You are on page 1of 6

194 közmondás és szólásmondás pénzről, gazdagságról, gyarapodásról, szegénységről

1.) Ki mint vet, úgy arat. 2.) Nem mind arany, ami fénylik. 3.) Kolbászból van a kerítés. 4.) Több nap, mint kolbász. 5.) Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér. 6.) Aki ma homokba dugja a fejét, holnap a fogát csikorgatja. 7.) Egyszer hopp, máskor kopp. 8.) Ki korán kel, aranyat lel 9.) Az idő pénz. 10.) Aki dolgozik, nem ér rá pénzt keresni. 11.) A pénz nem boldogít. 12.) Ergo az idő nem boldogít... :D 13.) Az becsüli a pénzt, kinek körme kopik utána. 14.) Aki keres, talál. 15.) A fogához veri a garast. 16.) A pénznek nincs szaga. 17.) Pénz beszél, kutya ugat. 18.) Szegény, mint a templom egere 19.) Aki gazdag, becstelen 20.) A jeget is eladja az eszkimóknak. 21.) Olcsó húsnak híg a leve. 22.) Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli! 23.) Ki a kicsit megbecsüli, a nagyot is megérdemli :) 24.) Nem minden arany, ami hörcsög! 25.) A pénz beszél. Azt mondja, viszlát. 26.) Korán keltem, hol az arany? 27.) A jobb ma egy fillér, mint holnap egy forint. 28.) Aki nem dolgozik (robotol?), ne is egyék. 29.) A pénznek nincs szaga, csak annak, akinek nincsen pénze. :-) 30.) Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok??? 31.) A pénz nem boldogít, csak segít elviselni a boldogtalanságot. 32.) Hallgatni arany. 33.) Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. 34.) Égeti a pénz a zsebét. 35.) Könnyen jött, könnyen megy. 36.) Az éhezőket nem lehet statisztikával táplálni. 37.) A pénz nem boldogít, de nélküle nem boldogulsz.

http://www.hosnok.hu/penz/

Oldal: 1

) Nem gyorsan kell meggazdagodni. ebül vész el. 73. 69.) Annyi a pénze.) Kockázat nélkül nincs nyereség. 45. 61. mint a pelyva 40. 74. 39. http://www.) Úrnak lenni tudni kell! 79.) Se pénz. csak keveset találok! 60. mint gazdag embernek a Mennyországa jutni.) Ebül szerzett jószág. 66.) Szegény ember vízzel főz.) Szegénynek a szerencséje is szegény.) Az összes pénzt nem tudod megkeresni.) Úgy él. de könnyű elkölteni 51. 65. 82.) Nehéz a pénz megkeresni. ott az Isten sem talál. de a pénztelenség boldogtalanná tesz. 71. 75.) A szegény a pokolban is szegény.) Úrnak születni kell. 84. 47.) Egy úr a pokolban is úr.) Akinek tele a zsebe. de elinni igen. hanem nagyon.) Az okos gazda a kárt is jóra fordítja. 81.) Pénz nélkül bolond megy vásárra 44. 62. mint ahogy jön.) Nem fog aranyon a rozsda. mint Marci Hevesen. 59. nem tiszta a keze.) Könnyebb átjutni a tű fokán. 68. 41.) Tele erszénnyel könnyű úrnak lenni.) A pénz könnyebben megy.) "Még a hűtőszekrényt is eladja az eszkimónak!" 54. 53. 63.) A szükség nagy úr. 42. 77.) Ha már lúd. 49. 58. 83. 50.) A legnagyobb úr.38.hosnok. 64. 72. akinek nincs szüksége szolgára.) Könnyen jött.) Minden nagynak kicsi a kezdete.) Ahol nincs. Isten is megsegít.) Élére állítja a pénzt.) Több az ember vagyon nélkül.) Elköltené a Dárius kincsét is.) Szegény embert még az ág is húzza. ahol már van. 43.) Nem szégyen a szegénység. se posztó. 56. 67. legyen kövér! 70. 48. 46.) Anni a pénze.) Pénz beszél. 76.) Májusi eső aranyat ér.) Sok kicsi sokra megy. 80.) A kutya is odacsinál.) A pénz olvasva jó.) Aranykulcs minden ajtóba beillik.) Sokat keresek. könnyen megy. mint a vagyon ember nélkül. mint a halnak.) Annyi a pénze.) Segíts magadon.) Vasárnap csak a szegények dolgoznak 57. 55.hu/penz/ Oldal: 2 . kutya ugat.) Az arany a sárban is arany.) Az egyik lyukat a másikkal tömi/dugja be.) A pénz nem boldogít. 78. 52. hogy majd felveti.

) Változtass magadon és a szerencse is változtatni fog rajtad.) Éhes disznó makkal álmodik.) Ha szerencsétlenségedre a koldulás jutott neked. 110. 101.) Nő a pénzszeretet a növekvő pénzzel arányban.) 2. 90. szólások. a fösvény kétszer költ. 2. 95. aforizmák a pénzről.85. hanem a foga kevesebb.) A szükség törvényt bont.) A gazdag hízik. 97.) Aki jótékonyságot vet.) Szegény ember háza falából és ajtajából záporoznak a bajok. gazdagságról 1.) Gazda szeme hizlalja a jószágot.) Aki keres talál.) Aki folyton a fogához veri a garast. 86. mint hal a vízben. a pénz számolva jó. 103.) A rest kétszer fárad. http://www. Említs kemény készpénzt és a világ meglágyul.) Az arany középút 107.) Arannyá válik a kezében. gazdagságról 1.hosnok.) A pénz minden rossznak a gyökere! = "eredetileg" úgy hangzott. hogy a pénz imádata minden rossznak a gyökere. aforizmák a pénzről.) Él. szólások.) 4.) Az egyetlen baj a semmittevéssel. 88.) Elszalasztja az aranymadarat. 93. Jobb a készpénz folyása a hitel édes gyurmájánál.) Megéri a pénzét! 100. mikor végeztél. 98. barátságot arat.) Ha rövid a kardod.) Kétszer ad aki gyorsan ad.) Ahol a szükség. 106.hu/penz/ Oldal: 3 . 109.) 3. Egy kis kitekintés: PERZSA mondások. keveset fog.) A szegénység minden mesterségre megtanít. 87. 92. 102. 3. 94. hogy sosem tudod.) Rossz pénz nem vész el. Társként kezelik. szegény bízik. 91. ARAB mondások. akkor csak a legnagyobb kapukon kopogtass. ott a segítség.) Csúnya lánynak szép a vagyona.) A siker a vállalkozás próbaköve. 89.) Ki sokat markol.) Szegény embernek még a macska is visszaugat. 108. 99. toldd meg egy lépéssel. aki készpénzzel fizet.) A pénz nem a fan terem! 105. 104. 96.) A könyv olvasva. annak nem a pénze lesz több.

) A gazdagok felfedik rossz tulajdonságaikat. 12. okos az alkalmat lesi. munka az embert életre kelti.) Hatvan foga is fáj annak.) A vagyon a lélek terhe.) Éhesnek az árpakenyér húsnál jobban ízlik.hu/penz/ Oldal: 4 . nincsenek barátai.) Éhezel bár. 16. amely árnyékot ad neked. 13. maga meg nem eszik semmit. azt aratsz. akként ropja. vizet facsar. ki sokat ad – jószágból. 7. 4.) Keveset adj.) Út megjárva. 24. 6. 21. 2.) Egészség a legfőbb vagyon. de szívből. jóságból adja. 3. 23.) A mohóság csökkenti annak az értékét. 5.) Adó kezet el nem vágnak. a szegény embernek lelke kifordul.) Még egy kavicsot is fogadj el az adósodtól. 14. gazdagságról 1.) Kerüld a hiú reményeket .4. de koldulásra ne kapj.) Dolgod ha nincs.) Egyik nap méz.) Ki keveset ad. 14. 6. 22.) Barátság a barátság – ám a sajtot pénzért adják. arannyá válik.) Gazdag embernek kakasa is tojik. 11. mint száz a levegőben. 15.) Bolond a napot tölti. 9. szólások.) Kevés adomány sok bajt elűz.az elégedettség vagyont ér.) Ahogy húzzák.) Éhes tyúk álmában búzát lát.hosnok. a szegények titkolják. 8. adósság kifizetve ér véget. 11. 15. 13.) Követ ha szorít. 8.igazi boldogság. 9.) Földet ha markol. 10. tanú légy. 7.) Éhes medve táncot nem jár.) Kevéssel elégedettnek lenni .) Ha valaki naponta száz fonalat fon.) Cseperészve tó leszen.) Jobb egy sáska a tenyérben. TÖRÖK mondások. http://www. egy év múlva gyapjú köpenye lesz. 19. pénzed ha sok. 5. 10. aki hallja a szomszédját enni.) A sivatagban jobb a főtt répa a színezüstnél. a másik nap hagyma.) Holtak adósságát élőkre terheli a boltos. aforizmák a pénzről. 20. 18.) Akinek nincs pénze. 17. amit sikerült összeszednünk.) Mire a gazdagnak szíve megindul.) Kevés a nincsnél jobb.) Ne vágasd ki azt a fát.) Amit vetsz. 12. kezes légy.) Ember a munkát megöli.

hosnok. mit veszthettél volna. mint még tíz évig nyomorúságban élni.) Az idő pénzzé változik.) Aki kis előnyt markol. 4.) A por is.) Ha azt akarod.) Először a sovány érzi meg az őszi fagyot. amit nyertél .) A kölcsönkérő áll. a gazdagság és tisztség a sorsra vár.) Ne azt az aranyat nézegesd.) Kölcsön kölcsönnel nem törleszthető. http://www. 26.) A születés és halál elrendelt.) A távoli vadkacsánál jobb a kéznél lévő veréb.) Bármily gazdag a császár. 9. sokat kereső éhen marad. 14. 9. a hegyek arannyá változnak.) Ha van borod és pénzed.) Jobb tíz évvel korábban meghalni.hu/penz/ Oldal: 5 .) Elégedettség – nagy gazdagság. 6. gazdagságról 1. 13. heggyé válik. 17. szólások. hogy visszaszerezze az elveszett étvágyat. aforizmák a pénzről. az mindenki pénztárcáján uralkodik. 3.) Aki jól fizet.) Mikor fivérek összedolgoznak.) Gazdagnak szekere hegyeken átvisz. ha rajzolsz magadnak egy kenyeret.) Ha nagy csónakot használsz.) Ha nem ízleljük meg a legkeserűbbet. 4. JAPÁN mondások. amid van.) Légy elégedett azzal. 12. 10.) A szegénységből a gazdagságba nehéz út vezet. 10.) Jobb a saját régi ruhát megfoltozni. 12.) A könnyen szerzett pénz gyorsan elfolyik. 19.) Jobb ma ötven. 28. ha összehordják. hogy gyerekeidnek nyugodt életük legyen.) Egyetlen pénztárca sincs annyira tele. 16. hagyd őket egy kicsit éhezni és fázni. szegénynek szekere síkföldön is utat téveszt.) Kevéssel beérő sokra akad. 2.inkább arra gondolj. számold ki az eladást. mint újat kérni kölcsön.) A nyilvánosan adott alamizsnát titokban fizetik vissza. sose jutunk el a legmagasabbra. szólások. barátod is sok lesz. s sajátoddá válik. 7. az háromezer évvel gazdagabb. 8. 11. mint holnap száz.) Nem lakhatsz jól.) A sikerhez tanácskozz három öreggel. de a kölcsönadónak térdelnie kell. nem vehet magának még egy évet. 27. de nagyon könnyű visszajutni. gazdagságról 1.) Az üres gyomor számára nincsen rossz ízű étel. 2. a szegény mára. 3.) Más előnyén gondolkozol. KÍNAI mondások. nagy veszteséget fog.) A szorgalmasok között nincs szegény. nagy lesz az adósságod 11. aforizmák a pénzről.) Mielőtt vételre gondolsz. 5.) A gazdag ember másnapra tervez. 15. 18.25. 5. 6.) Aki három napra előrelát. 7. 8.

hogy Te már nem hiszel butaságokban. akkor gondolj arra. és írd ki magadnak ezeket egy jól látható helyre. Nem fog károdra válni. TIPP2: Jelöld meg azokat a közmondásokat. vagy a pénz elfogadását szimbolizálják.a szívét.hu/penz/ Oldal: 6 . ha azt hallod. adja el az egyik karéj kenyeret. afféle hitvallásként.) A szemétdombon lévő gyémánt még mindig értékes gyémánt... és olyan közmondásokban. 25. és a jövőben.20. 21.hosnok. a sárga földet is arannyá változtathatják. elveszted a pénzed. a gazdagodás folyamatát. hogy legyen mivel táplálnia .) A sovány kutya szégyelli a gazdáját. 23. amik számodra az előre haladást. szólásokat.) Gyémánt vágja a gyémántot.) Aki mindent elvesztett. 22.hu/penz/ Az árat még mindig Te mondod meg! Szeretettel. és vegyen rajta virágot. ezt garantálom ☺. amit szegények terjesztettek.facebook. Vidi Rita Gondolkodásmód tanácsadó http://www.hosnok.com/groups/grklub/ Belépés csak GR tanfolyamot végzetteknek! Szerinted melyik közmondással vagy szólásmondással nem szabad azonosulni a 194-ből? TIPP: Jelöld meg magadnak a káros gondolatokat. Jelentkezz Te is Gazdagodás Receptje tanfolyamra. Köszönöm szépen a gyűjtést a GR tanfolyam facebook csoport tagjainak! https://www.) Ha két ember egyazon véleményen van. a saját helyzetük könnyebb elfogadására. 24. és semmije sem maradt a zsebében lévő két karéj kenyéren kívül.) Ha megnyered a pert. hanem szisztematikusan haladhass előre az úton! http://www. hogy ne csak közmondások segítsék az épülésedet. hogy valaki ezeket emlegeti.