You are on page 1of 56

OPĆI ANESTETICI

- Opći anestetici mijenjaju aktivnost CNS deprimiraju CNS

 

Opći anestetici su tvari za postizanje anestezije. Anestezija je depresija središnjeg živčanog sustava
Karakteristike: amnezija (gubitak pamćenja), analgezija (gubitak osjeta boli), pad mišićnog tonusa, gubitak refleksnih pokreta, hipnoza i gubitak svijesti. Lokalna anestezija – primjenom lijekova nastaje neosjetljivost (odsustvo bola) u ograničenom predjelu tijela uz očuvanu svijest Neuroleptanalgezija – uz očuvanu svijest, parenteralna primjena neuroleptika i analgetika. Ako se doda inhalacijom mješavina N2O i kiseonika nastaje neuroleptanestezija

  

 

Pojam anestezije se obično miješa sa pojmom narkoze!
Narkoza nije anestezija, nego općenitiji pojam. Narkoza je reverzibilna depresija normalne aktivnosti SŽS-a nastala kemijskim tvarima uvedenim u tijelo - za razliku od anestezije (koja je strogo kontrolirana) narkoza je obično nekontrolirana i opasna. Svi anesterici jesu narkotici, ali svi narkotici nisu i anestetici. Kod uvoĎenja u anesteziju prvo je zahvaćena kora mozga, pa njegovi dublji dijelovi, pa kralježnička moždina. Zatim je zahvaćena medula oblongata (što je opasno jer može doći do smrti). Neke tvari deprimiraju SŽS obrnutim redom a to je npr. morfin.

Kod uvoĎenja u anesteziju prvo je zahvaćena kora mozga, pa njegovi dublji dijelovi, pa kralježnička moždina. Zatim je zahvaćena medula oblongata Neke tvari deprimiraju CNS obrnutim redom a to je npr. morfin. Kod anestezije staju skoro sve funkcije živčanog sustava osim disanja i rada srca, meĎutim, u slučaju nepažnje postoji opasnost da i te funkcije budu zahvaćene što vodi u smrt anestezirane osobe. Anestezija nije san (kako se to pogrešno smatra) nego gubitak svijesti i funkcija mozga, stanje vrlo slično komi. Anestezija je najopasniji medicinski zahvat koji se može primjeniti jer svaka nepažnja (čak i kod vrlo banalne oparacije) može rezultirati fatalnim posljedicama.

povraćanje .Počinje gubitkom svijesti. Normalna memeorija i senzacije Nivo 2. Mogu se javiti nevoljni pokreti i trzaji mišića.Dilatacija zjenica . Amnezija i analgezija   II stadija – delirijum (ekscitacija) .Preosjetljivost na stimulaciju . nepravilno disanje.I stadij – analgezija Nivo 1. a završava gubitkom refleksa očnih kapaka. Amnezija i parcijalna analgezija Nivo 3. kašalj.

izgleda kao da mirno spava Nivo 2. Pacijent miran pokreti prestaju. Gubi se kornealni refleks . San Počinje gubitkom refleksa očnih kapaka. a neki skeletni mišići se relaksiraju. Gubitak senzornih funkcija Počinje kad se očne jabučice smire. Pupile se počinju dilatirati. U početku očuvan refleks gutanja. završava paralizom donjih interkostalnih mišića. III stadij – Hirurška anestezija Nivo 1. završava pogledom očiju usmjerenih ravno naprijed. kasnije dolazi do maksimalnog suženja zjenica.

refleks pupila se gubi. a završava potpunom paralizom svih interkostalnih mišića. Interkostalna paraliza Potpuna paraliza interkostalnih mišića označava početak 4. Laringealni refleks se gubi Nivo 4. Gubitak mišićnog tonusa Početak označava pojavu interkostlne paralize donjeg dijela grudnog koša. . pupile maksimalno dilatirane. Kornealni refleks je izgubljen. Nivo 3. a cirkulacija značajno deprimirana. Završetak označava kompletna paraliza dijafragme. a lakrimacija zaustavlja. nivoa hirurškog stadija. Pupile široko otvorene. Karakterizira ga značajna relaksacija skeletnih mišića i početak paralize mišića dijafragme.

IV stadij – Medularna paraliza Početak ovog stadija nastaje kad doĎe do kompletne respiratorne paralize koja dovodi do prestanka srčanog rada  .

 Opće anestetike dijelimo na: inhalacijske anestetike neinhalacijske anestetike Inhalacijski anestetici uglavnom se koriste za održavanje anestezije Neihnalacijski anestetici se koriste za brzo uvoĎenje u anesteziju. .

     Mehanizam djelovanja nepoznat. a dugo vremena se koristio i HALOTAN. halogen-ugljikovodonične prirode. Inhalacijski anestetici Inhalacijski se anestetici -udisanjem. lako se otapa u mastima Prvi anestetik bio je ETER. Vremenom je i on izbačen. DUŠIKOV OKSIDUL . a tako i izlaze iz organizma. a poslije kloroform. Ovom načinom anestezije se lako upravlja i to povećanjem parcijalnog tlaka anestetika povećava se i njegova koncentracija u smjesi. Daju se preko maske i u smjesi sa kisikom ili zrakom. To su plinovi ili lako hlapive tekućine.

oštar miris. manje NE nego prethodnik halotan. NE "maligna hipertermija" tj.   Izofluran U kliničku praksu je uveden 1981 godine. . za održavanje anestezije. izofluran. pregrijavanje tijela. po čemu se razlikuje od ostalih inhalacijskih anestetika kao što su halotan. maligna hipertermija. fluorirani metil etil eter. enfluran. Mana . ali nema oštar miris. početkom 90-ih najčešće korišteni anestetik u SAD    Sevofluran  Sevofluran je noviji inhalacijski anestetik.

 Tiopental Tiobarbiturat.    . Njihova nezgodna strana je to što se moraju pažljivo dozirati jer kad se jednom ubrizgaju ne može se smanjiti doza. Ima izrazito brz nastup. a tada su mogući nesretni slučajevi. djeluje nakon 20 sekundi. Neinhalacijski anestetici  Intravenski anestetici jer se primjenjuju intravenski. Djelovanje barbiturata se povezuje s pojačanjem inhibitornog djelovanja gamaaminomaslačne kiseline. depresor CNS ultrakratkog djelovanja sa snažnim hipnotičkim i anestetičkim učinkom. Koriste se najčešće za uvod u anesteziju. sumporni analog pentobarbitala iz skupine barbiturata.

    Ketamin Derivat fenciklidina. Kao i kod drugih općih anestetika. Oporavak je brz i bolesnici su pokretni ubrzo nakon anestezije. Maksimalno djelovanje nakon 30 sekundi. ometa djelovanje glutaminske kiseline. Propofol Propofol je kratkodjelujući IV anestetik. ekscitatornog NT u CNS Koristi se u dječijoj hirurgiji . mehanizam djelovanja nije u potpunosti razjašnjen.

Preanestetska medikacija Cilj: Da se smanji ansioznost Amnezija za preoperativni period Otkloni preoperativni bol Smanji potreba za inhalacijskim anestetikom smanje neželjeni efekti inhalacijskih anestetika smanje stresne reakcije u perioperativnom periodu - - .

Barbiturati i benzodiazepini – Za izazivanje sedativnog. skopolamin) Smanjuju salivaciju. hipnotskog i anksiolitičkog djelovanja  Morfin ili neki drugi opioidni analgetik – Omogućanva primjenu pliće anestezije. lagana tahikardija što je povoljno ako je podrežen vagus ili ako lijekovi djeluju depresivno na srce . a time se smanjuje postoperativna bol Muskarinski blokatori (atropin.

LOKALNI ANESTETICI .

.To su sredstva koja reverzibilno i privremeno blokiraju prijenos podražaja u perifernim živcima na mjestu primjene. lidokain. Osim osjeta boli blokiran je i osjet toplo/hladno i osjet dodira te duboki osjet. Albert Niemann) benzokain. bupivakain. prokain. (1860. Prvi lokalni anestetik bio je kokain. Posljedica je gubitak osjeta boli u tom području tijela. tetrakain. cinkokain i artikain.

artikain. benzokain. bupivakain.dvije skupine lokalnih anestetika s obzirom na hemijsku strukturu esteri (prokain. cinkokain) . kokain. tetrakain) amidi(lidokain.

lokalni anestetici začepljuju Na kanale s unutrašnje strane membrane živaca. lok anestetici sprječavaju prolazak natrijevih iona kroz membranu živaca i onemogućuju nastanak AP.Mehanizam djelovanja blokiranje puteva impulsa. slabo djeluje u upaljenom tkivu Nema ih smisla injektirati u upaljeno tkivo da bi se time olakšala bol . Lokalni anestetici su dušične baze. podložne vezivanju slobodnih vodikovih iona (i prelasku u naelektrizirani amonijev ion) ako je pH tkiva snižen (kiseli pH) Lokalni anestetik slabije djeluje u ionskom obliku! Tj.

Lokalni anestetici se primjenjuju injektiranjem pod kožu. Moge se primjeniti IV ako je potrebno anestezirati veći dio tkiva ili direktno u prostor kičmene moždine (intraspinalna ili intralumbalna primjena) . ali mogu se primjeniti u blizini velikih živaca. Tada se anestezira cijela regija koju taj živac inervira. ali ako su u pitanju rane (recimo. ili u tkivo koje treba anestezirati.ne prodiru kroz zdravu netaknutu kožu potrebno injektirati kroz kožu. hemoroidi) tada će djelovati i ima ih smisla tada primjeniti.

. To je zbog toga što je adrenalin vazokonstriktor (sužava krvne žile i time smanjuje protok krvi kroz to područje). a razlog tomu je što se smanjenjem protoka krvi kroz područje gdje je lokalni anestetik injektiran isti manje uklanja protokom krvi.Često se sa lokalnim anesteticima kombinira adrenalin. Time je produženo djelovanje lokalnog anestetika. Lokalni anestetici su izrazito toksični lijekovi i smanjenjem njihova ulaska u krvotok smanjena je pojava nuspojava.

    Koristi se za anesteziranje živaca kod rutinskih operacija ili kao antiaritmik kod infarkta srčanog mišića ili kod operacija na srcu.lok anestetik. jer ako ga primjenjujemo kao lokalnog anestetika tada možemo očekivati da će doći do srčanih nuspojava.kao anestetik i antiaritmik. . Ako ga primjenimo IV tada .   Lidokain interesantan lokalni anestetik On je i aritmik! Ako se injektira u tkivo ili u blizini živaca . Zbog toga treba biti jako oprezan pri primjeni lidokaina.

  . Lidokain + adrenalin Ova kombinacija se ponaša samo kao lokalni anestetik Primjenjuje se kod rutinskih operacija gdje nije potrebna opća anestezija i u stomatologiji za dentalnu anesteziju.

ezofagusa ili G-U trakta tetrakain 2%. pogodan za primjenu u nos. usta. anestetika na mukozne membrane nosa. prilikom primjene izaziva i vazokonstrikciju. trah bronhalnog stabla. brzo se apsorbira u cirkulaciju (rizik od toksičnih reakcija) . grla. usta. nazofarings i uho. Potpun anestetski efekat nakon 2 – 5 min. lidokain 2%. kokain 1% Kokain – ima prednost. 1) Vrste lokalne anestezije: POVRŠINSKA ANESTEZIJA postiže se primjenom vodenih otopina soli ili netopivih suspenzija lok.

25 do 0.25% bupivakain 3) Nervna blokada lok anestetika u blizini lok. 0.5% lidokain za dugotrajnu blokadu 0. nervnih završetaka U kombinaciji sa epinefrinom .2) Infiltracijska anestezija direktno u tkivo  paraliza lok.udvostručiti trajanje 0. 05 – 1% prokain. nerva ili nervnog pleksusa 1-1.375% bupivakai .125-0.5-1% lidokain.

