nu acceptati imediat o oferta: daca oamenii obtin ceva usor. cineva scapa din vedere un detaliu esential. cu atat este mai putin probabil ca o vor abandona. care ne ajuta sa negociem cu ei mai eficient si sa ajungem la un rezultat reciproc satisfacator. nu de cele ale partii adverse. 2. trebuie sa stabilim o relatie personala ca parte din procesul de negociere. fiindca ne trebuie ajutorul partii adverse pentru a incheia tranzactia si toate negocierile ce rezulta din ea. iar asta dureaza. entuziasmul. Nu fiti indecis: cu cat oamenii petrec mai mult timp cu o tranzactie. Grabindu-ne nu vom incheia cea mai buna afacere posibila. Pentru a avea success intr-o negociere. trebuie sa cheltuim timpul si eforul necesare pentru a ne vinde ideile. ne vindem pe noi si ideile noastre. pregatirea ± adaugate unei tenacitati descatusate pot garanta succesul oricarei negocieri. intarzierile si impasurile in avantajul dumneavoastra Ritmul si viteza negocierii trebuie sa fie decise de noi. Trei moduri de a controla viteza unei negocieri: 1. Investirea de timp alaturi de ceilalti indivizi implicati intr-o negociere subliniaza autenticitatea interesului nostru fata de ideile lor si fata de satisfacerea dorintelor lor. restul vine de la sine. Nu efectuati negocieri rapide: una din parti se alege cu o afacere mai putin profitabila. O negociere rapida sfarseste de multe ori prin nemultumirea uneia dintre parti. ne ofera sansa de a culege informatii utile. molipsitor fiind.Majoritatea oamenilor se concentreaza asupra profitului si cred ca daca au negociat pretul. nu sunt multumiti. insa pretul este doar o mica parte din orice afacere. fiindca nu am beneficiat de oportunitatea rezonabila de a explora toata posibilitatile. De asemenea. Entuziasmul este o cerinta ³esentiala´ in negociere. In mod inevitabil. Capitolul 5: Controlati viteza negocierii: Folositi coordonarea. Adeseori. in functie de planul si de strategia de negociere pe care le avem personal. Negocierea de succes implica satisfacerea personala a ambelor parti.

Cunostiinte aparente: pentru a castiga respect partenerul de negociere trebuie sa creada ca vorbim in calitate de expert in domeniul respectiv. si anume: y y y y y y y y Oamenii doresc ceea ce nu pot avea sau ceea ce-si doresc altii Oamenii cedeaza inaintea aurei legitimitatii Oamenii au o teama innascuta fata de superioritatea altora Este inteligent sa sugerezi prostia Oricui ii place gratuitatile Invocarea puterii solutiei simple Oamenii refuza sa-si recunoasca lipsurile Oamenii ii apreciaza pe cei care-si pot recunoaste greselile Capitolul 7: Informatia inseamna putere:Fii expert in domeniul in care negociezi Informatiile culese din exteriorul negocierii ofera un avantaj urias. Puterea de negociere se poate defini prin impunerea unor conditii care sa multumeasca ambele parti ale negocierii. Cunostintele reale constau din: date si documentari bine organizate in domeniul in care se face negocierea . "din propria experienta ". Pentru a convinge partenerul se folosesc expresii precum: "in circumstante similare". Obtinerea informatiilor esentiale pe care partea adverse nu doreste sa fie aflate este de ajutor in clarificarea problemelor si dicteaza modul in care trebuie sa actionam. Rezultatul tranzactiei trebuie analizat din mai multe perspective:financiare.etc. "am descoperit ca este mai satisfacator sa actionam astfel ". In cazul in care taberele nu pot depasi un obstacol.In cadrul acestui capitol se pune accent pe psihologia negocierii mai exact pe caracterul oamenilor. informatii statistice credibile. beneficii pe termen lung cu situatii negative pe termen scurt. discutii cu experti din exterior. acesta sa fie totusi safisfacator. se poate invoca un participant neutru. experienta. renuntarea in favoarea partii adverse insa fara a pierde din vedere obiectivul urmarit. Intr-o negociere exista doua tipuri de cunostinte care difera intre ele: cunostinte reale si cunostinte aparente. O strategie inteligenta din care reiese flexibilitatea in negocieri este punerea de acord cu partenerul in privinta unor chestiuni minore. . Trebuie sa fim deschisi si flexibili astfel incat chiar daca rezultatul nu este cel dorit la deschiderea tranzactiei. Capitolul 8 : Aveti mai multe solutii: Ramaneti flexibil si creativ in privinta lucrurilor de care aveti nevoie si pe care le doriti.

