You are on page 1of 23

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

BUDAPESTI MSZAKI S GAZDASGTUDOMNYI EGYETEM VILLAMOSMRNKI S INFORMATIKAI KAR Irnytstechnika s Informatika Tanszk

Teubl Dniel

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

nll laboratrium dokumentci

Konzulens

Dr. Harmati Istvn


Budapest, 2013.

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

Tartalom
Motivci ............................................................................................................................................. 2 Felhasznlt modell............................................................................................................................... 3 Megvalsts........................................................................................................................................ 5 Knyszerek alkalmazsa a fiktv modellben.................................................................................... 5 Zero crossing s over-flow vdelem ............................................................................................... 6 Csompontok lersa ...................................................................................................................... 7 Felhasznlt eszkzpark ................................................................................................................... 7 Modell vizsglatnak lpsei ............................................................................................................... 9 Egyeletlen globlis forrs ................................................................................................................ 9 Megadott kezdeti jrmszm az egyes szakaszokon ................................................................... 11 Minden irnyban van kanyarodsi knyszer ..................................................................................... 12 Ellenttes pontokban lv globlis forrsok ................................................................................ 14 Stacionrius llapot elrse .......................................................................................................... 16 A Hlzat irnytsa ........................................................................................................................... 18 Eredmnyek sszefoglalsa............................................................................................................... 21 Kitekints - tovbbi lehetsgek ....................................................................................................... 22 Hlzatbvts .............................................................................................................................. 22 Statikus vltozk megszntetse.................................................................................................. 23 Hlzat irnytsa ......................................................................................................................... 23 Felhasznlt irodalom ......................................................................................................................... 23

Motivci
Manapsg mr egyre tbb helyen hasznljuk a modern technolgia nyjtotta eredmnyeket. A legtbb autban a komoly elektronika s bonyolult szablyzk vannak nem is beszlve az nmagt leparkol kocsirl vagy a Google vezet nlkli autjrl, ami lesben is jl szerepel. Az ilyen fejlesztsekkel a sajt biztonsgunkat nveljk, de tovbbra sem tudunk knnyen tllpni azon az akadlyon, amit a kzlekedsi infrastruktra nyjt. Elg csak kinzni egy kzepesen forgalmas tszakaszra brmelyik nagyobb vrosban s knnyen tapasztalhatjuk a vrosi kzlekeds legnagyobb problmjt. Egy vrosi kzlekedsi hlzat a nagyobb forgalommal nehezen birkzik meg annak ellenre, hogy a legtbb az kpes lenne jobb irnytsi mdszerekkel hatkonyabb mkdsre. Legtbb esetben elmondhat, hogy pl. biciklivel gyorsabban lehet kzlekedni, mint a legtbb tmegkzlekedssel, s nagyobb forgalomban pedig tmegkzlekedssel is gyorsabban lehet haladni, mint sajt kocsival. Viszont nagyon sokan nem tehetik meg, hogy biciklivel menjenek egy komoly trgyalsra vagy buszon vigyk magukkal a klnbz rtkes iratokat vagy eszkzket. 2

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

Persze ezek a dolgok eltrplnek azok a rendszeres klnbz kzti balestek mellett, amik legnagyobb rsze elkerlhet lenne forgalomszablyzssal.

Felhasznlt modell
rezheten egy komplex hlzat lersa nehezen kivitelezhet, ezrt egy olyan llapott vizsgltam aminek a j kezelsvel knnyedn megelzhetek a nagyobb fennakadsok. A legtbb kzlekedsi hlzat jl lerhat egy grffal, ami ltal knnyedn azonosthat vllnak az egyes tszakaszok illetve csompontok. A modellezshez a kzlekedsi hlzatokra alkalmazott Store-and-Forward modellbl, a Traffic-responsive Urban Controll - TUC - modellt hasznltam. Az eredeti modell az albbiak szerint rhat le: Legyen a hlzatnak egyenes tszakasza s keresztezdse. Az egyes keresztezdsek s tszakaszok megfeleltethetek egy grf leinek s csompontjainak. Legyen a hlzatnak keresztezdse, aminek bemen s kimen csatlakozsa van. A modell alapjn felttelezhetek, hogy

A jrmvek a szakaszokon lland sebessggel kzlekednek, a szakaszok vgein tallhat keresztezdsekben pedig egyms utn troldnak a zld jelzsre vrva, ha a bejv forgalom nagyobb, mint a kimen forgalom. Minden megengedhet kanyarodsi kombinci kap zld jelzst, egyms utn, ciklusba szervezve. A keresztezds ciklusideje s az idvesztesg adott. Az egyszersg kedvrt a modellben minden keresztezdsre. Minden ciklusban az ofszet (a ciklus elejn a f llapotokat megelz) id adott. A keresztezds jelzlmpa irnytsa fix halmazba tartoz llapotokkal dolgozik s jelli azon llapotok szmt, amelyek ezek kzl zld jelzst kapnak a tszakaszrl. Az szaturcis jrmfolyam ismert minden esetn. Ennl tbb jrm nem kpes thaladni egysgnyi id alatt, pl. az ton kiadott sebessgkorltozsok alatt. A fordulsi tnyez - turning rate - fix s ismert minden s esetn.

A fentiek alapjn fennllnak a kvetkez korltozsok:

ahol minden a hatsos zld jelzs ideje a -dik keresztezds -dik llapotban, s ennek minimlis nagysga. Az s keresztezds kztti tszakasz dinamikja az bra alapjn az albbi egyenlettel rhat le:

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

ahol a tszakaszon tallhat jrmvek szma, jrmforgalma irnytsi peridus mellett a tszakasz forrs s Tovbb felttelezzk, hogy:

az tszakasz bemen s kimen forgalmi idintervallumban, s az clforgalmi tnyezje.

A A

, ahol egy fix s ismert clforgalmi tnyez. forrsforgalmi jrmfolyam lland s ismert. tszakasz bemen forgalmi

jrmfolyama

ahol a fordulsi tnyez az keresztezds -dik bemen csatlakozsrl a tszakaszra. Ha a tszakaszon elegend hely van a jrmvek rszre s elg nagy - normlis eset -, akkor egyenl az szaturcis jrmfolyammal zld jelzsnl. Ellenkez esetben abnormlis eset . A irnytsi peridus a C ciklusidnl nem kisebb. Ez annyit jelent, hogy tlagos bemen jrmforgalom vehet alapul.

ahol

hatsos

zldjelzs

ideje

tszakaszon:

Minden keresztezds minden llapothoz tartozik a zld jelzseknek egy nominlis, fix idterve az irnytsi peridusra, amelyek egy vektorba foghatak ssze. A nominlis zldjelzs idterv s az ehhez szerkezetileg hasonlan konstrulhat forrsforgalmi jrmfolyam vektor egy stacionrius llapotot eredmnyez.

A fentiekben megfogalmazott feltteleket a mr vzolt dinamikus egyenletben figyelembe vehetek s az albbi dinamikus egyenletet tudjuk felrni:

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

ahol a rendezve,

. Ez az egyenlet azrt fontos, mert minden tszakaszra felrva s vektorba az irnytstechnikban ismert a vlasztott tervezsi stratgitl fgg beavatkoz jel.

llapotegyenlethez jutunk, ahol

Megvalsts
Knyszerek alkalmazsa a fiktv modellben A fenti modell hasznlata jformn elr neknk egy kizrlag egyenes szakaszokbl s csompontokbl felpl modellt. Ezrt egy 25 csompontos, 240 db szakaszbl ll , ngyzethls elrendezs fiktv hlzatot vlasztottam a vizsglatom cljul. Ez a fenti a lertak alapjn 240 db llapotvltozt jelent. Lehetne ennl kevesebbet is hasznlni, de gy egy csompontba 8 be- s 8 kimeneti szakasz tartozik azaz minden irnyba 2 db sv van. A jelen felhasznlsban ezek a svok teljesen egyez tulajdonsgokkal brnak, de szakaszok kapcsolatait ler paramtermtrix minimlis megvltoztatsval bonyolultabb hlzatot tudunk vizsglni.

A fenti brn jl lthatak az egyes csompontok, illetve a csompontokba be illetve ki csatlakoz tszakaszok. A modell fellltsban fontos szerepet jtszik a vltoz. Ennek a mtrixnak az egyes elemei adjk meg, hogy melyik szakasz melyik msik szakasszal van sszektve. Jelen modellben az albbi megktseket tettk a kanyarodsi knyszerekre s ezen szempontok alapjn tltttk fel a mtrixot: A kanyarodsi knyszerek az egyes szakaszokon llandak s teljesl rjuk a teljes valsznsg ttele.

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

A eleme megadja, hogy az szakaszrl mekkora valsznsggel kanyarodik jrm az szakaszra. Mivel brmelyik szakaszrl csak csompontok keresztl tudok eljutni egy msik szakaszra, az gy definilt mtrix nagyon sok felesleges 0 rtket tartalmaz, viszont knnyen kezelhet ha kezdetben jl paramtereztnk.

modell

mkdshez

elengedhetetlen

egyenlet ltezsnek felttele, ugyanis ez korltozza az egyes csompontokban a becsatlakoz szakaszok lmpinak aktulis rtkt s csompont irnytsnak ciklusidejt. Ezt az egyenletet a mtrix elemei nem elgtik ki, gy ezt egy msik mtrix valstja meg az albbiak szerint: Egyszer esetet felttelezve nem kell foglalkozni az idvesztesgekkel. mtrix sora az -dik csompontba becsatlakoz szakaszok sorszmt tartalmazza.

Egy ilyen mtrixszal egyszeren megadhatak a csomponthoz tartoz ciklusidk, s knnyedn korltozhatak a zldjelzs hosszok az egyenletnek megfelelen. Sajnos a fent lert kt mtrix knny s gyors fel paramterezsre mg nem talltam j mdszert, ami minimlis, gy egyenlre a modell llapotainak bvtse, illetve a fizikai elrendezs megvltoztatsa nehzkes lehet, ha ezt msfajta elrendezs megkvnja. Zero crossing s over-flow vdelem Mivel egy valsgos tszakaszon a jrmvek szma alulrl s fellrl is korltos, mindenkppen meg kell oldani, hogy ezeket a korltokat ne lpjk tl, gy hogy a jrmvek szma lland maradjon. Legegyszerbb mdszer lehet az, hogy elszr elvgezzk az adott mintavtelre az j rtkek szmolst, majd megvizsgljuk, hogy teljestik-e a megadott feltteleket. Azoknl a szakaszoknl, ahol az j rtk nullnl kevesebb, ott a kimen jrmfolyamot kell mdostani az albbi egyenlet szerint:

ahol

az j kimeneti jrmfolyam rtke, amivel mr nem kapunk negatv jrmszmot. A az ideiglenesen szmolt kimeneti folyam, az ideiglenesen kiszmolt jrmszm az adott szakaszon s a mintavteli id. Ahol viszont az jonnan szmolt rtk meghaladja az adott szakasz kapacitst, ott a bemeneti folyamot kell cskkenteni. Odafigyelve a jrmmegmaradsra itt is kimeneti forgalmat kell cskkenteni, de most annak a szakaszt, amelyikrl a legnagyobb arnyban ramlanak be a jrmvek az adott szakaszunkra:

ahol megadja azt a szakaszt amirl az szakaszra becsatlakoz szakaszok kzl a legnagyobb arnyban - kanyarods nlkl - ramlanak be a jrmvek, pedig az adott szakasz jrmkapacitsa. A kt felttel megvalstsa utn nem kell jraszmolni a mdostott kimen folyamokkal a bemen folyamokat, mert akkor a fenti szmolsok jformn rvnytelenednnek s

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

jra kellene ket szmolni. Ez egy tbb ciklusos itercihoz vezetne, ami nem adna vals rtket az egyes szakaszokra nzve s 30-40 ciklus utn mg lenne olyan szakasz ami megsrti az feltteleket. Csompontok lersa A jelenlegi paramterezs lpsi egy 8 db szakaszt tartalmaz csompont esetre:

A csompont minden szakaszhoz nknyesen hozzrendelnk egy sorszmot amivel a ksbbiekben azonostani tudjuk a szakaszt. A fenti elrendezsben a mtrix az albbi formban nz ki:

ahol az egyes kanyarodsi valsznsgek, amik szksg szeren teljestik a teljes valsznsg ttelt. A mtrix egyes soraibl knnyen lthat, hogy azon szakaszok, melyeket ler sor elemeinek sszege zrus, azok globlis forrsknt zemelnek a teljes rendszerre nzve. Illetve azok az oszlopok, amik elemeinek sszege zrus, azok lesznek a globlis nyelk. Jelen plda egyszersge miatt egy adott szakasz vagy globlis nyel, vagy globlis forrs. A globlis nyelk illetve forrsok azrt specilis elemei a hlzatnak, mert csak azokon keresztl rkezhet vagy tvozhat jrmfolyam. Ennek a felttelnek tesz eleget az, hogy az egyes kanyarodsi knyszerek rendre 0-1 kztti rtkek s teljes sszegk 1. Ezzel szemben a mtrix jval knnyebben felrhat s a fenti elrendezsre az albbi formban nzne ki: Egy tbb csompontos elrendezsben minden csompontra a fenti szmozsi forma alkalmazhat, s a mtrix egyes elemei helyre pedig az adott szakasz teljes hlzatra rvnyes sorszma kerl. Felhasznlt eszkzpark A modell megvalstsnl fontos szempont volt a knnyen kezelhetsg, modularits, tlthatsg valamint, hogy egy krnyezetben lehessen lerni a modellt s vizulisan megjelenteni a kapott 7

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

eredmnyt. Ezrt MALTAB-ot hasznltam a megvalstsra. A modell lersra S-Function-t hasznltam gy knnyen ki lehetett bvteni a matematikai modellt a megfelel felttelekkel. Valamit egyszeren sszekapcsolhat a VRML-ben tervezett szimulcis krnyezettel. Utbbi szksgessge knnyen addik abbl, hogy a kimeneti vltozk alakulst rdemes egyms viszonyban vizsglni. A Simulinkben hasznlt scope-ok nagyobb megjelentend elemszm esetn nem mutatnak hasznlhat kpet, egy brn brzolva az sszes jelet pedig csak a hatrfeltteleket s a stacionris llapotot tudjuk megfigyelni.

A fenti bra mutatja a magra hagyott modell s llapot visszacsatolsos szablyzsos vizsglathoz szksges Simulink blokkvzlatot.

video jel konvertl hlzatrsz A vizulis megjelentshez ltre kellett hozni minden szakaszhoz egy jeltalaktt, ami a ltrehoz az egyes vltozkbl olyan vektorokat, amit a VR Sink modul jl tud kezelni. A fenti modul egy szakasz jelt alaktja t gy, hogy annak felhasznlsval egy tetszleges trgy sznes fekete s fehr kztt 8

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

ingadozzon. Ha az adott rtk nulla, akkor a megjelent videban egy szakasz szne fehr, ha viszont meghalad egy tetszlegesen vlasztott rtket, akkor mr fekete.

Modell vizsglatnak lpsei


A sok vltozszm s a tbb teljestend felttel miatt rdemes kln-kln is megvizsglni az egyes felttelek vagy lehetsgeket, mert a teljes hlzatra nzve nem mindig egyrtelm hogy az valban a megfelel mkdst mutatja. A szimulcik sorn felhasznlt paramtereket az albbi tblzat tartalmazza.

Mintavteli id 60 [sec] Egy csompont ciklusideje 300[sec] llapotok szma 240 Szakaszok kapacitsa 60 [jrm] Zld jelzs hossza egy szakaszon 37.5[sec] llandsult llapotban Minimlis zldjelzs hossz 10[s] Jrmvek kezdeti szma 20 [jrm] Maximlis jrmfolyam 1[jrm/sec] szaturcis folyam Kanyarodsi valsznsgek az egyes szakaszokon Elre 0.715 Jobbra Ballra Vissza 0.07 0.07 0.0025

Egyeletlen globlis forrs Eleinte rdemes gy vizsglni a hlzatot, mert kevesebb dologra kell figyelni, de az alap felttelek j mkdse mr gy is megfigyelhet. Az albbi brn az egyes szakaszok kimeneti grafikonja lthat, illetve a vizulis megjelents egy pillanatkpe zrus kezdeti jrmszm mellett gy, hogy csak elre irny van engedlyezve a haladshoz.

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

Szimulcis bra:

kimeneti grafikon:

A grafikonon jl ltni hogy a rendszer nem forrs jelleg szakaszai hamar llandsult llapotban jutnak mg a forrs szakasz lassan teltdik. A szimulcis brt sszevetve a grafikonnal, teljes kpet kapunk a hlzatrl. Lthat, hogy valban csak 1 szakasz dolgozott s nem voltak belltott kanyarodsi knyszerek - a jrmvek egy irnyban haladnak.

10

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

Megadott kezdeti jrmszm az egyes szakaszokon Vltozatlan paramterek mellett minden szakaszon a kezdeti idpontban realizlunk 30 db jrmvet. szimulcis bra:

11

Forgalomirnyts LQ mdszerrel kimeneti grafikon:

Teubl Dniel

A szimulcis brn megfigyelhet, hogy a nem aktv forrsok fell elkezd folyamatosan cskkenni a jrmvek szma, kzben pedig a szakaszokon az aktv forrs teltdik. llandsult llapotban hasonl a kimeneti grbje az egyes vltozknak mint nulla kezdeti jrmszm mellett. Az aktv szakaszokon a vgrtkbeli eltrst a kanyarodsi knyszerek hinya okozza.

Minden irnyban van kanyarodsi knyszer


Megtartott kezdeti paramterek mellett, a kanyarodsi knyszerek megadsval engedlyezzk a kanyarodst a szakaszokon.

12

Forgalomirnyts LQ mdszerrel szimulcis bra:

Teubl Dniel

13

Forgalomirnyts LQ mdszerrel kimeneti grafikon:

Teubl Dniel

Itt mr nem rnk el llandsult rtket a szakaszon, viszont a kezdeti jrmszmot a hlzat minden szakaszon elvezeti a kimenetek fel.

Ellenttes pontokban lv globlis forrsok Most a vizsglt hlzati rsz 2 ellenttes sarkban vannak engedlyezve a bemen szakaszok. Nem nulla kezdeti rtk s minden irnyban van kanyarodsi knyszer.

14

Forgalomirnyts LQ mdszerrel szimulcis bra:

Teubl Dniel

15

Forgalomirnyts LQ mdszerrel kimeneti grafikon:

Teubl Dniel

Jellegre megint ugyan azt ltjuk a grafikonon mint egy forrsos esetben.

Stacionrius llapot elrse Minden vizsglt irnyba vannak kanyarodsi knyszerek s az sszes bemen szakasz engedlyezve van az itt vizsglt hlzati rszben. A rendszer nem nulla kezd llapot mellett, irnyts nlkl egy stabil munkapontban van, ezrt minden szakaszon nulla kezd llapot van, s onnan jut el a lenti llapotba a hlzat.

16

Forgalomirnyts LQ mdszerrel szimulcis bra:

Teubl Dniel

kimeneti grafikon:

A kimeneti grafikonon jl lthat, hogy a hlzat hamar belekerl egy stail munkapntba, ahol a legtbb szakaszon 5-10% krli terheltsg van. A vizsglt elrendezs mellett egy rdekes krszimetria is megfigyelhet a hlzatban, ami logikus kvetkezmnye annak, hogy minden szakasz azonos paramterekkel rendelkezik illetve, hogy a nyel szakaszok kzvetlenl a forrsok mellett vannak. Elfordulhat, hogy a hlzaton thalad jrmvek egy rsze belekeveredik egy irnytott krbe s ebbl nem tud kiszakadni. Ez knnyen elfordulhat mivel a jrmfolyamok szabadon mozognak ticl s haladsi irny nlkl. Megfigyelhet, hogy az thalad jrmfolyam nvelsvel nvekszik a 17

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

hlzatban bennragadt jrmvek szma. Ezrt belthat, hogy lland jelzsidkkel a magra hagyott hlzat nvekv forgalom esetn egy id utn knytelen lesz a forgalom thaladst biztostani s torldsok alakulnak ki benne.

A Hlzat irnytsa
Az egyes szakaszokra felrt egyenletrendszer alapjn minden szakasz egy llapotvltozt jell, s minden szakaszhoz tartozik bemenet, illetve kimenet. gy a vizsglt hlzatunk egy 240 llapot, 240 be/kimenet MIMO rendszer. Ismert hlzati egyenletek mellett mindenkppen rdemes llapot visszacsatolson alapul szablyzt keresni. A teljes hlzat irnytst minimlis beavatkozsokkal akarjuk irnytani, gy kzenfekv egy LQR - linear quadratic regulator - hasznlata. MATLAB krnyezetben ez a fajta szablyz knnyen implementlhat a hlzatra felrt egyenlet rendszer alapjn s 2 db paramtermtrix segtsgvel egyszeren be is llthat a gyorsasga. A beavatkoz jel az egyes szakaszok zld jelzs hosszra s a csompontok ciklus idejre van hatssal gy hogy kzben a csompontok ciklusidejnek betartsra trekszik. Az llapot visszacsatolsnl oda kell figyelni, hogy a bemeneten lv alapjel s a visszacsatol gba lv kimenet klnbz dimenzijak. llandsult llapotban az adott szakaszon lv jrmbl az albbi egyenlettel kvetkeztethetnk az ott lv zld jelzs hosszra.

szimulcis bra

18

Forgalomirnyts LQ mdszerrel kimeneti grafikon

Teubl Dniel

A grafikonon lthat, hogy jl llandsul mind a jrmszm mind a zldjelzs hossz az egyes szakaszokon. Irnyts esetn mr oda kell figyelni, a megvltozott zldjelzs hosszok s a vltoz ciklusidkre. Kompenzlsok nlkl a szablyz segtsgvel hamar llandsul a hlzat, s nagyszm jrm thaladst teszi lehetv, viszont nem tartja be a korbban elrt csompontonknti ciklusidket. Ennek betartsrt normlni kell az egyes csompontokban lv ciklusidket az elrthoz kpest. Egy kis id elteltvel a ciklusidk normalizldnak.

19

Forgalomirnyts LQ mdszerrel zldjelzsek kompenzlsa nlkl

Teubl Dniel

Ezen fell a rendszernk jl reagl az llandsult llapotok alatt fellp alapjel vltozsokra.

20

Forgalomirnyts LQ mdszerrel Megvltozott alapjel esetn

Teubl Dniel

A fenti pldban csak egy csompont szakaszain van ugrs szer vltozs de mr ennek a hatsra is kizkken a rendszernk, majd visszatr az llandsult llapotba. A rendszer ugyan gy reagl ha minden szakaszra van vltozs.

Eredmnyek sszefoglalsa
Az irnyts nlkl magra hagyott hlzatunkon jl ltszdott, hogy a hlzatban ragadt jrmvek legnagyobb rszben a hlzat belsejben voltak, tvol azoktl a pontoktl ahol ki tudnak jutni a hlzatbl. Illetve ha a rendszer nem nulla kezdeti jrmszmmal indult, akkor megtartotta az egyes szakaszokon a kezdeti jrmszmot. Ezzel szemben az llapot visszacsatolt rendszernl mindig ott tmrlt a legnagyobb forgalom ahol a legrvidebb ton ki tud jutni a hlzatbl. Illetve a rendszer a szakaszok kapacitsnl kevesebb kezdeti jrmszm mellett mindig visszatrt ugyan abba az llandsult llapotba. Ez mellett a visszacsatolt rendszer jval nagyobb forgalmat kpes llandsult llapotban tengedni magn, s jl reagl az egyes zldjelzsek hirtelen megvltozsra.

21

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

Kitekints - tovbbi lehetsgek


Hlzatbvts Az felhasznlt fiktv hlzati modellt mr a tervezskor megfelelen nagyra terveztem azrt, ho gy azt a ksbbiekben, bonyolultabb s aszimmetrikus struktrra alkalmazni lehessen minimlis vltoztatssal. Ez azrt fontos, mert bonyolultabb struktrkkal jobban lehet kzelteni egy vros vals kzlekedsi hlzatnak modelljt. gy tervben van a tovbbiakban pr bvts a hlzat lersra: A kt csompont kztt azonos irnyba halad jelenleg azonos paramterekkel rendelkez szakaszoknak sztvlasztsa aszerint, hogy a bels szakaszrl lehet csak visszafel, illetve ballra kanyarodni s a kls szakaszrl lehet csak jobbra kanyarodni. A jelenlegi zldjelzs ciklusok felbontsa kt klnll rszre, gy elklntve az ellenttes irnyokat s azonos ciklusban zemeltetni ket. Ezzel egy valsgos kzlekedsi csompont leth lers mr knnyedn lehetsges. Parkolk bevezetse, amik loklis forrsokknt s nyelkknt zemelnek s vges kapacitssal rendelkeznek a vizsglt hlzati rsz tbb pontjban. Idvesztesg hozzadsa a zld jelzsek ciklusidejhez. Ezek legtbbszr az ll jrmvek felgyorstsakor keletkezik mert nem tudnak maximlis sebessggel vrakozni a szakaszokon. Olyan eset megfogalmazsa, amelyben felttelezzk, hogy egy teljes mintavtel alatt sem kpes a bejv forgalom thaladni az adott tszakaszon.

22

Forgalomirnyts LQ mdszerrel

Teubl Dniel

Statikus vltozk megszntetse A jelenlegi vizsglatokban kiktsknt szerepelt az, hogy a kanyarodsi knyszerek illetve a szaturcis folyamok minden szakaszra ismertek s llandak. Ez nagy knnyebbsg viszont a valsgnak csak egy szelett lehet vele gy tkrzni. Viszont tudjuk azt, hogy a szaturcis folyamok brhat rtkei j kzeltssel Gauszos jelleg eloszlst kvetnek a napszakok fggvnyben, gy akr j beosztssal egy adaptv jelleg rendszert ltre lehet hozni, ami napszaknak - azaz terhelsnek megfelelen - szablyozza a zldjelzsek hosszt az egyes csompontokban. Illetve itt mr felmerl az is, hogy az egyes csompontokban a hatkonysgot javtani lehet a teljes ciklusid megvltoztatsval. Ezt is akr a terhelstl fggen lehet vltoztatni pl ha kialakul olyan szituci, hogy adott irnyban egy nagyobb folyam rkezik a csompontba, viszont a r merleges irnyban nincs forgalom,akkor a folyamot t lehet engedni a keresztezdsen maximlis zld jelzs mellett gy, hogy akr egy teljes ciklusra kimarad a r merleges szakaszon a zldjelzs. Termszetesen a valsgban a kanyarodsi knyszerek sem lland s vltozatlan rtkek s minden szakaszon minden idpontban ms-ms rtkkel brhatnak. Ezeknek az rtkeknek a vltozst viszont maga a hlzat nem tudja j pontossggal mrni, mivel nem tudja az egyes jrmvel tvonal tervt. Azonban mr lteznek s kialakul flben vannak olyan GPS rendszerek amik ismerik a tlk egy sugar krben lv jrmvek helyt. Innentl mr nem nagy lps megosztani a tbbi jrmvel az egyes jrmnek a sajt haladsi cljnak helyt illetve az oda vezet legrvidebb s egyben optimlis tvonalat, amin felteheten haladni fog. Ezeknek az adatoknak a megfelel feldolgozsval mr kinyerhet a hlzat egyes szakaszain lv jrmvek kanyarodsi knyszere minden idpillanatban. Erre tovbbra is lni fognak a korbbi felttelek viszont a statikus rtkek helyett dinamikus rtkekkel kell majd szmolnia a hlzatnak. A fent lertak figyelembe vtelvel s kzlekedsi hlzatot irnyt rendszer, valamint a hlzatba kttt jrmvek GPS rendszere segtsgvel mr nagy hatkonysggal elkerlhetek a kialakult torldsok, s j szervezssel ezek nem csak megszntethetk de elkerlhetek is lesznek. Ezen fell mg az egyes jrmveknek lehetsget biztost olyan haladsi irny szmolsra, ami optimlis lesz olyan szempontbl, hogy figyelembe tudja venni mind a jelenleg kialakult kzlekedsi helyzeteket, mind a vrhatan kialakul torldsokat s szabad szakaszokat. Teht nem kezd s vgpont kztti legrvidebb jrhat utat fogja majd bejrni a jrm, hanem azt amin keresztl a legnagyobb valsznsggel a leghamarabb odar majd balesetmentesen. Hlzat irnytsa rdemes lehet lgy szmtsi tmakrk fell is megkzelteni a hlzat irnytst s fuzzy vagy neurlis hlzatot alkalmazni, esetleg a kettt egytt.

Felhasznlt irodalom
Vaya Dinopoulou, Christina Diakaki, Markos Papageorgiou - Applications of the urban traffic control strategy TUC Harmati Istvn - Vrosi forgalomirnytsi stratgik korszer megkzeltsi mdszerei

23