3) Epiduralna blokada U opstetriciji injiciranjem lokalnih anestetika 0. tetrakain.75% bupivakain u epiduralni prostor Dodatkom epinefrina produžava trajanje. bupivakain . smanjuje toksični efekat epiduralne anestezije 4) Spinalna blokda u cerebrospinalni likvor u lumbalnom dijelu – anestezija u ograničenom dijelu tijela sa neznatnom resorpcijom u cirkulaciju Lidokain.5-0.

OPIOIDNI ANALGETICI .

morfin. metadon) isti mehanizam djelovanja.na vezivanju na m (mi). pacijenti najčešće dolaze liječniku tražeći upravo lijek protiv boli. pentazocin. . .  Opioidni analgetici (za razliku od NSAR i analgoantipiretika) blokiraju impulse od periferije k mozgu.  Bol je obrambeni osjet organizma koji sigalizira da je u organizmu nastupila bolest ili ozljeda. Iako je koristan (u tom slučaju). Uklanjanje boli . tramadol. Bol nastaje na nervnim završecima u nocioreceptorima. i derivati morfina heroin.je u nekim slučajevima najbitnije. kodein sintetski spojevi (petidin. k (kapa) i d (delta) receptore (opioidni receptori) u kičmenoj moždini i mozgu.

endorfini i dinorfini.    . Idealni opioidni analgetik imao bi samo analgetsku aktivnost. Morfin i ostali opioidni analgetici podražavaju mehanizam vezanjem na opioidne receptore. Opće je poznato da bol ima svoje najjači intenzitet neposredno nakon javljanja a kasnije se intenzitet boli smanjuje (organizam se privikava na bol). Mehanizam prilagoĎavanja (unutarnji analgezijski sistem) sastoji se od toga da neuroni luče unutarnje analgetike enkefalini. tj. vezanjem na opioidne receptore ublažavaju i blokiraju bol. oponašajući endorfine (opiodni analgetici agonisti opioidnih receptora).

 reduciraju mentalnu aktivnost.zato ih nazivamo i narkotici! poboljšavaju raspoloženje (euforički efekt) inhibiraju disanje i kašalj (zato se. uspavljuju (sedativni učinak) .kodein i folkodin kao antitusici) potiču centar za povraćanje       skupljaju zjenice razvijaju toleranciju i ovisnost! u većoj mjeri izazivaju halucinacije .

osigurana kontrola izdavanja opojnih droga. izdani narkotik se upisuje u knjigu opojnih droga. a policija u svakom trenutku ima pravo uvida u knjigu opojnih droga. dok  receptori doprinose samo analgeziji. tolerancije. Izdavanje (izuzev tramadola) u ljekarnama podlježe najstrožijim pravilima struke: recept se prilaže u dvije kopije (jedna se čuva u ljekarni. a druga se šalje osiguravajućoj kući). U apotekama se (izuzev tramadola) čuvaju u posebno odvojenim i strogo čuvanim sefovima. Zbog narkotičkog efekta. razvoja euforičkog ponašanja. Vezanje za  i  receptore za razvoj euforije. depresije disanja i ovisnosti. a osoba koja podiže lijek mora pokazati LK i broj se upisuje u knjigu opojnih droga.       . tolerancije i razvoja ovisnosti opioidi su opasni i primjenjuju se samo kada za to postoji medicinsko opravdanje.

pa se smatralo da je pouzdan. . djeluje depresivno na respiratorni centar i na refleks kašljanja. povećava tonus glatke muskulature. sužava zjenice. a bez stvaranja ovisnosti. dugotrajan i siguran lijek. ublažava strah. 1803. Veže se na  opioidne receptore i snažno ih aktivira. poznat ljudima od početka civilizacije.  Vjerovalo se da predstavlja savršeni opijum sa svim njegovim efektima. promjene raspoloženja euforija i disforija. aktivni sastojak opijuma morfin (poznat još i pod nazivom morfij) Morfin je opioidni analgetik. pospanost i ošamućenost. gastrointestinalnog i urinarnog trakta.  Morfin alkaloid izoliran iz opijuma(Papaver somniferum). osjećaj umora i gladi. terapijski analgezija i sedacija.

jer mu je učinak izuzetno slab. danas su napravljene napredne formulacije acidorezistentnih kapsula koje se mogu uspješno primjeniti i oralno (Kapanol). Zato se običnim tabletama nije uputno primjenivati. . u želucu hidrolizira u inaktivni derivat. MeĎutim. Donedavno se koristio samo parenteralno.   Morfin je smeĎi prah.

  Morfin se koristi kod: Akutnih i kroničnih jakih bolova različitog porijekla (povrede s teškim oštećenjima tkiva. postoperativne boli) Dopunsko liječenje akutnog infarkta miokarda Dopunsko liječenje akutnog kardiogenog plućnog edema Preanestetska medikacija. . fraktura. bola kod malignih bolesti. dodatak lokalnoj ili općoj anesteziji Spriječavanje kašlja kod malignih bolesti pluća Smanjivanje peristaltike crijeva kod crijevnih krvarenja.

Takva terapija se naziva palijativna terapija. i namjerno ih se pretvara u ovisnike o morfinu da bi ostatak života proveli bar lišeni maligne boli. To znači da takvim bolesnicima "nema spasa".u terminalnoj fazi bolesti. Morfin se koristi za ublažavanje boli . bez obzira na razvoj ovisnosti i tolerancije treba primjeniti doze morfina koje uklanjaju bol jer bolesnik ne bi smio patiti prije smrti  .

njih blokira. sintetski opioidni narkoanalgetik iz skupine agonistaantagonista morfinskih receptora.  derivat benzomorfana i strukturno je sličan morfinu. prostorni raspored važnih funkcionalnih skupina je takav da se i pentazocin veže za opioidne receptore drugačije nego morfin. ili sc.  Veže se za  i  receptore . Pentazocin . dok vezanjem na  receptore .stimulira ih. odgovara približno učinku 10 mg morfina. Analgetiski učinak 30 do 60 mg pentazocina primijenjenoga im. meĎutim. zato kažemo da je pentazocin parcijalni agonist-antagonist rijeĎe uzrokuje ovisnost. Koristi se za liječenje srednje teške i teške boli svih vrsta.

 Fentanil jedan od najjačih opioidnih analgetika i narkotika na tržištu. lijepi se na bolesnikovu kožu. itvrdokornih bolova koji zahtijevaju analgeziju opioidima. 100 puta je snažniji i potentniji od morfina. polagano preko kože otpušta lijek jednakom i laganom brzinom. tako da nije potrebno učestalo doziranje flaster djeluje kontinuirano 3 dana. . u obliku transdermalnih flastera Flaster sadrži spremnik s fentanilom. Dnevno pacijent primi oko 25 g      u obliku flastera u terapiji kronične boli kod karcinoma. preko  receptora. Doze su izrazito male lipofilan.

retard pripravaka. a rizik razvoja ovisnosti minimalna mehanizam djelovanja nije kao kod drugih opioida. bolova kod dijagnostičkih i terapijskih zahvata . bolova kod tumora i infarkta miokarda. tableta. kapi i injekcija kod slijedećih stanja: srednje jake do jake akutne i hronične boli. čepića. djelovanje djelomično preko opioidinih rec djeluje i preko noradrenalina i serotonina u kičmenoj moždini u obliku kapsula. Tramadol noviji opioidni analgetik analgetska aktivnost je značajno slabija od morfina (oko 10-20 % aktivnosti morfina)  sposobnost da inhibira disanje je slaba.

ANALGOANTIPIRETICI .

za razliku od opioidnih analgetika nemaju psihotropno djelovanje.  U analgoantipiretike spadaju: derivati salicilne kiseline (acetilsalicilna kiselina) derivati pirazolona (metamizol i propifenazon) derivati anilina (paracetamol) . ne jake već tzv. ali i povišene tjelesne temperature.  Upravo zato se nazivaju analgoatipiretici (što ukazuje na to da imaju dvije najvažnije indikacije). ANALGOATIPIRETICI za liječenje boli. Analgoatipiretici. "slabe boli".

s tom razlikom što je antireumatski učinak kod analgoantipiretika vrlo slab. dok je analgetski i antipiretski učinak puno više izražen. Mehanizam djelovanja istovjetan je mehanizmu djelovanja NSAR. inhibiraju enzim ciklookisgenazu 2 (COX2) i time staje biosinteza medijatora upale. . Upravo su medijatori upale ti koji na živčanim završecima uzrokuju bol.

TakoĎer.medijatori upale povećavaju hipotalamusni termoregulator na višu temperaturu. Do 38°C povišenje temperature pogoduje imunološkom sustavu i uzrokovano je medijatorima upale. Upravo je tresavica (osjecaj hladnoće) prvi znak da se sprema vrućica . . tijelo počinje signalizirati da mu je hladno pa se tjelesna temperatura povišava. Temperatura iznad 38°C postaje izuzetno štetna pa je tek tada opravdano primjeniti analgoantipiretike. oni uzrokuju da se centar ze termoregulaciju podesi na višu temperaturu. Kod upale je povišenje temperature obrambeni mehanizam.

godine primjećeno je da acetilsalicilna kiselina smanjuje rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti Acetilsalicilna kiselina . o njoj piše i Hipokrat. a apotekari su ga pakovali u papirne vrećice od 1 g.Acetilsalicilna kiselina   najkorišteniji lijek na svijetu! poznatija pod nazivom Aspirin nalazi se u kori bijele vrbe (Salix alba). Bayer . spominje se i u staroegipatskoj medicini. . sintetizirana 1897 godine Dr. Felix Hoffman. Kasnije su se pojavile tablete od 500 mg acetilsalicilne kiseline. 1953.kardiološki lijek. Aspirin je prodavan isključivo apotekama u bočicama koje su sadržavale 250 g acetilsalicilne kiseline u obliku praha.Aspirin koji je postao najpoznatiji lijek na svijetu. a vrbova kora se stoljećima koristila kao analgetik i antipiretik.

     Acetilsalicilna kiselina djeluje: analgetiski. u liječenju glavobolje.  . pokazuje antireumatski i protuupalni učinak blokira koagulaciju krvi. snižava povišenu tjelesnu temperaturu. bolova u mišićima (upale mišića) i bolova u zglobovima Male doze (100 mg) upotrebljavaju se za prevenciju srčanog infarkta. zubobolje.

 acetilsalicilna kiselinu je nasjtrožije zabranjeno davati djeci mlađoj od 12 godina zbog velike mogućnosti da će se javiti Reyev sy . Često izaziva bolove i krvarenje u želucu.acetilsalicilna kiselina nije bezazlen lijek. oprez u primjeni u pitanju osoba koje boluju od čira na želucu ili gastritisa.

sličan opioidnim analgeticima za liječenje jake. akutne boli koja ne reaguje na dr analgoantipiretike za snižavanje povišene tjel temp koja ne reaguje na ostale th mjere.može izazvati oštećenje koštane srži i poremećaj krvne slike (koje može biti smrtonosno)      . jedinstven po tome što može sniziti i normalnu tjel t u mehanizam djelovanja uključen još jedan mehanizam direktno djelovanje na centar za termoregulaciju uglavnom napušten .Metamizol    derivat pirazolona snažno analgetsko djeluje Analgetski učinak .

  .Propifenazon derivat pirazolona  na tržištu da bi zamjenio aminofenazon ( povučen zbog potencijalne kancerogenosti) učinci slični metamizolu (takoĎer može izazvati oštećenje koštane srži i poremećaj krvne slike) Danas se koristi uglavnom u kombinovanim pripravcima sa ostalim analgoantipireticima.

Paracetamol ublažava bolove i snižava povišenu tjelesnu temperaturu Djelovanje kod suzbijanja bolova i snižavanja vrućice = je djelovanju ASK Ne nadražuje sluznicu želuca Mogu ga uzimati i djeca nije bezazlen lijek . Paracetamol uz acetilsalicilnu kiselinu najkorišteniji analogoatipiretik U SAD nosi naziv acetaminofen Predstavnik je skupine anilida. derivata anilina Njegov prethodnik je fenacetin koji je izbačen iz upotrebe zbog hepatotoksičnosti.može izazvati oštećenje jetre .

viroza i gripe te glavobolje i zubobolje. kofeinom. Smisao .Kombinacije Analgoantipiretici se često kombinuju meĎusobno i s ostalim lijekovima kombinacije analogantipiretika (acetilsalicilne kiseline.pojačati efekte analgoantipiretika i ukloniti simptome prehalde i gripe . paracetamola i propifenazona) s vit C. antitusicima (kodein ili dekstrometorfan) ili simpatomimeticima (fenilefrin ili pseudoefedrin) Koriste se najviše u slučajevima prehlada.

simpatomimetici ublažavaju hunjavicu. .Vitamin C pozitivno utječe na imuni sustav. a što je više komponenata u pripravku to je nesigurnije njihovo djelovanje. kombinacije su uglavnom lijekovi koje se izdaju bez recepta i najkorišteniji lijekovi uz acetilsalicilnu kiselinu. Postoji vjerojatnost da je upravo kombinacija acetilsalicilne kiseline i vitamina C kontraproduktivna. antitusici ublažavaju kašalj. pitanje koliko su opravdane ove kombinacije? Svako kombinovanje lijekova povećava kompleksnost metaboliziranja u jetri. Interakcije tih lijekova u organizmu mogu biti takve da se ukupni učinak na kraju smanjuje. opterećuje jetre. dok kofein pomaže kod glavobolja.

PSIHOSTIMULANSI I NOOTROPICI .

Zbog zloupotrebe .  U BiH nema regisriranih psihostimulansa na bazi amfetamina Nootropici su lijekovi koji. ne kao lijekovi nego kao sredstva zloupotrebe. navodno.Psihostimulansi su tvari koji pojačavaju aktivnost mozga za umor i iscrpljenost-poboljšavaju konc i mentalnu aktivnost Najpoznatiji su amfetamini. poboljšavaju metalne sposobnosti bez stimulacije CNS Utieču na metabolizam mozga povećavajući iskorištavanje glukoze u mozgu ili aktivacijom nekih drugih mehanizama Njihova efikasnost (za razliku od psihostimulansa) nije nikada egzaktno naučnono dokazana Jedini psihostimulans koji je i danas u upotrebi je KOFEIN .ne koriste kao lijekovi. ilegalni su Danas je njihov značaj više toksikološki nego farmakološki.

uklanja pospanost i umor i omogućuje povećani intelektualni rad. TakoĎer. Red Bull i sl. Pepsi Cola. kofein ima i diuretski učinak. .blokira adenozinske receptore Njegovom blokadom od strane kofeina doći do ubrzavanja rada mozga ali i ubrzavanja rada srca. čaja (Thea sinensis). šire se krvne žile. Kofein Spada u metilksantine Kofein je alkaloid koji se dobiva iz plodova biljki kave (Coffea arabica). Povećanim radom srca povećava se krvni tlak.     Kofein stimulira rad mozga. Mehanizam djelovanja . kole (Cola acuminata) Kofeinu su slični teofilin i teobromin u nekim bezalkoholnim pićima kao što je Coca Cola.

 potiče oslobaĎanje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde. .nemir. povraćanje. razdražljivost. Predoziravanje kofeinom . zbog njegovog psihostimulatornog djelovanja pogotovo kad je riječ o glavoboljama. Ne preporućuje se kod osoba koje boluju od angine pectoris.   Najviše se kofeina koristi u kombiniranim analgoantipireticima kao što su Plivadon i Caffetin. drhtanje ruku. Zbog toga predoziravanje kofeinom može izazvati srčane aritmije (lupanje srca). i nesanica.

što bi moglo biti od koristi u liječenju ovih bolesnika. . posljedica pojačanog otpuštanja acetilkolina iz presinaptičkih neurona  povoljan učinak piracetama u bolesnika s kongnitivnim poremećajima Piracetam povećava utilizaciju glukoze u mozgu bolesnika s progresivnom demencijom. Piracetam Piracetam je nootropik povećava koncentraciju acetilkolina u CNS-u.