PERETI SI TAVANE DIN RIGIPS

1. Generalitati Prezentul capitol cuprinde specificatiile pentru confectionarea, echiparea si montarea peretilor si a tavanelor din rigips, respectiv: • • • Pereti despartitori din rigips Captusire sarpanta cu rigips Tavane din rigips Documentatia face referire la standardele, materialele, actiunile, fazele tehnologice, sculele si utilajele necesare la alcatuirea si executarea peretilor despartitori , tavanelor din rigips. 2.Domeniu: Procedura stabileste conditiile, modul de alcatuire si modul de executare a peretilor despartitori din rigips care nu sunt supusi unor solicitari sau conditii speciale de exploatare; e va folosi sistemul de alcatuire pe structura metalica, cu izolatie din saltele de vata minerala. 3.Standarde si materiale utilizate: !egea nr. "#$"%%& privind calitatea in constructii 'ormativ P ""( ) (* +irma ,igips ,omania ,! este in posesia agrementelor tehnice eliberate de -!P.T ) /'C0,C nr. ##" ) #1$#&" )#&2$"%%2 pentru toate materialele si sistemele de constructie pe care le comercializeaza precum si a certificatului european / 3 ) %##" 4. ateriale: Profile 4 de contur 2#$&#$#,2 Profile C in camp &#$5#$#,2 Dibluri cu tub filetat pentru fixare in pardoseala si pereti laterali uruburi speciale pentru prindere placi 6anda de etasare sau chit de etansare

.- altele vata minerala 2 cm grosime in folie P.0. spaclu surubelnita. saltele vata mineral de 2 cm: "1 cm grosime.lte accesorii. "PERATII PRE ERGAT"ARE /naintea executarii peretilor despartitori din rigips trebuie sa fie executate urmatoarele lucrari: montarea elementelor speciale de sarpanta pentru absorbtie$evacuare aer in canalele de aerare montarea ramelor ferestrelor de mansarda izolarea golurilor dintre rame si astereala. 5# x "&# mm . sau slefuitor de plastic. in special in zonele ce vor fi acoperite demolari de zidarii zidarii de 9tong instalatii sanitare. drisca de glet sau drisca metalica. dreptar si ciocan de cauciuc Pentru spacluire: spaclu universal. #. detaliu8 ignifugarea tuturor elementelor din pod. PERETI A$T"P"RTANTI DIN RIGIPS . hartie abraziva.&mm . "& mm grosime. ventilatii ) pana in zona unde urmeaza a fi inglobate in peretii de rigips. fierastrau coada de vulpe sau fierastrau traforaj 7electric8. mixer electric. 4stensile: - - - !. Pasta speciala pentru spacluire Distantier pentru profil C . Pentru insurubare. Placi rigips antifoc "1. prize etc. fierastrau traforaj manual sau freza pentru doze. refacerea invelitorii 7toate reparatiile la invelitori8 montarea profilelor metalice pentru sustinere tavan montarea riglelor de lemn de)a lungul fermelor 7acolo unde avem pereti rigips ) conf. conform detalii Pentru taiat: cutit universal de taiat. termice . Pentru aliniere: nivela cu bula.igle lemn 5# x "1#. electrice. surubelnita electrica rapida sau masina de gaurit dotata cu dispozitiv de insurubare Pentru amplasarea liantilor: mistrie de zidar. bidon de cauciuc.

astfel: prima placa se fixeaza partial pe schelet si se fixeaza cu ajutorul nivelei cu bula de aer. mai intai pe o parte a peretelui. placa este fixata pe scheletul suport cu ajutorul suruburilor de montaj rapid.## m distanta in peretii laterali si sus /n profilele 4 se monteaza profilele C despartitoare la interval de 21.ceeasi operatie se executa la pereti. a usilor si a golurilor . e taie cartonul pe spatele placii Dupa separare se indreapta muchia cu rindeaua respectiva e niveleaza cu rindeaua de falt sau cu un cutit 3rificiile pentru traseele electrice sau la instalatii se decupeaza cu un traforaj special sau cu freza de doze.& cm 7avandu)se in vedere latimea placilor de rigips .(# ) ". se lipesc pe ele benzi de etansare sau alte materiale adecvate de etansare cheletul metalic e fixeaza profilele de contur: ele vor fi fixate cu suruburi cu filet la : (# cm distanta in dibluri de lemn 7montate in sapa8 si la #. e pregatesc profilele de contur: se taie cu foarfeca de tabla. 2o cm8.& 7nici la margine8 /n cazul placarii cu faianta. in asa fel incat sa nu existe tensionari. distanta intre axele scheletului va fi de maxim 51 cm sau se va folosi placarea dubla e trece la montarea placilor de rigips e traseaza cu un creion linia de taiere e taie cu un cutit in lungul liniei de taiere. suruburile se vor fixa la 1& cm interval si vor avea dimensiunea minima 7de patrundere a tijei8 de: ) Prelucrarea placilor de rigips: - . sau cu un cutter e rupe placa pe taietura. e monteaza placile de rigips. +azele de lucru pentru montarea peretilor constau din: -asurarea si trasarea pe planseul portant a axelor peretilor despartitori. pe o margine de masa. a scheletelor autoportante. -ontarea placilor se face pornind dintr)una din marginile peretelui despartitor. /n continuare. profilele verticale trebuie sa patrunda minim "& mm in profilele 4 si sa aiba sus o toleranta de "# mm. 'u se admit nicaieri intervale mai mari de 21.-ontare.

Trebuie evitate umiditati exagerate ale aerului 7in comparatie cu conditiile ulterioare de utilizare8 in timpul spacluirii. pacluirea peretilor poate incepe numai dupa consumarea tuturor tensiunilor semnificative. comutatoare. slefuirea trebuie sa evite aparitia asperitatilor pe carton 7sa nu se zgaraie cartonul8. Dozele se fixeaza cu clemele lor metalice de pereti.& mm grosime. Daca apare necesitatea slefuirii peretilor spacluiti. cu benzi adezive speciale pentru pereti rigips sau cu chit special de etansare. grosimea stratului de vata minerala nu trebuie sa fie mai mare sau mai mica decat spatiul gol din perete. 7/n cazul placarii duble. e monteaza urmatoarea placa pe verticala 7asadar. etc. precum si deshidratarea rapida sau incalzirea in scopul uscarii 7ce pot genera fisuri in pereti8. e acopera mai intai rosturile.1& mm pentru placi de rigips pline de "1.& mm grosime *& mm pentru placi rigips pline de "&)1& mm grosime *# mm pentru placi cu goluri de %. !a montarea urmatorului rand de placi rigips se va avea in vedere ca imbinarile orizontale dintre randurile alaturate sa fie decalate pe orizontala. /mbinarile placilor sunt deplasate fata de pozitia imbinarilor placilor de pe partea opusa. Profilele pentru usi sau ferestre se vor monta pe intreaga inaltime a peretilor si vor fi fixate foarte strans de profilul de contur superior si inferior al peretelui. de jos in sus8 4rmatoarele placi se monteaza la fel. prin decalarea imbinarilor8 Peretii despartitori vor avea.&)"1. indesa si asigura contra alunecarii 7prin fixare cu cleme metalice8 stratul de vata minerala necesar. colturile vor fi protejate cu profile speciale pentru protectia colturilor. al doilea rand de placi va fi insurubat dupa primul. !a colturi.8. prize se utilizeaza doze speciale. . mai ales iesindurile vor fi protejate cu corniere speciale *"$*" mm. sanitare. placile de rigips se frezeaza in unghi de "1# e introduc instalatiile 7electrice. montarea se face pe verticala. /n spatiul gol din perete se va aseza. la alaturarea de usi sau ferestre. /n continuare se placheaza a doua fata a peretelui. e izoleaza instalatiile. pentru doze. profile de sustinere separate de cele ale usilor sau ferestrelor. e presupune o temperatura a spatiului in timpul montajului de minim & grade Celsius.

'u este indicata folosirea de coloranti pe baza de silicati sau var. Pentru consolidare. placile rigips cu protectie impotriva incendiilor sunt compatibile cu aproape toate tipurile de strat de acoperire uzuale: lacuri. rafturi. se vor lua masuri speciale de consolidare. deasupra ramei usii se monteaza un profil 4 cu talpa pe rama 7care dubleaza. dulapuri suspendate 8 se va face cu ajutorul unor console fixate in dibluri. sunt necesare tratamente preliminare. Pentru aplicarea ulterioara a unor straturi suplimentare de tencuiala. 3biectele mai usoare de pana la "# =g 7ex. pentru greutati mai mari.- /n cazul racordarii la alte elemente de constructie. se continua peretii din rigips.# m maxim Prinzatoare incrucisate 0lement de prindere rapida cu surub de reglare uruburi pentru fixarea placii 6anda de otel cu fante urub de reglare . e verifica alinierea cu peretele. Tratamentul suprafetelor. placari. tablouri8 se pot fixa in carlige - - - - %. tapete.5 ='$m . -ontarea ramelor de usi Pozitia si latimea usii se marcheaza pe podea e monteaza profile speciale pentru rame de usi sau ferestre 7rame de otel speciale pentru rama usii8. orizontalitatea etc. e prind in suruburi profilul usii si cadrul peretelui din rigips. respectiv profile 2#$&#$#.tentie: la pereti mai mari de *. #.etea de rigle portante. practic rama usii8. vopsele. 3 consola va fi fixata in minim 1 dibluri cu filet de 2 sau ( mm si suporta o greutate de pana la max. cum sunt aplicarea de grunduri sau de punti de lipire. 5.2 l .1# x "#.## m se va realiza rost7structura dubla la imbinare8. Deasupra ramei usii. -ontarea unor greutati in consola 7tablouri. e fixeaza profilul tansversal de cadrul peretelui si de rama usii. se vor introduce benzi de separatie. Distanta dintre console trebuie sa fie de minim <& cm. . TAVANE DIN RIGIPS -ateriale .

Pentru ancorare se folosesc agatatori)ancora reglabile de care se agata profilele portante 7distanta intre riglele portante . De profilele portante se fixeaza profilele de montaj la o distanta de : 5## mm. %## mm /ntre axele profilelor de montaj ) &## mm - Distanta de ancorara 7profilele portante se ancoreaza de structura de rezistenta8 este de max. maxim %## mm8. %## mm . placile de rigips se preseaza bine pe scheletul metalic. Placarea la partea inferioara a tavanului se face cu placi rigips 7cu bariera de vapori pe o parte8. e verifica planeitatea si orizontalitatea tavanului Placile rigips se vor fixa in suruburi de montaj rapid 7T' 1& sau T' *&8 la interval de "&#)"<# mm Placile de rigips se monteaza transversal fata pe directia profilelor de montaj. placi cu bariera de vapori 7o folie P0 sau aluminiu pe una din partile placii8 uruburi pentru fixare altele vata minerala e executa mai intai o structura de rezistenta 7vezi proiect .-ontaj ) - Cleme Corniere pentru profile CD Placi rigips antifoc. e va urmari ca imbinarile placilor sa nu coincida 7minim 5## mm distanta8. fixate in peretei la interval de minim &oo mm. pentru a se evita - - - - - - - - suprapunerile. iar imbinarea marginilor sa fie cat mai stransa. !egatura cu peretele se realizeaza cu profile 4 perimetrale. in timpul fixarii.ezistenta8 e executa constructia suport a tavanului din retea de rigle portante. prin intermediul unor prinzatoare incrucisate speciale 7sau confectionate corespunzator8. pozarea placilor se face transversal fata de riglele de montaj Paralel cu placarea la partea inferioara. astfel: intre axele profilelor portante . - . se monteaza termoizolatia si se face placarea la partea superioara a tavanului 7cu placi rigips8 +ixarea placilor se face de la mijlocul acestora sau dintr)un se splacluiesc rosturile vizibile colt.

eventual. - - &. a locurilor de ancorare sau a imbinarilor cu alte materiale de constructie. Toate zonele spacluite trebuie sa fie perfect uscate si fara praf.'APT$SIRE SARPANTA ( Captusirea sarpantei se va face cu crearea de spatii de aerare. iar distanta dintre punctele de aplicare este de minim 5o cm 7>* =g$bucata8.. !atura lunga a placilor va fi perpendiculara pe profilele de montaj Prelucrarea peretilor despartitori de rigips Prelucrarea peretilor. /ntre capriorii existenti se monteaza un strat de vata minerala de 2 grosimne in folie P. /ncarcari peste 1## '$mp se ancoreaza de structura de rezistenta a cladirii. incarcarea maxima in punctele de aplicare fiind de "## '. cu bariera de vapori pe o parte.cestea vor fi pozate la o distanta de : 5## mm. dar >1## '$mp se fixeaza pe scheletul de sustinere. o bariera de vapori 7o folie P08. respectiv a tavanelor. . /ntre aceste sipci se monteaza al doilea strat de vata minerala /ntre cele doua straturi de vata minerala se va monta.- !ampile si alte elemente asemanatoare pot fi fixate cu dibluri universale. Placarea se face cu placi de rigips "& mm grosime. Pentru sustinerea acestui prim strat de vata minerala se vor monta sipci perpendiculare pe capriori de 5# x ""# cm la : (## mm interval. < x "1 cm. e slefuiesc fin eventualele zone neuniforme. se face numai dupa spacluirea imbinarilor. in prealabil a suprafetelor suport8.0. e grunduiesc peretii 7daca e cazul8 e tencuiesc 7daca e cazul8 @runduirea se face cu peria sau pensula Peretii se pot vopsi. cu crearea unor spatii de aerare de 2 cm inaltime 7capriori existenti . . ub aceste sipci se monteaza structura metalica de montaj 7montarea se va face cu profile speciale de montaj8. /ncarcarile localizate > *# ' se fixeaza direct de placi daca grosimea placii este de minim "1. /ncarcari ? *# '$-P. tapeta 7dupa prelucrarea. placa. fara a se zgaria cartonul.8.& mm.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful