Cursul 5

:

07.11.2013

Profesiunea jurnalista

Presa intra in componenta acestui tip republican francez. Model dominat de conceptul laicitate. Cu laicitate in contextul asta suntem intr-un context tehnic. Ei inteleg prin laicitate egalitatea tuturor religiilor, la care se adauga si absenta tuturor religiilor, egalitatea in drepturi. Asta inseamna ca nu exista religii majoritare si mai inseamna ca statul nu are niciun amestec in viata religioasa. Ceea ce inseamna ca tot ce inseamna functionarea asezamintelor, tot ce inseamna mijloacele de trai nu sunt treaba statului, ci treaba enoriasilor. Prin aceasta chestiune s-a mutat problema religioasa in planul personal, ca o optiune personala. Laicitatea este punctul de pornire, mai tarziu apare descriminarea, drept pentru care incep sa apara institutii care s aintervina in asigurarea egalitatii de drepturi (dupa razboiul mondial): religioase, atee, masonice, franceze, evreiesti etc. In linie dreapta cu laicitatea, cu o posibila eliminare a descriminarii, apare o alta idee si anume multiculturalismul (inca din sex XVIII- XIX-lea) – cultural mondial, in special intre cele doua razboaie mondiale. In toata povestea asta, presa trebuie sa aiba rolul ei. In sec. XIX, o minte intelectuala sustine pastrarea libertatii prese oricat ar fi ea de agasanta, caci numai functionarea acestei libertati de exprimare asigura adevarata circulatie a ideilor, adica progresul. Exista o limita, care este stabilita de lege: dreptul la libertatea fiecarei persoane.

Mecanismul de reglementare

Calomnia este afirmarea unei fapte, a cuiva, fapt care este dispretuita de societate. Daca aceasta acuzatie nu este adevarata = calomnie; daca este adevarata este doar o incalcare a legii si cineva trebuie sa se ocupe de pedepsirea vinovatului. Principalul vinovat de calomnie este patronul, in apsenta lui este directorul general. Cel care scrie articolul este complicele. Complicele este mai putin vinovat decat faptuitorul. Acela care ia decizii este primul vinovat, drept pentru care nu se mai intampla. Conform legii, Ministerul de Interne are dreptul sa retraga tot tirajul dupa piata, in egala masura se face vinovat patronul tipografiei.

promovare. cum ar fi calomnia religioasa sau rasiala. 2. cu exceptia publicitar si relationisti. incapabil. toate agentiile din presa etc.Insititutia isi inceteaza activitatea. profesiunea juridica este curpinsa in codul muncii.Se iau hotarari in ceea ce priveste redactia fara ca aceasta sa fie consultat. Este vechiul pamflet. dar asta pana aproape de prezentul nostru. Treptat termenul se aplica si la alte profesiuni. Exista variante ale calomniei. datorita apartanentei la o religie sau neapartenentei la o religie. Cum poate acest personaj sa aiba aceasta profesie de jurnalist? 1. Adica punerea in sarcina a cuiva condamnabil. Jurnalistul poate convoca clauza de constiinta in fuctie de 3 situatii: 1. Injuria este atat de simpla. nu prin privare de libertate. Recunoasterea inseamna ca in toate aceste facultati au toata tehnologia) 2. Calomnia impotriva mortilor. De aici rezulta ca personajul numit jurnalist are obligatii si drepturi ca oricare alt personaj care munceste: drept la pensie. de unde rezulta ca insititutia privata/ patronatul trebuie sa tina cont de aceasta regula.p. De exemplu. Depinde de societate daca tine de demnitate sau nu. Curricula facultatii este stabilita de comun acord cu sindicatele. Studentii au stagiul de 1 an. cristalizarea d. Pe scurt avem un limbaj violent. in afara de cel al jurnalistului: fotoreporteri. adica limbajul trimite la o fapta. las etc.Pedeapsa este doar prin amenda. sunt 11 facultati de jurnalism. Este singura care se plateste si cu inchisoare.d. cei din audiovizual. Doar Franta are aceasta preverede. la o scriere. homosexualitatea era o injurie. cameraman. 3. care sunt agreate de profesiune/ recunoscute.Insitutia isi schimba orientarea politica. . 3. Jurnalistul este acela care fie ca este colaborator sau angajat intr-o agentie de presa/ radio etc si care isi castiga marea parte a mijloacelor de subzistenta din aceasta munca. producatorii. relatia dintre piata muncii si facultate (in Fr.v juridic. salariu toate drepturile unui angajat. care in functie de stare trimit la injurie sau calomnie: hot. In Franta se dezvolta o forma sindicala a jurnalistilor. pe care il practica Arghezi. Vrea sa insemne atacul la persoana si atacul la persoana se construieste prin indicarea unor defectiuni de caracter. Apar impulsurile. Incepand cu anii 60.

Nu rezulta ca explicatia este corecta. se analizeaza daca se respecta amendamentul nr. In masura in care aceste reactii se multiplica si se pot fi facute coerente. Fara asta. ex: news reporters. unde constata aceste sindicate ca este munca la negru. Sunt 37. Carte de presse – dreptul de a profesa. pe care nu le intalnim in Romania. El corecteaza toate mesajele care vin de la public in orice forma (mail si altele) si le face cunoscute jurnalistului caruia i se adreseaza. In Romania nu exista asa ceva. in ce masura faptele s-au petrecut sau au fost abuzate. Din anii 90 sunt discutii foarte serioase si care se pun multe lucruri in miscare: mediatori de presa. lansata mai intai in America. in plan politic etc. Era o problema de dezechilibru. Centrul de formare si perfectionare a jurnalistilor (CFPJ) functioneaza o facultate de formare si unde functioneaza si o zona de cercetare si formarea permanenta a studentului. Mediatorul este un personaj care face legatura intre jurnalist si public. ai institutiilor de presa). Reactia a fost asa: pe timp de 2 saptamani presa a sustinut-o pe aceasta doamna. Cine face asta? In Ministerul de Culturii si Comunicarii exista un secretar de stat care se ocupa de acest lucru. pe cand cealalta avea 7). Se elibereaza pe baza unui dosar. cu studii si care este analizata de o comisie de reprezentanti (ai sindicatelor. dar a devenit sefa unui alt pardit. cu CV si cazier. Marea provocare este internetul. In America sunt foarte multe.Se discuta despre creerea unor colegii de etica in redactie. jurnalistul este rugat sa se prezinte pentru a explica de ce a zis ceea ce a spus. nu te angajeaza nimeni si nu iti preia nimeni informatiile. Una din ele a pierdut sefia partidului.000. o alta lege spune ca fiecare intreprindere este obligata ca 5% din profitul anual sa fie folositi pentru formarea studentului. Critica Media Apar centrele de reflectie si in revistele de specialitate (ex: „puterea media”). . de asezare „hai sa ne gandim de ce se intampla? ce se intampla?”. De ce? Pentru ca cealalta doamna era mai interiorizata (nu se lasa fotografiata de catre jurnalisti – doar 4 poze. a viitorilor jurnalisti. Se analizeaza daca standardele au fost respectate. pentru ca francezii sunt nascuti cartezieni (foarte coerenti). dintre care 16. De exemplu: cele doua doamne care au participat la Partidul Socialist. 1. dar spune ceea ce a gandit. Este vorba de dezbatere de dialog.In acelasi timp. Aceleasi sindicare militeaza pentru accentuarea autoreglementarii. care propun standarde.000 sunt femei. Fara acest carte de presse. Se stie foarte clar cati jurnalisti au aceasta carte de presse (in Franta). Ii ajuta sa inteleaga ce se intampla in plan profesional. esti obigat sa faci un stagiu de pregatire pentru practica meseria.

Libertatea de exprimare este un drept al publicului. cu exceptia caricatura politica. Le Monde 1. Faptele sunt sacre. adica Reporters sans frontieres. Ei asta incearca sa faca. In proximitatea miscarii sindicale. adica oameni cu facultate. Presa de mare turaj este presa regionala. dar o stanga mai frantuzeasca decat Le Monde. nu jurnalistul. asta inseamna ca au un tip de exprimare. Publicul lui Le Monde este format din sindicate. . Zona dezbaterii e este de tip american. Fundamental este inutil sa se spuna ca se vorbeste despre etica jurnalistului. NY Times este considerat cel mai bine facut. 2. apoi suntem liberi sa avem orice opinie legata de acea fapta. iar problema nu este sa se construiasca altele. + 11 facultatii si cu altii (sociologi si altii) se intreaba etica profesionala – control. Problemele sunt: 1. Sindicatele fr. fara imaginii pe prima pagina. Exista destule coduri etice. cel care incadreaza textul in pagina etc). apar alte organizatii profesionale ale jurnalistilor (functioneaza inca din anii 20). „Libertatea presei este liberteatea poporului”. Multe persoane in umbra (cel care photoshopeaza si distruge imaginea reala. victima nu mai are cum sa se pronunte in fata justitiei a doua zi. adica prima prioritate este sa stabilim faptele. tanar. Cand vorbim de etica jurnalistului. Replica la Le Monde apare in anii 60. Se considera ca a revolutionat pagina intai. care monitorizeaza ce se intampla cu libertatea presei in lume si publica rapoarte anuale si care fac si un clasament al respectarii libertatii de exprimare. opinia e libera. Modelul este NY Times. Este considerat ca fiind tot de stanga. Liberation si se vrea un public citadin. pana la 40 ani. in schimb Le Monde este auster. Echipa greseste.Asta inseamna ca ei spun totul. vorbim de foarte multe profesiuni. in realitate. 2. Daca se spune ca a fost incalcata etica si este in marginea calomniei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful