P. 1
Jaka Alkoholna Pica[1]

Jaka Alkoholna Pica[1]

|Views: 7|Likes:
Published by kurtovic

More info:

Published by: kurtovic on Nov 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/19/2013

pdf

text

original

Sections

 • Rakije
 • Miješane voćne rakije
 • Vinjak
 • Brandy
 • Vinovica
 • Specijalne rakije
 • Travarica
 • Klekovača
 • Mastika
 • Anisonka
 • Whisky
 • Gin
 • Votka
 • Rum
 • Tequila
 • Raki
 • Voćni likeri
 • Likeri s aromom voća
 • Likeri od aromatičnih destilata
 • Aromatizirani likeri
 • Likeri od kave, kakaa, čokolade ili čaja
 • Kordijal likeri
 • Emulzijski likeri
 • Koktel (cocktaile)
 • Punč
 • Ostala likeri
 • Gazirana likerska pića
 • Desertna likerska pića
 • Alkoholna pića od meda

JAKA ALKOHOLNA PIĆA

ALKOHOL
Osnovni i zajednički sastojak svih jakih alkoholnih pića je etanol. dobiva destilacijom provrelih koje sadrže šećer ili škrob. Destilacija je postupak pri kojem se zagrijavanjem u destilacijskoj koloni iz neke tekućine odjeljuju hlapljivi sastojci od nehlapljivih sastojaka hlapljivi sastojci, odnosno pare, ohlađivanjem ponovno prelaze u tekućinu. Pri zagrijavanju mješavine alkohola i vode, alkohol prije vode prelazi u paru, jer mu je vrelište (78°C) niže od vrelišta vode (100° C).

1

ALKOHOL
Destilacijom provreloga koma dobiva se u tvornicama sirovi alkohol čiji maseni udio iznosi 90% pročišćavanjem tj. ponovnom destilacijom sirova alkohola dobiva se rektificirani ili 96%tni rafinirani alkohol.
taj alkohol sadrži 4% vode i može se razrijediti s vodom u bilo kojem omjeru Veću koncentraciju alkohola ne možemo dobiti, jer tekući alkohol prelazi u paru

ALKOHOL
Alkohol je
bezbojna tekućina tipična mirisa vrlo žestoka okusa Lakši je od vode (gustoća alkohola je 0,7037 g/cm3) i vrije pri 78°C. otapaja masnoće, smole i dr. lako je upaljiv brzo hlapi.

2

ALKOHOL
Koristi se u medicini i u industriji. Visoko postotni alkohol je jak otrov i uzrokuje smrt Alkoholna jakost (ili količina alkohola izražena kao vol.% alkohola) – omjer volumena alkohola prisutnog u proizvodu i ukupnog volumena proizvoda pri 20°C, izražen u postotku

Podjela jakih alkoholnih pića
Jaka alkoholna pića dijele se na:
rakije (prirodne i industrijske) ostala jaka (žestoka) alkoholna pića likere.

3

Rakije
Rakije mogu biti
prirodne i industrijske.

Prirodne rakije
su jaka alkoholna pića koja se dobivaju destilacijom, tj. pečenjem provreloga koma, odnosno provrelih voćnih sokova moraju imati tipičan miris i okus sirovine od koje potječu
Miris i okus nastaju tijekom vrenja i starenja.

U prirodne rakije ubrajaju se:
razne voćne rakije
Npr. šljivova rakija ili šljivovica, trešnjeva rakija ili trešnjevača, kruškova rakija ili kruškovača

4

miješane voćne rakije rakije od grožđa i vina
komovica lozovača vinovica drožđenka vinjak brandy vinovica

Prirodne rakije
specijalne prirodne rakije
klekovača anisovka travarica, mastika orahovača i druge

5

Proizvodnja prirodnih rakija Za dobivanje voćnih rakija potrebno je prethodno muljati plodove kom bolje provrije Masulj. gubi se nešto alkohola. sprema se u drvene badnjeve ili cementne kace posude je potrebno pokriti da se kom ne bi ukiselio ili upljesnivio Nakon kraćeg vremena počinje alkoholne vrenje optimalna temperatura je od 20°C do 25 °C. tj. a kom se može ukiseliti ili upljesniviti 6 . % alkohola) Proizvodnja prirodnih rakija Alkoholno vrenje traje dva do šest tjedan ovisno o vrsti i zrelosti plodova Za vrijeme vrenja šećer se razlaže na alkohol više alkohola će nastati od onog voća koje sadrži više šećera provreli kom mora odležati otprilike dva tjedna alkohol s nekim kiselinama stvara estere koji destilacijom prelaze u rakiju ako provreli kom odleži više od dva tjedna. (max. muljeni plodovi i njihov sok.

