You are on page 1of 18

TAYAR

PRESENT BY : MOHD HAFIZ BIN AZAM 11 Mei 2010

. ii. iii. Faham binaan sesebuah tayar. Kenal kehausan tayar dan faktor penyebabnya. Tahu fungsi tayar.Pelajar-pelajar Mesti Boleh :i.

Keselesaan kepada penunpang.FUNGSI TAYAR  Kusyen udara dan menyerap geseran. Menampung berat kenderaan dan penumpang. Memberhentikan kenderaan pada jarak yang singkat atau sewaktu kecemasan. .  Mendapatkan daya membelok serta pemanduan stereng dalam apa jua keadaan. Pelengkap kepada sistem kenderaan.

STRUKTUR TAYAR .

JENIS .JENIS TAYAR  Jenis Tayar Bertiup  Jenis Tayar Tanpa Tiub .

.  Saiz tiub mestilah sama dengan saiz tayar.  Mempunyai injap untuk memasukkan udara.JENIS TAYAR BERTIUB  Tayar mengandungi tiub di dalam untuk menyimpan udara.

 Udara dipam masuk melalui injap yang dipasang pada rim.JENIS TAYAR TANPA TIUB  Dapat menyimpan udara tanpa menggunakan tiub.  Dilekatkan kepingan getah lembut pada permukaan dalam tayar supaya udara tidak keluar. .

Lapisan Balutan Serong. .BINAAN TAYAR i.

 Lebih senyap dan dapat dilipat dengan lancar.LAPISAN BALUTAN SERONG  Dikenali dengan tayar lazim.  Dibuat serong dan bersilang.  Dibuat pada sudut 30 darjah – 38 darjah. .

BINAAN TAYAR ii. Lapisan Balutan Radial .

.LAPISAN BALUTAN RADIAL  Dikenali sebagai Radial Ply.  Terdapat lapisan bunga (track). Rangka tayar di susun 90 darjah.

BUNGA TAYAR Fungsi : Menahan dan atasi masalah kegelinciran. .  Lurah pada bunga tayar juga berfungsi mengetepikan air di permukaan jalan. Mendapat cengkaman ke atas permukaan jalan.

Stereng bergetar. Roda hadapan bergetar. Tekanan kurang Stereng menjadi berat.TEKANAN UDARA DI DALAM TAYAR  i. Kehausan tayar sebelah. Tayar cepat pecah sebab kurang menyerap hentak. ii. Kenderaan lari sebelah.  i. Lapisan bercerai apabila berjalan. iv. . iii. Tekanan berlebihan Bahagian tengah haus lebih cepat. ii. vi. v.

Kerosakan peralatan mekanikal 2. .KEHAUSAN PADA TAYAR Sebab. Cara pemanduan yang salah 3. Kekurangan penyelenggaraan.sebab tayar menjadi haus :1.

Toe in dan Toe out. Pemberhentian mengejut. ii. Permukaan jalan. i. Halaju kenderaan. vi. Imbangan tayar tidak betul. iv. iii. Camber. . v.FAKTOR TAYAR HAUS i. Castor.

JENIS.JENIS KEHAUSAN .

SOALAN?? .

TAMAT .