y y y y . este intitulata ³ Strategii pentru situatii speciale´. Srategii : planificarea atitudinilor pe care dorim sa le folosim ( incitare. ³Schimbarea de viteza´ ³ Daca nu acceptati.crearea impresiei positive in fata adversarului (documente care sa ateste argumentele aduse de noi) Pentru a deveni un negociator puternic este necesar sa ne intocmim o lista de control si o agenda de organizare in care sa punctam evenimentele importante ale fiecarei zile. ³Asta-i tot ce pot face´: este o metoda de a intrerupe o negociere sau o conversatie intrun mod civilizat.dupa cum urmeaza: Capitolul 10:Tactici de neociere in forta si contramasuri Tacticile de negociere in forta descrise in acest capitol ne pot ajuta sa controlam caracterul si viteza negocierii. Tactici) Persoane : cunoasterea rolurilor pe care participantii le vor avea in negociere. Inainte de orice negociere trebuie intocmita o lista POST (Persoane. y ³ Croseu´: ³Trebuie sa imi oferiti ceva mai bun´.Aceasta tehnica este folosita in momentul in care s-au obtinut concesiile maxime pe care partea adversa pare a fi de acord sa le ofere. plictiseala. entuziasm. ceva care ne place si care depaseste cadrul acordului.Sunt descrise cateva tehnici de negociere si contramasuri.Aceasta este structurata in mai multe capitole. inversarea rolurilor) Tacticile : implica decizia privind actiunile pe care le intreprindem pentru a implementa o stategie Partea a doua . La revedere!´ : prin care se da realmente un ultimatum. fara a strica negocierea.Capitolul 9 : Castigati prin disciplina Intrarea intr-o negociere presupune informarea asupra trecutului si reputatiei partii adverse. Deasemenea trebuie notate prioritatile in cazul in care avem de negociat mai multe contracte. dar incercam sa capatam mai mult. Obiective. Obiectivul : este necesar pentru a avea control asupra rezultatului final. Pregatirea consta in informatii despre partea adversa. ³ Ciugulitul´ : inseamna a obtine ceva suplimentar.Strategii.

Este foarte posibil sa intalnim o persoana cu un imens volum de experienta personala sau profesionala. Lasati cat mai mult spatiu de manevra : o negociere de succes depinde de flexibilitatea ambelor tabere si de abilitatea noastra de a indeparta oamenii de pozitiile lor initiale. in schimbul unora mari y y y y . va incerca sa gaseasca o cale prin care sa evite sa fie afectata de ea.tot´. Tintiti sus : este un sfat fundamental in privinta stabilirii obiectivelor si functioneaza in toate situatiile. Este o persoana care are greutati in luare deciziilor.Capitolul 11: Negocierea cu persoane dificile Sunt calificate principalele tipuri de caractere dificile in trei categorii: Primul tip de caracter pe care il putem intalni este Intimidatorul.careia nu-i place sa greseasca.Este persoana cea mai dificila cu care putem avea de-aface. are imaginea despre sine a unei persoane meticuloase. insa aceasta solutie simpla s-ar putea sa nu fie cea corecta. Nu vorbiti. Stie. in cateva cuvinte aceste personalitati se pot descrie astfel: Intimidatorul. poate sa fie pentru moment. si daca este silita sa hotarasca in cele din urma. partea care vorbeste mai mult se afla in dezavantaj.Dupa ce am adoptat o pozitie ferma intr-o anumita privinta nu mia putem da inapoi fara a se interpreta ca un semn de slabiciune.insa peste o ora se poate contrazice. De obicei este vorba despre un barbat. se autodescrie ca fiind categoric si dinamic. Capitolul 12: Stategiile dure««cand sa le utilizati In acest capitol sunt prezentate 10 strategii si linii directoare specifice: y y y Stabiliti tonul: O afacere poate fi incheiata utilizand multe tonuri diferite. deoarece isi dezvaluie ³cartile´ din mana.dar este mult mai placut daca putem purta o discutie sincera si prietenoasa. Cedati elemente mici. nu trebuie sa facem concesii decat daca sunt minore. Al doilea tip de caracter este ³Stiu. inclusiv in cazul negocierilor prin folosirea strategiilor dure. se considera plin de succes si experimentat. A treia personalitate este Indecisa. sau care sa aiba un nume si un statut recunoscut in domeniul sau . poate fi vorba si despre o trasatura macho.Nu explicati: In negocieri. Nu cedati inaintea solutiei simple : o astfel de solutie poate fi ispititoare.tot. Astfel.Daca ea spune ³da´. Gestionati cuvenit concesiile: cand folosim strategiile dure. daca de la inceput tintim cat mai sus. Niciodata nu doreste sa ia vreo decizie finala.Intotdeauna vom iesi mai bine pe termen lung. Intimidatorul este de regula un individ care detine un statut sau o pozitie importanta in societate si care exercita foarte multa putere in negociere. iar Indecisa.

Nu trebuie sa vorbim niciodata despre punctele noastre slabe. Da.desi intr-o oarecare masura trebuie sa ne adaptam si specificului partii adverse. Nu. ci sa cautam sa le compensam.Daca ne straduim prea tare sa adoptam sau sa imitam stilul cuiva. deoarece aceasta are succes.y y y Folositi termenle finale in avantajul dumneavoastra: termenele finale reprezinta intotdeauna un factor important.In general.nu vorbiti despre punctele dumneavoastra slabe: daca spunem prea multe unui negociator iscusit. el va inhata o informatie dintre cele aflate si o va folosi impotriva noastra. Nu. ca punct important de pornire.Daca cineva ne arata ³sperietoare´ si apoi revine la noi.nu folositi toata puterea pe care o aveti: relatiile pe care le stabilim in decursul unei negocieri sunt foarte rar de unica folosinta. Nu.dar se bazeaza pe experiente personale. Da. inseamna ca suntem licitantul cel mai important si ca putem reduce oferta. cu atat suntem in avantaj.o companie. Fiti rabdator si zgarcit: cu cat suntem mai rabdatori in timpul afacerii. ca apoi spre sfarsit sa ne ³indulcim´ .Pe masura ce termenul final se apropie tot mai multe afaceri de incheie. instinctele pe care ni le¶am dezvoltat sunt corecte. y y y y y . toti oamenii isi dezvolta in general o categorie anume de instincte. care ar trebui sa fie mereu punctul de incepere al felului in care negociem. fiindca este ultima lor sansa.incredeti-va in instinct: instinctul ne calauzeste si ne opreste sa repetam erorile trecutului.in decursul vietii. sau daca le cerem in mod explicit sa ne raspunda la o intrebare. experienta ne dicteaza sa il modificam ori sa il abandoman. y Da.Este foarte eficient sa adoptam o pozitie dura in timpul negocierii. dar nu inseamna ca este intelept sa o folosim in intregime intr-o singura negociere.Daca se dovedeste gresit.Multi cred ca trebuie sa accepte ceva si ca trebuie sa ia decizia azi. il acceptam si operam pe baza lui. simtind sa acordul final se apropie.Daca instinctul se dovedeste corect.adoptati-va propriul stil de negociere: orice om are un caracter si un mod tipic de actiune.instruiti-va consilierii sa spuna cat mai putine: acestia nu trebuiesc lasati sa vorbeasca in numele nostru.Va trebui probabil sa mentinem raporturi bune de lucru cu o persoana.nu credeti in ³sperietoare´ : teoria ³sperietorii´ este frecvent utilizata ca tactica de negociere. decat daca am convenit anterior asupra unor afirmatii foarte specifice pe care le pot face. sau chiar in interiorul unui domeniu.Pentru a obtine ceea ce dorim.vom obtine un rezultat fals.Multe sunt cu totul inconstiente. putem exercita multa putere. Capitolul 13: Da-uri´ si ³Nu-uri´ pentru negociatorii iscusiti In acest capitol ne sunt oferite opt linii directoare importante pentru a deveni un negociator iscusit. Aveti grija la felul in care solicitati o modificare: este foarte important sa ne stabilim un standard. Ele sunt modul cel mai eficient de a ajunge la o decizie.

aceasta este una destul de mare .: daca o tranzactie nu este satisfacatoare in sensul larg al cuvantului. In majoritatea tranzactiilor deosebirile de pareri apar . Prin intermediul acestora se controleaza continuitatea negocierilor. Capitolul 15: Cand sa folositi scrisori de intentie sau memorandum de intelegere fara caracter obligatoriu. Acestea stimuleaza gandirea ambelor parti despre ceea ce s-a negociat sau mai ramane de negociat. De asemenea evidentiaza termenii care nu au fost negociati. Nu putem vedea expresiile faciale. Momentul primirii unui apel poate fi nepotrivit pentru strategia de negociere. Telefonul actioneaza ca un dispozitiv de accelerare. Un prim aspect important se refera la angajamente. Spre deosebire de telefon. Da. Un angajament moral din partea unei persoane de incredere este adesea mai bun decat unul juridic. In cadrul unei negocieri telefonice nu stim niciodata cine asculta. De aceea exista sanse mai mari ca toti sa priveasca cu seriozitate lucrurile pe care le-au pus pe hartie. comunicarea prin mesaje de e-mail lasa in urma documente scrise. In cele cateva pagini ale acestui capitol se explica destul de multe aspecte importante. acest fapt putand crea un dezavantaj major. mai ales in cazul uneia complexe. pot aparea intreruperi. limbajul corpului sau interactiunile cu celelalte persoane. O alta deficienta majora a negocierilor purtate prin telefon este faptul ca nu putem reactiona decat la glasul celeilalte persoane. creandu-se astfel o etapa de definire clara si amanuntita care sa cristalizeze gandirea partilor.y y Nu. ea fiind importanta in a obtine concentrarea unei tranzactii. Scrisoarea de intentie sau memorandumul de intelegere genereaza o gandire mai buna. In ceea ce priveste negocierile prin telefon ne este sugerat ca telefonul este probabil dispozitivul cel mai perfid care a fost creat vreodata.tineti minte ca nu exista un pret potrivit pentru luctul nepotrivit.Comoditatea utilizarii telefonului constituie neajunsul sau cel mai mare. dar toate aceste neajunsuri pot fi rezolvate daca invatam sa stapanim telefonul. nu se pot examina documente. un angajament obligatoriu pe care il putem obtine din partea altora nu se limiteaza la o semnatura pe un contract. nu trebuie sa o facem.stabiliti obiective mai inalte in limite realiste Capitolul 14: Sfaturi si sugestii pentru negocieri prin telefon si e-mail. In ceea ce priveste valoarea scrisorii de intentie sau a memorandumului de intelegere fara caracter obligatoriu.astfel.

Tranzactia cea mai complicata pe care am negociat-o vreodata´ se face referire la faptul ca. ele pot solutiona subiectele in privinta carora au opinii diferite. aceasta dificultate a tranzactiei putand sa provina de la faptul ca una dintre parti refuza sa negocieze considerand ca pozitia sa este atat de puternica. folositi politica firmei ca pe un instrument de negociere. in negocieri putem avea parte de o tranzactie dificila. 2. Fiti dispus sa va asumati riscuri calculate. dezvoltati-va propriile documente si creati aura legimitatii. 4. Controlul documentului este important. Scrisoarea de intentie sau memorandumul de intelegere pot dezvalui negociatori ascunsi. 5. . De asemenea dificultatea ar putea fi cauzata si de absenta unui participant-cheie. In capitolul 16 intitulat ..intre cele doua parti din cauza unei intreruperi. In orice negociere partea mai pregatita are mai multe sanse de a castiga. Este binestiut faptul ca partea care pregateste documentele decide ce introduce si ce omite. Capitolul 17: Sase tactici pentru a va creste forta in negociere. Atata timp cat cele doua parti continua discutiile. incat poate controla rezultatul pur si simplu printr-o comportare dura. Acest capitol sugereaza faptul ca partea cea mai importanta in cadrul strategiei de negociere in stil Trump este cautarea unor modalitati pentru a satisface ambele parti astfel incat toti sa simta ca au castigat. Daca puteti. De cate ori este posibil. Pastrati arhive foarte bune. ocazional. 3. Cele sase tactici pentru inchierea tranzactiilor care pot si folosite si a caror stapanire va garanta o rata mai mare de succes in incheierea unor negocieri reiproc satisfacatoare sunt urmatoarele: 1. 2. Doua aspecte ale scrisorii de intentie si memorandumului de intelegere trebuie mentionate in mod special: 1. Folositi timpul ca pe o arma de negociere suprema. Capitolul 16: Tranzactia cea mai complicata pe care am negociat-o vreodata. Totusi cum si in viata totul are o rezolvare si o finalitate si in negocieri situatiile se pot rezolva fiind necesare tenacitate si creativitate suplimentara.