tzv.Proizvodnja prirodnih rakija U tvornicama se na industrijski način rakija destilira u velikim kotlovima koji se automatski pune i prazne U maloj prerađivačkoj proizvodnji – kućnoj proizvodnji – upotrebljava se za to kotao za pečenje rakije Tri četvrtine kotla napuni se provrelim komom i dobro zatvori poklopcem iz kojega vode bakrene cijevi kroz hladilo. Proizvodnja prirodnih rakija Peče se pri umjerenoj vatri. alkohol hlapi zajedno s vodom Alkoholne pare prolaze kroz bakrene cijevi u hladilu se kondenziraju u tekući alkohol pomiješan s vodom Ponovnim pečenjem dobiva se jača rakija. tako da destilacija polagano teče Kada se kom ugrije do vrelišta alkohola (78°C). prepečenica 7 .

Proizvodnja prirodnih rakija Poslije prvog pečenja rakija ima otprilike 20 do 30% alkohola (po volumenu). Voćne rakije Dobivaju se isključivo destilacijom prevrelog masulja voća (sa ili bez koštica)ili Mošta od voća ili Soka od voća Destiliranog na manje od 86 vol% alkohola tako da ima miris i okus destiliranog voća Može sadržavati i plod voća od kojeg je proizvedena (npr. moraju imati miris i okus svojstven odgovarajućoj vrsti rakije. a prepečenica otprilike 55 vol.% alkohola Kada se prirodne rakije stavljaju u promet. kruška sorte Williams u rakiji viljamovki) 8 . bezbojne (ako nisu odležavanjem ili dopuštenim dodacima dobile boju). moraju biti bistre.

Voćne rakije Proizvode se od Koštičavog voća Šljiva Trešnja Višnja Liči Marelica Breskva Rogač i dr. Voćne rakije Jezgričavog voća Jabuka Dunja Kruška Oskoruša Mušmula Smokva 9 .

ranka. Slavoniji. Hrvatskom zagorju i Lici. 10 . Rakija od šljiva bistrica je kvalitetnija jer te šljive sadrže mnogo šećera i tvari koje daju rakiji finu aromu i ugodan okus.Voćne rakije Bobičastog voća Borovnica Ogrozd Ribiz Jagoda Kupina Malina Brusnica Planika Bazga i dr Voćne rakije Šljivovica naša je najpoznatija rakija. ringlo i druge). Srijemu. Dobiva se destilacijom šljiva bistrica ima ih osobito u Posavini. Slabija kakvoća rakije dobiva se od ostalih vrsta šljiva (džanarika.

npr. koje su iznutra premazane parafinom. prodaje se i meka šljivovica Blaža je jer sadrži manje od 35% alkohola Šljivovica dolazi u promet u bocama različite veličine i raznih oblika. Mlada šljivovica je bezbojna stara je žućkasto obojena. stara šljivovica (slavonska. Osim tih oznaka mogu biti još i druge oznake. osim obične šljivovice. Šljivovica uživa odličan glas na svjetskom tržištu i mnogo se izvozi osobito je kvalitetna "Stara šljivovica Badel 1862" 11 . lička). oznaku da je to prirodna šljivovica jakost šljivovice (u vol. ako je ležala u drvenim posudama (hrastovim ili dudovim) Međutim ostaje bezbojna ako odležava u posudama od drugog drveta.% alkohola). etiketa na boci prirodne šljivovice mora sadržavati: oznaku proizvođača.

Miješane voćne rakije Ako se voćne rakije proizvode od više vrsta voća označavaju se kao voćne rakije od miješanog voća Naziv proizvoda mora biti nadopunjen nazivima upotrebljenih vrsta voća Navedenim prema opadajućem slijedu s obzirom na količinu Rakije na osnovi grožđa i vina Rakije od grožđa su prema Pravilniku o jakim alkoholnim pićima (NN 178/04): Komovica Lozovača Drožđenka Vinjak Brandy Vinovica. 12 .

% metanola 0.2 . mošt se odlije i preostaje kom (trop) u kojemu ima još nešto alkohola pa i šećera. Destilat je komovica sa 35 – 55 vol.5 vol.2.Rakije na osnovi grožđa i vina Komovica se dobiva na sljedeći način: Nakon vrenja masulja od crnoga grožđa. a sadrži i nešto metanola 0. a zatim se destilira Volumni udio etanola je 35 -55 vol. kom se može odmah nakon odlijevanja destilirati.% 13 .15 .% alkohola.1.% Rakije na osnovi grožđa i vina Lozovača Pri proizvodnji bijelih i ružičastih vina mošt se ocijedi i ostaje masulj koji još sadrži šećer Masulje se ostavi da provre.3 vol.

količine ekstrakta i boje te smanjenja količine alkohola u vinjaku. Radi poboljšanja kakvoće. Volumni udio etanola varira između 35 -55% Vinjak je (vinska rakija) dobiven starenjem vinskog destilata u hrastovim bačvama Volumni udio alkohola je 38 do 45 % (metanola 0. mirisa. okusa.Rakije na osnovi grožđa i vina Drožđenka je rakija Proizvodi se od vinskog taloga – drožđa karakterističnog okusa i mirisa. mogu se u tijeku starenja vinskog destilata dodavati: destilirana voda (za smanjenje koncentracije alkohola) karamel do 1 g/L (za pojačanje boje) saharoza do 10 g/L (za povećanje ekstrakta) 14 .25 vol %).

15 . Svi ostali destilati (sve rakije i alkoholi) bezbojni su ili kasnije doradom dobivaju boju.Vinjak otopine (macerate) i poboljšivači proizvedeni od dijelova određenog bilja i izluženi u vinskom destilatu Osnovni podaci o vinjaku označavaju se na etiketi Može se označavati zvjezdicama tako da svaka zvjezdica označava jednu godinu odležavanja vinskog destilata “stari vinjak” ako je destilat odležao najmanje 3 godine u hrastovim bačvama Vinjak Starenjem u hrastovim bačvama vinjak dobiva Fin i blag okus žućkastu boju uglavnom.

Brandy dobiva se od vinskog destilata destiliranog na manje od 86vol.% pod uvjetom da vinski destilat ne prelazi više od 50 % od ukupne količine alkohola u gotovom proizvodu može se označavati zvjezdicama tako da svaka zvjezdica označava jednu godinu odležavanja vinskog destilata “stari vinjak” ako je destilat odležao najmanje 3 godine u hrastovim bačvama Vinovica Dobiva se destilacijom vina sa ili bez vinskog taloga ili vina sa ili bez taloga kojem je dodano 30% vina od komine sa manje od 86 vol.% alkohola Može biti miješan s vinskim destilatom destiliranim na manje od 94.8 vol.% alkohola 16 .

mora sadržavati najmanje 37.5 vol. voća ili plodova u destilatu ili etilnom alkoholu kod sobne temperature Specijalne rakije Mogu se proizvoditi i na način da se voćnom ili grožđanom masulju ili soku dodaju izgnječeni svježi plodovi ili mljeveno aromatsko bilje prije fermentacije Kao gotov proizvod.Specijalne rakije Su proizvodi dobiveni aromatiziranjem vinskog destilata i rakija raznim plodovima voćem aromatskim biljem njihovim maceratima i eteričnim uljima Maceriranje.tehnološki postupak ekstrahiranja sastojaka aromatskog bilja.% alkohola Na deklaraciji se mora navesti koja je rakija uzeta za osnovu Ako se ne vidi iz samog imena Ako se za osnovu uzima miješana rakija moraju se navesti sve upotrebljene rakije po opadajućem redosljedu zastupljenosti 17 .

Travarice su bistre rakije zelenkaste do žućkaste boje 18 .Specijalne rakije U specijalne prirodne rakije spadaju travarica klekovača mastika anisovka orahovača i druge Travarica Kvalitetna travarica dobiva se maceracijom (močenjem) raznih ljekovitih trava u komovici ili lozovači za dobivanje travarice mogu dodati ekstrakti aromatičnih biljaka Uvriježena je zapravo pogrešna metoda kojom se uz kom destiliraju i razne ljekovite biljke na taj način rakija dobiva nekontrolirane količine korisnih i nekorisnih tvari za ljudski organizam tada se iz biljaka destiliraju i razna eterična ulja.

% alkohola (po volumenu) Bistra je. Dobiva se destilacijom provreloga koma šljiva i ploda kleka sadrži od 40 do 52 vol. ima tipičan miris po kleku i ponešto opori okus 19 .% Klekovača je destilat koma od raznog veća uz dodatak kleka.Travarica Boja i nijanse boje ovise o izboru aromatičnih biljaka i o njihovu međusobnom omjeru Sadržaj alkohola u travarici je između 35–55 vol.

Može se označiti na deklaraciji kao “anis” ako njezina karakteristična aroma proizlazi isključivo iz anisa (Pimpinella anisum).50 kg ploda anisa na 100 litara rakije.Mastika je rakija koja se dobiva destilacijom provreloga koma voća ili grožđanoga koma.). klinčićima i dr. a prije destilacije komu se dodaje anisovo sjeme Destilat teče preko smole mastike ili mješavine te smole s nekim mirodijama (cimetom. aniseta je destilat vina. Nakon završene destilacije može se dodati malo šećera Mastika je bezbojna. destilat prevrele komine ili masulja grožđa. ili voća kojem je pri destilaciji dodatno otprilike 0. Volumni udio alkohola iznosi 35 vol. ali već s malo vode zamuti se i pobijeli Anisonka Rakija od anisa. bistra. komorača (Feoniculum vulgare) 20 . zvjezdolikog anisa (Illicum verum) tj. %.

Tu pripadaju sljedeća pića: Whisky Gin. 21 . Nakon završenoga alkoholnog vrenja slada. mora odležati u hrastovim bačvama. Da bi viski dobio svoju zlatnožutu boju. raži i pšenice).Prirodne rakije na osnovi žitarica To su jaka alkoholna pića. blag okus i specifičan miris. pšenice i kukuruza. Slad od škroba tih žitarica suši se u sušarama uz otvorenu vatru koja se loži tresetom. Dobiva se od ječma. raži. destilira se kom. Whisky (viski) je žitna rakija. zapravo prirodne rakije dobivene destilacijom prevrele komine žitarica (pretežno ječma. za vrijeme tehnološkog procesa proizvodnje prošle razne postupke. Od toga pravi viski prima specijalni miris po dimu. koje su zbog specifičnih okusa i mirisa.

Na našem tržištu susrećemo ove vrste: Black and White Black Label White Horse Queen Anna Johnny Walker 22 . irski i američki. Najbolje su one hrastove bačve u kojima je prije ležao porto i sherry vino. Škotski viski može biti: Maltwhisky (meltviski). Prema zemlji podrijetla na tržištu su poznate tri vrste viskija: škotski. dobiven od slada raznih žitarica. Ima mnogo vrsta škotskog viskija. Skraćenica za škotski viski je Scotch (skoč). i Grainwhisky (greinviski). dobiven od ječmenog slada.Whisky U Škotskoj viski mora prema zakonskoj odredbi odležati najmanje tri godine.

proof (pruf).Škotski viski VAT 69 Haig and Haig Ballantine's Chivas i drugi. Na naljepnicama nekih vrsta umjesto volumnih udjela u %. Škotski viski uvijek dolazi u promet kao mješavina viskija raznih godišta. još nalazimo staru mjeru za alkohol. Škotski viski Volumni udio alkohola u škotskom viskiju iznosi otprilike 40%. mirisa i okusa). Dva prufa odgovaraju volumnom udjelu od 1 % alkohola. zatim ime vrste. kako bi određena vrsta bila viski određenoga prepoznatljivog tipa (boje. Na naljepnici škotskog viskija je oznaka bottled in Scotland (botld in skotlend). Takva se mješavina zove Blended i ta se oznaka nalazi na naljepnici. ime proizvođača. 23 . tzv.

Postupak je dobivanja isti kao kod škotskog viskija. Irski viski. Najpoznatije vrste jesu: paddy John Power Old Forester i druge. a razlika je u tome što irski viski nema miris po dimu. jer se slad ne suši uz otvorenu vatru koja se loži tresetom.Škotski viski jakost. 24 . a najčešće se nalazi još zaštitni znak i godina osnutka organizacije za proizvodnju viskija. Irski se viski proizvodi od zobi i raži. Irish whiskey proizvodi se u Irskoj.

U SAD-u prednjači vrsta Bourbon Whiskey (burbon viski). jesu Canadian Club Seagrim's (sigrims) i Corbi's (korbis). a to je Straight Bourbon. pa se naziva Blended Burbon ili samo od kukuruza. Proizvodi se ili od mješavine kukuruza i raži. pa prema tome američki viski nema blag miris dima.Američki viski Se proizvodi u Kanadi i u Sjedinjenim Američkim Državama. kojim ima i u našem ugostiteljstvu. Proizvodni postupak za američki viski je u načelu isti kao i za škotski. Najpoznatije vrste kanadskih viskija. U SAD-u slad se ne suši uz otvorenu vatru koja se loži tresetom. 25 . Razlika je u sušenju slada.

pa odatle diskretan miris džina po borovici. 26 . zobi i pšenice. Škotski i kanadski viski pišu se izvorno whisky. Razlika u postupku je u tome što se pri destilaciji dodaje nešto borovice. Gin je žitna rakija koja se dobiva već navedenim postupkom od ječma. Druga je razlika u odležavanju destilata. Džin se puni u staklenke. pa je zato bezbojan i vrlo bistar. a irski i američki (SAD) whiskey. raži.

7 l. Neke vrste džina imaju malo dodatka šećera. tako strani proizvođači pune svoje vrste džina u boce posebnih oblika. a najpoznatije vrste kojih ima i u našem ugostiteljstvu. pa im je okus ponešto slatkast.Gin Dolazi iz Engleske. Standardne boce svih tih pića sadrže 0. jesu: London Gin Gordon's Gin Old Tom i Plymouth Gin. 27 . Gin Kao što se pune sva navedena žestoka pića stranog podrijetla.

U ovu skupinu spadaju: Vodtka Rum Teguila Raki. znači ponovljenom destilacijom. Poljske i Finske. Votka je bistra i bezbojna tekućina. Najbolja votka dobiva se od rafiniranog alkohola od krumpira. 28 .Prirodne rakije od raznih sirovina Ova vrsta prirodnih rakija čini također jednu skupinu jakih žestokih pića proizvedenih destilacijom od prevrelih komina raznih slatkih tvoriva posebnim tehnološkim postupkom. Pije se i u ostalim zemljama Europe. a za druge vrste upotrebljavaju se žitarice. Za poboljšanje okusa i mirisa dodaju se votki vrlo male količine ekstrakta nekih biljaka. Votka je nacionalno piće Rusije.

Votka Navedene zemlje proizvode više vrsta votke. Tek odležavanjem (ležanjem) u hrastovim bačvama dobiva zlatnožutu boju. Rum je destilat prevrele melase koja preostaje pri proizvodnji šećera iz šećerne trske. Proizvodi se u tropskim i suptropskim krajevima gdje raste šećerna trska. 29 . Krepkaja (sve iz Rusije). no u našem ugostiteljstvu može se naći: Stoličnaja. te Žubrowka (iz Poljske). Moskovskaja. finu aromu i dobar okus. Poslije destilacije rum je bezbojan i nema dobar okus ni miris.

Iznimka je kubanski rum. Kube. jer nije odležao u hrastovim bačvama. a stavlja se i u napitke kao što je čaj. Rum je žućkastosmeđe boje. 30 . a i u kavu. a poslije se razrijedi destiliranom vodom na jakost otprilike 40 % alkohola. Pravi rum dolazi s Jamajke. Upotrebljava se pri miješanju pića i u slastičarstvu. pa se tako i deklarira. Bacardi koji je bezbojan.Rum U promet na veliko rum dolazi iz prekomorskih krajeva u koncentraciji otprilike 80 % alkohola. Martiniquea. Indije i drugih krajeva. Rum U nekim europskim zemljama a proizvodi se mješavina pravog i umjetnog ruma.

Raki je rakija koja se proizvodi u Turskoj. slatkasta okusa i aromatična mirisa na anis. Sadržaj alkohola je do 40 i više % (po volumenu). Tekila je bezbojna. dobiva se destilacijom soka jedne vrste agave. 31 . bistra. Bezbojna je.Tequila je prvo jako alkoholno piće proizvedeno u Srednjoj Americi. Domovina tekile je Meksiko. i to destilacijom grožđica uz dodatak anisa.

Industrijske rakije Te se rakije zovu industrijske zato što nisu proizvedene tehnološkim procesom kao prirodne rakije. Na naljepnici boce mora biti označeno da je proizvod "industrijska rakija".Industrijske rakije Industrijske rakije su jaka alkoholna pića dobivena miješanjem prirodnih rakija i rafiniranog etanola (etilnog alkohola) s vodom dodavanjem prirodnih ili prirodnim aromama identičnih tvari koja daju neka svojstva prirodnih rakija. 32 . U tim rakijama je volumni udio alkohola ograničen Pravilnikom o jakim alkoholnim pićima.

već da su proizvedena od mješavine alkohola sa šećerom uz dodatak umjetne arome. sadržaj alkohola u volumnim postocima i volumen u litrama. domaći džin. Sam naziv domaći kaže da ta alkoholna pića nisu izvorna.Ostala jaka alkoholna pića Od jakih alkoholnih pića u nas se proizvode: domaći brendi (brandy). domaći rum. 33 . Proizvode ih skoro svi naši proizvođači alkoholnih pića. domaća votka i druga jaka alkoholna pića. ime proizvođača. Ostala jaka alkoholna pića Na naljepnicama naših jakih alkoholnih pića mora biti oznaka da je to "domaće alkoholno piće". domaći viski. naziv tog pića. boje i dr.

Udio alkohola je 40 do 50 vol. 34 . Ostala jaka alkoholna pića Domaći džin proizvodi se od rafiniranog etanola (etilnog alkohola) pomiješanog s destiliranom vodom uz dodatak mirisa borovice. koja tom piću daje boju. vode i esencije. već domaće jako alkoholno piće. %. Domaći rum je naš proizvod.Ostala jaka alkoholna pića Domaći brendi nije konjak. Udio alkohola je 38 do 40 vol. Proizvodi se od rafiniranog etanola (vinskog destilata) s nekim dopuštenim dodacima kojima se postiže žućkasta boja te miris i okus. Dobiva se od rafiniranog etilnog alkohola. a postotak dodataka mora biti označen ispod imena proizvoda. miris i okus. %.

Čuvanje jakih alkoholnih pića Gubici jakih alkoholnih pića u bačvama mnogo su veći nego kod vina. Udio alkohola je 40 do 45 vol. 35 . Gubitak šljivovice u bačvi iznosi godišnje od 3 do 6 %. Optimalna temperatura podruma kreće se od 12 °C do 15 °C. Udio alkohola je 40 do 50%.Ostala jaka alkoholna pića Domaći viski proizvodi se od rafiniranoga etilnog alkohola i destilirane vode s dodacima koji tom piću daju specifičan miris i okus. Ako je u podrumu toplo. %. U ugostiteljstvu su jaka alkoholna pića buteljirana. gubitak je i veći. Njih valja čuvati na hladnu i suhu mjestu. Domaća votka proizvodi se od rafiniranog etanola pomiješanog s destiliranom vodom uz dodatak odgovarajuće arome. jer ona sadrže više alkohola pa je hlapljenje veće.

maceratima (alkoholnim izlužinama). a emulzijski likeri s jajima se zgusnu. Niža temperatura može naškoditi likerima. Ako su emulzijski likeri zgusnuti i uopće ne izlaze iz boce. ni na alkoholu. jer se na toplom lakše kvare. Emulzijske likere valja čuvati od više temperature. 36 .Čuvanje jakih alkoholnih pića Kod dobro zatvorenih boca praktički nema gubitaka. voćnim sokovima. eteričnim uljima. kavom. boce valja staviti u mlaku vodu sat do dva sata. Likeri Likeri su jaka alkoholna pića dobivena miješanjem rafiniranog etanola ili prirodnih rakija s destiliranom vodom. šećerom. esencijama. oni postaju mutni. ni na ukupnoj masi. čokoladom.

okusu. koji ne smije bitimanji od 18%. Likeri ne smiju imati manje od 220 g ekstrakta na 1 litru likera. Likeri se međusobno razlikuju po volumnom udjelu alkohola (do 50 %). a šećera najmanje 100 g. mirisu i masi. ili njegovim sirupima. Šećer (saharoza). Likeri Sadržaj alkohola u likerima iskazuje se volumnim udjelom alkohola. može se zamijeniti šećernim sirupom fruktozom ili glukozom. ekstraktu. dodacima. pa prema tome i po boji.Likeri mlijekom. jajima i s dopuštenim bojama. 37 . šećeru.

Likeri U deklaraciji na vidnom mjestu mora pisati "obojeno umjetnom bojom". gorke i specijalne. osnovnim svojstvima i načinu proizvodnje dijele na slatke. no danas ta pića imaju u našem ugostiteljstvu podređeno mjesto. ako je tako postupljeno. Likeri se prema sastavu. Prije nekoliko desetljeća pilo se mnogo likera.Likeri Jedna litra likera mnogo je teža od jedne litre bilo kojega drugoga jakoga ili žestokoga alkoholnog pića. 38 .

Voćni likeri dobivaju se od voćnog soka ili macerata voća i alkohola uz dodatak šećera. Najpoznatiji predstavnici voćnih likera su liker od višanja ili Cherry Brandy. prema sirovinama dijele se slatki likeri u podskupine: Voćni likeri Likeri s aromom voća Likeri od aromatičnih destilata Aromatizirani likeri Liker od kave . liker od marelica (kajsija) ili Apricot Brandy (apriko brendi). čokolade i čaja. Volumni udio alkohola je od 22 do 40%. a najmanje 200 g/L ukupnog šećera.Slatki likeri Osnovna značajka slatkih likera je u tome što sadrže mnogo šećera. kakao. Imaju svojstven okus i miris po voću od kojega su napravljeni. breskov liker. 39 .

Likeri s aromom voća dobivaju se na temelju prirodnih voćnih aroma pomiješanih s alkoholom. Kruškovac. Ti likeri imaju svojstven miris i okus voća od kojega su proizvedeni.Voćni likeri Mandarinovac. ananasa i dr. oraha. Volumni udio alkohola je 25 do 40%. Orahovac. mandarine. U tu podskupinu ubrajaju se likeri s aromom naranče. višnje. destiliranom vodom i šećerom. 40 . Na naljepnici mora biti oznaka da je liker s aromom voća.

jer je oplemenjen maceracijom nekih trava. Nazivi vrlo poznatih prirodnih aromatičnih likera što slijede zakonima su zaštićeni. neškodljivo bilje i njihovi plodovi) uz dodatak destilirane vode i šećera. Maraschino (maraskino) je naš poznati liker od destilata višnje Maraske Liker Bénédictine (benediktin) zove se prema fratrima benediktincima koji proizvode originalni benediktin samo u samostanu u Normandiji (Francuska). Sadržaj alkohola kreće se od 35 do 50 %. a liker je svijetlozelene boje. Taj liker ima specijalan intenzivan miris i buke. 41 . ali izravnih destilata voća ili macerata prirodnih tvoriva (voće.Likeri od aromatičnih destilata prave se na osnovi što finijih.

42 . Receptura za proizvodnju ovog likera je tajna proizvođača u tom samostanu. kao i naziv za prirodni liker (umjetni se proizvodi inače u svijetu). Liker Curaçao (kiraso) dobiva se izvorno od destilata posebne vrste naranče na otoku Curaçao (sjeverno od Venezuele) ili maceracijom naranče Liker Chartrese (šartrez) dobio je ime prema samostanu La Grande Chartrese u francuskim Alpama. Destilat je oplemenjen maceracijom nekih mirisnih alpskih trava. zato je i zakonom zaštićena. Originalni šartez dolazi u promet bezbojan. Originalni se Chartrese proizvodi i danas u tom samostanu. pa tako ima poseban buke. zelen ili žut. nedaleko Grenobla.

destiliranom vodom i šećerom. % alkohola. kakaa. kakaa i čokolade te miješanjem s etanolom. Na naljepnici takvih likera mora. destiliranom vodom i šećerom. Na tržište dolaze pod imenom liker od kave. te umjetnih esencija i aroma pomiješanih s etilnim alkoholom. likeri od anisa. 43 . čokolade itd. Ti likeri imaju svojstven miris i okus po osnovnom tvorivu i sadrže od 25 do 40 vol. kumina itd. čokolade ili čaja dobiveni su maceracijom kave. biti i oznaka "aromatiziran". Aromatiziranim likerima pripadaju likeri od mentola.Aromatizirani likeri dobivaju se na osnovi eteričnih ulja. pokraj ostalih oznaka. Likeri od kave. U tim likerima je udio alkohola od 25 do 40 %.

Ti se likeri mogu obojiti i sadrže od 25 do 40 vol % alkohola. aromatizirane likere i likere od kave. čokolade i čaja mogu se upotrebljavati umjetne boje kojima se koristi za bojenje namirnica. ali to mora biti označeno na boci. Za likere od aromatiziranih destilata. Budući da djeluju povoljno na otvaranje teka. zovu se još aperitivni likeri. kakaa. Gorki likeri Gorki likeri proizvode se na osnovi ekstrakta gorkih i aromatičnih dijelova biljaka ili prirodnih esencija i odgovarajućih neškodljivih dodataka koji su svojstveni za određenu vrstu likera. 44 .

Gorki likeri Biter (eng. Vlahov. Kod pelinkovca razlikujemo gorki pelinkovac s malo šećera i slatki pelinkovac s više šećera. najviše tropskih i suptropskih. Fernet Branca i Campari iz Italije. = bitr) zajedničko je ime za jaka alkoholna pića kod kojih su osnova tvoriva korijenje. kore. 45 . Prema sastavu imaju različit okus i aromu Ti likeri dolaze na tržište obojeni npr. Angostura s otoka Trinidada i druge.Gorki likeri Naši najpoznatiji gorki likeri su Pelinkovac. Angostura se koristi kod miješanja pića za koktele. Encijan i Cynar (činar). plodovi i lišće raznih biljaka. Biter.

Kordijal likeri se proizvode od vina. koktele i punč likere. Ukupan volumni udio alkohola mora biti najmanje 35 % do čega najmanje 30 % mora potjecati od vinskog destilata. Prema našim propisima specijalni likeri dijele se na kordijal likere. na najpoznatiji je francuski Cordial Médoc (koridjal medok). Kordijal likere je zabranjeno aromatizirati umjetnim aromatičnim tvarima. emulzijske likere. 46 . vinskog destilata. Kod nas se također proizvodi kordijal liker. destilirane vode i šećera.Specijalni likeri Budući da se proizvode posebnim tehnološkim postupkom. ovi se likeri razlikuju od ostalih likera. etanola.

najmanje 160 g žumanaca. a volumni udio alkohola je najmanje 18 %. Na naljepnici mora biti označen datum proizvodnje i trajnost. destilirane vode i šećera.Emulzijski likeri proizvode se od sirovih žumanaca svježih kokošjih jaja. etanola. Emulzijski likeri Trajnost im je godina dana. Ti su likeri vrlo gusti. 47 . Naši emulzijski likeri su vinjak s jajima i krem likeri od čekolade ili kave s jajima. jer se ti likeri dužim stajanjem kvare. jer litra likera sadrži najmanje 250 g šećera.

etanola i destilirane vode. odnosno. šećera limunske kiseline. Naš najpoznatiji tvornički koktel je čokolad koktel.Koktel (cocktaile) je mješavina raznih jakih alkoholnih pića i likera. a naziva se po onom sastavnom dijelu koji je u mješavini najviše zastupljen. a volumni udio alkohola je najmanje 40 %. Prema tome. destilata ili macerata limuna i naranče. to su gotovi kokteli proizvedeni na industrijski način. 48 . koji daje glavno organoleptičko obilježje. odnosno. Punč mora imati najmanje 300 g/L ukupnog ekstrakta. Punč je mješavina uvoznog ili domaćeg ruma.

% alkohola. 49 . Gazirana likerska pića proizvode se od likera ili drugih desertnih i alkoholnih pića uz dodatak soda-vode. Koriste se malokad. Ne smiju sadržavati manje od 6 ni više od 12 vol.Ostala likeri Ostalim likerima prema pripadaju: gazirana likerska pića desertna likerska pića alkoholna pića od meda i drugo.

Uključeno je u narodne običaje. Prodaje se u dane vjerskih proslava i drugih narodnih okupljanja. vode i dopuštenih boja. a ukupnog ekstrakta najviše 25o g/L. 50 . povrća ili grožđa. a troši se dosta u kontinentalnom dijelu Hrvatske. pri čemu udio alkohola može iznositi od 9 do 14 vol. kiselina. % alkohola. i to kao proizvodi dobiveni od prevrelih sokova voća. šećera. To piće zovu medovina.Desertna likerska pića dolaze rijetko u promet. %. najmanje 15 do 30 vol. Malo se proizvode. Moraju sadržavati najmanje 40% matičnog soka voća. grožđa ili povrća uz dodatak biljnih macerata ili njihovih destilata alkohola. Alkoholna pića od meda proizvodi su dobiveni alkoholnim fermentiranjem otopine prirodnog meda. postupkom koji se primjenjuje u proizvodnji vina.

koja mora odležati određeno vrijeme u bačvama izrađenim od stare.Alkoholna pića od meda Donedavno se medovina proizvodila samo u malim količinama za prodaju na nekim sajmovima u sjevernoj Hrvatskoj. 51 . propolisa. U stoljetno provjeravanom omjeru prirodnog meda. Medovina bi sada mogla pridonijeti proširenju asortimana pića naše turističke ponude. voćnih vina i ekstrakata ljekovitog bilja priprema se medovina. svjetski poznate slavonske hrastovine.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->