P. 1
Raport de Cercetare Comparativ - Prevenirea Coruptiei

Raport de Cercetare Comparativ - Prevenirea Coruptiei

|Views: 1|Likes:
Published by Adrian Dadarlat

More info:

Published by: Adrian Dadarlat on Nov 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/18/2013

pdf

text

original

UNIUNEA EUROPEANĂ Fondul Social European

GUVERNUL ROMANIEI Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Inovaţie în administraţie Programul Operaţional "Dezvoltarea Capacităţii Administrative"

- Proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative”Cod SMIS 30342

„Prevenirea corupției în educație prin informare, formare și responsabilizare”

Cercetarea sociologică este realizată la comanda Universității Titu Maiorescu în cadrul proiectului “Prevenirea corupției în educație prin informare, formare și responsabilizare”, al cărui beneficiar este Ministerul Educației Naționale. Proiectul este implementat în parteneriat cu Asociația pentru Implementarea Democrației si Universitatea Titu Maiorescu. Parte a strategiei naționale anti-corupție, proiectul are ca obiect diagnoza fenomenului de corupție în educație, instruirea a peste 1400 de persoane implicate în managementul instituțiilor din cadrul structurilor subordonate Ministerului Educației Naționale și din administrația publică locală cu atribuții în educație, realizarea unui portal de sesizare online a faptelor de corupție, realizarea de ghiduri de bune practici în prevenirea corupției și realizarea unei strategii anticorupție în educație. Proiectul este implementat în perioada 28 iunie 2011 - 27 septembrie 2013. Managerul proiectului este Gabriel Liviu Ispas, secretar general adjunct al Ministerului Educației Naționale.

Prevenirea corupției în educație prin informare, formare și responsabilizare
Proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative”

COMPARATIV
Perioada de culegere a datelor:
23 iulie – 20 august 2013

Cercetare realizată de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, în colaborare cu Universitatea ”Titu Maiorescu”

CUPRINS
I. II. III. IV. V. VI. Metodologie………………………………………………………………………………………………….. 4 Introducere……………………………………………………………………………………………..…….. 7 Definiția corupției………………………………………………………………………………………….. 15 Exemple de fapte de corupție………………………………………………………………………....20 Diferențieri între faptele de corupție……………………………………………………………….25 Percepția corupției………………………………………………………………………………….……...39

VII. Incidența faptelor de corupție…………………………………………………………………..……59 VIII. Atitudinea față de corupție………………………………………………………………………..……78 IX. X. XI. Mijloace și metode de prevenire a faptelor de corupție……………………………..……99 Prevenirea faptelor de corupție în rândul populației tinere…………………………..…108 Valori, strategii, modele…………………………………………………………………………….……113

XII. Perceptia asupra examenului de Bacalaureat…………………………………………………133 XIII. Factorii declanșatori și favorizanți ai fenomenului………………………………….………140
3

4

COMPARATIV - AUGUST 2013

TEMATICA PROIECTULUI
•Corupția în sistemul de învățământ preuniversitar.
Atitudini față de fenomen, forme de manifestare, factori declanșatori/ favorizanți, modalități de reducere a fenomenului; elemente de determinare și facilitare cauzală a vulnerabilității la corupție, cum sunt: identificarea reprezentărilor valorilor sociale (societății) contemporane ale elevilor privind calitatea vieții; a strategiilor de succes în viată și profesie ale acestora; a modelelor de succes și performanță în viață și profesie și a percepțiilor elevilor cu privire la fenomenul de corupție.

•Populația țintă
Factorii interesați de sistemul de învățământ preuniversitar, la nivel național: 1. Elevii cu vârsta de peste 16 ani din sistemul de învățământ preuniversitar, 2. Părinți ai elevilor din învâțământul preuniversitar, 3. Profesori, directori, membri ai consiliului de administratie ai instituțiilor de învățământ preuniversitar și personal al ISJ –urilor.

5

METODOLOGIE
•Perioada culegerii datelor: 23 iulie – 20 august 2013 •Eșantionare: Probabilistă, stratificată bistadial. Selecţie probabilistă a unităților de învătământ preuniversitar și a elevilor, părinților și profesorilor arondați unităților de învățământ. Stratificarea a fost realizată conform următoarele criterii: regiunile geografice (18 regiuni istorico-geografice), tipul de localitate în care se află unitatea de învățământ (urbană, rurală), dimensiunea unității de învățământ (sub 200, 200-300, 300-400, 400-500, peste 500 de elevi înscriși în clasele a X-a și a XI-a în anul școlar 2012-2013, urmând să intre în anul școlar 2013-2014 în clasele a XI-a și a XII-a) . •Volumul total al eşantionului: 1560 de persoane (elevi- 550; părinți- 500; specialiști în domeniul educației din învățământul preuniversitarprofesori, directori, inspectori ISJ și personal al consiliilor de administrație din unități de învățământ- 510) •Reprezentativitate: Eșantionul este reprezentativ pentru populația studiată cu o eroare maximă tolerată de +/-2,48%, pentru un interval de încredere de 95%. Marja de eroare la nivelul fiecărui eșantion reprezentativ pentru populația studiată este următoarea: elevi care intră în anul școlar 2013-2014 în clasele a XI-a și a XII-a +/-4,18%, părinți ai elevilor aflați în această situație +/-4,38%, specialiști în domeniul educației din învățământul preuniversitar +/-4,34%. •Culegerea datelor: Chestionarele au fost aplicate față-în-față cu respondentul, la domiciliul acestuia. În cazul profesorilor, aproximativ 200 de chestionare au fost aplicate în școala unde aceștia predau, restul fiind aplicate la domiciliu. Au fost verificate 550 de chestionare, telefonic și pe teren.

6

lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție bună sau într-o direcție greșită? Gradul de satisfacție față de locuința.Direcția în care se îndreaptă Romania După părerea Dvs. venituri. loc de muncă Dvs. personal cât de mulțumit sunțeti de următoarele aspecte ale vieții Dvs. școală. familie.? 7 COMPARATIV .AUGUST 2013 .

4). procentele sunt asemănătoare. în cazul părinților.5). în timp ce in cazul părinților procentul este de doar 21% (Fig II. doar în cazul părinților putând fi observat un grad de nemulțumire mai mare de 10%.1 .  Satisfacția privind școala unde învață elevul a fost măsurată doar în cazul elevilor și al părinților și se observă un grad sporit de mulțumire. există o diferență evidentă în privința optimismului în cazul profesorilor din eșantion. nemulțumirea fiind statistic neglijabilă. În afara elevilor.România se îndreaptă într-o direcție greșită: 76% . Doar 7% dintre elevi sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de școala unde învață.peste 90% . chiar și în cazul părinților (Fig II. respectiv profesorilor (Fig II. 64% multumiți).6). dintre părinții care au raspuns la întrebare. trebuie amintit faptul că 11% dintre respondenți nu au raspuns.AUGUST 2013 . se poate observa un grad general ridicat de pesimism (Fig II.2 .profesori). în timp ce părinții sunt nemulțumiți/ foarte nemulțumiți într-un procent de 13%. situația se schimbă. O altă diferență este observată în cazul celor foarte mulțumiți: 36% dintre elevi sunt foarte mulțumiți de școala lor. Procentul profesorilor care consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună este dublu față de cel al părinților care împărtășesc aceeași opinie. 73% . 49% .cei mai nemulțumiți dintre cele 3 categorii – 5% nemulțumiți sau foarte nemulțumiți). 8 COMPARATIV . În privința satisfacției față de propria familie. gradul de mulțumire depășește 60%. unde doar 19% sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți.În ceea ce privește direcția în care se îndreaptă România.elevi. se observă un procent de nemulțumire de 41%. putându-se constata un nivel de mulțumire mult mai ridicat în ceea ce privește profesorii (28% foarte mulțumiți.3 . respectiv 42%.părinți. În cazul părintțlor. Satisfacția față de locul de muncă a fost masurată doar în cazul părinților și al profesorilor. Totuși. În privința veniturilor din gospodărie. probabil din cauza faptului că nu au loc de munca.mulțumit și foarte multumit).  Gradul de satisfacție față de locuința respondentilor este extrem de ridicat pentru elevi si profesori (Fig II. doar 6% fiind foarte nemulțumiți de acest aspect (Fig II. În cazul elevilor se observa un grad aproape insesizabil mai ridicat de optimism (17% în raport cu 15%). Totuși.

lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție bună sau într-o direcție greșită? Fig.După părerea Dvs. II.1 Profesori 33% 49% 18% Parinti 15% 76% 9% Elevi 17% 73% 10% directia este buna 9 directia este gresita Nu pot aprecia COMPARATIV .AUGUST 2013 .

personal cât de mulțumit sunteți de LOCUINȚA DVS. II.2 Elevi 36% 57% 6% 1% Parinti 21% 66% 11% 2% Profesori 31% 61% 6% 2% Foarte multumit 10 Multumit Nemultumit Foarte nemultumit COMPARATIV .AUGUST 2013 .Dvs.? Fig.

personal cât de mulțumit sunteți de FAMILIA DVS.? Fig.Dvs.AUGUST 2013 .3 Elevi 67% 32% 1% Parinti 50% 45% 4% 1% Profesori 66% 32% 1% 1% Foarte multumit 11 Multumit Nemultumit Foarte nemultumit COMPARATIV . II.

personal cât de mulțumit sunteți de VENITURILE FAMILIEI DVS? Fig.4 Elevi 20% 61% 16% 3% Parinti 7% 52% 34% 7% Profesori 7% 51% 34% 8% Foarte multumit 12 Multumit Nemultumit Foarte nemultumit COMPARATIV . II.AUGUST 2013 .Dvs.

5 Elevi 36% 57% 6% 1% Parinti 21% 66% 11% 2% Foarte multumit 13 Multumit Nemultumit Foarte nemultumit COMPARATIV . II./ A COPILULUI DVS.? Fig. personal cât de mulțumit sunteți de ȘCOALA DVS.AUGUST 2013 .Dvs.

AUGUST 2013 . II.6 Profesori 28% 64% 6% 2% Parinti 12% 54% 17% 6% 11% Foarte multumit 14 Multumit Nemultumit Foarte nemultumit NS/NR COMPARATIV . personal cât de mulțumit sunteți de LOCUL DVS.Dvs. DE MUNCA? Fig.

AUGUST 2013 .Asociere lingvistică Care sunt principalele 3 lucruri care vă vin in minte când vă gândiți la “CORUPȚIE”? 15 COMPARATIV .

Pe locul al treilea putem observa categoria “bani. urmați de elevi cu 8% (Fig III. parlamentari. Însă inexistența variantelor prestabilitate de răspuns a determinat ca numărul de non-răspunsuri să fie mai ridicat comparativ cu cel al celorlalte întrebări (aproximativ 20%). În ceea ce privește acest clasament al selecților. Așadar.1) si continuată de părinți cu 10% (Fig III. profit”. conducere etc. cuprinzând cazurile cel mai des întâlnite. În această categorie.  Variantele de răspuns au fost multiple. Dintre acestea. parlament. putere. urmată apoi de elevi cu 11% (Fig III. putând fi observat un procent scăzut doar în cazul profesorilor (doar 11% non-răspunsuri – Fig III. au fost create aproximativ 20 de categorii care au reunit toate răspunsurile atât de la elevi. avere.1). a da bani pentru a obține ceva etc. 16 îmbogățire. se poate observa că doar 10 au fost selectate. 3) și 17% din cadrul elevilor (Fig III. avere. șpagă. acordarea unor mici atenții. politicieni. politicieni. bogăție. COMPARATIV . cadouri.3). Predominante sunt variantele de răspuns precum: mită.  Astfel. este ușor sesizabil ca el se păstrează în cazul elevilor și părinților.2).1) și profesori cu 7% (Fig III. șpagă. atingând un maxim în cazul profesorilor – 15% (Fig III.AUGUST 2013 . Existența acestor variații nu modifică însă ordinea primelor 3 categorii. predomină variante de răspuns precum: bani.3).3). guvernanți.2. pe primul loc se situează categoria definită ca “mită. atenții” – 19% răspunsuri din cadrul părinților și profesorilor (Fig II. guvern”. Pe locul al doilea se situează categoria “politică. cât și de la părinți și profesori. În cadrul categoriei. cele mai multe răspunsuri fiind întâlnite la părinți – 9% (Fig III.Pentru a contura o definițe corupției a fost introdusă o întrebare deschisă prin care respondenții au putut oferi o înțelegere conceptului. având în vedere faptul că respondenții trebuiau să asocieze alte 3 cuvinte conceptului principal (Care sunt principalele 3 lucruri care vă vin în minte când vă gândiți la “CORUPȚIE”?). fiind ușor modificat în cazul profesorilor.2). majoritatea răspunsurilor au fost legate de politică.

ilegale Violenta Santaj Alcool. cadouri. bogatie. profit Furt.AUGUST 2013 . tradare Afaceri necurate. III. avere. parlament. spaga. politicieni. infractiune Minciuna. smecherie. hotie. droguri.1 17 Nu pot aprecia 4% 3% 5% 8% 17% 11% INTREBARE DESCHISĂ 7% 6% 8% 6% ELEVI 4% 8% 3% 4% 5% 3% 2% 1% 1% 2% 2% 1% 2% 2% 1% 17% 20% 15% 27% 6% 6% Prima optiune A doua optiune A treia optiune 40% 53% ELEVI . imoralitate. atentii Politica. guvern Bani.Care sunt principalele 3 lucruri care vă vin in minte când vă gandiți la “CORUPȚIE”? Mita. fumat Altceva Fig.

ilegale Sistemul de sanatate. infractiune Minciuna. spaga. droguri. medicina (doctori. imoralitate. III. tradare Afaceri necurate. bogatie. politicieni. profit Furt. parlament. in spitale. fumat Altceva Fig. guvern Bani.Care sunt principalele 3 lucruri care vă vin in minte când vă gandiți la “CORUPȚIE”? Mita. avere. smecherie. cadouri. atentii Politica.AUGUST 2013 .2 18 Nu pot aprecia 19% 7% 5% INTREBARE DESCHISĂ 5% 6% 4% 2% 3% 6% 10% 9% PARINTI 9% 4% 4% 4% 4% 5% 3% 5% 3% 2% 1% 1% 1% 1% 1% 0% 18% 20% 17% 23% 40% Prima optiune A doua optiune A treia optiune 58% PARINTI . mita Santaj Alcool. hotie.

imoralitate. ilegale. III. spalare de bani Fig. bogatie. delapidare. bogatani. conducatori Minciuna. cunostinte. evaziune fiscala. smecherie. legislatia Saracie. consiliu judetean ) Influienta. tradare Bani. birocratie. cadouri. atentii Politica. favoruri personale Institutii publice ( stat. politicieni. presiune Afaceri necurate. biserica. spaga.AUGUST 2013 . trafic de influienta. guvern. prefacatorie. criza.Care sunt principalele 3 lucruri care vă vin in minte când vă gandiți la “CORUPȚIE”? Mita. manipulare. bunuri. nepotism. situatie economica instabila.inselaciune.3 19 Alte cazuri Nu pot aprecia 11% 3% 19% 15% 4% 8% 8% 7% INTREBARE DESCHISĂ 5% 6% 7% 5% 7% PROFESORI 4% 6% 6% 3% 5% 3% 3% 2% 5% 5% Prima optiune A doua optiune A treia optiune 4% 5% 4% 6% 3% 4% 5% 5% 17% 21% 20% 24% 35% PROFESORI . lipsa locuri de munca Relatii. autoritati. profit Justitia. parlament. avere. administratie.

AUGUST 2013 . personal? 20 COMPARATIV .Cazuri concrete trăite de căre respondenți Vă rog să-mi descrieți cele mai relevante 3 cazuri de corupție pe care le-ați trăit Dvs.

ce variază între aproximativ 65% . crescând apoi la 22% în cazul profesorilor (Fig IV. elevii și părinții situându-se pe aceeași poziție – 2% (Fig IV.În cadrul acestui capitol putem regăsi tot o întrebare deschisă. au fost create doar 13 categorii pentru a încadra toate răspunsurile. pornind de la elevi .3) si culminând cu 25% în cazul parinților(Fig IV. urmați de profesori – în proporție de 3% (Fig IV. polițiști.  Având în vedere multitudinea de răspunsuri primite.3).12% (Fig IV. Astfel. Primul loc este ocupat de categoria “mită în sistemul medical”. cei mai afectați de acest tip de corupție fiind profesorii (4% . dar într-un numar mai mic.  Locul al treilea este concentrat în jurul categoriei “mită – polițști”. spitale – plicul cu bani etc. fapt ce se datorează similaritatilor variantelor de răspuns. I s-a cerut bani la medie. Părinții se situează pe ultimul loc. mită ca să te angajezi în poliție. nedreptăți în poliție etc. în licee se dau cadouri etc.2).3). dacă ești bolnav trebuie să dai bani. În această categorie.2).1). majoritatea exemplelor sunt legate de: șpagă în spitale.Fig IV. Dintre acestea au fost selectate acele categorii care cuprind cele mai mari valori la toate categoriile de respondenți. și în acest caz au fost create categorii. putându-se constata că cei mai afectați de aceste cazuri au fost elevii – în proporție de 4% (Fig IV.2). 21 COMPARATIV . prieteni apropiați). Locul al doilea este format din categoria “mită în sistemul educațional”.75% în cazul elevilor și părinților și care ia valori mai scăzute in rândul profesorilor (57% non-răspunsuri). Cu aceeași problemă similară primei întrebări deschise ne-am confruntat și în acest caz: numărul de non-răspunsuri ridicat.atenții pentru a scapa de amendă. cât și în mod indirect – prin rude. Din această categorie fac parte variantele de răspuns precum: șpagă pentru scoală.AUGUST 2013 . șpagă la medic. dintre care cel mai des întalnite sunt in număr de 10. Din această ultima categorie fac parte variante de răspuns precum: șpagă la poliție. cu doar 2% cazuri de corupție în acest domeniu (Fig IV. pusă cu scopul de a afla exemple de cazuri de corupție cu care s-au confruntat cele 3 categorii de respondenți (atât în mod direct.1).

AUGUST 2013 . institutii Abuzuri/santaj Mita in justitie Mita pentru angajare Alte cazuri Fig.functionari.1 22 Nu pot aprecia 1% 1% 1% 2% INTREBARE DESCHISĂ 4% 2% 2% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 2% ELEVI 2% Prima optiune A doua optiune A treia optiune 3% 3% 75% 87% 93% ELEVI . personal? (dacă nu există niciunul. cazuri pe care le-au experimentat rudele sau prietenii apropiați) 12% Mita in sistemul medical Mita in sistemul educational Mita. IV.politisti Plati pentru meditatii Plati pentru a trece examene Mita.Vă rog să-mi descrieți cele mai relevante 3 cazuri de corupție pe care le-ați trăit Dvs.

IV. cazuri pe care le-au experimentat rudele sau prietenii apropiați) 25% Mita in sistemul medical Mita in sistemul educational Mita.politisti Plati pentru meditatii Plati pentru a trece examene Mita.Vă rog să-mi descrieți cele mai relevante 3 cazuri de corupție pe care le-ați trăit Dvs.2 23 Nu pot aprecia 1% 3% INTREBARE DESCHISĂ 1% 2% 1% 2% 2% 1% 0% 0% 0% PARINTI 2% 2% 2% 0% Prima optiune A doua optiune A treia optiune 1% 1% 1% 2% 1% 1% 65% 85% 94% PARINTI .AUGUST 2013 .functionari. personal? (dacă nu există niciunul. institutii Nepotism Mita in justitie Mita pentru angajare Alte cazuri Fig.

AUGUST 2013 .3 24 Nu pot aprecia 2% 4% INTREBARE DESCHISĂ 3% 2% 1% 1% 1% 2% 3% 4% PROFESORI 1% 1% 4% 2% 1% Prima optiune A doua optiune A treia optiune 1% 2% 2% 5% 4% 3% 57% 77% 88% PROFESORI . IV. cazuri pe care le-au experimentat rudele sau prietenii apropiați) 22% Mita in sistemul medical Mita in sistemul educational Mita. personal? (dacă nu există niciunul. institutii Abuzuri/santaj Mita in justitie Mita pentru angajare Alte cazuri Fig.politisti Plati pentru meditatii Plati pentru a trece examene Mita.functionari.Vă rog să-mi descrieți cele mai relevante 3 cazuri de corupție pe care le-ați trăit Dvs.

se poate face o diferență între “mica corupție” și “marea corupție”? Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare.AUGUST 2013 . pe o scală de la 1 la 10? 25 Realizarea de diferențieri între diferite cazuri și măsurarea gravității fiecăruia COMPARATIV ..Existența și definirea diferențierii între “mica corupție” și “mare corupție” În opinia Dvs.

32% din părinți și 34% din profesori. 75% profesori ). În cazul unui răspuns pozitiv.Următoarea parte măsoară percepția asupra amplorii cazurilor de corupție și ce poate fi etichetat ca și corupție. Profesorii au răspuns afirmativ în cel mai mare procent (47%). Al doilea procent ca mărime a fost asociația cu sume mari de bani. În cazul marii corupții. primărie ( 20% elevi. Prima întrebare a cerut respondenților să aprecieze existența unei dihotomi ( mica corupție / mare corupție ) în ceea ce privește magnitudinea actelor de corupție. 33% profesori).1. 11% părinți. poliție. 22% părinți. este “A încasa mită pentru a trece cu vederea neregulile financiare. cadouri. 16% profesori ). “A acorda o sumă de bani unui magistrat pentru clasarea/încetarea unui dosar penal” (Fig V. 55% elevi. 67% părinți. aceștia au fost rugați în a nota gravitatea actului de corupție .9). 6% părinți. 15% părinți. venituri din contracte sau pe căi ilegale (21% elevi. pe primele locuri s-au clasat asociații ce făceau legătura cu politica și puterile statului ( guvern. fiind notat cu 10 in cea mai mare masura ( 48% elevi. 19 % profesori.8-22) a cerut respondenților să decidă dacă mai multe situații sunt acte de corupție sau nu. situația “A oferi un cadou unui medic pentru ca el sa acorde mai multă atenție pacientului” (Fig V. școli. Au urmat menționari ale instituțiilor unde se petrec aceste acte de “mica corupție”: spitale. 23% profesori) îl reprezintă situația “A încasa sume de bani de la elevi. Rezultatele asocierii lingvistice (Fig V. din funcția de controlor fiscal” (Fig V-22)( 44% elevi.Fig V.AUGUST 2013 . parlament ) (40% elevi. 44% profesori ). în schimbul orelor de meditație” (Fig V.8) nu este considerată un act de corupție de 28% din elevi. Următoarea baterie de întrebari (Fig V. 26% profesori). Notele de 10 sunt de asemenea cu o frecvență redusa ( 14% elevi. În ordine crescătoare. 24% părinți. 58% părinți. 64% profesori ). 26 COMPARATIV .16). urmați de părinți (36%) și elevi (34%) – Fig V. 8% părinți.14) a fost considerată de toate categoriile ca cel mai grav act de corupție.2-7) au clasat pe primele locuri sume mici de bani. ca gravitate. atenții ca primele lucruri la care se gândesc respondenții ( 41% elevi. 48% părinți. Cel mai mic scor ( notele de 10 reprezentând 17% elevi. 55% profesori consideră că acesta nu este un act de corupție. Următoarea situație.

V. se poate face o diferență între “mica corupție” și “marea corupție”? Elevi 34% 56% 10% Parinti 36% 55% 9% Profesori 47% 44% 10% Fig..În opinia Dvs.AUGUST 2013 .1 27 Da Nu Nu pot aprecia COMPARATIV .

Ce întelegeți prin “mica corupție”? Dar prin “marea corupție”? Fig. Garda… Grupuri mari.… Efecte grave asupra populatiei Coruprie si mita insitutionalizata Alte cazuri MAREA CORUPȚIE 40% 21% 11% 10% 7% 4% 3% 4% 28 INTREBARI DESCHISE ELEVI . grupuri de interese. V.3 Politica. primarie) Gravitate scazuta Mita.mare.AUGUST 2013 . scoli. contracte ilegale valoroase Scala larga. guvern. V.la nivel de simplu cetatean Atentii. organizate. UR. politie. major. grav Implica institutii (Stat. cadouri Numar mic de persoane implicate Mici avantaje Mita la nivel local Din proprie initiativa Nepotism Alte cazuri 3% 2% 2% 1% 11% 7% 9% 9% 15% MICA CORUPȚIE 21% 20% Fig. Justitie.2 Sume mici de bani In institutii (spitale. mai mult. parlament Sume de bani mari. gasti.

guvern.5 Politica. organizate. grupuri de interese. V.Ce întelegeți prin “mica corupție”? Dar prin “marea corupție”? Fig.la nivel de simplu cetatean Atentii. UR. parlament Sume de bani mari. Justitie.AUGUST 2013 . grav Grupuri mari. primarie) Mita. politie.… Efecte grave asupra populatiei Coruprie si mita insitutionalizata Alte cazuri MAREA CORUPȚIE 11% 8% 4% 1% 1% 1% INTREBARI DESCHISE 11% 1% 1% 29 PARINTI. mai mult. scoli. contracte ilegale valoroase Implica institutii (Stat. major. cadouri Gravitate scazuta Numar mic de persoane implicate Mita la nivel local Mici avantaje Din proprie initiativa Afaceri ilegale marunte Alte cazuri 0% 0% 0% 1% 1% 1% 3% 4% 6% MICA CORUPȚIE 9% Fig.mare. V.4 Sume mici de bani In institutii (spitale. Garda… Scala larga. gasti.

guvern. V.6 Sume mici de bani Atentii. organizate. parlament Implica institutii (Stat. politie.mare. mai mult.Ce întelegeți prin “mica corupție”? Dar prin “marea corupție”? Fig. Garda… Scala larga. primarie) Gravitate scazuta Mita.… Efecte grave asupra populatiei Coruprie si mita insitutionalizata MAREA CORUPȚIE 33% 26% 19% 5% 5% 5% 5% 30 INTREBARI DESCHISE Alte cazuri 2% PROFESORI . grupuri de interese. gasti. scoli. grav Grupuri mari.AUGUST 2013 .la nivel de simplu cetatean Numar mic de persoane implicate Mici avantaje Mita la nivel local Din proprie initiativa Nepotism Alte cazuri 0% 4% 11% 2% 2% 7% 7% 7% 16% MICA CORUPȚIE 22% 22% Fig. cadouri In institutii (spitale. UR. Justitie.7 Sume de bani mari. major. V. contracte ilegale valoroase Politica.

pe o scală de la 1 la 10? FRECVENȚĂ INTENSITATE Fig.9 PROFESORI PĂRINȚI ELEVI 34% 28% 66% 63% 3% 2% 3% 69% 32% 14% 24% 9% 19% 7% 15% 12% 9% 20% 17% 12% 5% 9% 14% 6% 8% 12% 6% 6% 7% 16% 4% 5% 5% 5% 1% 4% 6% 7% 10% 31 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI . V.A oferi un cadou unui medic pentru ca el să acorde mai multa atenție pacientului Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare. V.8 Fig.

pe o scală de la 1 la 10? FRECVENȚĂ INTENSITATE Fig. V.A recurge la relații personale pentru a angaja o rudă la un loc de muncă bugetar Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare.11 PROFESORI PĂRINȚI ELEVI 84% 78% 13% 27% 12% 8% 18% 16% 17% 22% 75% 24% 19% 13% 1% 3% 3% 16% 17% 14% 11% 11% 5% 11% 3% 2% 2% 5% 6% 11% 5% 5% 3% 3% 12% 7% 4% 5% 3% 32 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI . V.10 Fig.

V.13 PROFESORI PĂRINȚI 94% 91% 94% 16% 12% 14% 34% 46% ELEVI 38% 5% 1% 5% 5% 3% 18% 16% 14% 7% 7% 4% 3% 1% 2% 2% 3% 7% 2% 1% 1% 2% 16% 3% 11% 4% 9% 3% 1% 2% 1% 33 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI .A plati o suma de bani politistului pentru ca el sa nu intocmeasca proces verbal Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare. pe o scală de la 1 la 10? FRECVENȚĂ INTENSITATE Fig. V.12 Fig.

14 Fig. V.A acorda o suma de bani unui magistrat pentru clasarea/incetarea unui dosar penal Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare. pe o scală de la 1 la 10? FRECVENȚĂ INTENSITATE Fig.15 PROFESORI 96% 96% 95% PĂRINȚI ELEVI 48% 67% 75% 20% 3% 2% 1% 3% 1% 3% 12% 15% 9% 8% 2% 3% 1% 1% 1% 1% 4% 2% 2% 1% 1% 2% 2% 10% 5% 2% 1% 1% 1% 0 1% 0 34 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI . V.

16 Fig. in schimbul orelor de meditatie Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare. pe o scală de la 1 la 10? FRECVENȚĂ INTENSITATE Fig.17 PROFESORI PĂRINȚI ELEVI 55% 17% 22% 23% 55% 48% 8% 10% 11% 9% 13% 10% 7% 13% 7% 5% 12% 5% 3% 9% 5% 7% 4% 7% 3% 5% 50% 42% 3% 2% 4% 4% 7% 6% 7% 41% 16% 15% 13% 35 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI . V. V.A incasa sume de bani de la elevi.

V.18 Fig. V.19 PROFESORI PĂRINȚI 93% 89% 91% ELEVI 38% 47% 48% 17% 15% 12% 7% 2% 3% 8% 4% 3% 17% 12% 11% 4% 8% 2% 1% 0% 1% 9% 4% 7% 1% 1% 1% 3% 11% 7% 4% 6% 3% 1% 2% 2% 36 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI . pe o scală de la 1 la 10? INTENSITATE Fig.A pune note mai mici elevilor la clasa pentru a-i forta sa plateasca sume de bani pentru meditatii particulare Poate fi numit acest caz corupție? FRECVENȚĂ Cât de grav vi se pare.

V. pe o scală de la 1 la 10? FRECVENȚĂ INTENSITATE Fig. Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare.20 Fig.A favoriza firma unui prieten penru a obtine fraudulos fonduri din Bugetul de Stat. V.21 PROFESORI 95% 92% 91% 20% PĂRINȚI ELEVI 33% 51% 54% 6% 3% 4% 4% 1% 4% 18% 17% 15% 13% 12% 6% 5% 3% 1% 1% 1% 8% 4% 2% 1% 2% 2% 2% 12% 6% 2% 3% 1% 0% 1% 1% 37 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI .

V. Poate fi numit acest caz corupție? Cât de grav vi se pare. din functia de controlor fiscal.23 PROFESORI 96% 92% 94% PĂRINȚI ELEVI 44% 58% 64% 22% 3% 3% 3% 5% 1% 3% 17% 12% 10% 5% 4% 2% 1% 0% 1% 9% 6% 2% 3% 2% 1% 1% 1% 8% 4% 2% 3% 2% 0% 1% 0% 14% 38 Da Nu NS/NR ELEVI PĂRINȚI PROFESORI .22 Fig.A incasa mita pentru a trece cu vederea neregulile financiare. V. pe o scală de la 1 la 10? FRECVENȚĂ INTENSITATE Fig.

. în ce masură este răspândită corupția în România? Percepția asupra răspândirii corupției în mediul educațional În opinia Dvs.. în ce măsură este răspândită corupția în România? Percepția asupra răspândirii corupției în diferite instițutii În ce măsură credeți că este răspândită corupția în .AUGUST 2013 ...Percepția asupra răspândirii corupției în România În opinia Dvs.? 39 COMPARATIV .

urmați de elevi – 5% .  Elevii ocupă prima poziție în continuare în ceea ce privește corupția din universități (Fig VI. În cazul elevilor și al părinților.8% (“în mică măsură”). susținând că există în mare măsură în proporție de 41%. În ceea ce privește acest capitol. Astfel.foarte mare măsură și mare măsură). respectiv 14% . oscilând între 5% .29% și în mare măsură .părinți. dăpasiți apoi de către profesori și elevi.foarte mică măsură.  În ceea ce privește corupția din spitale (Fig VI. și de profesori – 4%. având un procent egal de 56% (“ în mare măsură”). părinții susțin că există în foarte mare măsură .34%.3). respectiv 33% . întrebările au fost selectate pentru a arăta opinia respondeților cu privire la corupția în general din România.AUGUST 2013 .mică măsură și 11% .aproximativ 65% și de elevi . urmați apoi de către profesori .elevi.57% care susțin că există în mică măsură și în foarte mică măsură. În ceea ce privește răspândirea corupției în mediul educațional (Fig VI. procentele nu depășesc 36% . iar apoi de profesori cu doar 22%. Primele două locuri sunt ocupate în continuare de elevi și părinți.  În ceea ce privește corupția din școli/ licee (Fig IV.foarte mică măsură.15).profesori. 40 COMPARATIV . respectiv 1% . în mică măsură și foarte mică măsură.2).41% și de profesori . prin intermediul primului grafic (Fig VI.4). urmați de părinți cu 37%. 8% dintre părinți susțin că există corupție în foarte mare măsură.3% (“în foarte mare măsură”). se situează profesorii.elevi.1). În extremă cealaltă se află tot profesorii . care se referă la răspândirea corupției în general în România. Profesorii care afirmă că în mediul educațional cazurile de corupție sunt rare și foarte rare se detașează vizibil de părinți și elevi: aproximativ 79% . 51% părinți și 53% . procentele sunt apropiate. atingând un procent de 49% la varianta de răspuns “ în foarte mare măsură”. în proporție de aproximativ 70%. În cazul “în mică măsură” și “în foarte mică măsură”.38%. se poate observa că cei mai neîncrezători sunt părinții.aproximativ 50%. urmați de părinți .5. din instituții și din mediul educațional (tema centrală a proiectului). cu un procent de 45%.  În ceea ce privește răspândirea corupției în firmele private (Fig VI. La extrema opusă. profesorii susțin că există în mică măsură și în foarte mică măsură în proporție de 46% . care susțin că există corupție în mare măsură în mediul educațional: 39% .mică măsură. elevii se situează pe prima poziție.

1 56% 49% 43% 56% 34% 32% 7% 5% 8% 3% 1% 1% 0 2% 3% In foarte mare masura In mare masura In mica masura In foarte mica masura Nu pot aprecia Profesori 41 Parinti Elevi COMPARATIV .AUGUST 2013 . în ce măsură este răspândită corupția în România? Fig.În opinia Dvs. VI..

VI..În opinia Dvs.AUGUST 2013 . cât de răspandită este corupția în mediul educațional? Fig.2 46% 39% 33% 35% 32% 21% 23% 19% 18% 8% 4% 5% 3% 2% 1% 5% 5% 1% Cazurile de coruptie sunt foarte dese 42 Cazurile de coruptie sunt dese Cazurile de coruptie sunt rare Cazurile de coruptie sunt foarte rare Profesori Parinti Elevi Nu exista coruptie in mediul educational Nu stiu COMPARATIV .

AUGUST 2013 .3 Profesori 7% 20% 46% 14% 13% Parinti 13% 28% 34% 11% 14% Elevi 9% 35% 36% 8% 12% Foarte mare masura 43 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .În ce măsură credeți că este răspandită corupția în FIRMELE PRIVATE? Fig. VI.

În ce măsură credeți că este răspandită corupția în ȘCOLI/LICEE? Fig.4 Profesori 5% 17% 47% 25% 6% Parinti 7% 30% 44% 10% 9% Elevi 7% 34% 45% 9% 5% Foarte mare masura 44 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .AUGUST 2013 . VI.

În ce măsură credeți că este răspandită corupția în UNIVERSITĂȚI? Fig.AUGUST 2013 . VI.5 Profesori 10% 24% 42% 15% 9% Parinti 9% 32% 32% 7% 20% Elevi 10% 35% 33% 7% 15% Foarte mare masura 45 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .

În ce măsură credeți că este răspandită corupția în BĂNCI? Fig.AUGUST 2013 .6 Profesori 5% 26% 41% 13% 15% Parinti 7% 32% 34% 12% 15% Elevi 7% 32% 34% 12% 15% Foarte mare masura 46 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV . VI.

VI.AUGUST 2013 .În ce măsură credeți că este răspandită corupția în SINDICATE? Fig.7 Profesori 18% 42% 26% 5% 9% Parinti 15% 33% 22% 10% 20% Elevi 13% 34% 26% 9% 18% Foarte mare masura 47 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .

AUGUST 2013 . VI.8 Profesori 60% 29% 4% 1% 6% Parinti 53% 28% 7% 3% 9% Elevi 50% 32% 6% 5% 7% Foarte mare masura 48 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .În ce măsură credeți că este răspandită corupția în PARTIDE POLITICE? Fig.

VI.AUGUST 2013 .În ce măsură credeți că este răspandită corupția în JUSTIȚIE? Fig.9 Profesori 42% 39% 11% 2% 6% Parinti 37% 34% 14% 4% 11% Elevi 34% 40% 15% 4% 7% Foarte mare masura 49 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .

AUGUST 2013 .10 Profesori 29% 44% 16% 2% 9% Parinti 30% 34% 20% 5% 11% Elevi 26% 45% 18% 4% 7% Foarte mare masura 50 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV . VI.În ce măsură credeți că este răspandită corupția în PRIMĂRIE? Fig.

AUGUST 2013 . VI.În ce măsură credeți că este răspandită corupția în CONSILII JUDEȚENE? Fig.11 Profesori 29% 41% 16% 2% 12% Parinti 32% 36% 14% 5% 13% Elevi 22% 41% 21% 5% 11% Foarte mare masura 51 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .

În ce măsură credeți că este răspandită corupția în GUVERN? Fig. VI.12 Profesori 39% 33% 13% 2% 13% Parinti 50% 28% 9% 3% 10% Elevi 48% 32% 8% 5% 7% Foarte mare masura 52 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .AUGUST 2013 .

VI.În ce măsură credeți că este răspandită corupția în PARLAMENT? Fig.13 Profesori 46% 32% 11% 1% 10% Parinti 52% 27% 9% 3% 9% Elevi 54% 29% 8% 3% 6% Foarte mare masura 53 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .AUGUST 2013 .

VI.În ce măsură credeți că este răspandită corupția în POLIȚIE? Fig.AUGUST 2013 .14 Profesori 23% 43% 23% 3% 8% Parinti 29% 36% 19% 6% 10% Elevi 28% 41% 18% 6% 7% Foarte mare masura 54 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .

15 Profesori 24% 40% 27% 8% 4% Parinti 29% 38% 21% 6% 6% Elevi 24% 35% 26% 9% 6% Foarte mare masura 55 Mare masura Mica masura Foarte mica masura Nu pot aprecia COMPARATIV .În ce măsură credeți că este răspandită corupția în SPITALE? Fig.AUGUST 2013 . VI.

VI.16 56 9% 7% 10% 7% 13% 35% 34% 35% 32% 34% 50% 34% 26% 22% 48% 54% 28% 24% Mare masura 35% Mica masura 41% 41% 45% 40% 34% 36% 45% 33% 8% 9% 7% 12% 9% 12% 5% 15% 15% 18% 26% 32% 6% 15% 18% 21% 5% 8% 5% 4% 4% 7% 7% 7% 11% 32% 29% 18% 26% Foarte mica masura 5% 7% 8% 3% 6% 7% 6% 6% 9% Nu pot aprecia Spitale Foarte mare masura .În ce măsură credeți că este răspandită corupția în cazul următoarelor instituții? Firmele private Scoli/licee Universitati Banci Sindicate Partide politice Justitie Primarie Consilii Judetene Guvern Parlament Politie Fig.

17 57 13% 7% 9% 7% 15% 30% 28% 34% 44% 32% 34% 33% 22% 28% 34% 34% 36% 7% 11% 10% 14% 9% 32% 32% 20% 15% 20% 12% 10% 53% 37% 30% 32% 50% 52% 29% 29% Mare masura 36% 38% Mica masura 7% 3% 14% 20% 14% 4% 5% 5% 9% 9% 19% 21% 3% 3% 6% 6% 9% 11% 11% 13% 10% 9% 10% 6% 28% 27% Spitale Foarte mare masura Foarte mica masura Nu pot aprecia . VI.În ce măsură credeți că este răspandită corupția în cazul următoarelor instituții? Firmele private Scoli/licee Universitati Banci Sindicate Partide politice Justitie Primarie Consilii Judetene Guvern Parlament Politie Fig.

VI.18 58 7% 5% 10% 5% 18% 20% 17% 24% 26% 42% 60% 42% 29% 29% 39% 46% 23% 23% Mare masura 43% 39% Mica masura 47% 46% 14% 25% 42% 15% 13% 26% 29% 39% 11% 16% 16% 33% 32% 23% 26% Foarte mica masura 13% 5% 13% 6% 9% 15% 9% 41% 1% 6% 4% 2% 6% 9% 12% 13% 44% 41% 2% 2% 2% 11% 1% 10% 3% 8% 8% 4% Spitale Foarte mare masura Nu pot aprecia .În ce măsură credeți că este răspandită corupția în cazul următoarelor instituții? Firmele private Scoli/licee Universitati Banci Sindicate Partide politice Justitie Primarie Consilii Judetene Guvern Parlament Politie Fig.

în ultimii 5 ani cât de des ați fost defavorizat din pricina următoarelor tipuri de corupție? COMPARATIV . Frecvența acordării sau reclamării cazurilor de mită (în general) sau bani și cadouri (în mediul educațional) În ultimii 3 ani. personal ați fost vreodată pus în situația de a reclamă/sesiză faptul că vi s-a cerut șpagă”? Dvs..AUGUST 2013 . din banii părinților? Pentru care din situațiile de mai jos se obișnuiește efectuarea plăților speciale?  Incidență factorilor de corupție cu care se confruntă profesorii la locul de muncă 59 În experiența Dvs. cât de des au loc cheltuieli adiționale în școli. personal ați fost pus în situația de a da cadouri/bani pentru a rezolva problemele din mediul educațional?  Frecvență plăților adiționale în scoli În opinia Dvs. personal ați fost vreodată pus în situația de a€ œ da șpagă”? Dvs. Dvs. de cadru didactic.

1-2). principalul motiv pentru ambele categorii este acela că nu și-ar rezolvă problemă: 25% profesori. Următoruleste acela că nu ar fi nimeni pedepsit: 39% profesori. 33% părinți. Următorul caz. întrebare comună doar pentru elevi și părinți (Fig VII.  În ceea ce privește situațiile de a reclamă faptul că li s-a cerut spagă (Fig VII. 31% părinți. întrebare comună tot pentru categoriile de părinți și 60 elevi. iar la alte motive: 3% profesori și 2% părinți. (Fig VII.3) 14% dintre părinți au dat spagă din proprie inițiativă. pe când părinții .AUGUST 2013 . În continuare. În ceea ce privește reacția autorităților după depunerea reclamației (Fig VII-6). întrebare comună pentru profesori și părinți.7-8). 13% dintre părinți au dat spagă pentru că li s-a cerut și 15% au dat pentru că au auzit că așa se face. ce privește situația de a da bani pentru a rezolva probleme din mediul educațional. pe când doar 17% au răspuns în același mod. aș depune reclamație" . atât părinții. 18% elevi au răspuns afirmativ. "Nu este cazul. întrebare comună doar pentru părinți și elevi.4-5). pe când doar 14% părinți au răspuns în același mod. La o diferență considerabilă fata de primele doua răspunsuri se clasează faptul că cei care iau "spagă" au salariile prea mici: 9% profesori și 14% părinți. a avut că și răspunsuri afirmative . cât și profesorii au răspuns că nu știu cum au reacționat în proporție de 1%.motiv pentru 14% profesori și 4% părinți. 3% dintre profesori si1% dintre părinți au răspuns că nu au reacționat în niciun fel.5%. în opoziție cu elevii . În ceea ce privește confruntarea cu situațiile de "a da spagă". întrebare comună pentru părinți și profesori.  În ceea ce privește motivul pentru care nu ar depunde o reclamație în situația în care li s-ar cere "spagă“ (Fig VII.8% elevi și 6% părinți.doar 6%. COMPARATIV . cei din urmă au răspuns afirmativ în proporție de 6%. 2% dintre părinți și 1% dintre profesori au răspuns că au reacționat corect și doar 1% dintre profesori au sesizat faptul că au reacționat prea dur.  În ceea ce privește situația de a oferi cadouri pentru a rezolvă probleme din mediul educațional (Fig VII-9-12). 42% dintre părinți au răspuns afirmativ.

Dvs. personal ați fost vreodata pus în situația de “a da șpagă”? ELEVI 83% 17% Fig. VII. VII.3 42% Parinti 61 Elevi COMPARATIV .În ultimii 3 ani.2 Mi s-a cerut 13% 4% PARINTI 58% Am auzit ca asa se face 15% 7% Fig. sau ați acordat-o din proprie inițiativă? Din proprie initiativa 14% 6% Da Nu Fig. VII.AUGUST 2013 Da Nu .1 Ați acordat “șpagă” pentru că vi s-a cerut.

5 PARINTI 5% Au reactionat corect Au reactionat prea dur 95% Parinti 62 Profesori COMPARATIV . personal ați fost vreodată pus în situația de a reclama/sesiza faptul că vi s-a cerut “șpagă”? Fig.4 Cum apreciați reacția autorităților după depunerea reclamației? PROFESORI 6% Nu au reactionat in niciun fel 1% 3% 1% 1% 2% 1% 0% 1% Fig. VII. VII. VII.Dvs.6 93% Nu stiu cum au reactionat Da Nu Fig.AUGUST 2013 Da Nu .

VII. as depune reclamatie Alt Motiv 3% 39% Nu ar fi nimeni pedepsit Cei care iau “spaga” au salariile prea mici 31% 9% 14% 14% Nu este cazul.7 PROFESORI 25% Fig.8 PARINTI 33% Nu mi-as rezolva problema Nu mi-as rezolva problema Nu ar fi nimeni pedepsit Cei care iau “spaga” au salariile prea mici Nu este cazul. as depune reclamatie Alt Motiv 4% 2% NS/NR 10% NS/NR 16% 63 COMPARATIV .Care este principalul motiv pentru care nu ați depune o reclamație în situația în care vi se cere “șpagă”? Fig.AUGUST 2013 . VII.

AUGUST 2013 .12 COMPARATIV .10 Da Da Nu Fig.Dvs. VII.9 ELEVI Fig. personal ați fost pus în situația de a da cadouri pentru a rezolvă problemele din mediul educațional ? Dvs. VII.11 8% 18% 92% Da Nu Da Nu PARINTI 14% 86% PARINTI 6% 94% Nu Fig. VII. personal ați fost pus în situația de a da bani pentru a rezolva problemele din mediul educațional? ELEVI 82% Fig. VII.

iar părinții în proporție de 34%. urmați de părinți 36% și profesori .  plăți pentru materiale didactice suplimentare(Fig VII-16).13%. fiind urmați în continuare de părinți .58%. ajungându-se la 21% în cazul elevilor.Următoarea întrebare care vizează frecvență cheltuielilor adiționale în școli. profesorii susțin în cea mai mare măsură că aceste plăți nu sunt efectuate niciodată 43%. 65 COMPARATIV .38% susțin că aceste plăți au loc anual. pe când doar 9% dintre profesori sunt de aceeași părere. se împarte în: plăți suplimentare pentru reparație (Fig VII. din banii părinților. cei din urmă susținând că doar în proporție de 29% nu au loc aceste plăți niciodată. la egalitate cu profesorii .21% și elevi . pe când profesorii .elevii susțin că aceste plăți au loc anual în proporție de 39%.  plăți pentru festivități/ serbări (Fig VII-15).  plăți pentru meditații(Fig VII-17): în proporție de 15% profesorii susțin că aceste plăți au loc săptămânal.  plăți suplimentare pentru fondul clasei(Fig VII.28%. în timp ce doar 13% dintre elevi afirmă același lucru. întrebare general valabilă pentru cele 3 categorii.77% și apoi de elevi .în proporție de 32%. pe când la părinți și profesori procentele scad: 28%.topul este format în continuare din elevi în proporție de 42%. părinții.elevii. pe când profesorii susțin același lucru în proporție de doar 6%. urmați de părinți cu 10%. în schimb.  plăți profesorilor pentru atenție specială acordată elevului(Fig VII-18): părinții sunt la egalitate cu elevii (8%) în ceea ce privește frecvența lunară a acestor plăți. urmați de profesori .  cadouri profesorilor(Fig VII-19): 27% dintre elevi susțin că aceste plăți au loc lunar. la egalitate cu profesorii . discrepanța majoră este tot în cazul profesorilor și al elevilor.13): 34% elevi susțin că aceste plăți sunt efectuate semestrial.AUGUST 2013 .14). 80% dintre părinți susțin că aceste plăți nu au loc niciodată.76%. Profesorii sunt cei care susțin în proporție de 33% că niciodată nu au loc aceste cheltuieli în școli. respectiv 15%.

13 2% Profesori 1% 15% 31% 43% 8% Parinti 1% 6% 28% 30% 33% 2% Elevi 2% 10% 34% 32% 21% 1% Saptamanal 66 Lunar Semestrial Anual Niciodata NS/NR COMPARATIV . VII. cât de des au loc cheltuieli adiționale în școli. din banii părinților? Plăți suplimentare pentru reparație Fig..În opinia Dvs.AUGUST 2013 .

.AUGUST 2013 .14 Profesori 4% 28% 26% 33% 9% Parinti 1% 9% 36% 31% 21% 2% Elevi 2% 21% 42% 22% 13% Saptamanal 67 Lunar Semestrial Anual Niciodata NS/NR COMPARATIV . cât de des au loc cheltuieli adiționale în scoli. din banii părinților? Plăți suplimentare pentru fondul clasei Fig.În opinia Dvs. VII.

VII. din banii părinților? Plăți pentru festivități/serbări Fig.15 Profesori 13% 32% 47% 8% Parinti 2% 19% 32% 43% 4% Elevi 1% 6% 21% 39% 33% Saptamanal 68 Lunar Semestrial Anual Niciodata NS/NR COMPARATIV .. cât de des au loc cheltuieli adiționale în scoli.AUGUST 2013 .În opinia Dvs.

În opinia Dvs., cât de des au loc cheltuieli adiționale în școli, din banii părinților? Plăți pentru materiale didactice suplimantare (manuale de probleme, caiete speciale, etc.)
Fig. VII.16

3% Profesori 1%

23%

38%

28%

7%

Parinti 2% 6%

29%

34%

26%

3%

Elevi 2%

10%

27%

38%

23%

Saptamanal
69

Lunar

Semestrial

Anual

Niciodata

NS/NR
COMPARATIV - AUGUST 2013

În opinia Dvs., cât de des au loc cheltuieli adționale în școli, din banii părinților?

Plăți pentru meditații

Fig. VII.17

Profesori

15%

10%

3% 4%

55%

13%

Parinti

10%

8%

6%

6%

66%

4%

Elevi

13%

12%

4%

7%

61%

3%

Saptamanal
70

Lunar

Semestrial

Anual

Niciodata

NS/NR
COMPARATIV - AUGUST 2013

În opinia Dvs., cât de des au loc cheltuieli adiționale în școli, din banii părinților?

Plăți profesorilor pentru atenție specială acordată elevului

Fig. VII.18

Profesori 1% 6%

6%

77%

10%

Parinti 1% 6%

8%

80%

5%

3% Elevi 1%

8%

8%

76%

4%

Saptamanal
71

Lunar

Semestrial

Anual

Niciodata

NS/NR
COMPARATIV - AUGUST 2013

cât de des au loc cheltuieli adiționale în școli. VII..În opinia Dvs.19 Profesori 1% 9% 23% 58% 9% Parinti 2% 15% 30% 50% 3% Elevi 1%5% 27% 38% 29% Saptamanal 72 Lunar Semestrial Anual Niciodata NS/NR COMPARATIV .AUGUST 2013 . din banii părinților? Cadouri profesorilor Fig.

câteodată.24).  Pentru asigurarea unei relații mai bune cu profesorii pentru obținerea unor note mai bune la clasă (Fig VII. 14% părinți . 73 COMPARATIV . 51% dintre profesori răspund că niciodată.  Întrebați dacă pentru transferul la o altă școală sau colegiu se obișnuiește efectuarea plăților speciale (Fig VII. 22% elevi câteodată. procentul de elevi care susțin că în majoritatea cazurilor și câteodată îl depășește iar pe cel de părinți: 20% elevi .  Pentru obținerea de atenție crescută din partea profesorului (Fig VII. întrebare comună pentru părinți și elevi.în majoritatea cazurilor. în timp ce părinții susțin într-o porportie mai mare (52%) că niciodată. 15% părinți .22).23).AUGUST 2013 . 34% dintre elevi au spus că doar câteodată și 16% dintre părinți susțin că în majoritatea cazurilor.în majoritatea cazurilor. respectiv 15% susțin același lucru.  Pentru asigurarea primirii unor note mai bune (Fig VII. elevii susțin în aceeași proporție de 22% că în majoritatea cazurilor și câteodată. pe când părinții doar în proporție de 14%. iar părinții susțin în proporție de 46% că niciodată nu se întâmplă.21). 20% dintre elevi au răspuns că doar câteodată. și tot părinții în proporție de 5% susțin că întotdeauna. iar 24% susțin că doar câteodată. În ceea ce privește răspunsul la întrebarea dacă refuzul de a efectuă aceste "plăți suplimentare" va avea un impact negativ asupra notelor elevului (Fig VII-20). 19% elevi răspund că în majoritatea cazurilor.

Considerați că refuzul de a efectua aceste “plăți suplimentare” va avea un impact negativ asupra notelor elevului? Fig.20 51% 34% 24% 16% 14% 15% 37% 27% 22% 12% 19% 2% 5% 3% 5% Intotdeauna In majoritatea cazurilor Cateodata Rar Niciodata Profesori 74 Parinti Elevi COMPARATIV .AUGUST 2013 . VII.

22 ELEVI 4% 11% 22% 22% 38% 3% Asigurarea primirii unor note mai bune PARINTI 1% 8% 13% 16% 52% 10% Intotdeauna 75 In majoritatea cazurilor Cateodata Rar Niciodata NS/NR COMPARATIV .21 ELEVI Transferul la o alta scoala/colegiu PARINTI 3% 13% 20% 22% 34% 8% 3% 6% 17% 12% 46% 16% Fig.AUGUST 2013 .Pentru care din situațiile de mai jos se obisnuiește efectuarea plăților speciale? Fig. VII. VII.

24 ELEVI 5% 11% 20% 22% 40% 2% PARINTI 2% 7% 14% 15% 53% 9% Intotdeauna 76 In majoritatea cazurilor Cateodata Rar Niciodata NS/NR COMPARATIV . VII.Pentru care din situațiile de mai jos se obisnuiește efectuarea plăților speciale? Fig. VII.23 ELEVI Obtinerea de atentie crescuta din partea profesorului 4% 10% 19% 24% 40% 3% PARINTI 1% 8% 14% 15% 54% 8% Asigurarea unei relatii mai bune cu profesorii pentru obtinerea unor note mai bune la clasa Fig.AUGUST 2013 .

în ultimii 5 ani cât de des ați fost defavorizat din pricina următoarelor tipuri de corupție? Foarte des 1% Des 4% 1% 6% 6% Ocazional 10% Rar Foarte rar 70% Niciodata NS/NR Darea si luarea de mita Favoruri injuste 4% 1% 9% 9% 10% 64% Trafic de influenta 5% 1% 10% 9% 14% 59% Abuz de incredere 3% 1% 11% 8% 12% 61% Santaj 1%3% 3% 5% 3% 84% Nepotism 77 Fig.În experiența Dvs. VII. de cadru didactic.25 4% 8% 7% 10% 65% PROFESORI .AUGUST 2013 .

AUGUST 2013 . și prin aceasta si-a soluționat problema. Cum credeți că s-a simțit acea persoană după aceasta? Reacția recunoscută a respondentului în diferite ipostaze ipotetice de corupție Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație.Raportarea emoțională la un act de corupție ipotetic Imaginați-vă că un cetățean a oferit o sumă de bani unui funcționar public pentru a rezolva o problema. Cum ați proceda? 78 COMPARATIV .

a nu plăți sau a nu plăți și a depune plângere (Fig VIII.AUGUST 2013 . Prima parte a acestui capitol măsoară starea emoțională respondenților printr-o întrebare ipotetică (Fig VIII. 71% părinți. urmată de situația “€ Ati trece cu mașin㠜 pe culoarea roșie a semaforului. în care ei sunt rugați să se transpună în situația celui care da ). Confruntați cu finalitatea celui mai comun act de corupție ( darea și luarea de mită. 27% la profesori ) și satisfacția ( 30% elevi. 30% profesori ) sunt stările emoționale care înregistrează cel mai mare scor. situația € ”Un profesor v-ar cere să faceți meditație. 27 % din părinți și 65% din profesori răspunzând că nu ar plăți și ar depune plângere. umilință (24% la elevi. 10% profesori ). La polul opus se află situațiile ”Un funcționar v-ar cere bani pentru a vă eliberă un act pe care ar trebui să vi-l elibereze oricum”. altfel v-ar pune numai note proaste la materia sa” are răspunsuri similare. 36% părinți. De asemenea. iar un polițist v-ar cere bani pentru a nu va suspendă carnetul de conducere” ( 42% elevi. 22% părinți. 25% la părinți. 42% din elevi.2-9). În situația € ”Un medic v-ar cere bani pentru operația unei rude apropiate” s-au înregistrat œ cele mai mari procente de respondenți care ar plăți ( 67% elevi.1). 26% din părinți și 65% din profesori răspunzând “aș depune plângere”. Bateria următoare de întrebări pune respundentul în față a 8 situații ipotetice de corupție în care are de ales a plăți. 19% profesori ). 43% din œ elevi. 79 COMPARATIV .

