You are on page 1of 4

Zonele inalte ale Bucurestiului Dealul Mitropoliei sau Dealul Patriarhiei este o colin din Bucureti, un punct istoric,

cultural, arhitectonic, confesional, turistic important pe harta capitalei Romnei. Din punct de vedere confesional, Dealul Mitropoliei este un reper pentru ortodoximul din Romnia, aici fiind n prezent sediul Patriarhiei Romne i reedina Patriarhului. O serie de evenimente din istoria Romnei sunt strns legate de acest loc deoarece pn n anul 1997, n Palatul Camerei Deputailor din complexul Patriarhiei - astzi Palatul Patriarhiei, a fost sediul Camerei Depuailor, respectiv sediul Adunrii Deputailor. Tot aici, n cldirea n care se ntrunea Divanul Domnesc, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei i al rii Romneti. Dealul Spirii este un cartier situat n sectorul 5 al Bucuretiului, cunoscut i sub numele de Arsenalului (de la Dealul Arsenalului pe care se afl). Denumirea Dealul Spirii a fost dat dup numele doctorului Spirea, pe numele su complet Spiridon Kristofi, ctitor al bisericii construite pe acest deal nainte de 1765, cu ajutorul rudei sale Hristofi, fost ceau sptresc, mai apoi cpitan de lefegii. n trecut, a gzduit cldiri precum Curtea Nou (devenit Curtea Ars dup ce a fost mistuit de incendiul din 1812), sau Gara Dealul Spirii. Zonele joase ale Bucurestiului Dmbovia este un curs de ap din Romnia, afluent al rului Arge Rul i are izvorul n Munii Fgra pe versantul muntelui Curmtura Oticului. Cursul superior de la izvoare pn la confluena cu Boarcu este cunoscut i sub numele de Izvoru Oticului sau Rul Oticu. n drumul su spre vrsarea n Arge, rul strbate mai multe uniti de relief: Munii Fgra, Munii Iezer-Ppua, Munii Leaota, Subcarpaii Getici i Subcarpaii de Curbur, Podiul Getic, Cmpia nalt a Trgovitei, Cmpia Titu, Campia Bucuretilor i Cmpia Burnasului. Rul i-a lsat amprenta aspura culturii romneti n nenumrate feluri, dar i asupra vieii cotidiene a locuitorilor capitalei. Dmbovia este un ru ncrcat cu o istorie bogat, controversat i interesant. Fiecare conductor, de cnd s-a strmutat capitala la Bucureti, a dorit s-i lase amprenta asupra rului care scald oraul de secole. Sub ce form i-au lsat urmele, vei afla citind rndurile de mai jos.

Rul strbate municipiul Bucureti pe o distan de aproximativ 22 de km, parcurgnd oraul de la nord-vest la sud-est. Dei este principala surs de ap n alimentarea Bucuretiului, rul a ridicat de-a lungul timpului diverse probleme, din cauza fenomenelor hidrologice rezultate din traversarea oraului: inundaii, nmltiniri. Ca urmare a acestor fenomene, cursul rului a suferit o serie de amenajri, n prezent ntregul su curs fiind canalizat. La trecerea prin municipiul Bucureti, rul a fost barat pentru a forma Lacul Morii. n aval de acest lac, cursul rului a fost canalizat pe toat poriunea de albie care strbate capitala. n aval de Bucureti, Dmbovia are ca afluent rul Colentina. n amonte de Bucureti, Dmbovia este canalizat pentru ca apoi din ru s se desprind spre sud un bra care va forma Rul Ciorogrla. Dup ce rul se desparte n dou, Dmbovia i urmeaz cursul spre Bucureti n albia sa natural. Astfel, n cazul n care Dmbovia are un debit foarte mare, surplusul va fi preluat de Rul Ciorogrla i Bucuretiul nu va fi inundat. De asemenea, modificarea traseului natural al rului are i efecte negative precum scderea debitului rului n aval. Cartiere strbtute Rul trece prin urmtoarele zone ale capitalei: Semntoarea, Grozveti (unde i va modifica traseul spre S-E), Cotroceni, Eroilor (i schimb direcia spre E), Naiunile Unite i Izvor, Piaa Unirii (se ndreapt apoi spre S), Timpuri Noi, Vcreti, VitanBrzeti (revine la cursul iniial spre S-E) i apoi iese din ora n dreptul localitii Glina pe unde trece i oseaua de Centur a Capitalei. Rul Colentina este un curs de ap din Muntenia. Rul Colentina, care izvorte din dealurile Trgovitei, din zona otnga-Doiceti, parcurge un traseu de 101 km, dintre care 37,4 km pe aria Municipiului Bucureti. Cursul apelor sale strbate: judeul Dmbovia, judeul Ilfov, municipiul Bucureti i se vars n rul Dmbovia, n dreptul localitii Cernica. Modificri aduse rului Pe acest ru, din amonte spre aval n sistem de salb, ntre Buftea i Cernica au fost amenajate 15 lacuri, din care 10 lacuri pe teritoriul administrativ al municipiului Bucureti. Astfel, pe rul Colentina a fost creat Lacul Buftea, situat n Cmpia Vlsiei, n apropiere de localitatea Buftea, judeul Ilfov, la circa 20 km nord Bucureti.

n aval, de-a lungul vii Colentina a fost creat, ncepnd cu anul 1933, o salb de lacuri antropice, care constituie principalele zone de agrement ale zonei de nord a municipiului Bucureti. n 1933 au nceput lucrrile pentru realizarea lacului rezervor de la Buftea i a lacului Herstru, lucrri finalizate n 1936. Lucrrile au fost foarte ample, doar n cazul lacului Herastru fiind deplasai 1.500.000 m de pmnt. n 1936 pentru a compensa debitul rului Colentina au fost ncepute lucrrile la barajul Bilciureti (pe rul Ialomia) i canalul de aduciune Ghimpati. n acelai an a nceput amenajarea lacurilor Floreasca i Bneasa. n 1970 s-a terminat de amenajat toat salba de lacuri de pe rul Colentina, aa cum exist n prezent. Sectorul de ru pe care sunt realizate aceste lacuri antropice are o lungime de aproximativ 56 km i o cdere de circa 49 m, amenajat ntr-o cascad de 15 lacuri cu o suprafa total de 1500 ha i un volum util total de 44 milioane m. Lacul Floreasca este un lac antropic din Bucureti, sectorul 1, are o suprafa de 70 ha, lungimea de 3 km, limea ntre 100-800 m i o adncime de 1-5 m, un volum 1.600.000 m, un debit de 2,5 m/s. Amenajarea lacului Floreasca a nceput n anul 1936, pe cursul rului Colentina, i are n amonte Lacul Herstru, de care este legat printr-o ecluz, i n aval Lacul Tei, de care l desparte un baraj. Suprafaa lacului Floreasca este mprit n dou, de proprietarii drepturilor de pescuit: -Lacul Floreasca 1, care ncepe de la podul din calea Floreasca i se termin la gardul de protecie piscicol situat n zona bazei sportive Nstase. -Lacul Floresca 2, care ncepe de la gardul de protecie din zona bazei sportive Nstase i se termin la podul Herstrau, incluznd i "oala" din zona ecluzei cu lacul Herstru. n prezent, pe marginea Lacului Floreasca exit 8 tranduri abandonate, cele mai multe din ntreaga salb de lacuri de pe rul Colentina. Lacul Herstru este un lac antropic, situat n nordul oraului Bucureti, amenajat pe rul Colentina, n zona unde acesta traverseaz intravilanul oraului, ntre Lacul Bneasa n amonte i Lacul Floreasca n aval.

Lungimea malurilor lacului Herstru este de 7.400 m, iar a insulelor de pe lac de 1.600 m. Nivelul normal de retenie (NNR) este de 79,50 m, suprafaa la NNR este de 77 ha, lungimea este de 3,50 km iar volumul de ap de cca. 1,5 milioane mc. Lacul Tei este un lac antropic din Bucureti, cu o suprafa de 80 hectare, amenajat pe rul Colentina. Are n amonte lacul Floreasca i n aval lacul Plumbuita.

Lacul Bneasa este un lac antropic amenajat pe rul Colentina, n Bucureti, sectorul 1, situat ntre lacul Grivia n amonte i lacul Herstru n aval. Are o suprafa de 40 ha, lungimea de 3 km, limea ntre 50400 m i o adncime de 13 m, volum de 600.000 m, debit de 2,5 m/s.