You are on page 1of 9

Medicina in Egiptul Antic

Pe Valea Nilului. o justiție și o armată comparabile cu cele ce-au luat naștere mai apoi în țările de pe toate continentele. De la arta vracilor si samanilor care pretindeau ca alunga duhurile rele. putand fi acceptata ca o lege naturala. Medicina nu a aparut ca stiinta asa cum o cunoastem astazi. necesitatea supravietuirii si evolutiei cu pastrarii fortei de munca. In lumea biologica acesta actiune de vindecare este instinctiva. înzestrat cu o administrație. Natura religioasa a civilizatiei egiptene a influentat si contribuit la nasterea si dezvoltarea tuturor domeniiilor in care ei au excelat. fiziologica(animalele bolnave au comportamente care pot fi incadrate printre activitati tamaduitoare:lingerea ranilor prin care are loc o dezinsectie datorita antibioticelor din saliva. dar aparitia si perpetua ei dezvoltare are la baza aceleasi necesitati: necesitatea combaterii durerii. la medicina sacerdotilor care practicau în umbra templelor. a suferintei. ca un proces de supravietuire si perpetuare. anterior tuturor celorlalte. Dar lumea Egiptului antic a zămislit deasemenea o cultură spirituală scânteietoare pe care o admirau grecii vechi și romanii care se minunau precum fac azi mulțimile de turiști. să contemple templele. Putem astfel afirma ca actiunea de vindecare are un caracter universal. strategie. a aparut intr-un mod natural si actiunea de vindecare. necesitatea perpetuarii speciei cu îngrijirea nou-nascutului si a gravidei. in caz de indigestie chiar si carnivorele consuma iarba. piramidele sau obeliscurile înălțate de faraoni și supușii lor. inclusiv medicina. s-a nascut un popor care a infiintat cel mai vechi stat din lume Egiptul antic. si totodata.Inceputurile medicinei in Egipt Boala a aparut pe Pamânt odata cu primele forme de viata. pâna la medicina moderna este o cale lunga. gandire. Religia egiptenilor din perioada antică a fost o religie politeistă. înainte și după era noastră. o fiscalitate. Actul medical era insotit de ritualui religioase . animalele isi expun la soare partile suferinde) in tip ce in lumea umana este bazata pe constiinta.

la baza cunoştinţelor lor stăteau disecţiile. putem enumera câțiva reputați zei . Există dovezi care demonstrează că majoritatea tratamentelor se bazau pe experimentări. răspândea bolile epidemice. Medicina nu era practicata de vrajitori sau vraci ca la in triburile primitive.. preoţii egipteni au fost cei dintâi care şi-au sistematizat cunoştinţele într-un mod pe care cercetătorii de astăzi îl pot interpreta. preoţii egipteni au început să dezvolte primele practici medicale ale lumii. ci și al fecundității și fertilitatii  Sekhmet: zeiță ocrotitoare a femeilor suferinde  Seth: personaj malefic. care deținând toate tainele. inca înainte de anul 2000 î. Totusi după cât se pare.vindecători:  Thot: "atotștiutorul". Horus Gardian al sănătăţii Părerea că preoţii egipteni au descoperit secretele trupului uman practicând mumificarea este larg răspândită. Deşi se presupune că toate culturile timpurii au descoperit unele forme de tratament bazate pe ierburi şi au învăţat să aplice metode chirurgicale. le cunoștea și pe acelea ale vindecării  Osiris: cel care învinge moartea  Isis: zeiță-vrăjitoare despre care se spunea că învie morții  Amon: nu numai zeul-soare. mai târziu.Astfel in cadrul mitologiei egipteane. din zona mediteraneeană călătoreau în Egipt pentru a fi trataţi.Hr. . Ei scoteau organele interne ale cadavrelor ce urmau a fi mumificate. Faima vindecătorilor egipteni era atât de mare încât bogaţii şi nobilii din tot Orientul Mijlociu şi.

Astfel. favorizand astfel dezvoltarea chirurgiei si a ortopediei. Papirusul Hearst si Papirusul Chester Beatty arata baza empirica a procedeelor medicale amestecate cu magia si practicile religioase in deplina concordanta cu civilizatia egipteana. bazata pe unele proceduri terapeutice ce isi dovedisera eficacitatea de-a lungul timpului. unii pentru ochi. constructorii de piramide erau supravegheati medical. Totusi in vechiul Egipt nu s-a gasit nici o urma a vreunei institutii comparabila cu spitalul . medicina egipteana a inceput sa aiba un oarecare grad de specializare.. Papirusul Brugsh. După moarte. Isaac Asimov a atras atenţia asupra faptului că el a fost unicul om de stiinţă din istoria omenirii “transformat” în zeitate. lui Imhotep i s-au atribuit puteri magice. o personalitate semilegendară ajunsă în culmea gloriei prin 2950 î. asa cum spune istoricul Herodot: “Tara este plina de medici. Fizician faimos. este considerat de foarte mulţi ca fiind primul om de stiinţă în sensul modern al cuvântului. ca odata insanatositi.” Istoricul grec Diodore relateaza despre obligativitatea bolnavilor egipteni. Soldatii primeau ingrijire medicala gratuita. altii pentru boli ascunse. Medicii egipteni s-au format astfel in jurul templelor si erau considerati reprezentanti ai marelui zeu Toth.Imhotep. considerându-se că avusese o descendenţă divină. Incepand din jurul anului 1650 ICh. Papirusul Edwin Smith. In paralel s-a dezvoltat si o medicina empirica..Hr. laica. sa relateze preotilor. altii pentru abdomen. Imhotep este totodată considerat a fi arhitectul piramidei în trepte a faraonului Zoser. Primele scrieri medicale egiptene Papirusul Ebers. in Egipt incepe sa se formeze o medicina sociala si o medicina a muncii. simptomele bolii avute si remediile folosite. altii pentru dinti.

iar din aceste două organe. în cazul rănilor sau al problemelor legate de viermi intestinali. iar boala ar apărea datorită unei cauze externe.Concepţii şi teorii  Se credea că omul se naşte perfect sănatos. cauza este vizibilă. având în vedere nivelul slab al cunoștințelor de profil. în acea epocă nu era o delimitare clară între religie și ceea ce astăzi numim medicină. cunoștințele despre plămâni erau slabe. Se considera că la respirație participă și inima. Dar în cazurile ce interesau microbiologia. obscure. Ficatul era socotit rezervorul de sânge al organismului.  Respirația era considerată actul vital: suflul vieții ar pătrunde prin urechea dreaptă. Cu alte cuvinte. Deci medicii egipteni erau pneumatiști. Astfel. Cu toate acestea. divine și deci necesitau mai întâi proceduri magice și apoi tratament. iar suflul morții prin cea stângă. bolile interne erau atribuite unor forțe. deci și tratamentul era rațional. aerul s-ar răspândi în tot organismul. .

 Autorul papirusului Smith avea ceva cunoștințe în domeniul sistemului circulator. tendoane și nervi. Deşi practicau îmbălsămarea și mumifierea cadavrelor. ci anumiți meșteșugari. . creierul era scos pe nas. Cu ajutorul unor cârlige. De altfel. pentru mumificare nu practicau disecția. deși nu făcea distincție între vase de sânge. Alți meșteșugari extrăgeau organele interne din abdomen și le aruncau în Nil. cunoștințele de anatomie ale medicilor erau slabe și aceasta pentru simplul motiv că de cadavre nu se ocupau medicii.

. Asemeni multor altor meŞteŞuguri. Medicina era practicată de medici laici care totuşi colaborau cu sacerdoţii . chiar de Imhotep. Completarea învăţăturii.Sistemul sanitar Serviciile medicale ale Egiptului Antic semăna în esenţă cu cel actual:  sistemul îngrijirilor medicale constituia un serviciu public ce era gratuit (accesibil tuturor). Homer a scris în Odisee: Actul medical in Egiptul antic ”În Egipt. conform legendei.  general (pentru toate clasele sociale). disponibil în orice moment. perfecţionarea se realiza într-una din "Casele vieţii". Acestea vor deveni marile centre medicale de mai târziu. şi. practica medicala se transmitea din tată în fiu. “Egiptenii erau mai pricepuţi în medicină decât în orice altă artă”.  naţional (disponibil în toate colţurile ţării). bărbaţii sunt mai pricepuţi în medicină decât orice altă fiinţă umană”. întemeiate.

 Medicii egipteni erau strict specializați.  Dupa ce învăța meșteșugul vindecării. medicina a deținut un loc de frunte și a deschis largi perspective medicinii grecești. Chirurgia în vechiul Egipt: Actul medical era însoţit de ritualuri religioase. acea care avea sa domine în Europa până în secolul al XVIII-lea.  Medicina egipteană s-a cristalizat în decurs de milenii. După cum relata Diodor din Sicilia. printre domenii enumerânduse: stomatologie. specialități care dovedesc gradul de dezvoltare a civilizației egiptene. existau medici militari care însoțeau expedițiile și caravanele de călători. obstretică. În dezvoltarea generală a culturii antice de pe valea Nilului. Cei mai buni tămăduitori erau luați în serviciul curții faraonului. medicul putea căpăta și o funcție. Exista astfel o întreagă ierarhie medicală. . prin numeroase observații și studii.

bine mestecată. vin. cupru. dar și cu pomezi ca uz extern. cu o trestie. Făceau inhalații absorbind. medicii egipteni recomandau băuturi cu miere si ulei. vaporii unei fierturi în care amestecau curmale. smirna.  Bolile de plămâni erau combătute cu smântână. sămânța de in. Purgativele. săruri de plumb. creierul. miere amestecată cu chimen. se făceau supozitoare.Practici Medicamentele folosite de egipteni proveneau toate din cuprinsul propriei țări. smirnă. aluaturile.  Contra limbricilor și teniei. cum ar fi incontinența sau hematuria. opiul. mărarul. Medicul era cel ce pregătea medicamentele."  Se foloseau: uleiurile. Leacurile se administrau în lapte.  Bolile urinare. ceapa. lapte cu roșcove. rășină. . se tratau cu băuturi din fructe. usturoiul. De altfel Homer preciza: "Rodnicul pământ al Egiptului este cel mai bogat în leacuri. antimoniu. precum și diverse minerale. Pentru bolile tubului digestiv se recomanda repausul și se administrau sâmburi de curmale și plante macerate. bere sau fierturi. curmalele. laxativele. dupa care se bea bere. Sămânța de ricin. Se preparau pilule cu ajutorul mierei. era un laxativ obișnuit. Dintre produsele animale se intrebuințau carnea. sângele. vomitivele erau variate.