VIII.AUGUST 2013 . și prin aceasta și-a soluționat problema. Cum credeși că s-a simțit acea persoana după aceasta? ELEVI Furios 8% PARINTI 11% PROFESORI 9% Umilit 24% 25% 27% Normal 18% 18% 10% Satisfacut 30% 22% 30% Bucuros 14% 15% 14% Nu pot aprecia 80 6% Fig.Imaginați-vă că un cetățean a oferit o sumă de bani unui funcționar public pentru a rezolva o problema.1 9% 10% COMPARATIV .

2 “Un funcționar v-ar cere bani pentru a vă elibera un act mai repede decât în perioada normală. VIII.” 25% 47% 27% Elevi Parinti 37% 51% 10% Profesori 10% 44% 44% As plati 81 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV . Cum ați proceda: Fig.AUGUST 2013 .Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație.

3 “Un funcționar v-ar cere bani pentru a vă elibera un act pe la care nu ați avea dreptul.Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație.AUGUST 2013 .” 23% 56% 18% Elevi Parinti 19% 67% 8% Profesori 5% 40% 48% As plati 82 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV . Cum ați proceda: Fig. VIII.

” 4% 52% 42% Elevi Parinti 11% 60% 27% Profesori 1% 33% 65% As plati 83 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV . VIII.Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație.4 “Un funcționar i-ar cere bani pentru a-i elibera un act pe care ar trebui să i-l elibereze oricum. Cum ați proceda: Fig.AUGUST 2013 .

5 “Ar trece cu mașina pe culoarea roșie a semaforului. iar un polițist iar cere bani pentru a nu îi suspenda carnetul de conducere.Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație.AUGUST 2013 . Cum ați proceda: Fig.” 42% 41% 14% Elevi Parinti 36% 52% 7% Profesori 10% 39% 49% As plati 84 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV . VIII.

VIII.Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație. Cum ați proceda: Fig.” 23% 65% 10% Elevi Parinti 34% 56% 7% Profesori 5% 44% 49% As plati 85 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV .6 “Un funcționar v-ar cere bani pentru a vă intermedia angajarea pe un post de funcționar la stat.AUGUST 2013 .

Cum ați proceda: Fig.7 “Un profesor v-ar cere să faceți meditație.” 13% 42% 43% Elevi Parinti 19% 52% 26% Profesori 2% 31% 65% As plati 86 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV . altfel v-ar pune numai note proaste la materia sa.AUGUST 2013 . VIII.Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație.

VIII.” 67% 20% 13% Elevi Parinti 71% 20% 6% Profesori 19% 31% 47% As plati 87 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV .8 “Un medic v-ar cere bani pentru operația unei rude apropiate. Cum ați proceda: Fig.AUGUST 2013 .Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație.

VIII.Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație. Cum ați proceda: Fig.AUGUST 2013 .9 “Un funcționar v-ar cere ilegal bani pentru a vă oferi un contract din care ați obține o mare sumă de bani.” 34% 54% 9% Elevi Parinti 31% 58% 6% Profesori 7% 39% 51% As plati 88 Nu as plati Nu as plati si as depune plangere COMPARATIV .

numele Dvs. reamintindu-va că aceste răspunsuri sunt anonime. Am rugămintea să fiți cât mai sincer. Cum ați proceda? 89 COMPARATIV .AUGUST 2013 . cu intenția de a confirma inclinațiile respondentului în diferite ipostaze ipotetice de corupție. și va voi rugă să-mi spuneți cum l-ați sfătui să procedeze în fiecare dintre situații.” Baterie de întrebări aplicată doar elevilor. neaparand nicăieri în chestionar.“Am să va citesc o serie de situații în care s-ar află un prieten bun al Dvs. Să presupunem că v-ați afla în următoarea situație..

Ce l-ați sfătui să facă» (Fig VIII. și este tentat să facă meditații pentru suplimentarea veniturilor.  69% au răspuns “Să nu ia banii” în cazul întrebării .3).AUGUST 2013 .1). și are un salariu mic.b. Ce l-ați sfătui să facă?» (Fig VII. La întrebarea ”Un prieten bun are nevoie urgență de un act de la o instituție publică.€ ”Un prieten bun este medic rezident. gândite special pentru elevi. aplicate doar acestora.A două parte a acestui capitol constă într-o baterie de întrebări in forma unor jocuri de rol. Ce l-ați sfătui să facă ?” (Fig VIII.b. 66% din elevi au răspuns “€ Sa insiste pentru act. fără a da nimic”. cu un salariu mic.2).b. 79% au răspuns «Să organizeze un concurs corect în care cel mai bun candidat este angajat pe post» în cazul întrebării «Un prieten bun lucrează la stat. Un pacient îi oferă înaintea consultației un plic cu bani. dar să nu îi favorizeze cu nimic” la întrebarea “€ Un prieten œ bun este angajat că profesor la un liceu.b. œ 60% din elevi au răspuns “Sa facă meditații și cu elevi din propria clasă. O rudă apropiată află că există un post liber în departament și îi cere să îi faciliteze angajarea că funcționar în același loc. Ce l-ați sfătui să facă?” (Fig VIII. 90 COMPARATIV .4). Actul s-ar eliberă mai greu.

Un prieten bun are nevoie urgentă de un act de la o institutie publică. Actul s-ar elibera mai greu. VIII.b.AUGUST 2013 .1 66% 16% 15% 3% Sa insite pentru act. Ce l-ați sfătui să facă: Fig. fara a Sa ofere un mic cadou in speranta de a obtine actul da nimic mai repede 91 Sa ofere bani pentru a obtine actul NS/NR ELEVI .

b.2 Sa nu faca meditatii 6% Sa faca meditatii. și este tentat să facă meditații pentru suplimentarea veniturilor. dar nu cu elevii pe care ii are la clasa 27% Sa faca meditatii si cu elevii din propria clasa.AUGUST 2013 .Un prieten bun este angajat ca profesor la un liceu. dar sa nu ii favorizeze cu nimic 60% Sa faca meditatii. cu un salariu mic. VIII. Ce l-ați sfătui să facă: Fig. dand note mai bune elevilor de la clasa care fac meditatii cu el 4% NS/NR 92 3% ELEVI .

și are un salariu mic.Un prieten bun este medic rezident. Ce l-ați sfătui să facă: Fig.b.3 69% 22% 4% Sa nu ia banii 93 5% NS/NR ELEVI . Un pacient îi oferă înaintea consultației un plic cu bani.AUGUST 2013 Sa ia banii Sa nu il trateze daca nu i se ofera bani . VIII.

gasind o scapare in legislatie 8% NS/NR 4% ELEVI .b.AUGUST 2013 94 . fara concurs. Ce l-ați sfătui să facă: Fig.4 Sa organizeze un concurs corect in care cel mai bun candidat este angajat pe post 79% Sa organizeze un concurs in care sa incerce sa isi favorizeze ruda 9% Sa o angajeze direct. VIII. O ruda apropiată află că există un post liber în departament și îi cere să îi faciliteze angajarea ca funcționar în acelasi loc.Un prieten bun lucrează la stat.

Ce l-ați sfătui să facă: Fig.b.Un prieten bun trebuie să obțină permisul de conducere auto. VIII.AUGUST 2013 .5 83% 12% 2% Sa se bazeze doar pe fortele proprii Sa dea spaga dar sa se si pregateasca pentru examen Sa dea spaga 3% NS/NR 95 ELEVI .

Un prieten bun trebuie să dea examenul de Bacalaureat. dar nu este foarte sigur că îl va trece.b. VIII.6 72% 19% 6% 3% NS/NR ELEVI . Ce l-ați sfătui să facă: Fig.AUGUST 2013 Sa nu copieze 96 Sa incerce sa copieze fara Sa ofere bani profesorilor sa dea bani pentru a fi ajutat .

riscând să facă inchisoare. VIII.Un prieten bun a obținut o suma foarte mare de bani dintr-o afacere ilegală. Ce l-ați sfătui să facă: Fig.7 Sa nu dea nimic judecatorului 56% Sa dea o suma de bani judecatorului pentru a obtine reducerea pedepsei 13% Sa dea toti banii judecatorului pentru a fi achitat 24% NS/NR 7% ELEVI .AUGUST 2013 97 . iar acum este cercetat.b.

Un prieten bun lucrează într-un Minister, și trebuie să gasească o firma care să facă o asfaltare a unui bulevard. Are o cunoștintă cu o astfel de firmă. Ce l-ați sfătui să facă:
Fig. VIII.b.8

Sa faca o licitatie in care sa castige firma care face cea mai avantajoasa oferta

72%

Sa faca o licitatie in care sa favorizeze firma cunostintei, fara nicio pretentie de recompensa financiara

12%

Sa aranjeze licitatia pentru ca firma cunostintei sa obtina contractul, obtinand o recompensa financiara consistenta

9%

NS/NR

7%
ELEVI - AUGUST 2013

98

Atitudinea privind posibilitatea de eliminare a corupției într-o societate
Cu care dintre următoarele afirmații sunteți de acord în cea mai mare măsură?

 Natura constrângerilor personale care descurajează implicarea în fapte de corupție
Pentru Dvs. care ar fi principalul motiv pentru care NU v-ați implica în fapte de corupție?

Cauze percepute ale corupției în mediul educațional

în opinia Dvs.,care ar fi principală cauza a corupției din sistemul educațional?

În opinia Dvs., cât de eficiente vi se par următoarele măsuri de combatere a corupției? în opinia Dvs., care ar fi CEA mai eficientă măsură de combatere a corupției în mediul educațional?

Percepția asupra eficienței diferitelor metode de prevenire a faptelor de corupție

Percepția asupra nivelului salarial din invațamânt care ar descuraja corupția
99

Ce salariu lunar considerați că ar fi suficient unui PROFESOR pentru ca acesta să nu mai aibă nicio implicare într-o faptă de corupție?
COMPARATIV - AUGUST 2013

Cu care dintre următoarele afirmații sunteți de acord în cea mai mare măsură?
Fig. IX.1

41% 36% 29% 35% 36% 34%

17% 14% 9% 13%

16% 10%

Coruptia poate fi complet eliminata

Coruptia poate fi redusa substantial

Raspandirea coruptiei poate fi limitata

Coruptia nu poate fi combatuta

100

Profesori

Parinti

Elevi

COMPARATIV - AUGUST 2013

AUGUST 2013 .Pentru Dvs. IX.2 45% 37% 43% 25% 22% 15% 17% 13% 10% 6% 1% 3% 20% 18% 13% riscul de a intra la inchisoare riscul de a primi o amenda considerabila riscul de a-mi pierde locul de munca riscul de a-mi face un renume prost in comunitate Din principiu/constiinta 101 Profesori Parinti Elevi COMPARATIV . care ar fi principalul motiv pentru care NU v-ați implica în fapte de corupție: Fig.

.În opinia Dvs.AUGUST 2013 .3 ELEVI PARINTI PROFESORI Pedepsirea mai severa a persoanelor corupte 36% 38% 25% Marirea salariilor in sistem 24% 27% 54% Inasprirea mijloacelor de control Desfasurarea de campanii anti-coruptie in scoli si universitati 18% 15% 6% 18% 13% 8% Nu pot aprecia 4% 7% 7% 102 COMPARATIV . IX. cât de eficiente vi se par următoarele măsuri de combatere a corupției? (nota de la 1 la 10) Care dintre următoarele măsuri vi se pare cea mai eficientă în combaterea corupției? Fig.

În opinia Dvs.4 Nivelul de salarizare precara a cadrelor didactice Criza scarii de valori in societatea romaneasca Lipsa cunostintelor manageriale a persoanelor din conducere Subfinantarea sistemului de invatamant 5% 26% 49% 13% NS/NR 103 7% PROFESORI . IX. care ar fi principala cauză a corupției din sistemul educațional? Fig.AUGUST 2013 ..

. constientizare Alte cazuri Fig. IX. dobandite din educatie Depolitizarea educatiei Cresterea importantei educatiei.5 39% 25% 5% 2% 2% 1% 1% 1% 1% 3% 20% INTREBARE DESCHISĂ NS/NR 104 PROFESORI . din punct de vedere valoric Campanii anti-coruptie. care ar fi CEA mai eficientă măsură de combatere a corupției în mediul educațional? Salarii marite. bazate pe criterii de… Reeducarea si selectia corecta a cadrelor didactice Mai multe fonduri ptentru educatie Valori morale dezirabile la tineri. corectudine si obiectivitate in evaluare.AUGUST 2013 . bunastare materiala a profesorilor Control.În opinia Dvs. transparenta legislativa si repercursiuni mai dure Examene de admitere. motivante.

3000 3001 .2500 2501 .Ce salariu lunar considerați că ar fi suficient unui PROFESOR pentru că acesta să nu mai aibă nicio implicare într-o faptă de corupție? Fig.AUGUST 2013 . IX.2000 2000 .6 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 1500 sau mai putin 1501 .4000 peste 4000 Elevi Parinti Profesori 0 105 COMPARATIV .

5000 peste 5000 Elevi Parinti Profesori 0 106 COMPARATIV .Ce salariu lunar considerați că ar fi suficient unui DIRECTOR pentru ca acesta să nu mai aibă nicio implicare într-o fapta de corupție? Fig.4000 4001 .7 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% sub 2000 2001 .AUGUST 2013 . IX.3500 3501 .3000 3001 .

999 1000 . invocând confidențialitatea. Venitul net ( în mână ).3999 4000 . probabil cu venituri mai mari decât media. în luna iunie. media veniturilor reale poate fi sesizabil mai ridicată față de cea obținută în urma cercetării. Asfel.2499 2500 .3499 3500 .1499 1500 . in luna iunie. IX. au refuzat să răspundă.999 1000 .2999 3000 . după impozitare 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% <-----.4999 5000 ------> COMPARATIV AUGUST 2013 .2999 3000 .1999 2000 .8 Venitul total. IX.3499 3500 . pe familie. individual.8% dintre profesori.4000 Fig.1999 2000 .2499 2500 . dupa impozitare 20% 15% 10% 5% 0% Fig.1499 1500 .9 107 <----.

În opinia Dvs..AUGUST 2013 . care ar fi aceastea? 108 COMPARATIV . care ar fi cele mai eficiente 3 modalități de prevenire a corupției în rândul generației actuale de tineri? Percepția profesorilor asupra celor mai bune modălițati de prevenire a faptelor de corupție în rândul populației tinere Propunerile profesorilor pentru îmbunătățirea sistemului educațional Dacă ați putea face Ministrului Educației 3 propuneri pentru îmbunătățirea sistemului educațional.

1% 4.5% 12.4% 0. care ar fi cele mai eficiente 3 modalități de prevenire a corupției în rândul generației actuale de tineri? Fig. consecinte si constrangeri mai aspre Control.9% 5. egalizarea sanselor Asigurarea unui trai decent.6% 0.În opinia Dvs. interventie si corectitudine institutionala (mai ales in educatie) Responsabilizarea tinerilor Sa invete.9% 7.4% 0.1% INTREBARE DESCHISĂ PRIMA MENTIUNE 109 PROFESORI . X.6% 1. bunastare materiala Incurajarea carierei. constientizarea consecintelor Creearea locurilor de munca.2% 0. sa se perfectioneze Reforma sistemul educational Intoleranta fata de coruptie Contactul cu occidentul Implicarea sociala Comunicarea mai buna 2. inca inainte de scoala Campanii si educatie anti-coruptie. valorizarea muncii Cunoasterea si aplicarea reala a amenzilor si pedepselor legale Legi.2% 3.6% 1.8% 5.3% 12.AUGUST 2013 .0% 0.1 Cultivarea de valori morale potrivite (prin puterea exemplului) Climat educational mai atent constriuit..1% 10.

4% 2. valorizarea muncii Legi. interventie si corectitudine institutionala (mai ales in educatie) Creearea locurilor de munca. care ar fi cele mai eficiente 3 modalități de prevenire a corupției în rândul generației actuale de tineri? Fig. constientizarea consecintelor Climat educational mai atent constriuit.2 Cultivarea de valori morale potrivite (prin puterea exemplului) Campanii si educatie anti-coruptie.5% 5.7% 5. bunastare materiala Incurajarea carierei.8% 5.8% 0.2% 0.AUGUST 2013 .2% 3.6% 0.9% 5.8% 0. X.3% 9.6% 0.În opinia Dvs..8% 3. sa se perfectioneze Implicarea sociala Comunicarea mai buna 1. egalizarea sanselor Cunoasterea si aplicarea reala a amenzilor si pedepselor legale Responsabilizarea tinerilor Reforma sistemul educational Intoleranta fata de coruptie Sa invete. inca inainte de scoala Asigurarea unui trai decent.3% INTREBARE DESCHISĂ A DOUA MENTIUNE 110 PROFESORI . consecinte si constrangeri mai aspre Control.1% 7.

egalizarea sanselor Cunoasterea si aplicarea reala a amenzilor si pedepselor legale Sa invete.2% 2.În opinia Dvs.8% 4. sa se perfectioneze Reforma sistemul educational Intoleranta fata de coruptie Implicarea sociala Control.0% 0.8% 2.3 Cultivarea de valori morale potrivite (prin puterea exemplului) Campanii si educatie anti-coruptie.1% INTREBARE DESCHISĂ A TREIA MENTIUNE 111 PROFESORI .0% 1.6% 1. interventie si corectitudine institutionala (mai ales in educatie) Legi.2% 0. inca inainte de scoala Control.8% 0.2% 1. interventie si corectitudine institutionala Contactul cu occidentul Comunicarea mai buna 0. constientizarea consecintelor Asigurarea unui trai decent. X. bunastare materiala Incurajarea carierei.4% 6.2% 0. care ar fi cele mai eficiente 3 modalități de prevenire a corupției în rândul generației actuale de tineri? Fig.8% 0.2% 0. consecinte si constrangeri mai aspre Responsabilizarea tinerilor Creearea locurilor de munca.6% 3.0% 3.AUGUST 2013 ..3% 4. valorizarea muncii Climat educational mai atent constriuit.

in vederea unui viitor profesional mai sigur pentru elevi Bacalaureat diferentiat. criterii mai dure de admitere (in licee si universitati) Acordarea de min 6% din pib invatamantului. care ar fi acestea? Simplificarea. X. adaptat pentu profilul fiecarui liceu Alte cazuri Fig.AUGUST 2013 .4 Nu pot aprecia 2% 3% 2% 2% 4% 2% 12% 14% 12% 12% 21% 6% 5% 8% 7% 8% 11% 11% 11% 17% 16% 16% INTREBARE DESCHISĂ 9% 11% 8% 8% 1% 6% 5% 5% 5% 6% Prima propunere A doua propunere A treia propunere 34% 112 PROFESORI . mai bine directionate Simplificarea si imbunatatirea birocratiei si a legii invatamantului Reintroducerea Scolilor de Arte si Meserii Selectare mai atenta si corecta personalului Realism. accent pe practica. mai multe fonduri. imbunatatirea si adaptarea programei scolare la cerintele reale ale elevului Salarii mai mari pentru profesori ( o situatie materiala mai buna ) Examene de admitere.Dacă ați putea face Ministrului Educației 3 propuneri pentru îmbunătățirea sistemului educațional.

pentru Dvs.Acordul sau dezacordul față de afirmații cu caracter moral Obiective și mijloace de reușită în viață Am să vă citesc o serie de afirmații. care ar fi cele mai importante 3 pentru REUSITA ÎN VIAȚĂ? Modele de reusită în viață Am rugămintea de a numi o persoană sau o personalitate (publică) care reprezintă un model de succes în viață pentru Dvs. personal cât de importante sunt următoarele obiective? Dintre toate valorile de mai sus. Gândindu-vă la fericirea în viață. Am rugămintea să-mi spuneți în ce măsură sunteți de acord cu ele.AUGUST 2013 .? 113 COMPARATIV .

” Elevi 18% 38% 17% 24% Parinti 16% 34% 18% 27% Profesori 8% 28% 14% 48% Fig. “Este de înțeles ca un funcționar cu un salariu foarte mic să ia spagă.Am să vă citesc o serie de afirmații. Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele.AUGUST 2013 114 . XI.1 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV .

” Elevi 30% 57% 8% 4% Parinti 57% 28% 8% 5% Profesori 40% 39% 15% 5% Fig. XI.Am să vă citesc o serie de afirmații. “Lăcomia este principala cauză a corupției din România.2 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV . Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele.AUGUST 2013 115 .

“Numai frica de pedeapse extrem de dure poate reduce corupția din România. XI.3 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV .Am să vă citesc o serie de afirmații. Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele.AUGUST 2013 116 .” Elevi 50% 34% 8% 6% Parinti 51% 31% 9% 5% Profesori 41% 34% 12% 11% Fig.

Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele. “Oricine ar cauta să obtină venituri ilegale odată ce ar ajunge într-o funcție înaltă.4 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV .” Elevi 42% 38% 12% 4% Parinti 40% 34% 15% 7% Profesori 15% 41% 19% 22% Fig.Am să vă citesc o serie de afirmații. XI.AUGUST 2013 117 .

“Majoritatea oamenilor bogați din România au făcut averea pe căi necinstite.” Elevi 45% 37% 11% 3% Parinti 49% 35% 9% 2% Profesori 40% 42% 11% 3% Fig. XI.5 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV . Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele.Am să vă citesc o serie de afirmații.AUGUST 2013 118 .

” Elevi 16% 27% 29% 26% Parinti 32% 31% 22% 13% Profesori 17% 37% 23% 21% Fig. nu ai șanse să ai o viața bună.AUGUST 2013 119 . Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele. XI.6 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV .Am să vă citesc o serie de afirmații. “Dacă te bazezi doar pe muncă.

” Elevi 16% 27% 36% 29% Parinti 12% 23% 32% 31% Profesori 6% 28% 28% 36% Fig. XI. Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele.7 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV . “Săracii sunt săraci pentru că nu muncesc.Am să vă citesc o serie de afirmații.AUGUST 2013 120 .

8 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV . XI.” Elevi 21% 32% 29% 16% Parinti 19% 32% 28% 17% Profesori 14% 41% 25% 16% Fig.AUGUST 2013 121 . “Banii nu aduc fericirea. Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele.Am să vă citesc o serie de afirmații.

“In România trebuie reintrodusă pedeapsa cu moartea pentru cazurile de mare corupție.Am să vă citesc o serie de afirmații.AUGUST 2013 122 .9 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV . XI. Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele.” Elevi 15% 14% 17% 49% Parinti 14% 10% 18% 53% Profesori 12% 14% 8% 61% Fig.

Am să vă citesc o serie de afirmații.10 Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals COMPARATIV .” Elevi 31% 29% 20% 17% Parinti 29% 23% 20% 23% Profesori 32% 23% 13% 28% Fig.AUGUST 2013 123 . “Pentru cazurile de mare corupție trebuie să se aplice condamnarea la închisoare pe viața. Am rugămintea să-mi spuneți în ce masură sunteți de acord cu ele. XI.

1 2 Fig. pentru Dvs.12 9 10 FAMILIA 85% 88% ELEVI 8% 4% 7% 4% PARINTI 124 COMPARATIV . unde 1 inseamnă deloc iar 10 reprezință importanță maximă.AUGUST 2013 . XI.Gândindu-vă la fericirea în viață.11 3 4 5 6 7 8 Fig. XI. personal cât de importante sunt urmatoarele obiective? Dați o notă de la 1 la 10.

Gândindu-vă la fericirea în viață, pentru Dvs. personal cât de importante sunt urmatoarele obiective?
Dați o notă de la 1 la 10, unde 1 inseamnă deloc iar 10 reprezință importanță maximă.

Fig. XI.13 26%

BANII
34%

Fig. XI.14

22% 23%

25% 25% 14% 5% 6% 11% 2% 5%

ELEVI

PARINTI

125

COMPARATIV - AUGUST 2013

Gândindu-vă la fericirea în viață, pentru Dvs. personal cât de importante sunt urmatoarele obiective?
Dați o notă de la 1 la 10, unde 1 inseamnă deloc iar 10 reprezință importanță maximă.

Fig. XI.15 26% 50%

CARIERA

Fig. XI.16

57%

22%

25% 22% 21% 14% 16% 5% 7% 6% 2% 14% 4% 2%

ELEVI

PARINTI

126

COMPARATIV - AUGUST 2013

Gândindu-vă la fericirea în viață, pentru Dvs. personal cât de importante sunt urmatoarele obiective?
Dați o notă de la 1 la 10, unde 1 inseamnă deloc iar 10 reprezință importanță maximă.

Fig. XI.17 26% 50%

CUNOASTEREA

Fig. XI.18

22%

64%

25% 22%

15%

ELEVI

14% 16% 5% 7% 6% 2% 12% 3%

PARINTI

127

COMPARATIV - AUGUST 2013

Gândindu-vă la fericirea în viață.AUGUST 2013 . personal cât de importante sunt urmatoarele obiective? Dați o notă de la 1 la 10.20 24% 19% 21% 21% 15% 6% 5% ELEVI 9% 6% 4% PARINTI 128 COMPARATIV . XI. unde 1 inseamnă deloc iar 10 reprezință importanță maximă. Fig. pentru Dvs.19 28% PRESTIGIUL SOCIAL 40% Fig. XI.

pentru Dvs.22 19% 15% 20% 25% 20% 18% 19% ELEVI 7% 7% 13% PARINTI 129 COMPARATIV .Gândindu-vă la fericirea în viață. Fig.AUGUST 2013 . XI. personal cât de importante sunt urmatoarele obiective? Dați o notă de la 1 la 10.21 DISTRACTIA 25% Fig. unde 1 inseamnă deloc iar 10 reprezință importanță maximă. XI.

Dintre toate valorile de mai sus.24 PARINTI 6% 13% 15% 26% 5% 26% 25% 73% Familia Familia Cariera/ profesia 8% 24% 6% 42% Cariera/ profesia 39% Banii 25% 29% Banii Cunoaster ea 3% 11% 20% Cunoasterea 3% 11% 19% Prima optiune A doua optiune A treia optiune Distractia 2% 8% Distractia 15% Prestigiul social 0% 2% 4% 1% 6% Prestigiul social 130 1% 4% 10% 16% COMPARATIV . care ar fi cele mai importante 3 pentru A FI FERICIT ÎN VIAȚĂ? Fig.23 ELEVI 3% 11% 80% Fig. XI.AUGUST 2013 . XI.

AUGUST 2013 .26 PARINTI 24% 26% 22% 11% 12% 9% 14% 23% Inteligenta Munca Invatatura Norocul Credinta Cinstea Relatiile Tupeul Casatoria din interes 131 5% 30% 28% 20% 19% Munca Invatatura Inteligenta Norocul Credinta Cinstea Relatiile Tupeul Casatoria din interes 1% 1% 2% 2% 30% 24% 14% 8% 8% 11% 8% 23% 23% 12% 13% 9% 11% 8% 9% 10% 6% 8% 3% 2% 2% 2% 14% 16% Prima optiune A doua optiune A treia optiune 5% 10% 7% 4% 7% 1% 0% COMPARATIV . XI.25 ELEVI 12% 14% Fig. XI. care ar fi cele mai importante 3 pentru REUȘITA ÎN VIAȚĂ? Fig.Dintre toate valorile de mai sus.

Radu Mazăre (1%).Am rugamintea de a numi o persoană sau o personalitate (publică) care reprezintă un model de succes în viață pentru Dvs. actori Oameni de afaceri Cantareti Sportivi. Andreea Esca (1%).? Fig. Elena Udrea (1%) •Vedete TV: Cătălin Botezatu (1%). Mircea Badea (1%) •Oameni de afaceri: Bill Gates (2%).AUGUST 2013 132 . Ion Țiriac (2%) •Cantareți: Andra (1%) •Sportivi: Cristiano Ronaldo (1%) •Altii: Raed Arafat (1%) 51% COMPARATIV . Steve Jobs (1%). antrenori Rude Oameni de stiinta Prieteni Profesori Nu pot aprecia 1% 1% 3% 3% 9% 8% 7% 6% 6% 5% Mențiuni nominale care au adunat minim 1% •Politicieni: George Becali (3%). XI.27 Parintii Politicieni Vedete TV.

personal sunteți de acord cu diferențierea subiectelor de Bacalaureat în funcție de profilul liceului? 133 COMPARATIV . examenul de Bacalaureat de anul acesta a fost organizat corect? În ce măsură credeți dumneavoastră că s-a fraudat la acest examen de Bacalaureat? Percepția asupra vinovăției pentru fraude și pentru gradului mic de promovabilitate În opinia Dvs. cine este principalul vinovat pentru fraudele existente? Cine credeți că sunt principalii vinovați pentru faptul că aproximativ jumătate dintre elevi nu au promovat examenul de Bacalaureat anul acesta? Atitudinea față de camerele de supraveghere video Ce părere aveți despre utilizarea camerelor video pentru supraveghere în timpul examenului de Bacalaureat? Atitudinea față de diferențierea subiectelor de BAC în functie de profilul liceului Dvs..Percepția asupra corectitudinii organizării examenului În opinia Dvs.AUGUST 20130 ..

