Material apărut în Familia Ortodoxă nr.

15 Spun Sfinţii Părinţi că, pentru puţina noastră credinţă, Domnul îngăduie tot felul de minuni. Cele mai spectaculoase, învierile din morţi, ne arată că există viaţă dincolo de mormânt, că fiecare dintre noi trebuie să ne ostenim aici pe pământ pentru a ne bucura de frumuseţea Raiului i a fi cu Domnul în !mpărăţia Sa. "m stat de vorbă cu "da Calciu, o femeie care a murit i a înviat la vârsta de #$ de ani% Sunt foarte mulţi ani de atunci, dar ea a înţeles că experienţa prin care a trecut trebuie împărtă ită i altora, pentru ca i ceilalţi să se bucure de întâlnirea cu &ristos. ' "da, poveste te'ne( cum ai a)uns în lumea de dincolo*+ - S-a întâmplat în timp ce mă aflam într-o excursie în Turcia, cu lotul olimpic de sărituri în apă. Microbuzul în care eram s-a răsturnat în mod inexplicabil, deşi era condus de un şofer cu experienţă – ! de ani de şofat, fost pilot de curse. "in cele nouă persoane din microbuz, doar eu am fost internată în stare de comă într-un spital de lân#ă $stanbul. %poi, întrucât cei de acolo nu a&eau aparatura necesară pentru a face faţă unui caz aşa de #ra&, am fost dusă în $stanbul. 'ncă din primele momente ale acestei încercări, "umnezeu şi-a arătat lucrarea Sa. (entru a putea rămâne internată în spital, a&eam ne&oie de o sumă foarte mare de bani, &reo )!!.!!! de dolari – bani pe care *iorel, soţul meu, nu a&ea de unde să-i scoată. 'nsă tatăl unuia dintre băieţii lotului olimpic de sărituri în apă a fost foarte impresionat de ce mi s-a întâmplat şi a #ăsit un sponsor. %şadar, eram conectată la aparat, în comă de #radul + ,ceea ce era ec-i&alent cu moartea clinică., iar /elu $lieş, antrenorul sporti&ilor, şi soţul meu nădă0duiau să-mi re&in cât de curând, deşi starea mea era critică, iar medicii nu-mi dădeau multe şanse. Soţul meu era disperat. /elu $lieş, fiind sporti&, acţiona conform principiului1 indiferent de situaţia 0ocului, trebuie să te baţi până în ultima clipă2 'n plus, în tot acest timp el a ţinut post. 3ra în prea0ma /aşterii Maicii "omnului şi, deşi nu era rânduit nici un post, el s-a -otărât să postească pentru mine. 4i, pe lân#ă post, a adău#at cealaltă armă a creştinului1 ru#ăciunea. 5ilnic citea la căpătâiul meu (araclisul Maicii "omnului. 6a un moment dat, &ine medicul-şef turc şi le spune că s-au terminat banii, iar eu nu dau semne că mi-aş re&eni7 le propune lui *iorel şi lui /elu să fie

deci or#anismul a început să-şi reia funcţiile.. în mod si#ur. cu care am plecat în ?omânia în a&ion – un a&ion special făcut pentru transport de muribunzi. %ceşti oameni nu erau bărbaţi şi nici femei.9Mai sunt &reo trei zile. nimeni nu era &ră0maş cu nimeni. să o mai ţin până pe 8 septembrie2. toată lumea trăia într-o pace totală şi toată lumea se iubea – iubirea ne le#a pe noi toţi. iar /elu îl tot ru#a să mă mai ţină până pe 8 septembrie. aşa că m-am -otărât. 'nsă toţi oamenii ăştia nu stăteau de#eaba. era căldură. pace.i ce a răspuns doctorul turc* . care este prorocul &ostru. <um erau îmbrăcaţi nu mi-a rămas în minte – erau luminoşi. ' .erau &reo trei săptămâni de0a de când eram în comă. nimeni nu se certa cu nimeni. citesc eu (araclisul până atunci . nu-mi aduc aminte ce făceau.de acord să doneze un or#an de-al meu pentru un om care poate fi sal&at. şi dacă pe 8 septembrie c-iar nu-şi re&ine. 'nsă ei nici nu &oiau să audă de aşa ce&a2 *iorel nu se contenea să plân#ă. era linişte. "ar am să mă duc la <oran să mă uit ce spuneţi &oi. iar /elu nu contenea să spună că. pe propria mea răspundere. lumină. eu trebuie să-mi re&in când se naşte Maica "omnului. asta mi-a rămas foarte clar în cap7 era iubire e&identă. ' Ce s'a întâmplat cu tine în acea perioadă când erai în moarte clinică* . Totul era foarte bine. aparatul de respirat> %m mai rămas doar cu sonda &ezicală. (e 8 septembrie mi s-a spus că am început să mă mişc cât de cât. nu era niciodată întuneric. când se naşte Maica "omnului1 9:ite. 'n plus era o atmosferă de pace şi toată lumea se iubea. Se duce la <oran şi &ine a doua zi şi zice1 9=anii s-au terminat. dar nu erau materiali. adică percepţia mea când am re&enit era că dacă aş fi pus mâna pe ei erau doar ener#ii. cu Maica "omnului.%m a0uns într-un loc unde mi s-a părut că sunt unde&a la mare. într-ade&ăr o decuplăm de la aparate2. 4i mie mi se pare foarte interesant că scrie şi la noi asta. dar cu &erdeaţă foarte multă. însă eu oricum nu ştiu despre ce &orbiţi. dar eu am #ăsit în <oran că $osif şi cu Maria au născut pe $isus din /azaret. Medicii din spital au început să scoată rând pe rând sonda din #ât. dar ştiu că fiecare a&ea câte o treabă. $ar eu eram la fel ca ei acolo. ' Cu ce probleme de sănătate ai rămas* . &erdeaţă. 3rau acolo tot felul de oameni care a&eau în 0ur de +! de ani. adică nu dormeam toţi. erau de aceeaşi înălţime. Medicul ma-omedan insista pe faptul că nu mai sunt bani. pentru că sunt ma-omedan.

9'ţi dau dezle#are să te împărtăşeşti.% durat ce&a până să-mi re&in. . pentru că nu &oiam cu nici un c-ip să intru. dacă o să mai &rei o să mai &ii7 uite. %m simţit că. nu puteam să mer# sin#ură. %driana. cu tact. că nici nu &roiam să aud de 3l. 4i am început să mai mer# la %ntim. 3u i-am zis că nu. însă eu i-am zis să nu-mi &orbească nimic despre 3l. că am &enit printr-o întâmplare. o să fie la fel de bun cu mine – deci trebuie să mă mai duc.era @ septembrie. să nu mă sperie. $-am zis (ărintelui despre supărarea mea cu "umnezeu.6-am perceput pe (ărintele Sofian ca pe un bunic care o să aibă #ri0ă de mine. 4i. %m stat foarte mult imobilizată la pat. pentru că. %dică &ăd ca într-un tablou. a încercat să mă împace cu "umnezeu. îmi amintesc că era o slu0bă cu un cor care cânta foarte frumos şi eu stăteam afară. 'n plus. care. ' Cum l'ai perceput pe Părintele Sofian* . % fost o durere pentru mine să-mi las meseria pe care o iubeam foarte mult. cu atât mai mult cu cât eu nu am a&ut bunici. Mi-au rămas în suflet cântările şi. #ândeam eu. era ziua Sfântului %ntim. trebuia într-o primă fază să fiu însoţită de cine&a.mă plimbau pe rând câte cine&a. nu am făcut nici un rău – eram aşa de supărată pe "umnezeu. i-am zis prietenei mele1 9%m mai putea mer#e &reodată la Mănăstirea %ntimA. într-o zi. ştii ce înseamnăA. aşa. am fost internată şi la spitale în (aris o bucată de timp. (ărintele Mircea. şi după aceea mi-a dat &oie să mă împărtăşesc. m-a spo&edit pentru prima dată. %colo l-am întâlnit pe (ărintele Sofian. am a0uns din întâmplare la Mănăstirea %ntim. 4i mi-a explicat că împărtăşania înseamnă să iau Sân#ele şi Trupul Mântuitorului. /u am mai putut sămi practic meseria şi m-am pensionat pe caz de boală.. % încercat să mă ducă la =iserică cu tata. plimbându-mă cu o prietenă . 4i (ărintele Sofian mi-a zis1 9/u-i nimic. după un timp. nu percep spaţiile. spre exemplu că nu mai &reau să mer# la biserică. 6a prima spo&edanie m-a întrebat lucruri uşoare. a făcut acest efort pentru mine ca să nu mă pierd. &ăzând că am început să am desc-idere către =iserică. Mer#eam foarte des cu o altă prietenă. dacă mă &oi duce la el. 4i (ărintele Sofian.%ceastă întâmplare mi se părea o nedreptate totală. acuma te-ai spo&edit. 3u nu &oiam să intru în nici o biserică. ' Cum te'ai raportat la Dumne-eu după ce ai revenit la viaţă* . dar nu a reuşit. 4i la Mănăstirea %ntim . <ând am început să mer#. de atunci &ăd în două dimensiuni şi nu în trei.. de la biserica de lân#ă casa unde locuiam. Bi-a fost fricăA.

(ărintele Sofian s-a îmbolnă&it. 3ram o persoană antipatică. care a făcut o lucrare mare cu mine. "upă ce a plecat (ărintele Sofian. ' De ce* . 3ra atât de bolna&. m-a spo&edit. de aceea a plecat în %merica. să împărtăşească un om ca mine. unde erau oamenii ca nişte în#eri. (rin spo&edanie şi prin împărtăşanie am re&enit la persoana dinainte de accident. iar apoi mai rar. care să &orbească cu oamenii. eu am fost într-un loc absolut superb. nicidecum lucrurile frumoase din oameni. "umnezeu ne &a 0udeca pe fiecare. ' Dar cum era sufletul tău înainte de ridicare* . M-a lăsat la (ărintele %drian Că#eţeanu. şi totuşi sa în#ri0it şi de aspectul acesta. %cum mă ascundeam de oameni. 3ram supărată pe "umnezeu. %m încercat. o făceam. pe oameni1 eu. era frumos. 6a un moment dat. toată lumea se iubea. a a&ut atâta bunătate. era cald. care-i iubeam pe oameni. însă a rămas (ărintele %drian . să-i aduc la =iserică. $-am po&estit odată (ărintelui %drian experienţa prin care am trecut1 9(ărinte. am înţeles că este important să &orbeşti şi să-i asculţi pe oameni. <ăutam numai lucrurile rele şi urâte. 4i Sfinţia sa m-a c-emat săptămânal. /umai că (ărintele Sofian m-a lăsat în #ri0a (ărintelui %drian. am început să mă frământ1 9<e mă fac. ziceam eu. nu mai iubeam pe nimeni. /umai că între timp am înţeles cum trebuie să-i iubeşti. m-a împărtăşit. iar am a&ut o cădere. să fac un fel de misiune printre prietenii mei. sufletul meu era foarte tulburat. (ărintele Sofian mi-a spus să &in în fiecare săptămână să mă spo&edesc. (ărintele Sofian a reuşit să mă împace cu "umnezeu. nimeni nu . unde mă ducA. %m căpătat o aşa încredere în (ărintele %drian. %dică. dar n-a mai izbutit din cauza bolii sale. că orice mi-ar fi spus aş fi făcut. însă. astfel.<a să nu mă &adă în ce -al sunt. *reo trei ani am fost aproape săptămânal la %ntim.'nainte de a mă ridica. 'mi dau seama ce şia luat (ărintele asupra lui.%m simţit că mer#ând la biserică sunt pe un drum bun. nici pe soţul meu. <um a&eam ocazia să mă cert cu cine&a şi să-i spun ce&a urât şi rău. (ărintele %drian Că#eţeanu m-a împăcat cu mine.Că#eţeanu. atâta dra#oste şi iubire să mă lase cui&a. nici pe tatăl meu – eram rea. să mă facă să fiu din nou %da cea luptătoare – că eu aşa eram înainte –. "e aceea nu cred că trebuie să-l 0udeci pe cel ce se împărtăşeşte. că nu ştii ce-a spus el la spo&edit şi ce percepe (ărintele care l-a spo&edit.. a plecat din ?omânia în %merica. după aceea la două săptămâni. ultra-păcătos. adică înainte de a mer#e la Mănăstirea %ntim. nu mai &oiam să-i &ăd.

dar dacă acela era ?aiul – şi acolo era frumos. Tu n-ai fi a0uns în acel moment în ?ai. pentru că tot eram păcătoasă. iar eu eram de0a acolo –. "eci te-a dus în ?ai ca să-i a0uţi pe oameni.i ai reu it* . de ce nu m-a lăsat "umnezeu acoloA. spo&edindute şi împărtăşindu-te. 9=un.%m reuşit să aduc câţi&a oameni la =iserică. %m reuşit să-l aduc la slu0be la Mănăstirea %ntim şi. o să ai foarte mulţi prieteni care sunt de di&erse cate#orii sociale – rolul tău este să-i aduci la =iserică prin exemplul tău. nu mă pot mândri cu faptul că nu mai sunt doctoriţă> ' Ce'ţi place i ce nu'ţi place la cre tinii din . că tu ai fost şi ai &ăzut. om de afaceri. ?olul tău este misionar. 4i (ărintele %drian mi-a zis1 9/u te-a lăsat "umnezeu acolo pentru că te-a dus numai ca să &ezi cum e. de aceea te-a dus acolo. palpabilă. (oate &ei reuşi să-l faci pe &reunul să înţelea#ă că există "umnezeu. ca să &ezi că se poate a0un#e în ?ai. – şi părintele mi-a răspuns că era ?aiul.se certa.. era la fel de supărat ca şi mine pe "umnezeu. unde eram. că de0a ai o experienţă clară. că există posibilitatea să a0un#ă în ?ai. toată lumea făcea ce&a. nu m-a lăsat în iad. %m fost o doctoriţă foarte bună. prin mila "omnului. iubind pe oameni.. deci să-i aduci şi pe alţii la =iserică. 3u nu pot să mă mândresc cu faptul că nu am mai putut profesa. %cesta &a fi rolul tău1 o să lucrezi. ' Ce -ic oamenii când le poveste ti despre experienţa prin care ai trecut* . 9Te-a dus în ?ai pentru ca tu să &ezi că există ?aiul şi să &ezi cam cum se poate să a0un#i în ?ai1 să&ârşind fapte bune. aş fi a0uns în iad. :nul din prietenii mei.:nii consideră că le-am po&estit &iaţa mea ca să mă mândresc. se spo&edeşte şi se împărtăşeşte. ai fi a0uns în $ad – şi asta pentru că nu te-ai spo&edit şi nu te-ai împărtăşit niciodată înainte. că sunt pensionară de la +D de ani.iserică* . ' . 'nsă nu mă pot mândri cu ce&a care a fost o tristeţe. o să stai între oameni. "ar de ce "umnezeu. o supărare7 eu nu mă pot mândri cu un accident. de ce nu m-a dus în iad să &ăd cum e şi m-a dus în ?aiA. 3u i-am zis 9(ărinte. acum este fiu al =isericii.

"ar suntem răi. trebuie acceptat aşa cum este – pentru că este o minune să &ezi că a intrat în biserică şi că &rea să stea. "umnezeu trebuie să fie în noi.i. se uită să &adă ce fac cei din 0ur şi se lea#ă de oamenii mai puţin duşi la biserică. "da face precum gânde te. "umnezeu a sădit în fiecare dintre noi ce&a bun. indiferent cum o face. "da încearcă să'i facă să'2 descopere pe &ristos în inimile lor. să le facă foarte dur obser&aţie. îi şi împărtăşesc des. într'adevăr. să trăiască slu0ba Sfintei 6itur#-ii. 3ie ca la acest mare pra-nic &ristos să învie în sufletele fiecăruia dintre cre tinii ce sunt mădulare ale . Prin fundaţia /Sfântul "ntim 0vireanul1 pe care a înfiinţat'o în urmă cu câţiva ani. cumpătată şi cu multă iubire – dacă faci totul cu iubire. Mă doare că foarte mulţi au fost #oniţi de către alţi oameni şi eu de#eaba le-am mai zis să &ină la =iserică. din #reşeală. stau la Sfânta 6itur#-ie. pentru că noi suntem făcuţi după c-ipul şi asemănarea 6ui. oferă din iubirea ei copiilor cu re-ultate foarte bune la învăţătură. i-au dat afară şi nu au mai călcat niciodată într-o biserică. &in cu copiii. nu suntem atenţi la cei din 0ur şi lăsăm în noi să e&olueze partea rea. diplomată.'mi place că sunt foarte mulţi oameni tineri care &in cu întrea#a familie. pentru că poate el după aia &a &eni să se spo&edească./u-mi place faptul că unii. . "acă &rem să atra#em atenţia. poate &a a&ea un du-o&nic. să-i apostrofeze. %tunci. în loc să stea liniştiţi. Să lăsăm sămânţa dra#ostei să rodească în noi. inter&ine "umnezeu după aceea. Raluca Tănăseanu . ' Dar ce aprecie-i la cei ce merg la biserică* . Trebuie să oferim iubire celor de lân#ă noi. au lo&it pe cine&a sau n-au făcut cruce când trebuia. nu partea bună. practic. să o facem printr-o formulă blândă. Despre programele i proiectele fundaţiei am scris în numărul anterior al revistei noastre. să dăruim celor din 0ur iubirea noastră şi &om primi mult mai mult de la "omnul. poate se &a împărtăşi dacă &a a&ea &oie7 are "omnul metodele 6ui cu fiecare suflet în parte. dar cu o situaţie materială precară. unii din aşa-zişii creştini au început să ţipe. (rin atitudinea lor. (ărerea mea este că orice om care &ine la biserică..isericii. $ar eu nu am mai putut să-i aduc înapoi. Mi s-a întâmplat la mai multe biserici să mer# cu oameni care. Prin activităţile pe care le desfă oară cu ace ti copii.

%m în&ăţat foarte bine. paroh 4asile Gor!on* a $r. în cei şase ani la Cacultatea de Medicină.La parohia bucureşteană „Sf. atunci . 6or le era #reu. Captul că atunci eco#rafie nu făcea multă lume. şi a&eam cea mai obişnuită uniformă. ca nu cum&a să fiu mândră. toţi a&eau ne&oie de mine.na !octor 0!a Mihaela 1alciu a a&ut parte !e o e2perien(ă uluitoare* călătorin! în Rai. niciodată nu mam mândrit. 5oia GosmodemiansHaia. )n nu'ărul ulti'* pe noie'brie* este re!at un inter&iu sen+a(ional luat !e !. %poi. la cămin. născută şi plimbată prin toate ţările posibile şi super. peste tot. Relatarea este întărită şi !e cu&inte ale $r. M-a îmbrăcat modest. 3'o(ionanta !estăinuire apare cu binecu&/ntarea $r. Ilie Gorgani şi cu îngă!uin(a !.o pe !oa'na 1alciu să în(eleagă se'nifica(ia celor trăite !e !/nsa.nei !octor 0!a Mihaela 1alciu* re!ă' şi noi cele citite cu sufletul la gură. m-a aruncat în mândrie. %poi am făcut na&eta la Jăeşti şi iar m-am comportat frumos şi am acolo o mulţime de prieteni. "upă ce am făcut şcoala la francezi şi la americani. 4i după aceea. la ?oma. faptul că tot spitalul acela depindea cum&a de mine. iar mama le punea de mâncare. 1u per'isiunea reali+atorilor #uletinului !e la Sf. cu pantofi obişnuiţi în picioare. iar toţi cole#ii mei de facultate &eneau şi mâncau la mine.o şi au a6utat. săptă'/ni.l -an Sîrbu unei !octori(e care* în ur'a unui groa+nic acci!ent* a stat în 'oarte clinică ti'p !e . când m-am întors în ?omânia am făcut clasa a F$-a şi a F$$-a la liceul rusesc. la +D de ani. Re!ac(ia „L1E Doamnă Calciu. că stăteam &is-I-&is de $ntercontinental şi a&eam în 0ur toate spitalele. cu cordeluţă. Ilie Gorgani apare !e " ani un #uletin $arohial % un &ehicul 'e!ia 'enit să reflecte &ia(a şi e&eni'entele co'unită(ii !e acolo. Mihail Stanciu* stare(ul M/năstirii 0nti'. /umai când am intrat la eco#rafie la Municipal şi am fost şefă acolo. 0!rian 5ăge(eanu şi $r. 3'anoil #ăbuş* precu' şi a $r. "eşi am fost plimbată de mică la (aris. am a0uns să conduc eco#rafia de la Municipal. pentru că şi profesorii mei de la Medicină. Sofian #oghiu* care au în!ru'at. 4i ţin minte că mama mi-a spus să nu cum&a să mă duc cu &reo uniformă mai deosebită. nicidecum cu cei de la (aris. cum eraţi – ca persoană – „înainte“? %m fost o răsfăţată. )n acest răsti'p* prin tainica icono'ie !u'ne+eiască* !. premiantă în toate şcolile7 şi la Medicină am intrat printre primii. am fost la fel de modestă. super răsfăţată.

. să fiu un exemplu pentru oameni. dacă mă cunoştea atunci. nu a&ea &iteză. 3ram într-un microbuz de K locuri. eram într-o fază de super-mândrie. era ziua în amiaza mare... apoi m-a pus la #reu. eu am fost făcută praf. care nu ştia decât turceşte bineînţeles – deşi spitalul era american – şi care a a&ut o intuiţie1 9<red că are ficatul ruptE. eu la mi0loc. cum intram pe uşă orice se rezol&a pe loc. Spiridon şi a0unsesem.. "e aici. c-iar în satul acela. 4i a&eam şi eu o -emora#ie . nu-i mai bă#am în seamă pe toţi.. Mi s-a po&estit că am fost duşi la un spital american. microbuzul era condus de un şofer profesionist de curse. şi a pus mâna pe mine.a dat o mândrie peste mine2. <um intra în cabinet la mine cine&a. înainte de călătoria din Turcia. creierii zob.. nici nu mai &orbeam cu toată lumea.. mia arătat şi cum e în ?ai. (entru că atunci eu am fost atacată de dia&ol.. (ărintele Sofian mi-a spus că. "ar "umnezeu. la $stanbul. nu îmi mai spunea nimic. şi (ărintele %drian "n ce constă întâmplarea din #urcia? 3u mai lucrasem la lotul olimpic de #imnastică şi mai mer#eam cu ei să îi a0ut. 3u a&eam mare e&la&ie la Sf. cât de deşteaptă sunt. 3ra şi soţul meu lân#ă mine. doamna doctor. a considerat că merită să scap din încercarea care a urmat. unde&a. "e mine s-a ocupat un medic turc.. "in tot microbuzul. care a&ea ce&a aparatură de in&esti#aţii. Toate acestea se petreceau într-un sat din Turcia. Asta până într-o i!!! "a. nu era nici un obstacol. spunea1 9*ai. cu ficatul rupt ai o -emora#ie internă atât de mare încât mori si#ur. 4i toate îmi ieşeau. Se întâmpla ce&a cu mine. dar nesemnificati& faţă de ce am păţit eu. el mi-ar fi spus să nu plec în excursie. 3u sunt medic şi îmi dau seama că acesta e un dia#nostic #reu de pus. 'n mod normal.. m-a scos din moartea clinică. din momentul accidentului. %şa se face că am plecat cu ei în Turcia.. care oricum e mai puternic decât dia&olul. (entru că aşa au interpretat ulterior cele întâmplate cu mine şi (ărintele Sofian. să mă uit la icoana sa ca la un tablou. eu nu mai ştiu nimic – ştiu că m-a durut şi #ata. când am plecat într-o excursie în Turcia. ci să &in la slu0be şi să stau aproape de =iserică. 3ram foarte mândră. 4i nu mă mai duceam nici pe la biserică. Cicatul zob. :lterior. care m-a bă#at în această mândrie. şi el a fost lo&it. cu ! de ani de experienţă. dacă mă duceam. ce frumoasă sunteţi2E şi îmi intrase în cap şi ce frumoasă sunt. în luna au#ust )KK – şi am a&ut un accident de maşină.. "acă desc-ideam o uşă să obţin ce&a. şi s-a răsturnat de + ori.

până scoate cine&a banii. şi a zis1 96ăsaţi că scot eu baniiE. până pe 8 septembrie – când la noi se naşte Maica "omnului – şi poate îşi re&ineE. poate @ zile – iar pe mine m-au ţinut aproape o lună2 4eful reanimării era un doctor turc. nici inima. să pompeze – e foarte #reu de ţinut un astfel de mort.. şi să mă folosească pentru or#ane – putea să ia rinic-ii. $nima e artificială.internă mare. 4i cei care erau cu mine. 'n #eneral pacientul se ţine +. m-au pus deoparte. %tunci au început să ba#e în mine.. la reanimare. după ce am scăpat de operaţia de ficat. "ar. întâmplător era acolo un turc bo#at. au spus că bani nu a&eam7 doar asi#urările medicale. o sumă imensă. inima. ficatul îl perfuzează. citea. te ţin L-D zile şi apoi se consideră moarte #enerală şi te deconectează de la aparate. moartă. un om foarte credincios. iar turcul tot zicea să scoată aparatele. (ână la urmă familia decide. români.. apoi în moarte clinică. "e0a nu mai făceau faţă în spitalul din satul acela şi m-au mutat la cel mai mare spital din $stanbul. "e la cap am intrat în comă. cu doi litri de sân#e în burtă. $ar el îi spunea doctorului turc1 93u îi citesc (araclisul Maicii "omnului. deci nu ai nici un semn de &iaţă. moarte. Moarte. . (ână la urmă au zis că mă ţin pentru or#ane. 4i tot citea. L. /elu $lieş. i-a scos pe loc şi a plătit acolo.. dar costă enorm şi nu prea au posibilitatea oamenii să facă aceasta. eram ţinută pe aparate. 'n spital. iar medicul a inter&enit şi m-a operat. tot american – şi acolo au întrebat1 9=anul cine îl dă. am intrat într-un fel de comă – şi atunci şi-au dat seama că şi la cap am o problemă..!!! de dolari. 4i pe tar#ă. care a&ea băieţelul la #imnastică. plămânii sunt artificiali. )!!. lân#ă *iorel – soţul meu – mai era şi antrenorul de la lotul de sărituri în apă. %tunci li s-a răspuns1 9"oar atâtA2 %tunci o tra#em pe dreaptaE. 'n aceste condiţii.. ca să o tratăm pe doamna doctorAE. creierul îl ţin prin perfuzii. 4i nea&ând cine. 'n moartea clinică mie nu îmi mai funcţiona nimic. în care nu am dat nici un semn că am să îmi re&in &reodată. şcolit la Mxford şi la <ambrid#e – şi au folosit pentru mine tot ce au a&ut mai bun. pentru că nu mai am cum să scap. Aţi $or%it &i de comă &i de moarte clinică! Care este di'erenţa? 'ntre moarte clinică şi comă e o diferenţă ma0oră. %şa am stat trei săptămâni în moarte clinică... să sal&eze alţi oameni. că poţi să ţii şi ! de ani un om pe aparate.

dar ei nu au mai a&ut şi nici nu ştiu cum se recuperează. am zis că "umnezeu nu există. a&em şi noi aceasta.. pe tar#ă. nuAE.. %u încercat şi tatăl meu. şi ea este născută pe 8 septembrie. "upă aceea am fost şi la (aris. %ntim $&ireanul.. şi am . %ntim – c-iar pe @ septembrie.. m-au întrebat1 9"oamna doctor. 3u eram supărată de tot pe "umnezeu. oarbă. eu fiind şi însărcinată în luna a treia. paralizată şi într-o depresie maximă. care mai trăia.. adică &ăd numai în două dimensiuni2 %u declarat că ei nu au mai a&ut un asemenea caz. 4i mi-a plăcut corul. la mâini.'n apropiere de 8 septembrie a &enit doctorul turc şi i-a spus şi soţului meu şi lui /elu $lieş că nu mă mai poate ţine. 4i eu am zis că nu. dar eu nimic. (e )L septembrie. "e pe )L septembrie a început recuperarea. de /aşterea Maicii "omnului. de 'nălţarea Sfintei <ruci. "a. că dacă ar fi existat ar fi &ăzut că eu sunt bună şi că am a0utat oamenii. şi soţul meu. nu &edeţi. când am început să îmi re&in. la un centru de recuperare pentru orbi. că sunt oarbă. că e citat unde&a în literatura de specialitate.. 4i atunci doctorul turc a zis1 9"a. se duce turcul la <oran şi citeşte şi zice1 9:ite. uite că mai aştept şi eu până pe 8 septembrieE. când se naşte Maica "omnuluiAE "upă ce i s-a explicat.. dusă de o prietenă. <ând am a0uns la acest centru. foarte #reu. şi am început să conştientizez că &ăd. $ar cei de la sport au început să mă a0ute la recuperare. şi la noi scrie – Cecioara Maria. 4i s-au muncit să îşi dea seama cum &ăd şi au realizat că eu am pierdut o dimensiune. nu mă mişcam. (ână când întro zi am a0uns. cert este că mă ducea lumea de mână. un picior. nu &roiam să aud de "umnezeu. să mă ducă într-o biserică. M mână. şi nu mă făcea să a0un# aşa. m-au adus în ?omânia. adică imposibilă. la Mânăstirea Sf.. aceasta este o minune2 6a noi minunile nu sunt trecute în <oran... aproape inconştient. că este posibil. primele semne de &iaţă. S-a aşezat cine&a în faţa mea şi a zis1 9"ar acum &edeţi pe cine&aAE. Tot oamenii de la sport m-au a0utat. cu ce se pricepeau fiecare. 3u nu puteam să îmi dau seama dacă &ăd sau nu. 4i în data de 8 septembrie. că are oc-i albaştri. pentru că medicii au spus că nu &ăd nici o posibilitate de a-mi re&eni mai mult de atât. la picioare. i-am răspuns că îl &ăd. ce ziceţi &oi că e pe 8 septembrie. 4i totuşi a întrebat turcul – care desi#ur e musulman1 9<e tot citiţi acolo.. dar aici se arată că este o minune a "umnezeului &ostru2E. când e cinstit Sf. că s-au terminat şi banii şi că nici nu dau semne de &iaţă. am început să mişc. %tunci. că este în cămaşă. au născut un copil $isus. împreună cu $osif.

înţelepciune i cuvânt cu putere du6ovnicească.og6iu. 'nsă acolo unde am fost eu. cu răbdare. a&ocată la (aris. nici nu ştiu cum să le zic. sau cel puţin eu aşa i-am perceput. Ciind doctoriţă. pentru că tatăl meu a&ea o funcţie. pentru că nu mă spo&edisem. pentru că nu erau materiali oamenii aceia – mi-a spus ce&a despre prietena mea. linişte. nu mi-am dat seama. mi-a zis cine&a că prietena . 4i anume. a0un#eam direct în iad. (roblema era că eu nu a&eam amnezie. era foarte #reu să cred că c-iar am murit. şi la alţi oameni că e posibil. mi-a fost rău. "eci a fost o demonstraţie. căldură. că m-a durut. frumos. Sofian . era foarte bine1 calm. 4i nu a&eam nici un fel de ar#ument că nu a fost un fel de &is. %şa trecuseră )D. unde am fost. <ând m-am dus la (ărintele %drian şi i-am spus că mie mi-a fost bine acolo unde am murit şi de ce m-a adus la &iaţă. unde ai murit. cine&a – dintre acele spirite. nu a mai fost bine.. iar oamenii erau ca nişte umbre. credeam că am a&ut o comă. e&entual.! de ani de când nu am mai putut comunica.8 'n timpul morţii clinice. "ar dacă atunci mureai. 4i erau ca în#erii. nu mă împărtăşisem niciodată şi eram foarte mândră de mine. $ar în locul acela. "drian 3ăgeţeanu. <ând am &enit din moartea clinică. %da. ener#ii. care trebuie po&estite. 4i peste încă o lună am spus că &reau să mai mer# acolo şi au început să mă ducă acolo. 3 clar.. cât am fost în moarte.stat afară în curte să ascult. şi am rămas cu o deziluzie că am fost scoasă de acolo. pentru că "umnezeu te-a dus în ?ai. încep să o a)ute să înţeleagă ce s'a întâmplat i să revină la viaţă în 7rtodoxie. el mi-a răspuns1 9Bi-a fost bine. %&eam această prietenă. care. "ana. frumos.. 'nsă acolo unde am fost eu. eu am a&ut nişte experienţe foarte interesante. a&eam amintiri şi puteam astfel să cred că aduc amintiri din subconştient. <ald. să &ezi cât e de bine şi să poţi să spui şi altor oameni că noi spre asta trebuie să tân0im.. mi-a fost #reaţă. adică nu erau femei şi bărbaţi. nici &orbă să fi a0uns în ?ai definiti&E. d'na Calciu este îndrumată de Pr. ca să îmi arate "umnezeu că se poate a0un#e şi acolo2 4i eu să spun. când eram în moarte clinică. care fu#ise din ţară pe &remea lui <eauşescu şi. /u aţi a&ut îndoieli asupra autenticităţii celor trăite în timpul morţii cliniceA Să ştiţi că totuşi eu nu eram con&insă că am fost acolo.. ca să se &adă că există moarte şi în&iere. ca nişte desene de fapt. linişte. superb. 42a 5ânăstirea "ntim.. la început. am plecat unde&a unde era foarte bine. nu i-am mai putut scrie. 4i mi-a plăcut foarte mult acolo. apoi de Pr.

care e balerin.. ea fu#ise de comunism pe &remea lui <eauşescu şi ea să fie la Mosco&a. e într-o capitală comunistă. "ar că prietena mea.. e totul bine. 3u am început să plân#. %uzind toate astea. şi că ai un papa#alE. am înţeles că şi aici poate să îţi fie bine. înseamnă că se sc-imbă po&estea. unde ai fu#it de <eauşescu. Tata nu mai &roia să mi-o dea. o pune să îmi dea telefon şi iată că &orbim după atâţia ani. cum am &enit eu. ceea ce s-a şi întâmplat –. 4i . care a a&ut un accident şi &rea să &orbească cu nepoata ta. $-am spus atunci tatălui meu că aş &rea să &orbesc cu "ana...mea "ana este la Mosco&a. asta e. "ana. "ar de unde să o mai luăm.. că le bănuiam şi eu dinainte şi s-au confirmat după aceea. că e lo#odită cu un balerin rus şi că are un papa#al2 %sta mi-a confirmat că cine&a de acolo. "in toate po&estirile auzite de acolo – căci oamenii &orbeau acolo. 4i îi spune că ea nu sună de la (aris. tata era lân#ă mine şi mi-a zis1 9*ezi. de unde am fost eu. căci acum era după ?e&oluţie şi o puteam #ăsi. comunicau – mi s-a ales un exemplu perfect. că eu &reau să ştiu dacă c-iar am fost unde am fost. mi-a dat o informaţie – pe care eu nu a&eam de unde să o ştiu. eu &reau să îmi spui ce&a. spunând că a fost şocată.. ci de la Mosco&a. *ă daţi seama.... "ana mi-a înc-is imediat telefonul. aceasta nu a&eam de unde să ştiu. 3a mă întreabă1 9<eAE. la (ărintele %drian şi la (ărintele Sofian. pentru %da. dar ea insistă să &orbească iar cu mine. când am a0uns la Mânăstirea %ntim. aceasta nu o puteam 9in&entaE din subconştient. 4i dacă &ii înapoi. mi s-au confirmat şi celelalte lucruri pe care le-am &ăzut acolo şi anume că acolo unde te duci – dacă te duci2 – ţi-e bine.. "ar eu cred că bate câmpii sau fabulează şi &rem să-i scoatem din cap asta. să fie #ândurile mele. e foarte rău. <ăci dacă într-ade&ăr am fost. "ar apoi. e muzică. care a fu#it de comunism. că s-a măritat cu un balerin rus şi că are un papa#al. ea fiind plecată demultA 'nsă tatăl meu a dat de mătuşa ei şi a ru#at-o1 9:ite. 9:ite. înseamnă că e doar un &is al meu. mie mi-a spus cine&a. 4i implicit. ţi-e cald. înseamnă că există cu ade&ărat ce&a după ce mori2 "acă nu. să nu am nici o îndoială. 6a un moment dat îi spun "anei1 9:ite.E. te-am ru#at să nu &orbeşti cu "ana. e pace.E 4i sună înapoi "ana. care s-au confirmat – de exemplu că un unc-i este bolna& şi o să moară. %cestea nu erau semnificati&e. că tu nu mai eşti la (aris. ţi-e linişte. că iar o să începi cu plânsetele tale. asta puteam să ştiu şi eu. pe lumea asta.E 'n fine. acolo.. ci eşti la Mosco&a şi că te-ai măritat cu un rus. cică ar fi la Mosco&a. <u ceea ce mi s-a spus despre "ana mi s-a dat o încredinţare clară7 căci deşi mi s-au mai spus şi altele. mătuşa o #ăseşte pe "ana.

"ar &-aţi mai întrebat de ce a rânduit "umnezeu lucrurile astfelA (ărintele %drian a spus că "umnezeu m-a iubit pe mine. Bin minte doar accidentul. nu îmi dau seama cum anume. Ce $ă amintiţi despre cum aţi a(uns acolo? Cum aţi perceput timpul în acea perioadă? 4tiu că am a0uns dintr-o dată acolo. cum erai atunci. paşnică. 4i în momentul în care am început să re&in la &iaţă. *orbeam. nu pentru altce&a... dar tu. <ate#oric. dar comunicau. te ia de aici şi te pune acolo. nespo&edită niciodată. că m-am lo&it şi că m-a durut. nopţi. "esi#ur că eram şi lo&ită. %şadar... totul era foarte rău – şi nu înţele#eam de ce să plec din locul în care îmi era aşa de bine.. foarte bine. <e ştiu e doar că îmi era foarte bine. cred cum mi-aş ima#ina eu că ar trebui să fie într-o mânăstire ade&ărată.. nu &edeam şi nu mă mişcam. Timpul nu l-am mai perceput. nu erau zile. fără ţipete. şi totul era în linişte. nu m-a dus acolo pentru că meritam eu. brusc m-a luat de acolo. 4i &orbeau. pentru că eram încă paralizată. 4i mi-a fost dat să &ăd că e posibil să îl atin#em. Ciecare a&ea o treabă. în care am stat atemporal. a&eau idei.. a fost ca în filme.. mândră de tine – cum a0unseseşi –.. totul era foarte. miaduc aminte că îmi era în#rozitor de rău. nu îmi aduc aminte decât parţial când am &enit în ?omânia. era ca o &iaţă de obşte. %tunci nu îmi dădeam seama ce este. până când mi-a spus şi (ărintele %drian că acolo nu putea fi decât ?aiul. extraordinar de bine. nu erau oamenii diferenţiaţi ca băieţi şi fete. 4i brusc m-a adus acolo. că am zis că mor – pentru că şocul a fost cumplit. mi-a spus1 9(entru că nu ai fi rămas acolo2 (e tine te-a dus acolo pentru ca să &ezi că se poate. n-ai fi a0uns în ?ai. cum &orbeau. "eci m-am trezit acolo brusc. fiecare a&ea o treabă acolo. "upă care eu nu îmi mai aduc nimic din ce &-am spus despre spital şi operaţii. comunicam..am a0uns să cred că "umnezeu există şi ştie 3l mai bine de ce am păţit eu asta. . dar mi-a fost dat în ideea de a fi un exemplu pentru oameni şi de a-i îndruma pe calea aceasta. Ciecare a&ea câte un rol acolo. nici pomeneală2 "ar te-a dus să &ezi că se poateE. fiecare făcea câte ce&a. nu ştiu cât am stat. îmi aduc aminte numai de acest bine. <ând l-am întrebat de ce m-a mai adus înapoi.

. *eneai nou. ca şi când eram toţi cunoscuţi. "eci.. 4i ca să fii acolo. o dată ce am a0uns acolo. aceasta este c-eia. Coarte bine şi cald. dar nu stăteau de#eaba. nimeni nu se ura. nu de munte.. n-aş şti să spun ce făceau. ca o climă de litoral. "acă reuşim să ne iubim unii pe alţii.. /u ştiu dacă &om a0un#e. dar am rămas în minte cu iubirea şi a0utorul.4i oamenii nu stăteau. nici de şes. cum am fost eu. nici o supărare. nu ştiu. foarte bine. Toată lumea se iubea. toţi erau prieteni. şi era un fel de atmosferă cam ca la Tec-ir#-iol. "e faptul că era cald îmi aduc aminte.. 'n ce se a0utau. pentru că nimeni nu se certa şi nimeni nu se ura. nu ştiu dacă am să mai a0un#... %colo trebuie să tân0im să a0un#em. nu era nici o ceartă. că nu era niciodată fri#. %colo toată lumea se iubea.. dar ştiu că acela e locul spre care trebuie să tân0im.. nimeni nu se certa cu nimeni şi toată lumea se iubea cu toată lumea. nimeni nu ţipa la nimeni. am înţeles că trebuie iubire. erai primit cu dra#oste. . 4i comunicau oamenii între ei şi se a0utau. "ar ce ştiu e că era foarte..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful