P. 1
Curs 6 - 08.11.2013

Curs 6 - 08.11.2013

|Views: 0|Likes:
Published by Andreea Ioana
dr
dr

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: Andreea Ioana on Nov 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2014

pdf

text

original

Curs 6

Statute law :
A. Structura Unele legi adoptate de Parlamentul britanic au preluat solutii din sistemul de common law, altele au reformat institutii juridice traditionale , dar cel mai important aspect este faptul ca au creat un drept nou , asigurand progresul sistemului englez. Astfel, au fost adoptate legi in materia dreptului muncii, dreptului securitatii sociale/drept social , in materia sanatatii -o ramura noua: drept medical . S-au mai adoptat legi in materia cooperarii judiciare internationale. Cu toate acestea, legile scrise sunt elaborate in asa maniera incat sa se integreze in sistemul de common law. De fapt, intr-un sistem de drept in care solutiile de referinta si chiar notiunile de drept sunt stabilite prin hotararile judecatoresti. B. Sistemul jurisdictional si procedura a) Primul nivel este reprezentat de jurisdictiile superioare/curtile superioare. In 2005 , a fost adoptat Constitutional Reform Act - Supreme Court of UK – controleaza hotararile judecatoresti ale altor jurisdictii superioare cum ar fi: 1.High Court of Justice cuprinde mai multe sectii Queen’s Bench Division, Chancery Division, Family Division 2. Crown Court (curtile penale ) – au competenta de a judeca exclusiv litigii in materie penala ; 3.Curtile de Apel – Court of Appeal – au competenta atat in materie civila, cat si in materie penala; Nu exista recurs in casatie. Comitetul Judiciar al consiliului privat al reginei – judeca recursurile contra hotararilor pronuntate din sistemul de Common Wales . b) Jurisdictii inferioare - in materie civila: County Courts – al caror obiect patrimonial este sub 5000 lire sterline.; apelul se judeca la curtile de apel. - in materie penala ,exista Justice of the Peace= Judecatori de Pace – judeca micile crime sau infractiuni denumite “Petty Offense/Crime” ; Mai exista in materie penala si “Stipendiary Magistrates” – judecatori platiti de stat .

Regula precedentului:
In sistemul anglosaxon de drept, judecatorul este si creator. Astfel, el are dreptul sa stabileasca noi reguli juridice prin hotararile judecatoresti pe care le pronunta. Acest lucru este numit si precedent judiciar pt ca efectele sale se produc nu numai la speta respectiva, ci la toate litigiile care vor aparea in legatura cu acea problema de drept.

1

Sistemul de common law ocupa locul central. Ratio decidendi – cuprind motivele care au dus la comunicarea solutiei plus regula de drept fundamental sau precedentul judiciar. Atunci cand pentru rezolvarea unui litigiu intalnim norme cutumiare de drept si norme scrise. doar precedentele stabilite de Curtea Suprema Speciala sunt obligatorii si imperative. Codul Comercial). Obiter dicta – comentariul judecatorului sau opiniile emise de acesta incidental. Forma hotararii judecatoresti: Dispozitivul – cuprinde solutia pronuntata de judecator. spre deosebire de sistemul englez. Cand nu exista o lege scrisa. Legea scrisa – are rolul de “lex specialia” (se aplica legea scrisa atunci cand vine in concurs cu o norma cutumiara care este o “lex generalia”). fara caracter obligatoriu. intalnim o constitutie scrisa (constitutia SUA). cat si de alti judecatori. in special francezii – ex. de asemenea intalnim coduri (familia romanogermanica.Precedentul a determinat aparitia mai multor principii: toti cetatenii trebuie sa respecte precedentele judiciare formulate de judecatori (acest lucru se cheama in latina „stare de cisis”). putem sa intalnim apoi in cazurile simple (litigii de mica importanta) absenta motivelor deciziei luate. 2 . spre deosebire de Marea Britanie care se caracterizeaza prin concentrarea acestei puteri. Astfel. ci persuasive. ca deciziile pronuntate de Curtile Inferioare nu sunt imperative. precedentele se impun prin simpla lor existenta. intalnim o distinctiva clara intre 2 categorii de drept: dreptul federal si dreptul statelor membre ce compun federatia. termenul folosit pentru respectarea lor este cel de “biding” (obligatoriu/imperative de respectat) pt. Sistemul american de drept: A creat reguli proprii diferite de sistemul de common law care il apropie de sistemul romano-germanic. Intalnim insa in litiile de mare importanta motivarea deiciziei. precedentele trebuie respectate atat de judecatorul care le-a pronuntat. Izvoarele principale – reprezinta jurisprudenta si normele cutumiare. fara insa a-l confunda cu acesta. Legea scrisa inlatura norma cutumiara. se aplica normele cutumiare/common law. Se face insa distinctia intre ratio decidendi si obiter dicta. sub forma digresiunii. orice jurisdictie este legata de deciziile pronuntate anterior de o curte ierarhic superioara. intalnim si o descentralizare a puterii judecatoresti.

dar si intre federatie cu strainatatea (celelalte state straine). De asemenea. Invocarea legii unui alt stat de catre partile unui litigiu este posibila numai ca simpla invocare nu este suficienta. le executa. materia pedepsei cu moartea). Statele membre au competenta de legiferare in materia dreptului civil (ex. Relatia dintre dreptul federal si dreptul statelor membre ale federatiei: Izvorul principal de drept reprezinta constitutia federala a SUA cu toate amendamentele sale. creeaza tribunale si curti federale. iar statul federal reglementeaza in mod exceptional atunci cand se considera ca e vorba despre un interes federal. contractelor). pune in aplicare amendamentele Constitutiei. Reglementeaza si falimentul si acordarea cetateniei americane. succesiunilor. Material familiei. Judecatorul “ex officio” nu poate face acest lucru. reglementeaza relatiile comerciale intre state. precum notiunea de trust si notiunea de toart. partile trebuie sa faca proba existentei legii si a continului acesteia. Dreptul federal in aceste materii de drept statal intervine/reglementeaza doar in mod exceptional. I. Constitutiile statelor au un rol secundar. Statele membre ale federatiei pot avea reglementari diferite in aceeasi materie (ex. Din aceasta competent partajata intre federatie si state s-au cristalizat doua principii importante: a) Cand statul federal este competent sa legifereze. adica in ipoteza in care este o lacuna a legislatiei federale (nu exista lege perfecta) b) Statele membre nu au dreptul sa legifereze impotriva spiritului constitutiei federale sau sa limiteze comertul interstatal Constitutiile statelor membre trebuie sa respecte constitutia si legile federale. cu excluderea legislatiei altor state din federatie. toate cele 50 de state. competenta statelor este reziduala si intervine numai complementar. S-a considerat ca este necesar sa existe o politica uniforma pt.Exista insa si asemanari cu sistemul englez: ambele apartin sistemului de common law in esenta. regula este ca aceasta apartine statelor membre ale federatiei. Statul bate moneda. toate fiind subordonate Curtii Supreme. 3 . in material dreptului penal (definitia crimelor si a delictelor. In ceea ce priveste competent legislative sau de legiferare. Astfel. Statul federal are competenta de legiferare in material impozitelor si taxelor. materia divortului. sistemul de drept este jurisprudential exista conceptii asemanatoare cu privire la notiunea de drept si rolul dreptului exista aceleasi ramuri de drept dreptul administrativ nu exista la ei exista si anumite concept juridice identice. sanctiunile care se aplica).

In ceea ce priveste constitutionalitatea legilor federale. El are permisiunea sa intre in aceste cazuri de constitutionalitate. judecatorul trebuie sa tina cont de precedentele judiciare ale celorlalte 49 de state (chiar daca nu exista un common law federal. pot fi folosite/aplicate). aceasta este caracterizata de urmatorul principiu: judecatorul American este legat/tinut de propria jurisprudenta. numit de presedinte cu acordul senatului. sa sesizeze o eventual neconstitutionalitate. legea scrisa ocupa un rol important. fiind tot un izvor principal de drept. chiar daca acelasi obiect de reglementare. In acest scop. fiecare curtea federala are un procuror (US attorney). care sa poata fi aplicat si deci sa fie valabil in toate statele membre ale federatiei. ca pot limita aplicarea acestora si chiar sa le reformeze (pot sa isi modifice precedentele/deciziile anterioare. Cu timpul. Exista si un procuror general (general attorney). In ceea ce priveste jurisprudenta. Raportul dintre jurisprudenta si legea scrisa/statute law Jurisprudenta este izvor de drept si cuprinde toate solutiile cu rol de precedent prin hotararile judecatoresti. este membru al cabinetului presedintelui. Problema izvoarelor dreptului – relatia dintre legea scrisa si sistemul de common law: Sistemul de common law nu ocupa un loc central ca in sistemul englez. pentru ca judecatorii de la Curtea Suprema Federala si cei de la Curtile Supreme din statele membre nu se mai simt legati de propriile precedente pt. ale lor.II. Precedentele au valoare de lege!!! Hotararea judecatoreasca americana: 4 . cat si de jurisprudenta judecatorilor ierarhic superiori. Uniformitatea legislatiei nu este asigurata de sistemul de common law ca in Marea Britanie. ci de dreptul federal/legile federale pentru ca legile statelor sunt diferite. nu mai are valoare absoluta. Acest lucru se explica prin faptul ca sistemul american judiciar este descentralizat. Atunci cand nu exista un precedent aplicabil la o problema de drept dintr-un litigiu al unui stat. precum si prin nevoia de adaptare permanenta a principiilor de justitie si a regulilor de drept in societate. data fiind reforma si modernizarea statului american/federatiei americane. III. orice judecator are grija sa citeze/invoce precedentele jurisdictiei superioare. sistemele din common law din diferitele state sunt apropiate si prin urmare. Curtea Suprema a SUA a statuat intr-o decizie ca nu exista un common law general. nu ale altora). In ceea ce priveste ommon law si equity acestea au fuzionat intre 1903 – 1908. acest principiu incepe sa se estompeze/atenueze. De asemenea.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->