4.

1 Considerente generale privind industria turismului şi a călătoriilor Aşa numita „industrie a turismului şi călătoriilor” poate fi tratată ca un ansamblu de sectoare / secţiuni: facilităţi de cazare, alimentaţie şi catering; transport; organizatorii de călătorii; facilităţi de agrement; organizatorii/administratorii destinaţiilor (oficii naţionale de turism). Structură: hoteluri şi catering – 52%; servicii de recreere şi culturale – 22% servicii de transport – 23%; distribuţia produselor turistice – 3%.

apartamente. La cele de mai sus. cabane. mediu plăcut. etc. reţelele de fast-food. zone de campare. se pot adăuga şi insatisfacţiile pe care un consumator al produsului turistic poate să le aibă în timpul sau după consum. servire rapidă. satisfacţii economice – localizare convenabilă. Industria ospitalităţii – concept. .4. economice. satisfacţii psihologice – creşterea aprecierii de sine. a statutului şi a siguranţei. baruri etc. sezonalitatea. ca de exemplu: comportamentul altor clienţi. Putem vorbi de un produs distinct al industriei hoteliere şi de alimentaţie. angajaţi nepoliticoşi. facilităti de plată. caselor de oaspeţi. * La acestea se alătură şi serviciile de alimentaţie care sunt asigurate turiştilor de către o varietate largă de restaurante şi alte tipuri de unităţi (cafenele. sociale: satisfacţii fiziologice – pat confortabil. condiţiile infrastructurii etc. care poate fi definit ca un set complex de satisfacţii psihologice. conţinut. satisfacţii sociale – respectul acordat.). precum şi de către firme specializate de catering. motelurilor. importanţă * Termenul de “facilitate” turistică de cazare include oferta hotelurilor. fiziologice.2. vapoarelor de croazieră. la care se alătură cele de tipul self-service: închirierea de vile.

fiind o consecinţă a activităţilor desfăşurate. -calitatea facilităţilor oferite şi promptitudinea serviciilor. facilităţi. identificată la rândul ei prin aşezare. calitate a serviciilor. -preţul care exprimă valoarea ofertei hoteliere. -imaginea. -facilităţile oferite (restaurante cu specific.Din rândul componentelor produsului „hotel” fac parte: -localizarea (în apropierea unui oraş sau nu. atractivitatea împrejurimilor). definită prin felul în care hotelul este perceput de către clienţi. servicii de agrement). accesibilitatea. săli de conferinţe. .

datorită rapidităţii schimbărilor din mediul social. -perioada de timp alocată fiecărei faze din ciclul de viaţă variază de la un produs la altul. -acordarea unei importanţe mai mari nevoilor culturale ale oamenilor (vacanţele cu scop cultural tind să crească în ultima perioadă). Astfel. cererea pentru hotelurile de 5* şi 4* este mereu la modă în ţările dezvoltate din punct de vedere economic). economic. -ciclul de viaţă al produselor turistice tinde să devină mai mic.Fazele prin care trece produsul „hotel”: Lansarea Creşterea Maturitatea Declinul Observaţii: -produsele clasice. un produs poate să asigure în permanenţă un profit stabil investitorului dacă în politica firmei se urmăreşte înlocuirea anticipată a produsului. tehnic etc. .. -produsele funcţionale (de exemplu restaurantele) au o viaţă comercială mai lungă. în funcţie de optica managerială a firmelor turistice. tind să aibă un ciclu de viaţă mai lung (de exemplu. uneori chiar din faza de maturitate. înainte ca acesta să intre în etapa de declin. -relansarea permanentă a produselor – este necesar ca fiecare hotelier să aducă în permanenţă ceva nou care să stimuleze cererea.

telecomunicaţii. dintre care se pot preciza următoarele: funcţia de cazare propriu-zisă. unităţile hoteliere trebuie să ofere servicii suplimentare cu sau fără plată. servicii de poştă. standurilor de cărţi şi ziare. servicii de curăţătorie.). funcţia complementară de servire (informarea clienţilor. galerii de artă etc. cel puţin 5 servicii. schimb valutar. .). cel puţin 15 servicii. funcţia de intermediere. cel puţin 10 servicii. la hotelurile de 1 stea. rezervarea de locuri la diferite manifestări etc. la unităţile de cazare de 2 stele. funcţia comercială (vânzarea diverselor bunuri prin intermediul magazinelor. funcţia productivă (producerea şi comercializarea pe loc a unor preparate culinare). Obiectivele de cazare trebuie să îndeplinească mai multe funcţii. după cum urmează: cel puţin 18 servicii. la hotelurile de 4 şi 5 stele.In România. la hotelurile de 3 stele.

). restaurant). trebuie să fie în pas cu tehnica. . aceasta poate fi tratată pe două planuri şi anume: material şi uman (cuprinzând şi latura relaţională). depăşite de timp şi uzate din punct de vedere moral). scărilor de acces şi de evacuare în cazuri deosebite etc. În ceea ce priveşte latura intrinsecă. să nu fie prezente modele vechi. televizorul etc. norme legate de igienă (dezinfecţia băilor. prize defecte. norme de securitate (prezenţa instinctoarelor.Calitatea serviciilor hoteliere poate avea două laturi : intrinsecă şi extrinsecă.). norme legate de întreţinerea inventarului (starea de igrasie. ventilatorul. Latura materială cuprinde un set de norme pe care trebuie să le îndeplinească unitatea hotelieră: legate de tipul sau modelul materialului furnizat (duşul. mochete şi covoare pătate etc. curăţenie în cameră.

important este numărul de angajaţi care revin la o cameră.3 0. acesta fiind un parametru determinant al gradului de confort al unui hotel.0 0.2 – 0. Valoarea acestui raport (număr mediu de lucrători pentru total hotel / număr camere) variază în funcţie de politica managerială a hotelului. în Spania 0.2 .7 pentru hotelurile din Franţa.6 0.2 – 0.4 0.În ceea ce priveşte criteriul uman. ca de exemplu: de la 0.20 lucrători.2* 0.2 – 0.5 – 0. Numărul de lucrători care revin la o cameră de hotel (Franţa) . în Africa şi Asia.lucrători / cameră Categoria Hotel ( incluzând restaurant) Hotel fără restaurant 4* lux 4* 3* 1* . pentru Bucureşti. raportul poate atinge şi pragul de 3 lucrători.1 – 0. diferenţe apărând însă şi de la o ţară la alta. categoria acestuia.8 0. raportul este de 1.7 – 1.4 – 0.53 lucrători.

. potrivit opiniei specialiştilor aceasta reuneşte „procese de producţie.Serviciile de alimentaţie Serviciile de alimentaţie întrunesc şi câteva trăsături specifice. In ultimul timp s-au extins foarte mult procesele de industrializare a producţiei de preparate culinare. Astfel. şi anume: prezenţa lor în toate momentele cheie ale consumului turistic existenţa unei diversităţi structurale a serviciilor de acest gen paticularizarea serviciului de alimentaţie necesitatea de a corespunde în egală măsură exigenţelor turiştilor autohtoni şi străini. Alimentaţia comportă anumite trăsături date de faptul că aceasta reuneşte activităţi complexe. comercializare şi servire( de prestări servicii)”. cunoscute sub denumirea de „catering”.

nutriţional şi igienico-sanitar. cu deosebire sub aspect organoleptic. . -satisfacerea mai rapidă a cererii de consum a turiştilor. -lărgirea gamei de sortimente oferite şi câştigarea unei anumite independenţe faţă de sezonalitatea unor materii prime.Pentru turism. -simplificarea controlului gestionar. întâlnite în mod frecvent în unităţile situate pe traseele rutiere şi în punctele turistice vizitate la sfârşit de săptămână. suprafeţele rămase libere putând să ia alte destinaţii. aplicarea acestui sistem aduce o serie de avantaje: -reducerea numărului de personal şi a sezonalităţii în utilizarea forţei de muncă în bucătării (cu 50% faţă de condiţiile pregătirii locale). mai ales în perioadele de vârf de sezon. -asigurarea unei calităţi superioare a preparatelor. reducerea suprafeţelor bucătăriilor cu 40-60%. -reducerea pierderilor datorate fluctuaţiei cererii de consum.

