You are on page 1of 4

Latarbelakang Penyakit Ghout

Apa sebenarnya penyakit gout?

Gout ialah satu penyakit yang diakibatkan oleh peningkatan asid urik di dalam darah. Apabila tahap asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik ini akan membentuk “kristal asid urik” pada bahagian sendi-sendi dan ini akan menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan dan inflamasi. Gout selalunya menyerang sendi pada ibu jari kaki seperti gambar. Asid urik adalah satu bahan hasil pemecahan sel-sel tua yang mati (DNA dan RNA) yang berlaku di dalam hati.

Asid urik juga dihasilkan apabila manusia mengambil makanan yang tinggi kandungan protinnya seperti daging. Protin akan diuraikan kepada asid amino dan sebahagian asid amino yang berlebihan akan diuraikan kepada asid urik. Dalam bahasa mudah, asid urik adalah hasil penguraian sel yang mati serta dari makanan yang diambil. Kadar

kristal asid urik akhirnya akan menghasilkan satu bahan yang keras disekitar sendi dipanggil tophi . Apabila pesakit gout menemui doktor. Ujikaji di dalam makmal mendapati apabila kandungan asid urik di dalam larutan melebihi tahap 6. Kemungkinan kesan sampingan ubat ini ialah gatal kulit. kristal asid urik mulai terbentuk.5 – 7. Apabila ini berlaku maka paras asid urik akan meningkat dan seterusnya mengakibatkan gout. Zyloprim). asid urik dalam darah ini akan dikeluarkan daripada tubuh sebahagian besarnya melalui air kencing dan bakinya melalui ketulan najis. Dalam keadaan normal. Kadar kandungan asid urik pada lelaki dewasa ialah 3 – 7 mg/dl dan 2 – 6 bagi perempuan dewasa. Masalah hanya akan timbul apabila asid urik dalam darah ini tidak dapat dikeluarkan dari tubuh. Sebenarnya ubat allopurinol tidak menyembuhkan gout. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan kandungan asid urik dalam darah melalui kaedah “memperlahankan pengeluaran asid urik. selalunya doktor memberikan ubat Allopurinol (Lopurin. Sekiranya gout tidak dirawat.0 mg/dl. apa yang akan dibuat oleh doktor ialah dengan memberikan ubat untuk menghilangkan kesan sakit (pain killer). Selain allopurinol. aia hanya sekadar memperlahankan pengeluaran asid urik dari tubuh. selalunya akan mengakibatkan serangan gout yang teruk. apabila tahap asid urik dalam darah melebihi 10 mg/dl. ubat pain killer dan mengurangkan pembengkakan yang diberikan doktor sebenarnya memanglah kelihatan seperti sesuatu yang amat hebat keana ia memberikan kesan positif dalam jangka masa singkat selepas pengambilanya iaitu selepas beberapa jam namun sebenarnya pada pandangan saya ia adalah “racun” yang sebennarnya menambahkan masalah bagi . perut meragam dan kadang-kadang boleh juga menyebabkan kesan alergi pening dan sakit otot. Bagi mengurangkan paras asid urik. Aras asid urik yang tinggi dalam darah ini juga seterusnya selain dari gout boleh mengakibatkan kidney stones (batu dalam buah pinggang) atau pelbagai masalah buah pinggang ( kidney failure ).normal asid urik dalam darah meningkat apabila kanak-kanak meningkat remaja dan dewasa. mengurangkan pembengkakan dan mengurangkan paras asid urik dalam darah. Bagi saya penggunaan ubat jenis langsung tidak munasabah. Bagi manusia. Zurinol.

Inilah sebabnya saya menghalang sebarang penggunaan ubat pain killer dan ubat bengkak. Sup itu diminum dan kaki ayam itu dimakan. oleh sebab penghabluran asid urik (punca penyakit gout) dipercepat oleh suhu rendah.pesakit gout. Minum air rebusan itu @ ekstrak kulit kentang.)Ambil anak pokok durian beserta akarnya sekali. Begitulah. Pastikanlah bahawa kawasan itu kering sebelum mengenakan pakaian. Rawatan Tradisional 1. semakin sukar untuk buah pinggang ini menyingkirkan asid urik dari tubuh. Pendekatan yang biasa untuk merawat bengkak dan keradangan biasa adalah untuk menggunakan pek ais. Kadang-kadang terdapat kes perbalahan antara doktor kerana antara mereka ada yang tidak bersetuju kerana doktor tersebut memberikan pain killer dari jenama tertentu kepada pesakit gout. 2. Bekam lintah ternyata antara salah satu alternatif selain ubatan moden yang digunakan . Oleh itu.)Rebus kulit kentang dengan air untuk menjadikannya ekstrak kulit kentang. pesakit gout tidak boleh sama sekali mengambil ubat pain killer dan ubat bengkak.. selain dari menghilangkan kesan sakit pesakit gout. mana yang betul? Sebenarnya dua-dua yang berbalah pada pandangan saya pun tidak betul kerana jikalau mengikut saya. Bagaimanapun. Kemudian rebuskannya (buat sup) bersama dengan kaki ayam (bukan ayam kampung). Ubat pain killer merosakkan buah pinggang dan apabila buah pinggang semakin rosak. Ini kerana kebanyakan pain killer yang diberikan doktor. penggunaan pek ais hanya akan memburukkan keadaan ini. Cadangan untuk melegakan kesakitan Peredaran darah di sekitar sendi yang tidak dapat bergerak boleh diperbaiki melalui mandi air suam. seseorang harus membuat sebaliknya dan merawat gout dengan kehangatan (pek air suam).Perbuatan ini melegakan bengkak dan mengurangkan penghabluran asid urik. ia sebenarnya merosakkan buah pinggang dan ini bukan lagi rahsia di kalangan doktor. Cara tradisional ini adalah antara cara yang paling berkesan dalam merawat penyakit gout. sesama mereka pun berbalah.

untuk menghilangkan serta mencegah penyakit gout. . Keberkesanan bekam lintah dalam menyembuh penyakit ini adalah kerana wujudnya hirudin (pencair darah) dalam air liur lintah itu sendiri.