You are on page 1of 3

Definitie: Basmul- este o specie a genului epic in proz de ntindere medie care prezint lupta ntre bine i ru n care

binele nvinge ntodeauna. Particularitiile basmului cult: -cliee compoziionale: Formule tipice (iniiale, ,ediane, finale) -motive narative: cltoria, lupta victoria eroului, probele depite, demascarea i pedepsirea rufctorului, cstoria i rsplata eroului. -specificul reperelor: -temporale (timpul fabulos, mitic), -spaiale(trmul acesta, trmul cellalt), sunt vagi, imaginare, redate la modul cel mai general. -stil elaborat, mbinarea naraiunii cu dialogul i cu descrierea -cifre magice, simbolice (3,7,9,12) -obiecte miraculoase -ntreptrunderea planurilor real-fabulos; fabulosul este tratat n mod realist -convenia basmului (acceptat de cititor): acceptarea de la nceput a supranaturalului ca explicaie a ntmplrilor incredibile. -personajele ndeplinesc o serie de funcii (antagonistul, ajutoarele, donatorii), ca n basmul popular, dar sunt individualizate prin atribute exterioare i prin limbaj -existena unui tipar narativ (bildungsroman)care const n: a) o situaie iniial de echilibru b)un eveniment care deregleaz echilibrul iniial c) apariia donatorilor i a ajutoarelor d) aciunea reparatorie (trecerea probelor) e) refacerea echilibrului i raplata eroului. Definitie: Povestirea in rama (povestirea in povestire sau ancadrament sau povestire cu cadru) apartine genului epic si este procedeul prin care una sau mai multe naratiuni de sine statatoare se incadreazd intr-o alta naratiune mai ampla, care sa le cuprinda in aceeasi atmosfera epica, iar interesul se centreaza asupra situatiei neobisnuile povestite si nu in jurul personaje lor. Trasaturile povestirii in rama: spatiul desfasurarii actiunii este unul privilegiat si ocrotitor (un topos), in care mai multi povestitori relateaza intamplari pilduitoare, respectand un ceremonial prestabilit si desfasurand o arie a discursului memorabil.

rolul naratorului este acela de a intra in pielea fiecarui povestitor, evidentiind particularitatea slilului specific si talentul de a starni interesul audiloriului. timpul naratiy. se situeazd intr-un plan al trecutului, iar principala modalitate de expunere este evocarea. subiectivismul naratiunii este dat de povestitor, care poate fi martor sau narator-personaj ori numai mesager al intamplarilor evocate.

Nuvela

Nuvela este o creatie epica in proza de dimensiuni medii cu un singur fir narativ si cu un conflict concentrat la care iau parte putine personaje carora li se realizeaza un portret complex. Nuvela de are trasaturi specifice prin care se deosebeste de alte specii literare ale geniului epic. 1. Actiunea nuvelei are un singur fir narativ. Pentru ca este o creatie epica are un subiect structurat pe momentele subiectului. Nuvela are un conflict puternic interiorsi exterior, principal si secudar. Actiunea are un ritm alert, nu se insista asupra detaliilor. 2. Personajul de nuvela are trasaturi specifice prin care se deosebeste de alte tipuri de personaje; in nuvela apare, de obicei, un singur personaj principal. In nuvela se pune mai mult accentul pe caracterizarea personajelor decat pe actiune. Personajului de nuvela i se realizeaza un portret complex. In realizarea portretului se utilizeaza mijloacele caracterizarii direct, sunt prezentate de narator, si indirecte, care reies din: vorbele rostite, din faptele sale, din gandurile lui, din atitudinea celorlalte personaje fata de el, din descrierea lumii in care traieste si din prezentarea aspectului exterior.

3. In nuvela modul de expunere dominant este naratiunea. Apar, de asemenea, descrieri,dialogul si monologul. 4. Fiind o creatie literara si in nuvela sunt utilizate figuri de stil si procedee artistice. 5. Dintre tehnicile narative aici se foloseste inlantuirea. 6. Stilul acestei nuvele se caracterizeaza prin oralitate, realizata prin mai multe mijloace artistice: cuvinte si expresii populare, regionalisme, propozitii interogative si exclamative si dialoguri(intre si ). 7. Ca in orice creatie epica exista si in nuvela un narator aparent obiectiv. Specific acestei nuvele este faptul ca naratorul face judecati de valoare(ex:) Este evidenta in acelasi timp, atitudinea usor ironica, dar admirativa fata de personaje. Scrierea de este o nuvela pentru ca are toate trasaturile caracteristice acestei specii literara care apartine genului epic in proza.