1 Elevi 41% 30% 29% Parinti 41% 25% 34% Profesori 65% 10% 25% DA 134 NU Nu pot aprecia COMPARATIV . XII. examenul de Bacalaureat de anul acesta a fost organizat corect? Fig.În opinia Dvs..AUGUST 2013 .

AUGUST 2013 . XII.2 41% 36% 36% 33% 30% 21% 20% 15% 13% 18% 11% 8% 2% 8% 8% In foarte mare masura In mare masura In mica masura In foarte mica masura Nu pot aprecia 135 Profesori Parinti Elevi COMPARATIV .În ce măsură credeți dumneavoastră că s-a fraudat la acest examen de Bacalaureat? Fig.

.În opinia Dvs. XII.AUGUST 2013 .3 ELEVI 44% PARINTI 36% PROFESORI 26% Sistemul educational Elevii 11% 11% 7% Profesorii 11% 8% 4% Parintii 4% 6% 5% Altcineva 1% 1% 3% Nu pot aprecia 7% 3% 10% Nu au existat fraude 136 22% 35% 45% COMPARATIV . cine este principalul vinovat pentru fraudele existente? Fig.

Ce părere aveți despre utilizarea camerelor video pentru supraveghere în timpul examenului de Bacalaureat? 57% Fig.AUGUST 2013 Profesori Parinti Elevi .4 44% 38% 39% 31% 29% 13% 6% 7% 4% 7% 13% 4% 4% 4% Foarte buna 137 Buna Proasta Foarte proasta Nu pot aprecia COMPARATIV . XII.

XII.AUGUST 2013 .Cine credeți că sunt principalii vinovați pentru faptul că aproximativ jumătate dintre elevi nu au promovat examenul de Bacalaureat anul acesta? Fig.5 ELEVI Elevii 62% PARINTI 56% PROFESORI 50% Sistemul educational 23% 31% 30% Profesorii 7% 6% 1% Autorii subiectelor 3% 2% 2% Parintii 1% 1% 3% Altcineva 1% 1% 9% Nu pot aprecia 138 3% 3% 5% COMPARATIV .

personal sunteți de acord cu diferențierea subiectelor de Bacalaureat în funcție de profilul liceului? Fig. XII.Dvs.AUGUST 2013 .6 Elevi 82% 12% 6% Parinti 83% 10% 7% Profesori 90% 7% 3% DA 139 NU Nu pot aprecia COMPARATIV .

AUGUST 2013 .METODOLOGIA ANALIZELOR SECUNDARE Construirea unui indice de predispoziție a elevilor la fapte de corupție Recodarea indicelui și intersectarea lui cu variabilele teoretice favorizante Prezentarea rezultatelor parțale ale intersectarilor Prezentarea sub forma de frecvență a celor mai semnificative variabile teoretice favorizante 140 COMPARATIV .

0% LEGENDA 141 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.0% 56. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .0% TOTAL 48.7% 100. XIII.6% 100.0% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 50.6% 51.0% predispozitie medie la fapte de coruptie 51.0% 100.INTERSECTARE GEN Fig.1 Sexul Total Masculin Feminin predispozitie scazuta la fapte de coruptie 44.4% 100.AUGUST 2013 .4% 48.3% 49.

0% TOTAL 50.0% LEGENDA 142 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.0% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 44.0% 100.6% 100.2 La sedintele cu parintii.5% 6.4% 33.0% 2.4% 31.0% 10.AUGUST 2013 .0% 100.2% 3.0% predispozitie medie la fapte de coruptie 54. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .8% 12.2% 9.7% 32.6% 38.3% 3.2% 100. XIII.INTERSECTARE PARTICIPAREA PĂRINȚILOR LA SEDINȚELE CU PĂRINȚII Fig.1% 18. sa ajunga: Total La toate predispozitie scazuta la fapte de coruptie ca majoritatea la cateva la niciuna 50. cat de des reusesc parintii Dvs.

1% 100.2% 34.? Total 1-8clase sc.6% 45.0% predispozitie crescuta la fapte de coruptie Total LEGENDA 4.6% 28. XIII.0% 100. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .3 Care este ultima lor scoala absolvita de tatal Dvs.0% predispozitie medie la fapte de coruptie 6.3% 100.2% 49.prof liceu facultate predispozitie scazuta la fapte de coruptie 9.1% 30.INTERSECTARE SCOALA ABSOLVITĂ DE TATĂL ELEVULUI Fig.8% 16.1% 22.1% 21.6% 19.0% 143 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.4% 19.5% 42.AUGUST 2013 .0% 45.3% 100.0% 6.

AUGUST 2013 .0% predispozitie medie la fapte de coruptie 43.INTERSECTARE TIPOLOGIA GRUPULUI DE PRIETENI Fig.0% LEGENDA 144 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.7% 100. de prieteni este format din: colegi de scoala/clasa format din vecini si tineri din cartier Total predispozitie scazuta la fapte de coruptie 55. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .4 Grupul Dvs.0% 46. XIII.3% 59.4% 53.9% 100.1% 100.8% 55.1% 44.3% 100.0% predispozitie crescuta la fapte de coruptie Total 39.

AUGUST 2013 . DEȚINE O CASĂ DE VACANȚA? Fig.casa de vacanta DA NU Total predispozitie scazuta la fapte de coruptie 7.2% 100.4% 86.0% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 13.6% 100.5 g.0% 90.7% 100.0% LEGENDA 145 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.0% predispozitie medie la fapte de coruptie 9.0% 100.0% 10. XIII. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .INTERSECTARE – FAMILIA DVS.8% 92.3% 90.

2% 100.3% 22.6% 34.0% 14.3% 14.0% 100. Este de inteles ca un functionar cu un salariu foarte mic sa ia spaga.9% 34.AUGUST 2013 .9% 17.9% 38. XIII.6 A.0% 100. Total Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals predispozitie scazuta la fapte de coruptie predispozitie medie la fapte de coruptie predispozitie crescuta la fapte de coruptie 10.0% 39.1% 100.0% Total 17.0% LEGENDA 146 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.8% 19.8% 39.2% 24.0% 16.0% 17. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .0% 28.INTERSECTARE Este de înteles ca un funcționar cu un salariu foarte mic să ia șpaga Fig.

5% 14.4% 0. Complet adevarat Nu pot aprecia Total NR Partial adevarat Partial fals Complet fals predispozitie scazuta la fapte de coruptie predispozitie medie la fapte de coruptie predispozitie crescuta la fapte de coruptie TOTAL 30.0% 37.1% 4.1% 3.0% 42.0% 4. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .0% 10.0% 39.0% 0.6% 0.1% 43.1% 3.7% 4.0% 3.0% LEGENDA 147 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.1% 100. XIII.4% 49.AUGUST 2013 .6% 11.3% 40.7% 1.0% 100.0% 0.3% 100.0% 44.7 E. Fig.INTERSECTARE Majoritatea oamenilor bogați din România au facut averea pe căi necinstite.8% 100.9% 8. Majoritatea oamenilor bogati din Romania au facut averea pe cai necinstite.2% 4.

9% 34.3% 15.9% 29.7% 21.7% 3.8% 26.8% 1.0% 148 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie. nu ai sanse sa ai o viata buna Complet adevarat Partial adevarat Partial fals Complet fals NR predispozitie scazuta la fapte de coruptie 8.5% 29.7% 25. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .3% 26.5% 21.3% 27. XIII.5% LEGENDA 27.8 F. Daca te bazezi doar pe munca.5% 29.3% 1.INTERSECTARE Dacă te bazezi doar pe munca.4% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 23.1% 2.1% predispozitie medie la fapte de coruptie 15.AUGUST 2013 .5% 28. nu ai șanse să ai o viață bună Fig.

6% 23. XIII. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .0% 9.5% 26.7% 149 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.8% 27. obisnuiti sa: iesiti pe hol ramaneti in clasa iesiti din scoala predispozitie scazuta la fapte de coruptie 58.9 La scoala.8% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 56.INTERSECTARE COMPORTAMENTUL ELEVILOR IN PAUZE Fig.8% 17. in pauze.6% predispozitie medie la fapte de coruptie 51.AUGUST 2013 .3% 34.7% 21.0% 55.3% LEGENDA 16.

0% predispozitie medie la fapte de coruptie 29.8% 39.0% LEGENDA 150 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.3% 0. XIII.0% 31.1% 1. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .3% 2.8% 38.5% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 20.AUGUST 2013 .1% 2.1% 39.6% 10.1% 19.8% 0.10 Ce parere aveti despre utilizarea camerelor video pentru supraveghere in timpul examenului de BAC? Foarte buna Buna Proasta Foarte proasta Nu pot aprecia NR predispozitie scazuta la fapte de coruptie 40.9% 39.9% 18.7% 10.8% 12.9% 6.6% 3.7% 13.4% 2.INTERSECTARE PĂREREA DESPRE INSTALAREA CAMERELOR VIDEO LA BAC Fig.4% 12.2% 4.

XIII.4% 4.3% LEGENDA 151 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.0% 41.6% 43.3% 3.6% 10.9% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 39.6% predispozitie medie la fapte de coruptie 45.11 Care dintre urmatoarele afirmatii se potriveste cel mai bine situatiei Dvs.1% 47.6% 41.3% 7.8% 4.9% 1.6% 38. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .2% 7. scolare? Cu siguranta voi lua BACul Probabil voi lua BACul Probabil voi pica BACul Cu siguranta voi pica BACul predispozitie scazuta la fapte de coruptie 54.7% 8.AUGUST 2013 .INTERSECTARE ESTIMAREA ȘANSELOR DE A PROMOVA BAC-UL Fig.

6% 16.49 7.2% 17.6% 17.5% LEGENDA 152 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.4% 16.49 sub 7 predispozitie scazuta la fapte de coruptie 26.7.0% 15.1% 20.AUGUST 2013 .5% 11.8% 17.1% 10.3% 12.0% 11.99 7 .5% 16.8% 12.4% 13.8.9% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 12.9% 11.9.4% 13. XIII.8.1% 13.8% 9.5% 8.5% 19.12 MEDIA GENERALA RECODATA 9. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .7.99 8 .5% 15.5 .5-10 9 .INTERSECTARE MEDIA GENERALĂ PE ANUL ANTERIOR Fig.3% predispozitie medie la fapte de coruptie 13.49 8.9% 16.4% 11.5 .7% 12.4% 6.

INTERSECTARE CU IMPORTANȚA CUNOAȘTERII PENTRU FERICIREA ÎN VIAȚĂ Fig.8% 42.0% 13.AUGUST 2013 .1% 6.0% 0.6% 51.3% 6.0% 39.1% 1. XIII.0% 26.13 Pentru Dvs.1% 100 predispozitie medie la fapte de coruptie 1.0% 0. Personal cat de important este CUNOASTERII pentru fericirea in viata? (nota de la 1 la 10) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 predispozitie scazuta la fapte de coruptie 0.3% 21.3% 100 TOTAL 1% 0% 0% 1% 2% 3% 10% 16% 24% 44% 100 LEGENDA 153 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.0% 11.1% 1.0% 2.0% 1.2% 100 predispozitie crescuta la fapte de coruptie 0.9% 1.1% 15.3% 20. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .9% 12.7% 1.0% 24.

2% 7.3% 7.3% 7.4% 1.2% 2.INTERSECTARE CU IMPORTANȚA CINSTEI PENTRU REUȘITA ÎN VIAȚĂ Fig.7% 12. Personal cat de important este CINSTEA pentru reusita in viata? (nota de la 1 la 10) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 predispozitie scazuta la fapte de coruptie 0.2% 11.5% 0.5% predispozitie medie la fapte de coruptie 0.3% 59.3% 4.4% 14.4% 2.0% 1. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .3% TOTAL 0% 1% 2% 1% 3% 4% 8% 12% 17% 51% LEGENDA 154 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.5% 0. XIII.0% 0.7% 46.1% 12.4% 3.0% 0.14 Pentru Dvs.1% 21.AUGUST 2013 .7% 3.4% 3.3% 1.3% predispozitie crescuta la fapte de coruptie 1.0% 2.0% 15.3% 9.7% 47.

1% 14.4% 11.9% 100 TOTAL 3% 1% 2% 3% 5% 8% 17% 23% 16% 22% 100 LEGENDA 155 Sageata rosie: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie crescuta la coruptie.4% 3.5% 15.7% 2.7% 100 predispozitie medie la fapte de coruptie 3.INTERSECTARE CU IMPORTANȚA TUPEULUI PENTRU REUȘITA ÎN VIAȚĂ Fig. XIII.0% 2.0% 4.4% 0.4% 5.3% 2.3% 20.0% 19.8% 17.5% 13. Sageata albastra: raspunsul indicat al variabilei analizate se coreleaza cu o predispozitie scazuta la coruptie COMPARATIV .AUGUST 2013 .7% 7.8% 30.7% 1. Personal cat de important este TUPEUL pentru reusita in viata? (nota de la 1 la 10) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 predispozitie scazuta la fapte de coruptie 3.9% 100 predispozitie crescuta la fapte de coruptie 2.2% 3.9% 26.9% 7.15 Pentru Dvs.4% 22.2% 2.3% 4.8% 2.3% 16.1% 22.4% 9.

AUGUST 2013 . văzute de părinți. elevi și profesor Planuri de carieră și domeniul în care există intenție de încadrare 156 COMPARATIV .Profilul clasei unde învață elevul Gradul de interes față de șoală Percepția asupra șanselor de promovare a examenului de Bacalaureat Media cu care a incheiat elevul anul scolar precendent Opinia despre activitatea profesorilor din școală Perspectivele elevilor după terminarea liceului.

17 31% 25% 17% 11% 3% Real Uman Economic Tehnic Agricol PARINTI 13% 157 Altul COMPARATIV . XIII.AUGUST 2013 .? Fig. XIII.Care este profilul clasei în care învățați? Fig.16 31% 26% 19% 13% 5% Real Uman Economic Tehnic Agricol ELEVI 6% Altul Care este profilul clasei în care învață copilul Dvs.

XIII.AUGUST 2013 . școlare? Fig.19 49% 41% PARINTI 5% Cu siguranta va lua BAC-ul 158 Probabil va lua BAC-ul Probabil va pica BAC-ul 5% Cu siguranta va pica BAC-ul COMPARATIV . XIII.Care dintre următoarele afirmații se potrivește cel mai bine situației Dvs.18 47% 41% ELEVI 8% Cu siguranta voi lua BAC-ul Probabil voi lua BAC-ul Probabil voi pica BAC-ul 4% Cu siguranta voi pica BAC-ul Care dintre următoarele afirmații se potrivește cel mai bine situației școlare a copilului Dvs.? Fig.

XIII.20 Limba romana Limba engleza Sportul Matematica Module de specialitate Informatica Biologia Istoria Geografia Chimia Fizica Altele 2% 2% 7% 4% 5% 5% 6% 6% 12% 11% 10% 15% Nu am o materie preferata 159 15% ELEVI .AUGUST 2013 . preferată? Fig.Care este materia Dvs.

AUGUST 2013 .Dvs. personal cât de interesat credeți că este copilul Dvs. de activitatea școlară? 54% 27% 16% 3% Foarte interesat 160 PARINTI Interesat Putin interesat Foarte putin /deloc interesat COMPARATIV . personal cât de interesat sunteți de activitatea școlară? 60% 25% ELEVI 14% Interesat Putin interesat 1% Foarte putin /deloc interesat Foarte interesat Dvs.

Cât de des vi se întâmplă ca parinții să vă impună să învățați? ELEVI Zilnic 30% Cât de des vi se întâmplă să impuneți fiului/ fiicei Dvs.22 33% COMPARATIV . XIII. XIII. să învețe? PARINTI Zilnic 38% Saptamanal 25% Saptamanal 20% Lunar 11% Lunar 9% Niciodata Fig.21 34% Niciodata Fig.AUGUST 2013 161 .

XIII.23 13% 10% 14% Sub 7 Fig.9. anul precedent? 18% 9.AUGUST 2013 6% 162 .8.99 7.9.99 ELEVI 18% 8 .8.49 16% 9 .5 .5 .8.24 Sub 7 COMPARATIV .Care este media Dvs.99 15% 7 .49 PARINTI 12% 7.49 Fig. generală cu care ați încheiat anul precedent? Care este media Dvs.7.7.49 7 .7.49 18% 8 .7.99 14% 8.10 16% 9 .5 .5 . Generală cu care a încheiat fiul/ fiica Dvs.8. XIII.5 .5 .10 17% 9.49 14% 8.

AUGUST 2013 163 . XIII.24 ELEVI 14% PARINTI 16% PROFESORI 20% Toti sunt buni Majoritatea sunt buni 51% 50% 64% Unii sunt buni. altii sunt slabi 32% 31% 15% Majoritatea sunt slabi 3% 2% 1% Toti sunt slabi 0% 1% 0% COMPARATIV ./unde predați? Fig.Ce părere aveți despre activitatea profesorilor din școala unde învătați/învața copilul Dvs.

16 .25 Sa ma inscriu la facultate 67% Sa ma angajez in domeniul meu 12% Tipul Universitatii 60% Unde se afla universitatea? In Bucuresti 24% Sa plec in strainantate 8% 7% Sa ma angajez in alt domeniu Sa stau o perioada pentru a vedea ce e de facut 6% Universitate de stat Universitate privata In regiune In localitatea mea 18% Forma de plata 5% 12% 55% 12% In judet 9% Sa deschid o afacere 164 2% Buget Taxa In strainatate 4% Fig. XIII.ELEVI Ce intentionați să faceți după terminarea clasei a XII-a? Fig. XIII.

ce considerați că ar trebui să facă fiul/fiica Dvs.27 Sa se inscrie la facultate 70% Sa se angajeze in domeniul in care a facut studiile 15% Tipul Universitatii 66% Unde se afla universitatea? In Bucuresti 22% Sa plece in strainantate 3% 4% Universitate de stat Universitate privata In regiune In localitatea mea In judet 16% Sa se angajeze in alt domeniu Sa stea o perioada pentru a vedea ce e de facut 7% Forma de plata 3% 66% 17% 11% 4% Sa deschida o afacere 165 1% Buget Taxa In strainatate 3% Fig. XIII.18 .PARINTI Dvs. după terminarea clasei a XII-a? Fig. XIII.

după terminarea clasei a XII-a? Fig. XIII..30 Sa se inscrie la facultate 88% Sa se inscrie la facultate 9% Sa se angajez in domeniul in care a facut studiile Sa se angajez in alt domeniu 7% Sa se angajez in domeniul in care a facut studiile Sa se angajez in alt domeniu 72% 0% 7% Sa plece in strainantate 4% Sa plece in strainantate 3% Sa stea o perioada pentru a vedea ce e de facut 1% Sa stea o perioada pentru a vedea ce e de facut 6% Sa deschida o afacere 166 0% Sa deschida o afacere 3% PROFESORI .Dvs. XIII.29 Dar elevilor cu note mai slabe? Fig. ce traseu le-ați recomanda elevilor cu note bune din clasele Dvs.AUGUST 2013 .

are vreun plan de carieră? PARINTI 61% 39% 167 Altele Da Nu Fig. armata Economie Justitie Tehnic Arhitectura Politica Jurnalism Inginerie În acest moment. aveți vreun plan de cariera? ELEVI 63% În ce domeniu vă/îl vedeți peste următorii 5 ani? Fig. XIII.34 (date absolute) ELEVI 6% 4% 3% 3% 2% 2% 2% 2% 1% 1% 1% 10% PARINTI Medicina. știți dacă fiul/ fiica Dvs.35 Medicina. farmacie IT Sport 6% 2% 2% 2% 3% 2% 2% 1% 2% 1% 9% 7% 37% Da Nu Fig. farmacie IT Sport Politie.AUGUST 2013 . XIII. XIII.În acest moment. armata Economie Justitie Tehnic Arhitectura Invatamant Inginerie Altele Nu stiu Fig.31 Politie.32 COMPARATIV . XIII.

Existența meditațiilor în anul anterior și intenția de a face meditații în anul școlar următor Materiile unde au fost făcute meditații particulare și suma de bani medie plătită per ședință Percepția asupra modului în care meditațiile particulare cu profesorul de la clasa influentează notele pe care elevul le primește la clasă Atitutidea profesorilor față impozitarea/înregistrarea meditațiilor 168 COMPARATIV .AUGUST 2013 .

Dvs.AUGUST 2013 Nu Fig. XIII. Dvs.38 Da COMPARATIV . intenționați să vă trimiteți fiul/ fiica la meditație în particular? PARINTI 58% 42% Da 169 Nu Fig. ați făcut meditație în particular (clasa a X-a sau a XI-a)? ELEVI 17% Fig. XIII.37 87% 83% 12% Da Nu Da Nu În anul școlar următor.39 . XIII.În anul școlar precedent Dvs. a făcut meditație în particular (clasa a X-a sau a XI-a)? PARINTI Fig. Intentionați să faceți meditație în particular? ELEVI 47% 53% In anul scolar următor.36 În anul școlar precedent fiul/ fiica Dvs. XIII.

41 Altele 2% . XIII.La ce materii a făcut meditații în particular anul trecut? ELEVI Matematica 8% La ce materii a făcut meditații în particular anul trecut? PARINTI Matematica 8% Engleza 3% Engleza 2% Limba romana 2% Limba romana 3% Biologie 1% Biologie 1% Chimie 1% Chimie 1% Altele 170 2% Fig.40 Fig. XIII.

42 43% 37% 30% 38% 36% 32% 27% 21% 36% Va fi favorizat prin note mai bune Va primi note mai bune pe merit Nu ii va afecta in niciun fel notele Profesori 171 Parinti Elevi COMPARATIV . dacă un elev face meditație cu un profesor de la clasă: Fig.AUGUST 2013 ..În opinia Dvs. XIII.

Dvs.43 Ar trebui interzise Ar trebui impozitate cu 10% Ar trebui impozitate cu 5% Ar trebui inregistrate. dar neimpozitate Ar trebui sa ramana neinregistrate NS/NR 172 5% 22% 27% 24% 13% 9% PROFESORI . XIII.AUGUST 2013 . personal cu care dintre următoarele afirmații despre meditații sunteți de acord? Fig.

2000 400 .44 Câți prieteni aveți pe facebook? 2000 si peste 1000 .1000 22% 27% 8% 10% 33% 91% Fig.46 173 ELEVI . XIII. XIII. XIII.45 9% Da Nu 100 .Aveți cont de facebook? Fig.400 100 sau mai putini Câte ore vă petreceți zilnic în fața calculatorului. în medie? 30% 20% 10% 0% mai putin de ora sau deloc o ora 2 ore 3 ore 4 ore 5 ore 6 ore sau mai mult Fig.AUGUST 2013 .

modul în care elevii iși petrec timpul liber Tipologia grupului de prieteni.AUGUST 2013 . percepția asupra influenței pe care acesta îl are asupra elevului 174 COMPARATIV .Întrebări unice pentru elevi: rețele de socializare Întrebări comparative elevi-părinți: timpul petrecut la calculator.

47 25% 20% 15% 10% 5% 0% mai putin de ora sau deloc o ora 2 ore 3 ore 4 ore 5 ore 6 ore sau mai mult Elevi 175 Parinti COMPARATIV . XIII.Câte ore vă petreceți zilnic în fața calculatorului. în fața calculatorului. în medie? 30% Fig. în medie? Din câte ați observat.AUGUST 2013 . câte ore pe zi își petrece fiul/ fiica Dvs.

? Fig.Care este principalul Dvs.AUGUST 2013 . XIII.48 66% ELEVI 21% 4% 4% Computer Citit 2% Invatat 3% Altele Intalniri cu prietenii TV Care este principalul mod de petrecere a timpului liber a fiului/ fiicei Dvs. mod de petrecere a timpului liber? Fig. XIII.49 43% 35% PARINTI 5% Intalniri cu prietenii 176 5% Computer Citit 5% Invatat 7% TV Altele COMPARATIV .

52 177 ELEVI . XIII.AUGUST 2013 . XIII. XIII.50 Câți dintre prietenii Dvs. sunt din clasa/școala Dvs. în pauze.19 20 si peste Fig.10 10 .51 Iesiti pe hol 55% Toti Majoritatea 12% 27% 25% 20% 16% Ramaneti in clasa 17% Cativa Putini Iesiti din scoala 28% Niciunul Câti prieteni apropiați aveți? 30% 20% 10% 0% 2 sau mai putini 3-4 5-6 7 . obișnuiți să: Fig.? Fig.La școala.

de prieteni este format din: ELEVI 47% Fig.Grupul Dvs.54 Grupul de prieteni al fiului/ fiicei Dvs. XIII.AUGUST 2013 . este format din: 54% PARINTI 53% Colegi de scoala/clasa Vecini si tineri din cartier 178 46% Colegi de scoala/clasa Vecini si tineri din cartier COMPARATIV . XIII.53 Fig.

XIII.55 70% 10% 4% Foarte buna 179 1% Foarte rea PARINTI.AUGUST 2013 Buna Rea .Dvs. personal ce influență considerați că are acest grup asupra fiului/ fiicei Dvs.? Fig.

AUGUST 2013 .56 Fig. cine credeți că vă influentează în cea mai mare măsură? ELEVI Parintii 48% În acest moment.În acest moment. XIII. XIII.57 Profesorii 3% COMPARATIV . cine credeți că îl/o influențează în cea mai mare măsură? PARINTI Parintii 52% Nimeni 23% Nimeni 14% Grupul de prieteni 22% Grupul de prieteni 25% Fratii / surorile 5% Fratii / surorile 5% Profesorii 180 2% Fig.

AUGUST 2013 .181 COMPARATIV .

Dvs.? Fig.AUGUST 2013 . XIII.58 75% 59% 57% 29% 17% 8% 8% 1% 2% 2% 19% 15% 2% 5% 1% Clasa de sus Clasa peste medie Clasa medie Clasa muncitoare Clasa de jos Profesori 182 Parinti Elevi COMPARATIV . în care dintre următoarele categorii credeți că se încadreaza gospodăria Dvs.

XIII.Pe care dintre următoarele bunuri sau servicii le aveți în gospodărie? Fig. XIII.62 MASINA DE SPALAT VASE Elevi Elevi 14% 8% 10% 86% 92% 90% Parinti Parinti Profesori Profesori 183 GRAFICELE NU RESPECTA PROPORTIILE MATEMATICE . XIII. XIII.61 AER CONDITIONAT 23% 17% 37% 77% 83% 63% Fig.59 SMARTPHONE 51% 19% 32% 81% 68% 49% Fig.60 INTERNET Elevi Elevi 94% 89% 94% 11% 6% Parinti Parinti Profesori Profesori 4% Fig.

65 CASA DE VACANTA 10% 6% 12% 90% 94% 88% Fig.64 AUTOMOBIL Elevi Elevi 60% 59% 77% 40% 41% 23% Parinti Parinti Profesori Profesori Fig.63 MASINA DE SPALAT AUTOMATA 95% 93% 95% 5% 7% 5% Fig. XIII. XIII.Pe care dintre următoarele bunuri sau servicii le aveți în gospodărie? Fig. XIII.66 TELEVIZOR CU ECLAN PLAT Elevi Elevi 55% 53% 62% 45% 47% 38% Parinti Parinti Profesori Profesori 184 GRAFICELE NU RESPECTA PROPORTIILE MATEMATICE . XIII.

70 DOUA SAU MAI MULTE AUTOMOBILE Elevi Elevi 17% 13% 15% 83% 87% 85% Parinti Parinti Profesori Profesori 185 GRAFICELE NU RESPECTA PROPORTIILE MATEMATICE . XIII. XIII. XIII.Pe care dintre următoarele bunuri sau servicii le aveți în gospodărie? Fig.67 GEAMURI TERMOPAN 79% 76% 88% 21% 24% 12% Fig. XIII.68 LAPTOP Elevi Elevi 55% 53% 70% 45% 47% 30% Parinti Parinti Profesori Profesori Fig.69 FRIGIDER 98% 97% 97% 3% 3% 2% Fig.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->