You are on page 1of 8

Legea atraciei universale a lui Newton

ISAAC NEWTON
S-a nascut in 4 ianuarie 1643 si a fost un renumit om de tiin englez, matematician, fizician i astronom. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor tiinifice care vor revoluiona tiina, n domeniul opticii, matematicii i n special al mecanicii. Newton a fost primul care a demonstrat c legile naturii guverneaz att micarea globului terestru, ct i a altor corpuri cereti, intuind c orbitele pot fi nu numai eliptice, dar i hiperbolice sau parabolice. Tot el a artat c lumina alb este o lumin compus din radiaii monocromatice de diferite culori. Viaa lui Newton a decurs linitit, panic i monoton; el a murit necstorit, iar cltoriile lui s-au mrginit la mici distane, netrecnd graniele Angliei. A murit in 31 martie 1727,la Londra

Newton a avut o extraordinar intuiie concluzionnd c ntre oricare dou corpuri se exercit o for de atracie. Acest lucru nseamn c este vorba de acelai tip de for n cazul n care ne punem problema calculului forei cu care orice corp este atras de Pmnt i a forei cu care dou planete se atrag.
Newton a generalizat, afirmnd faptul c ntre oricare dou corpuri din Univers exist o for de atracie. Exprimarea acestei fore se numete legea atraciei universale.

Trebuie remarcat faptul c Newton nu ofer nici o interpretare a cauzelor ce determin existena acestei fore, ci doar evideniaz existena ei, preciznd mrimile fizice ce exprim tria interaciunii.

Legea atraciei universale, descoperit i enunat de Sir Isaac Newton, este o lege a mecanicii clasice. Enunul su este urmtorul:

Dou corpuri punctiforme de mas m1 i m2 se atrag reciproc printr-o for direct proporional cu produsul maselor corpurilor i invers proporional cu ptratul distanei dintre ele, orientat pe direcia dreptei ce unete centrele de greutate ale celor dou corpuri.

Expresie matematic
n care: F este marimea forei de atractie

dintre cele dou corpuri punctiforme, K este un coeficient de proporionalitate numit constanta atraciei universale, m1 este masa primului corp, m2 este masa celui de al II-lea corp, r este distana dintre cele dou corpuri.

Constanta atractiei universale k a fost msurat pentru prima dat cu acuratee prin experimentul Cavendish, de ctre savantul britanic Henry Cavendish, n 1798. A fost prima verificare experimental, n laborator, a teoriei gravitaiei, la 111 ani dup ce Isaac Newton publicase Principiile matematice ale filozofiei naturale i la 71 de ani dup moartea lui Newton. Este remarcabil faptul c Newton nu a putut folosi n calculele sale valoarea lui K, el calculnd o for numai relativ la alt for.

Cmp gravitaional
Fora gravitaional se manifest la distan prin intermediul cmpului gravitaional. Ea se transmite din aproape n aproape. Cmpul gravitaional este un cmp vectorial care descrie fora gravitaional care acioneaz asupra unui obiect n orice punct dat din spaiu, pe unitatea de mas.
Intensitatea cmpului gravitaional () ntr-un punct este egal cu raportul dintre fora ce acioneaz din partea cmpului asupra unui corp aflat n acel punct i masa corpului. n Sistemul Internaional, intensitatea cmpului gravitaional se msoar n N/Kg. Acceleraia gravitaional este egal cu intensitatea cmpului gravitaional.

= F/m

Cmpul gravitaional este: un cmp vectorial, deoarece i se poate ataa un sistem de vectori, i anume vectorul de intensitate a cmpului; un cmp radial, deoarece liniile de cmp au direcie radial; un cmp staionar, deoarece intensitatea cmpului este constant n timp; un cmp cu simetrie sferic. Orice cmp se reprezint prin linii de cmp. Linia de cmp este o linie imaginar la care vectorii intensitate ai cmpului sunt tangeni n orice punct. Pe o arie mic de la suprafaa Pamntului, unde liniile de cmp pot fi considerate paralele i echidistante - cmpul este uniform.

Proiect realizat de:


DELCEA CORINA
VINICZKI DAIANA CLS. A X-A SS PROF. ELENA RADUCANU COLEGIUL NATIONAL BANATEAN TIMISOARA