relatie si satisfactie.6. Relatia asigura pur si simplu o mai buna derulare a discutiilor. In contextul unei afaceri. Un mediu de incredere reciproca slujeste ambelor tabere. Prima prioritate este sa convingem factorii decizionali ca putem face ceea ce ne propunem sis a demonstram ca ne tinem de cuvant. Capitolul 2: Slefuiti-va personalitatea: Consolidati o atmosfera de incredere. Relatia implica ceva aflat dincolo de incredere. astfel vom fi crezuti mereu in continuare. El inlatura indoielile si suspiciunile si asigura progresul discutiilor fara teama sacaitoare ca partea adversa trage foloase necuvenite de pe urma unei situatii anume. . prietenie si satisfactie in relatiile cu partea adversa Unii oameni cred ca a negocia inseamna a enumera doleantele. partea adversa se simte inselata sau exploatata. Negocierea necesita cautarea stabilirii unei relatii cu partea adverse si manifestarea unui interes real care sa fie valabil in ambele directii. Prezentarea pe larg a capitolelor 2. astfel incat sa ramana cu sentimentul de satisfactie si cu dorinta de a mai conlucra pe viitor. Obiectivele oricarei negocieri: incredere. situatia financiara proprie si alti factori aparent importanti nu conteaza la fel de mult ca abilitatea noastra de a stabili legaturi favorabile cu persoanele care detin puterea si influenta. 6. Obiectivul unei negocieri ar trebui sa fie ca ambele tabere sa obtina ceva acceptabil. La fel cum este imposibil sa facem o afacere buna cu cineva in care nu aveti incredere. este imposibil sa obtinem un rezultat reciproc satisfacator daca cele doua tabere nu sunt ³acordate´ reciproc. Daca la sfarsitul unei afaceri.11. Increderea este liantul tuturor afacerilor oneste dintre oameni. taraganarile si impasurile sunt metode de negociere asociate timpului.Termenele limita. relatia implica respect mutual. o simpatie reala intre parti si acceptul de a modifica o tranzactie pe masura ce inainteaza ± atata vreme cat partile pot ajunge la o solutie reciproc acceptabila pentru fiecare problema. uneori convingand partea adversa sa fie de acord cu ei. In concluzie negocierile in sine nu inseamna decat folosirea permanenta a diverselor metode pentru a comunica idei care vor obtine un rezultat favorabil. a iscali sau a primi un cec si a pleca acasa. Cand incepem o negociere vom avea o pozitie mai puternica daca putem convinge anticipat partea adversa de calificarile noastre.15. O negociere buna nu ar trebui niciodata obtinuta in urma unei comunicari univoce. Satisfactia. ajuta ca un adversar sa se transforme intr-un aliat pe care sa-l simtim ca pe un prieten. nu am reusit decat sa ne creem un dusman despre care nu stim cand va incerca sa se razbune. Creati si utilizati angajamente generale pentru a castiga concesii. In mod frecvent.

Acesta din urma nu castiga niciodata negocieri. Daca vom capata reputatia unui distrugator de tranzactii. Stabiliti o relatie buna. la subiectele si obstacolele pe care le descoperim pe drum. 15. Abordarea tuturor problemelor intr-un singur mod nu are success. este un individ agresiv. 13. Trebuie sa stabilim reputatia de persoana in care se poate avea incredere respectand cu meticulozitate promisiunile. 14. Oamenii amabili sunt negociatori mai buni si obtin un procentaj mai mare de rezultate satisfacatoare. In felul acesta aratam de fapt ca nu suntem multumiti de rezultat. el actioneaza in propriul sau dezavantaj. Sfaturi pentru consolidarea relatiei si pentru stabilirea unei atmosfere de incredere si satisfactie 9. ramanand sincer si prietenos si tinand mereu minte ce-i trebuie partii adverse pentru a fi satisfacuta. Stilul de comunicare trebuie sa functioneze pentru circumstante diferite si pentru persoane anume. In orice negociere. 16. ci doar le sfarseste. nu distrugator de afaceri. Agresivitatea. reamintindu-ne permanent de motivele acestui pas. Negocierile inflexibile sunt in general sortite esecului. trebuie sa le descoperim si sa le folosim ca baza pentru a progresa. indiferent cat de mare ar fi avantajul pe care-l detinem. Gasiti nivelul si stilul potrivit de comunicare cu partea adversa. O parte importanta a flexibilitatii implica iscusinta legata de continutul si momentul oportun al formularii declaratiilor si opozitiilor. oamenii sunt mai predispusi sa negocieze cu noi. Gasiti lucruri comune cu partea adversa. fiindca reputatia respectiva il va urmari peste tot. Prin definitie. contrazicerile si mentinerea in atac implica mai multa munca si efort si sunt de-a dreptul epuizante. Daca avem faima unei persoane corecte. Unele probleme trebuie modificate. Daca un negociator cauta pur si simplu sa-si striveasca oponentul. afacerile cele mai bune si mai interesante nu se vor indrepta . Este lipsit de sens sa avem o singura abordare sau un stil unic de negociere. Partea adversa trebuie abordata cu prietenie si sinceritate. Consolidati sentimentele de incredere. Intelegeti partea adversa si nevoile ei. discutand si ascultand. 12. indiferent cat de putine sau care le este natura. o reciprocitate si crearea unei intelegeri mutual acceptabile. Deveniti cunoscut drept creator. 11. Toate acestea consolideaza elementul esential de credibilitate pe care am fost indeajuns de inteligent pentru a-l crea. 10. unul dintre primele obiective trebuie sa fie acela de a afla ce-i trebuie partii adverse si abia apoi sa ne intrebam in ce fel urmeaza a aborda trebuintele respective. negocierea inseamna un compromis.Unii considera ca ar fi total satisfacator ca ei sa castige tot. care obtine rezultatul dorit prin folosirea unei pozitii de forta. Trebuie sa fim in stare sa ne ajustam la stilul persoanelor implicate. Reputatia aceea provine din faptul ca partea adversa a ramas cu sentimentul satisfactiei de a fi obtinut maximul posibil in circumstantele date. iar partea adversa sa piarda. Fiti o persoana amabila. el nu este un negociator. In cele din urma. pe care sa le folosim in toate cazurile. Asa ceva nu face decat sa genereze ideea ca am fi putut cere mai mult si ca am obtinut ceea ce am cerut. Invatati sa fiti flexibil in negocieri. rafinate sau reformulate inainte de a fi solutionate.

niciodata spre noi. pentru a dezamorsa orice confruntari litigioase si a conlucra cu partea adversa ca sa ajungem la solutii reciproc acceptabile. care pot sa semene prea putin sau deloc cu problema initiala. Psihologia negocierii: Oamenii doresc ceea ce nu pot avea sau ceea ce-si doresc altii: Crearea unei atmosfere de exclusivitate in mintea clientului. . Poti da un ultimatum intr-o negociere atunci cand rostesti "daca nu acceptati. obtineti rezultate:ofertele cele mai bune nu trebuie prezentate niciodata de la inceputul negocierii si nu trebuie sa cedam la prima oferta primita. fie pentru adversar. ci presupune sa fim indeajuns de creative pentru a ocoli sau depasi obstacole. Intotdeauna trebuie sa lasi o cale de intoarcere la masa negocierii. Capitolului 6 : Strunirea puterii naturii umane Natura umana joaca un rol major in toate tranzactiile si de aceea intelegerea ei este esentiala pentru insusirea stilului de negociere. Este inteligent sa fii prost : in negociere tacerea si stimularea prostiei il determina pe partener sa ofere informatii suplimentare si propuneri mai avantajoase. Daca tintiti sus si pastrati secretele. Se pune accent pe formarea unei relatii de prietenie intre parteneri respectiv identificarea dorintelor unuia dintre parteneri si satisfacerea acestora de celalat. cuvantul scris are deasemenea aura legitimitatii. Oamenii sunt coplesiti cand se confrunta cu prea multe decizii:complexitatea informatiilor poate determina partenerul sa aleaga amanarea deciziei finale. Oamenii au o teama innascuta fata de superioritatea altora: cautarea unui modaliati de stabilire a relatiei cu partenerul. Succesul in negocieri nu inseaman castig. fie pentru tine. Multi se indeparteaza de tranzactii excelente fiinda ego-ul lor nu le ingaduie sa faca ultimele concesii marunte care sunt necesare pentru incheierea cu success a unei negocieri. Este o declaratie de lupta si primul imbold al cuiva care o aude este sa spuna "la revedere !". Oamenii cedeaza inaintea aurei legitimitatii: daca argumentele sunt prezentate intr-o maniera convingatoare de catre o persoana care are un anumit statut acestea au o mai mare credibilitate. la revedere !". pentru ca nimanui nu-i place sa ia o decizie impotriva vointei sale. Creatorii de afaceri sunt oameni care reusesc sa convinga partea adversa ca pot lucra impreuna pentru a rezolva problemele ce apar inevitabil in negocieri si vor gasi o cale prin care sa incheie afacerea. Un creator de afaceri trebuie sa fie dispus sa renunte la unele lucruri despre care spusese mai intai ca erau obligatorii si sa le pastreze totodata pe cele esentiale pentru viabilitatea tranzactiei.

atunci si tu trebuie sa faci ceva pentru mine. de exemplu. Exemplu: daca nu ne pricem la cifre la negocieri suntem insotiti de un negociator contabil sau de un calculator. poate fi vorba si despre o trasatura macho. Capitolul 11: Negocierea cu persoane dificile Sunt calificate principalele tipuri de caractere dificile in trei categorii: Primul tip de caracter pe care il putem intalni este Intimidatorul. Intimidatorul este de regula un individ care detine un statut sau o pozitie importanta in societate si care exercita foarte multa putere in negociere. de forma: daca eu fac ceva pentru tine. Oamenii accepta mai usor schimbarea cand cealalta persoana nu se sfieste sa recunoasca savarsirea unei erori. De obicei este vorba despre un barbat. atunci recunoastem ca am gresit in aproximarea acestuia insa imediat invocam si un motiv credibil pentru care s-a intamplat acesta greseala. Oamenii ii apreciaza pe cei care-si pot recunoaste greselile : recunasterea este perceputa ca o manifestare a tarii de caracter iar tendinta omeneasca este de a ierta.O deficienta majora a Intimidatorului . sau de atmosfera pe care doresc sa o creeze in momentul respectiv. ci vom anunta ca acesta va fi citit de avocat. Oamenii cred ca o favoare merita rasplatita in acelasi fel : Acest concept este un schimb reciproc de favoruri. Tipic pentru Intimidator.Oricui il plac gratuitatile : Atractia cauzata de obtinerea unei gratuitati face ca negocierea sa se indrepte nult mai rapid spre semnarea contractului. Daca nu ne pricepem sa citim si sa intelegem rapid un document nu incercam sa citim un document in cateva momente. Invocarea puterii solutiei simple : daca in cadrul negocierii la un moment dat cei doi parteneri intampina obstacole atunci pentru a se ajunge la rezultatul dorit putem invoca tactici de tipul: y y y y Sa impartim diferenta intre noi Sa reluam discutia asta mai tarziu Sa lasam pe altcineva sa decida Sa gandim in afara cadrului Oamenii refuza sa-si recunoasca lipsurile : cel mai bine este ca in cazul in care suntem constieti ca nu ne pricepem la anumite lucruri sa incercam sa eliminam acea lacuna. este de a se schimba in functie de ceea ce au nevoie. In cazul in care se produce o schimbare a pretului.

in cateva cuvinte aceste personalitati se pot descrie astfel: Intimidatorul. Orice negociere. in momentul luarii unei hotarari. .Acesta nu este motivat de detalii. un angajament obligatoriu pe care il putem obtine din partea altora nu se limiteaza la o semnatura pe un contract.careia nu-i place sa greseasca. Astfel. Intimidatorul poate fi in acelasi timp Stie. Nu trebuie sa ne oprim din a invata si a culege informatii care adesea se dovedesc utile. In concluzie. are imaginea despre sine a unei persoane meticuloase. Al doilea tip de caracter este ³Stiu.tot.Este foarte posibil sa intalnim o persoana cu un imens volum de experienta personala sau profesionala.este faptul ca foarte putine dintre actiunile sale sunt sincere. Niciodata nu doreste sa ia vreo decizie finala. Un prim aspect important se refera la angajamente. iar Indecisa. Capitolul 15: Cand sa folositi scrisori de intentie sau memorandum de intelegere fara caracter obligatoriu. A treia personalitate este Indecisa.Putem invata cate ceva de la fiecare persoana cu care stam de vorba si din fiecare afacere in care lucram. Stie.atunci cand ii convine.tot´ sufera de o deficienta importanta: el a incetat sa creada ca mai exista lucruri pe care sa le invete. va incerca sa gaseasca o cale prin care sa evite sa fie afectata de ea.Este persoana cea mai dificila cu care putem avea de-aface.El crede cu adevarat sa stie totul. De exemplu. dar de fapt nu stie cum sa capete o reactie favorabila din partea oemenilor. ³ Stie. un bun negociator. deoarece poate fi periculos pentru negocierile noastre.tot. isi poate impune superioritatea de. poate sa fie pentru moment. In cele cateva pagini ale acestui capitol se explica destul de multe aspecte importante. se intemeiaza pe dezvoltarea unei relatii personale cu alti oameni si pe castigarea beneficiilor care rezulta din ea. se autodescrie ca fiind categoric si dinamic.doar pentru a se preschimba in Indecisa.In diverse momente el joaca diferite roluri. deoarece el considera ca stie realmente totul despre tranzactia pe care o intentionam.astfel.tot´. Este o persoana care are greutati in luare deciziilor.poate adopta una dintre aceste trasaturi. si daca este silita sa hotarasca in cele din urma. Cu un asemenea individ este greu de lucrat.Niciodata nu trebuie sa gandim ca stim totul. se considera plin de succes si experimentat.insa peste o ora se poate contrazice.alungul negocierilor. saup pe toate. Un angajament moral din partea unei persoane de incredere este adesea mai bun decat unul juridic. sau care sa aiba un nume si un statut recunoscut in domeniul sau .Daca ea spune ³da´.Iar Stie.tot. Acestea includ si aspectele aflate in afara cadrului legal al unui contract. mai ales una in stil Trump. Cele trei tipuri de personalitate prezentate pot fi deopotriva barbati sau femei. ci doreste pur si simplu sa fie recunoscut ca Expert.Poate fi considerat tipul de personalitate cea mai aroganta pe care o vom intalni intr-o negociere.

Acestea stimuleaza gandirea ambelor parti despre ceea ce s-a negociat sau mai ramane de negociat. acestea rezumand intentiile ambelor parti . cu limbaj foarte concis. In majoritatea tranzactiilor deosebirile de pareri apar intre cele doua parti din cauza unei intreruperi. fara implicarea avocatilor. ea fiind importanta in a obtine concentrarea unei tranzactii. dar pentru a limpezi intelegerea tuturor participantilor poate fi necesara pregatirea si distribuirea unui document care sa rezume totul. Prin intermediul acestora se controleaza continuitatea negocierilor.Intr-o negociere complexa. in concluzie acestea nu ar trebui sa fie formulate ca si cum ar fi pregatite de un avocat. care va fi regatit ulterior de catre un consilier juridic. oficializate. la consolidarea acelei atmosfere de incredere foarte importanta. creandu-se astfel o etapa de definire clara si amanuntita care sa cristalizeze gandirea partilor. Se impune ca acestea sa aiba un ton mai putin oficial. mai ales in cazul uneia complexe. Scrisoarea de intentie sau memorandumul de intelegere trebuie sa afirme in mod explicit ca nu sunt documente legale care devin obligatorii prin semnare. De asemenea evidentiaza termenii care nu au fost negociati. in acelasi timp. Scrisoarea de intentie sau memorandumul de intelegere genereaza o gandire mai buna. Afacerea poate fi discutata initial in termeni generali. aceasta este una destul de mare . reprezentand doar o trecere in revista. Doua aspecte ale scrisorii de intentie si memorandumului de intelegere trebuie mentionate in mod special: . devenind cadru general pentru documentele finale. De obicei scrioarea de intentie este utilizata pentru schitarea unei tranzactii inainte sa fi avut loc prea multe discutii. pentru care este renumita negocierea in stil Trump. fie ca vorbim de scrisoarea de intentie sau memorandumul de intelegere. ele pot solutiona subiectele in privinta carora au opinii diferite. Aceste acte de lucru contribuie la economisirea de timp si la inlaturarea dezacordurilor interioare. In ceea ce priveste valoarea scrisorii de intentie sau a memorandumului de intelegere fara caracter obligatoriu. actele de lucru pe care le pregatim pot sluji la definirea problemelor si la focalizarea intregii tranzactii asupra aspectului esential si. ambele trebuie sa fie foarte scurte de maxim o pagina sau doua. Scopurile celor doua sunt identice. in timp ce memorandumul de intelegere se foloseste dupa ce partile s-au intalnit si au convenit asupra catorva probleme. Diferentele practice dintre scrisoarea de intentie si memorandumul de intelegere sunt mici si nicunul dintre aceste documente n-ar trebui sa aiba caracter obligatoriu in atingerea rezultatului. Atata timp cat cele doua parti continua discutiile. sa fie mai scurte si mai putin manuntite decat contractul real.

Tot timpul trebuie analizat cine semneaza actele. Persoana care intocmeste actul respectiv decide ce va intra in acesta . Structura scrisorii de intentie sau a memorandumului de intelegere trebuie considerata ciorna preliminara a contractului legal final. Acesta carte constituie o calauza importanta in domeniul negocierilor. Autorul ne dezvaluie tehnicile crearii unei atmosfere de incredere si prietenie in relatiile cu partenerii de negociere. Consideram ca acesta carte este un instrument foarte important atunci cand tintim spre un anumit scop in domeniul negocierii. ce va fi accentuat si ce va fi omis.1. Scrisoarea de intentie sau memorandumul de intelegere pot dezvalui negociatori ascunsi. . 2. In concluzie aceste doua acte fara caracter obligatoriu devin foarte importante putand transforma un element intangibil in unul tangibil. Controlul documentului este important.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful