Blue 13 Life Col 01.1.

2

Blue 13 Life Col 01.1.2

FLUTURELE DE MATASE INFORMATII, IMAGINI
http://www.inffo.ro/Diverse/Fluturele_de_matase_informatii,_imagini.html

Fluturele de matase informatii, imagini, poze Fluturele de matase este originar din China. A fost domesticit si crescut de acum 4 000 ani, pentru firele de matase, cunoscute sub numele de borangic. Fluturele de matase are un corp scurt, gros si paros. e cap pre!inta doua antene negre, de forma unor pene si doi ochi mari. "rompa este foarte scurta, deoarece, in cele cateva !ile cat traieste #$ % &0', fluturele de matase nu se hraneste. (n acest timp depune ouale.

Fluturele de matase metamorfoza in imagini: figura 1. femela depunand ouale pe frunze; fig. 2 larva; fig. 3. cocon de matase sau gogoasa; fig. 4 nimfa care se transforma in fluture, poze.

. Dupa ce ating aceasta dimensiune. lucios si re!istent. formea!a o casuta ovala. Acum se astern crengi pe paturi.Fluturele cap de mort. Alti fluturi !boara noaptea #fluturi de noapte'. . Alti fluturi Dintre fluturii care !boara !iua amintim: % . % . % . se pun deoparte si nimfa se transforma in fluture. cu aripile foarte frumos colorate. ale carei omi!i se hranesc cu frun!ele pomilor fructiferi si fluturele. !boara in amurg. din oua ies larve. al caror orificiu este situat pe bu!a inferioara. iar larvele le rod producand mari pagube. % . . cu paturi de lemn sau de pan!a. /elelalte gogosi se folosesc pentru obtinerea firului de matase #borangic'. Acest fir.pebrina. rimavara. curate.(n iulie. lung. . /and nu se mai hranesc./oada randunicii. (ndeletnicirea cresterii si ingri+irii larvelor fluturelui de matase se numeste sericicultura. obtinandu%se tesaturi de matase naturala. cat gamalia de ac.. cel mai mare fluture de la noi. pe care larvele se urca si isi construiesc gogoasa din fire de matase. isi depune ouale in stofe.arvele au niste glande numite sericigene. covoare etc.0le produc un lichid cleios. ele mananca din ce in ce mai putin. (n timp sau luat numeroase masuri pentru de!voltarea sericiculturii: s%au creat pepiniere de du!i iar prin statiunile de sericicultura se distribuie oua #)samanta33 selectionata' crescatorilor de viermi de matase. larva sufera a 1%a naparlire si se transforma in nimfa. 0l se hraneste cu miere si cu sucurile din scoarta arborilor.arvele mananca cu lacomie si cresc repede.5olia de haine. Fluturele inmoaie matasea intr%un punct.arvele de culoare inchisa sunt crescute in camere luminoase. se apropie transformarea larvei in nimfa. se poate tese in mai multe feluri. % . incolacindu%l mereu in +urul corpului. (ntr%o luna larvele a+ung la $ % &0 cm lungime si naparlesc de 4 ori. blanuri. cand apar frun!ele de dud. rupe firul si iese afara. (n acest timp trebuie mentinuta o curatenie e-emplara. e paturi se pun frun!e proaspete de dud.4albarul. 2e aleg gogosile mari. numite popular )viermi de matase*. . gogoasa sau coconul. femela depune pe frun!e oua mici. altfel larvele se pot imbolnavi de o boala numita . (n interiorul gogosii. Firul de borangic. care in contact cu aerul se intareste si se transforma in firul subtire de matase.Fluturele ochi de paun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful