ACTIVITAT I DESCANS

L'activitat i l'exercici físic és una manifestació expressiva de la vida personal. Són considerats com una de les bases fonamentals per a un bon estat de salut. El fet de realitzar una activitat física farà que et sentis física i mentalment millor. La inactivitat física i la manca d’exercici estan relacionades amb diversos trastorns i són una causa important de mortalitat i d’incapacitat. D’altra banda, la bona forma física pot allargar la vida i disminuir les malalties cròniques més freqüents. Els beneficis de l’exercici físic es manifesten a nivell físic, psicològic i social.

Nivell físic Disminueix el risc de patir malalties del cor. Augmenta la capacitat respiratòria. Millora el to muscular i la resistència a l’esforç. Prevé l’osteoporosi i les fractures osteoporòtiques. Prevé la diabetis mellitus tipus II. Ajuda a mantenir el pes ideal. Millora l’aspecte físic. Nivell psicològic Millora l’estat d’ànim. Ajuda a combatre l’estrès i l’ansietat.

Nivell social Permet conèixer gent nova i fer amistats.

. Si no pot ser et recomano llegeixis atentament el text o bé ho gravis en una cinta de cassette.I TU FAS EXERCICI? QUINA DIFERÈNCIA CREUS QUE HI HA ENTRE NOIS I NOIES QUANT A : FREQÜÈNCIA. És a dir. L'adolescència és una etapa d'intens creixement que exigeix un descans important. inspiracions profundes.. Si passes una època de nerviosisme o ansietat practica aquestes tècniques de relaxació que a continuació t'expliquem: RESPIRACIÓ PROFUNDA Intenta concentrar la teva ment en les respiracions. l'endemà rendiràs molt tant intel·lectualment com físicament. l’activitat física és beneficiosa per a tu! (Salut jove..És un bon motiu per reunir-se amb els amics i amigues. TIPUS D'EXERCICI I VALORS IMPLICATS EN LA PRÀCTICA O NO DE L'EXERCICI? EL DESCANS És molt important que descansis al menys 9 hores diàries. tant si ets un noi com si ets una noia. RELAXACIÓ MUSCULAR PROGRESSIVA Seria convenient que aquesta sessió de relaxació te la dirigís una altra persona. per després posarho en pràctica. Generalitat de Catalunya) EI DIGUES LA TEVA!. retenció d'aire en els pulmons i expiració mes llarga.

completament fluixos.Pots relaxar-te assegut en una cadira i amb els peus rectes i junts. estira tots els teus membres des del cap fins els peus i deixa'ls fluixos. fluix i sense tensió. 2. eixampla l'abdomen i després fes una pausa retenint la respiració durant tres segons i finalment espira poc a poc per la boca a mesura que vagis contraient l'abdomen. INSPIRACIÓ-RETENCIÓ ( 1. Si és possible. 2. completament lleuger. Posa la columna vertebral ben recta. estirat plàcidament sobre un llit o sofà. Tanca tranquil·lament els ulls i fes-te conscient de la teva respiració. 3 ) ESPIRACIÓ INSPIRACIÓ-RETENCIÓ ( 1. els peus lleugerament separats un de l'altre i els braços separats una mica del cos. Estira't. és millor relaxar-te en posició horitzontal. 2. 3 ) Espiració Mentre descanses plàcidament i afluixes tots els teus músculs. 2. Comprova que respires profundament i sempre per l'abdomen. 3 ) EXPIRACIÓ . Deixa el cos lleuger. fluix i sense cap tensió. però sense moure el tòrax. Inspira profundament pel nas. 3 ) ESPIRACIÓ INSPIRACIÓ-RETENCIÓ ( 1. L'esquena repenjada perfectament en el respatller d'una cadira i deixant anar suaument el cap sobre el teu pit. repeteix l'operació: INSPIRACIÓ-RETENCIÓ ( 1.

3 ) Espiració Ara dirigeix l'atenció al teu braç dret. més i més. deixa-la anar. Ara comprova que el teu braç esquerra. més i més. està fluixa. sense tensió. 2. lliure. lleugera. afluixa-la. des de les espatlles fins les puntes dels dits. afluixa'l. . deixa-la lleugera. deixa'l totalment lleuger. sense tensió. està lleuger. deixa'l anar. Afluixa'l. lleuger. lliure. dirigeix l'atenció a la cama esquerra. des del maluc fins a la punta dels dits del peu. des del maluc fins a la punta dels dits del peu. completament lleuger. oblida't del teu braç dret i pensa únicament en el teu braç esquerra. sense tensions. deixa'l totalment lliure. afluixa-la més i més. afluixa-la tota. molt fluixa. Ara. deixa'l anar. Ara.El cos queda cada vegada més lliure. deixa-la anar. des del maluc fins els dits dels peus. abandona-la. lliure i abandonat. ara la sents lleugera i abandonada. lleugera. Ara oblida't dels teus braços i pensa únicament en la teva cama dreta. Comprova que tot el teu braç dret ha quedat completament sense tensions. molt lliure. pensa únicament en el teu braç dret. completament abandonada. més fluix i sense tensió. Comprova que tota la cama esquerra. Deixa'l fluix i lleuger. fluixa. Completament lleuger i sense tensió! INSPIRACIÓ-RETENCIÓ ( 1. ‚s lliure de tensions. des de les espatlles fins els dits. Comprova que tota la cama dreta. sense tensió.

. sense cap tensió. Poc a poc.. i tots els òrgans que hi ha a dins. badalla. Tot el teu cos està experimentant una agradable sensació de fluixejat. el fetge. cada cop més tou. cada cop més fluix. de parlarte a tu mateix. deixa-les fluixes. Ves incorporant-te lentament.Oblida't de la cama esquerra i comprova que les dues cames i els teus braços es troben lleugers.. de repòs. Afluixa l'abdomen. fluix. Dirigeix l'atenció a les teves mandíbules . Gaudeix d'aquesta sensació de descans. Molts d'ells tenen fàcil solució. fluixos. molt més fluix i lleuger. els músculs de la boca. els ronyons. amb la columna vertebral recta i sense tensió.. Afluixa tots els músculs de la teva cara. estira els teus membres. i mou les cames. de pau. has eliminat totes les tensions que t'angoixaven. Et sens tranquil. lliure. Ara et trobes en condicions de parlar a la teva ment. del front. Tota la teva cara experimenta una sensació de tranquil·litat. Dirigeix l'atenció a les teves espatlles i a la teva esquena i comprova que està descansant suaument sobre el llit o el respatller d'una cadira.. cada vegada més fluix.. l'estómac. els intestins.. Deixa descansar la punta de la llengua a la part interior de les dents inferiors i manté la boca entreoberta. Reconeix que els problemes que tens no són tan greus com et pensaves.. els braços. completament deixat anar. molt lleugers. tot el teu organisme es troba lleuger... . Els genitals estan lliures de tensions. sense cap tensió.

el desert o unes muntanyes. contemplant el mar. el cos damunt la sorra.. Duració de 4 a 10 minuts. Es tracta de compassar la respiració amb les ones del mar. la mar es retira tot emportant-se la tensió que nosaltres hem pogut deixar.. En espirar. Un exemple seria aquest: Imaginem nos en una platja. Concentra't en la vista. el mar a prop dels peus i el sol brillant escalfant damunt nostre. En cada inspiració fem venir una onada a ran dels peus.Mentre vas tornant a la realitat pots escoltar música suau i relaxant. . VISUALITZACIÓ Imagina't que estàs en un lloc molt agradable.i es olors. els sons. les sensacions. notant com la frescor de la mar s'irradia a tot el cos des dels peus fins el cap.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful