P. 1
Analiza Text Publicitar 1

Analiza Text Publicitar 1

|Views: 21|Likes:
Published by Iulia Radu
text publicitar
text publicitar

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Iulia Radu on Nov 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/26/2014

pdf

text

original

Analiza semiotică a articolului publicitar, aparținând companiei De Beers

În lucrarea de faţă îmi propun să analizez, din punct de vedere semiotic, un articol publicitar. Modelul de analiză care mi-a atras atenţia a fost cel propus de Roland Barthes în lucrarea “The Rethoric of the Image”. În prima parte voi defini, într-un sens mai larg, termenul de discurs publicitar. Discursul vizat în lucrarea prezentă constituie instrumentul preţios al agenţiilor de publicitate. Recurgând la utilizarea unui mesaj puternic se pot transmite informaţii convingătoare despre serviciile pe care le oferă anumite companii în scopuri comerciale. Discursul publicitar este eterogen din punct de vedere semiotic şi presupune o componentă verbală şi una nonverbală. Cea din urmă poate activa nivelul visual, auditiv, olfactiv sau tactil, în funcţie de canalul de transmitere al reclamei. În varianta clasică, reclama scrisă este alcătuită din textul ce realizează o prezentare scurtă şi generală, şi elementele paratextuale, verbale şi grafice, cum ar fi: marca produsului, logo-ul, imaginile representative. Un spot publicitar trebuie să fie memorabil pentru ca şi produsul promovat să rămână mai mult timp în memoria protenţialului consumator. Astfel, el ar trebui să ofere toate informaţiile, într-un mod concis şi clar (să răspundă, în primul rând, celor patru întrebări: Ce? Cine? Când? Unde?) și să îl îndemne pe privitor la o acţiune. Articolele publicitare printate , de cele mai multe ori, se foloseasc de o imagine atrăgătoare, un titlu cu un mesaj puternic, informaţii de contact și un logo. Articolul publicitar analizat mai jos este prezent în „The National Geographic Magazine” , publicat în luna mai, anul 1958. În urma studierii reclamelor mai recente ale companiei de bijuterii De Beers am constatat o predilecţie pentru mesajele scurte, cu o tentă uşor haioasă şi redactate pe un fond închis. Apelând la cele trei tipuri de mesaje transmise de un articol publicitar, propuse de Roland Barthes, voi distinge, în primul rând, informaţia de ordin lingvistic1. În acest print, sloganul este Treasured beyond all other gifts (Preţuit mai presus de orice alt cadou), realizând mixul perfect cu mesajul vizual. Propoziţiile şi cuvintele ce se doresc a fi observate imediat sunt scrise cu caractere mai mari sau italice. Reclama mizează mult pe afect şi plăcerea de a dărui orice şi, mai ales, oricât persoanei importante din viaţa oricărei persoane. Interesant de observat este că mesajul lingvistic nu îndeamnă un anumit gen de public să cumpere produsele, ci se adresează tuturor, indiferent de sex. Imaginea, în schimb, precizează clar că este vorba de un posibil cadou pentru o doamnă din partea unui bărbat generos. Reclama ar putea mişca, ba chiar potenţa latura masculină şi virilă a domnilor în cazul în care aceştia nu şi-ar permite să ofere un asemenea cadou.

1

Barthes, Roland-Rhetoric of the Image. Image, Music, Text. Ed. and trans. Stephen Heath. New York: Hill and Wang, 1977, 32.

Reclama avertizând din start. articolul publicitar al companiei De Beers reușește să capteze atenția publicului. 49. Dacă studiem piaţa firmelor producătoare de bijuterii din 1958 vom afla că acestea erau extrem de reduse. iar imaginea unui gentleman ajuns la o anumită vârstă. prin afişarea preţurilor.” Şi de această dată ideea de perfecţiune în ciuda trecerii timpului este sugerată. capabil să aleagă lucruri de calitate pentru cei pe care îi stimează poate stimula orice domn în achiziționarea unei bijuterii. Aş putea îndrăzni să cred că adevăratul personaj principal este colierul pe care bărbatul îl ţine cu mare grijă în palme. imaginea traduce eleganţă. admiraţie şi mulţumire. . personaj principal într-un cadru intim şi select. Roland-Rhetoric of the Image. sunt trecute preţurile bijuteriilor cu diamante de diferite carate. Mesajul vizual al reclamei este sugestiv prin încadrarea. Ed.În partea stângă sunt redactate mesajele cu scrisul de dimensiunile cele mai mari. însă acesta conţine şi numele firmei (De Beers Consolidated Mines). În concluzuie. Curios este faptul că numele companiei nu este prezent. Acesta este scris cu caractere foarte mici. doar numele minelor din care se extrage materia primă pentru bijuterii. Compania De Beers este una cu capital britanic. Falsa impresie că eleganţa şi bunul gust vin odată cu o condiţie economică prosperă este vehiculată. Un alt slogan. În partea dreaptă a reclamei. cu atât mai puţine cele ce lucrau cu diamante. zi de naştere. folosind o exprimare clară și universală. de această dată mai des utilizat în reclamele companiei De Beers este „A diamond is forever. Image. la 75 de ani de la promovarea sa. încă din 1902. Music. Referitor la retorica imaginii 2 putem observa aluzia unor simboluri recunoscute internațional. Stephen Heath. 90% din distribuţia şi producerea bijuteriilor cu aceste pietre dure. Firma De Beers deţinea. Bărbatul ţine cutia uşor înclinată ceea ce traduce dorinţa de a împărtăşi cu privitorul fapta sa. 2 Barthes. că accesul în magazinele De Beers nu este pentru toată lumea. Aici se pot găsi idei de cadouri pentru a face speciale diferite ocazii festive: o aniversare. New York: Hill and Wang. Mesajul este ușor de parcurs și acum. and trans. acesta ar atăta adevărata satisfacţie cu care îl va dărui persoanei dragi. şi după expresia extrem de mulţumită după chip. şi poate chiar să îi ceară acestuia părerea. presupusului. 1977. naşterea unui copil sau orice eveniment semnificant. În 1930 compania a înregistrat un declin şi de atunci au luat naştere campaniile de promovare numităe A diamand is forever. un debut. Text. cu un scris de dimensiuni reduse. În cel mai mic detaliu.

Image. nr. 1977.. Washington D. Stephen Heath. Roland-Rhetoric of the Image. Ed. printed by the National Geographic Society.Bibliografie: Sursa primară: The National Geographic Magazine. Music. May 1958.C. Surse secundare: Barthes. volume CXIII. New York: Hill and Wang. 32-51. Text. 5. . and trans.

Universitatea Ovidius. Constanța Facultatea de Litere Master: Studii de Românistică Tipuri textual Prof. Alina Buzatu Student masterand: Iulia Radu . Dr. coord.: Lect.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->