You are on page 1of 2

Adam Smith (1723-1790), principala personalitate care a contribuit la dezvoltarea teoriei economice, s-a nscut n anul 1723, n oraul

scoian Kirkcaldy. A urmat studiile la Universitatea Oxford, iar n perioada 1751-1764 a fost profesor de filozofie la Universitatea din Glasgow. Acolo i-a publicat prima carte, Theory of Moral Sentiments (Teoria sentimentelor morale"), care i-a creat o anumit reputaie n cercurile de intelectuali.

Totui, notorietatea de lung durat i-a fost adus de marea sa oper An Inquiry Into the Nature and Causes of the Wealth of the Nations (Cercetare asupra naturii i cauzelor bunstrii naiunilor"), care a fost publicat n 1776. Cartea a reprezentat un succes imediat i pn la sfritul vieii, Smith s-a bucurat de celebritate i respect. Adam Smith a murit la Kirkcaldy, n 1790. Nu s-a cstorit i n-a avut copii.

Adam Smith nu a fost un deschiztor de drum n domeniul teoriei economice. Multe dintre bine cunoscutele sale idei nu sunt originale, dar el a prezentat pentru prima dat o teorie cuprinztoare i sistematic a economiei, ndeajuns de corect pentru a constitui un fundament pentru progresele viitoare din domeniu. Din acest motiv, considerm ndreptit afirmaia c Bunstarea naiunilor este punctul de pornire pentru studiul modern al economiei politice.

Cartea are marele merit de a fi eliminat multe dintre concepiile eronate ale trecutului. Smith a combtut vechea teorie mercantilist, care susinea importana deinerii de ctre stat a unor mari rezerve de lingouri de aur. De asemenea, cartea lui respingea viziunea fiziocrailor, conform creia pmntul reprezenta principala surs de creare a valorii, punnd accentul pe importana fundamental a muncii. Smith a susinut cu trie posibilitatea creterii productivitii ca urmare a diviziunii muncii i a criticat multitudinea de restricii guvernamentale perimate i arbitrare care puneau piedici expansiunii industriale.

In conformitate cu ideea central a crii Bunstarea naiunilor, piaa liber, n aparen haotic, este n realitate un mecanism cu autoreglare, care tinde n mod automat s produc tipul i cantitatea de bunuri care sunt cele mai solicitate i mai necesare comunitii. S presupunem, bunoar, c un produs oarecare cerut pe pia este deficitar. n mod firesc, preul su va crete, iar preurile sporite vor aduce profituri mai mari pentru cei care l produc. La rndul lor, i ali manufacturieri se vor grbi s produc respectivul articol. Rezult o cretere a produciei care va elimina penuria de la care s-a pornit.

n plus, ca urmare a creterii cantitative, coroborat cu concurena dintre diferiii productori, se va manifesta tendina de reducere a preului acelei mrfi ctre preul ei natural", respectiv, preul de cost. Nimeni nu i-a propus n mod deliberat s ajute societatea i s elimine penuria. Fiecare individ, aa cum spunea Smith, se gndete numai la propriul su ctig", dar este condus de o mn invizibil pentru a se subordona unui scop strin de inteniile sale... Urmrindu-i propriile interese, persoana respectiv ajunge n mod frecvent s le promoveze pe cele ale societii ntr-o manier mai eficient dect dac ar fi intenionat cu adevrat s realizeze acest lucru" (Bunstarea naiunilor, cartea a IV-a, capitolul II).

Totui, mna invizibil" nu-i poate mplini menirea dac se impun restricii concurenei libere. Prin urmare, Smith credea cu trie n comerul liber i a combtut vehement politica tarifelor ridicate. De fapt, el s-a opus categoric amestecului guvernelor n afaceri i n mecanismele pieei libere. Un asemenea amestec, susinea el, micoreaz aproape ntotdeauna eficiena economic i n cele din urm oblig populaia s plteasc preuri mai mari. (Smith nu a inventat termenul laissez-faire, dar a contribuit mai mult dect oricine la promovarea conceptului.)

Unii oameni au impresia c Adam Smith ar fi doar un apologet al interesului n afaceri, dar o asemenea opinie este incorect. El a denunat n mod repetat i n termenii cei mai duri practicile monopoliste i a militat pentru eliminarea acestora. Smith nu-i fcea nici un fel de iluzii n privina practicilor economice reale. Iat n continuare o observaie tipic din cartea Bunstarea naiunilor. Oamenii din cadrul aceleiai ramuri comerciale se ntlnesc arareori, dar conversaiile dintre ei se ncheie cu o conspiraie mpotriva populaiei sau printr-o diversiune menit s provoace o cretere a preurilor."

Att de bine i-a organizat i i-a prezentat Adam Smith sistemul de gndire economic, nct n cteva decenii colile anterioare de gndire economic au devenit anacronice. Practic, toate elementele lor viabile au fost ncorporate n sistemul lui Smith. Succesorii acestuia, printre care se numr economiti importani precum Thomas Malthus i David Ricardo, au perfecionat sistemul lui Smith (fr a-i schimba trsturile definitorii), crend o structur care astzi este considerat drept economia clasic. Dei teoria economic modern a adugat concepte i tehnici noi, ea reprezint o dezvoltare natural a economiei clasice.

n Bunstarea naiunilor, Smith a anticipat parial ideile lui Malthus privind suprapopulai a. Oricum, n vreme ce Ricardo i Marx au susinut de comun acord c presiunea exercitat de creterea demografic va mpiedica mrirea salariilor peste nivelul de subzisten (aa-numita lege de fier a salariilor"), Smith a stabilit c n condiiile creterii produciei, exist ansa mririi salariilor. Practica a demonstrat c, n aceast privin, Smith a avut dreptate, n vreme ce Marx i Ricardo s-au nelat.

Dincolo de corectitudinea ideilor lui Smith i de nrurirea sa asupra teoreticienilor care i-au urmat, se pune problema influenei pe care a exercitat-o asupra legislaiei i a politicilor guvernamentale. Bunstarea naiunilor a fost scris cu o mare miestrie i claritate, fiind citit de foarte muli oameni. Argumentele lui Smith mpotriva amestecului guvernului n afaceri i comer i n favoarea unor tarife sczute i a unui comer liber au influenat decisiv politicile guvernamentale din ntreg secolul al XlX-lea. Mai mult, se poate spune c nrurirea lui asupra acestor politici se face simit i astzi.

n condiiile n care teoria economic a progresat mult fa de perioada n care a trit Adam Smith, iar unele dintre ideile lui au devenit anacronice, este uor s subestimm importana acestei personaliti. Nu trebuie omis totui faptul c, n calitatea sa de principal fondator al teoriei economice ca studiu sistematic, el rmne o personalitate important n istoria gndirii umane.