Poluarea mediului

Poluarea reprezintă contaminarea mediului cu materiale care dăunează sănătăţii, calităţii vieţii sau funcţionării naturale a ecosistemelor. Cu toate că o parte din poluarea mediului este un rezultat al acţiunii naturii, cum ar fi erupţiile vulcanice, cea mai mare parte este cauzată de activitatea omului. Există două mari categorii de materiale poluante sau altfel spus poluanţi. Aceştia pot fi biodegradabili, cum ar fi murdăria provenită de la canalizări, care se descompune prin procese naturale. Aceşti poluanţi devin o problemă atunci când apar n atmosferă mai repede decât pot ei să se descompună. Poluanţii nedegradabili sunt materiale care fie nu se pot descompune, fie se descompun mult prea ncet. ! dată apărută contaminarea, este foarte greu sau imposibil de a ndepărta aceşti poluanţi din mediu.

Poluarea are de altfel un efect dramatic asupra resurselor naturale. Ecosisteme ca pădurile, lacurile, insulele de corali sau râurile aduc mari avanta"e mediului ncon"urător. Ele mbunătăţesc apa şi calitatea aerului, sunt un #abitat pentru plante şi animale şi produc alimente şi medicamente. Aceste ecosisteme pot fi oricând distruse din cauza poluării. $ai mult, datorită relaţiilor complexe dintre diferitele tipuri de organisme şi ecosisteme, contaminarea mediului poate avea efecte care nu sunt imediat descoperite sau care sunt greu de prevăzut. %e exemplu, oamenii de ştiinţă pot doar să speculeze pe marginea posibilelor efecte ale micşorării stratului de ozon, singurul protector al Pământului mpotriva dăunătoarelor raze ale &oarelui. Ploaia acidă este formată atunci când emisiile industriale se amestecă cu stratul atmosferic. Poluanţii pot fi duşi n nori distanţe lungi până a ncepe ploaia, ceea ce nseamnă că pădurile şi lacurile destul de ndepărtate de fabrici sau uzine pot fi afectate. Poluarea există n multe forme şi afectează mai multe aspecte ale mediului. Punctele'sursă ale poluării vin de la surse specifice, identificate cum ar fi conductele canalizărilor sau coşurile fabricilor. Există nsă şi surse ale poluării care vin din diferite locuri, cum ar fi contaminarea unui râu dintr' o zonă urbană sau fumul de la ţevile de eşapament.

Impactele poluării

$ediul contine insa si factori care au o actiune nefavorabil asupra sanatatii. cand. aceste episoade acute au avut meritul de a fi atras atentia specialistilor asupra sanatatii populatiei expuse. datorate poluarii apei cu vibrionul #olerei. Actiunea mediului poluant asupra organismului este foarte variata si complexa. declansand primele cercetari sistematice in domeniul relatiei sanatate 4 poluare. de la sfarsitul secoluluil trecut. . Efectele acute au fost primele asupra carora s'au facut observatii si cercetari privind influenta poluarii mediului asupra sanatatii populatiei. faringite. 5poluanti cu actiune iritanta. )*1. Efectele secundare pot fi ntârziate sau pot persista n mediu. bronsite sau alveolite. laringite.. Cei mai reprezentativi poluanti din atmosfera sunt. ameninţă supravieţuirea speciilor contaminate şi au zeci de efecte c#imice despre care nu se ştie ncă. Ea poate merge de la simple incomoditati in activitatea omului. rinite. iar mai recent. asa' zisul disconfort. %esi rare. cunoscuti sub numele de factori sanogeni. Aceste efecte. pana la perturbari puternice ale starii de sanatate.Efectele acestor poluanţi pot fi imediate sau n timp. datorita poluarii cupulberi si dioxid de sulf s'au inregistrat peste 2333 decese. pot fi afectate de inflamatii. %in acest punct de vedere se stie ca mediul contine factori care au o actiunea favorabila asupra sanatatii. pulberi 6sedimentabile sau in suspensie7 ce actioneaza la nivelul cailor respiratorii care.. desi prezinta mecanisme de protectie fata de efectele nocive ale poluantilor 6mucus. poate c#iar rămânând neobservate pentru mult timp. publicate de (ac#el Carson n cartea ei apărută n )*+. denumiti factori patogeni. marile epidemii de la /amburg si Petersburg. acesta din urma exercita asupra omului influente multiple. Efectele primare apar imediat după ce s'a produs contaminarea. dintre care una din cele mai importante este actiunea asupra sanatatii. epitelii ciliate. -n cadrul interrelatiilor intre om si mediul sau ambiant. cum ar fi moartea plantelor şi speciilor marine după vărsarea unei cantităţi de petrol n apă. determinand inrautatirea sau pierderea acesteia. etc7. 0ondra. ele se datoresc unor concentratii deosebit de mati ale poluantilor din mediu care au repercursiuni puternice sio brutale asupra organismului uman.

oxidul de carbon. ' plumbul. spasme si dificultati in respiratie. greata. rezulta la fel ca cel ai sulfului. ameteli. ce se manifesta clinic prin dureri de cap. se combina cu #emoglobina dand carboxi #emoglobina. somnolenta. Actiunea nociva a plumbului se exercita la nivelul sangelului determinanad aparitia de anemii. 5poluanti cu actiune asfixianta. poate patrunde in organismul uman atat pe cale respiratorie 6mai periculoasa pentru ca a"unge direct in sange7 cat si pe cale digestiva 6ficatul are o mare putere de detoxifiere a organismului7. rezultat din arderi incomplete. pulberile. expectoratie. 0a nivel sangvin. au un grad mare de solubilitate. persista in plaman. provocand ramanerea in urma a dezvoltarii inteclectuale la copii. . etc. !xizii sulfului. ce apar in aer prin arderea combustibililor fosili sau din diferite procese industriale. produc iritatii ale cailor respiratorii ce se traduc prin salivatie. produc la niveleul cailor respiratorii blocarea miscarilor cililor epiteliilor bro#ice si tra#eale. &ubstantele oxidante 6ozonide7 generati prin actiunea radiatiilor ultraviolete asupra unor produsi de ardere ai #idrocarburilor. ceea ce faciliteaza suprainfectiile cu germeni oportunisti. !xizii azotului.%aca actiunea poluantului este de lunga durata pot aparea afectiuni cronice ca bro#o'pneumopatia cronica nespecifica. si lanivelul sistemului nervos. se combina cu #emoglobina rezultand met#emoglobina care impiedica transportului gazelor respiratorii 6oxigenului7 catre tesuturi. 5poluanti cu actiune toxica sistemica. 5poluantii cu actiune fibrozanta. care permanentizate duc la aparitia bronsitei cronice. eliminat in atmosfera sub forma de vapori care se condeanseaza relativ reprede. aritmii. generand fenomene de lipsa de oxigen cu consecinte dintre cele mai grave asupra respiratiei diferitelor tesuturi si celule. au efect iritant pentru caile respiratorii. mai ales cele cu densiate mare.

cu formare de tesut nou in "ur. in viitor. &e produce o incalzire a atmosferei datorita gazelor acumulate in straturile inferioare ale acesteia. dar nu permit disiparea in sens invers a excesului de caldura. Consecintele ar putea fi valuri de seceta in regiuni extrem de fertile azi si ploi torentiale in zone desertice. Potrivit unei estimari. inundarea zonelor "oase de litoral. aceste gaze vor putea ridica temperatura medie a planetei cu ). precum si pericolele incalculabile pe care le pot provoca un eventual accident si un conflict militar.recerea la folosirea energiei nucleare. . ridicarea pana la circa . care permit trecerea razelor solare calde. aproximativ *89 din productia de energie industriala a lumii provine din combustibili fosili 6carbune. din care "umatate a"ung in atmosfera si "umatate sunt absorbite de apele de suprafata ale raurilor si oceanelor. &e apreciaza ca sunt emise anual in mediul incon"urator aproximativ . m a nivelului marilor.1 :. produce radiatii care apar incepand de la extragerea uraniului si continua cu procesul folosirii lui. %ezvoltarea si civilizatia antreneaza un consum tot mai mare de energie pe locuitor. etc. ce sta la abza aparitiei fibrozei. intetirea topirii g#etarilor. . prin ardere. implica alte riscuri. a reziduurilor radioactive.1 4 2. mai ales bioxid de carbon. dega"a in atmosfera o serie de substante poluante. Pentru aceasta. in prezent.determinanad o scadere a alesticitatii pulmonare ca si o reactie la corp strain. productia de energie trebuie sa creasca continuu. desi evita efectele de mai sus. inc#izand acest surplus asemenea unei sere gigantice. petrol si gaze naturale7 care.3 miliarde de tone de bioxid de carbon.

Petre (amona $i#aela Clasa a <'a .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful