You are on page 1of 4

FAKULTI PENDIDIKAN TEKNIKAL UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA PARIT RAJA, BATU PAHAT.

BBR 36903 KEMAHIRAN TUMPUAN DALAM SAINS

DI SEDIAKAN OLEH : SYAHRUL IRFAN BIN ABDUL RAHIM @ PUZI DB100023

DISEDIAKAN UNTUK : EN GHAZALI B. SPAHAT

TAJUK FOTO : BENCANA ATAU KECUAIAN. Johor Tarikh : 19 Jun 2013 ( RABU ) Masa : 2.07 PM Kamera : Model File size Width Height Focal length Exposure time ISO : Sony Ericsson Xperia Arc S : 1.1 mm : 1/2000 : 80 .90MB : 3264 : 1836 : 4. Lokasi : Bandar Baru Kangkar Pulai.

Kawasan di mana suhunya tinggi berisiko berlakunya kebakaran alam sekitar. Faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya kejadian kebakaran alam sekitar ini hangat diperkatakan dalam debat.Berdasarkan daripada imej yang diambil menunjukkan satu fenomena yang sering berlaku di negara kita kebelakangan ini iaitu kebakaran alam sekitar. Persoalannya sekarang ini ialah. televisyen. adakah fenomena seperti yang ditunjukkan didalam gambar diberi adalah salah satu bencana ataupun berpunca daripada kecuaian daripada manusia itu sendiri. Sebagai contoh kawasan savanna di negara Afrika. majalah malah ada juga yang kita melihat secara terus kejadian sebegini. Ini mungkin terjadi akibat tumbuhan yang telah kering menerima suhu yang tinggi akan mudah terbakar dan seterusnya merebak kepada kawasankawasan di sekitar dan seterusnya menyebabkan berlakunya kebakaran yang besar. . Kejadian seperti ini dilihat sebagai satu masalah yang seperti tidak dapat diatasi sepenuhnya. surat khabar dan juga majalah. Manfaat ini bagaimanpun bukan semua yang merasainya tetapi lebih kepada mereka yang terlibat dalam sektor pertanian sahaja. Peningkatan suhu bumi ini memberi kesan kepada alam sekitar dimana tempat yang menerima suhu yang melampau boleh mengakibatkan berlakunya kebakaran. radio. Selebihnya ramai yang berpendapat bahawa kejadian kebakaran alam sekitar ini memberi kesan yang negatif kepada alam sekitar itu sendiri. Daripada kajian pelbagai pihak yang telah dijalankan menunjukkan terdapat beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya kebakaran alam sekitar di Malaysia pada masa kini. Adakah fenomena kebakaran ini memberi manfaat kepada kita semua atau hanya mendatangkan kemudaratan kepada alam sekitar. Menurut laporan pihak yang berkenaan telah menyatakan bahawa faktor cuaca menyumbang ke arah punca kebakaran alam sekitar. kawasan disitu umum diketahui sering berlaku kebakaran alam sekitar. Cuaca yang semakin panas telah meningkatkan suhu bumi. Fenomena kebakaran alam sekitar ini sering kita dengar melalui pelbagai platfom seperti surat khabar. Menurut laporan yang telah dikaji daripada beberapa sumber hanya sedikit sahaja manfaat yang dapat diperolehi daripada kejadian kebakaran alam sekitar ini.

Semakin maju sesebuah negara itu semakin banyak kesan yang akan diterima oleh bumi. Sebagai contoh. Wartawan yang melakukan liputan telah menyingkap punca kejadian berdasarkan maklumbalas penduduk di negara itu sendiri yang melakukan pembakaran terbuka bagi mengurangkan kos untuk membersihkan kawasan ladang untuk tanaman baharu. Beralih pula kepada kesan yang akan terhasil daripada permasalahan ini. Dalam pedebatan ada menyatakan bahawa sikap manusia yang tidak bertanggungjawab menjadi punca pencetus kejadian sebegini. Jika besar kawasannya. Faktor penyebab lain ialah berkaitan dengan sikap manusia itu sendiri. dewasa dan juga warga emas yang mengalami penyakit berkaitan dengan sistem penafasan. Secara umum mengetahui bahawa bila berlaku kebakaran ialah berlakunya penghasilan jerebu. maka tahap penghasilan jerebu juga mungkin menjadi banyak. . kejadian ini berpunca daripada kebakaran yang berlaku di negara jiran Malaysia iaitu Indonesia yang mengamalkan pembakaran secara terbuka secara melampau. Pembuangan puntung pada tempat yang tidak sesuai mungkin menjadi sebab berlakunya kejadian sebegini. Dalam situasi gambar yang dirakam ini. Menurut laporan. adakah kejadian ini merupakan bencana atau kecuaian? Pandangan saya ialah berkaitan dengan kecuaian manusia sendiri. Sebagai contoh.Faktor lain ialah melakukan pembakaran alam sekitar secara sengaja bagi tujuan tanaman dan juga membersihkan kebun dan juga ladang. Tahap jerebu pula bergantung kepada kadar kemusnahan alam sekitar itu. remaja. Kesan itu juga seterusnya akan member kesan kepada manusia. menyebabkan ramai golongan manusia yang terdiri daripada kanak-kanak. Dalam kes jerebu baru-baru ini. Mungkin kita tidak sedar bahawa apakah penyebab berlakunya peningkatan suhu bumi? Sebenarnya kecuaian manusia sendiri yang menjadi faktor utama. sikap manusia yang membuang puntung rokok secara tidak berhemah. Dalam mengutamakan kemajuan alam sekitar yang menerima kesannya. baru-baru ini negara Malaysia dikejutkan dengan fenomena jerebu yang melampau.