You are on page 1of 3

Vulcanul Stromboli

Stromboli este un vulcan activ i n acelai timp o insul de origine vulcanic ce aparine Italiei, situat n nordul Siciliei avnd coordonatele geografice: 38.789N, 15.213E. Stromboli aparine, mpreun cu insulele: Lipari, Salina, Vulcano, Panarea, Filicudi i Alicudi, de grupa Insulelor Eoliene (sinonim: Insulele Lipare) din Marea Tirenian, care are legtur cu Marea Mediteran. nlimea platformei insulare atinge altitudinea medie de 926 m, avnd o form circular. Conul vulcanului atinge nlimea de 3000 m, suprafaa insulei fiind de numai 12,6 km. Vulcanul Stromboli este una dintre atractiile fermecatoarei insule Stromboli situata la nord de Sicilia. Avnd o form circulara, conul vulcanului atinge nlimea de 3000 m. Suprafaa insulei este de numai 12,6 km. Vulcanul este faimos prin spectacolul impresionant de lumini ce sunt rezultatul eruptiilor explozive. Vulcanul Stromboli a erupt aproape continuu de peste 2.000 de ani, ceea ce a fcut s fie supranumit "Farul Mediteranei". Erupiile din craterele de vrf constau de obicei n explozii moderate, care dureaz doar cteva secunde, aruncnd cenua, fragmente de lav incandescenta si blocuri litice la cteva sute de metri in aer, denumirea de erupii de tip strombolian venind tocmai de la acest vulcan. Activitatea lui este aproape exclusiv exploziv, dar are i erupii efuzive (caracterizate prin curgeri de lava) - una fiind cea din 2002, prima de acest gen n 17 ani. Stromboli este tot un stratovulcan compus din rnduri alter native de cenu ntrit, lav si roci vulcanice, iar insula cu acelasi nume se extinde pe msur ce vulcanul continu s arunce lava.

Vulcanul Teide
Teide este un vulcan activ care n anul 2007 a fost consemnat n Patrimoniul Omenirii al UNESCO. Este situat pe insula Tenerife a arhipelagului Insulele Canare (Spania). Cu o nlime de 3.718 m deasupra nivelului mrii i aproximativ 7.000 m fa de fundul oceanului, este cel mai nalt vrf din Spania i din toate insulele din Oceanul Atlantic. Msurat de la baza lui submers, este al treilea vulcan de pe Pmnt ca nlime i mas, dup vulcanii Mauna Loa i Mauna Kea, amndoi situai pe insula Hawaii. El Pico del Teide (Vrful Teide) este numele modern atribuit vulcanului. n secolul al XVIII-lea exploratorul german Johann Schrter a denumit o parte a lanulului de muni Montes Tenerife, situat n inelul interior Mare Imbrium, drept Mons Pico. nainte de 1495 i de colonizarea spaniol din Tenerife, nativii guani numeau vulcanul Eceide: un fel de "iad" care n mitologia lor inea cerul s nu cad. Romanii au numit insula Nivaria, datorit zpezii permanente de pe vrful vulcanului. Mitologie Localnicii (guanii) i-au dat numele de Echeyde (adoptat de limba spaniol sub forma Teide) care nsemn iad. Conform religiei btinailor, n vulcan tria demonul Guayota, care, conform legendei, l-a rpit odat pe Magec, zeul luminii i soarelui. Poporul guanilor se roag lui Achamana, zeitatea lor suprem, s-l elibereze pe Magec. Achamn reui sa-l nfrng pe Guayota, s-l scoat pe Magec din Echeyde i s astupe craterul. Formarea Stratovulcanii Teide i Pico Viejo sunt cele mai recente centre de activitate vulcanic de pe insula Tenerife, care este cea mai ntins (2.058 km) i cea mai nalt (3.718 m) dintre Insulele Canare, fiind n ntregime un vechi complex vulcanic. Formarea insulei i dezvoltarea vulcanului Teide pot fi rezumate astfel: Similar cu fenomenele produse n alte Insule Canare i n alte insule vulcanice n general, ntr-o perioad de timp relativ scurt (cteva sute de mii de ani) apar acum zece milioane de ani, n miocen, trei mari "vulcani-scut", care nc astzi formeaz cea mai mare parte din Tenerife: Anaga (la NE), Teno (la NV) i Roque del Conde (la sud). Fiecare "vulcan scut" a crescut apoi n mai puin de trei milioane de ani, n pliocen, formnd cu timpul o singur insul n aproximativ apte milioane de ani. Activitatea vulcanic Mari erupii s-au produs cu circa 150.000 de ani n urm, marcnd tot relieful insulei. Pe atunci vrful se ridica la o nlime mai mare dect Teide actual, dar ntr-o erupie puternic vrful a fost aruncat n aer i partea somital a vulcanului s-a prbuit la nord de Tenerife n mare, formnd astfel aa-numita Caadas del Teide i provocnd un tsunami care mtur violent coasta de rsrit a Americii de Nord (unde a lsat urme la kilometri n

adncimea uscatului; nlimea sa era de zeci de metri). Datorit unor erupii mai recente, Teide a ajuns la actuala nlime. n carnetul lui Cristofor Columb exist note despre o erupie a vulcanului Teide. Accesibilitatea Vulcanul Teide este cuprins n Parcul naional din Santa Cruz de Tenerife. Se poate urca pe munte cu telefericul de la 2.350 m pna la 3.555 m, la staiunea numit La Rambleta, urcarea pe jos pn n vrf fiind permis numai cu un permis special de la administraia Parcului naional.