Dificultatea definirii calităţii în turism a fost generată de particularităţile pe care le au produsele turistice (perisabilitate. Măsurarea calităţii din servicii este o altă problemă. s-a pornit iniţial de la o interpretare simplă potrivit căreia calitatea este echivalentul adaptării la standarde. dacă se are în vedere complexitatea acestei industrii. Preşedintelei Asociaţiei Americane Hoteliere.3 Calitatea în sectorul hotelier Calitatea a devenit astăzi o cerinţă a tuturor agenţilor economici. dacă ar fi fost aşa. deoarece trebuie să fie formulat un „standard” înainte de a compara un serviciu şi al defini ca fiind calitativ. indiferent de natura produselor/serviciilor realizate. atunci ar fi imposibil să conduci un hotel sau restaurant de calitate cu preţuri moderate”. dacă ceva este mai scump atunci este de o calitate mai bună. simultaneitatea prestării serviciilor şi consumului acestora etc.). concept destul de limitat. Douglas Fontaine preciza: „Oamenii tind să creadă că.4. . intangibilitate.

2. riguroasă..se referă la acele aspecte care necesită o măsurare mai profundă.. necesitatea întreţinerii telefoanelor şi a diferitelor instalaţii. Clasa B . 3. Clasa A . că într-un hotel există trei clase de standarde şi fiecare dintre acestea necesită metode diferite de măsurare: 1.cuprinde standardele finite care se pot măsura în mod constant.Specialiştii englezi. aşteptarea îndelungată a turiştilor pentru cazare sau pentru scoaterea din evidenţele hotelului etc. estimează. etc. ca de exemplu: nemulţumirile clienţilor.cuprinde standarde cel mai dificil de măsurat. iar ca exemple se pot da: curăţenia în camere. Clasa C . deoarece este definită prin interacţiunea dintre turist şi angajatul hotelului .

-crearea unei echipe de lucru. -definirea unui plan de calitate. -construirea sistemelor de măsurare a rezultatelor.Majoritatea practicienilor recomandă parcurgerea următorilor paşi în elaborarea şi implementarea calităţii într-un hotel: -construirea unei culturi a calităţii. -dezvoltarea sistemului de conducere a echipei. . -evaluarea performanţelor. -crearea de standarde. -pregătirea personalului. -stabilirea de recompense/sisteme de recunoaştere a celor ce au contribuit la îndeplinirea standardelor de calitate. -crearea de proceduri de servire a clienţilor.

6. 2. crt. 4. 1. 7. 5.Importanţa criteriilor în alegerea unui hotel Nr. . Programele pentru Specificul restaurantelor oaspeţii hotelului Centru de fitness Cardurile de fidelitate 10. 9. Diversitatea Serviciilor Preţul/discauntul Reputaţia Cardurile de fidelitate Transportul de la şi până la aeroport Camere pentru nefumători Reputaţia Piscine şi alte facilităţi pentru agrement Programe speciale pentru familii cu copii 8. Turism de afaceri Localizarea Diversitatea Serviciilor Camere pentru nefumători Securitatea Preţul/discauntul Localizarea Securitatea Turism de loisir 3.

concentrarea pe verticală. unităţi hoteliere care au propriul lanţ de distribuitori etc. care este rezultatul unificării unor firme cu profil diferit de activitate. ca exemple se pot da: lanţurile de magazine din Germania care au investit în turism – cazul “Neckerman”.conglomeratul. ITT (International – Teleffon . care vizează reunirea în acelaşi grup a unor firme complementare. . Pentru unităţile hoteliere. se realizează între firme ce se află pe acelaşi nivel din punct de vedere al procesului de producţie. specifice sunt lanţurile hoteliere integrate. . prin cumpărarea sau fuziunea cu unităţi turistice. .Telegraf) care a investit în lanţul hotelier „Sheraton” şi în firma de închirieri autoturisme „Avis” etc.4 Integrarea ofertei hotelire -concentrarea pe orizontală.4. care intervin în diferite stadii ale procesului de producţie a ofertei turistice (de exemplu: un organizator de voiaje care deţine propriul parc de mijloace de transport. participarea grupului bancar “Paribas” la “Club Mediterranée”.).

Lanţurile hoteliere integrate Integrarea într-un lanţ se poate realiza în principal prin încheierea unui contract de management. . “Contractul de management este un act juridic prin care o persoană (mandant/proprietar) îi acordă alteia (mandatar/manager) puterea de a produce în contul său unul sau mai multe efecte juridice” Contractul de franciză este un act juridic prin care o firmă (francizor/cedent) concesionează marca sa unei alte firme (cesionar/francizat). sau de franciză. în schimbul unei remuneraţii. Alături de dreptul de utilizare a mărcii se mai concesionează şi ansamblul de metode şi tehnici de comercializare şi promovare a hotelului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful