Sekali Mencuba Merana Selamanya

15 Februari 2013 / 4 Rabiulakhir 1434H

:

‫ﯛﯜﯝﯞﯟ ﯠ ﯡﯢﯣ ﯤﯥﯦﯧ‬ ‫ﯨ ﯩﯪﯫﯬﯭﯮﯯﯰﯱ‬
. . .

Sidang Jemaah Yang di Rahmati Allah, Marilah sama-sama kita memperteguhkan ketakwaan kepada Allah SWT, dengan mengikhlaskan ibadah kepada-Nya, melakukan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya serta meningkatkan khidmat bakti kepada agama dan masyarakat. Taqwa kepada Allah SWT merupakan cahaya kepada segenap jiwa, sinar kepada setiap pandangan dan sebaik-baik penyelamat dari segala bahaya, maka bertaqwalah kita kepada Allah serta janganlah kita mati melainkan dalam keadaan beriman. Mimbar pada hari ini akan membicarakan khutbah bertajuk ”Sekali Cuba Merana Selamanya”.

1

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-76 yang bersidang pada 21 . dan baikilah (dengan sebaik-baiknya Segala usaha dan) perbuatan kamu. Ecstasy. Saban hari kita didedahkan dengan peningkatan kes penyalahgunaan dadah di kalangan anak muda.” 2 . mimbar ingin mengingatkan kepada jemaah sekalian bahawa dadah masih merupakan punca utama berlakunya jenayah dan menjadi ancaman kepada kesejahteraan negara. Allah SWT berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 195 : ‫ﮠ ﮡ ﮢ ﮣ ﮤ ﮥ ﮦ ﮧ ﮨﮩ ﮪﮫ ﮬ ﮭ ﮮ ﮯ ﮰ‬ Bermaksud : “Dan belanjakanlah (Apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah. Bersempena sambutan Hari Anti Dadah peringkat Kebangsaan 2013. khususnya remaja dan belia melayu yang beragama Islam. mengedar. syabu dan sebagainya. dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil). kerana Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya. membeli atau membenarkan premis digunakan untuk bersubahat dengan penggunaannya adalah juga diharamkan kerana menyebabkan kemudharatan.23 Nov 2006 telah memutuskan bahawa penyalahgunaan dadah jenis syabu dan dadah-dadah jenis baru yang lain adalah haram dan semua aktiviti yang berkaitan dengan penyalahgunaan dadah seperti menanam. memiliki. Data ini seharusnya menggerunkan kita semua dan sesuatu tindakan yang berkesan perlu dilakukan segera. Ia merupakan dadah perangsang yang berupaya mengaktifkan sistem tertentu pada otak lantas menyebabkan ketagihan pada seseorang walaupun kali pertama mencuba. Justeru. menjual. Sebahagian besar masyarakat biasa mungkin pernah mendengar nama-nama dadah yang popular seperti heroin.36% penagih dadah yang dikesan dari Januari hingga Mei 2012 terdiri daripada orang melayu yang beragama Islam. Amat menyedihkan apabila statistik Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) mendedahkan bahawa 78.Sidang Jemaah Yang dirahmati Allah. ganja. memproses.

Punca dalaman adalah disebabkan kelemahan umat Islam sendiri yang tidak mampu menepis anasir-anasir buruk akibat dari kejahilan. Mimbar ingin menyeru terutamanya ibu bapa agar mengambil berat tentang pergerakan anak-anak dan bertindak tegas dalam menyusun 3 . Antara faktor lain yang lebih serius menyumbang juga ialah masalah dalaman keluarga. Sesetengah dari umat Islam juga adakalanya selalu mengambil jalan mudah untuk menyelesaikan masalah dan cepat percaya dengan apa yang datang tanpa usul periksa. Kejahilan diri menyebabkan begitu senang ditipu dan diperangkap walaupun oleh rakan sendiri sehingga tidak mampu membezakan antara yang baik dan buruk. terdapat dua punca mengapa ramai masyarakat khususnya umat Islam terjebak dengan penyalahgunaan dadah iaitu punca dalaman dan luaran. Bagi menghilangkan tekanan mereka mengambil dadah tanpa menyedari bahawa masalah lebih besar menunggu. Sidang Jemaah Yang dirahmati Allah. Sebab itulah. kerapuhan hubungan sosiomasyarakat dan pelbagai kelemahan lain. Percayalah bahawa segala permasalahan yang wujud mampu diselesaikan dengan tenang berpandukan Al Quran dan as sunnah bukannya menggunakan penawar khayalan seperti dadah. sejauh manakah peranan kita dalam menyahut keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan ini? Apakah pula sumbangan kita dalam menangani masalah penyalahgunaan dadah yang merupakan musuh nombor satu Negara? Inilah masanya semua umat islam mesti bersatu untuk memerangi jenayah dadah dan mendokong segala usaha dan komitmen kerajaan demi memastikan jenayah dadah ini dapat dibasmi hingga ke akar umbi. Percayalah. Terdapat juga mereka yang terjebak berpunca dari kekosongan jiwa dan menghadapi masalah rohani.Persoalannya. Peranan ibu bapa amat besar dalam memastikan anak-anak sentiasa merasai kebersamaan dalam keluarga. umat Islam perlu menjadi masyarakat berilmu yang boleh berfikiran jauh dan mesti dapat menimbang baik buruk sesuatu perkara sebelum tindakan itu diambil.

Ibu bapa perlu mengambil tahu dengan siapa anak-anak berkawan.” Sidang Jemaah Yang dirahmati Allah. awasi aktiviti harian mereka serta berilah pengisian yang bermanfaat sesuai dengan Firman Allah SWT dalam surah At-Tahrim ayat 6 : ‫ﯛﯜﯝﯞﯟ ﯠ ﯡﯢﯣ ﯤﯥﯦ‬ ‫ﯧﯨ ﯩﯪﯫﯬﯭﯮﯯﯰﯱ‬ Bermaksud : “Wahai orang-orang yang beriman! peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala). Allah SWT telah lama mengingatkan kita akan niat jahat musuh ini sebagaimana firmanNya dalam surah al-Israk ayat 7 : ‫ﮰ ﯓ ﯔ ﯕﯖ ﯗ ﯘ ﯙ ﯚ‬ ‫ﮱ‬ ‫ﮭﮮﮯ‬ ‫ﯛﯜﯝ ﯞ ﯟ ﯠ ﯡ ﯢ‬ ‫ﯣ ﯤﯥﯦﯧ‬ 4 . Mereka melakukan serangan dalam bentuk pemikiran ‘ghazwatul fikr’ dan serangan jasmani ‘ghazwatul jasad’. lebih-lebih lagi remaja. Punca luaran adalah merujuk kepada perancangan musuh-musuh Islam yang begitu komited dan rapi perancangan mereka dalam melihat kehancuran dan kemusnahan umat Islam. neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya). Salah satu metod yang digunakan ialah dengan mencipta bahan-bahan seperti dadah yang mampu merosakkan jasmani dan rohani sekaligus mampu menghancurkan generasi sesuatu umat. mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka.kehidupan mereka. dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.

dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai.” Perhatikanlah. (Kami datangkan musuh-musuh kamu) untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan dan keganasannya). sanggupkah kita melihat ibu bapa menderita dan malu kerana mempunyai anak yang hancur masa depan. Bayangkan kesan kehancuran yang boleh berlaku pada keluarga.sama kerajaan dalam memerangi gejala dadah ini. (maka faedah) kebaikan yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu. dadah mampu dijauhi sekiranya semua umat islam mempunyai minda yang kuat. Oleh itu. Lihatlah berapa ramai umat Islam rosak akibat dadah.Bermaksud : “Jika kamu berbuat kebaikan. masyarakat dan negara seandainya kita tidak bersama . dan jika kamu berbuat kejahatan. dan andai kita sebagai anak. Sidang Jemaah Yang dirahmati Allah. sekarang ini telah terbukti banyak perancangan musuh yang sudah berjaya. berapa banyak belanja yang terpaksa dikeluarkan oleh pihak kerajaan bagi memerangi dadah dan berapa pula harga yang terpaksa dibayar akibat hancurnya institusi kekeluargaan kesan dari bahana dadah ini. dengan sehancur-hancurnya. Kerana pengaruh dadah yang paling utama ialah merosakkan akal dan emosi seseorang. maka (kesannya yang buruk) berbalik kepada diri kamu juga. sanggupkah kita melihat kehidupan anak-anak kita hancur dan mereka menjadi sampah masyarakat yang saban hari dihina. kita sebagai ibu bapa. Mimbar ingin mengajak para jemaah sekalian untuk berfikir. Oleh itu. Yakinlah. mampu mengawal emosi dan mampu menolak sebarang unsur yang negatif terutamanya unsur yang dibawa oleh musuh islam. ayuhlah kita sama-sama mengambil peranan dan tanggungjawab bagi membanteras penagihan dadah antaranya : 5 . dan untuk memasuki Masjid (BaitulMaqdis) sebagaimana mereka telah memasukinya pada kali yang pertama. apabila sampai masa janji (membalas perbuatan derhaka kamu) kali kedua.

Ia adalah jihad yang menuntut komitmen semua pihak. kita pasti berjaya dalam membentuk generasi tanpa dadah. sepakat dan sekata untuk bersama-sama membasmi dadah. Ketiga : Marilah kita bersama dengan pihak kerajaan dalam usaha memerangi jenayah penyalahgunaan dadah yang merupakan musuh nombor satu negara.Pertama : Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah. Sidang Jemaah Yang di Rahmati Allah. Firman Allah SWT dalam surah al-Maidah ayat 91: ‫ﭡﭢ ﭣﭤﭥﭦﭧﭨﭩﭪ ﭫ ﭬ‬ ‫ﭭ ﭮ ﭯ ﭰ ﭱﭲ ﭳ ﭴ ﭵ ﭶ‬ 6 . Kedua : Setiap individu perlu mengetahui maklumat-maklumat mengenai dadah melalui apa jua cara pun agar mereka benar-benar memahami tentang bahaya dadah kepada diri dan juga orang di sekeliling mereka. hasil kerjasama ini. Kesimpulan yang dapat diambil dari Khutbah pada hari ini ialah: Pertama : Dadah merupakan satu cara yang digunakan musuh Islam bertujuan menghancurkan generasi umat Islam. Kedua : Janganlah dihina mereka yang terlibat dengan najis dadah untuk kembali ke pangkal jalan bahkan berilah mereka ruang dan peluang serta sokongan mudahmudahan mereka benar-benar insaf. InsyaAllah. Ketiga : Pemimpin masyarakat bersama NGO’s perlu sentiasa mencari jalan supaya semua anggota masyarakat tanpa mengira latar belakang perlu berganding bahu.

Bermaksud : “Sesungguhnya syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi. mahukah kamu berhenti (daripada melakukan perkara-perkara keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil)?” ‫ذك‬ ‫ؤ ن ت أل ء ن‬ ‫غف‬ ‫آل ت‬ ‫ ق ل ق ي هذ‬. ‫ه س ع‬ ‫ف ني‬ ‫ظ‬ ‫ه غف‬ ‫س‬ ‫ال‬ ‫ء‬ ‫ني ن‬ ‫س‬ ‫غف‬ ‫ي‬ ‫أل ت‬ ‫ظ‬ 7 . ‫ك‬ ‫ؤن‬ ‫س ت‬ . Oleh itu. dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful